Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
baqo 
Wys³any: 2008-12-17, 22:28   
0
UP DOWN

Pomóg³: 20 razy
Sk±d: ko³obrzeg
jacklack napisa³/a:
Trochê mnie to dziwi ¿e czarna plama ..czy¿by¶ dawa³ pod czerwieñ czarne t³o??
ta czarna plama to chyba w sensie ¿e tak przebija³o??? :shock: :shock:

szybki bil
Wys³any: 2008-12-18, 19:48   
0
UP DOWN

baqo napisa³/a:
jacklack napisa³/a:
Trochê mnie to dziwi ¿e czarna plama ..czy¿by¶ dawa³ pod czerwieñ czarne t³o??
ta czarna plama to chyba w sensie ¿e tak przebija³o??? :shock: :shock:

dok³adnie,a t³a s± od bia³ego do czarnego dlatego pomagam sobie troche produktami innych firm

gola 
Wys³any: 2008-12-19, 08:48   
0
UP DOWN

Pomóg³: 23 razy
szybki bil napisa³/a:
dok³adnie,a t³a s± od bia³ego do czarnego dlatego pomagam sobie troche produktami innych firm

i dlatego ci nie kryje.Rob szarosc widmowa jaka przewiduje w twoim systemie producent twoich lakierow.
Myslisz ze czerwonym kolorem jest latwiej przykryc czerwony podklad?

szybki bil
Wys³any: 2008-12-20, 17:04   
0
UP DOWN

gola napisa³/a:
szybki bil napisa³/a:

i dlatego ci nie kryje.Rob szarosc widmowa jaka przewiduje w twoim systemie producent twoich lakierow.
Myslisz ze czerwonym kolorem jest latwiej przykryc czerwony podklad?

Tak robiê,ale efekt nie zawsze jest zadawalaj±cy dlatego szukam innych rozwi±zañ.

pitterek 
Wys³any: 2008-12-21, 12:54   
0
UP DOWN

Pomóg³: 3 razy
Dawid1989 napisa³/a:
Ju¿ mnie te wa¿enie dobija.Robi³em go¶ciowi honde civic (wstawia³em reperturki)jeden b³otnik wyszed³ idealnie ,polerowa³em tylko w miejscu odciêcia klaru a drugi mi ca³y czas wazy...odcina³em kalarem,wod± i nic zdar³em 100 i pomalowa³em szpachl± natryskow± i te¿ zwa¿y³o.Dzisiaj dzwoni³em do go¶cia ¿e jeden b³otnik kto¶ inny bedzie musia³ mu pomalowaæ .Jak golf dalej bedzie sie tak pier...to rezygnuje z malowania i odmawiam umówione auta :roll:

ej to to raczej kiepskie rozwiazanie. jesli czesto ci sie to zdarza to mo¿e pierwsza warstwqe wylewasz zbyt du¿±. miejsca przetaræ przypruszaj nawet po 4 razy do pe³nego pokrycia a potem dwie warstwy pe³ne po ca³o¶ci i powierzchnia powinna byc gladka. spróbuj pierwsze warstwy na miejsca przetarc i innych gdzie masz podejzenia ze sie powazy k³a¶c gêstrzym materia³em , z mniejsza iloscia rozp. dojdziesz do wprawy i bedzie git.

siwus2007 
Wys³any: 2009-10-12, 21:02   
0
UP DOWN

Panowie mi tak¿e opadaj± rêce.... Bo mam ten sam problem z wa¿eniem

Przeprószy³em pierwsza warstw± jak radzicie potem druga niedolana... trzecia dola³em i czwarta dla pewno¶ci tez i niedosc ze nie jest lustro to sie zwa¿y³o w kilku miejscach:(( za³ama³em sie wrêcz:///

Podk³ad profixa cp388 baza niemetaliczna tak¿e... rozcieñczona 1:1

Czy w przypadku nak³adania kolejnej warstwy bazy , ta rozpuszcza i w¿era sie w poprzednia?

Mo¿e s± jakies skuteczne srodki by zachamowac to wa¿enie???

Ryba 
Wys³any: 2009-10-12, 21:33   
0
UP DOWN

Pomóg³: 5 razy
Sk±d: Radomsko
Mnie z kilku takich sytuacji zawsze wybawi³ epoksyd. Walnij epoksyd na ca³o¶æ, po 30 min akrylowy i masz stabiln± powierzchniê.

siwus2007 
Wys³any: 2009-10-12, 22:03   
0
UP DOWN

ale je¶li wa¿y podk³ad teraz to czy nie bedzie potem na epoxydzie

glover
Wys³any: 2009-10-12, 22:55   
0
UP DOWN

Pomóg³: 7 razy
Ryba, dobrze mówi, daj epoksyd ale te¿ cienko i zmieñ t± bazê na co¶ lepszego. A co to za kolor, nie kryje ¿e dajesz tyle warstw?

Ryba 
Wys³any: 2009-10-13, 07:44   
0
UP DOWN

Pomóg³: 5 razy
Sk±d: Radomsko
U mnie nawet akrylowy w sprayu siê wa¿y³ a epoksyd nic wiêc nie powinno byæ problemu.

siwus2007 
Wys³any: 2009-10-13, 12:03   
0
UP DOWN

bia³y kolor, nie mam ju¿ kasy na kolejna baze:/ wiec musze tym jakos to zmêczyæ... mo¿e wiecej prószyæ...

PROJEKTER
Wys³any: 2009-10-13, 19:59   
0
UP DOWN

Pomóg³: 15 razy
Sk±d: MODULAR - equipment
Czemu tego nie wygrzejecie grza³k± na maxa, albo lepiej promiennikiem IR ?
Reakcja chemiczna nastêpuje tylko pomiêdzy materia³ami aktywnymi gdy nie sta³y siê jeszcze politur±, albo przy materia³ach które schn± przez odparowanie rozpuszczalnika ( a nie przez reakcjê chemiczn± ) i z zasady przy³±czaj± agresywny rozpuszczalnik.
Na szybkim rozpuszczalniku baza wa¿y siê z podk³adami bardzo rzadko tylko trudno j± aplikowaæ.

Takie "przepy³ki" jak je nazywacie mog± siê z biegiem czasu zem¶ciæ bo z poprzedniej warstwy jeszcze nie odparowa³y wszystkie czê¶ci lotne, a ta przypylona zawiera poprostu zbyt ma³o rozcieñczalnika ¿eby ten materia³ pod spodem móg³ zareagowaæ... Taka "przepy³ka" tylko utrzymuje pow³okê w kupie na chwilê ( mo¿e na kilka dni ), a z biegiem czasu jak czê¶ci lotne zaczn± odparowywaæ z pod spodu to powodowaæ mo¿e utratê po³ysku przez tzw mikropory którymi odparowuj± w³a¶nie czê¶ci lotne z pod spodu ! ( w niskiej temperaturze otoczenia to mo¿e trwaæ nawet 30 dni ). Jak siê wa¿y to najlepiej wygrzaæ, zmatowaæ i przeizolowaæ mo¿e byæ epoksyd ... ale tak¿e nadaje siê do tego mocno rozrzedzony i cienko po³o¿ony lakier bezbarwny z szybkim utwardzaczem i szybkim rozpuszczalnikiem k³adziony na ciep³y element jak np. zwa¿y³o siê na elemencie do cieniowania i nie ma miejsca ju¿ na izolowanie podk³adem ! ... ale podstawa to wygrzaæ. To taka sam mieszanka jakiej u¿ywa siê do cieniowania bazy konwencjonalnej która siê trudno uk³ada na suchym elemencie. Taki archaiczny trick !

PROJEKTER
Wys³any: 2009-10-13, 20:06   
0
UP DOWN

Pomóg³: 15 razy
Sk±d: MODULAR - equipment
A co do plam i trudnego krycia ! Mo¿na te¿ zastosowaæ taki manewr ¿eby polakierowaæ plamy czy przetarcia baz±, wysuszyæ ! zmatowaæ delikatnie i teraz ju¿ tylko dwie cienkie warstwy ... idzie mniej materia³u ni¿ w sytuacji gdy próbuje siê pokryæ natryskiem ca³y element i uzyskaæ jednorodny efekt na elemencie ! ... i siê nie wa¿y

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materia³y

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: