Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
sawmaster 
Wysłany: 2009-10-21, 23:36   Bezbarwny Novol MS ¿ó³ty?
0
UP DOWN

Malowa³em niedawno dwa elementy i wydaje mi siê ¿e bezbarwny po¿ó³ci³ mi odcieù bazy(srebrny metalik). Ten bezbarwny co mam to puszka novola lecz nie jest napisane na nim tylko novoacryl MS.
To nie ja dobiera³em z fiszek bazê, wiêc mo¿liwe ¿e ona wpada³a w ¿ó³ty odcieù, lecz przy lakierowaniu wydawa³o mi siê ¿e baza nie wchodzi w ¿ó³ty odcieù.

Aha czy profix cp1500 jest w miarĂŞ ok? czy lepiej duponta 3750S braĂŚ bo mĂłj byÂły pracodawca poleca i mĂłwi Âże piĂŞknie lÂśni i Âże efekt ten jest dÂługotrwaÂły

glover
Wysłany: 2009-10-22, 00:52   
0
UP DOWN

Masz orginalnÂą puszkĂŞ? SprawdÂź datĂŞ bo juÂż dawno novol zmieniÂł oznaczenie na 570.

kalbi 
Wysłany: 2009-10-22, 11:59   
0
UP DOWN

a lakierowaÂłeÂś na ostro?? czy sie rozcieniowaÂłeÂś??

Homer S. 
Wysłany: 2009-10-22, 13:57   
0
UP DOWN

Lakiery z Novola 570 i 580 daj¹ na sreberku ¿ó³ty odcieù .Raz tym czymœ lakierowa³em wiêcej nie bêdê ^^ .

Ari29
Wysłany: 2009-10-22, 14:16   
0
UP DOWN

Ja uzywam profixa cp1500 oczywiscie ms i jestem z niego zadowolony

sawmaster 
Wysłany: 2009-10-22, 22:18   
0
UP DOWN

kalbi napisał/a:
a lakierowaÂłeÂś na ostro?? czy sie rozcieniowaÂłeÂś??

na ostro

mebArth 
Wysłany: 2009-10-23, 18:10   
0
UP DOWN

Ja czasem uzywam novola tego taniego ale wg mnie, on jest bielutenki. Moze utwardzacz by³ zó³ty albo stary i sie robi ¿ó³Ì po zmieszaniu.

malarz
Wysłany: 2009-10-23, 19:03   
0
UP DOWN

sawmaster napisał/a:
Malowa³em niedawno dwa elementy i wydaje mi siê ¿e bezbarwny po¿ó³ci³ mi odcieù bazy(srebrny metalik).

A wydaje ci siê czy jesteœ pewien ¿e to klar a nie baza bo to ró¿nica. Ja jak mam zrobiÌ taniej to zamiast 505 biorê w³aœnie MSa 570 lub 575 i nie narzekam. Novol akurat w porównaniu z innymi producentami w tej cenie to ma ca³kiem ok. swoje klary. Nie biorê pod uwagê tych tanich wynalazków które mo¿e i s¹ bia³e ale w puszce i pewnie nie maj¹ ochrony UV co go³ym okiem widaÌ po jednym letnim sezonie, jak lakier z¿ó³k³ :D

kalbi 
Wysłany: 2009-10-23, 19:42   
0
UP DOWN

Cytat:
na ostro
srebra na ostro siĂŞ nie lakieruje!!! moÂże to waÂśnie tego wina, a nie bezbarwnego

sawmaster 
Wysłany: 2009-10-23, 20:52   
0
UP DOWN

kalbi napisał/a:
Cytat:
na ostro
srebra na ostro siĂŞ nie lakieruje!!! moÂże to waÂśnie tego wina, a nie bezbarwnego

wg mnie nie byÂło sensu malowaĂŚ z cienowaniem bo drzwi przednie sÂą w ogĂłle w innym odcieniu niÂż reszta auta, po za tym nie miaÂłem wiĂŞcej bazy aby malowaĂŚ wiĂŞcej

mebArth 
Wysłany: 2009-10-23, 22:03   
0
UP DOWN

To moze niech kolega sie zdecyduje - czy mu wychodzi zó³ty na go³ym elemncie czy na osstro na silverze? Bo to ca³kiem inne rzeczy. Jak KALBI napis¹³ silvera sie nie robi na ostro (ja robi³em ale naklejki sz³y :) )wiec mo¿e oszukiwac oko.
Akurat dzis oodaÂł em Corolle silvera... kolor wyszedÂł ch.... na ostro ale klient zabroniÂł zdejmowania naklejek z dzrzwi do cieniowania. Jego wola. wyszÂło lekko za ciemno i ziarno jakies takie bure.... ja bym to zgubiÂł na drzwiach ale widocznie naklejki wazniejsze. wali mnie to.
A co do NIE MIAÂŁEM BAZY ZEBY MALOWAC WIECEJ - ZAWSZe bierz wiecej setkĂŞ czy pĂłl setki na zaÂś. 20zÂł dupy nie ma a moÂże siĂŞ przydaĂŚ.

pepi 
Wysłany: 2009-10-23, 22:04   
0
UP DOWN

ja tam novala po kolorach poznaje ten mniej udany to czerwony ten trosszke lepszy niebieski -ale jakoœ on nie daje ¿óltego odciemiu :)

sawmaster 
Wysłany: 2009-10-23, 22:17   
0
UP DOWN

pepi napisał/a:
ja tam novala po kolorach poznaje ten mniej udany to czerwony ten trosszke lepszy niebieski -ale jakoœ on nie daje ¿óltego odciemiu :)

baza duponta byÂła chyba a bezbarwny novola

gola 
Wysłany: 2009-10-24, 19:34   
0
UP DOWN

mebArth napisał/a:
A co ma opakowanie do klaru? ja mam klar w puszce bez METKI i jest bielutenki. A jak chcesz metke to chÂłopaki nakleja jakÂą chcesz: Standox DP novol Palinal bla bla bla. ta sama cena.

kolega pisal o oryginalnych opakowaniach.
To ze ty kupujesz w butelkach po pepsi nikogo nie dziwi i nie interesuje.

pepi 
Wysłany: 2009-10-24, 21:40   
0
UP DOWN

jesli byÂł by czerwony lub niebieski to nie byÂł by juÂż bezbarwny ^^ mam pytanie ostatnio malowaÂłem 2 auta novalem po 24 godzinach auta poszÂły na deszcz i bezbarwny zrobiÂł siĂŞ taki fioletowawy -dobrze kombinuje Âże niw wyschÂło i woda to zrobiÂła ???i jak wyschnie to bĂŞdzie ok ?????

Dementor
Wysłany: 2009-10-24, 23:55   
0
UP DOWN

pepi napisał/a:
jak wyschnie to bĂŞdzie ok ?????

to zaleÂży co wyschnie
Jak chodzi ci o wodĂŞ na aucie to jeszcze nie bĂŞdzie ok ;P
Jak chodzi ci o lakier to musisz go dobrze wygrzaĂŚ bo samo schniĂŞcie w temp. otoczenia to marne szanse.

baqo 
Wysłany: 2009-10-25, 10:25   
0
UP DOWN

pepi napisał/a:
mam pytanie ostatnio malowaÂłem 2 auta novalem po 24 godzinach auta poszÂły na deszcz i bezbarwny zrobiÂł siĂŞ taki fioletowawy -dobrze kombinuje Âże niw wyschÂło i woda to zrobiÂła ???i jak wyschnie to bĂŞdzie ok ?????
powinno wyschn¹Ì po 12 godzinach. mo¿e Ÿle doda³eœ utwardzacza???

pepi 
Wysłany: 2009-10-25, 21:28   
0
UP DOWN

utwardzacza byÂło tyle co potrzeba tylko staÂło to ze 2-3 godziny w 20 stopniach a potem juÂż byÂło tyle co obecnie jest :) =pomagÂła opalarka niekaÂżdy ma warunki do wyszuszenia odpowiednio lakieru ^^

mariann
Wysłany: 2009-11-03, 19:39   
0
UP DOWN

ja mia³em ten sam problem z kolorem srebnym lakierowa³em przednie drzwi potem tylne w uno i tak. Pomalowa³em przednie baz¹ potem klarem i po za³o¿eniu dzrzwi do auta z odleg³osci 2 m widaÌ by³o jak srebro wpada w z³oto. Kurde mysle klar chyba ¿ó³ty ( clar novola) ale nic drugie dzwi tylne robi³em wójowi po dwóch tygodniach i lakier dobiera³em ponownie bo by brak³o i co sie okaza³o baza by³a ¿le dobrana nie wina claru clarem malowa³em tym samym i wysz³o ok. W mieszalni stwierdzili ¿e za pierwszym razem przynios³em za ma³y kawa³ek blachy ¿eby dobrze dobraÌ kolor i nie czuli siê winni

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorĂłw

Odpowiedz do tematu