Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
ajmarr
Wys³any: 2009-10-08, 20:34   Fobo lux HP cisnienie
0
UP DOWN

Witam, mia³ kto¶ okazje malowaæ tym pistoletem ? jakim ci¶nienie k³a¶æ bazê, mo¿e kto¶ siê orientuje dysza 1.4

Dziêki i pozdr

raper
Wys³any: 2009-10-11, 19:06   Re: Fobo lux HP cisnienie
0
UP DOWN

ajmarr napisa³/a:
Witam, mia³ kto¶ okazje malowaæ tym pistoletem ? jakim ci¶nienie k³a¶æ bazê, mo¿e kto¶ siê orientuje dysza 1.4

Dziêki i pozdr

ja mia³em 2 na pistolecie sz³o ok malowa³em skuter plastkiki oko³o 1m2 ka¿dy w metaliku efekt super kompresor tylko 25l...

caci 
Wys³any: 2009-10-22, 10:54   
0
UP DOWN

te pistolety fobo lux s± totalnie do bani, pluja farb±, z¿eraj± ogromne ilosci farby itp. Mialem wersje HP. W tej cenie lepszy juz jest Speedway. Przez 3 lata i kilkaset uzyc zero problemow a cena ta sama.

lukasz509
Wys³any: 2009-10-22, 19:14   
0
UP DOWN

ja mam fobo hp i chodzi mi elegancko nie pluje ani nic z takich zêczy chodzi dobrze

murgrabia
Wys³any: 2009-10-25, 14:09   
0
UP DOWN

caci napisa³/a:
te pistolety fobo lux s± totalnie do bani, pluja farb±, z¿eraj± ogromne ilosci farby itp. Mialem wersje HP. W tej cenie lepszy juz jest Speedway. Przez 3 lata i kilkaset uzyc zero problemow a cena ta sama.

Co Ty go¶ciu opowiadasz wyregulowaæ pistolet to trzeba umieæ u mnie równie¿ ¿adnych problemów (pamiêtaj tez o klawiszu alt+)
bazê na 2.5 na reduktorze POZDRAWIAM

caci 
Wys³any: 2009-10-30, 08:52   
0
UP DOWN

malowa³ tym moj doswiadczony lakiernik ktory nie widzial pierwszy raz pistoletu tylko ma za soba 15 lat malowania roznym sprzêtem. Pierwszy Fobo plu³, wymieni³em w sklepie na drugi i to samo. Pewnie nie widziales tego pistoletu na oczy wiêc nie bede sie wymienial pogladami.

lukasz509
Wys³any: 2009-10-31, 21:56   
0
UP DOWN

ja mam fobo chcesz zdj???na forum jest zdj owiewki malowanej tym pistoletem i nie pluje wcale dosæ sie nim maluje tylko ma juz ponad 2 lata i ju¿ teraz mi sie wys³u¿y³ obrobi³y sie gwinty

walo
Wys³any: 2009-10-31, 23:38   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
Ja równie¿ u¿ywam FOBO LUX tylko HVLP z dysz± 1.3 dok³adnie taki http://allegro.pl/item790...vlp_okazja.html i maluje nim ju¿ 2 lata i dopiero teraz zaczyna szwankowaæ (nie równo rozpyla i dlatego teraz ju¿ zainwestowa³em jak zdoby³em do¶wiadczenia w Air Gunse). Ja malowa³em w swoim zawsze na ci¶nieniu 2 ale jak mia³em 3 i wiêcej zaczyna³ przerywaæ i pluæ (powietrze cofa farbê do zbiornika). DLatego uwa¿am ¿e jak za t± kasê zwróci³ mi siê w 1000%

lukasz509
Wys³any: 2009-11-01, 18:03   
0
UP DOWN

no w±³¶nie mi te¿ sie zwróci³ i piepszenie ze nie widiza³em go na oczy sobie pisz dla siebie. mi te¿ sie ju¿ wys³u¿y³ teraz sobie kupuje walcolma bo naby³em sie wiekszego kompresora ale fobo na pocz±tek jest dobry jak dla mnie

lukasz509
Wys³any: 2009-11-01, 18:04   
0
UP DOWN

ten co da³es w linku s± najbardziej udane te¿ go posiadam tylko wersje HP

caci 
Wys³any: 2009-11-02, 09:36   
0
UP DOWN

no piszecie o pierwszej generacji tego pistoletu, ja mialem tylko do czynienia o fobo lux II o o nim sie wypowiadam a wlasciwie moj lakiernik, ja nim nie maluje.

lukasz509
Wys³any: 2009-11-02, 17:08   
0
UP DOWN

no one s a nie udane ale te pierwsze s± wporz±dku jak z atakom cene da³em z aniego 70z³ a kupi³em za 120jakiego¶ HVLP i fobo lepszy

lukasz509
Wys³any: 2009-11-02, 19:56   
0
UP DOWN

caci, takiego mia³e¶??? http://www.allegro.pl/ite...iec_gratis.html

caci 
Wys³any: 2009-11-03, 12:37   
0
UP DOWN

dokladnie taki mam, HP. Lakiernik woli malowac starym zniszczonym ni¿ nim.

lukasz509
Wys³any: 2009-11-03, 18:38   
0
UP DOWN

no w³a¶nie to jest jaka¶ nieudana wersja:/podk³ad sie nawet zle tym k³adzie bo plue niesamowicie:/ ale ta 1 wersja jest ok nadaje sie do ma³ych kompresorów

scooter1978 
Wys³any: 2009-11-09, 20:17   
0
UP DOWN

Ja mam fobo z tymi " z³otymi" wykoñczeniami i szczerze u¿y³em go raz a jak chcia³em go u¿yæ drugi raz to zacz±³ mi przerywaæ maluje nagle przerwa i znów maluje ci¶nienie normalne 2 bary nie wiem co jest

lukasz509
Wys³any: 2009-11-11, 12:33   
0
UP DOWN

a któr± wersje masz?? t± 1 czy ta 2???

scooter1978 
Wys³any: 2009-11-11, 19:16   
0
UP DOWN

dok³adnie ten http://allegro.pl/item790...vlp_okazja.html

No-limit
Wys³any: 2009-11-13, 12:17   
0
UP DOWN

Pomóg³: 34 razy
scooter1978 napisa³/a:
Ja mam fobo z tymi " z³otymi" wykoñczeniami i szczerze u¿y³em go raz a jak chcia³em go u¿yæ drugi raz to zacz±³ mi przerywaæ maluje nagle przerwa i znów maluje ci¶nienie normalne 2 bary nie wiem co jest

Sprawdz czy dobrze dokrêci³e¶ dyszê.

Whistrax
Wys³any: 2010-11-04, 17:24   
0
UP DOWN

odkopuje temat :)

ostatnio zakupilem ( wlasciwie moj szef go kupil bo stary pistolet przejdzie na emertyture ) postolet Fobo Lux II HVLP. wiem szalu niema :) problem z nim jest taki ze maluje strasznie w±sko. Ustawiony jest na maksa a plame robi moze z max. 12 cm niezale¿nie od odleglosci. w instrukcji maksymalna szerokosc chyba kolo 20 - paru cm.

wada pistoletu ?? co z nim zrobic bo szkoda zeby lezal w kacie. pistolet uzywany na zwyklych bazach - nie na lakierach wodnych

³ysy73 
Wys³any: 2010-11-04, 19:21   
0
UP DOWN

Pomóg³: 23 razy
No to widaæ, ¿e szef zna siê na tym fachu jak do pracy zarobkowej, gdzie jeszcze zatrudnia pracowników, wiêc mo¿na podejrzewaæ o jaki¶ przerób i zyski kupuje TAKI SUPER PROFESJONALNY PISTOLET.
Ch³op ma nie tyle ³eb -bo tego nie ma- ale jaja to na pewno.
12cm i u¿ywany tylko DO BAZ. Ja wiem, ¿e to on decyduje ale ma ch³op natrzepane i nasrane we ³bie.
Ten gun to badziew. Ale jak na badziew to i tak jest za z³y. Mo¿e ma co¶ nie tak z dysz± powietrzn±, a mo¿e z regulacj± miot³y, bo powinien byæ tyci lepszy.
Namów go mo¿e na jaki¶ normalny pistol. Te normalne z regu³y mo¿na przetestowaæ. Gdy zobaczy co¶ takiego podczas pracy to szybko zm±drzeje.
A jak nie, to namów go na podwojenie, czy potrojenie wydatku i zakup Air Gunsy któr± teraz ju¿ mo¿na kupiæ za ok 420z³. To nie najwy¿sza pó³ka, ale te poni¿ej bije na ³eb jak i kiedy chce.
A ten NOWY ...... ....... ....... ....... {pik pik pik pik}

Whistrax
Wys³any: 2010-11-05, 23:49   
0
UP DOWN

³ysy73, pomogles mi jak nie wiem co dokladnie takiej odpowiedzi oczekiwalem.

zamiast napier*** powinienes sie w ogole nie odzywac albo powiedziec " sluchaj - przyczyna jest tu i tu" G**** Cie obchodzi czym maluje. dla Twojej radochy powiem ze bezbarwny klade pistoletem do konserwacji

co do mojego szefa to ponad 15 lat parktyki w tym zawodzie miedzy innymi kilka lat w aso peugeota i innych, kilka innych prac dla kogos, kilka lat na swoim i to oprocz malowania tez mechanika w swoim zakladzie, autohandel itp itd.

nie wiem ile Ty malujesz i jakie masz umiejetosci ale wielki guzik mnie to obchodzi bo to nie jest temat na napier*** na kogos. anpisalem co napisalem czekalem na konkretna odpowiedz. nie dostalem jej i pewnie dlugo nie dostane.

³ysy73 
Wys³any: 2010-11-06, 06:50   
0
UP DOWN

Jak widaæ ta rzekomo wieloletnia praktyka niczego go nie nauczy³a.
Je¶li o mnie chodzi to "kilka tygodni" ju¿ te¿ siê w to bawiê. I te¿ zarówno w mechanikê jak te¿ i pêdzlowanie aut.
{A narzêdzia mam mam chyba dobre, bo reklamowali je w dwóch broszurkach z KASTORAMY pod rz±d. Ale wiem ¿e nie s± na tyle dobre aby siê nimi chwaliæ.}
To tyle z prywaty.

A gdyby¶ chcia³ kiedy¶ raz jeszcze na spokojnie przeczytaæ to co napisa³em wcze¶niej, to znalaz³by¶ tam taki cytat:

Ten gun to badziew. Ale jak na badziew to i tak jest za z³y. Mo¿e ma co¶ nie tak z dysz± powietrzn±, a mo¿e z regulacj± miot³y, bo powinien byæ tyci lepszy.
{przy czym pisz±c regulacjê miot³y mia³em oczywi¶cie na my¶li wykrêcenie i sprawdzenie -wyczyszczenie- zaworka którym siê j± reguluje}
{a dyszê powietrzn±, chodzi³o mi o przyjrzenie siê dla kanalików i ew. ich przepchanie i przedmuchanie}
Ale s±dzê, ¿e dla takiego wieloletniego super profi zawodowca, miêdzy innymi z ASO nie trzeba tego mocniej rozwijaæ.
{sorry PR... ale musia³em i to A... wkleiæ}

I nie wiem, co prócz tego, ¿e ten pistol to badziew, a dodatkowa wada prócz marki tkwi albo w dyszy powietrznej, albo w regulatorze ³awy, czy kana³ach z niego prowadz±cych mieli by tu inni ludzie podpowiedzieæ.
Ale przecie¿ tematu nikt nie zamkn±³, wiêc a nu¿ kto¶ zna i poda inne rozwi±zanie.
Pozdro

obcy_69
Wys³any: 2010-11-06, 07:51   
0
UP DOWN

Pomóg³: 24 razy
Whistrax napisa³/a:
czekalem na konkretna odpowiedz. nie dostalem jej i pewnie dlugo nie dostane

Otoz dostales..wlasnie w wypowiedzi @lysego i nie ma co sie wiecej na temat tego guna dla majsterkowiczow rozwodzic..
Mozliwe , ze ma jakas gwarancje ...to oddaj do "serwisu".. :)

PROJEKTER
Wys³any: 2010-11-06, 09:18   
0
UP DOWN

Pomóg³: 15 razy
Sk±d: MODULAR - equipment
Nie dawno jeden z usherów wymieni³ trzy SICO zanim dosta³ taki co dzia³a ... a teraz lakieruje .... AZ3 IWATA. SICO czy FOBO jedna cholera wygl±daj± jak SATA nie dzia³aj± nawet przy amatorskim lakierowaniu ... ale do zdjêæ mo¿na pozowaæ.

Oczywi¶cie mo¿na go te¿ rozebraæ, to i tamto wymieniæ, co¶ roszlifowaæ co innego wyczy¶ciæ i wyregulowaæ .... potem pomalowaæ jaki¶ p³ot i ... kupiæ nowy pistolet lakierniczy ... ale korzystaj±c ju¿ z bogatego baga¿u do¶wiadczenia :spoko:

³ysy73 
Wys³any: 2010-11-06, 20:14   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisa³/a:
Nie dawno jeden z usherów wymieni³ trzy SICO zanim dosta³ taki co dzia³a
Domy¶lam siê o kim mówisz, wiêc ma³a poprawka:
Ten ostatni co dosta³ te¿ chce ju¿ zwróciæ dla sprzedawcy i nie chce ju¿ ¿adnego innego ^^ ^^
Zostaje ju¿ tylko przy Air Gunsie i ma w planach zbieraæ na profi pistolet :)
W³a¶nie ze wzglêdu na:
PROJEKTER napisa³/a:
kupiæ nowy pistolet lakierniczy ... ale korzystaj±c ju¿ z bogatego baga¿u do¶wiadczenia

:D :D :D :D

Robertlodz09 
Wys³any: 2010-11-07, 00:30   
0
UP DOWN

Pomóg³: 61 razy
Sk±d: £ód¿
Ju¿ wysy³am serwis FOBO do waszej "lakierni" aby "sprawdziæ i odnale¿æ" przyczyne tak w±sko nak³adanego materia³u :rotfl: A tak na powa¿nie to :
Kolego Whistrax widze po twojej wypowiedzi-odpowiedzi na odpowiedz kolegi ³ysy73 ¿e jeste¶ "bardzo mocny" :tak: ale tylko w "ostrym pi¶mie" :rotfl: Je¶li jeste¶ taki "mocny" razem ze swoim szefem (taka wielka praktyka :tak: -ale podparta tylko twoj± "rekomendacj±" :rotfl: -niestety zakup takiego pistoletu i to do nak³adania baz ¶wiadczy co¶ zupe³nie przeciwnego :rotfl: ) to mo¿ecie przecie¿ sami "rozwi±zaæ problem" z tym waszym super pistoletem ;) .Zamiast tutaj zadawaæ takie pytanie o podpowiedz id¿ kolego do swojego szefa :tak: skoro to taki "autorytet" w twoich oczkach :rotfl: Mienisz siê tutaj jako "lakiernik" to powiniene¶ sam "uporaæ" siê z tym "problemem" je¶li masz do¶wiadczenie i praktykê o której to pisa³e¶ w innych wiadomo¶ciach na tym forum :tak: Poprzednio pisa³e¶ ¿e pracujesz w ASO Fiata i jeste¶ "samodzielnym lakiernikiem" :tak:
To ¿e taki pistolet "s³abo" rozbija materia³ jest rzecz± normaln± ,kupno takiego pistoletu to jest jak loteria nigdy nie wiemy co siê kupi :tak: Nastêpny mo¿e byæ "o niebo lepszy" lub gorszy :tak: Najpewniejsza metoda to sprawdzenie przed kupnem ,chocia¿ na zwyk³ej wodzie z kranu :tak: Sprawdzasz przed kupnem kilka sztuk i wybierasz ten który jest z tej partii "najlepszy ;) Pozdrawiam! :spoko:

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: