Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
lysy_22
Wys³any: 2009-10-30, 21:23   Kolory wychodz± mi zbyt ciemne.
0
UP DOWN

Za ka¿dym razem gdy odbiore farbe od mieszalni bo nie mam w³asnego mieszalnika,po pomalowaniu wychodz± mi ciemniejsze odcienie jest to tak wielka róznica ¿e cieniowanc zawsze ciê¿ko.Nawet gdy p[odnoszê cisnienie to nic nie daje. Pistolet sata 3000hvlp ci¶nienie w normie. Gdy maluje nawet ci¶nieniem 1,5 bara które zalecaj± to jeszcze gorzej mówie o bazie bo klar k³ade przy 2 bar.Co robie zle????? rozcienczam 1:6 jak zalecaj±.Malowa³em dzis merca okulara {193mnr.} pod listw± i taka róznica ze szkoda gadac.

Dawid1989 
Wys³any: 2009-10-30, 22:09   
0
UP DOWN

Pomóg³: 8 razy
Sk±d: okolice Mielca
Spróbuj kolego dorobiæ farbe w innej mieszalni.Bo mo¿liwe ze przyczyna tkwi w z³ym dorobieniu.bo jak postêpujesz przy malowaniu tak jak ksi±¿ka pisze i koledzy z forum to powinno byc git

kamilbusko
Wys³any: 2009-10-30, 22:56   
0
UP DOWN

te¿ mam t± satê do baz ustawiam 2 bar a klar 2.5. te¿ u mnie w pobliskiej mieszalni mia³em problem z doborem koloru. go¶ciu 3 razy z rzêdu ¿le dobra³ kolor. w dwoch przypadkach nawet cieniowanie by nie pomog³o. powiedzia³em mu ¿e jak jeszcze raz tak dobierze to niech oddaje kase za bazê i niech sobie robi próbki jak kolor mu wychodzi. teraz jest ssoko. je¶li masz mo¿liwo¶æ to zmieñ mieszalnie

baqo 
Wys³any: 2009-10-31, 08:24   
0
UP DOWN

Pomóg³: 20 razy
Sk±d: ko³obrzeg
lysy_22 napisa³/a:
,po pomalowaniu wychodz± mi ciemniejsze odcienie
ciemniejsze odcienie od blach co zrobi± na próbê w mieszalni ,czy od fiszek do których dobieraj± odcieñ? czy oni w tym sklepie w ogóle nie robi± natrysków? powód ciemniejszego odcienia:
-niska temperatura(zimno)
-za niskie ci¶nienie natrysku
- wolny rozcieñczalnik
-z³a technika natrysku
-¼le dorobiony kolor

No-limit
Wys³any: 2009-10-31, 09:28   
0
UP DOWN

Pomóg³: 34 razy
-przy metalach za grubo wylana ostatnia warstwa

mebArth 
Wys³any: 2009-10-31, 09:35   
0
UP DOWN

Pomóg³: 42 razy
Sk±d: Kraków
Im mniejsze cisnienie tym ciemniejszy kolor. A po 2 pere³ki i metale zawsze siê cieniuje. Taki urok ³adnych kolorów.

lysy_22
Wys³any: 2009-10-31, 16:25   
0
UP DOWN

maluje tak d³ugo a¿ pokryje, malowa³em 3 cienkie a¿ pokry³o.Co do zimna, malowa³em latem od tego go¶cia dobra³em i by³o to samo. Najlepsze to ¿e za kazdym razem wychodzi cieemniejsza. Jeszcze nigdy u niego nie zdazy³o sie ze by³a jasniejsza.Spróbuje jeszcze z szybkim rozcienczalnikiem. CZy do bazy i do klaru moge dodawac szybkie rozcienczalniki???

baqo 
Wys³any: 2009-10-31, 18:01   
0
UP DOWN

lysy_22 napisa³/a:
Najlepsze to ¿e za kazdym razem wychodzi cieemniejsza. Jeszcze nigdy u niego nie zdazy³o sie ze by³a jasniejsza.
to musisz sprawdziæ t± mieszalniê ! a nastêpnym razem nie lakieruj ,tylko wykonaj wpierw natrysk próbny . zastosuj wszystkie wskazania,dostosuj odpowiednie parametry i jak nie wyjdzie tak jak fiszka ,jak wzornik to do go¶cia niech poprawia . jak dobra mieszalnia i dobry kolorysta ,to sam powinien by³by wpierw sprawdziæ to natryskiem. ale znaj±c ¿ycie ,to my¶li pewnie o zarobieniu kasy ,a nie dorabianiu kolorów i babraniu r±czek.

pepi 
Wys³any: 2009-10-31, 18:45   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
Sk±d: krzczonów
ale tak naprawde ma³o kiedy udaje siê dobraæ tak kolor na 100% no ja 2 razy zmienia³em mieszalnie, teraz nie jest te¿ zawsze miodzio ale przynajmniej to co dobior± jest podobne :D

dooku 
Wys³any: 2009-11-01, 16:12   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
Sk±d: £ód¼
u mnie tez robia czesto za ciemne. powod ich natryski sa robione dysza 0,8 a ja lakieruje 1,4 i to jest powod.
druga sprawa to ostatnia warstwa a ogolnie calosc.
wez z mieszalni blankiety do naryskow probnych.
jak ostatnia warstwe zostawisz wylana przy konencji do utopisz ziarno i kolor na wprost bedzie ciemniejszy a kat jasniejszy.
Autocolor zaleca wylac do pokrycia baza a pozniej 2 przepylki.bez tego nawet nie ma co probowac.
btw. sata 3000 kladzie inaczej baze niz np.Gti i jeszcze inaczej niz smieci za 100zl jakich uzywaja do natryskow probnych ^^
konieczne jest robienie prob :cool:

marcpol
Wys³any: 2009-11-01, 21:28   
0
UP DOWN

Sk±d: Bia³ystok
Witam, mam odwrotny problem. Lakierujê przód Puga 405 i kolor podczas natrysku próbnego wyszed³ zbyt jasny.
Lakier to Debeer chyba 3000, szary - grafitowy metalik.
Podk³ad HS FIRE przetarty 600 na mokro. Wiem, ¿e papier jest zbyt gruby, ale to by³ tylko natrysk próbny, zreszt± i tak nie widaæ rys.
Kalr nie wiem jaki, w zwyk³ym opakowaniu, jak to z mieszalni.

Wszystko wysz³o ³adnie, nic siê nie pogryz³o, oprócz tego, ¿e kolor jest zdecydowanie za jasny, bardziej przypomina zwyk³y srebrny metalik ni¿ grafitowy metalik.

Pistolet Kar³owicza 12 nie pamiêtam modelu, jutro napiszê. Dysza z tego, co pamiêtam 1.6, te¿ jutro sprawdzê.

ci¶nienie wahaj±ce siê miedzy 5 - 6. Nie mam reduktora

Co mo¿e byæ przyczyn±? Zbyt du¿e ci¶nienie? dysza? Nie znam siê za bardzo na cieniowaniu, dlatego zale¿y mi na jak najlepszym odcieniu.

Pozdrawiam

baqo 
Wys³any: 2009-11-02, 08:38   
0
UP DOWN

marcpol napisa³/a:
Co mo¿e byæ przyczyn±?
masz wy¿ej wymienione i napisane :arrow: :arrow: :arrow: :idea:

jacenty 741
Wys³any: 2009-11-02, 17:00   
0
UP DOWN

Pomóg³: 39 razy
Sk±d: Maków Mazowiecki
Moim zdaniem przede wszystkim za wysokie ci¶nienie,a poza tym mo¿e wina podk³adu o niew³a¶ciwej szaro¶ci widmowej?A reduktor pod pistoletem to przecie¿ podstawa!!!I wydatek raptem 40 pln!!!

Bodzio 
Wys³any: 2009-11-03, 19:45   
0
UP DOWN
--B_C_G--

Pomóg³: 9 razy
Sk±d: lubuskie
Najtañszy to koszt ok 26z³, a lepszy taki ni¿ ¿aden...

Greg
Wys³any: 2009-11-03, 23:04   
0
UP DOWN

Pomóg³: 6 razy
Bodzio napisa³/a:
Najtañszy to koszt ok 26z³, a lepszy taki ni¿ ¿aden...

a ja wczoraj widzia³em nawet w mojej mieszalni za 21 :D Jako¶ci± pewnie nie b³yszczy, ale ZAWSZE tak jak Bodzio napisa³ jest lepszy ni¿ nic ;)

lysy_22
Wys³any: 2009-11-05, 16:42   
0
UP DOWN

Mieliscie koledzy racje. Mieszalnia zawalila.Wiec nie polecam Fladrzyñskiego w W±growcu wlkp.

lak 
Wys³any: 2009-12-17, 23:24   
0
UP DOWN

dobry fachowiec niepotrz ebuje reduktora...co do dorobienia farb to zawsze jwst problem ,ale jak juz ,mowilem fachura sobie poradzi.... ^^

przemo1972 
Wys³any: 2009-12-18, 18:50   
0
UP DOWN

Pomóg³: 11 razy
Sk±d: SC
lak napisa³/a:
dobry fachowiec niepotrz ebuje reduktora...co do dorobienia farb to zawsze jwst problem ,ale jak juz ,mowilem fachura sobie poradzi.... ^^

A Ty ustawiasz na ucho czy na oko? ;) :D

lak 
Wys³any: 2009-12-22, 22:26   
0
UP DOWN

do potrzeb.... ;P

artur31y 
Wys³any: 2010-02-25, 12:30   
0
UP DOWN

Sk±d: grudziadz
kamilbusko napisa³/a:
te¿ mam t± satê do baz ustawiam 2 bar a klar 2.5. te¿ u mnie w pobliskiej mieszalni mia³em problem z doborem koloru. go¶ciu 3 razy z rzêdu ¿le dobra³ kolor. w dwoch przypadkach nawet cieniowanie by nie pomog³o. powiedzia³em mu ¿e jak jeszcze raz tak dobierze to niech oddaje kase za bazê i niech sobie robi próbki jak kolor mu wychodzi. teraz jest ssoko. je¶li masz mo¿liwo¶æ to zmieñ mieszalnie

CZESC WAM
Z TA ZMIANA MIESZALNI NIE JEST TAK DO KONCA.
ZGODZE SIE ZE MOZE JEST ZLE DOBRANA BAZA ZBYT DUZO LUB ZA MALO JAKIEGOS BARWNIKA Z RECEPTURY.
ALE WEZCIE POD UWAGE ZE (NIE CHCE TUTAJ NIKOGO OBRAZIC BRON BOZE) WY LAKIERNICY ZAWSZE ZWALACIE WINE NA MIESZALNIE ALE NIGDY NIE DOPUSZCZACIE MYSLI ZE TO WY POPELNILISCIE BLAD.
MIALEM KLIENTA KTORY BRAL U MMNIE BAZY NA KRESKE I ZAWSZE MU PASOWALO ALE JAK TERMIN ROZLI9C ZENIA SIE ZBLIZAL KABINOWAL NA WSZEKLIE SPOSOBY.
WKOR... MNIE I PSTANOIWILEM SPRAWDZIC ZAPROSILEM TECHNIKA I DOROBILEM BAZE NA VOLKSWAGENA NR,KO0LORU LZ96 I NIE PASUJE MU KOLOR CIGLE ZA CIEMNY .POJECHALISMY I OKAZALO SIE ZE PISTOLET DO DU... , ROZCIENCZALNIK NIE WIADOMO CO TO JEST BYLO SPALONE ZIARNO ITP.
I CO TERAZ KOLOR ZWALONY, ALE MIESZALNIA WINNA .
SA PEWNE ZASADY KTORYCH NIE WOLNO OMINAC ,A WY ;LAKIERNICY KABINUJECIE JAK TYLKO POPADNIE.
NIE BRONIE SIE TUTAJ Z POWODU ZE SAM PRACUJE NA MIESZALNI ALE WIEM JAK TO W PRAKTYCE WYGLADA .TEZ MALOWALEM SAMOCHODY, I WIEM Z CZYM SIE TO JE
2 PRZYKLAD
GOSC ZAMOWIL SREBRO Z KOSZULKA
, DZWONI DO MNIE I WYZYWA CO JA KO... ZROBILEM POJECHALEM I CO SIE OKAZALO CALE ZIARNO UTOPIONE W KOSZULCE PALAMY JAK SLONCU I KTO TU WINIEN?
OCZYWISCIE ZDAZYLO MI SIE ZE JA POPSULEM BAZE ALE NIE UCIEKAM OD TEGO PROBLEMU I STARAM SIE ZARADZIC TEMU.
WIEC NIKT NIE JEST BEZ WINY.
POZDRAWIAM
GRUDZIADZ
TEL 724146517

optionall 
Wys³any: 2010-02-25, 12:51   
0
UP DOWN
sklep z lakierami

Sk±d: Gdynia
capslock Ci sie w³±czy³ kolego, ¼le siê czyta...

lysy_22
Wys³any: 2010-03-03, 21:11   
0
UP DOWN

No spoko paanowie. Ale ja p³ace, i ¿±dam zeby kolor by³ podobny chocia¿. "Lak"- nie uwa¿am siê mo¿e za super fachowca, kilka samochodów juz lakierowa³em wiem z czym to siê je,ale kórw............. jak cieniowanie musze robiæ ze prawie mert od naprawianego punktu to chyba co¶ nie tak.

b-rad
Wys³any: 2010-03-04, 16:49   
0
UP DOWN

Pomóg³: 2 razy
Panowie nie wszystko zale¿y od lakiernika, mia³em przypadki ¿e naprawdê to mieszalnia da³a dupy i nic siê nie da³o ju¿ zrobiæ. Osobi¶cie jak mam srebro to na ma³ym kawa³ku robiê sobie natrysk próbny na ci¶nieniu 2.0, je¿eli jest zbyt jasna to delikatnie zmniejszam ci¶nienie, a gdy zbyt ciemna to podkrêcam, 30 minut roboty wiêcej a mo¿na bdb. zapanowaæ nad odcieniem. Oczywi¶cie podstaw± jest dobra baza z mieszalni bo z gówna bata siê nie ukrêci. Nie jestem zwolennikiem cieniowania s±siednich elementów i staram siê tego nie robiæ.

Co do samych mieszalni to je¼dzi³em do takiej co sta³ deber a pracownicy bardzo powa¿nie do tego podchodzili... Dobarwianie, czasami natrysk próbny zalecali i nastêpna poprawka... Znudzi³o mi siê to i zacz±³em je¼dziæ do kolesia co nie ma pojêcia o dobarwianiu, tylko i wy³±cznie robi to co jest z receptury. Mieszalnik ma DuPonta i napiszê szczerze, ¿e czê¶ciej on trafia³ w odcieñ ni¿ niby pasowna w dodatku dobarwiona baza z debera.

Robertlodz09 
Wys³any: 2010-03-07, 06:21   
0
UP DOWN

Pomóg³: 61 razy
Sk±d: £ód¿
Prawda jest po ¶rodku! Ten co ma mieszalnie zawsze bedzie pisal i chwalil swoje materia³y i to ¿e on zawsze robi dobrze ,tylko ci lakiernicy to ........... Natomiast lakiernicy zawsze dopatruj± sie ¿e oni dobrze robi± tylko na mieszalni to zrobili znowu g........ no i jak tu mo¿na malowaæ jak lakier nie wchodzi. I to jest takie odbijanie pi³eczki od jednego do drugiego.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materia³y

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: