Autor |
Wiadomość |
 |
GMC
|
Wysłany: 2009-11-06, 15:36 Elektryczne ogrzewanie warsztatu
|
0
|
|
|

|
Witam.
Od jakiegoœ czasu zastanawiam siê nad wyborem sposobu ogrzewania warsztatu i wbrew obiegowym opiniom wychodzi mi ¿e ogrzewanie elektryczne nie jest pozbawione sensu. Ja ju¿ to sobie ustali³em ¿e piece na paliwa sta³e odpadaj¹, gazowe te¿ i teraz ca³a sprawa sprowadza siê do tego ¿eby wybraÌ elektryczny system pod k¹tem komfortu i bezpieczeùstwa u¿ytkowania. S¹ bowiem ró¿ne grzejniki elektryczne, piece grzej¹ce wodê, piece grzej¹ce olej, du¿e nagrzewnice z wentylatorami itp. Mo¿e macie jakieœ doœwiadczenia z tym zwi¹zane bo chcia³bym wybraÌ mo¿liwie komfortowy i ekonomiczny system. Gara¿ mam ok. 50 m2, wolnostoj¹cy, murowany, docieplony styropianem 7cm, w suficie podwieszanym 10 cm we³ny. Nie pracujê w nim zarobkowo ale w³aœnie w zimie mam najwiêcej czasu i chcê to wykorzystaÌ. Kto pomo¿e? |
|
|
|
 |
lukas
|
Wysłany: 2009-11-07, 09:45
|
0
|
|
|

|
Najwiêksz¹ sprawnoœÌ maj¹ grzejniki (nagrzewnice) nie wykorzystuj¹ce czynnika poœrednicz¹cego czyli ró¿nego rodzaju cieczy. Zamiana energii el. na ciepln¹ odbywa siê tam bezpoœrednio w urz¹dzeniu przy wykorzystaniu elementów oporowych. I tutaj musisz zwróciÌ uwagê aby nie by³y to elementy otwarte tzn go³e druty (blaszki) oporowe bo one nagrzewaj¹ siê do czerwonoœci i w warsztacie mo¿e dojœÌ do BUM! Musisz szukaÌ takich, które grza³ki maj¹ zamieszczone w radiatorach stalowych lub aluminiowych. S¹ one oczywiœcie dro¿sze ale bezpieczne. Urz¹dzenia posiadaj¹ce wentylatory (nagrzewnice) bêd¹ szybciej ci robi³y ciepe³ko w gara¿u ale te¿ s¹ dro¿sze. Z wentylatorem mo¿esz samodzielnie pokombinowaÌ.
Ja na twoim miejscu zainteresowaÂłbym siĂŞ uÂżywanymi duÂżymi jednostkami klimatyzacyjnymi w wykonaniu kanaÂłowym. MajÂą one najczĂŞÂściej opcjĂŞ grzania ktĂłra jest realizowana poprzez pompĂŞ ciepÂła powietrze-powietrze. Na starcie masz 300% bardziej oszczĂŞdny system grzewczy w porĂłwnaniu do zwykÂłych grzejnikĂłw i nagrzewnic. Takie cudeĂąka moÂżna upolowaĂŚ na allegro za dobrÂą kasĂŞ 1000-2000 zÂł i w tym masz juÂż najczĂŞÂściej wentylatory + jednostka zewnĂŞtrzna.
Przy takiej pompie ciepÂła koszty energii elektrycznej spadajÂą poniÂżej ceny gazu i sÂą niewiele wyÂższe niÂż wĂŞgla a komfort jest bezcenny.
GdybyÂś miaÂł dodatkowo zainstalowanÂą w domu II taryfĂŞ to grzejesz za grosze
edit
Tu znalazÂłem podobne urzÂądzenie ale nic nie napisali czy ma tez funkcjĂŞ grzania. Trzeba by podpytaĂŚ, gdyby tak to cena 1500 zÂł jest ok.
http://www.allegro.pl/ite...imatyzacja.html
klimatyzator806109636_1.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 77 raz(y) 22.85 KB |
klimatyzator806109636.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 87 raz(y) 23.31 KB |
|
|
|
|
 |
GMC
|
Wysłany: 2009-11-07, 16:43
|
0
|
|
|

|
Ooo, ktoÂś w temacie
ZainteresowaÂłeÂś mnie tymi klimatyzatorami tyle ze to tak trochĂŞ nierealnie wyglÂąda. Dla mnie to klima chÂłodzi ale jak tak piszesz to trzeba obadaĂŚ temat.
Teraz i tak chyba muszĂŞ coÂś na szybko zainstalowaĂŚ bo to perpetum mobile moÂże mi sprawiĂŚ kÂłopot. MoÂże na przyszÂły rok pomyÂślĂŞ o tym a teraz doradÂź coÂś co moÂżna szybko i tanio. MoÂże jakieÂś konkretne rozwiÂązania. |
|
|
|
 |
kamilbusko
|
Wysłany: 2009-11-07, 16:52
|
0
|
|
|
|
jak chcesz szybko i tanio to wstaw se " kozĂŞ" |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2009-11-08, 10:46
|
0
|
|
|

|
Tani paten z jednego z warsztatĂłw ! Bojler do podgrzewania wody napeÂłniony glikolem
+ pompa wody + nagrzewnica z wentylatorem i dwa grzejniki purmo. Ca³oœÌ w obiegu zamkniêtym. Czynnik rozgrzany do 60 st. C. ogrzewa ma³y warsztat. Najwiêcej pr¹du idzie na pocz¹tku do ogrzania tych 100 l p³ynu ( zasobnik ma 60 l reszta w instalacji )
O dziwo dziaÂła ... ale profesjonalne to to nie jest
...i czego to ludzie nie wymyÂślÂą |
_________________ Chcesz wiedzieĂŚ wiĂŞcej ? ... projekter@projekter.pl
 |
|
|
|
 |
lukas
|
Wysłany: 2009-11-08, 18:43
|
0
|
|
|

|
BĂŞdzie dziaÂłaÂło, tylko Âże bez II taryfy, nie jest to taniej niÂż zwykÂłymi grzejnikami konwektorowymi a bardziej skomplikowany ukÂład. Gdyby byÂła II taryfa to siĂŞ zgodzĂŞ ale wtedy lepiej byÂłoby daĂŚ duÂży baniak na pÂłyn, taki bufor ktĂłry moÂżna ÂładowaĂŚ w nocy a w dzieĂą czerpaĂŚ z niego ciepeÂłko |
|
|
|
 |
GMC
|
Wysłany: 2009-11-09, 08:55
|
0
|
|
|

|
Ja nie mam II taryfy i nie wiem czy opÂłaci sie zakÂładaĂŚ bo to chyba wtedy I jest droÂższa?
@lukas, a wœród jakich firm szukaÌ takiego konwektorka, bo chyba siê teraz na nie zdecydujê a póŸniej mo¿e pomyœlê o tej u¿ywanej pompie ciep³a.
A i jeszcze, jakÂą moc grzejnikĂłw potrzebowaÂłbym (na 50m2) Âżeby dawaÂło przynajmniej 18-19 stC ? |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2009-11-11, 20:03
|
0
|
|
|

|
No tak tylko ¿e elektryczne grzejniki z regu³y s¹ wy³¹czane na noc, a jak jest w warsztacie jest instalacja wody ( np WC ) to ¿arty z ciep³em siê koùcz¹.
Ja generalnie i z zasady nie popieram takich "patentów" i nie analizujê ich op³acalnoœci ... zdziwi³o mnie tylko ¿e taki prosty system DZIA£A. Gdybym mia³ siê w to wg³êbiÌ to uwa¿am ¿e iloœÌ ciep³a jak¹ oddawa³ by taki p³yn grzenikom mog³aby byÌ w zimie wiêksza ni¿ iloœÌ ciep³a podawana przez grza³kê boilera ! i wtedy pr¹d ci¹gnie a ciep³a nie ma
Nie zastanawiaÂłem siĂŞ niestety nad tÂą instalacjÂą. Jest w Siedlcach - podobno dziaÂł i uÂżytkownik mĂłwi Âże tanio !
Ja bym nie kombinowaÂł i kupiÂł zwykÂły piec nadmuchowy na olej opaÂłowy ! |
_________________ Chcesz wiedzieĂŚ wiĂŞcej ? ... projekter@projekter.pl
 |
|
|
|
 |
lukas
|
Wysłany: 2009-11-25, 17:13
|
0
|
|
|

|
GMC napisał/a: | @lukas, a wÂśrĂłd jakich firm szukaĂŚ takiego konwektorka, bo chyba siĂŞ teraz na nie zdecydujĂŞ |
Atlantic, Noirot, Dimplex, AEG i kaÂżdy inny ktĂłry bĂŞdzie miaÂł grzaÂłkĂŞ z radiatorem. NajtaĂąsze z tego zestawu to Atlantic. Najlepiej poszukaj na allegro uÂżywane, one raczej nie psujÂą siĂŞ, majÂą nawet gwarancjĂŞ na 5 lat.
Co do mocy to szukaj najmocniejszych np. 1,5 - 2kW i nie bój siê mocy bo one maja precyzyjne termostaty i pracuj¹ tylko wtedy kiedy trzeba. Jak masz zimno w gara¿u to wiadomo, ¿e bêd¹ chodzi³y ca³y czas a¿ osi¹gn¹ temp. ustawion¹ na termostacie a póŸniej bêd¹ tylko utrzymywa³y temp. Z w³asnego doœwiadczenia wiem ¿e pracuj¹ wtedy tak ok 10-15 sekund w ci¹gu minuty.
BĂŞdziesz potrzebowaÂł 2 x 2kW lub 3 x 1,5kW
PROJEKTER napisał/a: | No tak tylko Âże elektryczne grzejniki z reguÂły sÂą wy³¹czane na noc, a jak jest w warsztacie jest instalacja wody ( np WC ) to Âżarty z ciepÂłem siĂŞ koĂączÂą. |
Konwektorów nie ma potrzeby wy³¹czania. Na termostatach maj¹ mo¿liwoœÌ ustawienia temperatury "przeciwzamro¿eniowej" ok. 8 stC. Mo¿na je tez pod³¹czyÌ pod zegar steruj¹cy i wtedy automatycznie przechodz¹ w taki stan lub stan temp. nocnej czyli ok. 4 stC mniej ni¿ ustawiona dzienna. Tylko ¿e takie mo¿liwoœci maj¹ tylko niektóre modele np. Atlantic F117 |
|
|
|