Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
Squier
Wysłany: 2009-11-08, 12:11   BiaÂła perÂła na moto jak uzyskaĂŚ ciekawy efekt
0
UP DOWN

Witam, nied³ugo chcê odœwie¿yÌ lakier na motocyklu. Poprzedni w³aœciciel przemalowa³ go na bia³¹ per³ê, z tym ¿e biel jest "zimna" tzn nie wpada w kremowy kolor tylko jest czysty wchodz¹cy delikatnie w niebieski, dodam ¿e per³a jest srebrna. Ja chcê zostawiÌ bia³¹ bazê ale zmieniÌ per³ê na niebiesk¹. Teraz pytanie jak uzyskaÌ lepszy efekt, zmieszaÌ per³ê z baz¹ a mo¿e per³a na beze. Znajomy lakiernik doradza³ ¿eby per³ê z klarem wymieszaÌ, ale wydaje mi siê ¿e przy dodaniu du¿ej iloœci per³y lakier mo¿e zmatowieÌ. Pomó¿cie :help: , wa¿ne tylko ¿eby uzyskaÌ t¹ "zimn¹" biel. Pozdrawiam.

berag1 
Wysłany: 2009-11-08, 12:32   
0
UP DOWN

Aby uzyskaÌ taki efekt jaki chcesz wystarczy pójœÌ na mieszalniê i wybraÌ sobie z dostêpnych pere³ trójwarstwowych tak¹ która ci odpowiada, a znajdziesz tak¹ na pewno- jest ich dosyÌ sporo. Zalet¹ tej opcji jest to ¿e nie musisz kombinowaÌ i zapisywaÌ co na co by³o po³o¿one, w jakiej iloœci i w której warstwie. Masz tylko zapisany numer lakieru i markê- póŸniej mo¿esz w ka¿dej mieszalni sobie ten kolor dorobiÌ bez ¿adnego problemu. :D

b-rad
Wysłany: 2009-11-08, 17:39   
0
UP DOWN

Kupujesz 100% per³ê, k³adziesz to na bia³¹ baze (jako t³o). Jak chcesz to mam jakieœ foto z lakierowania.

Squier
Wysłany: 2009-11-08, 19:53   
0
UP DOWN

W³aœnie planuje zrobiÌ taka jak piszesz z b-rad z ta per³¹ ale dla niejasnoœci chcia³em wiedzieÌ jak lepiej i jaka mo¿e wyjœÌ ró¿nica przy mixach. Wczeœniejsz próby z per³¹ ale innej barwy by³y fajne ale biel by³a kremowa a to jest Ÿle :( dlatego pytam wœród specjalistów. Chêtnie obej¿e fotki.

berag1 
Wysłany: 2009-11-08, 20:23   
0
UP DOWN

W czasie takich zabaw z per³ami trójwarstwowymi nale¿y pamiêtaÌ ¿e koùcowy efekt wizualny nie zale¿y tylko od tego jaka bia³a per³a zostanie u¿yta, ale w bardzo du¿ym stopniu od tego jak zostanie zrobiona bia³a baza solidowa, która tak do koùca w per³ach trójwarstwowych nie jest do koùca bia³a jak to siê ju¿ utar³o i ka¿dy tak pisze. Ka¿dy kto siê choÌ trochê bawi³ w dobarwianie i robienie lakierów wie ¿e do przygotowania takich baz solidowych prawie bia³ych s¹ odpowiednie receptury które pozwalaj¹ na zrobienie takiej bazy, przy czym oprócz bia³ego pigmentu jaki wchodzi w sk³ad wchodz¹ te¿ inne pigmenty typu czarny, niebieski, ¿ó³ty itd. Wniosek jaki mo¿na wyci¹gn¹Ì to taki ¿e koùcowy efekt wizualny takiej per³y trójwarstwowej zale¿y w bardzo du¿ym stopniu od pierwszej warstwy, poniewa¿ per³y same w sobie s¹ pó³przezroczyste i pozwalaj¹ na przezieranie 1 warstwy. :cool:

b-rad
Wysłany: 2009-11-09, 01:06   
0
UP DOWN

http://picasaweb.google.c...MX7jZvBoM2O9AE#

Simson w biaÂłej perle, niestety zdjĂŞcia nie oddajÂą w ogĂłle efektu.

http://www.otomoto.pl/ind...how&id=M1603617

Aprilia scarabeo rĂłwnieÂż w biaÂłej perle, lecz "mniej kremowa"

OgĂłlnie motocykle jak i komarki bardzo Âładnie biaÂłych pereÂłkach siĂŞ prezentujÂą.

Squier
Wysłany: 2009-11-09, 21:07   
0
UP DOWN

Rozumiem berag1 zdrapa³em warstwê klaru w miejscu gdzie siê ³uszczy³o ¿eby sprawdziÌ bazê z poprzedniego malowania i by³a bia³a nawet lekko ¿ó³tawa a per³a chyba faktycznie jest zmieszana z klarem bo wraz z klarem odesz³a per³a :) . Szczerze nie rozumiem jak to ktoœ pomalowa³ :) co do bia³ych motocykli to niektóre nieŸle siê prezentuj¹ . To sprzêt który odœwie¿am http://toner.szm.com/squier/2.jpg

berag1 
Wysłany: 2009-11-09, 21:34   
0
UP DOWN

Squier, ilu lakiernikĂłw tyle kombinacji przy nakÂładaniu lakieru, a co do foty to fajny sprzĂŞcik :tak: . JeÂśli chodzi o kolor to jest parĂŞ opcji ktĂłre mĂłgÂłbym ci zaproponowaĂŚ, ale nie mam moÂżliwoÂści sprzĂŞtowych aby je pokazaĂŚ :sciana:

Squier
Wysłany: 2009-11-09, 22:18   
0
UP DOWN

Jestem zainteresowany propozycjami mo¿e jakoœ da sie to wyt³umaczyÌ? chcia³bym uzyskaÌ podobny efekt jak zrobi³ b-rad na simsonie tylko dalej mi ten kremik przeszkadza :) . A moto robie po swojemu, spawam plastiki i dorobi³em elemeny do niego, teraz chcem pomalowaÌ wszystko w ca³oœci ¿eby nie by³o jakichœ ró¿nic. No i przyda³o by sie jeszcze napisy pomalowaÌ na zbiorniku. :cool:

b-rad
Wysłany: 2009-11-09, 22:53   
0
UP DOWN

Powiem szczerze, Âże siedziaÂłem troszkĂŞ w mieszalni przy szukaniu biaÂłej perÂły wÂłaÂśnie bez kremu i niestety nie znalazÂłem Âżadnej z ciekawym efektem. W peÂłnym sÂłoĂącu ten krem i tak znika...

Squier
Wysłany: 2009-11-10, 18:29   
0
UP DOWN

Wiem ju¿ jak by³ pomalowany mój motocykl. Przedewszystkim to nie jest per³a tylko bia³a baza na której po³ozono barwiony niebieskim metalikiem klar. Dlatego nie ma kremu. W mieszalni zamówi³e próbki i faktycznie na 50 klaru dos³ownie 3 kapki niebieskiego + 5 gruboziarnistego metaliku srebrnego i wychodzi to co chcia³em. Jak sie po³o¿y na baze per³e i pokryje tym klarem tak to te¿ nieŸle wychodzi :) . Teraz trzeba wszystko zmatowiÌ i prysn¹Ì. Jak bêdzie gotowe to wrzuce jakies fotosy, ale to troche czasu zajmie

Greg
Wysłany: 2009-11-25, 19:45   
0
UP DOWN

masakra jest dobraÌ bia³¹ per³e, ¿eby byla fakt bia³a :sciana: by³em dzisiaj dobieraÌ baze na moto- suzuki. jak zobaczyli taki bieluteùki zadupek w perle to na dzieù dobry powiedzieli, ¿e bêd¹ z tym niez³e kredki, ¿eby to dorobiÌ. Szuka³em w lexusie, maŸdzie i wkoùcu kazali mi zostawiÌ to i ¿e " siê z tym pobawi¹- zrobi¹ natryski próbne etc." Jak nie to pozostaje taka opcja jak wy¿ej napisa³ Squier. W sumie mniej babrania, ale poczekam co wymyœl¹ w mieszalni :D :D :D

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materiaÂły

Odpowiedz do tematu