Autor |
Wiadomość |
 |
b-rad
|
Wysłany: 2009-11-07, 23:35 PomaraĂączowy metalik
|
0
|
|
|
|
Witam, mam staÌ na warsztacie corse w pomaraùczowym akrylu. Z tej okazji ¿e lakierowana bêdzie ca³a postanowi³em prysn¹Ì j¹ pomaraùczowym metalikiem. Poszed³em do mieszalni dorobiÌ owy pomaraùcz z racji tego ¿e jest to ca³oœciówka niestety postawi³em na cenê bazy... Koleœ z mieszalni stwierdzi³ ¿e aby zmniejszyÌ koszt dorobi baze niemetaliczn¹ i doda do niej ziarna. Na calutka corse wyliczy³em jakieœ 2l, wiêc i tyle te¿ postanowi³em dorobiÌ. Koles oczywiœcie dorobi³ mi 2l. bazy niemetalicznej stwierdzi³ ¿e 400ml ziarna w niej wystarczy, wla³ lecz po przemieszeniu ziarna nie widaÌ w ogóle. Stwierdzi³ ¿e zamówi litr srebrnej bazy intertrotona i wleje w to.
Panowie czy da siĂŞ w ogĂłle z tego coÂś jeszcze zrobiĂŚ ?? czy moÂże po naÂłoÂżeniu bazy ziarno wybije?
pozdrawiam i proszĂŞ o odpowiedÂź |
|
|
|
 |
ZENEK
|
Wysłany: 2009-11-07, 23:54
|
0
|
|
|
|
Bêdzie problem z tego co mi wiadomo lepiej by³oby dodaÌ xyralliku do bazy obejrzyj electric orange z Forda lub do klaru dodaÌ per³y lub xyrraliku tk malowane s¹ motocykle np.Kawasaki, ale musisz rownomiernie na³o¿yÌ bezbarwny.Wszystkie kolory czerwone w metaliku zawieraj¹ w przewadze per³e z dodatkiem metalu.Srebro daje po odbiciu œwiat³a szaroœÌ na wprost lub pod k¹tem.Dlatego zastanów siê co zrobiÌ teraz, jabym pomalowa³ tym co wymieszali a do bezbarwnego doda³ xyrraliku, ale to tylko moja sugestia, ¿eby nie stracic za du¿o kasy |
|
|
|
 |
fawinyl
|
Wysłany: 2009-11-08, 00:05
|
0
|
|
|
|
ZENEK napisał/a: | BĂŞdzie problem z tego co mi wiadomo lepiej byÂłoby dodaĂŚ xyralliku do bazy obejrzyj electric orange z Forda lub do klaru dodaĂŚ perÂły lub xyrraliku tk malowane sÂą motocykle np.Kawasaki, ale musisz rownomiernie naÂłoÂżyĂŚ bezbarwny.Wszystkie kolory czerwone w metaliku zawierajÂą w przewadze perÂłe z dodatkiem metalu.Srebro daje po odbiciu ÂświatÂła szaroœÌ na wprost lub pod kÂątem.Dlatego zastanĂłw siĂŞ co zrobiĂŚ teraz, jabym pomalowaÂł tym co wymieszali a do bezbarwnego dodaÂł xyrraliku, ale to tylko moja sugestia, Âżeby nie stracic za duÂżo kasy |
Tylko ciekawe kto po takim Mixie dorobi ten kolor gdy auto zmieni wÂłaÂściciela i bedzie tzreba dorobic troszke bazy |
|
 |
b-rad
|
Wysłany: 2009-11-08, 00:12
|
0
|
|
|
|
fawinyl napisał/a: |
Tylko ciekawe kto po takim Mixie dorobi ten kolor gdy auto zmieni wÂłaÂściciela i bedzie tzreba dorobic troszke bazy |
koÂło dupy mi to lata
No ok, tylko ¿e xyralik tani nie jest... Bardzo interesuje mnie Nissan 030/1 tylko ¿e ju¿ t¹ baze koleœ zrobi³. Nie po to ca³ego rozbiera³em i sie cenzura³em ¿eby zwyk³¹ baz¹ go teraz pryskaÌ. Boli mnie to ¿e koleœ w mieszalni nie ma ¿adnego pojêcia o tym co robi. |
|
|
|
 |
berag1
|
Wysłany: 2009-11-08, 12:19
|
0
|
|
|

|
To co zrobiÂł ten czÂłowiek na mieszalni woÂła o pomstĂŞ do nieba, nie wolno robiĂŚ takich rzeczy,Âże do koloru solidowego dwuwarstwowego dodaÂł ziarna, czy byÂło by to drobne czy teÂż grube ziarno to i tak ono utonie- bĂŞdzie sÂłabo widoczne albo wcale go nie bĂŞdzie widaĂŚ.
W tym miejscu nale¿y zaznaczyÌ to, ¿e solidy dwuwarstwowe i metaliki do dwa systemy, które ze sob¹ maj¹ tyle wspólnego ¿e po wyschniêciu nale¿y przykryÌ lakierem bezbarwnym, a poza tym faktem jest miêdzy nimi ogromna przepaœÌ, a mianowicie do solidów dwuwarstwowych leje siê inn¹ ¿ywice ni¿ do kolorów metalicznych. Czasami jest tak ¿e do samych metalików s¹ dwie ró¿ne ¿ywice -do gruboziarnistch lakierów metalicznych i drobnoziarnistych lakierów metalicznych(mówiê tu o konwencji), by³o tak kiedyœ w Autocolorze teraz nie wiem bo na nim nie pracuje. Drug¹ wa¿n¹ spraw¹ jest to ¿e receptury kolorów solidowych dwuwarstwowych i metalików bardzo siê od siebie ró¿ni¹ i nie mo¿na sobie dolewaÌ czego siê chce i jak siê chce, póŸniej wychodz¹ takie jaja jak w twoim przypadku.
Jednak najwaÂżniejszÂą sprawÂą jest to,Âże goÂściu na mieszalni powinien wiedzieĂŚ to Âżeby otrzymaĂŚ kosiasty kolor pomaraĂączowy to tylko mica albo xirallik w trĂłjwarstwĂłwce i ewentualnie zabawa z podbarwionym lakierem bezbarwnym.
Wniosek jaki p³ynie z ca³ej tej sytuacji to taki, ¿e czasami nie warto kombinowaÌ bo mo¿na przekombinowaÌ, a mo¿na by³o wybrn¹Ì w ten sposób ¿e na pierwsz¹ warstwê zrobiÌ taùszy podsik na bazie metaliku a na ostatni¹ warstwê po³o¿yÌ kolor w³aœciwy.
W zaistniaÂłej sytuacji niech goÂściu zwraca kasĂŞ bo zawaliÂł po caÂłoÂści albo niech zrobi jeszcze raz lakier za friko. |
|
|
|
 |
b-rad
|
Wysłany: 2009-11-08, 12:25
|
0
|
|
|
|
Wielkim + jest to ¿e tej bazy jeszcze nie odebralem. Czyli ju¿ nic z tego zrobiÌ siê nie da... No có¿ koleœ bêdzie mia³ problem. |
|
|
|
 |
gola
|
Wysłany: 2009-11-08, 20:11
|
0
|
|
|
|
berag1 napisał/a: | ... mianowicie do solidĂłw dwuwarstwowych leje siĂŞ innÂą Âżywice niÂż do kolorĂłw metalicznych... |
o jakim systemie piszesz jeszcze powiedz moze... |
|
|
|
 |
fawinyl
|
Wysłany: 2009-11-08, 20:13
|
0
|
|
|
|
gola napisał/a: | berag1 napisał/a: | ... mianowicie do solidĂłw dwuwarstwowych leje siĂŞ innÂą Âżywice niÂż do kolorĂłw metalicznych... |
Np. Novol tak ma i chyba DP |
|
 |
samurajek
|
Wysłany: 2009-11-08, 20:18
|
0
|
|
|
|
Witam
MoÂżesz sprĂłbowaĂŚ dodaĂŚ do bezbarwnego kilka kropel srebrnego koloru z grubym ziarnem.
Powinno daĂŚ zadawalajÂący efekt. Koszt dodatkowy niewielki. Koniecznie zrĂłb najpierw prĂłbkĂŞ. |
|
|
|
 |
berag1
|
Wysłany: 2009-11-08, 20:27
|
0
|
|
|

|
gola napisał/a: | berag1 napisaÂł/a:
... mianowicie do solidĂłw dwuwarstwowych leje siĂŞ innÂą Âżywice niÂż do kolorĂłw metalicznych...
berag1 napisał/a: | byÂło tak kiedyÂś w Autocolorze teraz nie wiem bo na nim nie pracuje |
192-475 AUTOCOLOR do solidĂłw dwuwarstwowych a 528 i 5600 do baz metalicznych mowa oczywiÂście o konwencji. |
|
|
|
 |
lukas
|
Wysłany: 2009-11-08, 20:38
|
0
|
|
|

|
b-rad napisał/a: | Koles oczywiÂście dorobiÂł mi 2l. bazy niemetalicznej stwierdziÂł Âże 400ml ziarna w niej wystarczy, wlaÂł lecz po przemieszeniu ziarna nie widaĂŚ w ogĂłle. StwierdziÂł Âże zamĂłwi litr srebrnej bazy intertrotona i wleje w to. |
hehe, czyli na starcie wysz³o ci 2,4 litra a nie 2. Pomijaj¹c bezsens kombinacji to ciekawe jaka by³a ró¿nica w cenie pomiêdzy 2 litrami bazy solidowej a taka sam¹ iloœci¹ z dodatkiem 400ml ziarna? Nie wspomnê ju¿ o litrze Trotona Podziêkuj z ten towar. |
|
|
|
 |
b-rad
|
Wysłany: 2009-11-08, 20:59
|
0
|
|
|
|
Jestem z nim umĂłwiony Âże jutro odlewa 100ml tego co jest, wlewa 40ml intertrotona i robie natrysk prĂłbny. ZnajÂąc Âżycie nic z tego nie wyjdzie. |
|
|
|
 |
gola
|
Wysłany: 2009-11-08, 21:10
|
0
|
|
|
|
berag1 napisał/a: | ...192-475 AUTOCOLOR do solidĂłw dwuwarstwowych a 528 i 5600 do baz metalicznych mowa oczywiÂście o konwencji. |
nie przytaczaj tutaj jednego przykladu z Autocoloru,poniewaz nie wszystkie systemy takie sa a o AUTOCOLOR,Czy Novol nikt tutaj nie pytal.
Jezeli chodzi o DP,to nic mi o tym nie wiadomo aby inna zywica byla do metalikow,perel a inna do solidow...
Sa dwie i w pelni maja zastosowanie w solidach jak i w perlach czy metalikach.
To ze Novol nie potrfi sobie z tym faktem poradzic i w swoim mieszalniku ma tych zywic kilka rodzai,nie oznacza wcale,ze wszystkie systemy robione sa na tym samym "mianowniku"
Pozniej pojdzie chlopak do mieszalni,zleje goscia ze mu zywice pomylil,bo tak mu na forum powiedzieli ,a to wcale nie musi byc prawda... |
|
|
|
 |
b-rad
|
Wysłany: 2009-11-08, 21:18
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
glover
|
Wysłany: 2009-11-08, 22:53
|
0
|
|
|
|
...192-475 AUTOCOLOR do solidĂłw dwuwarstwowych a 528 i 5600 do baz metalicznych mowa oczywiÂście o konwencji.
nie przytaczaj tutaj jednego przykladu z Autocoloru,poniewaz nie wszystkie systemy takie sa a o AUTOCOLOR,Czy Novol nikt tutaj nie pytal.
Jezeli chodzi o DP,to nic mi o tym nie wiadomo aby inna zywica byla do metalikow,perel a inna do solidow...
Sa dwie i w pelni maja zastosowanie w solidach jak i w perlach czy metalikach.
To ze Novol nie potrfi sobie z tym faktem poradzic i w swoim mieszalniku ma tych zywic kilka rodzai,nie oznacza wcale,ze wszystkie systemy robione sa na tym samym "mianowniku" |
Nie czytasz ze zrozumieniem. To nie berag1 podawaÂł przykÂład novola i DP tylko fawinyl. Poza tym nie rozumiem dlaczego piszesz, Âże novol nie moÂże sobie z tym poradziĂŚ skoro nie tylko novol tak ma. berag1, podaÂł przecieÂż przykÂład Autokoloru. Czy Du Pont to jakaÂś wyrocznia? |
|
|
|
 |
gola
|
Wysłany: 2009-11-08, 23:34
|
0
|
|
|
|
glover napisał/a: | ...Nie czytasz ze zrozumieniem... |
czyzby?
...192-475 AUTOCOLOR do solidĂłw dwuwarstwowych a 528 i 5600 do baz metalicznych mowa oczywiÂście o konwencji.
nie przytaczaj tutaj jednego przykladu z Autocoloru... |
glover napisał/a: | ...To nie berag1 podawaÂł przykÂład novola i DP tylko fawinyl... |
ale ja odpisalem najpierw @berag1 na temat autocoloru a nastepnie w tym samym poscie @fawinyl-owi na temat novola i DP
glover napisał/a: | ...Poza tym nie rozumiem dlaczego piszesz, Âże novol nie moÂże sobie z tym poradziĂŚ skoro nie tylko novol tak ma... |
ale ktos jednoznacznie stwierdzil tutaj,ze zywice uzywane do kolorow solidowych oraz metalicznych w dwuwarstwowych systemach,to nie te same zywice.
Dlatego napisalem ze nie we wszystkich systemach i jako przyklad podalem akurat DuPont-a
Kolega,ktory opisuje problem z baza w tym poscie,nie napisal jednoznacznie jakiej firmy lakier mu sknocili,a kolega @berag1 wylecial z autocolorem nie wiadomo po co?
Wy wszyscy z mieszalni chwalicie nie to co dobre,ale to co sie sprzedaje,bo tanie (Novol,Autocolor,Nexa itd).
Gdyby Novol kosztowal wiecej od Standox-a, DP -to juz by nie byl taki cacy?,co?
Zreszta cena daleko nie odbiega od markowych lakierow ale jakoscia... |
|
|
|
 |
glover
|
Wysłany: 2009-11-08, 23:58
|
0
|
|
|
|
SprzedajÂący zachwalajÂą to co sprzedajÂą a lakiernicy to co majÂą na warsztacie, to po rĂłwno
Co kto powiedzia³ to juz nie moja sprawa, niepotrzebnie siê wtr¹ci³em. Nie wiem natomiast o co ci chodzi z tymi cenami materia³ów. Akurat Nexa czyli Autokolor w Polsce jest droga a DP tani wiêc masz s³abe informacje.
A co do jakoœci to nie wiem czy mia³eœ okazjê robiÌ novolem wiêc sk¹d ta pewnoœÌ? |
|
|
|
 |
berag1
|
Wysłany: 2009-11-09, 09:39
|
0
|
|
|

|
gola napisał/a: | o jakim systemie piszesz jeszcze powiedz moze... | -pytaÂłeÂś wiĂŞc ci odpowiedziaÂłem.
gola napisał/a: | Jezeli chodzi o DP,to nic mi o tym nie wiadomo aby inna zywica byla do metalikow,perel a inna do solidow... | -o ten system teÂż nikt nie pytaÂł gola napisał/a: | Wy wszyscy z mieszalni chwalicie nie to co dobre,ale to co sie sprzedaje,bo tanie (Novol,Autocolor,Nexa itd). | -jak juÂż coÂś to nexa i autocolor to jeden i ten sam system, a co do cen to novol jest moÂże i tani natomiast nexa autocolor to gĂłrna pó³ka i jak by byÂło maÂło tego to pierwsza firma ktĂłra na rynek wprowadziÂła lakiery wodne.
[ Dodano: 2009-11-09, 10:02 ]
gola napisał/a: | Kolega,ktory opisuje problem z baza w tym poscie,nie napisal jednoznacznie jakiej firmy lakier mu sknocili,a kolega @berag1 wylecial z autocolorem nie wiadomo po co? | - ano po to, Âże jak o czymÂś piszĂŞ to odnoszĂŞ siĂŞ do konkretnego przykÂładu.
PiszÂąc o Âżywicach nie generalizowaÂłem tylko odniosÂłem siĂŞ do konkretnego przykÂładu, gola czytaj ze zrozumieniem berag1 napisał/a: | W tym miejscu naleÂży zaznaczyĂŚ to, Âże solidy dwuwarstwowe i metaliki do dwa systemy, ktĂłre ze sobÂą majÂą tyle wspĂłlnego Âże po wyschniĂŞciu naleÂży przykryĂŚ lakierem bezbarwnym, a poza tym faktem jest miĂŞdzy nimi ogromna przepaœÌ, a mianowicie do solidĂłw dwuwarstwowych leje siĂŞ innÂą Âżywice niÂż do kolorĂłw metalicznych. Czasami jest tak Âże do samych metalikĂłw sÂą dwie ró¿ne Âżywice -do gruboziarnistch lakierĂłw metalicznych i drobnoziarnistych lakierĂłw metalicznych(mĂłwiĂŞ tu o konwencji), byÂło tak kiedyÂś w Autocolorze teraz nie wiem bo na nim nie pracuje. |
|
|
|
|
 |
pearlaga
|
Wysłany: 2009-11-10, 18:00
|
0
|
|
|

|
a ja tam zadnych zywic nie leje
czy metalik czy solid z tego samego dziubka czytaj pigmentu sie wydostaje
oczywiscie w roznych mixacjach i proporcjach
mowie o wodzie 30 zl drozsza od konwencji
pasowalnosc (a co to wogole jest dla mechanika ktory w niby komorostodole narabia)
bez zarzuta
a dalej przekonac nie moge nikogo w okolicy
srednia cena metalika 200zl za 1l
[ Dodano: 2009-11-10, 18:01 ]
:piwko:
wasze zdrowie |
|