Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
soxol
Wysłany: 2009-07-17, 11:44   StartowaĂŚ z lakierniÂą? (maÂłe doÂświadczenie)
0
UP DOWN

PoniewaÂż to mĂłj pierwszy post, to siĂŞ przywitam - Witam wszystkich serdecznie :)

A teraz mam pytanie, razem z kolega chcemy zaÂłoÂżyĂŚ lakiernie, problem w tym ze ja jak do tej pory tylko raz malowaÂłem samochĂłd metoda chaÂłupniczÂą w garaÂżu kumpla(on ma trochĂŞ wiĂŞksze doÂświadczenie).

Czy rozkrêcanie biznesu z tak ma³ym doœwiadczeniem ma sens, czy powinienem znaleŸÌ jakaœ praktykê czy coœ ( mo¿e jest ktoœ z okolic warszawy szukaj¹cy praktykanta na wakacje), czy da sie utrzymaÌ z lakierni obecnie???

baqo 
Wysłany: 2009-07-17, 13:27   
0
UP DOWN

soxol napisał/a:
Czy rozkrĂŞcanie biznesu z tak maÂłym doÂświadczeniem ma sens,
a czym przyciÂągniesz klientĂłw? tym Âże im auto odkurzysz ?moÂżesz jeszcze poszukaĂŚ kogoÂś dobrego w tej branÂży,fachowca,ale taki siĂŞ ceni.trzeba siĂŞ wpierw nauczyĂŚ,odpracowaĂŚ swoje,zÂłapaĂŚ praktykĂŞ ,wtedy prĂłbowaĂŚ szczĂŞÂścia. i poczytaj jeszcze tu na forum jak to jest teraz z przepisami ,wymogami przy zakÂładaniu lakierni.

LoboLoco 
Wysłany: 2009-07-17, 15:29   
0
UP DOWN

:D dobre.... kolego soxol... jezeli przysz³o ci do g³owy zadaÌ takie pytanie, to naprawde szczerze... daj sobie spokój... rozkrecenie biznesu to dok³adny biznesplan, fach w ³apie i spory wk³¹d finansowy i tyranie 24h/d.... szukasz pracy jako praktykant na wakacje czy chcesz rozkreciÌ w³asny biznes...? cz³owieku zejdŸ na ziemiê....

soxol
Wysłany: 2009-07-17, 17:35   
0
UP DOWN

Hmmm zapytaĂŚ nie moÂżnÂą, zwyczajnie kasy trochĂŞ mam i zastanawiam siĂŞ co dalej z niÂą zrobiĂŚ, lakiernia wydaje mi siĂŞ dobrym pomysÂłem

Fakt ze muszĂŞ u kogoÂś trochĂŞ pozapier@#$%^ zanim zajmĂŞ siĂŞ tym na powaÂżnie samemu, ale chyba nie bĂŞdzie tak Âźle bo malowaĂŚ potrafiĂŞ w sumie to jest ze mnie niezÂły artysta :)

przemo1972 
Wysłany: 2009-07-17, 18:35   
0
UP DOWN

soxol napisał/a:
do tej pory tylko raz malowaÂłem samochĂłd metoda chaÂłupniczÂą w garaÂżu kumpla(
soxol napisał/a:
ale chyba nie bĂŞdzie tak Âźle bo malowaĂŚ potrafiĂŞ w sumie to jest ze mnie niezÂły artysta :)
:?: :D :spoko:

mariozory79
Wysłany: 2009-07-18, 16:48   
0
UP DOWN

Troche to zamaÂło (kasy) , jezeli z ciebie taki artysta to proponuje bombki oraz jajka na swieta malowac :tak:

PROJEKTER
Wysłany: 2009-07-18, 19:57   
0
UP DOWN

@soxol ! Chcesz otwieraÌ w³asn¹ lakierniê ? .... To œwietny pomys³ ! ... tylko @ soxol to decyzja której realizacja zajmie ci kilka kolejnych lat ... jak rzeczywistoœÌ masz troszkê kasy z kumplem - tj. tak ze 100 000 z³ na strat ! Skoro chcesz coœ robiÌ kilka lat ¿eby siê przekonaÌ jak to jest ... to mo¿e na pocz¹tek poczytaj tu na forum trochê o ... formalnoœciach, pozwoleniach, kosztach, zak³adaniu w³asnej firmy, o przepisach i w koùcu o technologi i o op³acalnoœci tego biznesu !

Poczytaj ! .... a potem spróbuj zapytaæ jeszcze raz o to samo ... JAK SIÊ ODWA¯YSZ !!!

No-limit
Wysłany: 2009-07-18, 21:33   
0
UP DOWN

PROJEKTER, A juÂż myÂślaÂłem,Âże tylko mnie dopadÂł udar sÂłoneczny :cool: :D ;) .
Ale czytam,,,,,,,,,,,,Âże Soxo rĂłwnieÂż!
Zdrowego smaÂżenia marzen i powodzenia/nie dziĂŞkuj/!!!

PROJEKTER
Wysłany: 2009-07-22, 20:41   
0
UP DOWN

Tak na powaÂżnie to moÂżna mÂądrze zaÂłoÂżyĂŚ lakierniĂŞ, mechanikĂŞ, wulkanizacjĂŞ, blacharniĂŞ ... itp.

MÂĄDRZE ! to znaczy, Âże przy minimalnym nakÂładzie ÂśrodkĂłw wÂłasnych i gigantycznym kredycie biznes plan inwestycji wykaÂże, Âże nawet przy Âśrednim obÂłoÂżeniu warsztatu zleceniami zarobi on na wÂłasne koszty i obsÂługĂŞ kredytu.

Jak to zrobiĂŚ ???

1. DOSTAÆ W PREZENCIE OD RODZINY LUB DZIADKA Z AMERYKI DZIA£KÊ BUDOWLAN¡ W ATRAKCYJNEJ LOKALIZACJI.

2. MIEÆ FUKS I WSZYSTKIE MEDIA W GRANICY TEJ DZIA£KI

3. NA STRYCHU ( lub w lesie dwadzie¶cia stóp od dêbu ) ZNALE¬Æ DZIE£A SZTUKI, LUB BI¯UTERIÊ O WARTO¦CI OK 100 TY¦ Z£OTYCH.

4. ... i teraz kredyt, albo leasing na 500 000 i dopiero wtedy trzeba zadzwoniĂŚ do firmy ktĂłra pomoÂże w zaÂłatwieniu formalnoÂści zaprojektuje ten obiekt, wybuduje warsztat i dostarczy wyposaÂżenie .... potem zaÂłatwi wszystkie odbiory techniczne budynku i dopuszczenia do uÂżytkowania.

5. ... i ju¿ po piêciu latach ( jak bêdzie dotacja z UE ), lub o¶miu .... stres siê skoñczy bank siê odpie.... i bêdzie mo¿na wreszcie zarabiaæ pieni±dze !!! ( pod warunkiem ¿e amerykanie nie napadn± na IRAN lub Korea P³n. .... ¿e ropa nie zdro¿eje .... ¿e kurs eur. siê nie zmieni ... ¿e Rosja nie odetnie dostaw gazu i nie zmieni siê ustawa podatkowa i ... NO JAK WIDAÆ TO W ZASADZIE JEST BIZNES DLA KA¯DEGO !

... A JAK COŒ JEST £ATWE .... TO WSZYSCY TO ROBI¥ .... ( chyba ¿e jest trudne ? ... to wtedy robi¹ to tylko ci co siê na tym znaj¹ ... i jeszcze maj¹ doœÌ odwagi ¿eby zaryzykowaÌ wszystkim co maj¹ ! )

TAKIM OSOB¡ CHÊTNIE POMOGÊ ! ... reszta niech szuka pieniêdzy na strychu, lub dwadzie¶cia stóp od dêbu ... A NIE WE W£ASNEJ LAKIERNI !

ZIEMBA
Wysłany: 2009-07-22, 21:07   
0
UP DOWN

Ot to :spoko:

No-limit
Wysłany: 2009-07-23, 11:39   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisał/a:
1. ...

DziaÂłka i media.To najwaÂżniejsze.Lokalizacja ma mniejsze znaczenie.Jak warsztat wypracuje
sobie dodrÂą opiniĂŞ wÂśrĂłd klientĂłw/poczta pantoflowa :D /,znaczy renomĂŞ.to nawet na "Pipiduwie" go znajdÂą :D .

PROJEKTER
Wysłany: 2009-07-23, 19:30   
0
UP DOWN

No fakt ! KiedyÂś 40 minut szukaÂłem ASO FIATA koÂło NIDZICY ... a obiekt byÂł w duÂżym lesie i dojazd polnÂą drogÂą. Obiekt juÂż byÂł i Âświetnie prosperowaÂł ( salon byÂł w centrum miasta ) a drogĂŞ mieli dopiero zrobiĂŚ na wiosnĂŞ ... dziwna lokalizacja zdarza siĂŞ nawet w przypadku ASO.

soxol
Wysłany: 2009-08-07, 11:37   
0
UP DOWN

PoczytaÂłem, zrozumiaÂłem i z lakierni na razie zrezygnowaÂłem.

ChociaÂż nie do koĂąca bo kupiÂłem sobie wÂłasny kompresor oraz guna i teraz uczĂŞ siĂŞ malowaĂŚ na kilku starych heÂłmach :)

LoboLoco 
Wysłany: 2009-08-07, 13:23   
0
UP DOWN

I to jest dobre podejÂście, pewnych rzeczy nie da sie przeskoczyĂŚ... powodzenia :spoko:

gdulus
Wysłany: 2009-11-13, 08:36   
0
UP DOWN

panowie przestraszyliscie kolege i dal sobie spokoj , a moze nie potrzebnie - moze to fakycznie bedzie artysta
saxol jak masz tupet to sie nie boj i daz do sowich marzen ,
jesli bardzo chcesz byc lakiernikiem i masz na tyle determinacji by sie nie zalamywac i dazyc do swego ciezko praca, to glowa do gory i przyj do przodu, na poczatku maly garaz, kompresor pistolet i ucz sie na starych gratach ,
kup jakiegos starego grata nie droga , moze po stluczce , moze calego przyrysowanego , poobijanegoi go calego przemaluj, na poczatku moze akryl , powoli pomalu , element po elemncie , moze ci to zajemie miesiac moze 2 , ale zrob go na igle, tak zeby bylo perfeckt, tak zeby jak twoi znajomi r czy rodizna go zabacza widzieli ze to dobra robota , potem go sprzedaj - teraz jest wiecej wart , zworic ci sie kase za material , jak nie cala to czesciowo , kup moze nastepnego poobijanego ale juz nowszego, i juz w metaliku, teraz juz na nim musisz zarobic, rob go tyle az ci wyjdzie bardzo dobrze- jak salon ;)tak zeby byl wizytowka i reklama twojej rozwijajacej sie frimy, teraz sprzedaj swoj wczesniejszy samochod a zostaw sobie nowo pomalowany samochod, - to bedzie twoja reklama, ludzie beda widziec ze pomalowales sobie samochod - poczta pantoflowa naprawde dziala , jezeli to zobiles dobrze - to nikt nie bedize sie bal przyjsc do ciebie zebys pomalowal bltonik czy drzwi , jestes nowy musisz pokazec ze robisz to dobrze , napoczatku znajomym, moze najpierw po blotniku, po zderzaku nie duze prace,na poczatku tani , bo zaczynasz bo nie masz doswiadczenie, bo mozeszcos spierniczyc , wiec na poczatku musisz przyciagnac cena , bedziesz robil dobrze i tanio to bedziesz mial klijetonw, musisz tyrac na poczatku po xxxxx godzin i zarobiona kase inwestuj w sprzet , powiekszaj wiedza , zacznij od malowanie niedrogo od starszych aut, gormadz wiedze , czytaj ucz sie , pytaj , a moze za kilka lat beda ludzie krazyc po twojej miescowasci i wypytawac sie gdzie ma swoj garaz ten lakierowy artysta

WIERZE W CIEBIE POWODZENIA :spoko:

jacenty 741
Wysłany: 2009-11-13, 13:52   
0
UP DOWN

Amen!!!! I zapier...laj do garaÂżu!!!!

PROJEKTER
Wysłany: 2009-11-13, 17:55   
0
UP DOWN

@gdulus ? to mia³a byæ przemowa rodem z towarzystwa wzajemnej adoracji ? ogólne wsparcie na zasadzie KOCHAMY CIÊ @soxol ? Czy rzetelna i szczera odpowied¼ na pytanie : Czy otwieraæ z kumplem biznes lakierniczy jak malowa³em raz w ¿yciu ?

PrzecieÂż jak chwycisz go za serce i posÂłucha twojej rady to razem z kumplem zatyra siĂŞ na ÂśmieĂŚ przy tym samochodzie co go kupiÂą i straci resztĂŞ kasy jakÂą ma !!!

@soxol chcesz otwieraÌ w³asn¹ lakierniê i robiÌ na tym kasê ? ... to idŸ do pracy jako pomocnik lakiernika i nie patrz jak siê lakieruje samochody tylko jak szef obci¹ga z kasy klientów i jak ich ok³amuje wciskaj¹c skomplikowane sformu³owania technologiczne których sam do koùca nie rozumie. Potem wróÌ do tego gara¿u i zamij siê prowadzeniem firmy a lakiernik którego zatrudnisz niech lakieruje. To rada gdybyœ chcia³ robiÌ kasê na warsztacie lakierniczym. Je¿eli chcesz wygraÌ konkurs kto najlepiej w gminie lakieruje to zacznij trenowaÌ tylko najpierw znajdŸ sobie jakieœ Ÿród³o dochodów. Interesów nie da siê udawaÌ ... a ³adne lakierowanie samochodów nie ma nic wspólnego z robieniem na tym kasy ! ... i to jest rzetelna rada !

czajok
Wysłany: 2009-11-13, 20:54   
0
UP DOWN

koledzy jak ma du¿o ambicji i talentu niech ch³opak próbuje zobaczy jak jest zaje....ciê¿ko na pocz¹tku tylko ze jeden zrobiony samochód to zdecydowanie za ma³o minimum 3lata praktyki zawodowej i dopiero mo¿na myœleÌ o lakierni.tez zaczyna³em 3 lata temu w ma³ym gara¿u bez ¿adnej renomy.mia³em tylko kompresor i pistolet do podk³adu i du¿o ambicji. a teraz mo¿na powiedzieÌ ze mam kompleksowe wyposa¿enie bez komory (nadal musze wynajmowaÌ)rozbudowany gara¿ i mnóstwo roboty. ;) ale ¿eby dojœÌ chocia¿ do tego to 3 lata zapiepszania po 16-20 godzin dziennie.kolego to jest zawód dla ludzi z powo³aniem..
POWODZENIA!!!!!!!!!! :spoko:

baqo 
Wysłany: 2009-11-13, 21:03   
0
UP DOWN

czajok napisał/a:
koledzy jak ma duÂżo ambicji i talentu niech chÂłopak prĂłbuje
a niech robi!!! co ma mieĂŚ lepiej :D :D
czajok napisał/a:
3 lata zapiepszania po 16-20 godzin dziennie
:fiu: :fiu:

adam12
Wysłany: 2009-11-13, 22:26   
0
UP DOWN

!sd

gdulus
Wysłany: 2009-11-14, 09:31   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisał/a:
@gdulus ? to mia³a byæ przemowa rodem z towarzystwa wzajemnej adoracji ? ogólne wsparcie na zasadzie KOCHAMY CIÊ @soxol ?

hehe
nie musze adorowac by kogos pokierowac ;)
nie podcinam skrzydel wznoszacemu sie labedziowi
jak chce niech leci chetnie pokaze kierunek
nie musi ktos robic jak radze , bo rade trzeba przemyslec i ustosunkowac do siebie

na wszyskim mozna zrobic kase nawet na produkcji srajtsmy... trzeba tylko przebic konkurencje

lakiernia to dobry temat nie kazdemu sie musi udac ale przy mocniejszej determinacji mozna pokonac spokojnie konkurencjie istniejaca dluzej na rynku
a wiem ze duzo klijentow po ostaniej usludze szuka nowego lakienikow

PROJEKTER napisał/a:
Czy otwieraĂŚ z kumplem biznes lakierniczy jak malowaÂłem raz w Âżyciu ?

ja rok temu rozwalilem auto civic 98rok , caly przod,, lakiernik chcial 2500tys , wiec powiedzialem ze sam to sobie pomaluje, kolego wspawal mi przod kupile czesci i szpachlowalem je i podkladowalem szpachlowalem i podkladowale .........pozniej srodni kazdy element byl malowany ze 3 razy zanim jakos tako wyszlo zeszlo mi sie moze z 3 tyg po pracy i duzo duzo lektury tego forum, od tamtej pory zaczelem kupywac stare graty malowac i sprzedawac , i zawsze wychdozilem do przodu dzis mam z 300 h praktyki przy lakierowani i blacharstwie ciagle jestem zielony jak salata ale ostatni malowalem 307 2004 rok cala cwiartke prog dzwi , maske rog zderzaka z przodu , dwa slupki bo byl rozerwane , i zderzak z tylu , auto sprzedalem zarobilem 5000 zl w miesiac
PROJEKTER napisał/a:

@soxol chcesz otwieraĂŚ wÂłasnÂą lakierniĂŞ i robiĂŚ na tym kasĂŞ ?

ja robie jak pisalem i zarabiam jeslem za slaby zeby malowac jeszcze obcym klijentom
ale na swoich autach sie ucze bo moze stac bltonik i 2 tyg w robocie i nikt mi nic nie powie
PROJEKTER napisał/a:
to idÂź do pracy jako pomocnik lakiernika

moj kolego poszeld i ciagle przciera szpachle o rana do wieczora za bardzo kierownika nie widzi bo szpachle sie przycira w oddzielnym pomieszczeni , - juz chya z dwa lata
przyciera i przyciera pistoltu nawet w reku nie mial

a ja juz maluje sam z 2005 roku

PROJEKTER napisał/a:
Potem wróÌ do tego gara¿u i zamij siê prowadzeniem firmy

trzeba sie najpier znac na fachu i miec pojecie o lakierwoniu zeby pozniej prowadzic firme i zeby pozniej
PROJEKTER napisał/a:
szef obciÂągal z kasy klijento wciskajac skomplikowane sformuÂłowania technologiczne

PROJEKTER napisał/a:

PrzecieÂż jak chwycisz go za serce i posÂłucha twojej rady to razem z kumplem zatyra siĂŞ na ÂśmieĂŚ przy tym samochodzie co go kupiÂą i straci resztĂŞ kasy jakÂą ma !!!

ja sie nie zatyralem i nie mialem kumpla wied moze sprobowac , moze sie zatyra moze nie zalezy to od niego

pierwsze malowanie cifa 3 tyg pracy i jakos wyszlo

a po kilku pomalowanych elementach ostatni robilem 307 2004
szpachlowanie wgiec, rozerwanych slupkow przy przendiej szybie
cieniowanie bazysrebrnej cieniowanie bezbarwnego , nie ma morki nie ma chmurek nie ma cieni ;) torsze widac obwodke po szpachli na ale tylko na lewym slupku ale to tylko z 10 cm , ciwartka tylna byla szpachlwana w 6 miejscach , sa zacieki na zdjeica ale po trzech dniach zostay prztarte i wypolerowane troche roboty ale zarobek duzy 5000 tysi na czytto dorga nie chodzi
no i dluga ciezka praca za mna

ZIEMBA
Wysłany: 2009-11-14, 12:51   
0
UP DOWN

Na forum wszystko jest opisane co do otwierania lakierni, wystarczy poczytac. Projekter wszystko jasno wytÂłumaczyÂł ile kasy kosztuje otwarcie legalnej lakierni, takiej ktĂłrej nie zamknÂą po donosie przez sÂąsiada i takiej na ktĂłrej naprawde moÂżna zarabiac. Mysle Âże koledzy saxol i gdulus sobie to poczytali i juÂż wszystko wiedzÂą, takÂże nie ma co siĂŞ przekomarzac. I tak bĂŞdÂą robic po swojemu. NaleÂży tylko Âżyczyc powodzenia chÂłopakom :spoko:

kalbi 
Wysłany: 2009-11-14, 16:59   
0
UP DOWN

gdulus napisał/a:
a po kilku pomalowanych elementach ostatni robilem 307 2004
nie ujmujÂąc ale spasowanie zÂłe oraz ten bÂłotnik polakierowany nie jest na najwyÂższym poziomie.

jacenty 741
Wysłany: 2009-11-15, 10:45   
0
UP DOWN

I có¿ z tego,skoro zarobi³ 5 ko³a,to znaczy,¿e ktoœ kupi³ i nie mia³ takich zastrze¿eù.Czy zawsze chodzi o uszczêœliwieanie œwiata i zrobienie samochodu jak fabryka?Czy Wy jesteœcie zawsze tacy rztelni i uczciwi,wszystko robiÌie zgodnie z technologi¹ naprawy,czy czêsto walicie sztukê,¿eby by³ szybki przerób i kasa p³ynê³a?Zdjêcie zrobione œwie¿o po lakierowaniu,a gdulus pisze,¿e po 3 dniach usun¹ zacieki i wypolerowa³ lakier,wiêc na pewno zarzut o poziom lakieru jest bez sensu,liczy siê efekt koùcowy.A w tym przypadku to 5000,ma³o?No to zazdroszczê!!!

kalbi 
Wysłany: 2009-11-15, 10:58   
0
UP DOWN

gdulus napisał/a:
I có¿ z tego,skoro zarobi³ 5 ko³a,to znaczy,¿e ktoœ kupi³ i nie mia³ takich zastrze¿eù.Czy zawsze chodzi o uszczêœliwieanie œwiata i zrobienie samochodu jak fabryka?Czy Wy jesteœcie zawsze tacy rztelni i uczciwi,wszystko robiÌie zgodnie z technologi¹ naprawy,czy czêsto walicie sztukê,¿eby by³ szybki przerób i kasa p³ynê³a?Zdjêcie zrobione œwie¿o po lakierowaniu,a gdulus pisze,¿e po 3 dniach usun¹ zacieki i wypolerowa³ lakier,wiêc na pewno zarzut o poziom lakieru jest bez sensu,liczy siê efekt koùcowy.A w tym przypadku to 5000,ma³o?No to zazdroszczê!!!

zaciek to pó³ biedy ale ja tam widzê odcinaj¹ce ³aty i jakieœ dziwne cuda niewidy! A spasowanie bardzo kiepskie. Ja bym tego klientowi nie odda³, z tym, ¿e to jego fura i jego spawa, a chwaliÌ to siê nie ma czym...

w tym przypadku czÂłowieku nie chodzi mi o zarobek a o zrobionÂą pracĂŞ. Gratuluje jak znalazÂł kupca

jacenty 741
Wysłany: 2009-11-15, 11:09   
0
UP DOWN

I ja nie twierdzÂą,Âże efektem moÂżna siĂŞ chwaliĂŚ,na pewno nie na tym etapie,kiedy byÂły robione zdjĂŞcia (ja bym je czym prĂŞdzej skasowaÂł,albo umieÂściÂł w folderze,,jak spier...Âłem lakier"),ale zarobiÂł,i na pohybel jeleniom!!! :cool:

ZIEMBA
Wysłany: 2009-11-15, 15:48   
0
UP DOWN

No tak Jacenty, tylko Âże temu jeleniowi ktoÂś kiedys powie ze robota jest spaprana, jelen powie gdzie to robiÂł i obaj bĂŞdÂą wiedzieli Âże koleÂś partoli robote. PowtĂłrÂż to 10 osobÂą a te nastĂŞpnym itd. I w ten sposĂłb grono przyszÂłych klientĂłw siĂŞ zawĂŞÂża. Pies laÂł na te 5tys, skoro na nastĂŞpne bĂŞdzie moÂże teraz trzeba czekac dÂłuuuugo. Oj, nie macie dobrego podejscia do tej roboty panowie, nie macie :/

baqo 
Wysłany: 2009-11-15, 16:17   
0
UP DOWN

gdulus, i to ty robiÂłeÂś tego peugota :fiu: :fiu:
gdulus napisał/a:
zarobek duzy 5000 tysi na czytto
piĂŞĂŚ tysiĂŞcy za to :fiu: :fiu: a to gdzieÂś za granicÂą chyba ? czy na ubezpieczalnie :tak: :tak:

przemo1972 
Wysłany: 2009-11-15, 16:48   
0
UP DOWN

baqo napisał/a:
piĂŞĂŚ tysiĂŞcy za to :fiu: :fiu: a to gdzieÂś za granicÂą chyba ? czy na ubezpieczalnie :tak: :tak:

Oklejane jakims Times,em, pewnie Anglia.1000 £ za taka robote to tak jak w Polsce ze dwa tysie,wiec jaka cena taka jakosc :D

jacenty 741
Wysłany: 2009-11-15, 20:50   
0
UP DOWN

Ale z tego,co zrozumiaÂłem,gdulus nie robiÂł tego auta komuÂś,ale kupiÂł jako rozbite,naprawiÂł i sprzedaÂł z zarobkiem 5 koÂła!WiĂŞc ,,widziaÂły gaÂły,co braÂły"!Takich lepionych aut jest na rynku 70%.

gdulus
Wysłany: 2009-11-17, 21:12   
0
UP DOWN

kalbi napisał/a:
A spasowanie bardzo kiepskie. Ja bym tego klientowi nie oddaÂł, z tym, Âże to jego fura i jego spawa, a chwaliĂŚ to siĂŞ nie ma czym...

ja tez bym tego klijentowi nie oddal

kalbi napisał/a:
nie ujmujÂąc ale spasowanie zÂłe oraz ten bÂłotnik polakierowany nie jest na najwyÂższym poziomie.

zgadzam sie dopiero sie ucze do malowania podchodzilem 6 raz w zyciu dopiero polakierowalem kilkanasice elementow w zyciu

jestem w UK , kupuje auta na aukciach porysowane po stluczkach , robie je i je sprzedaje.
5000 tys zl to 1000 funtow roznicy miedzy cena jaka zapacilem na aukcji za 307a za jaka sprzedalem samochod , zrobek to 1000 fuli minus farba lakery oraz moja praca, chce otworzyctu mala lakiernie , jak pojde do lakirni robic to polakowie dadza tylko sprzatac i spachle przycierac a ja chce lakierwac a nie przycierac szpachle dawa lata gdzies u kogos w zakladzie , szpachle to ktos u mnie bedize przyciral

Nie chce malowac narazie ludziom bo robiie to jeszcze kiepsko, chce sie nauczyc najpierw na perfect na swoich autach a nie na czyis,

kupiec przjezdza i je oglada jak sie podoba to bierze jak nie to nie - proste, nikogo nie krzywdze anie nie oszukuje, jak nikt nie kupi ze zle pomalowane to bede malowal jescze raz
chce sprzedawac taniej jak cena gieldowa by schodzily szybko bym malowal nastepne by sie uczyc
skrytkowaliscie blotnik i dobrze potrzeban mi krytka piwedzcie co zle wyszlo i jak robic by w przyszlosci bylo lepiej,
a co na temat przednich slupkow ??? jest cos do zarzcenia poprawienia

mam gdzies zdjecia tej 307 na gotowo jak wyszla na gotowo pozniej wkleje.
mam jeszcze z aukcj passata czarnego , modeo sary ciemny i czerwony focus
bede wklejal zdjeca z malowanie , bede pytal rady i moze mi powiecie czy poprawiac cz mozna juz auto wytawiac na aukcjie
dzieki za pokazanie mi bledow jakie popelniam
wkleje pozniej zdiejca 307 jak wyszla na gotowo to zobaczycie jak wyszla do oddania i powiecie co zle i jak jak wyeliminowac bledy

a co chodzi z tym kiepskim spasowanie jak zrobic by b ylo dobre, co to jest te pasowanie ???
dzieki

PROJEKTER
Wysłany: 2009-11-19, 22:36   
0
UP DOWN

NOOOO @ gdulus !!! to bierz chÂłopakĂłw do siebie do Anglii i zakÂładajcie tam razem lakierniĂŞ. Razem bĂŞdzie was trzech i bĂŞdzie mieli 1000 funtĂłw na start.

ale najpierw to przeczytaj w³asny post od s³ów .... lakiernik chcia³ 2 500 wiêc powiedzia³em, ¿e sam to sobie pomaluje ??????????

i co ? opÂłaca siĂŞ taka lakiernia czy nie ? Fajowy biznes ... jak klient ma ciĂŞ w odbycie i robi sam albo jedzie do garaÂżu w lesie i naprawia u emigrantĂłw ktĂłrzy ÂśpiÂą w warsztacie ! Brawoo... dalekowzroczne to twoje widzenie biznesu !

ZastanĂłw siĂŞ o czym Ty piszesz ? bo na pewno nie o biznesie. Na pewno nie o firmie. Na pewno nie o pieniÂądzach na Âżycie, rozwĂłj i dorobek i ... na pewno nie o lakiernictwie samochodowym na poziomie jakiego wymagajÂą i uczÂą dostawcy technologii, wyposaÂżenia i klienci ktĂłrzy majÂą kasĂŞ i nowe samochody .... i manicure na paznokciach. Oni na pewno nie bĂŞdÂą dotykaĂŚ jakiÂś ÂśmierdzÂących lakierĂłw tylko zapÂłacÂą za lakierowanie bÂłotnika w swoim Jaguarze za 300 tyÂś ( zÂł ) nawet 2000 ... byle byÂło ekstra i na jutro.

Umiesz tak ? masz takie wyposaÂżenie warsztatu ? Masz odpowiednie materiaÂły i technologiĂŞ ? ... NIE ! - To bardzo CiĂŞ proszĂŞ nie pisz o biznesie w lakierni bo po 19-stu latach w tej branÂży mogĂŞ ci z caÂła pewnoÂściÂą powiedzieĂŚ Âże to bardzo bardzo, bardzo, bardzo , bardzo trudny i strasznie nieobliczalny interes.

5000 z³ to mo¿na zarobiÌ na samochodzie bez naprawiania ... trzeba tylko mieÌ odpowiedni uk³ad ! Ja sprowadza³em hurtem samochody w ¿ó³tym kolorze z Niemiec i na ka¿dym mar¿a wynosi³a 3000 z³ i jeszcze 1000 jak klient chcia³ wykonaÌ wszystkie naprawy mechaniczne. A jak samochód kosztuje 50 000 to zarobiÌ na nim 5 000 to ju¿ nie jest taki znowu wyczyn ... co widaÌ po gigantycznej iloœci komisów w Polsce. Np samochody po leasingowe !

Lubisz lakierowaĂŚ ? to zapytaj ile siĂŞ bierze kasy za polakierowanie drzwiczek do szafki kuchennej w MDF 80 x 40 cm ? ... odechce ci siĂŞ lakierowaĂŚ bÂłotniki w 307 !

Lakierowanie to tak naprawdĂŞ super biznes ... ale lakierownie samochodĂłw to dziÂś poraÂżka ! NajwiĂŞksze wymagania jakoÂściowe, NajwiĂŞksza konkurencja, NajwiĂŞksze NakÂłady inwestycyjne, NajwiĂŞksze wymagania i ograniczenia formalno prawne i NajniÂższe dochody !!!

Super Fachowiec w ASO zarabia ok 6000 z³ ( Warszawa, Poznañ, Wroc³aw ), zwyk³y lakierni w ASO 4000, ( £ÓD¬, I CENTRUM POLSKI ) a malarz machaj±cy pistoletem maluj±cy wagony kolejowe 4000 ( BYDGOSZCZ ) i gdzie tu sprawiedliwo¶æ !
... a lakiernik po szkoleniach w ... BOEINGU zarabia 8 000 zÂł i pracuje 6 godzin lakierujÂąc 15 dni w miesiÂącu ! ( W POLSCE !!! ) ... i co ?

WiĂŞc z caÂłym szacunkiem dla twojego amatorskiego zapaÂłu - rada dla kogoÂś kto nie ma doÂświadczenia Âżeby otwieraÂł warsztat samochodowy ... jest delikatnie mĂłwiÂąc : NIEODPOWIEDZIALNA Z TWOJEJ STRONY - chyba Âże chcesz chÂłopakĂłw wykoĂączyĂŚ ?

I taki drobiazg w sprawie twojego kolegi... jak siĂŞ idzie do pracy jako pomocnik lakiernika to trzeba byĂŚ naprawdĂŞ gigantycznym marzycielem Âżeby zakÂładaĂŚ Âże w tej samej firmie zostanie siĂŞ lakiernikiem. Sory - ale to nie USA.

Nad Wis³¹ w odpowiednim momencie przechodzi siê do innej firmy, a po dwóch latach i szóstej z kolei firmie - to ju¿ siê lakieruje samochody w ASO i jest siê po kilku szkoleniach materia³owych. To siê nazywa DETERMINACJA ! Je¿eli oczywiœcie ktoœ ma takie marzenia !

PrzekaÂż koledze @gdulus ... bo bĂŞdzie tak tarÂł tÂą szpachlĂłwkĂŞ do koĂąca swych dni !

gdulus
Wysłany: 2009-11-20, 00:57   
0
UP DOWN

jestem w uk , wiec napewno tu jest inaczej jak w pl,
mam juz caly sprzed potrzebny do malowania , i chce otwrzyc w sowim miasteczku uslugi lakienicze ale gdy sie nauczy lakierowac, tu inaczej patrzna jak kupuja auto nikt tak sie nie spuszcza czy byl malowany czy nie , to co w polsce by nie przeszlo tu przejdzie , bo angole nie szukaja wloska albo pruchy w lakierowanym botniku zeby zbic cene tylo jak car dziala i sie blyszczy to biora.
Plmalowanie elementu to 100 fuli - za mniej lakienicy nie maluja, 2 pomalowane elementy to 200 fuli minus koszta materialu, , tygodniowka w fabryce (160 h) to 200 fuli minus podatek, mozna robic tydzien w fabrykce albo mozna pomalowac dwa blotniki.
Widzialem pomalowane juz auta przez agnielskich lakienikow bo wozilem czesci samochodowe do polski , na co trzecim pomalowanym elemencie baranki, widoczne przejscia na cienoiwanym lakierze i lakiruja dalej, ludzie przychodza placa a oni zarabiaja
Ja chce sie najpierw nauczyc wiec biore fury z aukcji zeby malowac na swoich, siedze w garazy po18h na dobe i sie ucze , jak bede juz wiedzial ze jestem gotowy to sie oglosze , sasiad anglik - handarz samochodowy, zaglada do mnie od czasu do czasu, pytal sie jak mi idzie na poczatku nie widzial co robie i zagladal z ciekawosci i sie dziwil co ten polak wyprawia jakies kompresory zwozi cos podlacza po nocach cos mierzy , i nie mogl zrozumiec ze jak to jest mozliwe zeby samemu w garazu uczyc sie lakierowac , ostatnio pyttal sie ak mi idzie wiec pokazalem mu maske od pezota a on ze niezle i spytal sie czy mu busa nie pomaluje tego co ma na hanel tylo zeby tanio, kolegow dwoch sie pytalo czy bym bltonika jednemu adrugiem maski nie pomalowal, powiedzialme ze narazie nie bo jescze nie czuje sie na silach a a jeden ze mu sie nie spieszy ize jak bedzie mi juz lepiej szlo to o do mnie przyjedzie, ja powiedizalem ze ok i ze pomaluje a jak mu sie cos nie spodoba to bede poprwial albo nie wezme kasy , wikszosc polakow w uk nie zna dobrze angielskiego nie pojda do anglika pomalowac blotnika bo raz ze go nie zrozumie i bedza palil buraka jak on do nich bedzie mowil , a pod drugie angol skasuje sporo .
Nie ma polskiego lakiernika w moim miesci wiec moze to wypali jest trzech chlopakow co robia mechanike w garazach i maja caly czas robote i kasuja juz jak angole a nawet nie maja za dobrze wyposazonego garazu b0 na lewarkach auta podnoszaa polak i tak pojdize do polaka .....
wiec moze lakienia to tez nie glupi pomyl ......tymbardizej ze byla by pierwsza POLSKA w miescie

kase ktora zarobilem, na 307 kupilem sata rp jutor powinien przyjsc ;) no
i zakupielm opalarke i piec do garazu -trzeba inwestowac w sprzet,
no i nie jedno auto z aukcji ale kolejne trzy do lakirerowania wiec juz koncze bo musze wracac do garazu -cos mi sie dzis podklad wazy

autograff
Wysłany: 2009-11-23, 21:38   
0
UP DOWN

gdulus napisał/a:
tygodniowka w fabryce (160 h) to 200 fuli minus podatek

Ty chyba w chinach jestes.
...a co do Twojego lakierowani, podejscia etc. BoÂże... zreszta, nic nie powiem.
ET go home !

Airbart 
Wysłany: 2009-11-24, 21:15   
0
UP DOWN

Uwa¿am, ¿e gdulus ma bardzo du¿e szanse na powodzenia planowanego interesu. Anglicy maj¹ inn¹ mentalnoœÌ, inaczej podchodz¹ do ró¿nych spraw. ¯eby to zrozumieÌ trzeba by tam trochê pomieszkaÌ. Sam by³em tam pó³ roku i widzia³em jak to jest.

gdulus
Wysłany: 2009-11-25, 03:06   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisał/a:
ZastanĂłw siĂŞ o czym Ty piszesz ? bo na pewno nie o biznesie. Na pewno nie o firmie. Na pewno nie o pieniÂądzach na Âżycie

Boze koles przeciez do wszyskigo trzeba dojsc , nie mozna zaczynajac od zera kupic sobie lakierni i pozatrudniac pracownikow nie majac o tym pojecia

PROJEKTER napisał/a:
Oni na pewno nie bĂŞdÂą dotykaĂŚ jakiÂś ÂśmierdzÂących lakierĂłw tylko zapÂłacÂą za lakierowanie bÂłotnika w swoim Jaguarze za 300 tyÂś ( zÂł ) nawet 2000 ... byle byÂło ekstra i na jutro.Umiesz tak ?

Dom zacznasz od fundamentu a nie od kladznia dachu
Hi hihi

PROJEKTER napisał/a:
Masz odpowiednie materiaÂły i technologiĂŞ ? ... -

pomalu gromadze !!

Boze jeszcze wy na dobra....

autograff napisał/a:
...a co do Twojego lakierowani, podejscia etc. BoÂże... zreszta, nic nie powiem.
ET go home !

O co ci czleku chodzi z tym podejsciem - musiales dziesiec lat do czegos sie zabierac zeby cos zrobic - osiagnac .Czy uwazasz ze nie da sie nauczyc samemu lakierowac, a poten zatrudnic ludzi - ,TO JA CI UDOWODNIE !!!

Czy wy jestescie wrozki – czarodzieje ze znacie moja przyszlosc albo przyszlosc mojego warstatu lakieniczego
Ciezka praca i zapalem mozna osiagnac wiele
jeszce raz moj plan 1. UCZE SIE LAKIEROWAC NA SWOICH autach
2. GDY IDZIE JUZ DOBRZE ROBIE USLUGI LUDZIOM
3. GDY WIEM JUZ DOZU ... DUZO W TYM TEMACIE ZATRUDNIAM LUDZI =JA JEStEM SZEFEM - bede klad tylko baze i rozlewal lakier bo lubie patrzec na wylane przez siebie lustro
No i bede liczyl kase !!!
(nie moge zatrudnic prcownikow teraz bo nie wiem czy bede mial klijentow zeby placic ludizom wyplaty , bo nie bede wiedzial czy pracownicy robia dobrze czy zle bo nie bede wiedzial czy po ich robocie klijentowi nie odpandnie lakier za po roku albo szpachla wyjdzie po miesiacu , musze sam najpierw wszyskiego sie naczyc musze weidziec ile czasu zajmie pracownikowie przygotwanie maskii zderzaka pod lakier gdy nie bedzie mie w firmie
wiec narazie pracuje pracuje i pracuje ile sie da
robi sie do 3-4 am , wstaje o 9

galeria z mojej "lakierni"

I jak projecer , lepiejwyszedl teraz blotnik ???

lukas
Wysłany: 2009-11-25, 08:07   
0
UP DOWN

gdulus, uda ci siĂŞ bo tego chcesz i masz plan.
Ja widzê to nasze polskie lakiernictwo na co dzieù i gwarantujê ¿e zdecydowana wiêkszoœÌ obecnie lakieruj¹cych nie ma wykszta³cenia kierunkowego a jednak maj¹ klientów i co wa¿niejsze na pewno bardziej wymagaj¹cych ni¿ w Anglii. WiêkszoœÌ z nich lakieruje intuicyjnie, bo gdzieœ widzieli jak to siê robi. To jest normalne ¿e ludzie obserwuj¹, zapamiêtuj¹, próbuj¹ czyli ucz¹ siê. Jedni maj¹ wielkie samozaparcie i udaje im siê inni odpadaj¹.
Czy ktoÂś ze starszych uÂżytkownikĂłw forum uczyÂł sie w szkole obsÂługi komputera? windowsa? a jednak tak jak mÂłodzi, ktĂłrzy teraz w podstawĂłwce i w gimnazjum majÂą to na zajĂŞciach, piszemy tu na forum i pewnie wielu z naszych znajomych stuka siĂŞ w czoÂło jak nam siĂŞ chce tak klikaĂŚ, przecieÂż to dla mÂłodych i takie tam. SzukajÂą dla siebie usprawiedliwienia bo oni sie tego nie nauczyli. Czy to znaczy Âże sÂą gorsi? NIE! Jak bĂŞdÂą potrzebowali wystawiĂŚ coÂś na allegro to poproszÂą kogoÂś z rodziny i dalej nie bĂŞdÂą potrzebowali uczyĂŚ siĂŞ obsÂługi kompa.
Tak samo jest z kaÂżdÂą innÂą dziedzinÂą Âżycia.

PROJEKTER, Z ca³ym szacunkiem do Ciebie i do Twojej wiedzy ale obstawiam, ¿e gdybyœ nie znalaz³ siê w odpowiednim czasie i w odpowiednim miejscu, nie ruszy³ g³ow¹ i nie podj¹³ odwa¿nej decyzji to nie by³byœ dzisiaj ekspertem i nie pisa³byœ tutaj.
Nie zniechêcaj innych. Jak im nie wyjdzie to sami bêd¹ próbowali analizowaÌ gdzie pope³nili b³¹d.

PROJEKTER
Wysłany: 2009-12-05, 11:37   
0
UP DOWN

@lukas ? Co znaczy - nie zniechêcaj ... Przeczytaj najpierw od czego zacz¹³ siê ten temat i jakie stanowisko w tej materii ma @gdulus. Tu pad³o pytanie o realn¹ ocenê tematu biznesu w lakierni.

JA PANOWIE - zakoùczy³em lakierowanie samochodów w 1995 roku ... bo szybko siê zorientowa³em, ¿e z fizycznej pracy w lakierni nie da siê utrzymaÌ rodziny na dobrym poziomie ( ¿aden z lakierników nie zarobi tyle ile zarabia jego szef ! ) i zosta³em kierownikiem, a potem dyrektorem technicznym. Zawsze chcia³em mieÌ w³asny warsztat ... ( pod tym wzglêdem kiedyœ by³em tam gdzie wy teraz i mia³em taki sam ambitny plan ).... i 2004 roku otworzy³em w³asny warsztat z wszystkim - Lakiernia, Blacharnia , Mechanika, SKP. Mia³em za sob¹ ogromne doœwiadczenie jako szef i jako osoba prowadz¹ca dzia³alnoœÌ gospodarcz¹. W warsztacie zatrudnia³em 11 pracowników.... i najszczêœliwszy dzieù to dzieù sprzeda¿y tej dochodowej firmy !!!

Od dziesiĂŞciu lat w caÂłej Polsce rozmawiam z takimi wizjonerami jak @gdulus. KaÂżdy pracujÂący najemnie lakiernik ma taki pomysÂł, Âże wreszcie pĂłjdzie na swoje ... kaÂżdy !

Jak zaczynacie pisaĂŚ o interesie opartym o lakierniĂŞ z pozycji ... jak ja Âświetnie lakierujĂŞ i klienci sÂą zadowoleni to przykro mi Panowie, ale nie wiecie nic o prowadzeniu firmy i o tym interesie ! ... a Âładne lakierowanie nie ma nic wspĂłlnego z biznesem.

W piÂątek byÂłem w firmie ktĂłra instaluje kabinĂŞ za 130 tyÂś zÂłotych do lakierowania obudĂłw siÂłownikĂłw pneumatycznych ktĂłre produkujÂą. MalujÂą Hameraitem bez podkÂładu z zaciekami i Âśmieciami, z pistoletu za 50 zÂł .... StaĂŚ ich na kabinĂŞ bo zarabiajÂą miliony zÂłotych... ale w zasadzie jej nie potrzebujÂą !

Ka¿dy jako¶ zaczyna³ ! ... NOOOO tylko kiedy ? Jak lakierni by³o jak na lekarstwo i ka¿dy chucha³ i dmucha³ na 10- letni samochodzik z zagranicy ? Lakiernictwo to BY£ biznes - A jak jest teraz ? Szewc to te¿ kiedy¶ by³ go¶æ ! ... a teraz masowa produkcja obuwia i nikomu siê nie op³aca wykonywaæ powa¿nych skomplikowanych napraw .... butów ! POSTÊP

Lakierowanie samochodĂłw w jedno, czy dwuosobowej firmie to nie jest interes tylko dÂłubanina. Nie znam nikogo kto bez postawienia wszystkiego na jednÂą kartĂŞ kredytĂłw i zobowiÂązaĂą wydostaÂł siĂŞ z blaszaka i ma ÂświetnÂą firmĂŞ.

Za to znam mnóstwo marzycieli ... i jak nawet kto¶ z was napisze ¿e ... MÓJ ZNAJOMY DOROBI£ SIÊ OD ZERA ... to przytoczê 20 przyk³adów osób które siê zestarza³y w syficznej budzie bez ogrzewania i WC ! ... i pewnie siê oka¿e ¿e ten "znajomy" co siê dorobi³ to, albo wzi±³ kredyt, albo dosta³ jakie¶ pieni±dze i dzi¶ sp³aca zobowi±zania !

Panowie ! KaÂżdy ma jakiÂś pomysÂł na Âżycie. NiektĂłrzy chcÂą lakierowaĂŚ samochody inni chcÂą byĂŚ pilotem. Lakierujcie i pracujcie w lakierniach. Nie wypisujcie jednak bzdur, Âże za kilka lat ciĂŞÂżkÂą pracÂą dorobicie siĂŞ kasy i wÂłasnego warsztatu proszÂąc aby ktoÂś potwierdziÂł Âże wasze marzenia majÂą sens .... BO TO NIE MOÂŻLIWE !

Zamiast podcinania skrzyde³ek trochê realizmu - Proponujê usi¹œÌ przy biurku ... karteczka i d³ugopis i policzcie ile lat pracy potrzeba ¿eby od³o¿yÌ 20 tyœ z³otych na profesjonaln¹ sprê¿arkê uwzglêdniaj¹c koszty prowadzenia mini zak³adu lakierniczego i dochody z malowania b³otników ... a gdzie kabina, budynek komputer do biura ... i wszystkie op³aty z pozwoleniami i .... podatki ?

Jako¶ nie zauwa¿y³em tu na forum tematu JAK SIÊ DOROBI£EM MAJ¡TKU NA LAKIEROWANIU SAMOCHODÓW. Dlaczego nikt z tych którzy tu goszcz± nie napisze. ¿e to ¶wietny biznes - ³atwy, ma³a inwestycja, prosta technologia, nie wymagaj±c przepisy
mnĂłstwo klientĂłw, sÂłaba konkurencja ... :shock: Âświetny biznes nic tylko lakierowaĂŚ w komĂłrce, a za kilka lat .... drinki z parasolkÂą na Haiti !

mezotr 
Wysłany: 2009-12-05, 14:32   
0
UP DOWN

gdzies kiedys przeczytalem i zacytuje:
"gdyby ciezka praca prowadzila do bogactwa ,to niewolnicy byli by milionerami"
i cos w tym jest :spoko:
wracajac do tematu chce w przyszlym roku budowac lakiernie i juÂż dluzszy czas rozmyslam czy to aby dobry pomysl i ciagle sie wacham
mysle ze ja(jak i wielu na forum) wie ze milinerem na tej dzialalnosci sie nie bedzie ale moze bedzie sie wiecej zarabialo jak teraz ( ja zarabiam 1,5-1.6k na miesiac) to troche malo :nie: . Na swoim powinno wyjsc te 2.5-3k dlatego chce w to wejsc
ale czas pokaze

kalbi 
Wysłany: 2009-12-05, 18:54   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisał/a:
Jako¶ nie zauwa¿y³em tu na forum tematu JAK SIÊ DOROBI£EM MAJ¡TKU NA LAKIEROWANIU SAMOCHODÓW. Dlaczego nikt z tych którzy tu goszcz± nie napisze. ¿e to ¶wietny biznes - ³atwy, ma³a inwestycja, prosta technologia, nie wymagaj±c przepisy
mnĂłstwo klientĂłw, sÂłaba konkurencja
ja lakieruje u ojca od oko³o 2 lat i mogê powiedzieÌ, ¿e gdyby to nie by³ dobry interes to by to zostawil w pizd... oczywiœcie zgodzê siê, ¿e nie jest to ³atwy kawa³ek chleba ale mo¿na siê najeœÌ.

PROJEKTER
Wysłany: 2009-12-06, 11:13   
0
UP DOWN

@ kalbi to znaczy zarobiĂŚ 3 - 4 tyÂś tyle ile na pracy najemnej bez tych inwestycji ?
i nie zapominaj Âże ty lakierujesz w centrum warszawy i jednak nadal u ojca !

Po prostu masz lepszy ukÂład Âżyciowy od innych. CzĂŞsto w tej branÂży, naturalnie nastĂŞpuje sytuacja gdy dzieci przejmujÂą biznes po ojcu i go rozwijajÂą. Znam kilku dealerĂłw samochodĂłw ktĂłrzy przekazali juÂż interesy swoim dzieciom ... a kilku z nich jest na tyle bezczelnych, Âże w rozmowach twierdzÂą, Âże sami siĂŞ tego dorobili i nikt im nie pomagaÂł ! 20 - 30 lat pracy rodziny - setki tysiĂŞcy jak nie miliony kredytĂłw i szkolenie takiego syna czy cĂłrki na wÂłaÂściciela zarzÂądzajÂącego firmÂą od 18 roku Âżycia !
Tu moÂżemy mĂłwiĂŚ o solidnych podstawach i odpowiednim zapleczu.

Nie przechodŸmy jednak z jednej skrajnoœci do drugiej ! Ró¿nimy siê znacz¹ca w rozumieniu s³owa "dobry interes". Wielu z was tu na forum narzeka ¿e 100 tyœ to kwota astronomiczna i nie osi¹galna ... a to dopiero pocz¹tek wydatków na firmê.

Pamiêtajcie Panowie, ¿e kiedy rozmawiamy o interesach to uczciwych ! ... a nie o rzeŸbieniu w komórce na czarno zajmuj¹c siê dodatkowo inn¹ prac¹ . Gdyby temat brzmia³ : Czy da siê utrzymaÌ z lakierowania ... to pewnie ¿e siê da ! Setki gara¿owców tak siê utrzymuj¹. Ale pytanie brzmi czy da siê utrzymaÌ z lakierni ? ... a to ju¿ zupe³nie inny temat bo "lakiernia" oznacza "firmê" i legaln¹ dzia³alnoœÌ, a ¿eby to osi¹gn¹Ì to nie wystarcz¹ chêci marzenia i ³adne lakierowanie b³otników... prêdzej czy póŸniej konieczny jest "kop w górê" z zastrzykiem du¿ej gotówki - bez tego nie ma lakierni.

I tu sentencja "DOBREGO INTERESU". S± lepsze legalne interesy oparte o lakierowanie ni¿ naprawy samochodów i lakierowanie b³otników. To jest odpowied¼ ( no mo¿e tylko - moje zdanie ! ) na zagadnienie CZY DA SIÊ UTRZYMAÆ Z LAKIERNI ?

kalbi 
Wysłany: 2009-12-06, 21:05   
0
UP DOWN

Cytat:
i nie zapominaj Âże ty lakierujesz w centrum warszawy i jednak nadal u ojca !
nie w centrum, u ojca i co z tego?
Cytat:
@ kalbi to znaczy zarobiĂŚ 3 - 4 tyÂś tyle ile na pracy najemnej bez tych inwestycji
tyle to zarabia lakiernik, a nie wÂłaÂściciel warsztatu.

PROJEKTER
Wysłany: 2009-12-08, 17:53   
0
UP DOWN

Jasne jasne !!! ... a wÂłaÂściciel zarabia 30 - 40 tyÂś miesiĂŞcznie ... To otwierajÂą wÂłasnÂą !
Masz miejsce obok ... prawie w centrum warszawy :

[tu byÂł link do jakiejÂś lokalizacji]

front247
Wysłany: 2010-01-04, 09:36   
0
UP DOWN

nie zamierzam otwierac lakierni ale jako czÂłowiek z branzy i mam kontakty z budowlancami to podliczyÂłem i wyszÂło;

Budowa garazu na 2 samochody czli dwa w jednym o powierzchni 4x6m i drugi to samo,mamy 2 pomieszczenia po 24m kw. czyli wystarczaj¹ce do tego by zacz¹Ì w nich coœ robiÌ ..koszt wg moich wyliczeù (siperex,we³na,regips,farba,blachapod³ooga beton) to 28 tys z³ z robocizn¹!!! bez robocizny ok.16 tys same materia³y.
Do tego 2 bramy na pilota srednio po 4 tys, ale mozna zaÂłozyc takie po 2 tys.
Daje nam to w opcji superekonomicznej gdzie sami wykonujemy prace budowlane 20 tys zÂł-i budynki stojÂą,zamkniete i zadaszone.
Wyposazenie na start tak by swobodnie lakierowac i nie zabrakÂło powietrza to 10-15 tyÂś .zÂł

Teraz kabina...albo sie kupi ca³¹ uzywke za 20-30 tys(tak czyta³em) ,albo samemu zaadoptuje garaz(mysle ze koszta nizsze.

czyli mamy wariant ekonomiczny czyli duzo samemu
garaze -20tys
sprzĂŞt 15 tyÂś
kabina 30 tys
daje nam to 65 tys przy zaÂłozeniu ze mamy dziaÂłke.
jeÂśli jej nie mamy to z ofert ktore specjalnie poprzegladaÂłem spokojnie mozna kupiĂŚ dziaÂłke 200-300 m kw . na obrzeÂżach miast z uzbrojeniem za 20-40 tys.
Czyli za 100 tyÂś to na luzie mozna startowac....a majac dziaÂłke to juz w ogĂłle.
i Mozna kase zarabiaĂŚ.
Zaraz Projekter wyskoczy tu z innym obliczeniem ale ja chciaÂłem tylko wyliczyc niezbĂŞdne minimum do zaczĂŞcia a nie profi.
I niech nikt nie mĂłwi ze nie mozna sie dalej rozwijac i inwestowac bo z takim startem mozna juz zarabiac i powoli udoskonalac i doposaÂżac warsztat.
No tak to wyglÂąda na moje oko :spoko:
Proszê mnie teraz zjeœÌ.....

Acha moja kalkulacja bra³a pod uwagê ze wszystko mamy nowe..cycuœ,glancuœ...a podejrzewam ¿e ,,specjaliœÌi,, od marketingu zdo³aliby ugryzÌ jeszcze z 10 tys:)

ZresztÂą jakby zrobiĂŚ sondaÂż wsrĂłd ambitnych lakiernikĂłw to co im do szczescia jest potrzebne?
Kabina z dobrym wyciÂągiem,wydajny sprzet z profi pistoletem....i troszke klientĂłw...reszta to dodatki do Âżycia jak lcd czy i[pod.. :rotfl:

[ Dodano: 2010-01-04, 09:48 ]
Ja jak zaczynaÂłem dziaÂłalnoÂśc to woziÂłem wsio osobĂłwka,i miaÂłem narzĂŞdzia za 2000 tys....i pamietam klientĂłw baardzo zadowolonych z usÂług,dla ktĂłrych liczyÂła siĂŞ jakosc pracy,gwarancja uczciwosci,rozsÂądna cena, a nie to czy otwĂłr robie wiertarkÂą makita czy einhell....i czy mam zatrudnionych 10 osĂłb.
WidziaÂłem tez firmy gdzie szef kasowaÂł 100 tys za budowe domku...jednak jakosc tej budowy...delikatnie mĂłwiÂąc nie byÂła najwyzszych lotĂłw...
Ludzie przeciez mozna miec sprzet za tysiace 5 kabin profi...milin pozwolen ...i dokumentnie cenzuraĂŚ robote!!
Niestety czynnik ludzki jest nadal dominujÂącyi to od czÂłowieka zalezy najwiĂŞcej jak na razie.
Wystarczy spojrzec w dzia³ fotorelacje i zobaczyÌ jak bardzo potrafi ró¿niÌ siê robota amatora w garazu, od roboty profesjonalisty w lakierni ^^ ...
Kazdy sobie moze pisac co chce ale zdjĂŞcia dokÂładnie to pokazuja.

PROJEKTER
Wysłany: 2010-01-04, 09:57   
0
UP DOWN

Nie no ! FAJNE FAJNE ! Co ja mam siĂŞ czepiaĂŚ ? Jak na koszt budowy garaÂżu to OK ! Tylko Âże taniej jest kupiĂŚ gotowy z blachy !

Podobna powierzchnia i kubatura czyli jakieœ 3.0m wysokoœci !!! A warsztat powinien mieÌ 5 m ... troszeczkê wiêcej suporexu, we³ny, styropianu ... jakieœ okna i trochê wy¿sz¹ przeszklon¹ bramê ( oczywiœcie mo¿e byÌ z cienkiej blachy pomalowana podk³adem bo ka¿dy sam decyduje jaki poziom estetyki go zadowala. ) No ! ... mo¿e jeszcze jakiœ pr¹d woda, kanalizacja deszczowa z separatorem i kanalizacja sanitarna w budynku, mo¿e ogrzewanie ! ... i utwardzony parking - stó³ ogrodowy z parasolem na biuro obs³ugi klienta i jakiœ pojemnik plastikowy ¿eby nakryÌ sprê¿arkê ! i trochê trawy ¿eby by³ parking ...Ale siê niepotrzebnie czepiam ? ... No chyba ¿eby wybudowaÌ te pomieszczenia profesjonalnie za 10 000 z³ ? Mo¿e tak ? ... http://www.modularny-warsztat.pl/.

front247
Wysłany: 2010-01-04, 10:10   
0
UP DOWN

Jak to 5 m. wys.
Kabiny ile majÂą wys?
Niemozliwe zeby nakazywali ze moge klepac auto tylko w garazu od 5m wzwyz....

Projekter ty masz racje ale ja napisaÂłem Âże dziaÂłka uzbrojona i opcja na totalny start :cool: ...TOTALNY START!!! okdolicz tojtoja albo muszle w rogu garazu ^^

Nie wiem ale ja sÂądze ze jakbym miaÂł taki plan to byhm go wykonaÂł i nie byÂłoby kÂłopotu.Po co sobie komplikowaĂŚ Âżycie.
Co do blaszaka to w sumie nie koniecznie moze byĂŚ taniej(zalezy od projektu chyba i montazu)...ale na pewno zimniej w srodku.
Ktos na forum napisaÂł Âże kabina raz uzyta to juÂż uzywana...no i pieknie bo chyba dotyczy to wszystkiego,i tak wszystko mamy z Chin ...

A ja troszke zapozna³em siê z twoj¹ stronk¹ i ofertami tam zawartymi,..rzeczwiscie mo¿e warto by³oby stworzyÌ dla tego jak¹œ alternatywe (konkurencje),by³oby na bank taniej...
Rzeczywiscie ta oferta wypeÂłnia ten segment rynku do ktĂłrego ,zwykÂłym zakÂładom lakierniczym z obrotem 1-2miliona rocznie ,nie maja wstĂŞpu ;)

PROJEKTER
Wysłany: 2010-01-04, 11:09   
0
UP DOWN

front247 napisał/a:
A ja troszke zapozna³em siê z twoj¹ stronk¹ i ofertami tam zawartymi,..rzeczwiscie mo¿e warto by³oby stworzyÌ dla tego jak¹œ alternatywe (konkurencje),by³oby na bank taniej...
Rzeczywiscie ta oferta wypeÂłnia ten segment rynku do ktĂłrego ,zwykÂłym zakÂładom lakierniczym z obrotem 1-2miliona rocznie ,nie maja wstĂŞpu ;)

Co do konkurencji dla programu MODULARNY -WARSZTAT - SprĂłbuj to zrobiĂŚ taniej !

i od razu ci powiem ze najtaĂąsza wersja moduÂł socjalny + dwa stanowiska lakiernicze, myjnia i wiata z kabinÂą ( bez dziaÂłki i kosztĂłw uzbrojenia oraz parkingu ... ale z ogrodzeniem ! ) to 462 000 zÂł netto ... choĂŚ to kalkulacja z sierpnia 2009 i na pewno teraz bĂŞdzie trochĂŞ droÂżej !
Ale sprĂłbuj zrobiĂŚ taniej ! JuÂż kilka firm ( nie wspomnĂŞ o ambitnych dyletantach ) sobie "poÂłamaÂło zÂąbki" szczegĂłlnie jak po swojej "super kalkulacji" zapoznali siĂŞ z wymogami technologicznymi budynku i jego instalacji :D :D :D :D !

PiszĂŞ to z peÂłnÂą odpowiedzialnoÂściÂą za swoje sÂłowa ! Nie ma takiej moÂżliwoÂści Âżeby ktokolwiek wybudowaÂł warsztat w tym standardzie taniej niÂż MODULAR !

Rok tj. 11 mc. pracowaÂło nad tym 9 - osĂłb ( w tym dwĂłch kosztorysantĂłw ) kaÂżdy element kosztorysu weryfikowany byÂł kilka razy przez wykonawcĂłw i oferentĂłw. Kilkaset zmian technicznych !!! ... Âżeby potaniĂŚ i nadal byĂŚ w zgodzie z obowiÂązujÂącymi przepisami i ... zdrowym rozsÂądkiem uÂżytkowym ! Dla tych obiektĂłw zostaÂły specjalnie zaprojektowane dwie kabiny lakiernicze MODULAR ECONOMI i MODULAR CLASSIC a od marca bĂŞdziemy mieĂŚ wÂłasne podnoÂśniki produkowane takÂże na zamĂłwienie dla tych obiektĂłw !

CieszÂą mnie zawsze takie prĂłby konkurencyjnego opracowania projektu warsztatu jeszcze taniej ... cieszÂą zawsze i to do rozpuchu ! ÂŻebyÂś miaÂł skalĂŞ porĂłwnawczÂą jak siĂŞ napracowali moi pracownicy i partnerzy to poszukaj sobie postĂłw tu na forum o podobnym produkcie CAR SATELLITE firmy NUSBAUN taki sam metraÂż za 564 000 EUR ! :fiu: + montaÂż i wszystkie formalnoÂści. W 10 dni od przywiezienia gotowy do uÂżytkowania ! :shock:

... ale kombinuj kombinuj ! :spoko:

na pocz¹tek kilka informacji GARTIS - ¿eby kabina wysoka w œrodku na 3 metry wesz³a do budynku to obiekt powinien mieÌ 400 - 420 wysokoœci do belek noœnych dachu czyli przy rozpiêtoœci 12 metrów w oparciu o kratownicê jakieœ 480 ... a dla blacharni z ram¹ na podnoœniku wysokoœÌ powinna wynosiÌ 450 cm. Je¿eli pojawi siê podnoœnik to wysokoœÌ podnoszenia wynosi ok 180 cm + samochód 160 cm to minimum 320 ... ale jak dojd¹ lampy oœwietleniowe na suficie i w³aœciciel zechce postawiÌ na podnoœniku np VW T4 to wysokoœÌ obiektu musi wynosiÌ wewn¹trz ok 5 metrów ! ... a teraz skoryguj sobie kalkulacje wzglêdem kubatury o oœwietlenie, ogrzewanie i wentylacjê ... a jak ju¿ to policzysz to pamiêtaj np. ¿e taka kabina wymaga wykonania fosy betonowej i stalowych elementów konstrukcji wsporczej... a podnoœnik betonu klasy B30 w p³ycie o gruboœci 40 cm ze zbrojeniem rozsianym ... a jego zag³êbienie np pod ram¹ tak¿e kanalizacji tego otworu ... a teraz to co ju¿ ci napisa³em pomnó¿ sobie przez 800 i ju¿ bêdziesz móg³ ogarn¹Ì podstawowe problemy przy budowie warsztatu. Potem mo¿esz przejœÌ do takich drobiazgów jak sieÌ sprê¿onego powietrza, czy œcie¿ka gazowa do zasilania palników , czy monta¿ wody i ubikacji nawet za 60 z³ !

ale ale ... najpierw to trzeba wyjœÌ z robót ziemnych a to ok. 20 000 z³ !

I ¿eby nie by³o w±tpliwo¶ci TO ¯EBY ZACZ¡Æ ! ... bo pozwolenie na budowê i u¿ytkowanie wydaje siê dla warsztatu samochodowego z lakierni±, a nie gara¿u lub magazynu ... a gdyby nawet to koszty s± podobne bo wiêkszo¶æ instalacji i tak musi byæ w firmie !

... a potem lakierowanie zbiornika paliwa 600 zÂł !!! ... albo spray !

i ta oferta to jest dla maÂłych rodzinnych warsztatĂłw bo w systemie finansowania modularny -warsztat koszt inwestycji wynosi 10 000 zÂł miesiĂŞcznie przez 5 lat i masz na koncie ok 100 000 zÂł na rozruch ! POCZYTAJ !

Natomiast 1 mln zÂł obrotu w zakÂładzie blacharsko lakierniczym to .... tylko w takim tyci tyci ! bo to ok 84 000 zÂł miesiĂŞcznie , a biorÂąc pod uwagĂŞ ze maÂła szkoda ... i koszt naprawy w ubezpieczonym samochodzie wynosi 5 - 8 tysiĂŞcy to tylko 10 napraw i jest 80 000 zÂł.
Jedna co trzy dni ! No to jest kurde imponujÂący przerĂłb ! PamiĂŞtaj Âże napisaÂłeÂś OBROTU a nie dochodu lub zysku ! To sprawdÂź sobie ile kosztujÂą nowe czĂŞÂści zamienne np reflektor, albo napinacze pasĂłw do dwu letniego BMW. I dla twojej informacji - Âśredniej wielkoÂści warsztat blacharsku lakierniczy naprawiajÂący dwa samochody dziennie - ma na staÂłe zablokowane w rozliczeniach z ubezpieczycielami i czĂŞÂściami zamiennym w samochodach w trakcie naprawy od 50 do 100 tyÂś zÂłotych !!! ale piszemy tu o normalnie dziaÂłajÂącej Âśredniej firmie, a nie o jednoosobowej dziaÂłalnoÂści gospodarczej w garaÂżu ! ...

front247
Wysłany: 2010-01-04, 12:01   
0
UP DOWN

Nie wszystko co napisaÂłes odnosi sie do mojej koncepcji.

Przede wszystkim,przedstwa swoja oferte,dla takiej malutkiej lakierni..tĂŞ najtaĂąszÂą wg ciebie...przeciez spokojnie na totalnym luzie da sie to taniej wykonaĂŚ.
Mpim zdaniem nie ma co kombinowac by byÂło taniej,wystarczy obrac pewne zaÂłozenia ,twoje zaÂłozenia sÂą dobre,ale sÂą na wyrost dla przeciĂŞtniaka...
Chodzi o to by nie byÂło przerostu formy nad trescia poniewaz wielu zawodowcom jest to nie potrzebne.

Projekter uwaÂżam Âże twoja koncepcja byÂłaby bardzo konkurencyjna i bardzo rozchwytywana przez te malenkie lakiernie czy chcÂących ruszyc z biznesem,pod warunkiem Âże wykazaÂłbyÂś i udowodniÂł Âże jest ...lepsza ^^
Udowodnij lakiernikowi ktĂłry ruszyÂł z wÂłasnym interesem biorac tylko 50 tys zÂł kredytu...Âże twoja koncepcja jest lepsza i dla niego okaze sie bardzo opÂłacalna...aaa juz nie tak Âłatwo :cool: Kazdy normalny facet liczy swojÂą kase zanim jÂą wyda a zanim zainwestuje to liczy jÂą 10 razy...
Gdyby byÂło jak piszesz to ja bym teraz poszedÂł do sklepu lakierniczego poprosiÂł o sate3000+kompresor 300 litrĂłw,wrĂłciÂł z tym do garazu pomalowal swoj bak i zrobiÂł fotorelacje...bzdura prawda?
Zycie tak nie wyglada.MaÂły interes to ..maÂły interes
Po co lakiernia za 500tysi komuÂś kto marzy o lokacie na 100-200 tysi by miec czynsz co miesiÂąc opÂłacony z samych odsetek :help:
Projekter ty masz piekna oferte ale wÂłasciwie skierowana w waski sektor..rozszerz oferte o cos taniego i wygodnego:)
pozdrawiam

Lackdoctor 
Wysłany: 2010-01-04, 12:06   
0
UP DOWN

Nie zdecydowaÂłbym sie na inwestycje ze spÂłatÂą 10 tys zl na miech.
Trzeba dostosowac sie do popytu.
Dlatego pozostaje jednoosobowa dziaÂłalnosc gospodarcza lub szukaj pracy moze znajdziesz.

front247
Wysłany: 2010-01-04, 12:21   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisał/a:
Nie zdecydowaÂłbym sie na inwestycje ze spÂłatÂą 10 tys zl na miech.

dokÂładnie .
wystarczy jedno potkniecie,jeden klient nie zapÂłaci,jakas choroba,obojetnie....nie zapÂłacisz jednej tylko rat przez 5 lat i...toniesz... :roll: i sie bedzie nawarstwiaĂŚ
Takie rzeczy trzeba brac pod uwagĂŞ...bez zabiezpieczenia taka inwestycja to wrĂŞcz utopia.
Dla rodzinnych lakierni...tym bardziej,narazasz na niepowodzenie nie tylko wÂłasny interes ale takÂże przyszÂłe Âżycie swojej rodziny.

nawet biorac 100tysi mozna zaton¹Ì...Projekter czy w ogóle jest jkas forma ubezpieczenia takiej inwestycji(od twojej strony), no i tzw.,,gwarancja zbytu,,
Chyba nie sÂądzimy Âże ktos otworzy takie coÂś i da ogÂłoszenie w gazecie i bedzie czekaÂł na klientĂłw? :rotfl:

Projekter nie pomyÂśl Âże ja chce zdyskredytowaĂŚ czy jakoÂś podwaÂżyĂŚ takie oferty,po prostu staram sie dociec sensu inwestycji,w konkretnym przypadku.
Poza tym uwazam troszke niepatriotycznie moze:),Âże Polska jest super ryzykownym krajem na takie coÂś,w ogĂłle na inwestowanie.System skarbowy -do kitu
egzekucja prawa-do kitu
koszty pracy-horrendalnie wysokie
przepisy ustawowe tak zagmatwane Âże..byle chÂłystek ze skarbĂłwki jest w stanie twojÂą firmĂŞ wysadziĂŚ w powietrze uÂżywajÂąc do tego 2-3 przepisĂłw.
-koszty obsÂługi i prowadzenia kredytu-bardzo wysokie(na dzien dzisiejszy)

Podejrzewam ¿e srednio wykrzta³cony analityk-doradca dla firm branzowych ze Stanów....pomys³ skwitowa³ by pob³azliwym usmieszkiem :shock: to ju¿ lepiej od razu poszukac sobie mocnej ga³êzi...po co sie meczyÌ 5-10 lat

Projekter ,powaÂżnie proszĂŞ napisz mi tutaj co ty sÂądzisz o tym,podaj kontrargumenty.
pozdrawiam

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Firma

Odpowiedz do tematu