Autor |
Wiadomość |
 |
dafi
|
Wysłany: 2009-11-27, 16:08 Pomocy dla poczÂątkujÂącego lakiernika
|
0
|
|
|
|
Witam! Muszê sobie zrobiÌ w samochodzie taki pasek 5cm na dole. I teraz moje pytanie Co muszê zrobiÌ? Usun¹Ì stary lakier, podk³ad, lakier i na koniec bezbarwny z utwardzaczem?
Jak najlepiej usun¹Ì stary lakier i mo¿e dalibyœcie jakieœ rady do reszty?
Pozdrawiam i proszĂŞ o pilnÂą pomoc! |
|
|
|
 |
adams90-90
|
Wysłany: 2009-11-27, 16:28
|
0
|
|
|

|
|
|
|
 |
dafi
|
Wysłany: 2009-11-27, 16:35
|
0
|
|
|
|
adams90-90 napisał/a: | http://lakierowanko.info/search.php tu masz wszystkie odpowiedzi | Naprawde mi pomogÂłeÂś MiÂłego nabijania postĂłw!
A teraz jakby ktoÂś normalnie mĂłgÂł by mi to wytÂłumaczyĂŚ? |
|
|
|
 |
jacenty 741
|
Wysłany: 2009-11-27, 16:44
|
0
|
|
|
|
Ale to jest pomoc,tutaj masz odpowiedzi na wszystkie pytania,a naprawdê trudno jest codziennie pisaÌ o lakierowaniu wszystko od pocz¹tku!A tak w³aœciwie to czemu musisz zrobiÌ,co musisz zrobiÌ,pasek w innym kolorze na starym lakierze?Usun¹Ì rysê?ZlikwidowaÌ rdzê?Wiele mo¿liwych przyczyn i wiele mo¿liwych odpowiedzi. |
|
|
|
 |
adams90-90
|
Wysłany: 2009-11-27, 16:48
|
0
|
|
|

|
5 cm pasek na dole to mozesz zrobic swojej kobiecie! Napisz konkrety co gdzie i jak wiadomo moze jest tam dziura na wylot czy tylko gleboka rysa! Jasnowidzami nie jestesmy |
|
|
|
 |
kalbi
|
Wysłany: 2009-11-27, 16:53
|
0
|
|
|
|
dafi napisał/a: | Witam! MuszĂŞ sobie zrobiĂŚ w samochodzie taki pasek 5cm na dole. |
myjesz spody, suszysz, wycierasz anty silikonem, oklejasz sobie taœm¹ szerokoœÌ paska matujesz szar¹ w³óknin¹, k³adziesz bazê i potem lakier bezbarwny z utwardzaczem lub sam lakier akrylowy z utwardzaczem i zrobione. (zamaskuj ca³y samochód). Do bazy utwardzacza nie dajesz ale j¹ rozcieùczasz wg zaleceù producenta, akryl te¿ jeszcze dodatkowo rozcieùczasz wg zaleceù. Bezbarwny mo¿na te¿ rozc ale to zale¿y od producenta.
To jest procedura w przypadku nieuszkodzonej powÂłoki. |
|
 |
dafi
|
Wysłany: 2009-11-27, 17:14
|
0
|
|
|
|
kalbi napisał/a: |
myjesz spody, suszysz, wycierasz anty silikonem, oklejasz sobie taœm¹ szerokoœÌ paska matujesz szar¹ w³óknin¹, k³adziesz bazê i potem lakier bezbarwny z utwardzaczem lub sam lakier akrylowy z utwardzaczem i zrobione. (zamaskuj ca³y samochód). Do bazy utwardzacza nie dajesz ale j¹ rozcieùczasz wg zaleceù producenta, akryl te¿ jeszcze dodatkowo rozcieùczasz wg zaleceù. Bezbarwny mo¿na te¿ rozc ale to zale¿y od producenta.
To jest procedura w przypadku nieuszkodzonej powÂłoki. |
A jakims papierem œciernym nie moglbym zrobic tego samego zamiast t¹ w³óknina? Czyli podk³adu nie muszê dawaÌ dobrze zrozumia³em? |
|
|
|
 |
jacenty 741
|
Wysłany: 2009-11-27, 17:24
|
0
|
|
|
|
Dafi,z ca³ym dla Ciebie szacunkiem,ale dlaczego i co robisz???Masz rdzê?Rysê?Do ró¿nych problemów s¹ ró¿ne rozwi¹zania,a Ty zachowujesz siê,jakbyœ id¹c do lekarza mówi³:coœ mnie boli,a lekarz,nie wiedz¹c co i gdzie i jak,ma daÌ Ci receptê!Mo¿e chocia¿ ma³a podpowiedŸ,jakieœ ko³o ratunkowe,bo telefon do fachowca ju¿ wykona³eœ. |
|
|
|
 |
dafi
|
Wysłany: 2009-11-27, 18:37
|
0
|
|
|
|
Nad jednym bÂłotnikiem wyszÂła mi rdza i chciaÂłem to jakoÂś zamalowaĂŚ. I postanowiÂłem, Âże przyozdobie sobie autko takim paskiem;) PomogÂło to coÂś? teraz moÂżecie mi napisaĂŚ co i jak? |
|
|
|
 |
jacenty 741
|
Wysłany: 2009-11-27, 18:57
|
0
|
|
|
|
Od razu lepiej:wiĂŞc najpierw pozbÂądÂź siĂŞ rdzy,jeÂśli uda Ci siĂŞ wyczyÂściĂŚ do przysÂłowiowego zera,to moÂżesz ewentualnie daĂŚ sam podkÂład akrylowy(chociaÂż lepszy jest epoksydowy),a dopiero na to lakier wierzchni,jaka by nie byÂła wersja,akryl jednowarstwowy czy 2-warstwowy.JeÂśli natomiast pozostajÂą Âślady po rdzy,naleÂżaÂłoby daĂŚ podkÂład reaktywny,nawet w sprayu,a na niego podkÂład akrylowy.Nie ma wersji bez podkÂładu w Twoim przypadku!!!Lakier wierzchni nie zapewnia ochrony przed powrotem korozji,jest to warstwa ,,dekoracyjna". |
|
|
|
 |
dafi
|
Wysłany: 2009-11-27, 19:02
|
0
|
|
|
|
Do tego przysÂłowiowego "zera" mogĂŞ dotrzeĂŚ papierem Âściernym?
A malowanie sprayem wychodzi Âładnie? Chodzi mi dokÂładnie o czarny kolor? Bo we wakacje i tak bĂŞdĂŞ przemalowywaÂł caÂłe auto wiec nie zaleÂży mi bardzo na super efekcie. No chyba, Âże na prawdĂŞ bĂŞdzie kijowo i trzeba bedzie uÂżyĂŚ pistoletu? |
|
|
|
 |
jacenty 741
|
Wysłany: 2009-11-27, 19:08
|
0
|
|
|
|
MoÂżesz papierem,szczotkÂą stalowÂą,czymkolwiek,byle skutecznie.Co do jakoÂści malowania sprayem:jak masz talent,to bĂŞdzie ok,jak Ci go brak,to i latem malujÂąc pistoletem zrobisz qpĂŞ |
|
|
|
 |
kalbi
|
Wysłany: 2009-11-27, 19:11
|
0
|
|
|
|
dafi napisał/a: | Nad jednym bÂłotnikiem wyszÂła mi rdza i chciaÂłem to jakoÂś zamalowaĂŚ. | jedÂź do lakiernika bo samemu moÂże byĂŚ ciĂŞÂżko i efekt marny. Nie masz kompresora, pistoletu i caÂłego sprzĂŞtu wiĂŞc to nie jest temat dla poczÂątkujÂącego lakiernika tylko porada dla laika. JeÂśli masz to lakierowaĂŚ w caÂłoÂści i tak to po co teraz to ruszaĂŚ? zabezpiecz sobie tylko same ognisko rdzy i pokulaj tak to przyszÂłego roku (w sensie do lakierowania caÂłoÂści) |
|