Autor |
Wiadomość |
 |
PrimoOne
|
Wysłany: 2009-11-28, 13:35 Zdjecia prac
|
0
|
|
|

|
Ma ktoÂś recepte na zdjecia swoich prac o wysokim poÂłysku?? Np na elementach karoserii?? Chodzi o to , zeby elementy otoczenia ani tez zbedne swiatÂło nie byÂło widoczne na zdjeciu...SÂłyszaÂłem o namiotach bezcieniowych, ale to sÂą cholerne koszta.. |
_________________ www.PrimoArt.pl |
|
|
|
 |
Erni
|
Wysłany: 2009-11-28, 14:08
|
0
|
|
|
|
co prawda specem w tej dziedzinie te¿ nie jestem, (a nie mam jak teraz popróbowaÌ, bo to najlepsza metoda), ale wg mnie powinno pomóc rozproszenie œwiat³¹, daÌ jak¹œ lampke w ciemnym pokoju i przys³oniÌ czymœ mo¿e byÌ kartka papieru, jeszcze lepiej chyba daÌ kilka takich lampek. Aparat: ma³e iso ma³y otwór przys³ony i d³u¿szy czas naœwietlania. jeszcze nale¿a³o by popróbowaÌ rozmieszczenie aparatu wzglêdem przedmiotu i oœwietlenia. Tak kiedyœ robi³em zdjêcia modelom samochodów i by³o ok, ale czy pomo¿e nie wiem... Aha i zdjêcie robiÌ nie z rêki, i z opóŸnieniem migawki. Niech siê wypowiedz¹ m¹drzejsi |
_________________ "SÂą dwie rzeczy nieskoĂączone - wszechÂświat i gÂłupota ludzka, ale co do tego pierwszego nie jestem pewien"-A.E |
|
|
|
 |
hlecter
|
Wysłany: 2009-11-28, 15:06
|
0
|
|
|
|
z tego co wiem sÂą do aparatĂłw soczewki polaryzacyjne ktĂłre redukujÂą Âświetlne odbÂłyski |
|
|
|
 |
FabrykaBarw
|
Wysłany: 2009-11-28, 15:33
|
0
|
|
|
|
Witam!
To mĂłj pierwszy post na forum i odrazu bĂŞdĂŞ siĂŞ wymÂądrzaÂł. Wybaczcie mi to.
Poprawie delikatnie mojego poprzednika, do aparatĂłw stosujemy filtr polaryzacyjny, a nie soczewkĂŞ.
WystĂŞpujÂą dwa rodzaje takich filtrĂłw, a mianowicie filtry koÂłowe i liniowe.
Jedynym ograniczeniem w stosowaniu takich filtrów jest to, ¿e nale¿y posiadaÌ aparat maj¹cy mo¿liwoœÌ nakrêcenia takowego filtru.
Pozdrawiam
FB |
|
|
|
 |
PrimoOne
|
Wysłany: 2009-11-28, 16:02
|
0
|
|
|

|
Aparat taki mam..55mm filtr, ale czy filtr polaryzacyjny za³atwi sprawe odblasków?? Z tego co wiem to s¹ one w ró¿nym stopniu przyciemniane...Jak¹ wybrac??Na zdjeciu ponizej jest pokazany test, i niby o to chodzi:
test3[1].jpg
|
 |
Plik ściągnięto 816 raz(y) 46.52 KB |
|
_________________ www.PrimoArt.pl |
|
|
|
 |
FabrykaBarw
|
Wysłany: 2009-11-30, 00:16
|
0
|
|
|
|
Witam!
Filtr polaryzacyjny jak najbardziej powinien zaÂłatwiĂŚ sprawĂŞ odblaskĂłw poniewaÂż do tego celu zostaÂł stworzony.
Szczerze mĂłwiÂąc ja jestem bardziej teoretykiem niÂż praktykiem jeÂśli chodzi o fotografiĂŞ wiĂŞc konkretnego modelu Ci nie podam. O konkretny model najlepiej zapytaĂŚ na forum miÂłoÂśnikĂłw danej marki aparatĂłw, oni napewno doradzÂą Ci profesjonalnie.
Ja ze swojej strony mogĂŞ tylko dodaĂŚ, Âże dobrej jakoÂści sÂą filtry firmy Hoya oraz B+W,
a takÂże, Âże do cyfrĂłwki zalecane sÂą raczej filtry koÂłowe, a nie liniowe.
Pozdrawiam,
FB |
|
|
|
 |
Tadeusz
|
Wysłany: 2009-11-30, 00:46
|
0
|
|
|
|
filtr polaryzacyjny zdecydowanie polepszy sytuacjĂŞ. MiaÂłem niebieskÂą HoyĂŞ i byÂła ok, efekty wiele wiĂŞcej niÂż zauwaÂżalne w warunkach polowych. W warunkach "studyjnych", pokrĂŞciĂŚ, poprĂłbowaĂŚ i bĂŞdzie dobrze. MyÂślĂŞ, Âże niebieska Hoya (~100 PLN) wystarczy, moÂżesz siĂŞ pokusiĂŚ o zÂłotÂą (~150 PLN), ale nie licz na o poÂłowĂŞ lepsze efekty Najlepiej jeden rodzaj ÂźrĂłdÂła ÂświatÂła etc.
Ale ja poprĂłbowaÂłbym jeszcze czegoÂś innego. Warunkiem jest solidny statyw i najlepiej pilot, tak by w odstĂŞpie czasu mĂłc zrobiĂŚ identyczne ujĂŞcia. I podÂświetlamy punktowym, by uzyskaĂŚ jak najbardziej odciĂŞty pojedynczy blik, kaÂżde ujĂŞcie z innej strony. Potem trochĂŞ zabawy na kompie z warstwami/obiektami i gradientowÂą przezroczystoÂściÂą i moÂże wyjdzie coÂś ciekawego jakbym nie sprzedaÂł lustra poeksperymentowaÂłbym ;( |
|
|
|