Autor |
Wiadomość |
 |
crystal
|
Wysłany: 2009-11-27, 20:27 podkÂład epoxydowy jako jedyna warstwa
|
0
|
|
|

|
Witam panowie
Kilka miesiêcy temu zacz¹³em przegl¹daÌ forum i odnoœnie sprzêtu dowiedzia³em siê chyba wszystkiego co potrzeba(ale ta wiedza przyda sie dopiero w przysz³ym roku:) ).
A na razie miaÂłem bardzo pilnÂą robotĂŞ w ktĂłrej malowanie byÂło tylko drobnym elementem(ktĂłry wyszedÂł w dodatku w trakcie), nie majÂąc wyjÂścia poÂłoÂżyÂłem PROTECT 360 jako jedynÂą warstwĂŞ w dodatku przy pomocy pĂŞdzla i moje pytanie brzmi czy to moÂże tak zostaĂŚ czy szlak to trafi jak tylko przyjmie trochĂŞ UV albo czegoÂś innego?
Wiem Âże to co zrobiÂłem to lamerstwo i ma sie to nijak do profesjonalnego lakierowania o jakim zazwyczaj na forum mowa, ale musze jakoÂś przezimowaĂŚ |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2009-11-27, 21:37
|
0
|
|
|
|
crystal napisał/a: | w dodatku przy pomocy pĂŞdzla i moje pytanie brzmi czy to moÂże tak zostaĂŚ czy szlak to trafi | wyglÂąda pewnie nie za ciekawie ,ale jak naÂłoÂżyÂłeÂś odpowiednio grubÂą warstwĂŞ to bĂŞdzie speÂłniaĂŚ swojÂą rolĂŞ |
|
|
|
 |
crystal
|
Wysłany: 2009-11-27, 21:54
|
0
|
|
|

|
Powiem tak:
denerwujÂące w pĂŞdzlu jest to ze powÂłoka wychodzi nierĂłwna - tam gdzie wÂłos wystaje bardziej, robi sie taka kreska przez ktĂłrÂą "przeÂśwituje" blacha, a kawaÂłek dalej jest 0,5mm farby
poza tym wg mnie auto ma jeÂździĂŚ i nie niszczeĂŚ, ja lustrzanych powierzchni nie potrzebuje jasno szary matowy mi odpowiada i jakby to byÂło caÂłkiem zgodne ze sztukÂą to bym takie zostawiÂł.
Ok czyli z tego co rozumiem to byleby przykryÌ blachê tym podk³adem wystarczaj¹co grubo i mogê sie nie martwic o ¿ó³kniêcie czy pêkanie(nie wiem czy to tyczy sie te¿ farb ale z polimerów mam takie doœwiadczenia). |
|
|
|
 |
Siekiera
|
Wysłany: 2009-11-28, 09:27
|
0
|
|
|

|
Ja kÂładÂłem ten epoksyd na sÂłupki ogrodzeniowe wÂłaÂśnie pĂŞdzlem 2 warstwy. WydawaÂło mi siĂŞ Âże jest grubo ale kiedyÂś sprawdziÂłem miernikiem i byÂło maÂło 50-60 mikronĂłw Pistoletem wiĂŞcej bym naÂłoÂżyÂł. To pewnie przez to Âże robiÂłem to w lecie i musiaÂłem dolewaĂŚ sporo rozcieĂączalnika bo mi szybko gĂŞstniaÂł. |
|
|
|
 |
crystal
|
Wysłany: 2009-11-28, 11:26
|
0
|
|
|

|
I jak sie to trzyma na tych sÂłupkach? |
|
|
|
 |
camel
|
Wysłany: 2009-11-30, 15:49
|
0
|
|
|
|
tylko pó¿niej najwy¿ej wiêcej szlifowania pod lakier . Ja dawa³em epoksyd grubo pod nadkola od wewn¹trz pêdzlem, zimê wytrzyma³o, nic nie popêka³o i nie odpad³o - dopiero póŸniej na wiosnê poszed³ na to baran... |
|
|
|
 |
crystal
|
Wysłany: 2009-12-04, 15:04
|
0
|
|
|

|
A jeszcze taka sprawa, czy ten podk³ad mo¿na k³aœÌ w temperaturze +3C ? Producent nie podaje minimalnej temperatury pracy (a powinien) |
|
|
|
 |
Ryba
|
Wysłany: 2009-12-04, 18:55
|
0
|
|
|

|
KÂładÂź, nic siĂŞ nie stanie |
|
|
|
 |
crystal
|
Wysłany: 2009-12-04, 19:44
|
0
|
|
|

|
W sumie to epoxyd, czort wie co tam namieszali do tego utwardzacza moÂże sie okazaĂŚ ze jest za maÂło reaktywny i bĂŞdĂŞ miaÂł trwaÂłe niedotwardzenie. TrochĂŞ gÂłupio zamiast wiÂązania chemicznego mieĂŚ odparowanie rozpuszczalnika
Ale skoro znasz sie na rzeczy to luz |
|
|
|
 |
Ryba
|
Wysłany: 2009-12-04, 19:51
|
0
|
|
|

|
Ja robiÂłem epoxydem z novola w podobnej temperaturze i nie byÂło problemu, wyschÂło normalnie i obrabiaÂło siĂŞ teÂż ok. |
|
|
|
 |
crystal
|
Wysłany: 2009-12-04, 19:54
|
0
|
|
|

|
JeÂśli obrabiaÂł siĂŞ normalnie to znaczy Âże faktycznie wszystko ok.
A patrzÂąc na te 12h/20C utwardzacz robi wraÂżenie niezbyt reaktywnego. |
|
|
|
 |
Ryba
|
Wysłany: 2009-12-04, 19:56
|
0
|
|
|

|
Problemy z wysychaniem przy niskich temperaturach miaÂłem tylko z podkÂładem reaktywnym. Z innymi nie byÂło problemu. |
|
|
|
 |
crystal
|
Wysłany: 2009-12-04, 19:58
|
0
|
|
|

|
|
|
|
 |
Ryba
|
Wysłany: 2009-12-04, 19:59
|
0
|
|
|

|
Reaktywny z novola wraz z utwardzaczem - jak bylo zimno to bez grzania nie daÂło rady Âżeby wysechÂł, mĂłgÂł staĂŚ 3 h i dalej byÂł mokry. |
|
|
|
 |
crystal
|
Wysłany: 2009-12-04, 20:04
|
0
|
|
|

|
Z grzaniem zawsze problem. JeÂśli pomieszczenia sie nie da nagrzaĂŚ to miejscowe podnoszenie temperatury wychodzi nierĂłwne |
|
|
|
 |
Siekiera
|
Wysłany: 2009-12-12, 17:44
|
0
|
|
|

|
crystal napisał/a: | I jak sie to trzyma na tych sÂłupkach? |
Docelowo poszedÂł jeszcze Lowicyn czarny mat. Do tej pory jest idealnie, Âżadnej rdzy - 7 lat.
A kilka dni temu malowaÂłem bramĂŞ koledze na zewnÂątrz. PoszedÂł epoxyd z novola i na to strukturalny Lowigraf. Temperatura byÂła +6 stopni i sucho a nie byÂło czasu wiĂŞc wszystko szÂło mokro na mokro. WyszÂło idealnie Brama po pomalowaniu postaÂła jeszcze 1,5 godz i zakÂładaliÂśmy jÂą. ByÂła suchutka. |
|
|
|
 |
crystal
|
Wysłany: 2009-12-15, 15:31
|
0
|
|
|

|
Czyli jednak tego PROTECTA czymÂś przykryÂłeÂś....
heh ale teraz ciekawsza sprawa wysz³a a mianowicie czêœci nie zd¹¿y³em pomalowaÌ przed mrozami no i bêdzie czekaÌ do wiosny ciekawe co zastane za te kilka miesiêcy? wszystko rude? |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2009-12-15, 15:36
|
0
|
|
|
|
crystal napisał/a: | ciekawe co zastane za te kilka miesiĂŞcy? wszystko rude? | to lepiej to wymaluj! w czym masz problem? pod goÂłym niebem to robisz? jak walniesz podkÂład i przy zerze ,lepsze niÂż pozwoliĂŚ korodowaĂŚ |
|
|
|
 |
crystal
|
Wysłany: 2009-12-15, 16:24
|
0
|
|
|

|
Ryba pisaÂł Âże w +3C dziaÂła i w to jestem w stanie uwierzyĂŚ ale skoro na utwardzaczu jest napisane "chroniĂŚ przed mrozem" a teraz mamy -5C -10C to chyba prĂłba uÂżycia w takich warunkach to przesada(nie zmam sie na tym na tyle Âżeby ignorowaĂŚ zalecenia producenta )
W sumie pĂłki zimno to spoko bo wilgoĂŚ znikoma a przy niskiej temp. reakcje zachodzÂą wolniej wiec rdzewienie duÂżo mniejsze ale przy roztopach moÂże byĂŚ masakra
Nie robie tego pod chmurkÂą ale nagrzaĂŚ sie nijak nieda |
|
|
|
 |
No-limit
|
Wysłany: 2009-12-17, 15:27
|
0
|
|
|

|
crystal napisał/a: | teraz ciekawsza sprawa wyszÂła a mianowicie czĂŞÂści nie zd¹¿yÂłem pomalowaĂŚ przed mrozami no i bĂŞdzie czekaĂŚ do wiosny ,wszystko rude? |
BĂŞdzie dobrze. |
|
|
|