Autor |
Wiadomość |
 |
PrimoOne
|
Wysłany: 2009-12-16, 13:02 PLAGIAT
|
0
|
|
|

|
Witam serdecznie w tym myÂśle Âże waÂżnym wÂątku.
Czy kojaÂżycie tego malarza?? :
https://ssl.allegro.pl/item848490190_lakiernictwo_artystyczne_aerograf_tuning.html
Facet na allegro oferuje swoje usÂługi, reklamujÂąc siĂŞ pracami innych artystĂłw..
To samo jest na stronie internetowej:
http://aerografia.pl.tl/
Mysle ze jest to bardzo nie wporzadku wobec innych malarzy, i niszczy zasady zdrowej rywalizacji, i powinno sie coÂś z tym zrobiĂŚ... Na ostrzegawczego maila o plagiacie, i poinformowaniu twĂłrcĂłw prac o zaistniaÂłej sytuacji, odpowiedz byÂła taka:
"strona aerografia.pl.tl nie posiada galerrii autorskiej
Serdecznie pozdrawiamy,
Zespó³ Stronygratis.pl
MyÂśle ze jest to bardzo nie w porzadku ze ktoÂś swiadczy usÂługi,reklamujÂąc sie nie swoimi pracami, i mysle ze trzeba coÂś z tym zrobiĂŚ.
Na w.wym. stronie jest ksiega gosci..JeÂżeli popierasz moje zdanie, licze na TwĂłj wpis i opinie na ten temat.. |
_________________ www.PrimoArt.pl |
|
|
|
 |
LoboLoco
|
Wysłany: 2009-12-16, 14:10
|
0
|
|
|

|
JuÂż kiedyÂś byÂłem na stronie tego goÂścia i wpisaÂłem sie do ksiĂŞgi.... pisaÂłem tez o nim na lakierowanku. Wpisy w ksiĂŞdze sa redagowane przez autora strony...
A tu jedna z prac naszego "kolegi" ...
http://www.powerstudios.c...dator+honda+crx
To nawet nie jest plagiat, tylko ordynarna œciema i wprowadzanie kupuj¹cych w b³¹d. Zaj¹³em siê spraw¹ za poœrednictwem allegro... aukja powinna znikn¹Ì niebawem. Takie postêpowanie jest naganne i psuje opinie o rynku airbrush... pomijaj¹c ju¿ sam fakt, ¿e niezgodne z prawem.
kolejny "dubel" :
http://www.flickr.com/pho...57594271344534/ |
_________________ >>> Airbrush'Lab <<< |
|
|
|
 |
PrimoOne
|
Wysłany: 2009-12-16, 15:00
|
0
|
|
|

|
Haha..Juliosa poznaÂłem przez myspace, i mam z nim ciagÂły kontakt..Napisze mu, moze go to zainteresuje.. |
|
|
|
 |
malchov
|
Wysłany: 2009-12-16, 23:47
|
0
|
|
|

|
Dz***a nie**ta! (jeÂżeli to prawda). A moÂże koleÂżka po fachu naleÂży do spoÂłecznoÂści tego forum? Raczej siĂŞ nie wypowie, co? |
|
|
|
 |
LoboLoco
|
Wysłany: 2009-12-17, 08:33
|
0
|
|
|

|
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2009-12-17, 11:49
|
0
|
|
|

|
Niestety nie znam siê na tym co z takim wysi³kiem wiedz¹ i ciê¿k¹ prac¹ robicie ( ale podziwiam te prace ) ! ... w sprawach plagiatów i zapo¿yczania sobie cudzych osi¹gniêÌ, prac lub dokumentacji ... ³¹czê siê z wami z wyrazami ogromnej wœciek³oœci na takich z³odziei .... którzy do tego myœl¹ ¿e - NIC SIà NIE STA£O ! Wiem jak to boli i najgorsze, ¿e w wielu przypadkach nie wiele mo¿na zrobiÌ. Gratuluje skutecznoœci @loboloco |
_________________ Chcesz wiedzieĂŚ wiĂŞcej ? ... projekter@projekter.pl
 |
|
|
|
 |
manieks
|
Wysłany: 2009-12-17, 11:56
|
0
|
|
|

|
|
|
|
 |
PrimoOne
|
Wysłany: 2009-12-17, 13:05
|
0
|
|
|

|
|
|
|
 |
LoboLoco
|
Wysłany: 2009-12-17, 13:17
|
0
|
|
|

|
KoleÂś Âłamie prawa autorskie, ktĂłre sÂą zawarte w :
http://pl.wikisource.org/...orskie_(ustawa)
Na swojej stronie zamieszcza zdjêcia prac bez podpisu, kto jest ich autorem, wiêc sugeruje ¿e to on jest ich autorem. Do tego robi to na stronie bêd¹cej ofert¹ przedsiêbiorstwa zajmuj¹cego siê airbrushingiem. Moim zdaniem mo¿na go spokojnie podaÌ do s¹du, o kradzie¿ praw autorskich, z zaznaczeniem, ¿e facet ZARABIA dziêki tej kradzie¿y. Lecz wydaje mi siê, ¿e taki pozew mo¿e wnieœÌ jedynie poszkodowany...
Tu jest trochĂŞ na ten temat... ÂświeÂżo znalezione...
http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,3381
Je¿eli ktoœ z was natkn¹³ siê na orygina³y prac, przedstawiajcie linki, postaram siê skontaktowaÌ z autorami, aby zajêli stanowisko w tej sprawie.
Mam kilka obrazkĂłw, ktĂłre bankowo gdzieÂś widziaÂłem, jak ktoÂś z was kojarzy autorĂłw to walcie :
http://img.webme.com/pic/a/aerografia/s7300094.jpg
http://img.webme.com/pic/a/aerografia/img017.jpg
http://img.webme.com/pic/a/aerografia/hd.jpg
Dwa pierwsze o ile siĂŞ nie mylĂŞ sÂą polskich autorĂłw... |
|
|
|
 |
PrimoOne
|
Wysłany: 2009-12-17, 14:46
|
0
|
|
|

|
|
|
|
 |
LoboLoco
|
Wysłany: 2009-12-17, 15:20
|
0
|
|
|

|
Ten akurat jest falsyfikatem ... podobno najwiĂŞkszym komplementem dla artysty jest fakt, iÂż jego dzieÂła sÂą podrabiane.... ciekawe co na to Autor X-raya... |
|
|
|
 |
manieks
|
Wysłany: 2009-12-18, 05:25
|
0
|
|
|

|
sÂłyszaÂłem teÂż, Âże najwiĂŞkszym komplementem dla artysty jest sytuacja, gdy jego prace sÂą kradzione z galerii i innych wystaw
ale do tematu...
spokojnie Pany, nie rozpĂŞdzajcie siĂŞ tak z tym wsadzaniem typa za kratki
... na tyle co siĂŞ orientujĂŞ i co potwierdza w swoim artykule Redaktor naczelny "Racjonalisty, to nasze prawo w tym wzglĂŞdzie dziaÂła raczej wychowawczo... tak wiĂŞc:
...przestêpstwem stypizowanym w art. 115 ust. 1, a zwi¹zanym równie¿ z prawami autorskimi osobistymi, jest wprowadzenie w b³¹d co do ca³oœci lub czêœci cudzego utworu albo artystycznego wykonania. Sprawca mo¿e dzia³aÌ z zamiarem bezpoœrednim lub ewentualnym. To nie tylko wprowadzenie w b³¹d poprzez podanie innej osoby jako autora utworu, ale i wyzyskanie b³êdu innej osoby i niesprostowanie w sytuacji wymagaj¹cej tego.
RĂłwnieÂż przestĂŞpstwo stypizowane w art. 115 ust. 2 godzi w prawa autorskie osobiste. Znajduje siĂŞ tam kilkanaÂście jego odmian. CzynnoÂści sprawcze mogÂą polegaĂŚ bÂądÂź to na "rozpowszechnianiu", bÂądÂź "znieksztaÂłcaniu". BĂŞdzie to m.in. rozpowszechnianie utworu bez podania nazwiska lub pseudonimu twĂłrcy, albo publiczne znieksztaÂłcanie takiego utworu. ZnieksztaÂłcanie dotyczyĂŚ moÂże formy bÂądÂź treÂści utworu, artystycznego wykonania, fonogramu, wideogramu lub nadania. ChodziĂŚ tu wiĂŞc bĂŞdzie m.in. o niedozwolone skrĂłty, zafaÂłszowania, adaptacje zmieniajÂące utwĂłr wbrew jego rzeczywistej wymowie i intencjom autora.
czyli na ludzki jêzyk t³umacz¹c - je¿eli autor mimo zastrze¿enia praw autorskich do kopiowania utworu znajduje np. swoje dzie³o na cudzej stronie internetowej pod nag³ówkiem "Moje (plagiatora) Prace" bez podania nazwiska autora orygina³u etc. pierwsze co powinien zrobiÌ to chyba...
napisaÌ do w³aœciciela strony z ¿¹daniem usuniêcia fotki oraz zaniechania czerpania korzyœci z jego w³asnoœci intelektualnej (jak¹ jest koncept, projekt jak i gotowy wizerunek dzie³a)
... je¿eli plagiator ma gdzieœ proœby autora i dalej chwali siê publicznie jaki to z niego zdolniacha, piszemy do firmy hostingowej (czyli w³aœciciela serwera na którym stoi stronka) z ¿¹daniem usuniêcia naszej w³asnoœci (to zazwyczaj skutkuje)
a firmÂą hostingowÂą dla domeny pl.tl, jeÂśli siĂŞ nie mylĂŞ, jest:
webme GmbH
Richard-Wagner-StraĂe 2
91054 Erlangen
Registration court: FĂźrth District Court
Company registration number: HRB 11178
VAT registration number: DE 256 811 998
e-mail:
support-pl@webme.com
JeÂżeli jednak na poziomie hosta nie ma reakcji wtedy moÂżemy skierowaĂŚ sprawĂŞ do sÂądu.
Nie jestem prawnikiem i nie podeprĂŞ siĂŞ doÂświadczeniem ale myÂślĂŞ, Âże w tym konkretnym przypadku kiedy ciĂŞÂżko bĂŞdzie szkodnikowi udowodniĂŚ full premedytacjĂŞ dla mega zyskĂłw nawet przejÂście przez ÂławeczkĂŞ oskarÂżonych z mglistÂą groÂźbÂą "zawiasĂłw" w tle (albo i nie) moÂże okazaĂŚ siĂŞ dla plagiatora maÂło znaczÂącym epizodem. |
_________________ - ALS IXN XAN -
www.airbrushlab.pl | www.maniex.pl | www.muraliki.pl
 |
|
|
|
 |
LoboLoco
|
Wysłany: 2009-12-18, 07:47
|
0
|
|
|

|
Mi równie¿ siê wydaje , ¿e koleœ nie ma milionowych obrotów, wiêc tym bardziej myœlê ¿e nie kalkuluje mu siê spêdziÌ nawet jednego dnia w s¹dzie w tej sprawie. Mam te¿ œwiadomoœÌ, ¿e nie ka¿dy pozwie takiego dziada do owego s¹du, lecz trzeba podj¹Ì jakieœ kroki, bo facet smrodzi nam wszystkim...
Sprawa nie jest jednak prosta, poniewa¿ PRAWDOPODOBNIE praw autorskich nie mo¿e egzekwowaÌ osoba trzecia, nie bêd¹ca rodzajem przedstawiciela, wiêc potrzebujemy znaleœÌ autorów tych prac....
a co z tego wyniknie? czas pokaÂże....
Pozatym ja ju¿ pisalem do tego kolesia, ¿e powinien te prace podpisaÌ lub usun¹Ì... bez odzewu oczywiœcie. |
|
|
|
 |
PrimoOne
|
Wysłany: 2009-12-18, 12:18
|
0
|
|
|

|
|
|
|
 |
acidhouse
|
Wysłany: 2009-12-18, 22:07
|
0
|
|
|
Kustom Kulture

|
ojtam ojtam - przeÂżywacie  - zaproÂście go do dyskusji zanim mu odrÂąbiecie te resztki twarzoczaszki ktĂłrÂą juÂż zmiaÂżdÂżyliÂście
lepiej patrzcie na to bo jak ktoÂś ma zbĂŞdny szmalec to zawsze Mike'owi moÂże dorzuciĂŚ te pare tysi
http://campaign.constantc...yk6iD2bZ1W8w%3D
to jest dopiero Âżarcik Âśmieszny taki
|
_________________ Training all life
 |
|
|
|
 |
manieks
|
Wysłany: 2009-12-18, 23:26
|
0
|
|
|

|
dobre
cieszĂŞ siĂŞ Acid, Âże to powiedziaÂłeÂś i nie muszĂŞ juÂż nakÂłaniaĂŚ "by pierwsi kamieniem rzucili ci co sÂą bez grzechu :P
i choĂŚ na temat praw wÂłasnoÂści intelektualnej mam troszkĂŞ odmienne od ustawodawcĂłw zdanie (preferujĂŞ raczej Creative Commons) to w takim przypadku jak ten powyÂżej oraz kilku innych (choĂŚby z tego forum) uwaÂżam, Âże brak choĂŚby notki o autorze oryginaÂłu Âświadczy zwyczajnie o moim braku dla niego szacunku |
_________________ - ALS IXN XAN -
www.airbrushlab.pl | www.maniex.pl | www.muraliki.pl
 |
|
|
|
 |
PrimoOne
|
Wysłany: 2009-12-19, 14:58
|
0
|
|
|

|
No i chyba osiagnelismy cel panowie, poniewaz goœÌ zrobi³ na stronie podzia³, na prace swoje, i prace innych artystów, i?? Ju¿ to tak pieknie i kolorowo nie wygl¹da ..Trzeba t¹ stronke mieÌ na oku..Zdravim |
|
|
|
 |
malchov
|
Wysłany: 2009-12-19, 15:28
|
0
|
|
|

|
Coœ mi siê wydaje, ¿e niechc¹cy zrobiliœcie niez³¹ reklamê koledze. Liczba odwiedzin strony raczej mu skoczy³a. Chyba œmieje siê jako ostatni... |
|
|
|
 |
LoboLoco
|
Wysłany: 2009-12-21, 07:58
|
0
|
|
|

|
Nie sÂądzĂŞ aby taka reklama przywiodÂła do kolegi klientĂłw , pozatym nie zauwaÂżyÂłem zmian na jego stronie.... wszystko stoi jak staÂło... |
|
|
|