Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
kalbi 
Wysłany: 2009-08-28, 22:41   
0
UP DOWN

Ryba napisał/a:
Wszystko fajnie, tylko czemu sie robiÂły ?? WczeÂśniej, aÂż tak siĂŞ nie staraÂłem, a oczek nie byÂło
kompresor sie poci, jest ciepÂło i dlatego zbiera wodĂŞ... nie miaÂłeÂś tak wczeÂśniej bo pewnie byÂło zimniej!

socpaw
Wysłany: 2009-08-28, 22:47   
0
UP DOWN

a moÂżna wiedzieĂŚ jakie masz pistolety i kompresor?

Ryba 
Wysłany: 2009-09-03, 22:06   
0
UP DOWN

Pistolet Speed HP, dysza 1,4. Do podk³¹du no name za 30 z³, dysza 2,0.
Kompresor 24L najmniejszy ale jakiÂś lepszy do tych marketowych - takie padaÂły mi po 2 mies a ten juz 2 rok i nic. Jest olejowy.

No a wracajac do auta ... Pomalowane ju¿ ca³e. Zosta³a tylna listwa (dopiero idzie poczta) i klapka od wlewu (zapomnai³em jak malowa³em bok <wstyd>). Jak wysz³o - generalnie mnie siê podoba. Troche "[...]" s¹ 1 doœwiadczalne elementy - maska 1 du¿y element - jest mora; prawa strona 1 element malowany w pionie - te¿ by³¹ mora, chcia³em dolaÌ i pociek³o w paru miejscach. Reszta ok - bez zacieków, morka ok.
Powoli skÂładam. Nie bĂŞdĂŞ robiĂŚ tego do koĂąca, gdyÂż i tak czeka mnie jeszcze matowanie caÂłoÂści + polerka :zdegustowany: - znowu caÂłe auto papierem i to w dodatku rĂŞcznie :szok: No ale nic, da siĂŞ radĂŞ.
Fotki z dziÂś:

Spasowanie caÂłoÂści to fajna zabawa - nic tutaj siĂŞ nie zgadza i prĂłcz kluczy uÂżywam jakiÂś dystansĂłw, podkÂładek, mÂłotka, rÂąk do podginania elementĂłw :rotfl:

shalashaska 
Wysłany: 2009-09-10, 08:31   
0
UP DOWN

Nie zaÂłamuj siĂŞ, bĂŞdzie prawie jak funkiel nĂłwka :)

michalLbn
Wysłany: 2009-09-10, 19:16   
0
UP DOWN

LubiĂŞ jak ktoÂś wkÂłada serce i kasĂŞ w stare auto. Oby wiĂŞcej takich maniakĂłw. Autko porzÂądnie zrobione. Polerka i bĂŞdzie git. A skÂładanie to przewalona sprawa :(

Coscast
Wysłany: 2009-09-10, 20:30   
0
UP DOWN

ehh... zazdroszcze, tyle wolnego czasu masz. Gdybym ja tyle mia³ to te¿ bym ci¹gle przy swoim siedzia³ i robi³, a tak to w wakacje uwin¹³em sie z reperaturkami tylnymi, progami, pod³og¹, podwoziem, jednym b³otnikiem i wczeœniej ze zderzakiem :D . Co wa¿niejsze zrobione a teraz szko³a sie zaczê³a i trzeba na wolne czekaÌ :roll:

GMC
Wysłany: 2009-09-17, 19:46   
0
UP DOWN

Podziwiam cie. Powiedz jak radzi³eœ sobie ze sk³adowaniem demontowanych bebechów? Mnie to czeka i zastanawiam siê jak do tego podejœÌ ¿eby nie zgin¹Ì jak przys³owiowa ciotka w czechach :/

Ryba 
Wysłany: 2009-09-17, 20:41   
0
UP DOWN

Ze sk³¹daniem w sumie normalnie, bez problemów. Wszystko maiê³m popakowane a œrubki w reklamówkach - do ka¿dej czeœci auta inna i nie by³o problemu. Podczas ca³ego remontu zgubi³em 1 jedyn¹ rzecz - zapinkê do korbki od szyby i teraz korbkê noszê w kieszeni ^^ bo nigdzie w sklepie nie da siê tego gówna kupiÌ :sciana:
UmyÂłem w koĂącu auto i tak siĂŞ teraz prezentuje. DziÂś zaÂłoÂżyÂłem jeszcze uszczelkĂŞ przedniej szyby i plastikowe podszybie.

WnĂŞtrze - seria i seriÂą pozostanie ... chyba:

A tu ostatnie brakujÂące graciki, przygotowane do podkÂładu;

I w podkÂładzie:

Tylko nie mówcie nic o spasowaniu zderzaka z przodu bo mnie coœ rozjebie !! Gdy zderzak nie bêdzie zadarty do góry to miêdzy niego a listwe wsadzisz ca³¹ rêkê po œrodku. Siedzia³em nad tym wystarczaj¹co d³ugo; ¿eby siê schowa³ pod listwê tzreba by³o wbijaÌ go m³otkiem, a otwory we wzmocnieniu sa rozwiercone na max, bo inaczej w ogóle nie da³o siê go zamontowaÌ - otwory byly w zupelnie innych miejscach (ok 3 cm przesuniêcia). Taki ju¿ urok zamiennika, ale kosztowa³ 50 z³ i nie jest nigdzie obdarty :D

Rejestracje teÂż juÂż poprawiÂłem i siedzi prosto :D

stek
Wysłany: 2009-09-17, 20:49   
0
UP DOWN

Ryba napisał/a:
Ze sk³¹daniem w sumie normalnie, bez problemów. Wszystko maiê³m popakowane a œrubki w reklamówkach - do ka¿dej czeœci auta inna i nie by³o problemu. Podczas ca³ego remontu zgubi³em 1 jedyn¹ rzecz - zapinkê do korbki od szyby i teraz korbkê noszê w kieszeni ^^ bo nigdzie w sklepie nie da siê tego gówna kupiÌ :sciana:
UmyÂłem w koĂącu auto i tak siĂŞ teraz prezentuje. DziÂś zaÂłoÂżyÂłem jeszcze uszczelkĂŞ przedniej szyby i plastikowe podszybie.
[url=http://images43.foto...a7m.jpg]Obrazek[/url] [url=http://images45.foto...5bm.jpg]Obrazek[/url] [url=http://images44.foto...24m.jpg]Obrazek[/url] [url=http://images38.foto...94m.jpg]Obrazek[/url]
WnĂŞtrze - seria i seriÂą pozostanie ... chyba:
[url=http://images46.foto...e6m.jpg]Obrazek[/url]

A tu ostatnie brakujÂące graciki, przygotowane do podkÂładu;
[url=http://images50.foto...66m.jpg]Obrazek[/url]
I w podkÂładzie:
[url=http://images40.foto...d2m.jpg]Obrazek[/url]

Tylko nie mówcie nic o spasowaniu zderzaka z przodu bo mnie coœ rozjebie !! Gdy zderzak nie bêdzie zadarty do góry to miêdzy niego a listwe wsadzisz ca³¹ rêkê po œrodku. Siedzia³em nad tym wystarczaj¹co d³ugo; ¿eby siê schowa³ pod listwê tzreba by³o wbijaÌ go m³otkiem, a otwory we wzmocnieniu sa rozwiercone na max, bo inaczej w ogóle nie da³o siê go zamontowaÌ - otwory byly w zupelnie innych miejscach (ok 3 cm przesuniêcia). Taki ju¿ urok zamiennika, ale kosztowa³ 50 z³ i nie jest nigdzie obdarty :D

Rejestracje teÂż juÂż poprawiÂłem i siedzi prosto :D
Witaj, czym sie przejmujesz? nie jest tak Âźle. nie szukaÂłeÂś uÂżywki w oryginale?Pozdraiam, dobra robota.

Ryba 
Wysłany: 2009-09-17, 20:59   
0
UP DOWN

SzukaÂłem - kaÂżdy obtarty na rogach i ceny od 100 w gĂłrĂŞ. gdybym chciaÂł malowane zderzaki to bym to olaÂł, ale chciaÂłem mieĂŚ niemalowane.

Greg
Wysłany: 2009-09-17, 21:08   
0
UP DOWN

skÂąd wytrzasÂłeÂś takÂą tablice z przodu?? co musiaÂłeÂś zrobiĂŚ Âżeby takÂą dostaĂŚ ? :D

Ryba 
Wysłany: 2009-09-17, 21:21   
0
UP DOWN

ZamĂłwienie grupowe na civicklub.pl; temat "Japan rejestracja". Musisz siĂŞ zarejestrowaĂŚ, Âżeby zobaczyĂŚ :D JuÂże leci kolejna partia zamĂłwieĂą :D

Greg
Wysłany: 2009-09-17, 22:06   
0
UP DOWN

dziĂŞkowaĂŚ :D

shalashaska 
Wysłany: 2009-09-18, 21:21   
0
UP DOWN

ZmieĂą te felgi:P

Ryba 
Wysłany: 2009-09-19, 16:04   
0
UP DOWN

Felgi sÂą wyebane o co chodzi ??

PS. dziÂś pomalowaÂłem ostatnie lementy, klapkĂŞ wlewu paliwa i tylna listwe :spoko:

shalashaska 
Wysłany: 2009-09-22, 17:11   
0
UP DOWN

No nic, kaÂżdy ma inny gust.Mi siĂŞ takie felgi nie podobajÂą, tzn ten sposĂłb malowania.

Bauer1000 
Wysłany: 2009-09-25, 14:18   
0
UP DOWN
PoczatkujÂący

bardzo fajnie siê czyta taki temacik, szacunek za jakoœÌ szpachlowania, chyba najgorsze co mo¿e byÌ w tej robocie

scorpion1236 
Wysłany: 2009-10-02, 21:17   
0
UP DOWN

naprawdê kawa³ dobrej roboty, jak tylko dostane jak¹œ kasê to szukam jakiegoœ grata i go reanimuje :spoko:

Coscast
Wysłany: 2009-10-02, 23:49   
0
UP DOWN

Ryba, czy pistolet speed HP ktĂłrym lakierowaÂłeÂś to taki jak na tej aukcji http://moto.allegro.pl/it...d_tanio_fv.html ???Ja chcem kupiĂŚ go sobie do bezbarwnego bo mam evota ale kompresor nie wyrabia+ brak doÂświadczenia i ciÂągle skĂłrka pomaraĂączy wychodzi. A tego Speed HP kompresor uciÂągnie? ona ma zapotrzebowanie na powietrze niby 300l/min. W ogĂłle da sie tym pistoletem tak przyzwoicie rozlaĂŚ bezbarwny? :)

Ryba 
Wysłany: 2009-10-03, 08:50   
0
UP DOWN

No dokÂładnie taki sam, tylko, Âże mĂłj jest czerwony i byÂł droÂższy ^^
Na pocz¹tku chodzi³ super, teraz niestety ju¿ siê zepsu³ bo daje strumieù max 4 cm szerokoœci. Jak rozkrêcam pokrêt³o od "miot³y" to na góra pozostaje bez zmian, a dó³ pyli :sad: Zderzak muszê robiÌ na 6 poci¹gniêÌ :sciana: Czyœci³em ca³ego, rozkrêca³em i dupa nic nie pomaga :mad:

No ale miaÂłem go 3 lata i uzywaÂłem amatorsko, wiadomo nie tyle co w normalnej lakierni, ale w wakacje zawsze miaÂł ze mnÂą ciĂŞÂżki Âżywot - 4 razy w tygodniu coÂś malowaÂłem (Âśrednio).
Jak za tÂą cenĂŞ mogĂŞ ÂśmiaÂło poleciĂŚ.
A czy da siê rozlaÌ bezbarwny ?? Jak element le¿y to zrobiê nim tak, ¿e z bliska bêdzie idealne lustro, z daleka minimalna, ale naprawdê minimalna morka (Spectral 505 Novol - na prawdê dobry bezbarwny). Natomiast gdy element jest w pionie to takie coœ mi siê nie uda - nie wiem mo¿e brak mi umiejêtnoœci/wyczucia - zawsze jak chcia³em lepiej rozlaÌ wychodzi³y mi baty :help: Wiêc ola³em sprawê, robiê morkê. Jak du¿¹ ?? hmm na pewno mniejsz¹ ni¿ fabryka na Fiacie (porównywa³em); mo¿na powiedzieÌ trochê wiêksz¹ ni¿ powinna byÌ - ciê¿ko okreœliÌ, a fot nie mam. Ale poniewa¿ mam tylko gara¿, zawsze muszê polerowaÌ - problem znika. Ostatnio malowa³em tanim bezbarwnym i w pionie (zderzaki w³aœnie, na aucie) i wysz³o mniej wiêcej to samo.

Ja zamierzam kupiĂŚ teraz coÂś lepszego, ale teÂż HP, bo mam maÂły kompresor. MyÂślaÂłem o opisywanym juÂż na forum Devibilis SLG Strating Line :spoko:

Ryba 
Wysłany: 2009-10-03, 20:17   
0
UP DOWN

SamochĂłd doczekaÂł siĂŞ fotek z porzÂądnego aparatu w fajnym miejscu :hurra:
DziÂś dam tylko 1 "na zachĂŞtĂŞ" zrobionÂą przed garaÂżem - nawet tu wyglÂąda :)

Reszte fot bĂŞdĂŞ mieĂŚ jutro jak mi kolega zgra ;)

Tutaj 0 photoshopa czy czegosÂś, a te kropki to wyschniĂŞta woda po myjni ^^

glover
Wysłany: 2009-10-03, 21:45   
0
UP DOWN

ÂŚliczniutki, nie zapomnij ochrzciĂŚ go szampanem, przecieÂż drugie Âżycie dostaÂł :piwo:

Ryba 
Wysłany: 2009-10-04, 20:59   
0
UP DOWN

DostaÂłem dziÂś fotki :D Jak by ktoÂś miaÂł obiekcje od razu piszĂŞ, 0 fotoshopa tylko dobra lustrzanka, goÂśc ktory ma pojĂŞcie, odpowiednie obiektywy i fajne filtry :D
WybraÂłem kilka najfajniejszych wedÂług mnie, bo mam tego z 2 razy wiĂŞcej:

I na koniec foto z moim codziennym Âśrodkiem transportu :D

Tylko przy zmniejszaniu w ifran viev siĂŞ robiÂą takie pixele na zaÂłamaniach :nie:

f_maciej
Wysłany: 2009-10-04, 22:00   
0
UP DOWN

Jeden z moich kolegów twierdzi³, ¿e z gówna bata siê nie ukrêci, a jednak Ryba, Twoje dzie³o jest tego zaprzeczeniem :D ;) efekt koùcowy jest megaaaa ;) Gdyby ta Hanka by³a moja, rozejrza³bym siê za innym felunkiem, wywali³ te ¿ó³te filtry z lamp i zderzaki w kolor, ale to Twój cyrk i Twoje ma³py ;) Bardzo mi siê podoba ten projekt.

front247
Wysłany: 2009-12-31, 00:48   
0
UP DOWN

Piekna honda i naprawde swietnie zrobiona. A ja tu sie szczypie czy 50l starczy na moto...
Ryba udowodniÂłes ze moÂżna! :tak: :tak: :tak:
Mam ten sam pistolet :D ,polecili mi go w mieszalni jako najlepszy z najtaĂąszych :D
Szacunek Ryba :tak:

Ryba 
Wysłany: 2009-12-31, 11:24   
0
UP DOWN

Auto daje radĂŞ; widok ludzi na ulicy - bezcenny :cool: Od 1 listopada stoi i czeka na wiosnĂŞ ;)
W miĂŞdzy czasie dodaÂłem parĂŞ rzeczy, ale nie wklejaÂłem, bo to juÂż nie ma zwiÂązku z lakierowaniem, teraz za to wrzucĂŞ :D
ZrobiÂłem nowe mocowanie do przedniego zderzaka i pasuje juÂż gut, nie jest podniesiony do gĂłry i lezy prosto:

WykonaÂłem jak na razie jedynÂą w Polsce dokÂładkĂŞ do tylnego zderzaka przedliftowego :D

PrzĂłd otrzymaÂł ciemne wnĂŞtrze lamp, rĂłwnieÂż home, a dokÂładniej pivnica made:

No i jeszcze zabudowa na dodatkowy wskaÂźnik na sÂłupku - rĂłwnieÂż wykonanie wÂłasne:

To nie wszystko, ale pokazujĂŞ tylko to co widaĂŚ; caÂły czas coÂś modzĂŞ :idea:

front247
Wysłany: 2010-01-01, 11:20   
0
UP DOWN

Powiem Ci Âże,jak siĂŞ tym fotkom przypatruje..to widzĂŞ(mam nadzieje ze to nie zÂłudzenie),Âże ten lakierek jak na sprzet i warunki jest bardzo przyzwoity :spoko:
I w ogĂłle podoba mi sie projekt wizualnie,jest taki klasyczny,bez udziwnieĂą i wiesniactwa,2 Âładne kolory ktĂłre siĂŞ pieknie uzupeÂłniaja- ta czerwieĂą i czerĂą,naprawde swietne .

Nie dziwiĂŞ sie ze siĂŞ ludzie ogladajÂą,auto zrobione wg mnie ze smakiem.
A jak przyciemniÂłes te swiatÂła z przodu?
Ijeszcze pisa³eœ ¿e mia³es k³opoty z pasowaniem czêœÌi,...na fotkach widac pieknie wszystko spasowane :)
pozdrawiam

Ryba 
Wysłany: 2010-01-01, 12:52   
0
UP DOWN

No lakierek faktycznie wyglÂąda git, wylaÂłem Âładnie, po polerce mam lusterko nie waÂżne czy patrzysz z 2 m czy z 30 cm :D To zasÂługa dobrego bezbarwnego Spectral 505 :spoko:

Lampy rozklei³em i po zmatowieniu pomalowa³em przód i dó³ odb³yœnika czarnym lakierem (po³ysk). Te czêœci nie odbijaj¹ œwiat³a, wiêc œwieci normalnie a wygl¹da niespotykanie.

A pasowanie czeegokolwiek w tym aucie to jakaÂś tragedia; nie pasowaÂło dosÂłownie nic; nawet klapka wlewu paliwa. Do zderzakĂłw zrobiÂłem wÂłasne nowe mocowania bo na seryjnych kupa straszna, bÂłotniki maska - caÂły przĂłd to chyba 3 dni siedzenia, doginania podkÂładania podkÂładek itp itd, a nie tylko zaÂłoÂżyĂŚ i z gÂłowy, ale fakt pasowanie wyszÂło na prawdĂŞ dobrze; sÂą Âładne szczeliny, wszystko proste, maska zamyka siĂŞ klikniĂŞciem (nie trzeba rzucaĂŚ) :D No ale trochĂŞ to zajĂŞÂło.

Teraz czas na jakieÂś lepsze osiÂągi, bo jak na razie tylko buczy na prawdĂŞ Âładnie. W planach instalacja nitro :) , Âżeby jakos dawaÂłao radĂŞ :tak:

front247
Wysłany: 2010-01-01, 13:09   
0
UP DOWN

Ryba ,ja mam mitsu colta z 94 i tez chce wÂłasnie lakierek poÂłozyc(zmienic),bÂłakam sie po tych lakierniach,ale juz nerw nie mam i wyglada Âże sam to zrobie :) ...dodaÂłes mi motywacji,szacunek za to ze w garazu i kompresorkiem 24litry to musial byc hardkor przy malowaniu maski?:spoko:

Ryba 
Wysłany: 2010-01-01, 13:15   
0
UP DOWN

Ja nie wiem o jakim hardkorze mĂłwisz, chyba o ciÂągÂłym odgÂłosie kompresora, bo pisaÂłem juÂż, Âże nawet jak mam spust ciÂągle wciÂśniĂŞty to ciÂśnienie minimalnie wzrasta,a na reduktorze trzyma caÂły czas zapiĂŞte 3,7 bar wiĂŞc prĂłcz wiecznie chodzÂącego kompresora i moÂże braku wyciÂągu nie ma wiĂŞkszych problemĂłw :D

front247
Wysłany: 2010-01-01, 13:30   
0
UP DOWN

Ryba...wiêc rozwiewasz kolejny mit kr¹¿acy na forum....ze do malowania to minimum 100l...ehh.....ciagle sa sprzeczne informacje...jak cz³owiek sam nie kupi i nie przekona sie to nie bedzie pewny.
A jeszcze mam pytanie...jak kÂładÂłes klar i baze to byÂły problemy z paprochami?
pozdrawiam

Ryba 
Wysłany: 2010-01-01, 14:04   
0
UP DOWN

ByÂły, ale gÂłownie z dworu zawiewaÂło, bo drzwi mialem caÂły czas otwarte przy malowaniu. Konieczna polerka caÂłoÂści.

baqo 
Wysłany: 2010-01-01, 14:35   
0
UP DOWN

front247 napisał/a:
.wiêc rozwiewasz kolejny mit kr¹¿acy na forum....ze do malowania to minimum 100l...
front247, pionierem,gwintownic¹ i brzeszczotem z ¿ab¹ te¿ da siê zrobiÌ centralne. ciekawe czy ty @front247, teraz pos³ugujesz siê takim sprzêtem :D :D . ale tak jak piszesz :mówi siê o malowaniu i o k³adzeniu lakierów ,a to kolosalna ró¿nica.
powodzenia
@ Ryba, ani siĂŞ nie obejrzymy ,jak bĂŞdziesz siĂŞ chwaliÂł sprĂŞÂżarÂą z 200 litrowym zbiornikiem i sata gunem ,bo z tego co ja widzĂŞ to lakiernictwo bardzo ciĂŞ wciÂąga,a lepszy sprzĂŞt by siĂŞ przydaÂł :spoko:

Ryba 
Wysłany: 2010-01-01, 15:32   
0
UP DOWN

baqo Jak by jeszcze by³o gdzie wstawiÌ ta sprê¿are :D Mam pomys³,¿e by kupiÌ ten gara¿ na w³asnoœÌ bo to zawsze lepiej ni¿ p³aciÌ za wynajem. W sumie p³acenia jak p³¹cenie, gorzej gdy w œrodku zimy wynajmuj¹cy powie "idŸ w pizdu"
A pistolet tak czy inaczej kupuje nowy, bo speedway juÂż nie daÂł rady - daje nierĂłwny strumieĂą i kupa. Teraz czas na Star EVO - T LVLP 190L/min przy dyszy 1,4 czyli powinno byĂŚ git :D

front247
Wysłany: 2010-01-01, 17:16   
0
UP DOWN

baqo jasne ze tak :D :D ,dobry brzeszczot w awaryjnej sytuacji to jest zbawienie. :cool:
Baqo ale przyznaj ze tym sprzetem Âładnie mu wyszlo to..niech bedzie... MALOWANIe....a moze ryba ma talent zajebisty(sÂądze ze ma) :spoko:
pozdrawiam

Ryba a tak na marginesie...jakie sa opinie znajomych co widzieli twoje auto,opinie o lakierze?

resko
Wysłany: 2010-01-01, 18:49   
0
UP DOWN

ryba jesteœ moim guru œledzê twoj¹ pracê i jestem dumny,¿e s¹ tacy ludzie jak ty,ja te¿ zacz¹³em rozbieraÌ moj¹ maszynê tzn.ford probe gt 2,2turbo z 92roku,mam do zrobienia oba progi wymiana przednich b³otników i drzwi i malowanie ca³ego auta,dopiero zaczynam wiêc daleka droga przede mn¹.Te wszystkie prace zamierzam zrobiÌ sam w swoim gara¿y.Pozdrawiam

Ryba 
Wysłany: 2010-01-01, 19:23   
0
UP DOWN

Jee jestem sÂławny :D
Tak na marginesie ja nie sadze, ¿ebym mia³ jakiœ talent - to jest po prostu praktyka. Jak zaczyna³em siê w to bawiÌ (14 lat) to szlifowa³em szpachle palcami papierem 1200 na mokro i du¿o innych ciekawych rzeczy :fiu: Nie mia³em neta,ani te¿ kogoœ, kto by mi móg³ coœ powiedzieÌ, a w mieszalniach traktowali mnie jak jakiegoœ da³na - co ty tu chcesz ch³opczyku? Teraz jak bym mia³ to robiÌ od pocz¹tku, to te¿ pewnie by³o by szyciej, bo jestem bogatszy o kolejne doœwiadczenia. Dlatego chce w wakacje iœÌ do roboty do kogoœ, ¿eby nie traciÌ kontaktu z tak¹ prac¹ bo na prawdê mi siê podoba - bo daje efekty.
Przyk³adowo masz auto, w którym zrobileœ remont silnika, zawieszenia hamulcy - jest w stanie ig³a mechanicznym, ale jest poobijane zardzewia³e itp itd i gdzie nie podjedziesz z kim nie gadasz ciagle s³yszysz "o ale z³om pewnie jak kopnê to siê rozleci :D " i to najczêœciej z ust laików frajerów :paw: , ¿e nie wiem co byœ mu powiedzia³ to on i tak wie lepiej mimo, ¿e nawet nie zna zasady dzia³ania. A podje¿d¿aj¹c polakierowanym na nowo autem ka¿dy siê zachwyca, s³yszysz "wow, ale fura" mimo, ¿e np. silnik do remontu, zawiesznie puka, hamulcy nie ma - to nikt ju¿ tego nie widzi. A nie oszukujmy siê, ¿e ludzie siê znaj¹, bo prawda jest taka, ¿e wiêkszoœÌ to w³aœnie tacy laicy, o któych pisa³em wczesniej. I jeœli mimo w³o¿onej pracy ci¹gle ludzie siê z ciebie nabijaj¹ czy to po cichu, czy to g³oœno to to wkurza bo jak udowodnisz takiej mendzie, ¿e mo¿esz wsi¹œÌ i pojechac do pary¿a i nic siê nie zepsuje siedz¹c np. przy piwie w barze ? No jak?! Nie da siê, mo¿esz mu tylko [...]Ì jak siê wkurzysz ^^ To taki mój wywód o wy¿szoœci lakiernictwa, nad np. mechanik¹ samochodow¹ widzian¹ oczami przeciêtnego obywatela. Bo ci co maj¹ pojêcie to doceni¹ i jedno i drugie i nikt nie powie ci, ¿e jeŸdzisz z³omem, jeœli starasz sie go doprowadziÌ do jak nalepszego stanu.

A wracaj¹c do auta, no to zacznijmy od tego, ¿e wiêkszoœÌ moich znajomych (nie mówie, ¿e wszyscy) to tacy ludzie, o jakich pisa³em wczeœniej - 0 pojêcia 100% p ierdolenia i wiêkszoœÌ to w ogóle nie s¹dzi³a, ¿e ja to skoùczê, albo, ¿e bêdzie wygl¹daÌ jak kupa. No a po efekcie koùcowym ka¿da jedna menda sie zgasi³a, ale nie ka¿dy potrafi³ coœ powiedzieÌ - niektórzy udawali, ¿e nie widz¹, choÌ by³o widac, ¿e oczu nie mo¿e oderwaÌ i zazdroœci, ale wiêkszoœÌ jak zobaczy³a to mowi³a "o ale extra wygl¹da" czy cos w tym stylu. Dziewczyny chcia³y, ¿eby pojechac z nimi na miasto, albo chocia¿ je przewieŸÌ :spoko: Z bardziej wpadaj¹cych w pamiêÌ textów to np. "Œwieci siê, ¿e a¿ razi"; "No auto normalnie bayern monachium", "Ale [...]³eœ swój bolid" - to akurat texty s¹siadów z gara¿y, którzy byli œwiadkami calej roboty ;) W gara¿ach te¿ mam ju¿ extra pukty reputacji; kazdy mnie zna, pogada itp
Poza tym jak juÂż wspominaÂłem, najlepsze sÂą reakcje na ulicy, jednak to jest niezapomniane przezycie, jak siĂŞ jedzie autem, ktĂłre siĂŞ samemu robiÂło i ludzie oglÂądajÂą siĂŞ za nim na ulicy, pokazujÂą palcami. Czasem jak wsiadasz sÂłyszysz jak ktoÂś idzie i mĂłwi np. do kolegi, do Âżony "o patrz ale fajna Honda" i mogĂŞ powiedzieĂŚ, Âże dla takich chwil ÂżyjĂŞ :D

ÂŁoo trochĂŞ siĂŞ rozpisaÂłem, ale lubie pisaĂŚ gÂłupoty. DziĂŞkujĂŞ za uwagĂŞ :)

front247
Wysłany: 2010-01-01, 22:32   
0
UP DOWN

Ryba napisał/a:
Czasem jak wsiadasz sÂłyszysz jak ktoÂś idzie i mĂłwi np. do kolegi, do Âżony "o patrz ale fajna Honda" i mogĂŞ powiedzieĂŚ, Âże dla takich chwil ÂżyjĂŞ :D

To jest kwintesencja,Ryba tym opisem wzbudziÂłes moja totalnÂą sympatie :spoko: ,bo mysle podobnie a i moje otoczenie to laicy i krytykanci,co nie rozumieja jak mozna odnawiac stary zamochĂłd czy moto.
Piekna sprawa.
MaÂło jest takich zapalencĂłw na necie...a moze nie zapaleĂącĂłw..w sumie normalnych ludzi ,co po prostu cos chca zrobic...a nie tylko gotowe do sklepu kupiĂŚ i na Âłatwizne.
A odwalenie takiej hondy to trudna i pracochÂłonna sprawa,dlatego nie kazdy moze to zrobic,tym bardziej :spoko:

resko
Wysłany: 2010-01-02, 09:35   
0
UP DOWN

ja teÂż tak myÂślĂŞ chÂłopaki :spoko: co siĂŞ zrobi samemu to czÂłowiek wtedy to doceni i wie co ma,w moim przypadku np.kupiÂłem forda probe do remontu zewnĂŞtrznego specjalnie bo chcĂŞ sprĂłbowaĂŚ swoich siÂł,mam drugie auto na co dzieĂą,zresztÂą jak bym chciaÂł to mĂłgÂłbym postawiĂŚ probe go blacharza-lakiernika i sprawa zaÂłatwiona ale nie o to chodzi,chcĂŞ robiĂŚ to sam bo coÂś trzeba robiĂŚ po pracy w domu,niektĂłrzy idÂą pod sklep zachlaĂŚ paÂłe a ja wolĂŞ inaczej spĂŞdziĂŚ czas.Jeszcze nawet nie kupiÂłem sprĂŞÂżarki ani pistoletu ale to nie duÂży problem,resztĂŞ rzeczy posiadam juÂż w swoim garage.[...]Âło mnie na tym forum to,Âże duÂżo pseudo lakiernikĂłw pisze,Âże sprĂŞÂżarkÂą 50l.nie da siĂŞ lakierowaĂŚ :rotfl: a tu koleÂżka rybka odpirdoliÂł extra robĂłtkĂŞ sprĂŞÂżarkÂą 24l. :spoko: .Albo teksty typu "kup 100 litrĂłw" :shock: tym to moÂżna pomalowaĂŚ statek,po chuja komuÂś kto chce tylko dla swoich potrzeb uÂżywaĂŚ tego sprzĂŞtu taki kolos?No dobra wiadomo o co chodzi oni siĂŞ znajÂą najlepiej co nam potrzeba.Pozdrawiam :cool:

resko
Wysłany: 2010-01-02, 10:04   
0
UP DOWN

Ryba móg³byœ mi doradziÌ?Próbowa³em znaleŸÌ nowe progi do mojego forda probe i niestety chyba ich nigdzie nie ma,tak samo jak reperaturek tylnych b³otników bo lekko ranty pordzewia³y.Z jakiej blachy móg³bym dorobiÌ progi?U mnie jest o tyle dobrze,¿e na próg metalowy przychodzi du¿y spojler plastikowy i wiesz wszystko zakrywa no ale robiê dla siebie wiêc trzeba wymieniÌ ca³e progi.Pozdrawiam

Ryba 
Wysłany: 2010-01-02, 10:31   
0
UP DOWN

Ja jakies brakujÂące elemanty dorabiaÂłem z 0,8 ale nadkola to moÂże lepiej szukaĂŚ jakiÂś uzywek, bo z blachy ciĂŞzko wyprowadiĂŚ takie ksztaÂłty.
A co do sprê¿arki, ja powiem szczerze wiêkszej mieÌ raczej nie bêdê, bo nie ma miejsca. kolor wyszed³ wszedzie ten sam, choÌ malowane po elementach, moze dlatego, ¿e to baza niemetaliczna, jak by³o by z metalikiem czy per³¹ nie wiem, mo¿e by³y by cienie, pasy itp itd, wiêc nie mo¿na generalizowaÌ, ¿e siê da na 100%

U mnie po prostu nie ma ani miejsca na nalowanie w c¹³oœci, bo nie otworzysz drzwi na tyle, ¿eby pmalowaÌ wnêki, ani nie ma te¿ miejsca na kompresor 100 czy 300 L.

resko
Wysłany: 2010-01-02, 10:44   
0
UP DOWN

powiedz mi czy sprê¿arka 50l.a 25l.to jest jakaœ du¿a ró¿nica?bo te¿ nie mam du¿ego gara¿u a nie chcê go ca³kiem zagraciÌ.Nie wiem jak¹ sprê¿arkê kupiÌ i pistolet do niej

Ryba 
Wysłany: 2010-01-02, 10:49   
0
UP DOWN

Nie wiem nie miaÂłem do czynienia z 50 L; Ja mam tylko tÂą swojÂą i innymi siĂŞ nie bawiÂłem ;)
A z wielkoÂściÂą - wiadomo 50L jest 2x wiĂŞksza ;)

b-rad
Wysłany: 2010-01-02, 12:48   
0
UP DOWN

podobno kiedyÂś mĂłj ojciec polakierowaÂł "pistoletem" na odkurzacz bok w duÂżym fiacie... podobno teÂż siĂŞ da :spoko:

Jeszcze parĂŞ takich tekstĂłw i dÂługo na tym forum nie pociÂągniesz. Nie trzymaÂłeÂś nigdy pistoletu w rĂŞce, a siĂŞ rzucasz do kaÂżdego.Czytaniem praktyki nie nabierzesz. Zluzuj zwieracz :!:

front247
Wysłany: 2010-01-02, 14:39   
0
UP DOWN

b-rad napisał/a:

Co do hondy to masz jaÂśniejszÂą maskĂŞ i widac rzeÂźbienie na bokach. Ale jak na takiego sztrucla jest nieÂźle.

Gdzie to zobaczyÂłes? czÂłowieku na tych fotach nic nie ma ze jest cos jasniejsze,nikt do tej pory tak nie zarzuciÂł. Jest Âświetnie,powiem nawet zajebiÂście . Na 4 zdjĂŞciu widac wyraznie ze maska jest jasniejsza od nadkola tylko ze to nadkole jest w cieniu...a maska czym dalej od tego miejsca tym jest jesniejsza..po prostu tak jest oswietlone...widac nawet pod szybÂą na rancie ze maska ma identyczny kolor jak reszta ;P
Proponuje okulistĂŞ,ewentualnie psychologa-nieraz pomaga na kompleksy :spoko:

b-rad
Wysłany: 2010-01-02, 14:43   
0
UP DOWN

WidzĂŞ Âże nie ma sensu w ogĂłle pisaĂŚ z tobÂą.... ZmieĂą lekarza albo dilera.

Naucz siê czytaÌ ze zrozumieniem, a póŸniej dopiero pisz na forum. Nie napisa³em ¿e siê nie da, lecz efekt jest du¿o du¿o gorszy ni¿ lakierujesz odpowiedni¹ sprê¿ark¹.... Dla mnie to ty mo¿esz sobie szmat¹ albo wa³kiem "lakierowaÌ". Ko³o dupy mi to lata. Takim kompresorkiem nie wyci¹gniesz odpowiedniej struktury lakieru. W pistolecie zamiast szczoty bêdziesz mia³ wide³ki i same baty ci polec¹.

I zanim coÂś napiszesz proszĂŞ ciĂŞ przeczytaj mĂłj post kilka krotnie, byĂŚ moÂże tym razem coÂś wiĂŞcej zrozumiesz...

b-rad
Wysłany: 2010-01-02, 14:46   
0
UP DOWN

http://images45.fotosik.p...e7ee92816b0.jpg

chocia¿by tutaj, i nie pisz o ró¿nych k¹tach bo to akryl jest.

MoÂże kitowanie pod listwami teÂż jest rĂłwne tak ??

WidzĂŞ Âże nastĂŞpne forum schodzi na psy.

Oj szprejowcy szprejowcy.... :rotfl:

Ryba 
Wysłany: 2010-01-02, 15:15   
0
UP DOWN

WiedziaÂłem, Âże na tym zdjĂŞciu siĂŞ opierasz, spĂłjrz na dach, Âże wyglÂąda tak samo, na listwĂŞ pod lampami - przy znaczku jest taka jak maska, przy pozycji taka jak bÂłotnik :D albo na 10 innych zdjĂŞĂŚ, chociazby to:
http://images43.fotosik.p...9a305041med.jpg
lub to
http://www.fotosik.pl/pok...625dde9940.html
lub jeszcze to:
http://images43.fotosik.p...35e4806cmed.jpg
Dalej wyglÂąda, Âże maska jest jaÂśniejsza i przypomina wypÂłowiaÂł,a jak na tamtym zdjĂŞciu ? Nie wydaje mi siĂŞ :spoko:
Na prawdê nie ma ró¿nicy w kolorze. Kitowanie pod listwami, to nie wiem o co chodzi. Drzwi zw³aszcza lewe s¹ nie równe, ale o tym ju¿ pisa³em i dok³adnie siê z tym zdagzam.
Po 3 to nie jest akryl.

Nie twierdzĂŞ przeto, Âże pomalowaÂłem lepiej jak np. by zrobiÂł np. baqo w komorze, nie mĂłwiĂŞ teÂż Âże mĂłj kompresor uciÂągnie satĂŞ czy coÂś innego HVLP co potrzebuje 300 czy 400 L na minutĂŞ (dlatego mam HP, teraz chce kupiĂŚ LVLP), nie jestem zawodym lakiernikiem i nie ÂżyjĂŞ z tego. PisaÂłem, Âże nie mam miejsca na kompesor 200 czy 300 L, ani komory. ZresztÂą masz w opisie "project czysto amatorski". WiĂŞc przeczytaj dokÂładnie temat a nie zobaczysz 1 zdjĂŞcie i opowiadasz.

b-rad
Wysłany: 2010-01-02, 15:32   
0
UP DOWN

Na wszystkich zdjêcia które ogl¹dam maska ró¿ni siê od b³otników, poda³em tylko jedno zdjêcie bo na nim najbardziej to widaÌ. Po za tym nie jest Ÿle, ale pewne nidoci¹gniêcia s¹ które w sumie mo¿na by³o poprawiÌ.... Przyk³adowo te drzwi, dzieù d³u¿ej kitowania. Do tego kupi³byœ œciernice za 50z³ i ju¿ masz proœciutkie. Czasami jest tak, ¿e niby proste drzwi lub bok bo przeleceniu d³u¿sz¹ œciernic¹ okazuj¹ siê lekko "pofalowane".

Z tego co pamiĂŞtam jest to akryl 2k tak?

No ale ty lakieruj¹c tym kompresorkiem na pewno te¿ masz tak, ¿e jak ciœnienie schodzi to pó³ elementu lustro, a drugie pó³ lekki baran. Na to nie ma rady i zawsze tak bêdzie. No chyba ¿e lakierujesz jakimœ pistoletem MINI.

Lackdoctor 
Wysłany: 2010-01-02, 15:32   
0
UP DOWN

Na takie durne posty nie warto odpowiadac.
Gdybys daÂł mu zarobic zapewne nie byloby lepiej a napewno drozej.
Ale wtedy by pisaÂł ze kos super idealnie.
A jakbys znalazÂł jakies miejsca [...] to by powiedziaÂł ze i tak masz dobrze bo fura byÂła znorana a on i tak jÂą Âładnie wyprowadziÂł.
Przy takich furach wysiada niejeden lakiernik bo nie potrafi ogarnÂąc caÂłosci z dbaÂłosciÂą o detale lecz jedzie po caÂłosci i wydaje mu sie ze jak jest nowy lakier i sie swieci to klient bedzie zachwycony.
Puzniej wychodzÂą niedorobki.

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Fotorelacje

Odpowiedz do tematu