|
|
|
Autor |
Wiadomość |
 |
kalbi
|
Wysłany: 2010-01-04, 13:37
|
0
|
|
|
|
co tu duÂżo gadaĂŚ. Jednego staĂŚ na warsztat za 1mln. zl, a drugiego za 200 tys i tyle... |
|
 |
ZIEMBA
|
Wysłany: 2010-01-04, 13:58
|
0
|
|
|
|
Front, to mo¿e byc dobra opcja dla tych co maj¹ ju¿ jako takie swoje warsztaty i kupe roboty której nie mog¹ przerobic bo ma³o miejsca, nie ma magazynu...itd. Do tego widz¹ ze jest mo¿liwoœc pozyskania jeszcze wiecej klientów, np wspólpraca z aso, ale musza miec na to lepsze warunki. Wtedy zastawiaj¹ wszystko co maj¹, bior¹ kredyt i buduj¹. Po 3 miesi¹cach stoi warsztat w którym mog¹ zwiekszyc przerób dwukrotnie, bo miejsce na przygotówke, myjnia, blacharnia dwa razy wiêksza. Podpisze siê jak¹s umowe z aso i ju¿ jest obrót. G³upia maglownica, pare dr¹zkow i felga do E46 z 2003r , czêsci z serwisu i ju¿ jest 10tys obrotu.Wiadomo, widmo p³acenia 10tys przez piec lat troche straszy, ale przecie¿ ka¿dy widzi czy mu siê to op³aci czy nie. Nawet robi¹c na granicy op³acalnosci poszed³ bym na takie cuœ i dziadowa³ bym przez te 5lat, ale potem masz konkretny warsztat (mo¿e kiedyœ siê takiego dorobie ) który bêdzie zarabia³ ju¿ tylko dla Ciebien nie na raty, konkretne pieni¹dze. Moje zdanie jest takie ¿e robienie jakiegoœ tam tanszego warsztatu nie ma sensu. Wydasz te 50tys na dwa pomieszczenia i co? Nikogo nie zatrudnisz bo nie ma socjalki, przerobu wiêkszego nie zrobisz bo nie masz ludzi a ludzi nie wezmiesz bo nie ma pomieszczen i tej socjalki. Perspektywy na jak¹œ wspólprace zubezpieczalni¹ czy aso nie ma ¿adnej. Ile zarobisz w takim warsztaciku? Z 3tyœ miesiêcznie i bêdziesz robi³ od rana do nocy. Za trzy tysi¹ce to lepiej isc do jakiejs innej roboty i siê o nic nie martwic. Zeby cuœ zaczac i ¿eby to jako tako wygl¹da³o, zarabia³o na Ciebie i dzia³a³o w 100% legalnie to trzeba by miec z 500tys. Takie s¹ bynajmniej moje wyliczenia dla murowanego warsztatu. Jak chcesz wiedziec co tyle kosztuje to moge Ci napisac bo mam troche swoich notatek przed sob¹ |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2010-01-04, 14:31
|
0
|
|
|

|
front247 napisał/a: | Lackdoctor napisał/a: | Nie zdecydowaÂłbym sie na inwestycje ze spÂłatÂą 10 tys zl na miech.
|
dokÂładnie .
wystarczy jedno potkniecie,jeden klient nie zapÂłaci,jakas choroba,obojetnie....nie zapÂłacisz jednej tylko rat przez 5 lat i...toniesz... i sie bedzie nawarstwiaĂŚ
Takie rzeczy trzeba brac pod uwagĂŞ...bez zabiezpieczenia taka inwestycja to wrĂŞcz utopia.
Dla rodzinnych lakierni...tym bardziej,narazasz na niepowodzenie nie tylko wÂłasny interes ale takÂże przyszÂłe Âżycie swojej rodziny.
Podejrzewam ¿e srednio wykrzta³cony analityk-doradca dla firm branzowych ze Stanów....pomys³ skwitowa³ by pob³azliwym usmieszkiem to ju¿ lepiej od razu poszukac sobie mocnej ga³êzi...po co sie meczyÌ 5-10 lat
Projekter ,powaÂżnie proszĂŞ napisz mi tutaj co ty sÂądzisz o tym,podaj kontrargumenty.
pozdrawiam |
Powa¿nie to siê nie da ! ... gdy siê rozmawia z kimœ kto nie ma pojêcia o czym pisze ... ale jest przekonany o swojej nieomylnoœci ! Chcesz @front dostaÌ ode mnie informacje Proszê ! ... ale najpierw obroù t¹ swoj¹ o³ówkow¹ kalkulacjê z notesu !
ZastanowisÂłeÂś siĂŞ co bĂŞdzie jak poproszĂŞ ÂżebyÂś wybudowaÂł taki warsztat dla mojego klienta w oparciu o te wypociny finansowe ? Pewnie sprzedaÂż dom i doÂłoÂżysz ze swoich. Ja siĂŞ z ciebie poÂśmiejĂŞ i powiem ... a nie mĂłwiÂłem !
Chêtnie z tob¹ podyskutujê bo masz prawo mieÌ w³asne zdanie i go broniÌ ( za to wielki szacunek ) ale nie dotykaj faktów je¿eli ich nie potrafisz potwierdziÌ, lub choÌby jakoœ rzetelnie udokumentowaÌ ... bo ludzie to czytaj¹ latami ... a ciê¿ko siê przeprasza i przyznaje do b³êdu !
Ty masz kalkulacjĂŞ w notesie i bÂłogie przekonanie ... a ja 164 przeprowadzone inwestycje , z czego 96 to lakiernie z czego 71 to lakiernie samochodowe w tym 21 to ASO. ProszĂŞ CiĂŞ - nie blamuj siĂŞ ! bo gdybym wybudowaÂł tylko dwie to juÂż nie miaÂłbyÂś Âżadnych argumentĂłw do rzetelnej dyskusji ze mnÂą !
Zapytaj o coœ m¹drego to ci odpowiem ! Bo czytam tu ¿e marzycie z @Lackodtor o misce ry¿u ... a chcecie ¿ebym wyjaœni³ w jaki sposób amortyzuje siê inwestycjê za 400 tyœ. w 5 lat !!! Kto chce 400 tyœ w piêÌ lat ma 400 ... a kto chce miskê ry¿u ma miskê ry¿u ! ( co to za ekonomicznie idiotyczny argument ¿e jak klient nie zap³aci to firma le¿y, albo w³aœciciel z³apie katar i ... ta z³ota myœl o dostosowaniu siê do popytu ( ale to ju¿ Lackdoctor ) - kto tak robi w us³ugach ??? co tu dostosowaÌ ? sprzedaÌ pól kabiny i pó³ ramy czy obni¿yÌ ceny o robiÌ element za 150 z³ bo ludzie nie maj¹ pieniêdzy ?
Masz tu takÂą zÂłotÂą myÂśl :
Ludzie dzielÂą siĂŞ na tych ktĂłrzy kierujÂą wÂłasnym Âżyciem i na tych ktĂłrymi Âżycie kieruje ! Poczytaj wÂłasne posty i zobacz do ktĂłrej grupy siĂŞ wpisujesz - ZwyciĂŞscy czy Przegrani ?
I taka statystyka : W Polsce jest 26 importerĂłw kabin lakierniczych ( to ci ktĂłrych znam osobiÂście do tego 11 renomowanych firm produkujÂących kabiny . ÂŚrednio rocznie sprzedajÂą ok 250 kabin ! z czego 80 % do nowych obiektĂłw i formowanych lakierni. To 200 nowych lakierni rocznie ! ... a ty miĂŞdzy sÂłowami pytasz kto to kupuje ? I jak ma z wami rozmawiaĂŚ jak wy jesteÂście nadal w kokonie wÂłasnego postrzegania rzeczywistoÂści !
OtwĂłrz umysÂł i zadaj mÂądre pytanie to ci odpowiem - MoÂże !
a na razie to przeczytaj mĂłj poprzedni post bo go olaÂłeÂś choĂŚ wywaliÂł w powietrze caÂła tÂą twojÂą kalkulacjĂŞ - ktĂłra nawet nie pokazuje 10 % wymaganych nakÂładĂłw na budowĂŞ maÂłego - warsztatu ( kibel w TOY TOYu ). 20 000 to moÂżesz zapÂłaciĂŚ za projekt ! ... i to tego o czym TY piszesz ... Bo tego o czym JA piszĂŞ to kosztuje 46 800 zÂł + vat. Chyba, Âże myÂślisz, Âże jakiÂś nawiedzony architekt zrobi ci za 1000 zÂł a reszĂŞ doÂłoÂży ze swoich projektantom branÂżowym i spec, ds. ochrony Âśrodowiska i nie kupi dziecku pomaraĂączki tylko zapÂłaci za twoje mapy do celĂłw projektowych ! ... albo lepiej kup sobie gotowca z netu to potem dopÂłacisz 20 000 zÂł za uzupeÂłnienie dokumentacji
PYTAJ a odpowiem ! ... ale jak chcesz dostaĂŚ wiedzĂŞ za darmo to mnie nie irytuj bo ci nie odpowiem ! |
_________________ Chcesz wiedzieĂŚ wiĂŞcej ? ... projekter@projekter.pl
 |
|
|
|
 |
front247
|
Wysłany: 2010-01-04, 14:50
|
0
|
|
|
|
Projekter z caÂłym szacunkiem...marketingowy beÂłkot,A konkrety gdzie?
To ty masz firmĂŞi oferte,ty chcesz te ofertÂą zainteresowac innych ,zainteresowaÂłes mnie. Teraz przeczytaj jeszcze raz swĂłj post nie na temat ,peÂłen jadu i zarzutĂłw ..o co pytam?
Ja spyta³em kulturalnie zebys poda³ argumenty ¿e to co oferujwsz dla przecietnego Kowalskiego ma sens. Ty to odebra³es odwrotnie..jako atak...mimo ze wyraznie napisa³em iz nie chce twoich pomys³ów os¹dzac.
I jeszcze coÂś jak juz sobie wrzucamy...to Âże zrobiÂłes tyle projektĂłw itd nie upowaznia cie aby kogoÂś namawiac do Âładowania sie na mine.
wiĂŞc ponownie pytam;
Chcesz od klenta du¿¹ bankê? Daj patent na zamówienia,daj gwarancje ,daj ubezpieczenie...lub napisz jak to wygl¹da.
Ja nie pytam ile zrobiÂłes aso tylko co mozesz zaoferowac oprĂłcz wiedzy teoretycznej przecietnemu lakiernikowi w polsce????!!!!!!!!!!!!
Natomiast moja kalkulacja jest caÂłkowicie realna bo pewnie tak funkcjonuje poÂłowa lakierni,Nie ASO z mega budzetem.
Projekter jedna proÂśba jeszcze.....czytaj ze zrozumieniem te posty i rozmawiajmy na zadeklarowanym poziomie...nie mozesz ciagle wypisywac o duzych projektach bo to nikogo kompletnie nie interesuje,tylko konkrety i tylko dla przecietnych ludzi z niewielkim budzetem!!!TYLKO!!!
[ Dodano: 2010-01-04, 14:57 ]
250 kabin....?
To pytam czemu poziom usÂług lakierniczych w polsce jest na ÂżenujÂąco niskim poziomie,a ja nie mogĂŞ znaleÂżc fachowca w 150 tys miescie ktĂłry miaÂłby chociaz czysty kombinezon na sobie....proszĂŞ ciĂŞ To co piszesz absolutnie nie pokrywa siĂŞ ze stanem faktycznym w Âżyciu,i ten co na co dzieĂą Âżyje to wie.
[ Dodano: 2010-01-04, 15:00 ]
TY nie mĂłw ludziom jak zaamortyzowac 400 tyÂś,to im to zagwarantuj!!!
Skoro dajesz tak mocna ofertĂŞ. |
|
|
|
 |
ZIEMBA
|
Wysłany: 2010-01-04, 15:02
|
0
|
|
|
|
front247 napisał/a: | Chcesz od klenta du¿¹ bankĂŞ? Daj patent na zamĂłwienia,daj gwarancje ,daj ubezpieczenie...lub napisz jak to wyglÂąda. |
Nie przesadzaj Front, co byÂś jeszcze chciaÂł w tej ofercie, moÂże klientĂłw na dwa lata do przodu? Skoro inwestujesz w cuÂś 1mln to chyba wczesniej zbadaÂłeÂś rynek czy jest to opÂłacalne, prawda? Projekter zaÂłatwia Ci papiery i inne duperele, zawsze coÂś tam podpowie ale bez przesady z tymi gwarancjami Nie Âżartuj sobie. |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2010-01-04, 15:02
|
0
|
|
|
|
front247, Bo lakiernictwo ma byc zarezerwowane tylko dla duzych a nie maÂłych.
Projekter nie potrafi udzielic informacji jak za³ozyc ma³¹ lakiernie wiec pisze ten be³kot marketingowy jak z amwaya.
My za miske ryzu robic chcemy.
Tak chcemy byle zeby ta miska byÂła duza i nasza.
Lepsza miska z ochÂłapami jak dla psa od pseudo szefa?
Projekter widze ze jestes kims kto doszedÂł do pieniedzy, gratuluje.
To jest wÂłasnie powodem nieporozumienia miedzy nami.
Na dodatek obrazasz nas od biedakow czyli obrazasz wiekszÂą czesc forum.
Przy rozmowie bezposredniej bys tak nie fikaÂł.
Nie lubie takich ludzi wÂłasnie za ich bezczelne zachowanie i dyskryminowanie wszystkiego co inne nie od niego i tansze.
Duze projekty w duzych miastach a w miasteczkach ??? na to odpowiedzi brak. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
 |
front247
|
Wysłany: 2010-01-04, 15:04
|
0
|
|
|
|
Ja poczytaÂłem swoje posty ,i niestety nawet bez nich ,wiem Âże nie wszystko ode mnie zalezy...niestety,wiĂŞc ja moge swym Âżyciem pokierowaĂŚ,ale pewnych barier nie przeskoczymy,Âżyjemy w panstwie nakazĂłw,zakazĂłw i przykazĂłw..jak benzyna kosztuje 4,20 to ja musze tyle daĂŚ..chyba ze masz cudowny sposĂłb na ominiecie podatku drogowego,akcyzy lub vatu... tak by wjazd na stacje kojarzyÂł mi siĂŞ tak jak przeciĂŞtnemu Âłepkowi ze stanĂłw...Tu pewnie nic nie poradzisz... |
|
|
|
 |
ZIEMBA
|
Wysłany: 2010-01-04, 15:05
|
0
|
|
|
|
Lackdoctor napisał/a: | jak zaÂłozyc ma³¹ lakiernie |
Czyli do jakiej kwoty? |
|
|
|
 |
kalbi
|
Wysłany: 2010-01-04, 15:08
|
0
|
|
|
|
front247 napisał/a: | Chcesz od klenta du¿¹ bankĂŞ? Daj patent na zamĂłwienia,daj gwarancje ,daj ubezpieczenie | przecieÂż @projekter ci warsztat stawia, a ty chcesz klientow na tacy - to juz twoja brocha, a co go to obchodzi. MoÂżesz taĂączyc w lakierni, a nie lakierowaĂŚ co @projektera to obchodzi |
|
 |
front247
|
Wysłany: 2010-01-04, 15:09
|
0
|
|
|
|
Powiem krĂłtko,mozemy sobie pobajerowac na forum,posprzeczac nawet,ale gdybym dostaÂł taka ofertĂŞ jako chÂłopak po zawodĂłwce ,z ambicjami ktĂłry ma juz fach w rĂŞku i chce coÂś konkretnego w Âżyciu zrobic to bym sie zaÂłamaÂł.
To tak jakby polecaĂŚ kupno nowiutkiej szejsety do rozwoÂżenia pizzy....ani to poreczne ani tanie,ani oszczedne,ani kompletnie nikomu nie przydatne.....ale INWESTYCJA ZAJEBISTA...maÂło traci na wartoÂści.
Zejdzmy na ziemie
Ja tylko okrê¿n¹ drog¹ wracam do tego wyzywania garazowców od z³odziei....po prostu to nie z³odzieje...to ludzie którzy tyle maj¹ co maja i próbuj¹ coœ zrobic dalej, i robi¹...gdzieœ trzeba zacz¹Ì.
Projekter moim zdaniem nazywaj¹c takich ludzi z³odziejami( nie wiedz¹c na ogó³ o kogo chodzi), obra¿asz byÌ mo¿e swoich przysz³ych klientów...
No niestety nie rodzimy sie z milionami pod poduszeczkÂą. |
|
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2010-01-04, 15:10
|
0
|
|
|
|
WÂłasnie ta kwota mnie interesuje.
Nie zajmuje sie wy³¹cznie lakierowaniem ale chetnie bym o tego rodzaju dzia³alnosc poszerzy³ swoja oferte.
Do warsztatu sie kabina nie zmiesci ale mam plac i co dalej.
Jakie koszta kabiny zgodnej z normami i jakie koszta pozwolen umow itd.
Takie cos abym mogÂł szeroko otworzyĂŚ brame i zaprosic klientow i kontrolerow na kawe i do skorzystania z moich usÂług. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
|
|
|
 |
ZIEMBA
|
Wysłany: 2010-01-04, 15:12
|
0
|
|
|
|
Lackdoctor napisał/a: | WÂłasnie ta kwota mnie interesuje. |
Ta czyli jaka?
[ Dodano: 2010-01-04, 15:14 ]
front247 napisał/a: | To tak jakby polecaĂŚ kupno nowiutkiej szejsety do rozwoÂżenia pizzy....ani to poreczne ani tanie,ani oszczedne,ani kompletnie nikomu nie przydatne.....ale INWESTYCJA ZAJEBISTA...maÂło traci na wartoÂści.
Zejdzmy na ziemie |
Naprawde nie wiem o co Ci chodzi |
|
|
|
 |
front247
|
Wysłany: 2010-01-04, 15:16
|
0
|
|
|
|
Ziemba ja te kwote jak to nazwaÂł Szefo ,na kolanie wyliczylem......jest realna ......dla przecietnego ,,golasa,, z maÂłym wkÂładem....wtedy cos zaczynasz i za dziesiec lat jak masz zabezpieczenie i jest koniunktura to bierzesz fon i krecisz do Projektera..i tyle.
Z tym mercem to taka przenosnia,Âże sÂą inwestycje ktĂłre sÂą pozbawione sensu. |
|
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2010-01-04, 15:18
|
0
|
|
|
|
okoÂło 100tys.zl
Dlatego pytam jakich kosztow moge sie spodziewac i czy nie lepiej robic dalej to co robie a usÂługi olac. |
|
|
|
 |
ZIEMBA
|
Wysłany: 2010-01-04, 15:25
|
0
|
|
|
|
Lackdoctor napisał/a: | :?: okoÂło 100tys.zl ale bym wtedy juz wypstrykany byÂł na zero.
Dlatego pytam jakich kosztow moge sie spodziewac i czy nie lepiej robic dalej to co robie a usÂługi olac. |
Projekt warsztatu z uzgodnieniami i wszystkimi pozwoleniami min. 30tys. PrzylÂącze prÂądu dla takiego malutkiego warsztatu z 30kv z 7tys. WodociÂąg i maÂłe szambo 10tys. Za reszte postawisz budynek i go wyposarzysz? Nie oszukujmy siĂŞ, nie ma takiej opcji. Koszty podaÂłem z grubsza, dolicz do nich z 20% |
|
|
|
 |
front247
|
Wysłany: 2010-01-04, 15:31
|
0
|
|
|
|
dlatego na topie beda garazowcy ,szczegĂłlnie bardzo dokÂładni i sumienni....bo przecieÂż liczy sie w sumie efekt,koĂącowy.
Temat wÂłasciwie wyczerpany |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2010-01-04, 15:35
|
0
|
|
|

|
Lackdoctor napisał/a: | front247, Bo lakiernictwo ma byc zarezerwowane tylko dla duzych a nie maÂłych.
Projekter nie potrafi udzielic informacji jak za³ozyc ma³¹ lakiernie wiec pisze ten be³kot marketingowy jak z amwaya.
My za miske ryzu robic chcemy.
Tak chcemy byle zeby ta miska byÂła duza i nasza.
Lepsza miska z ochÂłapami jak dla psa od pseudo szefa?
Projekter widze ze jestes kims kto doszedÂł do pieniedzy, gratuluje.
To jest wÂłasnie powodem nieporozumienia miedzy nami.
Na dodatek obrazasz nas od biedakow czyli obrazasz wiekszÂą czesc forum.
Przy rozmowie bezposredniej bys tak nie fikaÂł.
Nie lubie takich ludzi wÂłasnie za ich bezczelne zachowanie i dyskryminowanie wszystkiego co inne nie od niego i tansze.
Duze projekty w duzych miastach a w miasteczkach ??? na to odpowiedzi brak. |
1. Nie olewam NIKOGO na forum poza ... TOBÂĄ - bo jak dotÂąd nie ma na tym forum ani jednego twojego postu ktĂłry cokolwiek wnosi do ogĂłlnej wiedzy o tej branÂży lub tym zawodzie. Jak dotÂąd tylko wypisujesz idiotyzmy nie z tej ziemi !
2. Nie wtr¹caj siê w dyskusjê o inwestycji je¿eli masz siê za biedaka ! Biedacy nie inwestuj¹ wiêc to temat nie dla ciebie, a nie wiele masz do powiedzenia ... jak bêdziesz chcia³ wiedzieÌ jak dostaÌ pieni¹dze na inwestycjê i jak je zabezpieczyÌ w uk³adzie kredytowym przez system zastawu budowanego obiektu i porêczeù dostawców wyposa¿enia ... to s³u¿ê pomoc¹ w rozmowie bezpoœredniej w której ... nie mam zwyczaju zmieniaÌ zadania ... bo jak ktoœ nie ma kasy i do tego jest ci¹g³ym negatem zamiast pos³uchaÌ sk¹d t¹ kasê wzi¹Ì to szkoda na niego czasu i moich pieniêdzy na paliwo ! ... Normalnie pierwszy przyjazd jest gratis - dla ciebie 2,0 z³ za kilometr + 60 z³ za godzinê i mo¿esz pytaÌ o co chcesz !
3. MiĂŞdzy nami nie ma "nieporozumienia" - po prostu ja w ogĂłle ciebie nie traktujĂŞ powaÂżnie bo nie zapracowaÂłeÂś na razie na autorytetu w dziedzinie lakiernictwa, ani inwestycji, ani wyposaÂżenia, ani pozyskiwania pieniĂŞdzy na inwestycjĂŞ ... o systemy organizacji nie pytam bo z gĂłry zakÂładam, Âże nie wiesz o czym piszĂŞ !
4. ... i ostatnie - W miasteczkach teÂż sÂą dobre lakiernie samochodowe i nawet ASO i sÂą teÂż takie lakiernie na wsiach i w lesie i to teÂż moi szanowani klienci ! ... ale faktycznie ja nie projektujĂŞ garaÂży z blachy na tyÂłach stodoÂły ... wiĂŞc wybacz ale Âźle trafiÂłeÂś z tymi wyrzutami !
I jako wÂłasny komentarz powiem ci tyle - Âże naleÂżysz do najgorszego sortu potencjalnych inwestorĂłw. JesteÂś zamkniĂŞty na argumenty, wszystko negujesz, zawsze wiesz lepiej, wszystko jest za drogie i do tego jesteÂś malkontentem ... w inwestycji trzeba mieĂŚ otwarty umysÂł i bÂłyskawicznie podejmowaĂŚ decyzje. Jak ktoÂś jĂŞczy i narzeka i siĂŞ zastanawia latami nad kupnem np. stojak do malowania albo sitek do lakieru.... to sory ... ale faktycznie szkoda na ciebie czasu ! |
 |
|
|
|
 |
ZIEMBA
|
Wysłany: 2010-01-04, 15:36
|
0
|
|
|
|
front247 napisał/a: | Ziemba ja te kwote jak to nazwaÂł Szefo ,na kolanie wyliczylem......jest realna ......dla przecietnego ,,golasa,, z maÂłym wkÂładem....wtedy cos zaczynasz i za dziesiec lat jak masz zabezpieczenie i jest koniunktura to bierzesz fon i krecisz do Projektera..i tyle.
Z tym mercem to taka przenosnia,Âże sÂą inwestycje ktĂłre sÂą pozbawione sensu. |
Ten TwĂłj warsztat jest przede wszystkim za maÂły. Pomieszczenie 4x6 ma zmieÂścic 2 samochody? MoÂże jakoÂś je tm upchniesz ale nie ruszysz siĂŞ przy nich. Musi byc chciaz 8X8m. Dwa takie pomieszczenia i juÂż masz 130m2. 130m2 stropu monolitycznego gr.14cm z uzbrojeniem i betonem i szlunkiem kosztuje ok 20tys. zÂł. I juÂż masz swoje 20 tys wydane. |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2010-01-04, 15:44
|
0
|
|
|

|
front247 napisał/a: | ... Ja tylko okrĂŞÂżnÂą drogÂą wracam do tego wyzywania garazowcĂłw od zÂłodziei....po prostu to nie zÂłodzieje...to ludzie ktĂłrzy tyle majÂą co maja i prĂłbujÂą coÂś zrobic dalej, i robiÂą...gdzieÂś trzeba zacz¹Ì.
Projekter moim zdaniem nazywaj¹c takich ludzi z³odziejami( nie wiedz¹c na ogó³ o kogo chodzi), obra¿asz byÌ mo¿e swoich przysz³ych klientów...
No niestety nie rodzimy sie z milionami pod poduszeczkÂą. |
Nie myl ³askawie pojêÌ ... bo osoba która prowadzi dzia³alnoœÌ jednoosobow¹ i sama lakieruje we w³asnym gara¿u to uczciwy i przedsiêbiorczy cz³owiek ... a nie z³odziej. Taki cz³owiek mo¿e co najwy¿ej z nieœwiadomoœci ³amaÌ prawo w zakresie dopuszczeù ... ale takim to pomagam ju¿ od kilku lat bezp³atnie ! Oni nikogo nie okradaj¹ tylko uczciwie konkuruje z innymi lakierniami. Amator po zawodówce, który uczy siê na w³asnych samochodach to te¿ nie z³odziej ! Doskonale wiesz o co mi chodzi ale nie bêdê ponawia³ tematu wyczerpanego ju¿ do cna !
[ Dodano: 2010-01-04, 15:53 ]
front247 napisał/a: | Powiem krĂłtko,mozemy sobie pobajerowac na forum,posprzeczac nawet,ale gdybym dostaÂł taka ofertĂŞ jako chÂłopak po zawodĂłwce ,z ambicjami ktĂłry ma juz fach w rĂŞku i chce coÂś konkretnego w Âżyciu zrobic to bym sie zaÂłamaÂł. | \
... i sÂłusznie bo Âżeby zainwestowaĂŚ pieniÂądze w warsztat to trzeba byĂŚ szefem i umieĂŚ go poprowadziĂŚ ... a nie tylko doskonale wÂłasnymi rĂŞkoma malowaĂŚ samochody !
Rozwój polega na tym, ¿e z ka¿dym rokiem taki cz³owiek maluj mniej a¿ w ogóle przestaje i cieszy siê zarz¹dzaniem w³asn¹ firm¹ ( nawet jak jest malutka ). Jak nie rozpoczniesz powa¿nej inwestycji do 35 roku ¿ycia, gdy jeszcze e jest czas na korygowanie b³êdów .. to potem mo¿esz tylko obserwowaÌ jak inni siê dorabiaj¹ ! ... i coraz bardziej narzekaÌ na kraj w którym mieszkasz. |
 |
|
|
|
 |
front247
|
Wysłany: 2010-01-04, 16:40
|
0
|
|
|
|
ZIEMBA napisał/a: | front247 napisał/a: | Ziemba ja te kwote jak to nazwaÂł Szefo ,na kolanie wyliczylem......jest realna ......dla przecietnego ,,golasa,, z maÂłym wkÂładem....wtedy cos zaczynasz i za dziesiec lat jak masz zabezpieczenie i jest koniunktura to bierzesz fon i krecisz do Projektera..i tyle.
Ten TwĂłj warsztat jest przede wszystkim za maÂły. Pomieszczenie 4x6 ma zmieÂścic 2 samochody? MoÂże jakoÂś je tm upchniesz ale nie ruszysz siĂŞ przy nich. Musi byc chciaz 8X8m. Dwa takie pomieszczenia i juÂż masz 130m2. 130m2 stropu monolitycznego gr.14cm z uzbrojeniem i betonem i szlunkiem kosztuje ok 20tys. zÂł. I juÂż masz swoje 20 tys wydane. |
Ziembo moÂże zle napisaÂłem no chodziÂło mi o 2 pomieszczenia kazde 4x6...czyli 48mk.
Czyli jedno na lakierowanie a drugie na przygotowanie
Strop monolityczny 14 cm na domek 100m kw to koszt okoÂło 8-12 tys......czyli nasz 50m.kw to bedzie ok 60% tej stawki,(beton,stal,deski,robocizna)-to sÂą ostatnie stawki na 2009 rok...tylko po co monolit..ja bym zrobiÂł zabudowĂŞ lekkÂą,stelaz weÂłna,pokrycie dachowe.
Non top upieram siĂŞ nad formÂą interesu czÂłowieka z realnym wkÂładem finansowy,niewielkim kredytem,pomocÂą rodziny,tak siĂŞ wPolsce robi Âżeby cos tam mieĂŚ wÂłasnego potrzeba pomocy ludzi ,i duzego wkÂładu pracy wÂłasnej.
A moze po prostu sie wypowie jakiÂś lakiernik-garazowiec-jak to u nich wyglÂąda? |
|
|
|
 |
ZIEMBA
|
Wysłany: 2010-01-04, 17:02
|
0
|
|
|
|
front247 napisał/a: | Strop monolityczny 14 cm na domek 100m kw to koszt okoÂło 8-12 tys |
No to nie wiem co to za strop 100m2 za 8tys Chyba beton klasy b5. A potem jak siĂŞ trzaÂśnie drzwiami to caÂły sufit siĂŞ trzĂŞsie. Ale mniejsza z tym. Lakiernia musi miec 5x8, w mniejszej bĂŞdziesz miaÂł naprawde za ciasno i nieraz bĂŞdziesz przez to bluzniÂł. Blacharnia musi miec chociaz 8x8 Âżeby dwa samochody weszÂły. Wybudujesz taki maÂły warsztacik i co? Nikogo legalnie nie zatrudnisz, bo jak zatrudnisz to pip chociaÂż raz musi przyjsc i wtedy co? Uwierz mi, taki warsztat jest naprawde bez przyszÂłoÂści. DuÂżo klientĂłw nie patrzy na robote tylko na wyglÂąd warsztatu, a co bĂŞdzie u Ciebie? Nawet biura zeby klient usiadÂł nie masz, co tam biuro, kibla nawet nie masz, a jak klientowi siĂŞ akurat zachce? Nie mĂłwie Âże nie bĂŞdziesz miaÂł klientĂłw, cuÂś tam zawsze bĂŞdziesz dÂłubaÂł ale za jakÂą cene? Z takiego warsztatu nigdy siĂŞ niczego nie dorobisz. Lepiej sobie odpusc i znajdz sobie robote za te 2,5-3tys. I wcale siĂŞ nie czepiam tylko mĂłwie jak jest. |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2010-01-04, 17:17
|
0
|
|
|

|
FRONT ! Dobra przekonaÂłeÂś mnie ! Co ja siĂŞ bĂŞdĂŞ uÂżeraÂł z wykonawcami hal stalowych, jakimiÂś kierownikami budowy czy hydraulikiem ... lataÂł i siĂŞ wku..Âł Âże Âźle wykonali obrĂłbki, albo Âże wentylator haÂłasuje w kiblu ... kurde ... BUDUJ TE WARSZTATY !
Pierwsze zlecenie dostaniesz ode mnie ! Niedaleko lotniska Balice w Krakowie - Ja mam umowĂŞ z klientem za okreÂślonÂą kasĂŞ a TY jako podwykonawca zrobisz to taniej od tych ktĂłrych juÂż uznaÂłem za najtaĂąszych w Polsce i jeszcze siĂŞ buntujÂą Âże za takie pieniÂądze to oni ni bardzo chcÂą tego robiĂŚ ... A TY proszĂŞ aÂż siĂŞ palisz ! Masz wÂłasny sprzĂŞt , czytam Âże i doÂświadczenie budowlane. Wiesz - nawet moÂżesz sam kupiĂŚ materiaÂły i je dostarczyĂŚ i sobie zarobisz dodatkowÂą kasĂŞ ( JA za nie od razu zapÂłacĂŞ jak tylko wyÂładujesz na placu budowy ! ). Chcesz robotĂŞ za 234 000 zÂł ? Budowa w 99 dni ! Uczciwe warunki Robisz dany etap wg. harmonogramu inwestycji i dostajesz kasĂŞ w ciÂągu 14 dni ! Umowa ryczaÂłtowa - umawiamy siĂŞ Âże budujesz tak jak jest w projekcie wykonawczym z wszystkimi instalacjami i pÂłacĂŞ tyle ile uzgodnimy. Ja siĂŞ nie targujĂŞ Ty robisz tylk, to co obejmuje dokumentacja ... zgodnie ze sztukÂą budowlanÂą bez czepiania siĂŞ i bez fuszerek ... zresztÂą obiekt odbiera inspektor nadzoru inwestora to z nim siĂŞ bĂŞdziesz uÂżeraÂł ! NO JAK - BIERZESZ ? WyposaÂżenie dostarczam i zmontujĂŞ poz tÂą umowÂą ... chyba Âże chcesz to ProszĂŞ bardzo moÂżesz teÂż zÂłoÂżyĂŚ kabinĂŞ i zamontowaĂŚ podnoÂśniki z odbiorami UDT'u !
[ Dodano: 2010-01-04, 17:23 ]
i gwarantujĂŞ Âże nie ma tu Âżadnych hakĂłw ! ... oczywiÂście jest wadium w wysokoÂści 24 000 zÂł potrÂącane z pierwszej FV vat, ale wiem Âże to zrozumiesz. Jak klient podpisaÂł umowĂŞ z UrzĂŞdem MarszaÂłkowskim na dotacjĂŞ z okreÂślonym terminem rozruchu i kredytuje go bank to sam rozumiesz Âże 99 dni to nie jest 100 albo 101 ... ale na pewno siĂŞ dogadamy !
WidzĂŞ, Âże rzetelnie podchodzisz do swoich klientĂłw to ci zaufam ! |
 |
|
|
|
 |
front247
|
Wysłany: 2010-01-04, 18:51
|
0
|
|
|
|
Projekter ,jasne nie ma problemu,chetnie bym przyja³ zlecenie ale nie mam si³ przerobowych,1 osobowa dzia³alnoœÌ,nie da³ bym rady fizycznie tego wykonac na zasadach inwestora,mam za ma³a dzia³alnoœc.
Poza tymi ograniczeniami zlecenie..jak kazde inne,uwierz mi nie ma tu zadnej magii ani sztuki tajemnej.pozdrawiam
Ale nie rozumiem w czym kÂłopot...skoro uczestniczyÂłem w stawianiu domu..ba nawet garazu..to jaki jest kÂłopot z warsztatem..? To sa te same pustaki,beton,plan,projekt tylko inny ale mniemam Âże prostszy niz standartowy projekt domku 100m kw.,wiec nie widze zadnej magii.
Osobiscie znam ludzi ktĂłrzy maja firmy budowlane i postawili by taki super warsztat zgodnie z wytycznymi,wg projektu i danych zaÂłoÂżen,ktos by przyjechaÂł zamontowac ogrzewanie,a jeszcze inny bramy,kurier dowiĂłzÂł by kompresor i pistolety...wystarczy wetknac wtyczke do sieci Ludzie nie osÂłabiajcie mnie tonie sa Âżadne czary mary....i to tyle nie kosztuje i basta, moze dlatego ze sie tak,,specjalistycznie,, nie nazywa.
Jednak Projekter,co by nie gadac jesli masz klientĂłw,ba masz ich duÂżo i pÂłaca to tylko trzeba sie cieszyc i przyklasnÂąc bo to oznacza ze wybrali twoja oferte na podstawie swoich zaÂłoÂżeĂą,widocznie inwestorzy uznali ze ty zrobisz to dobrze i tak jak oni chca i za te pieniachy.Moze ja tez kiedys bede realizowaÂł takie zlecenia na razie dÂłubie w domkach i Âłazienkach
[ Dodano: 2010-01-04, 19:20 ]
ZIEMBA napisał/a: | front247 napisał/a: | Strop monolityczny 14 cm na domek 100m kw to koszt okoÂło 8-12 tys |
No to nie wiem co to za strop 100m2 za 8tys Chyba beton klasy b5. A potem jak siĂŞ trzaÂśnie drzwiami to caÂły sufit siĂŞ trzĂŞsie. Ale mniejsza z tym. Lakiernia musi miec 5x8, w mniejszej bĂŞdziesz miaÂł naprawde za ciasno i nieraz bĂŞdziesz przez to bluzniÂł. Blacharnia musi miec chociaz 8x8 Âżeby dwa samochody weszÂły. Wybudujesz taki maÂły warsztacik i co? Nikogo legalnie nie zatrudnisz, bo jak zatrudnisz to pip chociaÂż raz musi przyjsc i wtedy co? Uwierz mi, taki warsztat jest naprawde bez przyszÂłoÂści. DuÂżo klientĂłw nie patrzy na robote tylko na wyglÂąd warsztatu, a co bĂŞdzie u Ciebie? Nawet biura zeby klient usiadÂł nie masz, co tam biuro, kibla nawet nie masz, a jak klientowi siĂŞ akurat zachce? Nie mĂłwie Âże nie bĂŞdziesz miaÂł klientĂłw, cuÂś tam zawsze bĂŞdziesz dÂłubaÂł ale za jakÂą cene? Z takiego warsztatu nigdy siĂŞ niczego nie dorobisz. Lepiej sobie odpusc i znajdz sobie robote za te 2,5-3tys. I wcale siĂŞ nie czepiam tylko mĂłwie jak jest. |
Juz liczymy strp na 100 mkw.
strop 14 cm,wg wspó³czynnika uzebrowania do wyliczeù ilosci betonu na taki monolit przyjmuje sie pow stropu x 10 cm
to daje nam 10m3 betonu klast b25
1m3-ok 280 zl brutto
czyli beton na strop z transportem 3000 zÂł
stal
na tego typu strop potzreba wg wiekszosci projektĂłw ok 400kg stali
prety zbrojeniowe fi 10
koszt 1 kg 2,67 brutto
400x2,67= ok 1100 zÂł
plus drut wiÂązaÂłkowy ok 7 zl/kg
ok 100 kg -700 zl
robocizna okolo 25 zÂł/mkw usrednione dane
czyli 2500 zl
masz strop za ok 10000 zl
na deski dajmy na to 1000-2000 zÂł(one i tak potem zostajamozna odsprzedac lub uzyc)
masz koszt samego stropu monolitu.
Wszystko mozna sprawdzic w sklepach na necie.Poczytajcie usÂługi budowlane ,policzcie troche .
Ziemba ja mam robote tylko tak sobie jak sie wgÂłebiÂłem w temat to kalkuluje co jak za ile, |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2010-01-04, 20:12
|
0
|
|
|

|
............ ......... .......... bardzo proszĂŞ ! Daj spokĂłj ... juÂż lepiej ci wychodzi lakierowanie zbiornika sprayem ! |
 |
|
|
|
 |
front247
|
Wysłany: 2010-01-04, 21:45
|
0
|
|
|
|
koniec argumentĂłw=koniec dyskusji
A co do autora tematu,spokojnie moÂżesz myslec o wÂłasnej lakierni i nie kosztuje to az takich pieniedzy i nie jest aÂż tak skomplikowane.
pozdrawiam |
|
|
|
 |
ZIEMBA
|
Wysłany: 2010-01-05, 15:38
|
0
|
|
|
|
Front, no Âżeczywiscie budowa pomieszczenia 48m2 nie bĂŞdzie droga.Ale juÂż pisalem Ci o tym wyÂżej, Âże to bĂŞdzie za maÂłe. WegÂług mnie minimum to jest lakiernia 6x8,blacharnia 8x8, cenzuraÂły 5x8 To jest naprawde takie minimale minimum. CzegoÂś mniejszego nie ma sensu budowac. |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2010-01-05, 20:21
|
0
|
|
|

|
Kiedy dziecko w szkole uczy siê matematyki uwa¿a ¿e 2 + 2 = 3. Nauczyciel oczywiœcie naprawi b³¹d i powie ¿e 2 + 2 = 4.... tylko dlaczego dziecko ma w to uwierzyÌ skoro jest przekonane, ¿e dobrze policzy³o, uwa¿a ¿e na pewno 3 ? A nauczyciel ? Jakie ma prawo do tej niby wszechwiedzy ?... przecie¿ po 2 jest 3 - logiczne nie ? ... Nawet trochê przykro temu belfrowi bo przecie¿ on - tylko przekazuje dziecku elementarn¹ wiedzê ... a w zasadzie nawet tylko jej absolutne podstawy ! Nie on to wymyœli³, nie on to ustanowi³ ! ... ale dziecko siedzi w ³awce przodem do tablicy ... a nauczyciel, przy biurku przodem do dziecka.... i mimo ¿e s¹ w jednej klasie ... zupe³nie siê nie rozumiej¹. Maj¹ inny punkt widzenia ... a to nie kwestia dowodu którego to dziecko nie rozumie, to nie kwestia nakazu którego to dziecko nie toleruje .... to kwestia podstawowej wiary w to - ¿e tak jest !. Wiary która pozwala przejœÌ do dalszej nauki i zdania matury z wiedzy o ... ¿yciu Wiedzy, która pozwala realizowaÌ plany i marzenia ... bez tracenia czasu na podwa¿anie elementarnych prawd i krêcenia siê w ko³o dowodu na dzia³anie ¿e 2 + 2 = |
 |
|
|
|
 |
front247
|
Wysłany: 2010-01-05, 21:36
|
0
|
|
|
|
PROJEKTER napisał/a: | Kiedy dziecko w szkole uczy siĂŞ matematyki uwaÂża Âże 2 + 2 = 3. Nauczyciel oczywiÂście naprawi b³¹d i powie Âże 2 + 2 = 4.... tylko dlaczego dziecko ma w to uwierzyĂŚ skoro jest przekonane, Âże dobrze policzyÂło, uwaÂża Âże na pewno 3 ? A nauczyciel ? Jakie ma prawo do tej niby wszechwiedzy ?... przecieÂż po 2 jest 3 - logiczne nie ? ... Nawet trochĂŞ przykro temu belfrowi bo przecieÂż on - tylko przekazuje dziecku elementarnÂą wiedzĂŞ ... a w zasadzie nawet tylko jej absolutne podstawy ! Nie on to wymyÂśliÂł, nie on to ustanowiÂł ! ... ale dziecko siedzi w Âławce przodem do tablicy ... a nauczyciel, przy biurku przodem do dziecka.... i mimo Âże sÂą w jednej klasie ... zupeÂłnie siĂŞ nie rozumiejÂą. MajÂą inny punkt widzenia ... a to nie kwestia dowodu ktĂłrego to dziecko nie rozumie, to nie kwestia nakazu ktĂłrego to dziecko nie toleruje .... to kwestia podstawowej wiary w to - Âże tak jest !. Wiary ktĂłra pozwala przejœÌ do dalszej nauki i zdania matury z wiedzy o ... Âżyciu Wiedzy, ktĂłra pozwala realizowaĂŚ plany i marzenia ... bez tracenia czasu na podwaÂżanie elementarnych prawd i krĂŞcenia siĂŞ w koÂło dowodu na dziaÂłanie Âże 2 + 2 = |
ZnĂłw naplotÂłeÂś bzdur ..projekter czym wiecej Ciebie czytam,tym mniej mam ochote konwersowac na powaÂżne tematy bo twĂłj brak kompetencji w sÂłowach pisanych -poraÂża.
Tak sie szczesliwie zÂłozyÂło Âże mam w rodzinie nauczycielke matematyki z kilkunastoletnim stazem.Dodatkowo taki nauczyciel studiuje najczesciej socjotechnike i psychologie.
SpytaÂłem wiec fachowca..i co sie okazaÂło.
Udowodnione jest ze juz 2-3 latek intuicyjnie rozpoznaje cyfre 1,2,4...
Natomiast dziecko w wieku przedszkolnym nie musi sie uczyc ile to jest 2+2...dziecko to wie
dok³adnie tak samo jak wie gdzie jest lewo-prawo i góra -dó³...zmienia siê tylko sposób nazywania. Dla nas 2+2 jest cztery ,dla Anglika to bêdzie four -jesli chodzi o nazewnictwo,ale dziecko rozumie to identyczneie.
Do 4 w zasadzie nie musimy liczyĂŚ,poniewaz wystarczy spojrzec i wiemy intuicyjnie,natomiast cyfry-liczby powyzej 4 ,zaczynamy grupowac...i robi to takÂże dziecko,
nie przypadkowo przy nauce liczenia pokazujemy dziecku 2 jabÂłka+3 jabÂłka.
To tylko wycinek socjotechniki rozumowania na poziomie 2 roku studiĂłw
W googlach mozna znalezc jedynie to Âże nawet kruki,potrafia bez problemu liczyĂŚ do 4,nawiasem mĂłwiÂąc to tez jest udowodnione.
Wiec rozmawiajmy na pÂłaszczyznie ,gdzie mamy wiedzĂŞ
pozdrawiam |
|
|
|
 |
Bodzio
|
Wysłany: 2010-01-05, 22:10
|
0
|
|
|
--B_C_G--

|
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2010-01-06, 00:18
|
0
|
|
|

|
ZnĂłw naplotÂłeÂś bzdur ..projekter czym wiecej Ciebie czytam,tym mniej mam ochote konwersowac na powaÂżne tematy bo twĂłj brak kompetencji w sÂłowach pisanych -poraÂża.
[/quote]
Spytam tylko raz ... ale nie musisz odpowiadaÌ ! JAKIE TY MASZ WYKSZTA£CENIE ? ... i zanim odpowiesz mo¿e dobrze ¿ebyœ wiedzia³ ¿e czasami szybkie rozumienie przenoœni ... b³yskawiczne chwytanie ¿artu ... i nie m¹drowanie siê gdy ju¿ uznano twoje wypowiedzi za durne ... pozwala nawet przekonaÌ dyskutuj¹ce z tob¹ osoby ¿e otar³eœ siê o szko³ê œredni¹ ... gdy do tego ... czasami b³yœniesz zawodow¹ wiedz¹ to wiêkszoœÌ uzna, ¿e mo¿esz nawet mieÌ maturê ... Je¿eli do tego œci¹gniesz coœ z netu szybko przerobisz przedstawisz szyk zdania wstawisz przecinek i jak¹œ migaj¹ca buziuniê ( na dole ekranu, lub po lewej stronie po klikniêciu myszk¹ ... myszka to ... to co przesuwasz po biurku co ma dwa przyciski ... w nowszej wersji bez kabala ! ) Wtedy mo¿esz nawet udawaÌ ¿e skoùczy³eœ jakieœ studia ! ... ale nie pisz wtedy za d³ugich postów .... bo sprawa siê rypnie !
A popatrz przyjacielu drogi ... co ty tu wyprawiasz ? ... i pomyÂśl jak to moÂże wyglÂądaĂŚ z punktu widzenia kilku inÂżynierĂłw z dwudziestoletnim doÂświadczeniem, pracujÂących w duÂżym mieÂście wojewĂłdzkim ... ktĂłrzy jutro przeczytajÂą TWĂJ POST o stropie za 10 tyÂś i liczÂących do 4 krukach ... przy porannej kawie i powiedzÂą do siebie kiwajÂąc z politowaniem gÂłowÂą .... PATRZ KAZIU - NASTĂPNY OSZOÂŁOM !
PomyÂśl trochĂŞ Front .... tylko trochĂŞ .... to wystarczy ! ... a potem pisz ! |
 |
|
|
|
 |
front247
|
Wysłany: 2010-01-06, 08:52
|
0
|
|
|
|
Masz skÂłonnoÂśc do uproszczeĂą i wyciÂągania zdaĂą na uÂżytek kontrargumentacji
A co jest wiĂŞkszÂą bzdura...to ze dziecko siedzi w klasie i mysli ze 2+2 jest 3 ,i Âże trzeba milinĂłw zÂł na warsztat? Czy to co ja napisaÂłem?
Skoro osobiÂście odbieram materiaÂły na fundament czy strop czy sciany to widze jakie kwoty podpisuje,,czÂłowieku to jest do sprawdzenia w 1 minute..
NaprawdĂŞ ogarnij argumenty bo juz rozmowa mdli..nic nie wnosimy konstruktywnego takim biadoleniem i przekomarzaniem. Pisz chociaÂż realnie ...uff,ciĂŞzki przypadek
p.s.
Moze to byĂŚ nawet przenosnia....ale nie z totalnymi bzdurami
I jeszcze raz powtarzam bo jeszcze jakis maÂło doÂświadczony chÂłopak z zapaÂłem do lakierowania wezmie sobie do serca to co piszesz- Nie potrzeba Ciebie do tego Âżeby zbudowac lakiernie,tak samo i niekoniecznie trzeba inzyniera z 20 letnim stazem by wyliczyĂŚ strop 100m/kw. WyzbÂądz siĂŞ juz tej swojej megalomanii,czÂłowieka z super stazem i doswiadczeniami.
Ty masz swoja wiedzĂŞ,jedni cie za to szanuja..inni usmiechaja pod nosem i ok
Ja sie nie znam na socjotechnice dlatego spytaÂłem fachowca w tej dziedzinie,niewazne jak bardzo bedziesz tupaÂł nogami i uwaÂżaÂł Âże jest jak myÂślisz.Po prostu tak jest,oczywiscie mozesz miec wÂłasne zdanie. |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2010-01-06, 10:25
|
0
|
|
|

|
front247 napisał/a: |
A co jest wiĂŞkszÂą bzdura...to ze dziecko siedzi w klasie i mysli ze 2+2 jest 3 ,i Âże trzeba milinĂłw zÂł na warsztat? Czy to co ja napisaÂłem?
Skoro osobiÂście odbieram materiaÂły na fundament czy strop czy sciany to widze jakie kwoty podpisuje,,czÂłowieku to jest do sprawdzenia w 1 minute..
NaprawdĂŞ ogarnij argumenty bo juz rozmowa mdli..nic nie wnosimy konstruktywnego takim biadoleniem i przekomarzaniem. Pisz chociaÂż realnie ...uff,ciĂŞzki przypadek : |
Pos³uchaj cz³owieku ! Na pocz¹tku tylko wypisywa³eœ bzdury ... a teraz to ju¿ szkodzisz tymi bzdurami takim ludziom jak ten w³aœnie ch³opak który za³o¿y³ ten temat ! Jesteœ dyletantem w dziedzienie budownictwa, nie umiesz liczyÌ ( opracowaÌ rzetelnego kosztorysu ) nie masz w kwestii budowy i wyposa¿enia warsztatu nawet minimalnego doœwiadczenia, nie zlewaj @ZIEMBA kiedy grzecznie ci pisze ¿e twoja koncepcja to magazyn na szpadle ... a nie warsztat tylko go pos³uchaj bo on od wielu lat prowadzi swój i planuje budowê nowego. Myœlisz ¿e nie poœwiêci³ czasu na liczenie kosztów i szukanie taùszych materia³ów ? i pisze ci ¿e siê mylisz ... a Ty dalej swoje dyrdyma³y. Podpuszczasz ... ( frajerów bo ci m¹drzy to tylko siê z ciebie œmiej¹ ) ¿eby zaczynali myœleÌ, ¿e warsztat lakierniczy od zera bez dzia³ki budynku wyposa¿enia za 100 000 z³ to z palcem w nosie zrobi¹ i przez ciebie zaczyna siê robiÌ forum PIOTRUSIA PANA zamiast rzetelna baza informacji podawanych przez kompetentnych specjalistów w bran¿y !
Pos³uchaj szkodniku ... projekt to koszt 40 000 z³ ! ( i nie dyskutuj dyletancie bo Ja za tak¹ cenê bym i tak nie zrobi³ dokumentacji bo do tego nie bêdê dok³ada³ ... to nie instytucja charytatywna albo wolontariat ! ... ale mo¿e gdzieœ na wsi jakiœ napaleniec bez doœwiadczenia ... choÌ w¹tpiê ! ) wjazd koparki i spychacza na teren budowy .... i p³acisz 100 z³ za godzinê ... po tygodniu nie masz 100 000 z³. Co ty sobie dziecko - wyobra¿asz ??? ¿e jakikolwiek wykonawca sprowadzi ludzi i nie bêdzie siê mia³ gdzie wyszczaÌ, lub przebraÌ ... albo ogrzaÌ zim¹ ? ... a wiesz ile kosztuje przygotowanie terenu budowy i jego ogrodzenie ... nawet tymczasowe ??? ... wiesz ile kosztuje zablokowanie pasa drogowego ¿eby przeci¹gn¹Ì zasilanie... bo to dyletancie - szkodniku .... 40 KW i nie ci¹gnie siê tego kabelkiem ze s³upa !
Gdyby ktokolwiek posÂłuchaÂł twojej idiotycznej rady to do koĂąca Âżycia nie wyszedÂłby z dÂługĂłw ... bo nie pokryje wÂłasnych zobowiÂązaĂą z pracy w fundamentach ... a po 10 latach wygaÂśnie mu nawet pozwolenie na dalszÂą budowĂŞ.
Ju¿ wiêcej nie pisz tu na forum takich dyrdyma³ów ... bo przestanê co odpisywaÌ ... i nie bêdziesz mia³ z kim gadaÌ ! Czy ty nie dostrzegasz ¿e nikt poza mn¹ nie odpowiada na twoje posty ?
Nie uÂżywaj sformuÂłowaĂą ktĂłrych nie rozumiesz jak WARSZTAT ZA MILION, albo ZEJDÂŹ NA ZIEMIĂ.
I JEDNA RADA - chcesz siê wykazaÌ m¹droœci¹ i dowieœÌ ¿e masz racjê pokazuj¹c jaki ze mnie kretyn i ciemniak i oszust i k³amca .... WYBUDUJ cz³owieku warsztat lakierniczy za takie pieni¹dze o jakich marzysz i go komuœ sprzedaj ( zarobisz fortunê )... albo spytaj tych co ju¿ swój wybudowali ile ich to kosztowa³o ! ... i wracaj z krainy WYDAJE MI SIà ¯E ... albo raz na zawsze siê zamknij dla w³asnego dobra ratuj¹c minimum szacunku jaki mog¹ dla ciebie mieÌ ludzie którzy czytaj¹ twoje posty ! |
 |
|
|
|
 |
martek
|
Wysłany: 2010-01-06, 21:36
|
0
|
|
|
|
wkoncu cos napisze, wielki szacunek dla ciebie Projekter i twojej cierpliwosci |
|
|
|
 |
dosia
|
Wysłany: 2010-01-06, 22:03
|
0
|
|
|
|
mysle Âże front247 posiada lepsze argumenty niz pan projekter. Nie trzeba obracac milionami, ani posiadac wyksztaÂłcenia "z kosmosu" zeby przeliczyc na szybko ( chocby z maÂłym przekÂłamaniem) koszt stropu jezeli siĂŞ ma stycznoÂśc z tym tematem.
Na dodatek wmawianie komuÂś ze jest szkodnikiem (!) jezeli ta osoba nie zgadza siĂŞ z argumentami przeciwnej strony jest bezczelne. Widocznie sÂą ludzie lepsi oraz podludzie, kretyni a najlepiej tĂŞpaki i oszoÂłomy. Ale mĂłj intelekt napewno daleko odbiega od pewnej znakomitej osobowosci na tym forum wiĂŞc wracam do baweÂłny. |
|
|
|
 |
front247
|
Wysłany: 2010-01-06, 22:07
|
0
|
|
|
|
MiaÂłem sie nie wypowiadaĂŚ ale wypowiem sie...
Projekter...ja po prostu nie lubie akwizytorĂłw..ktĂłrzy wciskaja ludziom kosmiczne produkty po kosmicznych cenach...Ja sie tu nie reklamuje ze swoimi produktami bo nawet nie na to jest tu miejsce...
To jest forum....a nie telezakupy mango...a ja mam alergie na bzdury wciskane ludziom
Stad twoje pieniactwo
Ty mĂłwisz Âże sie nie da ,a ja twierdze Âże sie da.ok to dalej wyzywaj te tysiÂące garazowcĂłw ,ktĂłrzy kaÂżdego dnia udowadniaja sobie,Âże jednak mozna....a Âże komuÂś na forum to nie pasuje? Ok ale od razu zÂłodziej,szkodnik...?
pozdrawiam ChÂłopie jak ty rozmawiasz z klientami....? NiepojĂŞte. Masz szacunek dla ludzi ktĂłrych tylko widzisz na Âżywo?
[ Dodano: 2010-01-06, 22:21 ]
[quote="PROJEKTER"] front247 napisał/a: |
Pos³uchaj szkodniku ... projekt to koszt 40 000 z³ ! ( i nie dyskutuj dyletancie bo Ja za tak¹ cenê bym i tak nie zrobi³ dokumentacji bo do tego nie bêdê dok³ada³ ... to nie instytucja charytatywna albo wolontariat ! ... ale mo¿e gdzieœ na wsi jakiœ napaleniec bez doœwiadczenia ... choÌ w¹tpiê ! ) wjazd koparki i spychacza na teren budowy .... i p³acisz 100 z³ za godzinê ... po tygodniu nie masz 100 000 z³. Co ty sobie dziecko - wyobra¿asz ??? ¿e jakikolwiek wykonawca sprowadzi ludzi i nie bêdzie siê mia³ gdzie wyszczaÌ, lub przebraÌ ... albo ogrzaÌ zim¹ ? ... a wiesz ile kosztuje przygotowanie terenu budowy i jego ogrodzenie ... nawet tymczasowe ??? ... wiesz ile kosztuje zablokowanie pasa drogowego ¿eby przeci¹gn¹Ì zasilanie... bo to dyletancie - szkodniku .... 40 KW i nie ci¹gnie siê tego kabelkiem ze s³upa !
czytajÂą twoje posty ! |
PrzeczytaÂłem to co napisaÂłes dokÂładnie...5 razy i wiesz co zrobiÂłem?
Zamówi³em wycene projektu,na internecie(na priv wgl¹d) ,projekt lakierni murowanej o powierzchni 100m kw..parter...projekt ogólny bez szczegu³ów
DostaÂłem wycene ktĂłrej sie spodziewaÂłem
Co ty za bzdury opowiadasz ...jakie 40tys......jaki spychacz jakie koparki?
Czy ty widziaÂłes kiedys prace koparki ktĂłra sciaga humus i robi wykop pod fundament domu 150mkw? To zajmuje takiej koparce od 4-8 godzin max...........I jest to koszt max 1000 zÂł
Proekt czegos,,takiego,, - 3000-6000 tys max (wg indywidualnej specyfikacji)
Wystarczy wejsc na gÂłupiego Muratora..by w sekunde wykazac jak szafujesz liiczbami nie majacymi z rzeczywistosciÂą nic wspĂłlnego.
Ja pisze o minimum 50mkw na 2 pomieszczenia ,a ty na to ze to jest na szpadle
Juz nie mamy o czym rozmawiac
[ Dodano: 2010-01-06, 22:31 ]
Witam. Mam wycenĂŞ od firmy budowlanej na wykonanie sso Libry z Dobrych DomĂłw: pow.dachu 250m2, pow.uÂżytkowa 140 + garaÂż 19m2
1.Fundamenty
-wykop 60mb + stropy + chumus 2 000
-zbrojenie + betonowanie 1 200
-wymurowanie "0" 7 000
-zagĂŞszczenie + chudziak 2 000
Razem 12 200
2.Parter
-mury zew. + wew. wraz z kominami 9 000
-strop monolityczny 10 400
-schody 2 000
-schody wejÂściowe + taras 1 500
Razem 22 900
3.Poddasze
-Âścianki kolankowe 2 500
-lukarny 1 800
-Âścianki poddasza 4 000
-kominy + klinkier 3 000
Razem 11 300
4.Dach
-konstrukcja + pokrycie dachĂłwkÂą ceramicznÂą 20 000
WiĂŞc za sso wychodzi 66 400, na dzieĂą dobry udaÂło siĂŞ 10% rabatu ugraĂŚ czyli jest 60 tyÂś.
Wydaje siĂŞ po rozmowie z szefem firmy , Âże jeszcze coÂś siĂŞ utarguje. Dodam, Âże jest to firma z polecenia znajomych, aktualnie koĂączÂą stan surowy zamkniĂŞty.
Powyzej udokumentowana wycena,budowy domu...jak wiadomo jest to budynek jak lakiernia...nie ma rĂłznicy czy strop jest tu czy tu....i co my tu mamy wycena na listopad 2009..takich wycen na necie jest multum,kazdy moze dowolnie sprawdzic lub zadzwonic do obojetnie jakiej firmy ktĂłra to robi.
Bez komentarza |
|
|
|
 |
Travolta
|
Wysłany: 2010-01-07, 03:06
|
0
|
|
|

|
front247 napisał/a: | MiaÂłem sie nie wypowiadaĂŚ ale wypowiem sie...
Projekter...ja po prostu nie lubie akwizytorĂłw..ktĂłrzy wciskaja ludziom kosmiczne produkty po kosmicznych cenach...Ja sie tu nie reklamuje ze swoimi produktami bo nawet nie na to jest tu miejsce...
To jest forum....a nie telezakupy mango...a ja mam alergie na bzdury wciskane ludziom
Stad twoje pieniactwo
Ty mĂłwisz Âże sie nie da ,a ja twierdze Âże sie da.ok to dalej wyzywaj te tysiÂące garazowcĂłw ,ktĂłrzy kaÂżdego dnia udowadniaja sobie,Âże jednak mozna....a Âże komuÂś na forum to nie pasuje? Ok ale od razu zÂłodziej,szkodnik...?
pozdrawiam ChÂłopie jak ty rozmawiasz z klientami....? NiepojĂŞte. Masz szacunek dla ludzi ktĂłrych tylko widzisz na Âżywo? |
W 100% popieram Mam 23lata i przez gadanie o takich sumach mam blokady myslowe i kompleksy
Na jesien rozpocz¹³em budowe garazu "lakierni" i ba³em sie tu przyznac ze jestem "garazowcem" bo mnie projektor okrzyczy |
_________________ to nie prawda ze obama nie lubi hopcoli |
|
|
|
 |
ZIEMBA
|
Wysłany: 2010-01-07, 18:42
|
0
|
|
|
|
Dosia, poczytaj ten temat od pocz¹tku to zobaczysz kto zacz¹³ r¿ucac miêsem.
Kolego Front nie chce ÂżebyÂś myÂślaÂł Âże jestem po stronie Projektera ale powiem Ci z wÂłasnego doÂświadczenia Âże mĂłj szwagier ktĂłry buduje siĂŞ naprzeciwko mnie za stan 0 zapÂłaciÂł 40tys. Ale warunki gruntowe trudne. Na wiosne laÂłem fundameny u kolegi i bez robocizny dla 12 osĂłb powiedziaÂł Âże same materiaÂły kosztowaÂły go 10tys. Cena 250m2 dachu z dachĂłwki ceramicznej 20tys jest dla mnie poprostu oszustwem. Nie wiem czy Ty krecisz czy ten kto Ci daÂł tÂą wycene ale nie ma takiej moÂżliwoÂści Âżeby za 20tys zrobic taki dach. Ja za zmiane swojego dachu u rodzicĂłw, 220m2 pÂłaciÂłem 30 tys. A kryty byÂł blachÂą, dachĂłwka byÂła by droÂższa bo trzeba kupic grubsze krokwie i kupe kasy kosztujÂą cenzuraÂły do dachĂłwki. Nie wiem czy ten TwĂłj projekt powyÂżej zawiera robocizne, jeÂżeli tak, to poprostu robisz sobie z nas Âżarty. Robocizna za postawienie tego domu to min. 30tys zÂł. TakÂże jeÂżeli prubujesz zrobc nas w konia to daruj sobie.
Co do projektu warsztatu blacharsko lakierniczego, (Wszystko skonsultowane z fachowcami z bran¿y, projekt spe³niaj¹cy wszystkie wymogi bhp, pip, sanepid co do wytycznych dla warsztatu) W jednej firmie 20tys. a w drugiej 30 tys. (do negocjacji ) ale ju¿ z projektem elektryki, kanalkizacji, ogrzewania, i szamba. Tak¿e w to, ¿e za 3tys ktoœ zrobi mi projekt warsztatu poprostu nie uwierze. Tyle to kosztuje sama op³ata za wyprowadzanie py³ów do atmosfery,tyle mi opowiedzieli jak siê dowiadywa³em, i kupa innych op³at o których nawet nie masz pojêcia. Ja po jednym dniu je¿dzenia i dowiadywania siê co i jak da³em sobie spokuj
Tak¿e nie mys³ sobie ¿e to co pisze Projekter to jego jakiœ chwyt marketingowy, tak poprostu jest. Je¿eli chcesz miec w 100% legalny warsztat spe³niaj¹cy wszystkie wymogi to musi to troche kosztowac. Mo¿e nie miliony ale ³adne setki tysiêcy, inaczej siê poprostu nie da. No chyba ¿e chcesz postawic taki do 100m2 ale to jest poprostu nieop³acalne. Travolta, popierasz bo nie dzia³asz legalnie, jak byœ mia³ swój legalny warsztat na który ciêzko charowa³eœ a wokó³ 4 gara¿owców którzy Ci odbieraj¹ klientów to tez byœ popiera³? Nie. |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2010-01-07, 19:36
|
0
|
|
|

|
dosia napisał/a: | mysle Âże front247 posiada lepsze argumenty niz pan projekter. Nie trzeba obracac milionami, ani posiadac wyksztaÂłcenia "z kosmosu" zeby przeliczyc na szybko ( chocby z maÂłym przekÂłamaniem) koszt stropu jezeli siĂŞ ma stycznoÂśc z tym tematem.
Na dodatek wmawianie komuÂś ze jest szkodnikiem (!) jezeli ta osoba nie zgadza siĂŞ z argumentami przeciwnej strony jest bezczelne. Widocznie sÂą ludzie lepsi oraz podludzie, kretyni a najlepiej tĂŞpaki i oszoÂłomy. Ale mĂłj intelekt napewno daleko odbiega od pewnej znakomitej osobowosci na tym forum wiĂŞc wracam do baweÂłny. |
SÂłusznie @ dosia ... i dlatego Ty uchylasz okno przy malowaniu ... a inni pytajÂą jak zrobiĂŚ lakierniĂŞ ... naleÂżysz do tego samego Âświata co @Front ... ALE wiesz co ? Ty doroÂśniesz i zmÂądrzejesz jak poczytasz forum ... a @Front juÂż nie ! WiĂŞc uwaÂżaj co piszesz ÂżebyÂś za kilka lat mĂłgÂł jeszcze poprosiĂŚ o pomoc na tym forum lub innym ! On zacieĂŚwierzyÂł siĂŞ w swoich idiotycznych poglÂądach na koszt budowy ... choĂŚ niczego w Âżyciu sam nie zbudowaÂł i nie ma o tym pojĂŞcia ! ... A tak wogĂłle - Ty coÂś w Âżyciu wybudowaÂłeÂś ? Nie sÂądzĂŞ ...na razie porostu imponuje ci to Âże nie majÂąc pieniĂŞdzy, moÂżesz pozwoliĂŚ sobie na marzanie o wÂłasnym warsztacie bo kwoty ktĂłre podaje dyletant @Front bardziej ci siĂŞ podobajÂą !
... teÂż mi przykro Âże to nierealne bzdury ! .. ale TAK myÂślÂąc @dosia - nigdy nie bĂŞdziesz miaÂł wÂłasnej lakierni !
[ Dodano: 2010-01-07, 19:43 ]
Travolta napisał/a: | W 100% popieram Mam 23lata i przez gadanie o takich sumach mam blokady myslowe i kompleksy Na jesien rozpocz¹³em budowe garazu "lakierni" i baÂłem sie tu przyznac ze jestem "garazowcem" bo mnie projektor okrzyczy |
To siĂŞ najpierw zdecyduj czÂłowieku czy rozpoczynasz budowĂŞ "garaÂżu" czy "lakierni" ? bo tylko ktoÂś kto jest wyjÂątkowym ignorantem i do tego nie zadaÂł sobie podstawowego trudu Âżeby przeczytaĂŚ kilka choĂŚby postĂłw na tym forum ... moÂże napisaĂŚ taki idiotyzm ! ... a to kochanieĂąki ... to lekko mnie juÂż wku...wia bo to skrajne lenistwo z twojej strony ! Poczytaj ponotuj, zbierz informacje sprawdÂź czy to kÂłamstwa czy prawda ... a potem moÂżesz dyskutowaĂŚ ! ... tj wymieniaĂŚ poglÂądy na temat ustalonych i potwierdzonych fatĂłw a nie tak jak front wypisywaĂŚ dyrdymaÂły i dowodzÂąc Âże ... to ÂświĂŞta prawda !
[ Dodano: 2010-01-07, 19:51 ]
front247 napisał/a: | MiaÂłem sie nie wypowiadaĂŚ |
... to po co siĂŞ wypowiadasz ? ... nikt juÂż ciĂŞ nie traktuje powaÂżnie poza przedziaÂłem wieku 18 - 25 lat gdzie suma 10 000 zÂł to majÂątek ! ... przestaĂŚ siĂŞ juÂż bÂłaÂźniĂŚ !
... a to jest zaje...te ! Wycena budowy przez interenet !!! bez projektu ... podstawowych za³o¿eù ... harmonogramu inwestycji ... zestawienia materia³ów i ... lokalizacji ... @ Front b³aznujesz ju¿ na tym forum ! ... ale to w zasadzie normalne bo to kolejny etap wyg³upów !
[ Dodano: 2010-01-07, 20:16 ]
front247 napisał/a: | ... Stad twoje pieniactwo ....
ChÂłopie jak ty rozmawiasz z klientami....? NiepojĂŞte. Masz szacunek dla ludzi ktĂłrych tylko widzisz na Âżywo? |
Nie mam szacunku ani dla tych ktĂłrzy na Âżywo.... ani dla tych co tylko piszÂą do mnie e-mail jak juÂż zaczynajÂą piep....yĂŚ gÂłupoty !!! Zawsze wtedy uznajĂŞ Âże tracĂŞ czas ... a jak to wyjazd na spotkanie handlowe to takÂże pieniÂądze ... moje pieniÂądze bo jadĂŞ na wÂłasny koszt i mogĂŞ sobie za to pozwoliĂŚ na powiedzenie takiemu matoÂłowi Âże jest pier..ln..ĂŞtym marzycielem ! ... to juÂż nie klient ! KLIENT to ma jeden chrzaniony obowiÂązek ... ma mieĂŚ pieniÂądze ... inaczej czÂłowieku, to marzyciel ! ... taki latajÂący PiotruÂś Pan ... jak TY !
... i wiesz @ front dlaczego jestem taki zarozumiaÂły i bezczelny ? ... bo przez 12 lat nikt z tych ktĂłrzy gadali takie bzdury jak ty ... nie wybudowaÂł obiektu ... NIKT !!! Przez 12 lat !!! Jeszcze jest grupa tych co im siĂŞ wydaje, Âże jak juÂż majÂą nieograniczonÂą masĂŞ pieniĂŞdzy .... to wybudujÂą sobie warsztat w 6-mc ! To nastĂŞpna grupa marzycieli ! TeÂż nikomu siĂŞ to jeszcze nie udaÂło ! aaa nie piszemy tu o garaÂżu na szpadle !.
Pieniactwo ... jak je nazwaÂłeÂś ... to mogÂłoby wystÂąpiĂŚ gdyby siĂŞ okazaÂło Âże z sobÂą ostro konkurujemy, Âże masz bogate doÂświadczenie, Âże masz ogromnÂą wiedzĂŞ w tym temacie, Âże masz zaplecze do realizacji choĂŚby projektu, Âże masz za sobÂą kilkadziesiÂąt inwestycji i referencje od swoich klientĂłw, Âże bardzo trudno jest wskazaĂŚ twoje wpadki, Âże masz sieĂŚ kontaktĂłw w branÂży z firmami ktĂłre przodujÂą na rynku w technologiach systemĂłw naprawczych ... i przy tym wszystkim w jakiÂś nie zrozumiaÂły dla mnie sposĂłb .... przejmujesz moich klientĂłw na rynku usuwajÂąc mi ich z pod nosa ! Nooooo wtedy to bym siĂŞ trochĂŞ spieniÂł ! .... ale Ty @front jesteÂś tylko .... ÂŚMIESZKIEM ! Takim usherem ROZBAWIACZEM ! |
 |
|
|
|
 |
dosia
|
Wysłany: 2010-01-07, 21:57
|
0
|
|
|
|
he he dla nas to zarobek i pasja a dla ciebie skalkulowany pieniÂądz. Po twojej wypowiedzi wnioskuje ze nalezysz do grupy ludzi, ktĂłrzy oceniajÂą innÂą osobĂŞ "ile moÂżna na nim zarobiĂŚ" . . . tak, panie projekter, to jest twoja droga sukcesu. A to ze nic nie osiÂągÂłem to moja sprawa i nie musisz mnie "oÂśmieszac" o tym jaki jestem beznadziejny w sumie mnie nie znasz, pierwszy mĂłj post to byÂła podpucha za co sie przyznaje. Forum nie sÂłuzy do ponizania innych userĂłw wiĂŞc urywam siĂŞ. OlewajÂą mnie twoje wypociny, pozdrawiam i zycze rozsÂądku |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2010-01-07, 22:19
|
0
|
|
|

|
dosia napisał/a: | he he dla nas to zarobek i pasja a dla ciebie skalkulowany pieniÂądz. Po twojej wypowiedzi wnioskuje ze nalezysz do grupy ludzi, ktĂłrzy oceniajÂą innÂą osobĂŞ "ile moÂżna na nim zarobiĂŚ" . . . tak, panie projekter, to jest twoja droga sukcesu. A to ze nic nie osiÂągÂłem to moja sprawa i nie musisz mnie "oÂśmieszac" o tym jaki jestem beznadziejny w sumie mnie nie znasz, pierwszy mĂłj post to byÂła podpucha za co sie przyznaje. Forum nie sÂłuzy do ponizania innych userĂłw wiĂŞc urywam siĂŞ. OlewajÂą mnie twoje wypociny, pozdrawiam i zycze rozsÂądku |
podpuch / srucha - tajny agent siê znalaz³ zarobek i skalkulowany pieni¹dz to to samo dosiu ! .... Cz³owieku ja ma w³asn¹ firmê ... a Ty mi piszesz ¿e mam ludzi oceniaÌ po tym jak œpiewaj¹ ... oczadzia³eœ czy jak ? Forum to Forum i s³u¿y do tego ¿eby wyraziÌ w³asn¹ opiniê w temacie ... nie znam ciê i dlatego oceniam po ka¿dym s³owie które napisa³eœ ...Gdy ktoœ pisze g³upoty to jest g³upi, gdy pisze rzeczy m¹dre i ciekawe zyskuje zainteresowanie i mo¿e szacunek. Urywaj siê ... albo siê nie urywaj ... kogo to obchodzi ? ... Nic nie wnios³a twoja wizyta do mojej wiedzy o tej bran¿y, a inni ... có¿ .... maj¹ prawo do w³asnej opinii bo to forum ... PA ! |
 |
|
|
|
 |
cytryn
|
Wysłany: 2010-01-08, 00:26
|
0
|
|
|
|
Od dÂłuÂższego czasu pilnie czytam to forum i jak na razie nie zabieraÂłem gÂłosu
Czytam tak i czytam argumenty jednych i drugich i po trosze przyznajĂŞ racĂŞ obu stronom
W moim mieÂście jest tak warsztat samochodowy (oczywiÂście legalny). WyglÂąda gorzej jak kurnik mojej babci, ale klienci walÂą drzwiami i oknami, bo klient ma renomĂŞ na lokalnym rynku. W tym samym mieÂście jest piĂŞkny zakÂład mechaniki samochodowej, duÂży z kilkoma stanowiskami, wybrukowanym placem, myjniÂą itp. Co z tego, skoro klientĂłw u niego jak na lekarstwo, bo wÂłaÂściciel to krĂŞtacz i kombinator.
Fakt zdarzaj¹ siê klienci który zwracaj¹ uwagê tylko na wygl¹d firmy, ale póki co dla wiêkszoœci liczy siê cena i rzetelnoœÌ us³ugi.
Kiedyœ pyta³em w³aœciciela tego malutkiego zak³adu dlaczego nie rozbuduje firmy. Odpowiedzia³ mi, po co? Zatrudnia tylko jednego mechanika, sam praktycznie siê nie dotyka do roboty poza pokazywaniem palcem. Kokosów mo¿e jakiœ wielkich tego nie ma, ale staÌ go na godziwe ¿ycie. Jeœli kiedyœ w ¿yciu noga by mu siê podwinê³a to zamyka maleùki warsztacik i idzie do kogoœ do roboty. Jeœli by zainwestowa³ grub¹ kasê i interes upad³. To nie doœÌ ¿e straci³ by warsztat to jeszcze dom który musia³ by postawiÌ w zastaw. Nawet jakby siê krêci³o to co miesi¹c zastanawia³ by siê czy starczy na ratê kredytu A tak ¿yje sobie spokojnie i bezstresowo. Koszty utrzymania ma niewielkie ( w porównaniu z du¿ym warsztatem), przez co jest bardzo konkurencyjny cenowo. Powiedzia³ mi pamiêtaj z du¿ego konia upadek jest bardziej bolesny ni¿ z kucyka, choÌ mo¿e frajda z jazdy wiêksza.
Jak widaĂŚ z tego przykÂładu nie kaÂżdy ma ambicje byĂŚ prezesem firmy giganta, nosiĂŚ zÂłotego Roleta i jeÂździĂŚ Mercedesem S-klase. Jednemu starcza maÂły warsztacik drugiemu maÂło duÂżej firmy i filii w kaÂżdym mieÂście.
A propos kosztów. Mój kolega budowa³ dom. W tym samym czasie dom budowa³ mój drugi kolega . Kolega pierwszy wyda³ ok. 800 000z³, drugi nieca³e 100 000. Faktem ¿e dom jest o po³owê mniejszy i nie tak super urz¹dzony jak pierwszego (wiêkszoœÌ prac robili sami), ale ró¿nica w cenie ogromna.
Tak wiêc uwa¿am, ¿e jak ma siê trochê zapa³u, wytrwa³oœci, umiejêtnoœci i g³owê, to da siê postawiÌ w³asnymi si³ami warsztat o przyzwoitych parametrach (wystarczaj¹cych aby zosta³ bez problemu dopuszczony do eksploatacji) bez siêgania do astronomicznych kwot. Owszem wiele rzeczy nie da siê przeskoczyÌ bez firm zewnêtrznych (np. wspomniane wczeœniej wykonanie przy³¹cza energetycznego, czy op³aty za wydanie pozwolenia), ale wiêkszoœÌ prac da siê wykonaÌ samemu ze wsparciem rodziny minimalizuj¹c w ten sposób koszty. Oczywiœcie mo¿na postawiÌ piêkny warsztat z dziesiêcioma stanowiskami, super wyposa¿eniem, piêknym biurowcem ze szk³a, ale czy zawsze jest taka potrzeba?
OczywiÂście jest to tylko moje zdanie i nie koniecznie inni muszÂą siĂŞ z nim zgadzaĂŚ |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2010-01-08, 09:27
|
0
|
|
|

|
cytryn napisał/a: | Od dÂłuÂższego czasu pilnie czytam to forum i jak na razie nie zabieraÂłem gÂłosu
Czytam tak i czytam argumenty jednych i drugich i po trosze przyznajĂŞ racĂŞ obu stronom
Tak wiêc uwa¿am, ¿e jak ma siê trochê zapa³u, wytrwa³oœci, umiejêtnoœci i g³owê, to da siê postawiÌ w³asnymi si³ami warsztat o przyzwoitych parametrach (wystarczaj¹cych aby zosta³ bez problemu dopuszczony do eksploatacji) bez siêgania do astronomicznych kwot. Owszem wiele rzeczy nie da siê przeskoczyÌ bez firm zewnêtrznych (np. wspomniane wczeœniej wykonanie przy³¹cza energetycznego, czy op³aty za wydanie pozwolenia), ale wiêkszoœÌ prac da siê wykonaÌ samemu ze wsparciem rodziny minimalizuj¹c w ten sposób koszty.
OczywiÂście moÂżna postawiĂŚ piĂŞkny warsztat z dziesiĂŞcioma stanowiskami, super wyposaÂżeniem, piĂŞknym biurowcem ze szkÂła, ale czy zawsze jest taka potrzeba?
OczywiÂście jest to tylko moje zdanie i nie koniecznie inni muszÂą siĂŞ z nim zgadzaĂŚ |
No có¿ ! W jednej wypowiedzi wpisa³eœ wiele ¿yciowych prawd i stwierdzeù ... ale tak¿e kilka elementów powszechnie traktowanych jako prawda lecz niestety prowadz¹cych do inwestycyjnej klêski. To oczywiœcie moja opinia i nie musisz siê z ni¹ zgodziÌ ale ...
WeŸ pod uwagê, ¿e w³asna praca przy budowie to brak w³asnej pracy w tym czasie przy samochodach ...lub w innym miejscu gdzie zarabiasz na ¿ycie i t¹ inwestycjê ... jak widzisz to nie jest ograniczenie kosztów tylko zamian wydawanych pieniêdzy na utracone zyski. Nie wolno w ten sposób zani¿aÌ wartoœci inwestycji bo dojdziesz do takich wniosków jak niejaki @front na tym forum. Mo¿esz tak¿e obni¿yÌ wartoœÌ materia³ów i zastosowanych rozwi¹zaù - oœmiokrotnie i póŸniej ca³e ¿ycie wykonywaÌ poprawki i wymieniaÌ te rozwi¹zania na normalne. Drugi problem to jednostanowiskowy i jednoosobowy warsztat (z którymi i ja mam do czynienia ) . Tego typu firmy rzadko siê nie rozwijaj¹ ... a to oznacza ¿e bêd¹ siê cofaÌ. to relikt przesz³oœci ! Z jednego stanowiska tak¿e nie da siê utrzymaÌ normalnej lakierni, a przy trendzie do obni¿ania cen us³ug, po latach dochodzi siê do wniosku ¿e to do kitu i s¹ ³atwiejsze sposoby na zarabianie pieniêdzy... jak jeszcze przestajesz mieÌ 25 lat i s¹ potrzeby twojej rodziny, oraz kondycja lekko podupada to po woli dostrzegasz ¿e coœ jest nie tak ! Koùczysz 35 lat i ju¿ trochê za póŸno na inwestycje i naukê o ekonomi po 40 nawet nie spróbujesz zaryzykowaÌ . A kredyt inwestycyjny sp³aca siê czêsto przez 10 lat.
W Polsce po zmianach ustrojowych nie powsta³y jeszcze nagminnie œrednie firmy budowane przez ojca od zera i przekazywane dzieciom do dalszego rozwoju. WiêkszoœÌ ludzi zaczyna od zera teraz tj na przestrzeni ostatnich 10 lat walcz¹c z przeciwnoœciami losu, kryzysami i zmianami przepisów, oraz fochami banków ! Jako spo³eczeùstwo mamy postawê "rozczeniow¹" !
Mo¿na ¿yÌ z jednoosobowej dzia³alnoœci tj. egzystowaÌ, ale ci ambitniejsi chcieliby ¿eby coœ po nich zosta³o... a co przeka¿e swoim dzieciakom ten mechanik z jednym stanowiskiem jak jego firma jest w g³owie ... ON to firma, a nie jego warsztat. Tacy ludzie s¹ wartoœciowi duchem ale nie ksiêgowo tzn. nie maj¹ szans na rozwój jak ju¿ dojd¹ do wniosku, ¿e tu gdzie siê znaleŸli to jest œlepa uliczka ! A czasy takie ¿e nikt siê nie lituje w banku czy przy dotacji z UE i ma to gdzieœ jakim jesteœ œwietnym fachowcem ... ka¿dy pyta co osi¹gn¹³eœ t¹ swoj¹ prac¹ ?
... i na koniec weŸ pod uwagê ¿e ja doœÌ szorstko traktujê ludzi którzy biadol¹ bo wiem ¿e tacy do niczego nie dochodz¹ , ale robiê to tak¿e dlatego, ¿e te¿ zaczyna³em tak jak wielu z nich. Jednoosobowa dzia³alnoœÌ i ja jako pracownik fizyczny ! ¯enada i bezpowrotna strata czasu ! Nikt nie pomóg³ mi m¹dr¹ rad¹ i kilka lat krêci³em siê w kó³ko "za w³asnym ogonem" zarabiaj¹c na codzienne wydatki. Jako jedyny w swojej rodzinie prowadzê dzia³alnoœÌ reszta to od lat pracownicy najemni !
Wreszcie obserwuj¹c mechanizm sukcesu wielu bogatych ludzi ( moich klientów ) zrozumia³em, ¿e sukces to nie takie trudne ... tylko trzeba przestaÌ uprawiaÌ czarnowidztwo, nauczyÌ siê dostrzegaÌ szanse na rozwój, lub interes tam gdzie inni chórem mówi¹ ¿e siê nie da, nie traciÌ czasu na przegrane sprawy i niby inwestorów, którzy latami siê zastanawiaj¹ czy kupiÌ pistolet lakierniczy ... a gadaj¹ o budowie ... i najwa¿niejsze ... nigdy absolutnie nigdy nie prowadziÌ inwestycji we w³asnej firmie z w³asnych zaoszczêdzonych pieniêdzy ... co jest najwiêkszym paranoicznym wrêcz b³êdem wielu osób z którymi wymieniam tu posty - grzeczne i nie grzeczne, fachowe i absurdalne ... ale w wiêkszoœci s¹ to osoby które nie wiedz¹, lub nie rozumiej¹ dlaczego nigdy siê tego nie robi. i wiesz co ? ONI s¹ tacy sami jak Ja w 2001 roku ! Jak widzisz mam przewagê ... bo ja by³em ju¿ tam gdzie teraz s¹ moi oponenci !
... ale masz racjĂŞ nie kaÂżdy musi siĂŞ z tym zdaniem zgadzaĂŚ. Nie byÂło by bogatych ludzi gdyby nie istniaÂła skala porĂłwnawcza i ci Âśredni, oraz ci biedni ! KaÂżdy musi sam zdecydowaĂŚ co jest dla niego najlepsze ... jednak rzadko siĂŞ zdarza Âżeby bogaty marzyÂł o biedzie !
To forum bran¿owe, w zasadzie .... bardziej o kasie ni¿ pasji bo wiêkszoœÌ zarabia na lakiernictwie - legalnie, czy nielegalnie, ale zarabia pieni¹dze, niektórzy to oczywiœcie pasjonaci i ich takie wywody nie dotycz¹ ! |
 |
|
|
|
 |
front247
|
Wysłany: 2010-01-08, 13:23
|
0
|
|
|
|
http://archon.pl/gotowe-p...3f02929c8a12c,4
http://www.pro-arte.pl/projekty-garaze/68/
http://www.pro-arte.pl/projekty-garaze/74/
Wystarczy wpisaÌ w google ,to pierwszy lepszy tani projekt takiego pomieszczenia,który ,pod klucz,, ,sys. gospodarczym mozna juz miec za nieca³e 50 tysi.Teraz wystarczy(bezp³atnie,tak robi wiekszosc biur projektowych,),nanieœc indywidualne wytyczne pod dana dzia³alnoœc...czyli te wszystkie potrzebne pod lakiernie rezczy,jak wentylacja ,utylizacja itd...mozna tez wstawiÌ kabinê..i z g³owy.,kupic sprzet lakierniczy i z palcem w dupie mieÌ ma³a dzia³alnoœÌ,z estetycznym,i funkcjonalnym budynkiem .
Ja nie jestem zadnym znawcÂą tylko umiem myÂślec i wiem jak dziaÂła kalkulator.
Ziemba ,ty ciÂągle nadajesz ze siĂŞ sie opÂłaca...a od poczatku autor watku mĂłwi o maÂłej lakierni a nie powyzej 100 czy 200 m/kw,takze nie odbiegajmy od punktu odniesienia.
Autor prosiÂł o opiniĂŞ na temat maÂłej lakierni,na start,zreszta wiekszosc w Polsce zaczyna od takich.
Nie chcĂŞ sie z nikim sprzeczac jedynie staram siĂŞ w miare mojej skromnej wiedzy w temacie budowlanki,gdzie jestem na biezaco, obalaĂŚ mity serwowane przez niektĂłrych z pogranicza sajens-fikszyn
DziÂś w Polsce jest tak Âże dokÂładnie ten sam produkt moÂżna kupiĂŚ nawet 1000% drozej lub..taniej...kwestia wyboru.
pozdrawiam
p.s.
Cytryn-typ sytuacji ktĂłrÂą opisaÂłeÂś ,w swoim poÂście prubowaÂłem juz tutaj argumentowaĂŚ..z jakim skukim wiadomo. |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2010-01-08, 14:15
|
0
|
|
|

|
A Ty fron dalej swoje dyrdyma³y ... 500 z³ projekt .... a ja swój powiesi³em na forum gratis ! ... ale jak ktoœ chce ¿eby to by³ projekt budowlany to ze ten gara¿ - kochanieùki zap³acisz 2000 z³ ... natomiast jak chcesz ¿eby architekt naniós³ wentylacjê zmiany w elektryce i zrobi³ projekt fundamentów pod sparzêt to ... dyletancie FRONT chyba za du¿o od niego wymagasz ! .... bo od tego s¹ projektanci bran¿owi ... i ka¿dy zrobi sowoje za 1000 mo¿e 2000 ... a to czterech specjalistów i jeszcze mo¿e by ktoœ zrobi³ RAPORT ŒRODOWISKOWY i mo¿e jak¹œ mapê do celów projektowych ? no i mo¿e jakieœ uzgodnienia z rzeczoznawcami co ? mo¿e jeszcze wymagany ustaw¹ PRAWO BUDOWLANE projekt zagospodarowania terenu i mo¿e jakiœ projekt przy³¹czy dla instalacji uzgodniony z gestorami sieci ... Czy laska i budujemy bez pozwolenia na budowê bo wtedy to siê mieœci w twojej kalkulacji do 100 000 z³ ? ... ale w twojej doskona³ej kalkulacji ludzie po studiach posiadaj¹cy uprawnienia i w³asne biura projektowe - pracuj¹ przecie¿ za darmo !
No i co my tu mamy w tym linku ktĂłrego znalezienie zajĂŞÂło ci dwa dni ? :
Gara¿ na dwa samochody bez zaplecza socjalnego, bez ogrzewania bez kanalizacji za niski na lakierniê za w¹ski na lakierniê ... ale co tam przecie¿ to taniocha 71 200 netto za 57 m /kw - bez wszystkiego co w budynku konieczne ¿eby zacz¹Ì !!!! .... i jeszcze trzeba kupiÌ wyposa¿enie !
Brawo @fornt brawo ! - sam wpadasz w puÂłapkĂŞ wÂłasnych bania lukĂłw ... ale nic ciĂŞ to nie uczy NIC !
i proÂśba czytaj do koĂąca strony do ktĂłrych wysyÂłasz link na dowĂłd twoich teorii - co ?
szczegĂłlnie to co zawiera projekt i jak siĂŞ do niego wprowadza zmiany ... i dla twojej wiedzy choĂŚ ( to juÂż kolejna informacja za free ) ... prawa autorskie do projektu sÂą niezbywalne ... nawet jakby autor chciaÂł to zrobiĂŚ to nie moÂże !
ARCON to duÂża firma ... SOFTWAROWA. ARCON + 3D to ich sztandarowy produkt do projektowania obiektĂłw w ukÂładzie 3D taka maÂła konkurencja dla ARCHICADA... niestety nie pracujÂą w terenie , a kaÂżda konsultacja kosztuje many, many, many, ... ale kaÂżdy ma wÂłasny pomysÂł na biznes ! Oni majÂą taki, a ty jesteÂś ich kolejnym klientem !
FRONT - Chyba taniej by³oby póœÌ do jakiegoœ kupmpla który postawi³ gara¿ i za flaszkê skopiowaÌ projekt budowlany który jemu ju¿ jest nie potrzebny ... CO ?
front247 napisał/a: | Ja nie jestem zadnym znawcÂą tylko umiem myÂślec i wiem jak dziaÂła kalkulator. |
Tak to fakt ! nie jesteÂś Âżadnym znawcÂą ... a twĂłj kalkulator dziaÂła tak :
57 metrów kw za 71 200 x 3 daje 213 600 z³ za 171 m/ kw ma³ego warsztatu w budynku pod klucz - bez ¿adnych instalacji wewnêtrznych przy³¹czy i dopuszczeù na dzia³ce bez pr¹du wody, kanalizacji i drogi dojazdowej ! - OKAZJA i ... kup sobie nowy kalkulator !
... a teraz pomyÂśl zanim znowu coÂś dodasz ? ... a najpierw poczytaj :
http://www.auto-online.pl...at/warsztat.htm
a tu poczytaj sobie do czego siĂŞ przydaje projektant nadzorujÂący i prowadzÂący formalnoÂści na terenie :
http://www.eprawnicy.pl/f...dla-domkow.html
OSTATNI ARGUMENT ! ... I TERAZ PODYSKUTUJ DYLETANCIE BUDOWLANY :
http://www.e-domy.com/sho...D=56&ProdID=995
kliknij sobie w zakÂładkĂŞ KOSZTY BUDOWY ! i wreszcie przestaĂą marzyĂŚ !
a jak dalej chcesz przekonywaĂŚ Âświat, Âże to za drogo to masz tam zakÂładkĂŞ i dodaj swĂłj komentarz o tym Âże to zÂłodzieje i kÂłamcy !. PrzypomnĂŞ ci tylko Âże oferowany przeze mnie obiekt jest taĂąszy od tego w linku o 160 000 zÂł netto ! przy tej samej kubaturze i funkcjach ! |
 |
|
|
|
|
 |
front247
|
Wysłany: 2010-01-08, 14:34
|
0
|
|
|
|
RĂłznica miedzy nami jest taka ze ja popieram swe tezy argumentami i linkami....ty po prostu piszesz liczby
Te linki sa na pierwszej stronie google po wpisaniu w wyszukiwarke,,warsztat,projekt,projekt lakierni,warsztat samochodowy,)
Twojego nie mogÂłem znalezc ,a taki profi.
Zajmuje to 10 minut by rozeznac sie w ofercie,projekt tyle wlasnie kosztuje ,czy chcesz czy nie....a jego AdAPTACJA kosztuje zero zÂł-to tez czy tego chcesz czy nie...
Ty pisaÂłes ze projekt..cyt. 40 tys.....ok teraz dajesz go za darmo i siĂŞ chwalisz...Przecietne biuro architektoniczne wyrysuje mi na zyczenie taki projekt za duzo mniejsze pieniadze,i nie bedzie o tym piaĂŚ na forum.
Ja koncze ten jaÂłowy spĂłr, bynajmniej kto bedzie chciaÂł to Âłatwo znajdzie duzo tanszÂą oferte,zaadoptujĂŞ jÂą sobie do swoich potrzeb i zapÂłaci za to normalne pieniadze
pozdrawiam
Arcon to pierwsza z brzegu firma,jest ich wiele,sprzedajÂą dziesiÂątki projektĂłw,majÂą praktykĂŞ i doswiadczenie w tym co robia,i podkreslam za normalne pieniadze...A o takie wÂłasnie chodzi zapewne autorowi tegoÂż wÂątku. |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2010-01-08, 14:46
|
0
|
|
|

|
front247 napisał/a: | Ja koncze ten jaÂłowy spĂłr, bynajmniej kto bedzie chciaÂł to Âłatwo znajdzie duzo tanszÂą oferte,zaadoptujĂŞ jÂą sobie do swoich potrzeb i zapÂłaci za to normalne pieniadze pozdrawiam |
FRONT nie koĂącz ! WRACAJ ! Kurde ... i z kogo ja teraz bĂŞdĂŞ siĂŞ nabijaĂŚ jak na Forum nie ma juÂż takiego Âśmiesznego dyletanta co liczy koszty budowy na kolanie ! WRACAJ ! nie wygÂłupiaj siĂŞ. Bez ciebie to forum straci na urodzie !
... a profesjonalnie to masz tu : www.modularny-warsztat.pl tylko trzeba trochĂŞ siĂŞ zainteresowaĂŚ profesjonalnÂą budowÂą warsztatĂłw .... a nie domĂłw, garaÂży i pomieszczeĂą na grabie ! ... i tam o dziwo CAÂŁY KATALOG PROJEKTĂW za darmo ... no moÂże za koszt po³¹czenia z netem.
NaprawdĂŞ zaczynam CiĂŞ lubiĂŚ @front jesteÂś taki nieporadny, Âże aÂż wzbudzasz sympatiĂŞ !
... i ten projekt za doarmo ! WOW juÂż siĂŞgasz zenitu swoich obliczeĂą ... jeszcze chwila i dojdziemy do punktu twojego kosztorysu w ktorym to biuro projektĂłw dopÂłaca klientowi Âżeby tylko pozwoliÂł sobie coÂś zaprojektowaĂŚ ! |
 |
|
|
|
|
 |
front247
|
Wysłany: 2010-01-08, 14:52
|
0
|
|
|
|
Ustosunkuje sie.
1link- Pytam Czy o taki warsztat chodziÂło autorowi tematu?
Ja nic nie czytaÂłem o kilku stanowiskach serwisowch w wielkiej hali?
2 link-Sam pisaÂłes ze jesli jest odpowiednia adaptacja i zezwolenia to ..w czym problem?
link 3-jest najzabawniejszy
Tez go znalaz³em wczesniej w sieci i jest to przyznam kuriozum,bo ani metraz,ani adaptacja,ani skomplikowanie tego projektu oraz ilosc materia³ów i robocizny absolutnie nie upowazniaj¹ do myslenia ¿e to tyle kosztuje co zreszta potwierdza sama firma pisz¹c cyt. ,,
Podawane przez nas koszty budowy sÂą aktualne i majÂą charakter orientacyjny. Nie naleÂży ich traktowaĂŚ jako ceny kosztorysowej ani oferty handlowej.
Taki kosztorys realnie robi firma budujaca bÂądz ,hurtownia ktĂłra dostarcza materiaÂły na budowe...ten budynek spokojnie mozna wybudowac taniej.
O tej drugiej cenie deweloperskiej przez litosc sie nie wypowiem...wiemy jak i naczym zarabia deweloper
Projekter ja nigdzie nie uciekam,ale przeciez bez k³ótni czy obrazania mozna powymieniac poglady,nie by³o by ca³ej rozmowy gdybys udowodni³ autorowi ¿e nie ma prawa postawiÌ sobie taniej i funkcjonalnej lakierni.A ty po prostu stwierdzi³es ze nie da rady,wiec ja oponuje ¿e da rade...i co najsmieszniejsze nie jestem fachowcem od lakiernictwa. Bo nie trzeba znac siena lakierowaniu ,wystaraczy wiedziec ze budynek pod lakiernie to jest budynek ,a nie jakieœ magiczne miejsce za miliony.
A odwiedziÂłem twoja strone,ciekawe rzeczy,poczytaÂłem porzeglÂądaÂłem i co moge napisaĂŚ w porzÂądku.
Ciekawy jest fragment o wadach i temat o pÂłatnoÂścich a takÂże co sie stanie jak nie zapÂłacimy raty.
Gdzies tu pytaÂłem o ubezpieczenie tak duzej inwestycji,no prosze a wystarczyÂło wejsc i poczytac .
Nastepna sprawa.
WytÂłumacz za co pÂłaci klient skoro jego wkÂład to:
dziaÂłka
fundamenty
+ 100tys na projekt i przyÂłacza?
Za co jest te pó³ banki przez 5 lat po 11 tys?
Jak mi to rozsÂądnie wyjasnisz i zaargumentujesz,w temacie MAÂŁEJ LAKIERNI !!!!!!!! samochodowej to kasuje i odwoÂłuje wszystko co tu napisaÂłem ,wylogowuje sie z forum na staÂłe,i jeszcze oficjalnie przeproszĂŞ w srodkach masowego przekazu za sianie zamĂŞtu.
pozdrawiam |
|
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2010-01-08, 15:14
|
0
|
|
|

|
No ? na czym zarabia developer ? nie przypadkiem na budowie materiaÂłach formalnoÂściach wliczajÂąc w cenĂŞ obiektu koszt kredytu ? ... a Ty masz 100 000 na inwestycjĂŞ, czy poÂżyczysz i w efekcie bĂŞdzie to 130 000 zÂł ?
ZnalazÂłeÂś firmĂŞ ktĂłra wypisuje w necie kÂłamstwa bzdury oszustwa i ... nie chcesz tego skomentowaĂŚ na ich stronie ? ... daj spokĂłj WYÂŻYJ SIĂ ! Sami proszÂą o komentarz !
To fajne z twojej strony ¿e argumenty z netu traktujesz wybiórczo ! Jak coœ dok³adnie pasuje do tego o czym piszemy, ale cena burzy twoj¹ koncepcjê postrzegania rzeczywistoœci to milczysz ... ale jak znajdziesz gara¿ nijak nie pasuj¹cy na warsztat tylko taùszy to po tym jak urwiesz z kosztorysu jeszcze 21 000 z³ ¿eby na si³ê dopasowaÌ do obliczeù z kolana - wskazujesz go jako przyk³ad ! PO CO to robisz ? Przecie¿ ka¿dy kto ju¿ zacznie budowê natychmiast zostanie wyprostowany przez wykonawców projektantów i hurtownie materia³ów budowlanych ! Ja jestem projektantem i buduje takie obiekty ... a TY FRONT ? ... taki PIOTRUŒ PAN z mieczykiem !
front247 napisał/a: | 2 link-Sam pisaÂłes ze jeÂśli jest odpowiednia adaptacja i zezwolenia to ..w czym problem? |
No w³aœnie nie ma problemu jeœli - JU¯ JEST - to jest ró¿nica pomiêdzy projektem za 500 z³, a tym za 40 000 z³. ( minimum ). W jednym przypadku nie masz ju¿ 5 stów i nie mo¿esz wybudowaÌ obiektu ( poczytaj link )... a w drugim ktoœ za³atwia wszystkie formalnoœci ! ... i nie ³ap mnie za s³ówka bo ja za 40 tyœ nie robiê projektów serwisów samochodowych z lakierni¹ ... no mo¿e sam¹ technologiê to bym siê skusi³ ... ale jak¹œ prost¹ ¿eby nie by³o za du¿o uzgodnieù zewnêtrznych ! ... to nie wolontariat i nikt dla mnie te¿ nie pracuje za darmo !
500 zÂł to kosztuje wydruk projektu na ploterze i segregatory Âżeby go oprawiĂŚ ... choĂŚ ostatnio robiÂłem projekt serwisu dla MANa bez lakierni i zapÂłaciÂłem za wydruki + ksero i oprawĂŞ 760 zÂł brutto ! 4 egzemplarze podstawowej dokumentacji bez technologi !
I weŸ wreszcie pod uwagê ¿e piszemy o budowie ma³ego warsztatu z lakierni¹ a nie o budowie pomieszczenia gara¿owego w którym mo¿na lakierowaÌ sprayem zbiorniki do motorów ! Jak zaczniemy rozmawiaÌ o tych giga serwisach i wielkich lakierniach to przejdziemy do poziomu inwestycji za 3 - 4 miliony z³ ... gdzie sama elewacja ze szk³a w salonie kosztuje 400 000 z³ ! Wiêc nie dotykaj tego tematu pisz¹c ...." nie mówimy tu o wielkich lakierniach tylko o takiej ¿eby zacz¹Ì ". ¯eby zacz¹Ì to trzeba sobie wynaj¹Ì ... a jak chcesz budowaÌ warsztat to poczytaj posty @ZIEMBA ! |
 |
|
|
|
|
 |
front247
|
Wysłany: 2010-01-08, 15:22
|
0
|
|
|
|
Acha ..wszyscy kÂłamiÂą...co bym tu nie napisaÂł i nie przytoczyÂł to wszystko zanegujesz...
SkoĂączyÂła mi siĂŞ argumentacja
pozdrawiam i miÂłego weekendu
nie mowimy o gigaserwisach i domu ze szkÂła
cytryn to wyjasniÂł wlasciwie w 1 poscie po co ja sie produkuje.. |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2010-01-08, 15:39
|
0
|
|
|

|
Nie nie k³ami¹ ! Mówi¹ prawdê ! U¿ywaj¹ marketingowych chwytów i typowych niedomówieù w pocz¹tkowym stadium wspó³pracy. Taki standard na rynku !
Nowa kabina kosztuje 50 000 zÂł, ale cena nie obejmuje tego i tego i tamtego i jeszcze tego, ... noooo a jak Pan chce Âżeby byÂła do wodnych to jeszcze trzeba doÂłoÂżyĂŚ i co ? ... jeszcze ma dziaÂłaĂŚ zimÂą ? co takiegooo - ÂżebyÂśmy my jÂą zÂłoÂżyli .... coooooo PAN jeszcze drugi rok gwarancji .... zaraz zaraz niech policzĂŞ ..... to razem bĂŞdzie 138 000 zÂł + vat. !
Front - Tylko ty marzysz i konfabulujesz o tych kosztach budowy ... wÂłaÂśnie dlatego Âże siĂŞ na tym nie znasz. Dla ciebie kabina na allegro za 50 000 zÂł to cenowa przesada a za 50 000 to ona nie dziaÂła |
 |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
|
|