Autor |
Wiadomo¶æ |
|
cypis.z
|
Wys³any: 2010-01-10, 16:23 malowanie laminatu
|
0
|
|
|
|
Jestem tutaj nowy wiêc witam wszystkich.
Buduje sobie quada i zrobi³em obudowê z laminaty poliestrowego laminat pokry³em szpachl± z w³óknem a potem zwyk³± szpachla obie firmy gold car bo takie mog³em kupiæ u mnie.
Jeszcze nie dotar³em ale muszê siê dowiedzieæ czym mogê to pomalowaæ ¿eby by³o w miarê niedrogo. Planowa³em jakim¶ autorenolakiem ale jaki podk³ad pod to?
Tutaj jest link jak wygl±da obudowa:
http://picasaweb.google.pl/zbyszek8/BudowaQuada#
Nie znam siê za bardzo na malowaniu wiêc proszê o pomoc.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
Bodzio
|
Wys³any: 2010-01-10, 18:12
|
0
|
|
|
--B_C_G--
Pomóg³: 9 razy Posty: 405 Sk±d: lubuskie
|
|
|
|
|
jacenty 741
|
Wys³any: 2010-01-10, 21:33
|
0
|
|
|
Pomóg³: 39 razy Posty: 1343 Sk±d: Maków Mazowiecki
|
Tak jak mówi Bodzio,pewnie d³ugo siê tym nie pocieszysz,ale jak ju¿ tak zrobi³e¶,to kup po prostu podk³ad akrylowy(lub jeszcze lepiej epoksydowy),a na to jak±¶ formê lakieru akrylowego,czy to jedno,czy dwuwarstwow±.Z ca³± pewno¶ci± efekt bêdzie lepszy,ni¿ po autorenolaku.Co doró¿nicy w trwa³o¶ci akrylu i autorenolaka,to niewielka ,bo pewnie i tak odpadnie ze szpachl± |
|
|
|
|
cytryn
|
Wys³any: 2010-01-10, 22:30
|
0
|
|
|
|
Bardziej ni¿ o szpachel martwi³ by siê tyln± osi±. Mo¿e nie wytrzymaæ :( |
|
|
|
|
crystal
|
Wys³any: 2010-01-11, 04:03
|
0
|
|
|
Pomóg³: 9 razy Posty: 611
|
Dobrze to wykombinowa³e¶ ¿eby zrobiæ zabudowê z laminatu ale:
laminat ma to do siebie ¿e, wygnie siê a nie z³amie, szpachla natomiast siê nie wygnie ale pêknie.
w rezultacie tak jak koledzy pisz± bêdzie kicha
ja bym zamiast szpachli na ostatni± warstwê po³o¿y³ tkaninê 300g/m^2 ¿eby sie ewentualne drzazgi w ty³ek nie wbija³y i tak to pomalowa³(albo i nie malowa³) quadzik by³by bardziej sk..synski
Co do tylnej osi to wg mnie przyda³ by siê jaki¶ mechanizm ró¿nicowy z blokad±, ale ja sie na k³adach nie znam i mo¿e wolisz extrim drift werszyn |
|
|
|
|
cypis.z
|
Wys³any: 2010-01-11, 12:45
|
0
|
|
|
|
Cytat: | gdzie dosta³e¶ pas blachy do poszerzenia felg? |
Pasy blachy wymierzy³em wycieli mi na prasie a potem zwinêli na jakie¶ maszynie.
Blacha 3mm.
Cytat: | Bardziej ni¿ o szpachel martwi³ by siê tyln± osi±. Mo¿e nie wytrzymaæ :( |
O¶ ma na ¶rodku 42 mm2 pod ³o¿yskami 40mm2 a potem 35mm2 tak¿e powinna wytrzymaæ.
W quadach z napêdem tylko na tyln± o¶ tak jest to rozwi±zane bez ¿adnych uk³adów ró¿nicowych.
Czyli spróbuje jako¶ to wykoñczyæ a jakby odpada³o to z tej obudowy zdejmê formê ale ju¿ g³adk±. Tzn od spodu wy szpachluje i wtedy wyjdzie góra g³adka.
Macie mo¿e jakie¶ propozycje co do koloru. |
|
|
|
|
No-limit
|
Wys³any: 2010-01-11, 14:19 Re: malowanie laminatu
|
0
|
|
|
Pomóg³: 34 razy Posty: 1179
|
cypis.z napisa³/a: | Nie znam siê za bardzo na malowaniu wiêc proszê o pomoc.
Pozdrawiam |
Na szpachlê podk³ad akrylowy uelastyczniony tzn.: z dodatkiem uleslastyczniacza/plastyfikatora/ 5-10%.Jêsli to bêdzie lakier jednowarstwowy 2K ,taka sama ilo¶æ uelastyczn. do lakieru,je¶li lakier 2 warstwowy/2 warstwa bezbarwny/ ,na bazê k³adziemy klar równie¿ z uelastyczn./np:DP 805R lub Novol Plus 770.
P.s.:teraz doczyta³em,¿e ma to byæ auturenolak.Mo¿esz dodaæ ok. 3% uelastyczniacz + korektor/utwardzacz uniw./ 10% . |
|
|
|
|
cypis.z
|
Wys³any: 2010-01-12, 09:29
|
0
|
|
|
|
Czyli je¿eli uwa¿acie ¿e to bêdzie odpadaæ to jak teraz mo¿na w miarê tanio to pomalowaæ. Zak³adaj±c ¿e nie bêdê tego ju¿ tak dok³adnie dociera³. Potrzebuje konkretne nazwy materia³ów. Idê do sklepu i mówiê potrzebuje to i to.
Mo¿e na to jak±¶ szpachlê nak³adan± pistoletem. Nie mam bladego pojêcia.
Mo¿e jak±¶ chropowat± powierzchnie zrobiæ? |
|
|
|
|
crystal
|
Wys³any: 2010-01-12, 10:04
|
0
|
|
|
|
Koledzy Ci tu radz± profesjonalne rozwi±zania ale mo¿e w tym przypadku, po tanio¶ci przejechaæ to chlorokauczukiem
Taki pomys³, ale nie wiem czy to si±dzie na szpachle jako jednowarstwowa, co do tego zaraz bêdziesz mia³ pewno¶æ bo jak to z³y pomys³ to mi zaraz kto¶ pojedzie po gaciach
Co do szpachli natryskowej to juz masz tego dosyæ, "nie id¼ t± drog±", szpachla to z³o |
|
|
|
|
cytryn
|
Wys³any: 2010-01-12, 12:50
|
0
|
|
|
|
Cytat: |
O¶ ma na ¶rodku 42 mm2 pod ³o¿yskami 40mm2 a potem 35mm2 tak¿e powinna wytrzymaæ.
W quadach z napêdem tylko na tyln± o¶ tak jest to rozwi±zane bez ¿adnych uk³adów ró¿nicowych.
|
Chodzi o to ¿e punkty mocowania tylnej osi s± za blisko siebie (powinny byæ bli¿ej kó³) Jak bêdziesz spokojnie je¼dzi³ to mo¿e wytrzyma, ale jak zaczniesz "szaleæ", to nie ma si³y ¿eby o¶ siê nie pogiê³a. Wystarczy wyskok z ma³ej górki i mo¿e byæ nieciekawie :( |
|
|
|
|
cypis.z
|
Wys³any: 2010-01-12, 12:59
|
0
|
|
|
|
Popatrz na rozwi±zania w fabrycznych quadach i jest podobnie a ja zastosowa³em o¶ o wiêkszej ¶rednicy.
Wszystko jednak siê oka¿e w praktyce . |
|
|
|
|
jacenty 741
|
Wys³any: 2010-01-12, 20:54
|
0
|
|
|
|
Tak czy inaczej,pasowa³oby odizolowaæ jako¶ t± warstwê szpachli,i tu najlepszy by³by podk³ad epoksydowy,a na niego mo¿esz ju¿ k³a¶æ co tam Ci siê uwidzi:autorenolak,akryl,chlorokauczuk,Nutellê... |
|
|
|
|
cypis.z
|
Wys³any: 2010-01-12, 22:51
|
0
|
|
|
|
Ok. Zastosuje podk³ad epoksydowy mo¿e byæ taki:
podk³ad novol
do tego muszê zakupiæ rozcieñczalnik epoksydowy?
Co¶ jeszcze bêdzie mi potrzebne? |
|
|
|
|
crystal
|
Wys³any: 2010-01-12, 23:18
|
0
|
|
|
|
Mo¿e byæ, w utwardzaczu H5950 który do tego dostaniesz jest ju¿ w pierony rozpuszczalnika.
Tylko powiedz go¶ciowi ¿eby to dobrze zapakowa³ bo jak mi przys³a³ to puszka by³a rozszczelniona i trochê siê wyla³o(pewnie wina poczty). |
|
|
|
|
jacenty 741
|
Wys³any: 2010-01-13, 18:27
|
0
|
|
|
|
Podk³ad epoksydowy jest gotowy do u¿ytku po wymieszaniu z utwardzaczem,niepotrzeba rozcieñczalnika.Mówiê o Novolu,bo akurat takiego u¿ywam. |
|
|
|
|
cypis.z
|
Wys³any: 2010-01-14, 15:22
|
0
|
|
|
|
Ok dziêki.
Jak pomaluje to zamieszczê zdjêcia. |
|
|
|
|
crystal
|
Wys³any: 2010-01-16, 18:21
|
0
|
|
|
|
@cypis.z napisz jak± masz gramaturê szk³a w kompozycie, grubo¶æ kompozytu, ilo¶æ warstw, gramaturê maty, typ ¿ywicy i jak± metodê laminowania u¿y³e¶. |
|
|
|
|
cypis.z
|
Wys³any: 2010-01-21, 07:33
|
0
|
|
|
|
Mój laminat jest trochê cienki z uwagi i¿ zabrak³o mi ¿ywicy.
Sk³ada siê z maty 300 tkaniny 200 i maty 600. Jest w sumie max 5 warstw(mata300,mata300, tkanian200,mata 600). Tylko na najwiêkszym elemencie w niektórych miejscach s± tylko 3 warstwy mata, tkanina, mata.
¯ywica by³a poliestrowa HN 103. Laminowa³em przes±czaj±c matê ¿ywic± i na to uk³ada³em kolejn± warstwê maty przes±czaj±c wa³kiem lub topowa³em pendzlem itd.
Zakupi³em ju¿ podk³ad jednak nie mieli u mnie w sklepie novola wiêc kupi³em podk³ad epoksydowy Trotona z utwardzaczem i rozcieñczalnikiem |
|
|
|
|
cypis.z
|
Wys³any: 2010-01-21, 14:48
|
0
|
|
|
|
Szpachla ju¿ prawie dotarta. Nie jest zbyt równo ale trudno by by³o idealnie wyprowadziæ a jak to ma mi odpa¶æ to lepiej ¿eby by³a cienka warstwa.
Jak mam siê teraz zabraæ za malowanie podk³adu? Powierzchnie odpyliæ, odt³u¶ciæ benzyn±.
Pierwsza warstwa rzadka czy gê¶ciejsza? Druga warstwa w jakim czasie? Czy da radê pomalowaæ to pistoletem z dysz± 1,4 bo taki posiadam. Je¿eli nie to jaki powinien byæ.
Inne wskazówki równie¿ mile widziane |
|
|
|
|
Dawid1989
|
Wys³any: 2010-01-21, 16:22
|
0
|
|
|
Pomóg³: 8 razy Posty: 324 Sk±d: okolice Mielca
|
cypis.z, Ja radzi³bym Ci pierwsze warstwy gê¶ciejsze.Jak zrobisz ¿adkie do bêdzie odcinaæ Ci na ew.³atach szpachle dobrze sobie wyrównaj ¿eby nie by³o g³êbokich ry¶ itp.bo podk³ad nie ma takjich w³asciwo¶ci wype³niaj±cych jak natrysk.Ca³o¶æ dok³adnie odpyl i przemyj benzynom.Dysza 1,4 troche ma³a ale dasz rade.Potem jak juz pomalujesz rozrób sobie jak±¶ star± farbe z rozp.akrylowym(rozp, zabarwiony farb± )i zrób kontrast.Bêdziesz wiedzia³ gdzie jeszcze trzeba obrabiaæ podk³ad.Osobi¶cie nie malowa³bym tego epoxsydowym tylko jakim¶ dobrym podk³adem akrylowym |
|
|
|
|
crystal
|
Wys³any: 2010-01-22, 23:04
|
0
|
|
|
|
Szkoda ¿e siê wcze¶niej z tym nie zg³osi³e¶.
Nie widzê czy siê b³otniki od do³u mankietem zaczynaj± ale przy 1500g szk³a jakby¶ jeszcze trochê przet³oczeñ zrobi³ albo przek³adkê to by³by beton
Jak k³ad³e¶ tkaninê to zwróci³e¶ uwagê na kieszenie powietrzne?
Do maty u¿ywa³e¶ rolki metalowej? |
|
|
|
|
cypis.z
|
Wys³any: 2010-01-24, 15:51
|
0
|
|
|
|
Przednie b³otniki maj± wywiniêcie. Laminat jest w miarê sztywny. Nie mia³em metalowego wa³ka ale jest raczej dobrze przes±czony laminat i nie ma pêcherzy powietrza.
To mój pierwszy wiêc nastêpny bêdzie lepszy |
|
|
|
|
crystal
|
Wys³any: 2010-01-25, 19:17
|
+1
|
|
|
|
Rolki to dosyæ spory wydatek do jednej roboty ale tutaj by wystarczy³a jedna wiêc mo¿na zainwestowaæ.
Jakby nastêpny malowaæ tylko farb± do laminatów, tylko dla zabezpieczenia przed UV to móg³by byæ l¿ejszy. |
|
|
|
|
rdzenny
|
Wys³any: 2012-10-18, 08:45
|
0
|
|
|