Autor |
Wiadomość |
 |
Omega
|
Wysłany: 2010-01-12, 18:45 Wymiana progu ze sÂłupkiem
|
0
|
|
|
|
Witam
KupiÂłem Opla OmegĂŞ 2000r. Po zakupie okazaÂło siĂŞ, Âże samochĂłd miaÂł przygodĂŞ. DostaÂł w bok, prosto w sÂłupek Âśrodkowy. Z tego co udaÂło mi siĂŞ dowiedzieĂŚ samochĂłd byÂł robiony okoÂło 2002r. czyli wtedy byÂł jeszcze w Niemczech. Do tej pory wszystko siĂŞ trzyma.
Drzwi, progi i s³upek s¹ szpachlowane. Badana by³a gruboœÌ tej szpachli i okazuje siê, ¿e jest w miarê cienka warstwa max. 1mm. Elementy s¹ dobrze spasowane.
Ostatnio rozebraÂłem trochĂŞ osÂłony plastikowe wewnÂątrz i odsÂłoniÂłem podÂłogĂŞ i prĂłg. (znalazÂłem jeszcze niemieckiego feninga...)
PrĂłg od wewnÂątrz jest czymÂś wysmarowany:
Tu zdjĂŞcia podÂłogi przy progu. Czym to jest wysmarowane? To juÂż jest zastygniĂŞte i twarde.
Jeszcze mnie tu niepokoi to, Âże coÂś tu chyba pĂŞka - zaznaczyÂłem strzaÂłkÂą...
Czy to wyglÂąda na fachowÂą naprawĂŞ? JeÂśli trzyma siĂŞ juÂż 8 lat? MoÂże u niemcĂłw zrobili to jak naleÂży...
Ile kosztowaÂłaby wyciĂŞcie i wspawanie nowego progu ze sÂłupkiem + lakierowanie + itp.?
S³upek i próg wzi¹³bym od innej omegi.
Czy warto? A moÂże to jest dobrze zrobione i nie ma sensu tego ruszaĂŚ? |
|
|
|
 |
Dawid1989
|
Wysłany: 2010-01-12, 20:14
|
0
|
|
|
|
To "coœ" na ³¹czeniach to jest tzw.guma. Uderzenie mog³o byÌ niewielkie i s³upek zosta³ wyklepany ale blacha wokó³ s³upka mog³a minimalnie sie przemieœciÌ st¹d te ma³e pêkniêcia .A ten czarny srodek w progu to prawdopodobnie konserwacja. Jeœli nic nie gnije nie pêka to szkoda tego ruszaÌ |
|
|
|
 |
taroos
|
Wysłany: 2010-01-12, 20:53
|
0
|
|
|
|
To zaznaczone strzaÂłkÂą to jest sealer (uszczelniacz) fabrycznie stosowany m.in na zakÂładki blach. |
|
|
|
 |
crystal
|
Wysłany: 2010-01-12, 23:30
|
0
|
|
|

|
Przygl¹dnij sie od spodu, najbardziej przy koùcach progu(blisko b³otników) szczególnie z przodu czy coœ sie nie dzieje, jeœli nic to jeszcze profilaktycznie wyczyœÌ, zababraj bitumem podwozie.
Szacun dla Ciebie @Omega, jakby wszyscy z takÂą nadgorliwoÂściÂą dbali o wozy to nie trzeba by jeÂździĂŚ do niemcĂłw. |
|
|
|