|
|
|
Autor |
Wiadomość |
 |
Ryba
|
Wysłany: 2010-01-09, 17:51 126p '75 by Ryba
|
0
|
|
|

|
Przedstawiam auto, ktĂłre robiÂłem 2 lata temu, dla siebie i pewnie jeszcze do tej pory bym je miaÂł gdyby nie to, Âże nie miaÂłem go gdzie trzymaĂŚ. Projekt nie zostaÂł ukonczony w 100% - brakowaÂło odÂświezenia z zewnÂątrz, ale i tak prezentowaÂł siĂŞ nieÂźle. ZdjĂŞĂŚ jest maÂło, bo nie miaÂłem wÂłasnego aparatu i jak ktoÂś wpadaÂł to robiÂł mi fotki
Za bazĂŞ posÂłuÂżyÂło nadwozie 126p z 1975 - ogĂłlnie z dziwnÂą przeszÂłoÂściÂą. Prawdopodobnie tylko w papierach byÂło rocznikiem 75, gdyÂż miaÂło sÂłupki nowego typu. Podobno teÂż miaÂło niezÂłego dzwona - do sÂłupkĂłw przednich - wymienione zostaÂły przez jednego z poprzednich wÂłaÂścicieli:
- pas przedni
- nadkola wewnĂŞtrzne i zewnĂŞtrzne
- podÂłoga bagaÂżnika
- tylny lewy blotnik
Po wszystkim dana nowa tabliczka znamianowa i zastĂŞpcze numery nadwozia.
Ale co waÂżne, samochĂłd nie miaÂł RDZY, co jest niemoÂżliwe w maluchu z tych lat. Wszystkie mocowania, nadkola wszyskto zdrowe. Podczas pracy w budzie wyszÂły 3 dziurki 5x5 cm i tyle.
Po posk³adaniu ca³oœÌ jeŸdzi³a prosto, zbie¿noœÌ bezproblemowa - jednym s³owem GIT !
Rzeczone nadwozie przyjĂŞÂło podzewspoÂły z mojego poprzedniego malucha z '80 ktĂłry niestety juÂż siĂŞ rozpadaÂł pomimo podjĂŞtej prĂłby naprawy.
Zaczynamy ! Na poczÂątek fotki w stanie w jakim przywiozÂłem nadwozie (pamiĂŞtne 16 h ciÂągÂłej jazdy z lawetÂą na energy drinkach Tiger )
Pierwszy dzieĂą pracy i od razu zonk, w komorze silnika pomaraĂącz, na zewnÂątrz wiÂśnia, wszystko fajnie gdyby nie to, Âże pomaraĂączu byÂły 2 warstwy, naÂłoÂżone 1 na 2 bez matowienia - nie trzymaÂło siĂŞ:
Ca³oœÌ zdarta praktycznie do go³ej blachy, na to podk³ad epoksydowy, kit (malutko), masa na spawy, akrylowy i kolor - baza niemetaliczna, dobierana na wzór z oryginalnych kolorów malucha tamtych lat (jakiœ wisniowy) + klar z past¹ matuj¹c¹. Wyszstkie materia³y Novol, klar Novoakryl 590 MS - kupa
Komora bagaÂżnika - total hardkor. JuÂż nie pamiĂŞtam ile warstw tam byÂło, ponadto wszystko byÂło zapryskane czymÂś na wzĂłr bitexu ale znacznie gorszym; w ogĂłle nie chciaÂło puszczaĂŚ. Malowane tak samo jak komora silnika, ale tu kitowaĂŚ musiaÂłem elementy na gĂłrze nad nadkoalmi - widaĂŚ, Âże klepane.
W przednim pasie zaspawana dziurka na znaczek starego typu, jakoœ tam wyszpachlowana (i tak wiedzia³em,¿e z zewnêtrz bêdê malowaÌ). ZdjêÌ z podk³adu i lakieru niestety nie mam. Lakier tak¿e pó³mat.
Wnêtrze - total hardkor x10. Po 1 po³o¿ony kolor ten co z zewn¹trz, oczywiœcie bez matowania i z piêknymi zaciekami, po 2 klej od starej podsufitki, na który zu¿y³em 4 puszki scansolu, po 3 ca³a pod³oga zajechana jak¹œ smo³¹, po 4 deska porozcinana i przerobiona na liczniki nowego typu I scenariusz znów ten sam - darcie do czegoœ stabilnego ( w wiêkszoœci oryginalny lakier b¹dŸ go³a blacha, spawanko, epox, kit , masa na spawy, podk³ad akrylowy i lakier (tym razem pe³ny po³ysk), a i bym zapomnia³ - w¿ery po wyczyszczeniu atakowane preparatem brunox.
Nie malowaÂłem caÂłoÂści, bo nie miaÂłem kasy na tyle bazy i klaru Wiem, Âże trochĂŞ do dupy, ale na gĂłrze byÂła podsufitka, na dole dywany i nic nie byÂło widaĂŚ
Drobne poprawki z zewnÂątrz (pĂŞdzlem ) i malowanie przedniego pasa, metoda ta sama, z tym, Âże epox i akrylowy metodÂą m/m. Kit wyprowadzony byle jak, ale miaÂłem malowaĂŚ caÂłego z zewnÂątrz w nastĂŞpnym roku wiec miaÂłem to w dupie; chciaÂłem Âżeby jakoÂś wyglÂądaÂło.
NastĂŞpnie polerka caÂłego auta - matownienie 1500, 2000, 2500 i G3 poniewaÂż lakier miaÂł barana, zacieki, piach i ogĂłlnie byÂł kupÂą. OdnowiÂłem teÂż felgi, kosztem 30 zÂł, nie wytrzymaÂły by zimy, ale miaÂłem w planie zakup caÂłkiem nowych ...
Poza tym pomalowane wszystkie elementy mniejsze i wiĂŞksze z wnĂŞtrz - dÂźwignia rĂŞcznego, biegĂłw itp. itd, caÂła tapicerka wprana, poskÂładana na nowych koÂłkach i spinkach. Fotele IG najÂżwyÂższy model. Z modĂłw mechanicznych - podÂłubany nieco silnik - dolot + lekki zamach + modyfikacje gaÂźnika + wydech michael speeder z podĂłwjnÂą koĂącĂłwkÂą. Z zewnÂątrz z przodu biaÂłe klosze kierunkĂłw z eleganta, odboje na chromowanych zderzakach, zdezaki teÂż odswieÂżone; brka przedniej rejestracji, ktĂłrÂą zgubiÂł poprzedni wÂłaÂściciel. CaÂłe auto obniÂżone o mniej wiĂŞcej 6 cm. Mechanicznie - caÂłe nowe zawiesznie, hamulce skaÂłdane od nowa, nowe przewody. Cylinderki, szczĂŞki itp wymieniaÂł poprzedni wÂłaÂściciel mojego pierwszego malucha (dawcy) wiec wszystko byÂło w stanie perfekt. ÂŻadnych luzĂłw, pukania, stukania czy czegoÂś - jeÂździÂło siĂŞ extra. Niestety po modach w silniku puÂściÂły pierÂścienie i robiÂł na wysokich obrotach zasÂłonĂŞ dymnÂą, oraz paliÂł olej
A tak prezentowala siê ca³oœÌ po z³o¿eniu i musze przyznaÌ, ¿e przyci¹ga³ uwagê, zw³aszcza na 2 przy pe³nym ogniu, robi¹c straszny ha³as
Tylna klapa na wspomienie po moim 1 zezÂłomowanym maluchu.
PoŸniej niestety sprzeda³em go kolekcjonerowi (ma ich ³acznie 7), a to dlatego, ¿e nie mia³em go gdzie trzymaÌ, nie chcia³em go u¿ywaÌ na codzieù, nie chcia³em ¿eby sta³ pod blokiem i niszcza³, nadchodzi³a zima i có¿ ... wysz³o jak wysz³o. Na otarcie ³ez powiem tyle, ¿e sprzeda³em za 2000 z³, a kupi³em za 200. Cala robota wynios³a mnie kosztowo 980 z³ ale to dlatego, ¿e mechanikê mialem z 2 malucha w stanie ig³a
Jak na to patrzê, to jednak maluch ma swój urok, i czasem mam ochotê kupic jakiegoœ drugiego, ale tym razem EL i œmigaÌ sobie na codzieù, ale niestety starszy nie do³o¿y mi siê do wspó³w³asnosci w ubezpieczeniu i OC 800 z³ na rok mnie zabije ! |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2010-01-09, 18:33
|
0
|
|
|

|
Wiesz co ? Wypnij siĂŞ na normalne lakierowanie samochodĂłw tj. zwykÂłych samochodĂłw i weÂź siĂŞ za renowacjĂŞ zabytkĂłw. MoÂże nie tych super starych ale tak 50 - 60 rok. Bardzo rzadko spotyka siĂŞ tak zaangaÂżowanego w robotĂŞ czÂłowieka jak TY SposĂłb w jaki traktujesz zakamarki we wnĂŞkach samochodu szokuje dokÂładnoÂściÂą .... skÂąd w tobie tyle zaciĂŞcia ? wkur...ia ciĂŞ widok korozji czy jak .
Gratulacje ! to tylko maluch ... ale widaĂŚ Âże masa wÂłoÂżonej pracy w przygotowanie |
_________________ Chcesz wiedzieĂŚ wiĂŞcej ? ... projekter@projekter.pl
 |
|
|
|
 |
arbuz92
|
Wysłany: 2010-01-09, 21:35
|
0
|
|
|
|
Witam
Jestem pod wrazeniem twojej pracy. Tez lubie maluchy i mam jednego do renowacji. Niestety nie posiadam starego typu, tylko Fl rocznik 86. juz na plastikowych listwach. Ale chce go zrobic na wczesniejsza FL, czyli zaÂłatac mu dziury po listwach i dokupic chromowane zderzaki.
Niestety mam przy nim duzo pracy musze wymieniÌ mu ca³a pod³oge ze wzmocnieniami, tylne b³otniki oraz pas przedni z podloga bagaznika bo by³ kiedy trafiony. Co do kolorku to chcialbym taki jak na fotce któr¹ za³¹czam. Jezeli juz mówie o tej fotce czy jest moze ktos w stanie powiedziec mi co to za kolorek jest ? Wracajac do tematu maluchów - to naprawde fajna sprawa, zw³aszcza ze by³ polski i na rynku obecnie jest bardzo du¿o czêsci zamiennych
MĂłj maluch bedzie robiÂł sie w miare powoli ze wzgledu na to ze moje fundusze sa troche ograniczone poniewaz jeszcze sie ucze ale podejrzewam ze do zimy 2010-2011 go skoncze
Pzdr
Arbuz92
http://www.fotosik.pl/pok...29e7b60187.html |
|
|
|
 |
kamilbusko
|
Wysłany: 2010-01-09, 21:57
|
0
|
|
|
|
ty to masz ryba zamiÂłowanie do tych staruszkĂłw podziwiam ciĂŞ |
|
|
|
 |
adams90-90
|
Wysłany: 2010-01-10, 12:59
|
0
|
|
|

|
Tez sie za takim maluszkiem rozgladam takim do 80 roku. Nikt z forumowiczow nie slyszal o takim na handel w rozsadnych pieniadzach? Mam trabanta 601 ale chetnie przygarne jeszcze maluszka do kolekcji |
|
|
|
 |
No-limit
|
Wysłany: 2010-01-13, 15:49
|
0
|
|
|

|
PROJEKTER napisał/a: | Wiesz co ? Wypnij siĂŞ na normalne lakierowanie samochodĂłw tj. zwykÂłych samochodĂłw i weÂź siĂŞ za renowacjĂŞ zabytkĂłw. MoÂże nie tych super starych ale tak 50 - 60 rok. Bardzo rzadko spotyka siĂŞ tak zaangaÂżowanego w robotĂŞ czÂłowieka jak TY SposĂłb w jaki traktujesz zakamarki we wnĂŞkach samochodu szokuje dokÂładnoÂściÂą .... skÂąd w tobie tyle zaciĂŞcia ? wkur...ia ciĂŞ widok korozji czy jak .
Gratulacje ! to tylko maluch ... ale widaĂŚ Âże masa wÂłoÂżonej pracy w przygotowanie |
Pod³¹czam siê do tej wypowiedzi.@Ryba to pasjonat |
|
|
|
 |
Bauer1000
|
Wysłany: 2010-01-14, 20:43
|
0
|
|
|
PoczatkujÂący

|
Ryba masakrator, ja juÂż 2 kaszlaki na tamten Âświat wysÂłaÂłem a tu takie zaangaÂżowanie w prace
szacunek |
|
|
|
 |
kula
|
Wysłany: 2010-01-17, 10:42
|
0
|
|
|
konrad
|
DziĂŞki takim projektom i ludziom ktĂłrzy poÂświĂŞcajÂą wolny czas na renowacje, na polskich drogach moÂżna jeszcze spotkaĂŚ coÂś oryginalnego |
|
|
|
 |
kondzik
|
Wysłany: 2010-02-06, 04:11
|
0
|
|
|
|
Fiacior fajny w penis.Ile Cie wyszlo zrobienie tego jesli to nie tajemnica? |
|
|
|
 |
Ryba
|
Wysłany: 2010-02-06, 08:26
|
0
|
|
|

|
ZaokrÂąglajÂąc w gĂłrĂŞ 900 z zakupem |
|
|
|
 |
Bauer1000
|
Wysłany: 2010-02-24, 20:24
|
0
|
|
|
PoczatkujÂący

|
Czym zdrzieraleÂś stare powÂłoki lakiernicze w komorze silnika i w bagazniku ??
Mam w garazu jednego eleganta i chce mu troche pomoc, bo juz sie nie trzyma w sumie |
|
|
|
 |
Ryba
|
Wysłany: 2010-02-25, 10:27
|
0
|
|
|

|
Szczota druciana na kÂątĂłwce, wiertarce + scansol itp |
|
|
|
 |
soine
|
Wysłany: 2012-01-24, 16:35
|
0
|
|
|

|
Sory Âże odgrzebujĂŞ kotleta ale muszĂŞ! Ah jakie cudo. Intergrocliny fajne miaÂłam takie, zamieniÂłam nie mniej jednak na bimarco c plus shroty, lepsze trzymanie i niÂżej siĂŞ siedzi
Michael fajny, breda lepsza, sprĂŞÂżyny ciĂŞte czy prasowane? PrzĂłd siedzi duÂżo niÂżej niÂż tyÂł co mnie np baardzo razi.
G³ówke trzeba by³o splanowaÌ roz³o¿yÌ go na czêœci pierwsze posk³adaÌ na nowych uszczelkach i dotrzeÌ, pewnie by do tej pory pyka³, kupe bitexu racja najlepiej szczot¹ na wiertarce, scansol dobry na powierzchniow¹ rdzê w moim przypadku tylko dawa³ radê. Fajna i ciê¿ka praca, szkoda ¿e sprzedany pozdrawiam |
|
|
|
 |
lordik
|
Wysłany: 2012-01-24, 21:23
|
0
|
|
|
narazie amator :)

|
Teraz to ta rama przejeÂździ nowe auta ;p |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
|
|