Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
gdulus
Wys³any: 2010-01-17, 02:00   przymiarka: iwata W400 czy devilbiss PRO t2 -KTORY WYBRAC?
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
Moze ktos pryskal dwoma i ma porownanie ???

Bo mysle pomalu o nowym gunie , i tka sie skoncetrowalem jakos na iwacie w400 oraz debilbiss'u PRO t2
pistolet potrzebny mi do bazy i do bezbarwnego,

Nie mam pojecia na ktory sie zdecydowac , oba sa po tej samej cenie czyli cena nie wplywa na moja decyzje
tematow bylo o ganach duzo ale potrzebuje jakiejsc porady , doradzic tu raczej zle nie mozna bo oba beda dobre ,

ktory bedzie lepszy co myslicie

PROJEKTER
Wys³any: 2010-01-17, 15:48   
0
UP DOWN

Pomóg³: 15 razy
Sk±d: MODULAR - equipment
Kup sobie DeVilbisa ! jest dro¿szy gorszy i szybciej siê popsuje ni¿ IWATA. Jednego ju¿ mia³e¶ ^^ ... jak nie wyci±gasz wniosków i nie czytasz forum ... to kup sobie drugiego to HVLP wiêc jak znalaz³ do lakierowania sam± baz± !

gdulus
Wys³any: 2010-01-17, 17:03   
0
UP DOWN

mialem devibissa flg to jest podrobka devibissa tania linia wydaje mi sie ze nie ma co go porownywac do devibissa pro ten jest 4 razy drozszy weic nie wiem jak z doswiadczenia na flg monza wyciagac wnioski o pistolecie 4 razy drozszym i orginalnym

PROJEKTER
Wys³any: 2010-01-17, 18:30   
0
UP DOWN

hmmm ! to znaczy - jak ciê dobrze rozumiem ¿e DeVilbiss tak siê zapêtli³ w swoich produktach, ¿e teraz sam podrabia w³asne produkty. :shock:

Mo¿e spróbujê ci to przeliterowaæ D E V I L B I S S to marka firmy produkuj±cej i sprzedaj±cej miêdzy innymi pistolety lakiernicze ! Moim zdaniem akurat to gówniane pistolety i nie warte swoich pieniêdzy ... ale bardziej mnie interesuje o co ty pytasz :

o DEBILBIS ( tak wpisa³e¶ w pierwszy post ) czy mo¿e DEVIBISS bo tak wpisa³e¶ w ostatnim uzasadniaj±c, ¿e to tania podróbka dro¿szego modelu ! Czy mo¿e jednak pytasz o

Pistolet lakierniczy DeVilbiss seria GTi Pro.
GTI to wysoko wydajno¶ciowy pistolet przystosowany do natrysku w technologii Trans-Tech, HVLP lub tradycyjnej . W pistolecie przez zastosowanie w³a¶ciwej g³owicy rozpylaj±cej, uzyskuje siê odpowiedni± do wymaganej technologiê natrysku (G³owica nr. H1 HVLP, G³owica nr. T1 Trans-Tech, G³owica nr.T2 zalecana przy lakierowaniu wiêkszych powierzchni). Do wspó³pracy z pistoletem przystosowano szeroki wachlarz rozmiarów dysz: od 1,2 mm. do 1,4 mm. GTI posiada z centralizowan± regulacjê strumienia natrysku oraz regulacjê powietrza na pistolecie. Niezaprzeczaln± zalet± pistoletu jest cicha praca i bardzo miêkki strumieñ natryskowy z szerokim zakresem regulacji.

jaka¶ decyzja ? ... o co w koñcu chodzi w tym pytaniu o IWATE i DEVILBISSA ?

.... i szkoda ¿e nie czytasz forum !

gdulus
Wys³any: 2010-01-17, 19:16   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisa³/a:
hmmm ! to znaczy - jak ciê dobrze rozumiem ¿e DeVilbiss tak siê zapêtli³ w swoich produktach, ¿e teraz sam podrabia w³asne produkty. :shock:

mysle ze sie domyslasz o co mam na mysli ale niech bedzie
sorry za literowke chodzi mi czy do baz i bezbarwnego iwata W400 czy devilbissa pro t2

devibissa stworzyl tanio lini pistolet flg nie jest to prawdziwy devilbissa nawet na rekojesc jest napisane by devilbissa ,co mialo by znaczone zrobiny przez devibissa ale nie podpisal go ze to jest devilbissa dokaldnie tak samo jak iwata stworzyla airgunsa

wiem ze T2 do bezbarwnego jest stworzona ale czy baze tez bede mogl tym robic

ktory lepszy zarowno do baz i bezbarwnego iwata w400 cz devilbissa pro t2 ????

[ Dodano: 2010-01-17, 19:20 ]
PROJEKTER napisa³/a:
i szkoda ¿e nie czytasz forum

oj czytam czytam nawet robie sobie notatki , dlatego wlasnie wiem z tego forum ze pistolety takie jak devilbssa pro lub iwata w400 to bardzo dobry wybor wsrod pistoletow z najlepszej polki, poza tym wiem ze nie bylo nidzie porownania tych dwoch pistletow wiec pytam bo weim ze ktos kto ma wieksze doswiaczenie a moze nawet uzywal dwoch moze pomoc mi w wyboze bo to dla mie wazny wybor, kupuje go na dlugi czas- mam nadzieje ;)

prosze o doradzenie bo chcialbym cos dzis zamowic
z gory dziekuje

PROJEKTER
Wys³any: 2010-01-17, 21:24   
0
UP DOWN

Jak tak szczerze i bez jaj ... to kup sobie IWATA. ... a najlepiej SATA 1000 B RP ale z g³owic± 1,2 - tanio i bardzo ekonomicznie ... do tego niezawodnie ... i to SATA !

G³owica 1,3 wypada ju¿ z obiegu ... tak jak i technologia HVLP która zasadniczo jest tylko do baz wodnych i konwencjonalnych i bardzo rzadkich lakierów. Oczywi¶cie polakierujesz HVLP wszystko ... ale pyta³e¶ co lepsze. Przewagê ma system RP !

Chcesz pistolet na kilka lat i nie chcesz go sam wypróbowaæ ? Nie masz w okolicy w Anglii przedstawicieli ¿eby pokazali ci jak dzia³a ka¿dy z tych pistoletów ?

gdulus
Wys³any: 2010-01-20, 00:40   
0
UP DOWN

no fajny ten sata 1000 b rp,
a co do dyszy czy kupie sata czy iwate to brac z dysza 1.2 ??
czy to bedzie najlpesze rozwiazanie nawet dla bezbarwnego ?? dysza 1.2 jest lepsza od 1.3 ?
wiadomo o co chodzi - by bezbarawny sie rozlewal na lustereczko no ale i bez zaciekow,
nie zalezy mi na szybkosci malowanie tyle sie go przytowuj ze czy bltnik wylele w 30 sek dluzej czy krocej to bez roznicy.

No-limit
Wys³any: 2010-01-20, 15:31   
0
UP DOWN

Pomóg³: 34 razy
gdulus napisa³/a:
no fajny ten sata 1000 b rp,
a co do dyszy czy kupie sata czy iwate to brac z dysza 1.2 ??
.

Moim,podkre¶lam,zdaniem optymalna dysza do Ivata to 1,3. ;)

gdulus
Wys³any: 2010-01-20, 22:14   
0
UP DOWN

a jaka jest roznica miedzy iwata w400 a iwata w400 wb2 - co oznaczenie wb2 (wyczytalem ze do wody ) ale ja szukam, pistoletu do farb i lakierow ktore sie rozrabia z rospszczalnikem,
czy w 400 wb2 nie bedzie gorszy od w400 gdy bede go uzywal do farb z rozpuszzalnikem ???? jaka jest miedzy nimi roznica
pytam sie o ten wb2 bo akurat mam mozliwosc kupic taka roczna uzywke niedroga

No-limit
Wys³any: 2010-01-21, 14:33   
0
UP DOWN

gdulus napisa³/a:
a jaka jest roznica miedzy iwata w400 a iwata w400 wb2

W400 ma mniejsz± atomizacjê /rozbicie/ lakieru ni¿ W400-WB2/Inna konstrukcja dyszy.

gdulus
Wys³any: 2010-01-21, 19:08   
0
UP DOWN

czyli do bazy i glownie do ladnego rozlanie lakieru bedzie lepszy w400 niz w400-wb2 ???

[ Dodano: 2010-01-22, 04:25 ]
a wiec zakupilem dzis nowke sztuke iwata w400 lv2 zastanowialem sie nad uzywke za pol ceny, ale jenak nowy to nowy
nie moge sie doczekac kiedy przyjdzie
mam nadzieje ze bedzie dobry do claru bo o to mi glownie chodzi

No-limit
Wys³any: 2010-01-23, 20:26   
0
UP DOWN

gdulus napisa³/a:
czyli do bazy i glownie do ladnego rozlanie lakieru bedzie lepszy w400 niz w400-wb2 ???

[ Dodano: 2010-01-22, 04:25 ]
a wiec zakupilem dzis nowke sztuke iwata w400 lv2 zastanowialem sie nad uzywke za pol ceny, ale jenak nowy to nowy
nie moge sie doczekac kiedy przyjdzie
mam nadzieje ze bedzie dobry do claru bo o to mi glownie chodzi

Do klaru lepszy.

inter
Wys³any: 2010-01-23, 21:34   
0
UP DOWN
inter

Sk±d: legnica
MAM W400 I DEVILBISA.IWAT¡ NAK£ADAM BAZE,JEST SUPER LEKKA I BARDZO OSZCZÊDNA.NATOMIAST DEVILBISA U¯YWAM DO KLARU I AKRYLU BO MA BARDZO SZEROKI STRUMIEÑ.

No-limit
Wys³any: 2010-01-23, 23:09   
0
UP DOWN

inter napisa³/a:
MAM W400 I DEVILBISA.IWAT¡ NAK£ADAM BAZE,JEST SUPER LEKKA I BARDZO OSZCZÊDNA.NATOMIAST DEVILBISA U¯YWAM DO KLARU I AKRYLU BO MA BARDZO SZEROKI STRUMIEÑ.

Prawid³owo powinno siê mieæ 2 pistolety.Do klaru z dysz± wiêksz± o 0,2 mm,a najlepiej RP,bo ma mniejsze zapotrzebowanie na powietrze ;) .Ale nie strasz .Tym gun-em mo¿na zrobiæ wszystko.Kwestia wprawy.Na pewno nie bêdzie problemów z "miot³±"/szeroko¶ci± strumienia/.

inter
Wys³any: 2010-01-23, 23:50   
0
UP DOWN
inter

OBA TE PISTOLETY MAJ¡ SZEROKIE STRUMIENIE.JEST TO TYLKO KWESTIA PRZYZWYCZAJENIA I UPODOBANIA BO TAK SAMO NADAJ¡ SIÊ DO BAZY I CLARU.CO NAJWY¯EJ MOGE STWIERDZIC ¯E W400 CIENIOWAC JEST MI £ATWIEJ

gdulus
Wys³any: 2010-01-24, 01:49   
0
UP DOWN

No-limit napisa³/a:
.Ale nie strasz

wlasnie
wylozolem sporo za ten gun ,a glowni mam problemy z clarem, zawszse sie staram rozlac ladni na lustro i zawsze cos mi sie zleje
No-limit napisa³/a:
Do klaru z dysz± wiêksz± o 0,2 mm,

czyli jaka dysza nalepsza do klaru ????
ja myslalem ze ta 1.3 bedzie najlepsza ???
sam juz nie wieem czy dobrze zroibilem z tym iiwata bo za ta kase moglem kupic sata 1000 b rp
(w sumie do tygdnia moge zwrocic )

inter
Wys³any: 2010-01-24, 10:57   
0
UP DOWN
inter

SPOKOJNIE MUSISZ TYLKO PRÓBOWAC PRÓBOWAC PRÓBOWAC PRÓBOWAC I DALEJ PRÓBOWAC :D .WSZYSTKO JEST KWESTI¡ WPRAWY.MO¯E SPRÓBUJ ZMIENIC LEPKO¦C,A JAKIEGO CLARU U¯YWASZ?

gdulus
Wys³any: 2010-01-24, 18:50   
0
UP DOWN

max mayer hs
ale bede musial tez zakupic tanszy do starszych samochodow jak u -pol albo novol
za max mayera place za 5 litrow 125 fuli

[ Dodano: 2010-01-24, 19:30 ]
inter napisa³/a:
MO¯E SPRÓBUJ ZMIENIC LEPKO¦C

czyli wiecej rozpuszzalnika ???
daje 10 procent,
no ale zobaczymy jak bedzie szlo na iwacie

inter
Wys³any: 2010-01-24, 19:46   
0
UP DOWN
inter

Nie lakierowa³em tym klarem ale ogólnie te¿ dodaje oko³o 10%.Ostatnio próbuje taki klar z APP special s ma do¶c fajny polysk(choc nie wiem jak pó¿niej)schnie szybko,fajnie siê wylewa jak chcesz to na szklo lub na lekk± morê w zale¿no¶ci od potrzeb.

gdulus
Wys³any: 2010-01-24, 20:13   
0
UP DOWN

elo,
a jaki utwardzasz stosujesz bo tu(uk) zawsze sprzedaja lakiery z utwadzaczem szybko schnacym fast hardner , nigdy inneego nie stosowalem
moze dlatego ciezej go rozlac na lusdtor bo szybko wiaze i trzeba duzo lac az czesto pocieknie , to znaczy ja zawsze wylewam na lustor ale stredni na 10 pomalowanych elementow na 7 pojawi si jakis zaciek - maluje w pionie - skosie zeby bylo jak najmniej wtroacen , jak na plasko to nie mam problemow z zaciekami

inter
Wys³any: 2010-01-24, 20:42   
0
UP DOWN
inter

maluje na ekspresie,jak chce uzyskac lustro to pierwsza warstwa musi byc cieñka ale rozlana potem gdy zaczyna ci±gn±c dolewam drug± na pe³ny po³ysk je¶li jest to dach to(lub swoje auto)dolewam jeszcze trzeci±.je¶li nie rozlejesz pierszej warstwy to na szybkim utwardzaczu trudno jest rozlac lakier.dolewaj±c drug± lejesz grubiej by zgubic more i cieknie

gdulus
Wys³any: 2010-01-24, 22:59   
0
UP DOWN

Cytat:
dolewaj±c drug± lejesz grubiej by zgubic more i cieknie

zgadza sie w stu porcentach, ciezko mi na nim zgubicv morke ale staram sie tak zgubic i cieknie - choc nie zawsze,

inter napisa³/a:
,jak chce uzyskac lustro to pierwsza warstwa musi byc cieñka ale rozlana

cienka ale rozlana ???
czyli pierwsza warstwe (kontaktowa warstwa ktora wylewa si na pol ) zamiast zapruszac wylewac na na prawie gotowa??
i wtedy chyba trzeba odczekac dluzej ok 20 min i znowu druga ?????
taka sama

Lackdoctor 
Wys³any: 2010-01-25, 17:58   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
gdulus napisa³/a:
wylewam na lustor ale stredni na 10 pomalowanych elementow na 7 pojawi si jakis zaciek - maluje w pionie

To wynik masakryczny.
Musisz cos zajebiscie zle robic a z twoich fotek wynika ze za grubo jedziesz.
Widze to po klarze ktory wygl±da , juz wyschniety, jakby za chwile mia³ wodospad ruszyc.
Na moje zbyt gesty urabiasz a takiego rozlac jest ciezko.
Robisz grub± warstwe i ona puszcza i leciiiiiiii.
Nie poratuje cie firmowy pistolet bo nawet szajsem musziszs umiec wylewac bez zaciekow.
Mam jeszcze pewiem pomys³ dzieki ktoremu juz nigdy ci zaciek nie poleci a elementy bedziesz wylewa³ na lustro.

[ Dodano: 2010-01-25, 18:03 ]
inter napisa³/a:
je¶li nie rozlejesz pierszej warstwy to na szybkim utwardzaczu trudno jest rozlac lakier

W niczym nie przeszkadza jak nie rozlejesz pierwszej warstwy.
Drug± mozesz tez nie rozlac, bedzie wtedy warstwa jak jedna grubosc.
Ostatni± wylewasz na lustro i wszycho.
A cytrynke bedziesz mia³ tak± jak± chcesz ,bo rozrobisz bardziej rozpuszczalnikiem.
I nic nie pocieknie.

gdulus
Wys³any: 2010-01-25, 20:06   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisa³/a:
A cytrynke bedziesz mia³ tak± jak± chcesz ,bo rozrobisz bardziej rozpuszczalnikiem.
I nic nie pocieknie.

co to znaczy- ze na koniec jeslli bedzie cytrynka to samym rozpuszcalnikiem prysnac ta cytrynke zeby sie rozplynela
czy popprostu bardzie rozcienczyc lakier z rozpuszcalnikiem w trzesciej warstwie????

jakie przerwy pomiedzy warstwami wiem ze jesli na 1.5 razu to ok 3-5 minut tak zby sie nitki ciangnely po dotknieciu palcem
wielki dzieki za help
jak bede wylewal to nagram film i podrzuce

Lackdoctor 
Wys³any: 2010-01-25, 20:28   
0
UP DOWN

Z tym rozpuszczalnikiem nie przesadzajmy.
Moja rada.
Pierwsza warstwa nie na lustro tylko na drobny ale pokrywaj±cy powierzchnie mat, mozesz dwa razy przeleciec.
Nastepnie rozkrecasz bardziej ilosc materia³u i natryskujesz na mokr± drobn± cytrynke ale tak aby nie by³o dziurek niedolanych czy niepokrytej bazy.
Poczekasz az odparuje rozpuch , palcem na papierze sobie sprawdz, ma byc chociaz ci±gliwe, nie suche.
Nastepnie proponowa³bym dolac rozcienczalnika z 5%, tak orientacyjnie, sam niewiem ile bo kiedys poprostu ca³y klar bardziej rozrzedza³em.
Natryskuj±c dalej klar patrz jak sie rozk³ada, powinien sie rozlewac a jesli nie to musisz wolniej natryskiwac bo wtedy masz wieksz± ilosc materia³u naniesion± na element.
Tylko nie mozesz zatrzymac sie w miejscu bo zaciek poleci.
Poprostu musisz predkosc aplikacji wyczaic.
Proste i bez zaciekow.
Jak zatrybisz to bedzie pierwsza warstwa na cienkie lustro i druga na gotowca.
Bedziesz mia³ stosunek zaciekow 50 elementow i jeden delikatny zwis gdzies na wg³ebieniu klamki lub w profilach zderzaka czy grila.

A wez sobie pomó¿ lamp± warsztatow±, tak± swietlowk±.
Jak wylewasz ostatni± warstwe to tak musisz swiecic na element abys widzia³ lampe odbit± w miejscu ktore wylewasz a nie swiat³o od niej bo wtedy bys nic nie kontrolowa³ bo by oslepia³o.
Sprawdz wersje z lamp± to zobaczysz ze kontrolujesz wylewanie ostatniej warstwy i unikniesz zaciekow.
Wazne szczególnie przy do³ach drzwi co czesto s± niedolane.

No i napisz co wysz³o z moich rad.

No-limit
Wys³any: 2010-01-25, 20:59   
0
UP DOWN

gdulus napisa³/a:
Lackdoctor napisa³/a:
I nic nie pocieknie.

co to znaczy- ze na koniec jeslli bedzie cytrynka to samym rozpuszcalnikiem prysnac ta cytrynke zeby sie rozplynela
czy popprostu bardzie rozcienczyc lakier z rozpuszcalnikiem w trzesciej warstwie????

jakie przerwy pomiedzy warstwami wiem ze jesli na 1.5 razu to ok 3-5 minut tak zby sie nitki ciangnely po dotknieciu palcem
wielki dzieki za help
jak bede wylewal to nagram film i podrzuce

Zastosuj wolny rozcieñcz. do lakieru i nie kombinuj.Lakier HS na 1,5 warstwy w temp 20 st.C 5 min. na odparowanie MS- 5-10 min. na odparowanie.Max 10-15% rozc. :spoko:
To zdanie,na czerwono-pop³ynie Ci i zrobi siê tzw."firana".Je¶li robisz natrysk w temp. poni¿ej 19 st.C.podgrzej klar na grzejniku/zrobi siê rzadszy/.

gdulus
Wys³any: 2010-01-25, 21:35   
0
UP DOWN

oki ide lakierwoac zobaczymy co bedzie- nie bede lal duzo lepiej juz zpolerowac morke niz jebcolic sie z zaciekami -ja to juz wiem z pewnoscia,
obiecuje sobie ze nie zrobie zacieku aco bedzie zobacze i napisze wrzuce foty
ps szkoda ze nie przyszla jeszcze moja nowozamowiona iwata

PROJEKTER
Wys³any: 2010-01-25, 21:44   
0
UP DOWN

W warunkach warsztatu, a nie kabiny gdy nie masz mo¿liwo¶ci szybkiego podniesienia temperatury to raczej nak³ada siê ka¿da warstwê "na gotowe" tak ¿eby by³o cieniutko. Jak zostawisz pow³oce szansê na rozlewno¶æ to zawsze gdzie¶ poleci. To co pisze No-limit to wzorcowa rada ... tylko ¿e jak w gara¿u temperatura spada poni¿ej 10 st C a trzeba lakierowaæ to .... warunki odbiegaj± ju¿ od wzorca i trzeba zacz±æ kombinowaæ ... JA raczej u¿y³bym szybkiego rozpuszczalnika, zrobi³ rzadszy klar i pomalowa³ na gotowo ka¿d± warstwê bardzo cienko nawet kilka razy... a jak nie masz wyczucia przy pistolecie to tak ustaw spust i iglicê ¿eby nie by³a siê w stanie otworzyæ do koñca jak mocno przyci¶niesz ( i tu idealna jest IWATA albo SATA RP ) ... ale oczywi¶cie technika aplikacji to indywidualna sprawa ka¿dego lakiernika. Ja zawsze wola³em tak ( jak powy¿ej ) bo gdy skoñczy³em aplikacjê to nic ( poza ¶mieciami ) nie mog³o siê ju¿ staæ ... ¿adnych zacieków ... a jak gdzie¶ np. na dole elementu nie by³o idealnie to zawsze mog³em jeszcze raz poprawiæ i nie lecia³o ... oczywi¶cie im cieplej tym wolniejszy ten rozpuszczalnik ! ... no i kontrolowane przerwy pomiêdzy ka¿da warstw± ... czyli natrysk przy pocz±tku py³osucho¶ci poprzedniej ... a nie tak na wa³a po 5 lub 10 minutach ...czasami trzeba odczekaæ 20.

gdulus
Wys³any: 2010-01-25, 22:00   
0
UP DOWN

dobra wezme pod uwage chyba tak zrobie jak mowisz ide wylewac
ps , widze ze tez zaczynales od warunkow garazowych zanim byl prawdziwy warsztat ;)
dzieki

inter
Wys³any: 2010-01-25, 22:49   
0
UP DOWN
inter

Je¶li mogê ci co¶ jeszcze doradzi to cierpliwo¶c,czekaj miêdzy warstwami a¿ na klar zacznie ci±gn±c siê nitkami po dotkniêciu palcem.Zawsze gdy siê gdzie¶ ¶piesze to sobie bidy naklepie ^^

gdulus
Wys³any: 2010-01-26, 03:15   
0
UP DOWN

elo
juz wrocilem , i juz nie moge - znowu polecialy mi zacieki nawet juz za pierwsza warstwa, chcialem robic cieniutkie warstwy na gotowo , no i ze trzy warstwy jak pisaliscie i juz po pierwszej warstwie firanka na masce ,- nie mam pojecie czy to ten pistolet,a raczej to ja jesem taki leszcz , czesto jak cos robie to czesto jest tak ze chce za dobrze , za dokladnie i zestaraniie i czesto to dziala w druga strone, jak z tym clarem zadobrze chce go chyba rozlac od razu to znaczy tak zeby nie bylo takiego zapruszenie tylko tak sie staram zeby on sie polaczyl zlal sie w calosc no bo tak pisaliscie zeby cienkie warstwy rozlac od razu , no i kilka razy powtorzyc ,a i z tego wszyskiego chyba zapomnialem przykrecic materialu jak mowil proektant
Na szczescie gdzies albo slyszalem albo wyczytalem z forum ze jak leci zaciek to ktos tam zlewal caly element obficie clarem az zlecialo wszystkoo na rowno , i ja juz tak bylem zdesperowany ze mowie niech sie dzieje co chce ja tak probuje i mimo ze tego nigdy nie widizalem jak t osie robi rozrobilem jescze z 0.5 l claru i walilem od gory do dolu zlewajac zacieki i o dziwo wyszlo mi zajebiste lustro zarowno na masce jak i na cwiartce z czego sie nie ciesze wcale bo nie tak mialo byc- duzo zmarnowalem lakieru mgla sie taka zrobila od tego lakieru jak na moczarach o poranku, ale dobrze ze sie udalo bo juz bym jutro nie miaal czasu tych zaciekow do cierac bo klijent jutro przyprowadza samochod i trzy elementy do malowania caly bok

a do tego mozecie miec kupe smiechu bo w pewnym momecie jak lakierowalem dzis nie wiem po co odkrcilem przykrywe od pistoletu (chyba dla tego ze czytalem na froum ze jak sie zapcha odpowietznik to zle sie lakeir rozlewa ) i jak przchodzilm pomiedzy elementami to pol kubka rozlalo mi sie na glowe lakieru i , oplukaelem to woda i malowalm dalej zeby za bardzo lakier nie wyschl , jak wrocilem do domu to wygladalem tak jak bym sobie zel na wlosy nalozyl kiedy ide na disco tylko ze obecnie moja fryzura jest mego utwardzona i nie zniszczalna (sztywna jak kolce jerza , jutro glowa pojdzie na glace =zonka chyba sie ode mnie wyprowadzi przez to lakierowanie

ale ja nie moge sie z tego wycofac, iwate przeciez juz zamowiony i wiem ze sie w koncu naucze robic wszysko dobrze
musze moze gdizes sie przejsc do lakierni podpatrzec jak oni to rozlewaja bo
ja napoacztku probowalm jak rozlewaja chlopaki z filmikow na youtube SATA
Ale jak projektnat stwierdzil ja nie mgoe tak robic bo nie lakieruje w komorze i temperature mam duzo nizsza

jutro wrzuce fotki jak z przebiegu dzis juz nie dam rady

PROJEKTER
Wys³any: 2010-01-26, 09:49   
0
UP DOWN

gdulus napisa³/a:
widze ze tez zaczynales od warunkow garazowych zanim byl prawdziwy warsztat ;) dzieki

no w³asnie ... Ja mia³em gorzej ... najpierw pracowa³em jako kierownik w trzech ASO potem zbudowa³em prawie 40 lakierni i nowoczesnych warsztatów ... a pó¼niej mój dawny wspólnik wkrêci³ mnie w wynajêcie bardzo du¿ej firmy bran¿y motoryzacyjnej zreszt± partnera FORD.
Lakierni tam nie by³o ... nawet miejsca na ni± ! ... a handlowa³em samochodami z niemieckiej poczty ( ¿ó³te fordy courier ) i trzeba by³o szybko lakierniê zorganizowaæ. Wiêc lakierowanie w takich warunkach jak opisujesz ( np ca³ego Forda Transita na bia³o - przy minus 12 st C i otwartej bramie ) faktycznie siê zdarza³o.
Na szczê¶cie dziêki w³asnym wieloletnim kontaktom, poza do¶wiadczeniem lakiernika mia³em za sob± kilka o¶rodków szkoleniowych najwiêkszych koncernów i mog³em dzwoniæ z pro¶b± o pomoc i odpowiednie materia³y i sprzêt do takiej "ekstremy" ... nie koniecznie od razu to kupuj±c - na próbê ;) Ty masz lepiej ... masz dostêp do Forum i mo¿esz pytaæ o wiele ró¿nych rozwi±zañ.

... i zapytam tak z ciekawo¶ci ... Te zacieki to nie lec± ci przypadkiem na krawêdziach ? ( koñcówkach elementów ).

Jak dostaniesz IWATE to we¼ sobie kawa³ek du¿ej blachy ... rozrób bezbarwny z szybkim utwardzaczem i zrób du¿o du¿o rzadszy ten lakier. Taki rzadziutki wlej do pistoletu. Pewnie nie masz wyczucia na spu¶cie wiêc ustaw regulacjê tak ¿eby iglica cofa³a siê do po³owy mo¿e w 70 % . pomaluj jedn± cieniutk± pó³matowa warstwê i zostaw, a¿ dobrze z³apie ( cierpliwo¶ci ! ). Potem druga i trzecia cieniutko od razu na gotowo ( pamiêtaj ¿e ten lakier jest rzadziutki :tak: ) nie dolewaj jak jest dobrze !!! Lakiernicy maj± czasami tak± fobiê grubiej - ¿eby siê nie przetar³o przy polerowaniu.

Homer S. 
Wys³any: 2010-01-26, 14:40   
0
UP DOWN

Pomóg³: 19 razy
Co¶ mi tu wygl±da ¿e kolega nie u¿ywa stojaków obrotowych. Po lakierowaniu maski w pionie jak siê nie ma pewno¶ci lub wprawy albo jest zimno w pomieszczeniu mo¿na j± przekrêciæ na stojaku w poziom i na 100% nie bêdzie zacieków. To samo siê tyczy b³otników drzwi itp. malowanych na stojakach obrotowych.Koszt stojaka nie du¿y a poprawki wiêcej kosztuj±.

mineks600
Wys³any: 2010-01-26, 16:43   
0
UP DOWN

Kolego Gdulus nie masz sie czym martwiæ takie problemy ma ka¿dy lakiernik na pocz±tku, to i tak siê ciesz, ¿e robisz na siebie i dla siebie. Ja jak zmienia³em pracê jako wyszkolony i pewny siebie spec dosta³em na start do pomalowania bok i dach RANGERA to nie do¶æ ¿e dach wyszed³ masakrycznie to jeszcze na ostatni± warstwê sie wlepi³em kombinezonem do boku. A malowa³em IWAT¡ t± która zamówi³e¶ (po lakierniach forda u¿ywaj± g³ownie iwaty) i nie zdziw sie jak dostaniesz IWATÊ i problem bedzie nadal. Napisze z szacunkiem dla Ciebie ¿e twoj± przyczyn± jest ma³e do¶wiadczenie i nie ma co sie pocieszaæ ¿e jak sie poleje albo nie doleje to sie zetrze. Ka¿dy wie ¿e zawsze wyjdzie to ¶rednio i dopóki lakierujesz zarobkowo to musisz to opanowaæ bo nie bedzie klienta.
Dwie rady: cierpliwo¶æ i cierpliwo¶æ.

PS. A¿ sie nie chce wierzyæ ze kolega PROJEKTER tez by³ gara¿owcem(mimo wszystko) i a¿ mi³o przeczytaæ ¿e w koñcu siê otworzy³ :)

I pytanie tak na marginesie do PROJEKTERA.
Czy autoryzowane lakiernie forda wszystkie u¿uwaj± produktów IWATY?

gdulus
Wys³any: 2010-01-26, 16:53   
0
UP DOWN

racja w poziomie jak maske maluje to nie ma zadngo zacieku, wczesniej jak malowalem to maska wisiala na drabinie a jak skonczylme to drabine kladlem z maska w poziom i nie bylo zaciekow ale ja chce sie nauczyc tak rozlewac zeby nie plynely zacieki i w pionie bo przseciez cwiartke albo drzwi to maluje na samochodzie i w tedy nie ma mozliwosci zrobienia poziomu pozatym , jak klade po lakierowaniu mask w poziom to nawali mi pylku na make ktory potem trzeeba dlugo polerowac i zawsze wieksze ryzyko przedarcia.

MINEK600
dzieki za pocieszenie, mi tez ciagle sie trafiaja jakies wpadki, wczoraj tez sie oparlem o gorn rant swiezo pokryty baza ,albo oinnym razem , na swiezo malowany element spadly mi 3krople wody z sufitu a ja to przykrylem bezbarwnym , ablo , gdy obklejalem drzwi ktre pomalowalem bo malowanie rozlozyelm na raty i gdy odlepialem tasme to taktak sie wkleila w lakier ze musialem ja trzec papierem az przetarlem sie do bazy i tak moglbym wy.liczac i wyliczac ...
A to fotki z znocnego lakierowania
przed

tak podgrzewam lakier

bylo troche tego odkurzu

a to na drugi dzien

lakier tak mi sie dobrze rozlal na lustor bo poszly mi zacieki i ja je lalem w dol i w dol az splynely , ale czy mozliwe jest zeby tak rozlac bez takeigo mocnego lania jak deszczem , w garazu przy 5 stopniach ???

A DZIS przyszla nowa maszynka ;)

mineks600
Wys³any: 2010-01-26, 16:56   
0
UP DOWN

OPTIMA 650 LVLP do bezbarwnego jest lepsza od iwaty szkoda zê ju¿ zamówi³e¶ bo naprawde do przemys³u IWATA ale tak dla siebie to OPTIMA lepsza moim zdaniem bo i tañsza i lepiej wykonana.

[ Dodano: 2010-01-26, 17:00 ]
maska moim zdaniem nie do wypolerowania!!:) Przeciez to czarny
!!!

Lackdoctor 
Wys³any: 2010-01-26, 17:52   
0
UP DOWN

gdulus, Na aucie sie poprawi³es.
Ale maska nadal przelana moim zdaniem, ale mniej niz zwykle potrafi³es przelac.
Dodatkowo wez kombinezon zak³adaj bo te w³oski z ubrania to ja przez ca³e moje malowanie na wszystkich autach tyle nie mia³em syfkow co ty na masce.
Polerka maski 1500 ale na klocku lub gumie cie uratuje.
Potem 2000 i bedzie w miare ok.

[ Dodano: 2010-01-26, 17:55 ]
Widze po fotkach ze ojcem zosta³es - gratuluje.

PROJEKTER
Wys³any: 2010-01-26, 18:26   
0
UP DOWN

mineks600 napisa³/a:
... I pytanie tak na marginesie do PROJEKTERA.
Czy autoryzowane lakiernie forda wszystkie u¿uwaj± produktów IWATY?

Nie tu nie ma zasady bo tzw. wyposa¿enie rêczne czy drobne jest poza list± standardów dealerskich. To jakie pistolety s± w danej sieci serwisowej bardziej jest zwi±zane z dystrybutorem lakierów który dostarcza materia³y do serwisu. Np. w czwartek by³em w serwisie SEATa i tam lakiernicy maj± DeVilbisa do klaru ( bo niby tak zaleca SIKKENS ) SATA 3000 HVLP do bazy i jeden pistolet Wagner, Vagner jako¶ tak ( ale chyba co¶ pokrêci³em z ta nazw± ? ) ... no w ka¿dym razie nie ma zasady i specjalnego powi±zania pistoletów z mark± samochodów. Inaczej jest w lakierach, kabinach, ramach tu jest Biblia Servisu i trzeba siê tego trzymaæ !

lysy_22
Wys³any: 2010-01-26, 18:30   
0
UP DOWN

sprawdz stosunek utwrdzacza do klaru bo mozliwe ze zle mieszasz. i sprawdz czy utwrdzacz jest szybki bo tylko taki powienienes u¿ywaæ i we¼ lampe warsztatow± naprawde pomaga.

mineks600
Wys³any: 2010-01-26, 18:44   
0
UP DOWN

A u mnie w warstacie brygadzista nam wciska ¿e to ford dyktuje co i jak u¿ywaæ a u¿ywa lakierów du pont. Pyta³em bo szykuje sie wymiana gunów u Nas i chcemy(pracownicy) zaproponowaæ jakie¶ szybsze pistolety tzn. nie mówiê ¿e IWATY s± z³e bo s± swietne i co najwazniejsze d³ugowieczne ale przy malowania du¿ych p³atów trzeba siê nimi trochê omachaæ i d³u¿ej sie spêdza w komorze. A przecie¿ akord jest akord, a i zdrowie wa¿ne.:)

gdulus
Wys³any: 2010-01-26, 23:18   
0
UP DOWN

Cytat:

jest grupo lakieru to wyopoleruje tak mysle
robie to na obrotowetj najperw 500 potem 1000 a na koniec 1500 = 20min
plus g3 i g10
zaraz ide polerowac zrobie to wrzuce foty jak po polerce

Cytat:
Dodatkowo wez kombinezon zak³adaj bo te w³oski z ubrania to ja przez ca³e moje malowanie na wszystkich autach tyle nie mia³em syfkow co ty na masce.

no wlasnei te pylki co to jest?? maluje w pione zeby ich bylo jak najmniej a one dalej sie gormadza , one sa ze mnie ??? z moich ubran ????
Lackdoctor napisa³/a:
Widze po fotkach ze ojcem zosta³es - gratuluje.

hehe- i na mnie przyszla pora
dzieki dzieki
Cytat:
sprawdz stosunek utwrdzacza do klaru bo mozliwe ze zle mieszasz.

raczej dobrze 2:1 przykladam sie do proporci, mi sie wydaje ze to wina moja bo wczeseniej malowalem na transtech' devilbiss i zawsze robilem to z bliska i jak nowa szkola pokazuje jeden przy drugim ruchu i coraz nizej jak automat a teraz mam sata hp 10 letniego i tymi hp chyba sie inaczej powinno malowac

crystal
Wys³any: 2010-01-26, 23:50   
0
UP DOWN

Pomóg³: 9 razy
gdulus napisa³/a:
no wlasnei te pylki co to jest?? maluje w pione zeby ich bylo jak najmniej a one dalej sie gormadza , one sa ze mnie ??? z moich ubran ????

Swetry, dywany i tym podobne w³ókna naturalne to generatory kurzu, Tyvek poprawi sytuacjê :spoko:

Opisywane przez Ciebie problemy bêd± cenne dla potomnych ale spróbuj zainstalowaæ jaki¶ s³ownik i polskie znaki ¿eby ³atwiej siê czyta³o.

gdulus
Wys³any: 2010-01-27, 01:43   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisa³/a:
... i zapytam tak z ciekawo¶ci ... Te zacieki to nie lec± ci przypadkiem na krawêdziach ? ( koñcówkach elementów ).
tez sie zdarza ale tez sie zdarza ze w polowie elementu lub na plaskiej czesci elementu wyzej lub nizej bez reguly

crystal napisa³/a:
polskie znaki ¿eby ³atwiej siê czyta³o.

nie mam polskich znakow w swoim laptopie ale sprobuje cos zainstalowac;)
mineks600 napisa³/a:
!!!

robie to tak na obrotowej maszynce krazek papieru sciernego grubosc 500(usuwam pylki wtracenia zacieki , dziorki,) potem 1000 na maszynkce i 1500 na maszynkce caly czas na maszync no i standarodowo g3 plus g10
i taki wynik:
przed

i po zabiegu

chyba lustro wychodzi o ktore chodzi

[ Dodano: 2010-01-27, 12:58 ]
mineks600 napisa³/a:
OPTIMA 650 LVLP do bezbarwnego jest lepsza od iwaty szkoda zê ju¿ zamówi³e¶

tez juz chyba zaczynam zalowac choc jej jeszcze nie wyprobowalem, teraz wiekszosc osob jak juz kupilem sie wypowiada to ze sat ,optima , devilbiss gti pro lepszy do claru ale jak jak przetrzepalem wczesniej caly internet to praktycznienic nie znalazlem porownania saty devlbissa czy iwata ktory lepszy do claru , jeden wateek znalazle ze ktos pisal ze jak sprobowal iwaty to odstawil sata rp wiec tym sie zasugerowalem
, moge jeszcze oddac go pod warunkiem ze go nie uzyje , i mog kupic uzywanego 3000 rp za ta cene dalem za iwate 180 fuli (800 zl ) w promocji

PROJEKTER
Wys³any: 2010-01-27, 16:02   
0
UP DOWN

Przepraszam .... ale sk±d taki wniosek w sprawie jakiej¶ tam Optima ? Rozumiem, ¿e to subiektywna opinia u¿ytkownika ... a z tym siê nie dyskutuje ka¿dy ma w³asne preferencje ... bo nie jest to na pewno ocena wydana na podstawie analizy danych technicznych i zestawie porównawczych .... ani poziomów sprzeda¿y pistoletów na ¶wiecie ( czyli danych w procentowym udziale rynku ka¿dego producenta ). Z ca³ym szacunkiem dla wszystkich produktów Optima ... ale to trzecia liga ! Król jest tylko jeden SATA, a IWATA depcze jej skutecznie po piêtach ... szczególnie teraz jak technologia HVLP odchodzi powoli w przesz³o¶æ ... a w niej SATA by³a nie do pobicia od modelu 2000 bo wcze¶niej NR 92 i NR 95 to by³ szajs za który SATA wstydzi siê do dzi¶ ( szczególnie NR 92 bo ten to wogóle nie chcia³ malowaæ ) ... ale tak to jest z pionierskimi technologiami ... inni mieli ju¿ co kopiowaæ i porawiaæ :D

mineks600
Wys³any: 2010-01-27, 17:12   
0
UP DOWN

Ca³y czas odnoszê siê do konkretnego tematu i problemach lakierników i naturalnie s± to sugestie wyl±cznie moje, nie kierujê siê tutaj opini± rynku czy ilo¶ci± sprzedanych pistoletów np.SATY, bo jak dla mnie to podejscie bardzo wygodne. Wiadomo ¿e w realiach dzisiejszych konkurencja jest pod³a bo dla nich kopiowanie to normalna sprawa i ja tez sie z tym pogodzi³em.

My¶lê ¿e ¿le zinterpretowa³ Pan moj± wypowiedz, nie chodzi tu o przechwalanie sie ze ja mam tak± jak±¶ tam OPTIME i jest zajebista (bo SATA i tak jest lepsza ale dro¿sza) tylko o bezpo¶rednie porównanie pistoletów z ró¿nych niestety lig które technologicznie maj± podobne parametry ale ró¿ni± sie przede wszystkim cen±. A przecie¿ SATÊ tak samo zopiniowali tacy ludzie jak my i budowali jej wizerunek, wiêc wysnuwam wniosek, ¿e tak samo OPTIMA ma prawo do walki z konkurencja i ja jestem za OPTIM¡ a Pan moze byæ nadal za SAT¡

Bior±c pod uwagê przedmiot tematu wyrazi³em moj± opiniê nie wiedzia³em tylko, ¿e ka¿de s³owo trzeba tak skrupulatnie t³umaczyæ i fundamentowaæ zestawieniami sprzedazy oraz opisami technicznymi.
Lubiê takie konwersacje np. z Panem, który publikuje ciekawe i pouczaj±ce artuku³y w mediach i czasem w³±cza siê w chocia¿by takie naziemne tematy i dziêki takim tematom mo¿e jak Pan bêdzie kiedy¶ w jakim¶ warsztacie i zapytaj± Pana o inny pistolet ni¿ SATA czy IWATA poleci im Pan OPTIMÊ.

PROJEKTER
Wys³any: 2010-01-27, 19:19   
0
UP DOWN

Bardzo m±dra i rzeczowa odpowied¼. Dziêkujê tak¿e za trochê "wazelinki" :D bo to zawsze mi³e jak kto¶ docenia czyje¶ do¶wiadczenie. Ja niestety jestem trochê "sztywniakiem" je¿eli chodzi o eksperymentalne rozwi±zania, urz±dzenia i technologie. Z mojego punktu widzenia najlepiej jest zaproponowaæ klientom SATA, lub IWATA bo tak przekazana porada sprawdzona w wielu innych niezale¿nych ¼ród³ach zawsze pozostaje doskona³a profesjonaln± rad± ! Autorytet buduje siê wieloma cennymi radami i rzeczowymi argumentami ... a straciæ go mo¿na jedn± nieprzemy¶lan± wypowiedzi± lub nagiêciem rzeczywisto¶ci. Dlatego pozostanê przy SATA proponuj±c tym co nie mog± sobie pozwoliæ na pistolet za 1500 z³ tañszy model np 1000 B Rp .... choæ urz±dzenia z tzw. drugiej ligi mog± mu oczywi¶cie dorównywaæ i byæ tañsze, ale odpowiedzialno¶æ za tak± poradê ... jest jednak zbyt du¿a. Wielu z was to anonimowe osoby a ja niestety muszê uwa¿aæ na swoje zawodowe porady i opinie ¿ebym kiedy¶ nie dosta³ na spotkaniu wydruku z netu z jak±¶g³upot± jak± napisa³em. Pozdrawiam.

[ Dodano: 2010-01-28, 11:44 ]
Niestety PROJEKTER napisa³ :

...a najlepiej SATA 1000 B RP ale z g³owic± 1,2 - tanio i bardzo ekonomicznie ... do tego niezawodnie ... i to SATA ! G³owica 1,3 wypada ju¿ z obiegu ...

Panowie ( i Panie oczywi¶cie ) bardzo przepraszam za t± b³êdn± informacjê, ale wynika ona z pewnego eksperymentu technicznego. Chodzi o g³owicê 1,2 w pistolecie 1000 B RP SATA. Rozmiar ten w tym pistolecie zosta³ wprowadzony w niewielu próbnych modelach i nie jest to po prostu mniejsza g³owica tylko ... komplet zbli¿ony do tego co w pistolecie 3000 RP.... dostosowany do modelu 1000.

Niestety okaza³o siê, ¿e wprawdzie doskonale sprawdza siê przy materia³ poliuretanowych i lakierach bezbarwnych ... natomiast fatalnie sprawuje siê z t± g³owic± przy bazach z grubym ziarnem aluminiowym ( per³y s± ok. ) Ide± wprowadzenia nowej g³owicy do pistoletu o szerokim strumieniu aplikacji by³o wyj¶cie na przeciw klientom oczekuj±cym od niego mo¿liwo¶ci szybkiej aplikacji materia³ów - szerokim strumieniem i cienk± warstw±. ( np lakieruj±cych na produkcji osprzêt do pojazdów osobowych np. nadbudówki do pickapa czy baga¿niki dachowe itp. ) Okaza³o siê jednak po wielu próbach z ro¿nymi materia³ami metalicznymi, ¿e nie da siê osi±gn±æ zadowalaj±cego efektu dekoracyjnego pokrycia baz±. ( tj zgodno¶ci efektu z wzorcem ) Standardowy Model SATA 100 RP przy tym zadaniu okaza³ siê znacznie lepszy od hybrydy 1000 + g³owica 1,2 S. Ta g³owica - 1,2 S pozostanie wiêc domen± modelu 3000 RP gdzie sprawuje siê doskonale i ten pistolet odpowiedzialnie polecam !. W 1000 B RP w tym roku ( i s±dzê ¿e tak¿e w kolejnych latach ) pozostanie typoszereg g³owic taki jak w ofercie z 2009 ! [b] natomiast ze standardowym zestawem od tego modelu i g³owic± 1,3 pistolet 1000 B RP nie powinien byæ wykorzystywany do aplikacji baz ( wodnych i konwencjonalnych ) w naprawach samochodów !

Ale ... lada moment na rynku pojawi siê nowy model pistoletu SATA JET 90-2 RP dostosowany dok³adnie do zadania aplikacji wszystkich baz i lakierów bezbarwnych, oraz solidów akrylowych z pe³nym zestawem wymiarowym g³owic. Zdradzê ( choæ pewnie ) dostanê za to po g³owie ) ¿e cena nie przekroczy 1000 z³, a tani i bardzo dobry model 100 powoli powoli odejdzie w cieñ !

Jeszcze raz przepraszam za dezinformacjê, ale jak siê nie handluje takimi urz±dzeniami to czêsto pada siê tak¿e ofiar± w³asny spostrze¿eñ na prezentacji nowego produktu który czasami okazuj± siê tylko jego technicznym testem na rynku w warunkach "bojowych"

Pozdrawiam i dziêkujê za bardzo bardzo szczegó³owe zapytania przes³ane na e-mail które zmusi³y mnie do kontaktu z przedstawicieli firmy SATA w Polsce i wyja¶nienia sprawy.
Jeszcze raz przepraszam ! ... Mam nadziejê ¿e nikt nie zd±zy³ jeszcze nafukaæ w skleie na sprzedawcê ¿e nie ma takiej g³owicy do modelu 1000 B RP :/ :/ :/

djpolak1985
Wys³any: 2010-02-07, 00:58   
0
UP DOWN

gdulus a gdzie mieszkasz w anglii dokladnie? jak niedaleko mnie to ci moge zademonstrowac jak w praktyce rozlewa sie ten lakier. usmialem sie po pachy jak czytalem ta histoie pozdrawim i podziwiam cierpliwosc i wytrwalosc w zglebianiu profesji

obcy_69
Wys³any: 2010-02-22, 01:17   
0
UP DOWN

Pomóg³: 24 razy
gdulus...tak z ciekawosci

Jaka ilosc tego lakieru wylewasz na element..??
Napisz ile Ci idzie na maske..a ile np. na drzwi..(nierozrobionego).

gdulus
Wys³any: 2010-03-15, 11:19   
0
UP DOWN

djpolak1985 napisa³/a:
gdulus a gdzie mieszkasz w anglii dokladnie?

witam ja mieszkam w warrington wa27qa a ty gdzie ?????/
ja bym sie z checia przjechal i popatrzyl jak to robia profesjonalisci z doswiaczeniem.

obcy_69 napisa³/a:
Jaka ilosc tego lakieru wylewasz na element..??
Napisz ile Ci idzie na maske..a ile np. na drzwi..(nierozrobionego).

nie pamietam ale duzo mi szlo tego lakieru napewno na maske ok 350 ms samego a na drzwi to tez z 3 stowki rozrabialem

[ Dodano: 2010-03-15, 11:46 ]
djpolak1985 napisa³/a:
i podziwiam cierpliwosc i wytrwalosc
ogolnie nie daje latwo zawygrana drugie stronie ale
sam nie wiem skad ta wytrwalosc biore maske teraz od forda maluje chyba szosty raz , ta samoa maske , dwa razy spadla mi z mojej drabiony przerobionej na stojak , za drugim razem musialem kupic nowa bo pouszczerbywaly sierogi , raz na bazie narobilem chmurek bo za malo bazy kupilem (chcialem zminimalozowac wydatki) , raz byla firanke i ja tarlem az przetarlem do bazy , potem robilem na masce zaprawke w to miejsce i bylo widac na masce w efekcie koncowym ze byla robiona zaprawke wiec maska do przemaowania byla
iteraz ostatnio dwa razy malowalem i mam tysiace dziurek w masce gdzie lakeir nie styka do maski, , czy to mozliwe ze to plak do plastkow samochodowych z mysjki samochdowaej oddalonej 15metrow od mojego garazu , a w angli jest wietrznie ciagle i garaz nie szczelny wiec chyba bede musial juz tylko lakierowac nocami jak myjka zamknieta albo o 6 rano ;)

obcy_69
Wys³any: 2010-04-24, 18:50   
0
UP DOWN

Pomóg³: 24 razy
gdulus..jesli chodzi o maske to rozsadna ilosc tego lakieru...ale juz na drzwi to wystarczy 100-150 ml. oczywiscie zewnetrznie. Co do PLAKA to strzez sie jak ognia..w ogole wszystkich specyfikow opartych na siliconie..

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Warsztat

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: