Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
ewka
Wysłany: 2010-01-28, 16:18   problem z kompresorem
0
UP DOWN

Witam!
Od jakiegoÂś czasu czytam to forum,ale niestety nigdzie nie znalazÂłam konkretnej odpowiedzi na mĂłj problem,wiec postanowiÂłam napisaĂŚ posta.
Jestem poczÂątkujÂąca w temacie aero, kupiÂłam aerograf paschee vl, ktĂłry sprawuje siĂŞ dobrze, wiĂŞc podejrzewam,Âże problem leÂży w kompresorze.
Mianowicie: podczas malowania, w pewnym momencie, aerograf zaczyna "pluĂŚ"farbÂą, ktĂłra jest mocno rozrzedzona, prawdopodobnie dostaje siĂŞ do niej razem z powietrzem skroplona para wodna. SÂądzĂŞ, ze jest to wina kompresora tÂłokowego(mar 3000), ktĂłry tÂłoczy ciepÂłe powietrze do zimnego wĂŞÂża i para siĂŞ skrapla. Wykluczam raczej zatkany aerograf, staram siĂŞ o niego dbaĂŚ i czyÂściĂŚ regularnie. CzytaÂłam gdzieÂś, ze tak badziewny kompresor(ktĂłrego jestem szczĂŞÂśliwym posiadaczem:)) szybko siĂŞ nagrzewa i mogÂą wystÂąpiĂŚ takie problemy, po kilkudziesiĂŞciu minutach uÂżytkowania, ale z moim dzieje siĂŞ to niemal natychmiast po uruchomieniu.
Dodatkowa informacja(nie wiem czy to ma znaczenie, ale kto wie): wê¿yk od pascha nie pasowa³ do kompresora wiêc musia³am go przyci¹Ì i wymieniÌ na inna koùcówkê.
W zwiÂązku z tym pytanie:
Czy ktoÂś wie, jak mogĂŞ pozbyĂŚ siĂŞ tego problemu?
A jeÂśli to rzeczywiÂście kwestia pary wodnej to czy moÂżna zamontowaĂŚ jakiÂś dodatkowy filtr, odwadniacz, coÂś co osuszaÂłoby powietrze?
Z gĂłry bardzo dziĂŞkujĂŞ za odpowiedÂź:)

Tadeusz 
Wysłany: 2010-01-28, 18:02   
0
UP DOWN

S¹ ró¿ne rozwi¹zania.
Tutaj odwadniacz miĂŞdzy wĂŞÂżem i aero.
Tutaj wĂŞÂżyk z "puÂłapkÂą na wilgoĂŚ", poniewaÂż jest przezroczysty, widzisz co siĂŞ w nim zbiera.
Ten z kolei jest miêdzy w¹¿ i kompresor.
To s¹ przyk³ady. Odwadniacze produkuj¹ ró¿ne firmy, w róŸnych wariacjach, w ró¿nej jakoœci, zale¿nie od ceny i potrzeb. Nie poleca³bym chiùszczyzny. Najtaùsze dorwiesz w np. Castoramie za jakieœ 25 PLN, ale lepiej troszkê do³o¿yÌ na coœ, co lepiej i d³u¿ej pos³u¿y. Wydaje mi siê ¿e Twój MA3000 standardowo sprzedawany jest z odwadniaczo-reduktorem, który jednak, sama widzisz, jak dzia³a.
Skombinuj jakiœ inny kompresor, ze zbiornikiem lub na razie pokombinuj coœ z tym, czyli mo¿e zepnij z jak¹œ butl¹ gazow¹ czy gaœnic¹. Ciœnienie nie bêdzie tak pulsowa³o, a i odwadniacz lepiej sobie poradzi dopiêty miêdzy zbiornikiem a wê¿em.

ewka
Wysłany: 2010-01-28, 21:03   
0
UP DOWN

Ok, dziĂŞki za odpowiedÂź i linki. Pokombinuje coÂś, Âżeby jeszcze ten kompresor wyzyskaĂŚ, ale chyba zacznĂŞ siĂŞ staraĂŚ o coÂś porzÂądnego.

LoboLoco 
Wysłany: 2010-01-29, 07:47   
0
UP DOWN

Ja mam samorĂłbkĂŞ ze zbiornikiem i odwadniaczem przeÂłoÂżonym z MARa... mogĂŞ pracowaĂŚ okoÂło 4h spokojnie, ale przewody sÂą juÂż biaÂłe od pary... polecam jednak kupiĂŚ zamiast filterka pod aerograf, porzÂądny filtr dla lakiernikĂłw... coÂś w ten deseĂą (to tylko przykÂład) http://sklep.optionall.pl...trza-12-AF5000/ ,w lakierni NIE MA PRAWA byĂŚ wody w powietrzu... a przy malowaniu modeli to nie wiem czy tak jest to "waÂżne" dla producentĂłw sprzĂŞtu... dobrym rozwiÂązaniem pewnie byÂłaby chÂłodnica powietrza, ale ten temat wymaga dokÂładniejszych przemyÂśleĂą ;)

ewka
Wysłany: 2010-01-30, 14:23   
0
UP DOWN

ZamĂłwiÂłam juÂż filtr, mam nadzieje, Âże trochĂŞ to pomoÂże.
W kaÂżdym razie zdecydowaÂłam, Âże to rozwiÂązanie tymczasowe - zbieram juÂż kasĂŞ na dobry kompresor (bo lodĂłwkowca zbudowaĂŚ samodzielnie nie dam rady:))
Bardzo dziĂŞkuje za pomoc!

LAKIEROWANKO Strona Główna » AIRBRUSH » Forum Airbrush

Odpowiedz do tematu