Szukaj FAQ Album

Przesunięty przez: Tech 2009-04-25, 17:42
Autor Wiadomość
stawiar 
Wysłany: 2007-12-17, 19:22   poczÂątkujÂący II
0
UP DOWN

witam, prosze Was o pomoc i wyt³umaczenie co i jak, co z czym, co na co i ogólnie o lakiernictwie. :oops: zalogowa³em sie na tej stronce poniewa¿ potrzebuje zaczerpn¹Ì troche wiadomoœÌ o lakiernictwie,przegl¹da³em dosyÌ sumiennie wiêkszoœc postów ale i tak nie znalaz³em wszystkich odpowiedzi na moje pytania, ale o tym póŸniej :???: zabra³em sie za przygotowywanie swojej warszawy 223 pod lakier. Tak wiêc... autko ju¿ mia³o jechaÌ do lakiernika i ZONK :roll: podk³ad akrylowy zacz¹³ pêkaÌ na ca³ym aucie ( po kilku dniach auto wygl¹da³o jak wyschniête, popêkane dno zbiornika wody na pustyni, oraz ca³a warstwa podk³adów zacze³a odpadaÌ p³atami z auta). Napewno popieprzy³em coœ z warstwami, ju¿ pisze co i jak robi³em. Auto zosta³o oczyszczone do go³ej blachy i zosta³o pomalowane farb¹ antykorozyjna CORRINA, dalej ( tu mi podpowiedzia³ znajomy i pewnie to bêdzie przyczyn¹ tego co sie sta³o :evil: ) zosta³a po³o¿ona na corrine szpachla natryskowa i zwyk³y szpachel na wiêksze nierównoœci, dalej podk³ad akrylowy, znowu troche szpachli i znowu podk³ad akrylowy. Corrina nie by³a matowiona poniewaz sama z siebie i tak jest szorska, dlatego jej nie matowi³em ( teraz ju¿ ¿e powinienem), odleg³oœci w czasie pomiêdzy poszcczególnymi warstwami by³y dosyÌ sporawe ( k³adzone od 2 tygodni przerwy do miesi¹ca czasu, tak wiêc na pewno by³y dobrze wyschniete).
Na forum ju¿ znalaz³em mniej wiêcej co i jak (ju¿ wiem ¿e warswy po koleji to blacha=p.reaktywny=epoksydowy=szpachla=podk³ad), ale nie ³apie sie co to jest (nie mog³em znaleŸÌ) ten wash primer.
na aucie aktualnie zostaÂła nie ruszona warstwa corriny ( dobrze sie trzyma) a to co byÂło dalej ( kolejne warstwy, tak jak pisaÂłem wyÂżej) poprostu odpadÂło ( no troche jeszcze sie trzyma). I mam takie pytanko, czy tÂą corrine teÂż musze zerwaĂŚ aby znowu bawiĂŚ sie z przygotowaniem auta pod lakier, czy moÂże zostaĂŚ i nadaje sie na takie sprawy akiernicze?
Oraz mam kilka mniej waÂżnych pytaĂą. czy farba reaktywna to jest to samo co farba tlenkowa? i jaka jest corrina? i co to jest ten wash primer? wiem Âże troche chaotycznie to opisaÂłem, ale jeÂśli ktoÂś dotrwaÂł do koĂąca to wielkie dziĂŞki, pozdrawiam :wink:

lukas
Wysłany: 2007-12-17, 20:33   
0
UP DOWN

Musisz zmyĂŚ nitrem tĂŞ corrinĂŞ. Raczej nie uda ci siĂŞ poÂłoÂżyĂŚ podkÂładu 2K (z utwardzaczem) na ten grunt. BĂŞdÂą problemy. A juÂż na pewno nie moÂżesz tego teraz szpachlowaĂŚ ani dawaĂŚ natryskowej.

stawiar 
Wysłany: 2007-12-17, 20:49   
0
UP DOWN

znaczy sie zamiast tej corriny powinien byĂŚ ten 2K czy na co inne kÂładzie sie ten 2K? ( i co to jest ten 2K :oops: )

Bodzio 
Wysłany: 2007-12-17, 21:33   
0
UP DOWN
--B_C_G--

Wash primer to podkÂład reaktywny. Na twoim miejscu zerwaÂł bym to wszystko do goÂłej blachy i zrobiÂł bym tak:

-przetrzeĂŚ papierem wszystko (240)
-odtÂłuszczanie (np. APP robi dobre, ja mam na razie Novola odtÂłuszczacz i ok jest, ok12zÂł za 1l)
-podkÂład reaktywny (wash primer, moÂże byĂŚ novola, komplet 1:1)
-na to mo¿e iœÌ epoksyd
-szlifowanie np. 240 - 300 i wyrĂłwnanie co nieco
-odtÂłuszczenie caÂłoÂści
-szpachlowanie (goldcar ma fajne szpachle)
-obrabianie od (grube warstwy, z grubsza 80) póŸniej 120-180-220-240
-odtÂłuszczenie caÂłoÂści
-podkÂład akrylowy (dobrej firmy, nie naleÂży tu oszczĂŞdzaĂŚ np RM, Dupont, i jak na forum poczytasz to i Novol ok bĂŞdzie)
-póŸniej 400 obrotówka (sucho), albo 800 rêcznie (woda) pod srebrne kolory, per³ê to i 1200, no ale ka¿dy ma swoje zdanie
-póŸniej odt³uœciÌ
-pomalowaĂŚ np akrylem, lub baza + klar (po odparowaniu i przetarciu antystatycznÂą - klar, bo raczej nikt komory tutaj nie ma i syfy bĂŞdÂą osiadaĂŚ)
-jak nie wyjdzie lustro, to papierek 2000-2500, a nawet 3000 i szlifowanie na mokro, póŸniej pasta np G3, mleczka polerskie itp.
-na koniec piwko i cieszenie siĂŞ z supeeerrrr maszyny :)

Etap malowania mo¿esz pomin¹Ì, bo zrobi to za Ciebie Lakiernik :)

ps. nikt nie musie siĂŞ ze mnÂą zgadzaĂŚ ;) aaa i jeÂśli coÂś jest Âźle to piszcie :wink:

Amiggo 
Wysłany: 2007-12-17, 22:00   
0
UP DOWN

2K oznacza liniĂŞ produktĂłw lakierniczych dwu komponentowych, podkÂłady, lakiery jedno (najczĂŞÂściej dwuskÂładnikowe akryle) i dwu warstwowe (baza + lakier bezbarwny). To tak z grubsza. Pozdrawiam :wink:

stawiar 
Wysłany: 2007-12-17, 22:00   
0
UP DOWN

sorki Âże tak marudze :oops: a ten epoksyd to co to jest..... :roll:

rbfm 
Wysłany: 2007-12-17, 22:15   
0
UP DOWN

stawiar napisał/a:
sorki Âże tak marudze :oops: a ten epoksyd to co to jest..... :roll:

nie obraz sie, ale ja polecam ci zaczac lekture od samego poczatku, od podstawowych podstaw :D . nie masz zielonego pojecia o tej robocie. nie wiem kto kazal ci klasc jakas corrine czy jak jej tam

jest tu wiele postow, m.in. mojego autorstwa w ktorych opisane jest krok po kroku jak lakierowac od golej blachy. czeka cie teraz na oko z 10x wiecej roboty z zrywaniem tego cos tam namalowal. radze ci zaopatrzyc sie w kilka tarcz nylonowycj. od tego powinienes zaczac robote :D
jak juz zerwiesz do golej blachy, to napisz na forum a my ci powiemy co dalej.

Bodzio 
Wysłany: 2007-12-17, 23:40   
0
UP DOWN
--B_C_G--

A to co wyÂżej napisaÂłem to juÂż siĂŞ nie nadaje :?: Znaczy Âźle podaÂłem :?: ..... Epoksyd to podkÂład antykorozyjny, tu masz opis produktu Novola:

Podk³ad antykorozyjny, zapewniaj¹cy znakomit¹ ochronê powierzchni stalowych dziêki wysokojakoœciowym ¿ywicom i aktywnym dodatkom zapobiegaj¹cym korozji. Przeznaczony zarówno do renowacji samochodów, jak i intensywnie eksploatowanych pojazdów ciê¿arowych czy autobusów. Posiada bardzo dobr¹ przyczepnoœÌ do ró¿nych pod³o¿y i œwietne w³aœciwoœci izolacyjne. Mo¿e byÌ bezpoœrednio pokrywany lakierami nawierzchniowymi, jak równie¿ pracowaÌ w systemie mokro na mokro.

To tak na szybko.....

maras 
Wysłany: 2007-12-17, 23:59   
0
UP DOWN

Tak jak pisz¹ koledzy, zacznij od nowa, zmyj ten wynalazek,co na³ozy³eœ, albo najlepiej usuù tarczami z w³ókniny œciernej na szlifierkê, bêdziesz mia³ od razu blachê przygotowan¹ pod wash primera.
Tak sobie czytam opis epoksydu, ktĂłry przytoczyÂł Bodzio i przypomniaÂło mi sie,Âże ostatnio robiÂłem im wÂłaÂśnie mokro na mokro, tzn 2 warstwy epoksydu i po 5 godzinach na to 3 warstwy podkÂładu spectrala i jestem zadowolony z efektu, wszystko Âładnie doschÂło, na drugi dzieĂą bez problemu daÂło siĂŞ szlifowaĂŚ i wypeÂłniÂło wszystkie(wprawdzie nieduÂże)nierĂłwnoÂści, wiec jeÂśli ktoÂś chce trochĂŞ pospieszyĂŚ sie, to polecam tÂą metodĂŞ

rbfm 
Wysłany: 2007-12-18, 03:50   
0
UP DOWN

Bodzio napisał/a:
A to co wyÂżej napisaÂłem to juÂż siĂŞ nie nadaje :?: Znaczy Âźle podaÂłem :?:

dobrz napisales. ale zanim on do tego etapu dojdzie to zdazy zapomniec albo znowu cos spieprzyc :P

maras napisał/a:
robiÂłem im wÂłaÂśnie mokro na mokro, tzn 2 warstwy epoksydu i po 5 godzinach na to 3 warstwy podkÂładu spectrala

no to nie za bardzo mokro na mokro.... chyba ze masz na mysli brak szlifowania epoksydu.

tylko uwazaj zeby ci sie nie popieprzylo wszystko. epoksyd dosyc dlugo schnie. wg mnie za szybko go zamknales akrylem

stawiar 
Wysłany: 2007-12-18, 12:18   
0
UP DOWN

ok, wielkie dziĂŞki dla Wszystkich za podpowiedzi. jak zaczne robiĂŚ/poprawiaĂŚ to na bierzÂąco bĂŞde pisaÂł co i jak :wink: ( chociaÂż prace raczej dopiero zostanÂą rozpoczĂŞte po nowym roku ) pozdrawiam.
p.s. czy moÂżna pracowaĂŚ z tymi podkÂładami w temperaturach bliskich zeru? (mam nie nie ogrzewany garaÂż )

maras 
Wysłany: 2007-12-18, 20:15   
0
UP DOWN

rbfm, novol(zreszt¹ nie tylko on) tak to okreœla,tzn, do 12godzin,ale minimum po 1 godzinie) mo¿na malowac bez matowania(to jest ich mokro na mokro). Ró¿nica polega jeszcze na liczbie warstw, w mokro na mokro epoksydu mo¿na dawaÌ max 2 warstwy, zamiast 3 przy wersji ze szlifem

baqo 
Wysłany: 2007-12-18, 21:38   
0
UP DOWN

Cytat:
no to nie za bardzo mokro na mokro.... chyba ze masz na mysli brak szlifowania epoksydu.
no a co oznacza mokro na mokro? nakÂładanie warstw wierzchnich bez szlifu miĂŞdzywarstwowego. i mnie teÂż zle we wczeÂśniejszych postach zrozumiaÂłeÂś.
Cytat:
novol(zresztÂą nie tylko on) tak to okreÂśla,tzn, do 12godzin ale minimum po 1 godzinie)
oczywiÂście Âże tak!
Cytat:
tylko uwazaj zeby ci sie nie popieprzylo wszystko. epoksyd dosyc dlugo schnie. wg mnie za szybko go zamknales akrylem
z tym to siĂŞ absolutnie nie zgodzĂŞ! po 5 godzinach? przecieÂż wystarczy godzina.
Cytat:
Tak sobie czytam opis epoksydu, ktĂłry przytoczyÂł Bodzio i przypomniaÂło mi sie,Âże ostatnio robiÂłem im wÂłaÂśnie mokro na mokro, tzn 2 warstwy epoksydu i po 5 godzinach na to 3 warstwy podkÂładu spectrala i jestem zadowolony z efektu, wszystko Âładnie doschÂło, na drugi dzieĂą bez problemu daÂło siĂŞ szlifowaĂŚ i wypeÂłniÂło wszystkie(wprawdzie nieduÂże)nierĂłwnoÂści, wiec jeÂśli ktoÂś chce trochĂŞ pospieszyĂŚ sie, to polecam tÂą metodĂŞ
mars!!! bo tak siĂŞ robi. a co epoxyd na tym wytrawnym dÂługo schnie?

rbfm 
Wysłany: 2007-12-18, 21:48   
0
UP DOWN

baqo napisał/a:
Cytat:
no a co oznacza mokro na mokro? nakÂładanie warstw wierzchnich bez szlifu miĂŞdzywarstwowego. i mnie teÂż zle we wczeÂśniejszych postach zrozumiaÂłeÂś.

wiem co to m/m ale wg mnie czas byl zbyt dlugi - mimo tego co novol pisze - po prostu zobacz sobie jaki ten epoksyd jest po 5 h. sliski jak cholera. wole przeszlifowac.

baqo napisał/a:
Cytat:
novol(zresztÂą nie tylko on) tak to okreÂśla,tzn, do 12godzin ale minimum po 1 godzinie)
oczywiÂście Âże tak!

j.w.

baqo napisał/a:
Cytat:
z tym to siĂŞ absolutnie nie zgodzĂŞ! po 5 godzinach? przecieÂż wystarczy godzina.

zalezy jaka warstwa

baqo napisał/a:
a co epoxyd na tym wytrawnym dÂługo schnie?

a co ma piernik do wiatraka?

lukas
Wysłany: 2007-12-18, 22:12   
0
UP DOWN

Epoksydy przeznaczone do samochodĂłwki w wiĂŞkszoÂści sÂą tak przygotowane Âże moÂżna je zamykaĂŚ dosyĂŚ szybko czy to innym podkÂładem czy lakierem nawierzchniowym i to wÂłaÂśnie trzeba rozumieĂŚ jako wersja mokro na mokro a to Âże po 6 czy 8 godzinach moÂżna jeszcze na niego poÂłoÂżyĂŚ coÂś bez szlifowania to inna sprawa.

baqo 
Wysłany: 2007-12-18, 22:23   
0
UP DOWN

Cytat:

baqo napisaÂł/a:

maras 
Wysłany: 2007-12-19, 00:56   
0
UP DOWN

No ja teÂż przyznam,Âże nie rozumiem, ja nie robiÂłem trawiÂącym, epoksyd szedÂł od razu na blachĂŞ.
W temperaturach bliskich zeru nie bardzo, zdarzaÂło mi sie,Âże czasem epoksydem zamalowaÂłem blachĂŞ pĂŞdzlem(pod szpachel) w nie ogrzewanym pomieszczeniu na noc, ale to byÂło jesieniÂą, wtedy temp nie spadaÂła ponizej 5t w nocy i wszystko wyschÂło po kilkunastu godzinach, natomiast juz np z akrylowym w temperaturach ok10st miaÂłem duÂży problem, ogĂłle sie nie trzymaÂł na pionowych powierzchniach :neutral:

rbfm 
Wysłany: 2007-12-19, 06:16   
0
UP DOWN

baqo napisał/a:
Cytat:

baqo napisaÂł/a:

no i co ze mnie nie pytales? znowu walnoles jakis idiotyzm dlatego chcialem to sprostowac. co ma do rzeczy na czym go polozyl? schnie tak samo szybko na wash primerze jak i na golej blasze... wez sie zastanow co piszesz.

baqo 
Wysłany: 2007-12-19, 08:20   
0
UP DOWN

Cytat:
/
no i co ze mnie nie pytales? znowu walnoles jakis idiotyzm dlatego chcialem to sprostowac. co ma do rzeczy na czym go polozyl? schnie tak samo szybko na wash primerze jak i na golej blasze... wez sie zastanow co piszesz.

rbfm- odp...rdol siĂŞ!baranie gdybyÂś choĂŚ raz porobiÂł na materiaÂłach innych firm to byÂś wiedziaÂł o czym piszĂŞ.schnie ale po 2 tygodniach.bo jest miĂŞkki na styku z trawiennym
Cytat:
No ja teÂż przyznam,Âże nie rozumiem, ja nie robiÂłem trawiÂącym,
myÂślaÂłem Âże robiÂłeÂś,potwierdziÂłeÂś wczeÂśniejsze posty kolegĂłw!

rbfm 
Wysłany: 2007-12-19, 09:33   
0
UP DOWN

Cytat:
rbfm- odp...rdol siĂŞ!baranie gdybyÂś choĂŚ raz porobiÂł na materiaÂłach innych firm to byÂś wiedziaÂł o czym piszĂŞ.schnie ale po 2 tygodniach.bo jest miĂŞkki na styku z trawiennym

wiesz co, napisze to wreszcie. ty jestes po prostu [...] !
juz ci pisalem idioto dlaczego tak jest. to nie epoksyd jest miekki a wash primer.

baqo 
Wysłany: 2007-12-19, 12:38   
0
UP DOWN

Cytat:
juz ci pisalem idioto dlaczego tak jest. to nie epoksyd jest miekki a wash primer.
:lol: ha...ha...ha...a jednak siĂŞ pitoli!!!sam siĂŞ przyznaÂłeÂś. i ja tu potwierdzĂŞ Âże nie kÂładzie siĂŞ epoxu na trawienny :!: wyzywasz mnie od idiotĂłw ,bo wydaje ci siĂŞ Âże masz racjĂŞ-guwno!jesteÂś cieĂąki w lakiernictwie i to ciĂŞ boli,wiĂŞcej praktyki :!: nawet nie wiesz jak stosowaĂŚ szpachlĂŞ 1k :lol: mĂłwiÂłeÂś Âże zalewasz dziury podkÂładem novola,Âże to najlepsze szpachle bez dziurek,kÂłamaÂłeÂś,tymczasem masz dziury jak wiadro,bo ci kiepskie podkÂłady siadajÂą. :lol:

rbfm 
Wysłany: 2007-12-19, 13:11   
0
UP DOWN

baqo napisał/a:
Cytat:
:lol: ha...ha...ha...a jednak siĂŞ pitoli!!!sam siĂŞ przyznaÂłeÂś. i ja tu potwierdzĂŞ Âże nie kÂładzie siĂŞ epoxu na trawienny :!: wyzywasz mnie od idiotĂłw ,bo wydaje ci siĂŞ Âże masz racjĂŞ-guwno!jesteÂś cieĂąki w lakiernictwie i to ciĂŞ boli,wiĂŞcej praktyki :!: nawet nie wiesz jak stosowaĂŚ szpachlĂŞ 1k :lol: mĂłwiÂłeÂś Âże zalewasz dziury podkÂładem novola,Âże to najlepsze szpachle bez dziurek,kÂłamaÂłeÂś,tymczasem masz dziury jak wiadro,bo ci kiepskie podkÂłady siadajÂą. :lol:

jezu... skoncz juz debilu bo az zal dupe sciska jak sie czyta twoje brednie. co za czlowiek...... ty naprawde powinienes isc do psychiatry.

danielpainter 
Wysłany: 2007-12-19, 16:45   
0
UP DOWN
AIRBRUSH:D:D:D:D

Ale o co wy sie klucicie przeciez to oczywiste ze abo Wash Primer albo epoxyd
:lol:

baqo 
Wysłany: 2007-12-19, 17:03   
0
UP DOWN

Kod:
Ale o co wy sie klucicie przeciez to oczywiste ze abo Wash Primer albo epoxyd
no ale nie dla wszystkich :lol:

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materiaÂły

Odpowiedz do tematu