|
|
|
Autor |
Wiadomo¶æ |
|
Cichy303
|
Wys³any: 2010-02-17, 03:11 Zestaw pistolet oraz kompresor.
|
0
|
|
|
|
Przewertowa³em czê¶æ tego forum o pistoletach i uzna³em ¿e kupi³bym Air Gunsa AZ3 HTE2, jednak wiêkszo¶æ ma ju¿ kompresory na starcie i do tego dobiera pistolet, a jak ja zobaczy³em ceny kompresorów to jednak troche za drogo to wychodzi. Czy kompresor typu KUPCZYK KOMPRESOR SPRʯARKA SK 250/24 da³by rade ?
Chodzi mi o pomalowanie zderzaka od lanosa baza + bezbarwny. Z tego co wyczyta³em dysza 1.3 do tego pistoletu by³a by wystarczaj±ca.
Bior±c pod uwagê 1000 z³ ogólnej sumy to dla mnie i tak za drogo, ale pewnie nic tañszego mi nie polecicie. Zestawy na allegro za 500 z³ pistolet + kompresor to rozumiem ¿e wogóle nie bierzecie pod uwagê
Ewentualnie patrz±c od drugiej strony, ¿e wybra³em ten kompresor to jaki bud¿etowy pistolet mo¿na by do niego kupiæ ?
Zaznaczam oczywi¶cie ¿e jestem laikiem w tej dziedzinie je¿eli chodzi o dzia³anie i dobieranie tych komponentów, lakierowa³em kiedy¶ wartburga akrylem jakim¶ badziewnym pistoletem i by³o miodzio |
|
|
|
|
Matik
|
Wys³any: 2010-02-17, 10:33
|
0
|
|
|
|
Je¶li chcesz wydaæ ok 1000 z³ to kup taki kompresor http://allegro.pl/item911...is.html#gallery
expo dwut³okowy 50l - jest o nim sporo na forum, przy dobraniu odpowiedniego guna polecisz tym ca³y bok auta.
a pistolet mo¿e taki http://allegro.pl/item924...echnologia.html
sam chyba go kupiê bo z opinii osób, które go kupi³y wynika ¿e ca³kiem dobrze nak³ada - napewno nie bêdzie tak trwa³y jak air gunsa czy evo-t ale kosztuje dwa razy mniej, wiêc zmie¶cisz siê w bud¿ecie.
no albo ten http://allegro.pl/item922...ysza_1_5mm.html
tylko leiej model r 501 z dysz± 1.4 - lvlp to raczej nie jest ale gun jest ok. znajomy ma i w sumie chwali sobie
Mowa oczywi¶cie o sprzêcie dla amatora
Nie zapomnij o odwadniaczu i odolejaczu. |
|
|
|
|
Grzesiek_1981
|
Wys³any: 2010-02-17, 21:38
|
0
|
|
|
|
witam ja w³asnie kupi³em expo 50 l i bede mia³ dopiero jutro tez zastanawiam sie nad kupnem pistoleta air gunsa bo kazdy go poleca ale zaczekam niech sie wypowiedza inni na temat twoich pistoletow mozesz podac linka gdzie znalaz³es opinie na temat "
sam chyba go kupiê bo z opinii osób, które go kupi³y wynika ¿e ca³kiem dobrze nak³ada - napewno nie bêdzie tak trwa³y jak air gunsa czy evo-t ale kosztuje dwa razy mniej, wiêc zmie¶cisz siê w bud¿ecie."
podaj ja sobie poczytam
dzieki |
|
|
|
|
Cichy303
|
Wys³any: 2010-02-17, 23:43
|
0
|
|
|
|
Matik, dziêki za odpowied¼, zbieram wiêc na kompresor. Kupiê taki albo jaki¶ zbli¿ony.
Grzesiek_1981
opini na temat tego pistoletu (je¿eli chodzi o air gunsa) jest sporo, poszukaj w archiwum, ogólnie wychodzi ¿e to ¶redniak dla profesjonalistów na kilka razy, ale s±dze ¿e dla mnie wystarczy a nawet i tak za dobry
Czêsto kto¶ we mnie wali i ju¿ wielu lakierników przerobi³em, ci co robi± w miarê dobrze to chc± za pomalowanie zderzaka 400 z³, bardzo dobra cena ale nie dla mnie bo ja je¿d¿ê laosem na taxi, a ci co lakierowali taniej to do dzisiaj ¿a³uje ¿e nie da³em tej roboty tym co po 400 robi±. Dlatego my¶lê ¿e amatorskim sprzêtem zrobiê to lepiej ni¿ te tanie papraki, tylko siê boje ¿e mi koloru nie dobior± dobrego w standoxie, ostatnio mi dobrali z³y, co prawda w puszce do zaprawki, ale by³ ciemniejszy, podobno jest ciemniejszy bo wychodzi pod ni¿szym ci¶nieniem, ale nie wiem czy to prawda |
|
|
|
|
crystal
|
Wys³any: 2010-02-18, 00:39
|
0
|
|
|
Pomóg³: 9 razy Posty: 611
|
A dlaczego czêsto kto¶ do Ciebie wali? |
|
|
|
|
Cichy303
|
Wys³any: 2010-02-18, 10:26
|
0
|
|
|
|
Bo po Warszawie du¿o je¿d¿ê i jest ciasno |
|
|
|
|
Matik
|
Wys³any: 2010-02-18, 14:45
|
0
|
|
|
|
Grzesiek_1981, je¶li pytasz gdzie znalaz³em opinie na temat podanych przeze mnie gunów to mówiê. Wys³a³em maila do osób, kóre kupi³y te sprzêty na alledrogo. Wiêkszo¶æ odpisuje. Raczej ¿adnych zastrze¿eñ nie maj±. Jak z trwa³o¶ci± to trudno powiedzieæ, bo otrzyma³em odpowiedzi typu "... dpoiero raz nim malowa³em i jest ok...", "...³adnie sie nim nak³ada, brak zastrze¿eñ do tej pory, jak z ta cenê polecam..."
Znajomy ma tego R-501 z dysz± 1.4 (na allegro jest tylko R-500 z dysza 1.5) i jest zadowolony ale te¿ mo¿e u¿y³ go dwa razy. Dla kogo¶ kto maluje kilka razy w roku i dla siebie lub znajomym to jest to dobry wybór, ze wzglêdu na to, ¿e prawdopodobieñstwo zwrócenia sie inwestycji jest du¿e. A taka czêstotliwo¶æ u¿ytkowania nie zabije tego sprzêtu po kilku miechach. No i satysfakcja z w³asnej roboty. Kto¶ z tego forum lub z www.lakiernik.pl (chyba sprzedawca) stwierdzi³, ¿e firma MAR jest ok, bo sprzêt z Tajwanu a nie z Chin.
Nie ma oczywi¶cie porówniania do Iwaty czy innych ale trzeba brac pod uwagê, ¿e to amatorka do sporadycznego u¿ywania a nie do ³ojenia przez 18 godzin na dobê, 6 dni w tygodniu. |
|
|
|
|
Grzesiek_1981
|
Wys³any: 2010-02-19, 21:32
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
Matik
|
Wys³any: 2010-02-20, 10:40
|
0
|
|
|
|
na naukê napewno starczy ale raczej poszukaj gdzie¶ u siebie w mie¶cie takiego z dysz± 1.4 - model R-501. Na allegro nie ma takiego.
[ Dodano: 2010-02-20, 10:45 ]
tu masz link - zobacz na gwiazdki i ich opis
http://www.narzedziowy.co...oducts_id=47961
[ Dodano: 2010-02-20, 10:45 ]
Produkt amatorski wysokiej jako¶ci - przeznaczony do wytê¿onych prac domowych. |
|
|
|
|
f_maciej
|
Wys³any: 2010-02-20, 17:44
|
0
|
|
|
|
Ja mam ni¿szy model mianowicie R400 i maluje bardzo fajnie, ale da³em za niego prawie 300z³(chyba mieszalnia ma mar¿e w wysoko¶ci 100% ) i teraz mam problem, bo jakie¶ uszczelnienie pad³o i nie mogê tego poprawiæ i gdybym teraz mia³ kupowaæ to wzi±³bym AirGunse przynajmniej czê¶ci zamienne bez problemu mo¿na dostaæ.
Ale je¶li to ma byæ Twój pierwszy pistolet to z czystym sumieniem mo¿na go poleciæ, dla pocz±tkuj±cego. |
|
|
|
|
maasser
|
Wys³any: 2010-02-20, 19:44
|
0
|
|
|
|
Witam wszystkich , jestem na lakierownku pierwszy raz, jestem lakiernikiem amatorem tzn. jest to moja ze tak powiem gornolotnie pasja , pomalowalem juz kilka ca³ych motorow, kilkanascie elementów w samochodzie (tzn nie tylko malowanie ale calosciowa przygotowowka od podstaw), lakierowalem do tej pory pistoletem speedwayem ale ze pokretlo od miotly przestalo dzialac plynnie wiec przeznaczylem go na podklad,
po poscie Matika zdecydowalem sie kupic ten pistolet z linku http://allegro.pl/item924...echnologia.html , do tej pory malowalem tylko HP i malowalo mi sie bardzo dobrze, raz kiedys w rece wzialem HVLP i jakos czulem sie jakbym robil aerograf . Z opisow tego LVLP wynika , ze laczy on najlepsze cechy pistpletu wysokocisnieniowego i niskocisnieniowego, czy za tydzien malujac moj motor na nowy kolor metaliczny musze cos zmienic w swojej dotychczasowej umiejetnosci poslugiwania sie tylko HP czy raczej bedzie mi sie malowalo tak samo? jak widze lakiery maluje sie 2-2,5 atm. a ja dotyczas mialem najlepsze efekty jak walilem klarem czy akrylem 3,5 atm szeroka miotla, duzo lakieru przy duzym cisnieniu i szybko . W sumie to nie bede mial mozliwosci potrenowania, w sobote kupuje lakier i ide do kolegi, który ma w miare dobra lakiernie (maluje meble, stojaki, ekspozytor) ale to i tak lepiej jak w garazu
prosze o jakies uwagi , na co ewentualnie ja musialbym zwrocic uwage |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2010-02-21, 23:47
|
0
|
|
|
Pomóg³: 61 razy Posty: 3387 Sk±d: £ód¿
|
Kolego widze ¿e wybierasz bardzo "profesionalny" pistolet w atrakcyjnej cenie która jest na pewno adekwatna do jako¶ci tego pistoletu.Proponuje dorzuciæ jeszcze troche i kupiæ trochê lepszy (czyt. równie¿ dro¿szy) pistolet. Polecam poczytaæ na forum ,temat o pistoletach jest bardzo popularny. Pozdrawiam ps. proponuje i¶æ do kolegi z sprawdzonym sprzêtem ni¿ z wielk± niewiadom±. |
|
|
|
|
maasser
|
Wys³any: 2010-02-26, 22:36
|
0
|
|
|
|
kolego, jak napisalem jestem amatorem i zajmuje sie tym absolutnie nie wyczynowo, ale tylko dla siebie, wiec kupilem ma³o "profesjonalny" sprzet ale i tak chyba lepszy niz speedway za 75 z³ (a przynajmnije prawie 3x dro¿szy),wlasnie poczytale na forum i moj zakup byl wypadkowoa kasy do jakosci, wlasnie w tym temaciem wypowiedzial sie ktos pozytywnie o tym pistolcie i dlatego wlasnie patrzac na cene go zakupilem.
pozdrawiam
ps, jutro maluje caly motor wiec bede sie mogl wypowiedziec na temat jakosci (oczywiscie w stosunku do Speedwaya) a mysle ze spora czaesc uzytkownikow tego forum wlasnie oczekuje opini o takim sprzecie a nie o sprzecie za ponad 2 tysie (bo za te kase to chyba nie ma watpliwosci)
[ Dodano: 2010-02-27, 20:25 ]
wlasnie jestem po lakierowanku tym pistoletem (MP-500 LVLP), naprawde cenzura sprzet, super mi sie malowalo, o niebo lepiej niz Speedwayem HP, jak ktos nie jest wyczynowcem to zdecydowanie polecam |
|
|
|
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
|
|
|