Szukaj FAQ Album

Przesunięty przez: DrCruel 2009-04-25, 05:50
Autor Wiadomość
Amiggo 
Wysłany: 2007-02-23, 18:58   Bazy wodne - opinie
0
UP DOWN

Ciekaw jestem waszych opinji o bazach wodnych. Problematyka i spostrzeÂżenia.

acidhouse
Wysłany: 2007-02-24, 21:54   
0
UP DOWN
Kustom Kulture

stosowalem jedynie w airbrushu - bardzo wydajne i ponoc bardzo szkodliwe jako ze cialo ludzkie szybciej przyswaja wode niz farby oparte na zywicy - zalecana wieksza ostroznosc, ale generalnie sa ok - temat postu troche nie do tego forum bo wodnorozpuszczlne powoli beda wypieraly tradycyjne i powinienes umiescic ten temat w ogolnym forum

TomaszAntwerpia 
Wysłany: 2007-03-01, 00:01   
0
UP DOWN
Pozdrawiam....

Ja malowalem juz pare samochodow lakierami na bazie wody, malowana powieszchnia powinna byc bardzo starannie dopracowana. Poniewaz lakier na bazie wody jest rzadki i po pomalowaniu widac wszystkie niedopracowania. Ale to tylko moja opinia na ten temat bardzo malo malowalem lakierami na bazie zywicy. Ah i dodam ze to byly lakiery firmy DuPont
:wink:

Amiggo 
Wysłany: 2007-03-01, 20:15   
0
UP DOWN

Ja w zakÂładzie pracy stosuje bazy wodne z NEXA Autocolor juÂż ponad 3 lata. SÂą one wykonane w technice Âżelowej i faktycznie wymagajÂą wiĂŞkszej czystoÂści stsnowiska pracy. WymagajÂą wiĂŞkszego nakÂładu pracy podczas samego przygotowania poprzedzajÂącego aplikacjĂŞ. No i w czasie malowania trzeba robiĂŚ przerwĂŞ na suszenie. PrubujĂŞ ograniczaĂŚ czas suszenia poprzeznakÂładanie dwĂłch warstw bazy bezpoÂśredio jedna po drugiej a nastĂŞpnie suszeniu z jednoczesnym podniesieniem temperatury w komorze. Ale moÂżna tak robiĂŚ gdy powierzchnie sÂą czyÂściutkie jak ch... bo jeÂżeli pojawiajÂą siĂŞ oczka kiszka z tego sposobu. Narka

DrCruel
Wysłany: 2007-03-06, 08:41   
0
UP DOWN

PrzeniosÂłem temat bo tu bĂŞdzie mu raÂźniej :wink:

Dodam jeszcze ¿e nawet zachowuj¹c du¿¹ starannoœÌ przygotowania to i tak trzeba bêdzie siê nauczyÌ metody mokro na mokro bo w przypadku przeszlifek czas szybko zweryfikuje jakoœÌ naszej naprawy konfrontuj¹c nas z Pani¹ Rud¹ :mrgreen:

Wreszcie teÂż ci co im siĂŞ nie chce cieniowaĂŚ nie bĂŞdÂą mieli wyboru... albo pracy :roll:

Amiggo 
Wysłany: 2007-03-07, 00:20   
0
UP DOWN

DziĂŞki :) . Co do mokro na mokro to jest dobre na nowych elementach gdzie nie trzeba szpachlowaĂŚ. Przynajmiej ja tak robie bo jak mi siĂŞ zdaje na szpachelek to jest jednak potrzebnu podkÂład wypeÂłniajÂący. Ale co do samego mokro na mokro to jest super, jeÂśli mamy czysto na warsztacie, bo inaczej trzeba z niego Âśmieci zbieraĂŚ. A nie o to w tym chodzi Âżeby dodatkowo czas marnowaĂŚ i Âśrodki.

DrCruel
Wysłany: 2007-03-07, 09:26   
0
UP DOWN

Nie chodzi o podkÂładowanie caÂłego auta czy elementu metodÂą M/M. PodkÂładujesz normalnie, podkÂładem jaki lubisz ale po obrobieniu tego podkÂładu musisz zabezpieczyĂŚ miejsca przeszlifowane do blachy (do szpachlĂłwki rĂłwnieÂż byÂłoby dobrze). I wÂłaÂśnie do tego, metoda M/M super siĂŞ nadaje, bo nie musisz ponownie czekaĂŚ na wyschniĂŞcie podkÂładu i matowaĂŚ go.
WyobraŸ sobie co bêdzie jak dasz bazê w której jest woda na go³¹ blachê. Jedynym zabezpieczeniem w tym miejscu bêdzie klar a jeszcze jak go spolerujesz na takim rancie do np. 20-30 mikronów to bankowo po kilku miesi¹cach masz w tym miescu korozjê.

Amiggo 
Wysłany: 2007-03-07, 22:33   
0
UP DOWN

Kumam o co biega bo teÂż czasami mam przetarcia szczegĂłlnie na krawĂŞdziach elementĂłw. Ja uÂżywam na przetarcia podkÂład w spreju 1K ktĂłrego mam 3 odcienie szaroÂści i przyznam sie Âże nie prĂłbowaÂłem uÂżyĂŚ M/M w ten sposĂłb. Jakbym mĂłgÂł zapytaĂŚ czy tryskasz element po caÂłoÂści czy zaprawkowo, a jeÂżeli zaprawkowo to czy pod bazÂą nie widaĂŚ innej struktĂłry podkÂładu ? Pozdrawiam. :)

TomaszAntwerpia 
Wysłany: 2007-03-09, 23:56   
0
UP DOWN
Pozdrawiam....

Ja osobiÂście maluje przetarcia baza, zamaluje najpierw przetarcia odczekuje 2 min i maluje cala resztĂŞ. Tak mnie uczyli fachowcy z Du Pont...

Pozdrawiam

Amiggo 
Wysłany: 2007-03-11, 18:11   
0
UP DOWN

No ale Aquabase na goÂły metal to nie za bardzo.

DrCruel
Wysłany: 2007-03-12, 00:03   
0
UP DOWN

Tomasz> Du Pont w Belgii tak zaleca?

Amiggo> Tylko zaprawkowo. Po dobrym M/M nie powinno byĂŚ nic widaĂŚ.
A jakim sprayem robisz te ranty?

Amiggo 
Wysłany: 2007-03-12, 21:35   
0
UP DOWN

Te przetarte krawĂŞdzie to zaprawiam sprejem 1K z Nexa Autocolor. Jest to jednowarstwowy podkÂład szybko schnÂący. SÂą jego trzy odcienie szaroÂści widmowej SG. DziĂŞki za podpowiedÂź zawsze to coÂś nowego. :D

malarz
Wysłany: 2007-05-11, 22:56   
0
UP DOWN

no to zaczyna siĂŞ 8)
obiÂło mi siĂŞ o ucha, Âże sÂą juÂż przypadki zÂłaÂżenia bezbarwnego z baz wodnych :shock:
sÂłyszaÂł ktoÂś coÂś???

baqo 
Wysłany: 2007-05-13, 10:16   
0
UP DOWN

malarz!!! a co to byÂła za firma? klar i rozciĂŞczalnik byÂł tego samego producenta?a moÂże Âżle dosuszona baza?

[ Dodano: 2007-05-17, 20:51 ]
przy Âżle doobranym lakierze bezbarwnym ,nie orginalnym do bazy producenta ,to i odejdzie od zwykÂłej bazy rozciĂŞczalnikowej. przy wodzie waÂżne jest jej caÂłkowite wysuszenie.

malarz
Wysłany: 2007-06-28, 11:17   
0
UP DOWN

to byÂła woda sikensa, bezbarwny zresztÂą tez bo to robiÂł serwis autoryzowany
podobno wrĂłciÂło im kilkanaÂście aut do poprawy a sikkens umywa rĂŞce :shock:

baqo 
Wysłany: 2007-06-28, 13:27   
0
UP DOWN

to brzydko z ich strony :cry: juÂż wiadomo jakÂą ekipĂŞ ma sikkens.

Amiggo 
Wysłany: 2007-06-28, 22:24   
0
UP DOWN

A powiedz malarzu jeszcze co byÂło malowane i z czego pozÂłaziÂło ? Tak z ciekawoÂści pytam. :?:

looqasch 
Wysłany: 2007-06-28, 23:32   
0
UP DOWN

Nie stosowaÂłem tych podkÂładĂłw MM stÂąd moje pytanie:

czy odkurz z tego podk³adu nie jest póŸniej widoczny na lakierze ?

malarz
Wysłany: 2007-06-28, 23:45   
0
UP DOWN

Dok³adnie nie opiszê konkretnych przypadków bo tyle wiem co napisa³em, auta naprawiane w autoryzowanym serwisie z komor¹ i szed³ ca³y system sikensa. OdchodziÌ zacz¹³ bezbarwny od bazy wodnej a przyczyn¹ ponoÌ by³ z³y proces suszenia bazy (wg. techników sikensa), mo¿e by³a niedosuszona? Sikens zwala winê na z³¹ komorê :shock: Wiêcej nie wiem ale to i tak oznacza³oby ¿e jak siê nie ma komory a mo¿e nawet super komory to nie ma co myœleÌ o tej wodzie

Amiggo 
Wysłany: 2007-06-29, 16:42   
0
UP DOWN

Nie jest widoczny, jeÂżeli zastosujesz wÂłaÂściwe proporcje jest ok. Ja dajĂŞ na przetarcia tylko 1 warstwĂŞ.

baqo 
Wysłany: 2007-08-21, 22:11   
0
UP DOWN

DO BANI!!!

Amiggo 
Wysłany: 2007-08-21, 22:24   
0
UP DOWN

A konkretnie co ??? :roll:

baqo 
Wysłany: 2007-08-22, 14:24   
0
UP DOWN

traeba mieÌ cierpliwoœÌ do czasu schniêcia,co sprawia ¿e komora d³u¿ej pracuje,mycie i wylewanie do œcieków ,i tak trzeba myÌ po bezbarwnym drugi pistolet w nitrze, dodatkowe wiêksze koszta .jak ten sam kolor wyjdzie dobrze w rozciêczalniku,chodzi o chmurki,cienie ,to czemu wod¹ go nie zrobiê,wczoraj dwa razy w wodzie kolor647 fiat maskê malowa³em,za trzecim w rozpie i ig³a,a tak plamy,smugi! na razie ,to wodnych baz mam doœÌ :twisted:

Amiggo 
Wysłany: 2007-08-22, 21:27   
0
UP DOWN

No i to jest opinia konkretna. A napisz coÂś wiĂŞcej: czym malujesz(producent bazy), jaki pistolet, jak suszysz, i jak aplikujesz. Tak z ciekawoÂści pytam, zawsze warto dowiedzieĂŚ siĂŞ czegoÂś nowego. :wink:

Wysłany: 2007-08-22, 23:01   
0
UP DOWN
MTGarage.

Ka¿dy tu pisze, ze mia³ ju¿ z tym stycznoœÌ, ale nie pisze w³aœnie na czym pracuje, czym i gdzie! :roll:

W bliskiej przysÂłoÂści majÂą juÂż byĂŚ wycofane bazy rozcieĂączalnikowe :evil: Dlatego czas na przesiade na bazy wodne.

Tu mam pare pytaĂą:
-jak to wyglÂąda ze suszeniem? Moge zostawiĂŚ bez Âżadnych "wspomagaczy" na np. 6- 12H i nastĂŞpnie klar? Czy konieczne sÂą "wspomagacze" w suszeniu? (suszarki, podgrzewacze itp.)

-czy to prawda, Âże jest problem z wilgotnoÂściÂą? Tzn, Âże przy nawet lekkiej wilgotnoÂści kolory zmieniajÂą swoje odcienie :?: :???:

-najprostsze pytanie i aÂż wstyd pytaĂŚ: jak siĂŞ to rozcieĂącza? WodorozcieĂączalne, no ale chyba nie rozcieĂączam tego wodÂą z kranu? A moÂże destylowanÂą? Czy juÂż kupujemy gotowe do natrysku?

Niby temat ma wiele wypowiedzi, a jednak prawie nic nie wnosi :razz:

Pzdr!

joan
Wysłany: 2007-08-23, 19:10   
0
UP DOWN

baqo napisał/a:
traeba mieÌ cierpliwoœÌ do czasu schniêcia,co sprawia ¿e komora d³u¿ej pracuje,mycie i wylewanie do œcieków ,i tak trzeba myÌ po bezbarwnym drugi pistolet w nitrze, dodatkowe wiêksze koszta .jak ten sam kolor wyjdzie dobrze w rozciêczalniku,chodzi o chmurki,cienie ,to czemu wod¹ go nie zrobiê,wczoraj dwa razy w wodzie kolor647 fiat maskê malowa³em,za trzecim w rozpie i ig³a,a tak plamy,smugi! na razie ,to wodnych baz mam doœÌ

Ten kto chce pracowac na bazie wody powinien miec destylarke do wody i rozpuszczalnikĂłw, a sa takie w sprzedazy. Nie przyznawaj sie, Âże wylewasz do ÂściekĂłw bo bĂŞdziesz miaÂł nalot sanepidu :P
A jeœli Ci cos nie wyc$hodzi to nie siej odrazu paniki, nie gadaj g³upot ¿e Woda jest do d..y tylko poradŸ siê techników z firmy z ktora wspó³pracujesz.

baqo 
Wysłany: 2007-08-24, 12:24   
0
UP DOWN

to wypakuj dodatkowe 20000 ! ciekawe ilu lakierników na to staÌ. co jeszcze podaj firmê która odbierze resztki.? z plastikami s¹ problemy,a co tu mówiÌ z wod¹. pchaj¹ siê do uni tylko nie nad¹¿aj¹ z praktyk¹. oczywiœcie ¿e jestem za tym aby pracowaÌ ekologicznie,tykko na dzieù dzisiejszy to skórka za wyprawkê! tylko koszta wiêksze. klient nie dop³aca bo mu pomalowa³em w wodzie.chce jak najtaniej,lub normaln¹ cenê. teraz to gardziej z ciekawoœci siê ni¹ robi.bo ogólnie to siê dostaje po kieszeni. pozdr.

Amiggo 
Wysłany: 2007-08-25, 19:38   
0
UP DOWN

No wiesz online ja pracuje na tych bazach od 4 lat. Suszê dyszami Venturiego (suszarka) jeszcze nigdy nie musia³em zostawiaÌ bazy na d³u¿ej. Mo¿na suszyÌ promiennikami IR 3-5 min. fale krótkie i 5-7 min. fale œrednie. Z tego co pamiêtam to wilgotnoœÌ powietrza ma wiêkszy wp³yw na odcieù w systemach 2K. A do rozcieùczania w Autocolorze s³u¿y rozcieùczalnik P980-230 od 0-10%. Wa¿na jest prawid³owa lepkoœÌ bazy bo ma wp³yw na prawid³owy odcieù. :wink:

dawid
Wysłany: 2007-09-21, 19:10   
0
UP DOWN

Nie wiem czytam to wszystko i o wodzie moge powiedziec tyle ze jest systemem dobrym,pracuje w norwegi na sikkensie i nie ma zadnych problemow tylko o to chodzi ze tu nie ma ciec budrzetowych hehehe i wszystko co tylko sobie wymazysc mozna jest pod reka a nawet i duzo wiecej:)). A co do kolorow ze wilgotnosc ze to ze tamto nie prawda, specjalisci z tad mowia zgodznie bez cieniowania na strzala zadna woda nie wejdzie w kolor i kropka. A maluja tu na wodzie kiedy tylko weszla do obiegu.

Amiggo 
Wysłany: 2007-09-22, 09:30   
0
UP DOWN

I tu siê z tob¹ zgadzam co do cieniowania, i wilgotnoœci ( w komorach lakierniczych ). Jak ktoœ maluje w komorze i ma osuszacz powietrza to co mu wilgotnoœÌ powietrza zawadza. :wink:

Grandi 
Wysłany: 2007-09-22, 13:09   
0
UP DOWN

a co by siĂŞ staÂło gdyby nie osuszaĂŚ bazy tylko zostawiĂŚ do swobodnego odparowania?
czy to jest w ogĂłle wykonalne i ile mogÂłoby to trwaĂŚ?

i czy na tak¹ baze mo¿na k³aœÌ klar rozcieùczalnikowy czy te¿ jest jakiœ na bazie wody?

dawid
Wysłany: 2007-09-22, 14:14   
0
UP DOWN

nie wiem ale napewno wyschnie predzej czy pozniej :) ) ile by trwaloo? nie wiem.
Lakier najlepiej rozcieczalnikowy najlepiej tej samej firmy co baza. Lakiery wodne pieknie sie swieca ale schna dlugo nawet w komoze

Powodzenia

maras 
Wysłany: 2007-09-23, 00:05   
0
UP DOWN

Dzisiaj byÂłem po bazĂŞ i w mieszalni, gdzie siĂŞ zaopatrujĂŞ chcÂą urzÂądziĂŚ pokaz uÂżywania wodnych, w takich zwykÂłych warunkach, bez komory. Twierdzili,ze juÂż jeden majÂą za sobÂą, wszystko ponoĂŚ wychodzi bardzo Âładnie. Zobaczymy...

Grandi 
Wysłany: 2007-09-23, 09:56   
0
UP DOWN

a mĂłgÂłbyÂś nakrĂŞciĂŚ ten pokaz w jakiÂś sposĂłb?

maras 
Wysłany: 2007-09-23, 20:42   
0
UP DOWN

Kurde nie bardzo mam czym, a telefonem, to nic ciekawego nie wyjdzie :neutral:

DrCruel
Wysłany: 2007-09-24, 18:59   
0
UP DOWN

joan napisał/a:
Ten kto chce pracowac na bazie wody powinien miec destylarke do wody i rozpuszczalnikĂłw, a sa takie w sprzedazy. Nie przyznawaj sie, Âże wylewasz do ÂściekĂłw bo bĂŞdziesz miaÂł nalot sanepidu :P

Destylarka do wody? prosta sprawa - duÂży garnek i kuchenka :mrgreen:

Pytanie czy sanepid (lub inna ekipa) bêdzie ¿yczy³ sobie papierek na odbiór tego destylatu przez uprawnion¹ firmê? Znaj¹c nadgorliwoœÌ naszych biurokratów to raczej tak :cry: ....ale zawsze mo¿na powiedzieÌ ¿e siê u¿y³o zlewek do zrobienia pierwszej warstwy przed baz¹ :cool:

Amiggo 
Wysłany: 2007-09-24, 21:38   
0
UP DOWN

A co z ewentualnym myciem pistoletu po bazach wodnych ? TeÂż w destylacie i do pierwszej warstwy ? Ciekawym ? :roll:

maras 
Wysłany: 2007-09-25, 00:05   
0
UP DOWN

Wczoraj czytaÂłem o bazach wodnych Dyny(bo takie bĂŞdÂą mieĂŚ u mnie), majÂą jakiÂś Âśrodek do mycia pistoletĂłw. Po bezbarwnym z obniÂżonÂą zawartoÂściÂą czÂąstek lotnych moÂżna myĂŚ nitro

DrCruel
Wysłany: 2007-09-25, 10:53   
0
UP DOWN

Generalnie z tym myciem pistoletĂłw po bazach wodnych to Âżaden problem techniczny, problemem jest co powiedzieĂŚ goÂściowi z sanepidu.
Paradoksalnie, jakoÂś nikt nie pyta co robi z resztkami emulsji przysÂłowiowy Kowalski jak maluje sobie Âściany w domu, w czym myje waÂłki i co robi z tÂą wodÂą po myciu :evil: a przecieÂż wszystkie emulsje, farby i lakiery wodne zawierajÂą biocydy.
Ciekawe co odpowiedziaÂłby taki kontroler gdyby odpowiedzieĂŚ mu pytaniem na pytanie "A czy Pan po ostatnim remoncie ma kwitek z firmy specjalistycznej, Âże odebrali panu resztki" :roll: Tylko KTO siĂŞ odwaÂży :wink:

Amiggo 
Wysłany: 2007-09-25, 21:32   
0
UP DOWN

No wÂłaÂśnie prywatnie Kowalski nie ma problemu ale w firmie Kowalskiego to juÂż gorzej. ChodziÂło mi o mycie pistoletĂłw w firmach i o sanepid. Ja w zakÂładzie uÂżywam Flokulatora wodnego do baz Aquabase, ktĂłry pozwala na dziesiĂŞciokrotne uÂżycie wody w myjce do pistoletĂłw. Zanieczyszczenia z bazy po odcedzeniu sÂą traktowane jak odpady lakiernicze, ale jest problem z wodÂą po tych 10 myciach. :roll:

malarz
Wysłany: 2007-09-27, 11:39   
0
UP DOWN

Amiggo napisał/a:
Zanieczyszczenia z bazy po odcedzeniu sÂą traktowane jak odpady lakiernicze, ale jest problem z wodÂą po tych 10 myciach. :roll:

Mozesz powiedzieĂŚ Âże tĂŞ wodĂŞ zbierasz sobie w plastikowej beczce i uÂżywasz do rozcieĂączania podkÂładĂłw wodnych, ktĂłre od czasu do czasu kupujesz :wink: tylko trzeba by zainwestowaĂŚ 50 zÂł w beczkĂŞ.

A co robisz z tymi "odpadami lakierniczymi" o ktĂłrych jest w cytacie?

Amiggo 
Wysłany: 2007-09-27, 21:19   
0
UP DOWN

No wiĂŞc co do wody po myciu pewnie trzeba by mieĂŚ jakiÂś kwit od czasu do czasu z zakÂładu utylizujÂącego, no i faktĂłrki na podkÂład wodny.Co do wody to moÂżna po przebadaniu (pewnie sanepid) i uzyskaniuzgody wÂładz lokalnych wylaĂŚ do ÂściekĂłw. Odpady lakiernicze sÂą traktowane jak papiery po oklejaniu, czyli odbiera je zakÂład utylizujÂący takie rzeczy.

malarz
Wysłany: 2007-09-28, 21:58   
0
UP DOWN

oooo fuck, to juÂż nawet papieru spaliĂŚ nie wolno :evil:

Amiggo 
Wysłany: 2007-09-28, 22:22   
0
UP DOWN

No wiesz z tym spalaniem teÂż siĂŞ ochrona Âśrodowiska czepi, a w firmie trzeba mieĂŚ kwit z firmy utylizujÂącej. Pozdro :wink:

przemo1972 
Wysłany: 2008-06-11, 13:33   
0
UP DOWN

Destylarka do wody :?: To trzeba do ogrodniczego albo do innego 1001 drobiazgow i kupic chlodnice szklana, na zbiornik najlepiej keg od piwa lub banke po mleku i do przodu :mrgreen: Co ksiezycowki nikt z was nie robil :twisted: :twisted: :?:

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Systemy mieszalnikowe

Odpowiedz do tematu