Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
Ryba 
Wysłany: 2009-07-02, 19:46   Dobry akryl
0
UP DOWN

WybraÂłem juÂż kolor na caÂłoÂściĂłwkĂŞ na swoje auto. R-51 Phoenix Red. W porĂłwnaniu do obecnego R-63 wyglÂąda tak:

Ze wzgledu na to, ¿e auto jest wiekowe; nie bêdzie u¿ywane w zimie ani na codzieñ, ale g³ownie ze wzglêgu na CENÊ zdecydowa³em siê na akryl. Do wyboru mam:
1. Z allegro:
- Ixell
- Profix
- Dupek
2. Z mieszalni w moim miescie dodatkowo:
- PPG
- Novol spectral
- Dyna
Który z tych producentów bêdzie najlepszy ?? Chodzi mi g³ównie o dobr¹ rozlewnoœÌ i trwa³oœÌ - ¿eby nie matowia³ zbyt szybko. Nak³adaÌ bêdê 3 warstwy - konieczna polerka gdy¿ malujê w gara¿u - ¿eby by³o z czego zebraÌ.

Na razie skÂłaniam siĂŞ ku Dynie, gdyÂż mogĂŞ nabyĂŚ akryl z serii 420 - jakis nowy wynalazek wÂśrĂłd akryli - kryje na 1,5 warstwy i podobno ogolnie jest na prawdĂŞ dobry.
Dotychczasowe malownia - pas przedni i jakieœ ró¿ne detale malowa³em zwyk³ym akrylem z dyny - najtaùszym i generalnie nie ma siê do czego przyczepiÌ: ³adnie kryje, choÌ nie da siê go wylaÌ na lustro (no mo¿e siê da ale na granicy zacieku) - jak siê go po³o¿y tak zostaje - nie rozlewa siê sam. Jak z po³yskiem nie wiem gdy¿ uzywa³em pasty matuj¹cej.
Tak wyglÂąda pomalowany pas: 3 warstwy bez polerki doadane 1/6 pasty matujÂącej:

MyÂślĂŞ, Âże nienajgorzej.

pepi 
Wysłany: 2009-07-02, 21:51   
0
UP DOWN

no ja z tych to PPG ciapaÂłem taki sobie jest - ale mi tam siĂŞ maluje ok byle czym :spoko:

stek
Wysłany: 2009-07-02, 21:56   
0
UP DOWN

pepi napisał/a:
no ja z tych to PPG ciapaÂłem taki sobie jest - ale mi tam siĂŞ maluje ok byle czym :spoko:
witaj, gdzie siĂŞ zaopatrujesz w farby??pzdr.

pepi 
Wysłany: 2009-07-02, 22:07   
0
UP DOWN

no w mieszalni :roll: ale zabij to niewiem co ;) jakiÂś zazwyczaj najtansze biorĂŞ ;P

stek
Wysłany: 2009-07-02, 22:13   
0
UP DOWN

pepi napisał/a:
no w mieszalni :roll: ale zabij to niewiem co ;) jakiÂś zazwyczaj najtansze biorĂŞ ;P
tak, zapytaÂłem, ja akryl biore w suchej, tani a dobrze zrobiony,

[ Dodano: 2009-07-02, 22:17 ]
Ryba napisał/a:
WybraÂłem juÂż kolor na caÂłoÂściĂłwkĂŞ na swoje auto. R-51 Phoenix Red. W porĂłwnaniu do obecnego R-63 wyglÂąda tak:
[url=http://images43.foto...bdm.jpg]Obrazek[/url]
Ze wzgledu na to, ¿e auto jest wiekowe; nie bêdzie u¿ywane w zimie ani na codzieñ, ale g³ownie ze wzglêgu na CENÊ zdecydowa³em siê na akryl. Do wyboru mam:
1. Z allegro:
- Ixell
- Profix
- Dupek
2. Z mieszalni w moim miescie dodatkowo:
- PPG
- Novol spectral
- Dyna
Który z tych producentów bêdzie najlepszy ?? Chodzi mi g³ównie o dobr¹ rozlewnoœÌ i trwa³oœÌ - ¿eby nie matowia³ zbyt szybko. Nak³adaÌ bêdê 3 warstwy - konieczna polerka gdy¿ malujê w gara¿u - ¿eby by³o z czego zebraÌ.

Na razie skÂłaniam siĂŞ ku Dynie, gdyÂż mogĂŞ nabyĂŚ akryl z serii 420 - jakis nowy wynalazek wÂśrĂłd akryli - kryje na 1,5 warstwy i podobno ogolnie jest na prawdĂŞ dobry.
Dotychczasowe malownia - pas przedni i jakieœ ró¿ne detale malowa³em zwyk³ym akrylem z dyny - najtaùszym i generalnie nie ma siê do czego przyczepiÌ: ³adnie kryje, choÌ nie da siê go wylaÌ na lustro (no mo¿e siê da ale na granicy zacieku) - jak siê go po³o¿y tak zostaje - nie rozlewa siê sam. Jak z po³yskiem nie wiem gdy¿ uzywa³em pasty matuj¹cej.
Tak wyglÂąda pomalowany pas: 3 warstwy bez polerki doadane 1/6 pasty matujÂącej:
[url=http://images46.foto...24m.jpg]Obrazek[/url]
MyÂślĂŞ, Âże nienajgorzej.
ÂŁadny kolorek, teÂż jestem zwolennikiem ciemniejszych, i mĂłwisz Âże nie ma problemu z kryciem? ;)

Ryba 
Wysłany: 2009-07-03, 19:07   
0
UP DOWN

No nie ma. Po 1 warstwie jest pokrycie. 2 peÂłne warstwy (tak zaleca producent) wystarczajÂą. Ja dodajĂŞ 3 na wszelki wypadek (polerka). No ale wracajÂąc do tematu - jaki akryl z tych podanych bĂŞdzie najlepszy :> ??

fawinyl
Wysłany: 2009-07-03, 23:38   
0
UP DOWN

Moim skromnym zdaniem tylko Novol 2k, tym bardziej cenowo powinien byĂŚ najbardziej atrakcyjny.

Ryba 
Wysłany: 2009-07-03, 23:41   
0
UP DOWN

2 K nie bĂŞdzie. PrzykÂładowo u mnie w mieÂście w mieszalni:
- Akryl 18 zÂł/100 ml * powiedzmy 20 (2L) = 360 zÂł
- Baza niemetaliczna 18 zÂł/100 ml + do tego klar 360 + jeszcze ok 160 = nie staĂŚ mnie :sciana:
Poza tym nie ma ró¿nicy czy biorê PPG czy Novol czy DP cena ta sama, dyna420 jest taùsza - 16 z³/100 ml ale to dlatego, ¿e kolega robi w mieszalni ;) A ta któr¹ malwoa³em po 11 razerm z past¹ matuj¹c¹.

berag1 
Wysłany: 2009-07-04, 08:17   
0
UP DOWN

A u nas ceny sÂą nastĂŞpujÂące:
- akryl jednowarstwowy w komplecie lub bez 140 zÂł
- baza niemetaliczna i metaliczna ta sama cena 14 lub 17 zÂł( komplet 240)
- baza perÂłowa 18 lub 21 zÂł(komplet do 300 zÂł)

Ryba 
Wysłany: 2009-07-04, 10:03   
0
UP DOWN

No dobra ale znowu zbaczamy z tematu. MĂłwcie co byÂście poleicili i czym pomalowali to auto - oczywiÂście akryl !

baqo 
Wysłany: 2009-07-05, 11:41   
0
UP DOWN

Ryba napisał/a:
Baza niemetaliczna 18 zÂł/100 ml + do tego klar 360
rĂłb lakier w bazie. polakierujesz akrylem ,a potem bĂŞdziesz pytaÂł "czy na akryl mogĂŞ poÂłoÂżyĂŚ lakier bezbarwny i jakim papierem zmatowaĂŚ"

Ryba 
Wysłany: 2009-07-05, 12:20   
0
UP DOWN

mĂłwiÂłem juÂż Âżenie nie amm na to kasy, wiĂŞc na pewno nie zrobiĂŞ tak jak mĂłwisz poÂźniej ;) Jeszcze przed lakierowniem swoejgo, bĂŞdĂŞ mieĂŚ do malowania auto ojca (nie caÂłe) wiĂŞc kupiĂŞ tÂą dyne420 i zobaczĂŞ co to jest :D

pepi 
Wysłany: 2009-07-09, 22:12   
0
UP DOWN

no ja mam nawet 1 litr -za 110 zÂł :spoko: -tanio co nie a baza 130 zÂł

[ Dodano: 2009-07-09, 22:12 ]
tylko niewiem co to jest bo siĂŞ niepytaÂłem :)

Ryba 
Wysłany: 2009-07-10, 11:30   
0
UP DOWN

No dobra, ale co to ma do rzeczy !! Ktoœ mi podopowie jaki akryl wzi¹Ì ?? osobiœcie wypróbuje dyne420 na aucie ojca i jak mi spasuje to biorê j¹ na swoj¹ ca³oœciówkê :D

optionall 
Wysłany: 2009-07-10, 12:45   
0
UP DOWN
sklep z lakierami

U nas litr 54 netto za litr

http://sklep.optionall.pl...akierowankoinfo

Po zarejestowaniu i wystapieniu o rabat moÂże i taniej ;]

Ryba 
Wysłany: 2009-07-10, 15:03   
0
UP DOWN

Ale mi chodzi om akryl, a nie bezbarwny ;P Oba auta sÂą w akrylu. A z tego co widzĂŞ, to akryli w dowolnych kolorach chyba nie dorabiacie.

[ Dodano: 2009-07-15, 20:02 ]
No dobra w sumie nikt nie miaÂł nic konkretnego do powiedzenia ^^ :rotfl: WiĂŞc zakupiÂłem na auto ojca (punto II czarne) akryl Dyna420 i jestem zadowolony w 100% swietnie kryje zarÂąbiÂście siĂŞ rozlewa (praktycznie 0 morki) i poÂłysk teÂż jest bardzo wysoki.

Swoje auto pomalujĂŞ tym samym lakierem.

kamillo18
Wysłany: 2009-07-15, 22:15   
0
UP DOWN

witajcie :) ;) mam maÂły problem chce pomalowaĂŚ maske w czarnym kolorze dodajÂąc brokat tylko niewiem jak do tego sie zabraĂŚ czy zwykÂły brkat bĂŞdzie dobry ? czy nierozpuÂści go rozpuszczalnik i do czego dodaĂŚ brokat ??

No-limit
Wysłany: 2009-07-16, 10:13   
0
UP DOWN

kamillo18 napisał/a:
witajcie :) ;) mam maÂły problem chce pomalowaĂŚ maske w czarnym kolorze dodajÂąc brokat tylko niewiem jak do tego sie zabraĂŚ czy zwykÂły brkat bĂŞdzie dobry ? czy nierozpuÂści go rozpuszczalnik i do czego dodaĂŚ brokat ??

ZwykÂły brokat sie nie nadaje.Po pirwsze jest za gruby,po drugie wypÂływa na powierzchniĂŞ lakieru,po trzecie po dodaniu utwrdz. rozpuÂści siĂŞ.Tki lakier moÂżna zrobiĂŚ tylko w bazie akrylowej lub wodnej.

pepi 
Wysłany: 2009-07-20, 22:35   
0
UP DOWN

albo po wieszku popsikaĂŚ i bezbarwnym przykryĂŚ ;P

thomas-29
Wysłany: 2010-02-22, 19:50   
0
UP DOWN

Z Du Pont produkt Imronel to nowa generacja lakerĂłw ,sprĂłbujcie a siĂŞ przekonacie
Nie ma na wszystko receptur ale da siĂŞ dorobiĂŚ,

¯Ó£TY NA 2 WARSTWY ,kolory dobrze kryj±ce n a1,5 warstwy .
Lakier nie pÂłowieje po czasie tak jak inne.
NIE PRZYCIÂĄGA ÂŚMIECI (ANTYSTATYCZNY)

crystal
Wysłany: 2010-02-22, 23:54   
0
UP DOWN

thomas-29 napisał/a:
Imronel

Chodzi Ci o IMRON ELITE?

thomas-29
Wysłany: 2011-05-29, 21:30   
0
UP DOWN