Autor |
Wiadomość |
 |
Shielu
|
Wysłany: 2010-02-19, 22:57 Problem z malowaniem
|
0
|
|
|
|
Witam
jestem ¿e tak powiem pocz¹tkuj¹cym lakiernikiem ale nie do koùca... tzn malowa³em ju¿ doœÌ du¿o bo 3 ca³e autobusy. Wiêc pomyœla³em o pomalowaniu sobie auta... i tu siê zaczê³y schody... mianowicie gdy malowa³em wczeœniej lakiernik zawsze miesza³ mi lakier i ustawia³ pistolet wiêc nie mia³em ¿adnego problemu a w domu mia³em ich kilka...
Po pierwsze nie wiedziaÂłem jak rozmieszaĂŚ lakier (akryl) z utwardzaczem i rozpuszczalnikiem ale do tego doszedÂłem gdyÂż kupiÂłem sobie kubki z miarkÂą no to wymieszaÂłem 3:1 i 25% rozpuszczalnika. Nie znaÂłem siĂŞ wtedy na ciÂśnieniu roboczym i takich tam i wyszÂła tragedia taki jakby gruby i gĂŞsty lakier - taka skĂłrka pomaraĂączy.
PóŸniej doszed³em do tego ¿e mój amatorski pistolet za 100 z³ typu HPLV Speedway potrzebuje 2 atmosfery roboczego czego mój kompresor nie dawa³ przy ci¹g³ym malowaniu ale mia³em do pomalowania tylko 1 b³otnik wiêc pomyœla³em ¿e da sobie radê bo przez jakiœ czas utrzymywa³ to ciœnienie i znowu po malowaniu wysz³a skórka pomaraùczy... wie ktoœ z was mo¿e dlaczego tak wysz³o ?
a po za tym mam jeszcze takie maÂłe pytanie czy matowanie musi byĂŚ papierem wodnym czy moÂże byĂŚ na sucho ?
a i jeszcze jedno czy pokrĂŞtÂło do regulacji iloÂści farby sÂłuÂży tylko do tego z jakÂą prĂŞdkoÂściÂą bĂŞdĂŞ malowaÂł tzn jak szybko bĂŞdĂŞ rĂŞkÂą machaÂł czy to jest troche inaczej |
|
|
|
 |
crystal
|
Wysłany: 2010-02-19, 23:29
|
0
|
|
|

|
CoÂś pomyliÂłeÂś, speedway HP wymaga 3-4bar, jakÂą masz w nim dyszĂŞ? |
|
|
|
 |
Shielu
|
Wysłany: 2010-02-20, 09:10
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
crystal
|
Wysłany: 2010-02-20, 12:35
|
0
|
|
|

|
Noto jednak pomyliÂłeÂś bo napisaÂłeÂś:
HPLV - wysokie ciœnienie ma³a objêtoœÌ
a masz
HVLP - niskie ciœnienie du¿a objêtoœÌ
cytrus wychodzi najczĂŞÂściej ze zbyt gĂŞstego lakieru albo zbyt niskiego ciÂśnienia.
Zainstaluj reduktor pod pistolet, ustaw na wciœniêtym spuœcie 2bary, w¹¿ doprowadzaj¹cy 10mm œrednicy wewnêtrznej, patrz co w trakcie lakierowania wskazuje manometr.
Jaki masz kompresor? ten speedway bierze 410l/min. |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2010-02-21, 23:12
|
0
|
|
|

|
Kolego takim pistoletem to tylko wychodzi "pomaraùcza" na lakierze! Musisz mocno rozcienczyÌ lakier innaczej polegniesz! To nie jest HVLP tylko taki chiùski pseudo-hvlp ,Jeœli nie wierzysz to we¿ ten pistolet i porównaj jego g³owice z prawdziwym HVLP np. Sata. Zobaczysz jaka jest ró¿nica! Te pistolety tylko w wersji HP siê sprawdzaj¹ i nimi tj. HP rozlejesz ³adnie bezbarwny . Mia³em na próbie takie pistolety i st¹d wiem jak to siê nimi k³adzie lakier. Tego HP mam do podk³adu. Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Shielu
|
Wysłany: 2010-02-22, 17:25
|
0
|
|
|
|
Robertlodz09 napisał/a: | Kolego takim pistoletem to tylko wychodzi "pomaraĂącza" na lakierze! Musisz mocno rozcienczyĂŚ lakier innaczej polegniesz! To nie jest HVLP tylko taki chiĂąski pseudo-hvlp ,JeÂśli nie wierzysz to weÂż ten pistolet i porĂłwnaj jego gÂłowice z prawdziwym HVLP np. Sata. Zobaczysz jaka jest ró¿nica! Te pistolety tylko w wersji HP siĂŞ sprawdzajÂą i nimi tj. HP rozlejesz Âładnie bezbarwny . MiaÂłem na prĂłbie takie pistolety i stÂąd wiem jak to siĂŞ nimi kÂładzie lakier. Tego HP mam do podkÂładu. Pozdrawiam |
szczerze mówi¹c coœ w tym jest bo kiedyœ przez przypadek wla³o mi siê za du¿o rozpuszczalnika i pomalowa³em takie stare drzwi z auta i wysz³o doœÌ ³adnie bêdê musia³ spróbowaÌ tak jak mi ju¿ kolega mówi³ na 50 ml lakieru 50 ml rozpuszczalnika + utwardzacz
tylko mam takie pytanie... to nic siê nie dzieje ¿e dodam tyle rozpuszczalnika ? nie ucierpi na tym twardoœÌ lakieru ? |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2010-02-22, 19:40
|
0
|
|
|

|
Kolego raczej nie tak! Nie wiem co masz za lakier ale trzymaj sie zalecanych proporcji zwieksz tylko rozpuszczalnik tj. jego iloœÌ ale stopniowo i robi¹c natryski próbne aby "go wyczuÌ". Tak¿e jeœli jest lakier 2:1 to dajesz 100ml lakieru + 50ml utwardzacza + rozpuszczalnik w takiej iloœci aby osi¹gn¹Ì jak najlepsz¹ rozlewnoœÌ w warunkach jakimi dysponujesz. Co do tego pistoletu to lepiej kup sobie taki sam ale HP zupe³nie inna "robota" jest z nim. A tego to na podk³ad! ,albo kup komplet naprawczy do niego ale ¿eby by³ na HP i zrobisz z niego "wysokociœnieniowca" Ja w ten sposób zrobi³em ze swoim bo na tej g³owicy od niby niskociœnieniowca to wychodzi³o tylko "g.......o". |
|
|
|
 |
Shielu
|
Wysłany: 2010-02-22, 20:13
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
crystal
|
Wysłany: 2010-02-22, 20:52
|
0
|
|
|

|
|
|
|
 |
Shielu
|
Wysłany: 2010-02-22, 21:06
|
0
|
|
|
|
i wtedy jakim ciÂśnieniem malowaĂŚ ? 3-4 ? mniej-wiĂŞcej 3,5 tak ? |
|
|
|
 |
crystal
|
Wysłany: 2010-02-22, 21:11
|
0
|
|
|

|
Mniej wiĂŞcej, przetestujesz jak lepiej miĂŞdzy 3 a 4 bary |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2010-02-23, 12:41
|
0
|
|
|

|
Kolego weÂż spisz jaki masz symbol na pistolecie (np. 827 )i do takiego kupujesz bo innaczej to moze byĂŚ rĂłznica w gwintach i nie bedzie pasowaÂło! Co do ceny to sÂą rĂłzne od tej ktĂłrÂą podano do jak widziaÂłem w jednym sklepie nawet aÂż 80 zÂł . Ale to byÂł zestaw do tzw. professional NajwaÂżniejsze zeby byÂł zestaw do tego pistoletu. Pozdrawiam i powodzenia. |
|
|
|