Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
crystal
Wysłany: 2010-03-14, 16:28   
0
UP DOWN

front247 napisał/a:
ZÂłoÂżenie do kupy to pikus

Mylisz siĂŞ.

KupiĂŚ czy skÂładaĂŚ to nie jest kwestia kasy tylko czy lubisz takÂą zabawĂŞ, czy wolisz ÂświĂŞty spokĂłj i niech inni myÂślÂą nad konstrukcjÂą, bo w konstruowaniu nie chodzi o przykrĂŞcenie Âśrubek tylko o wymyÂślenie jak to ma byĂŚ zrobione.

mezotr 
Wysłany: 2010-03-14, 16:57   
0
UP DOWN

crystal, a ty zbudowales juÂż kiedys kompresor?

crystal
Wysłany: 2010-03-14, 17:11   
0
UP DOWN

Jestem w trakcie.

mezotr 
Wysłany: 2010-03-14, 17:13   
0
UP DOWN

I jak trudno jest?
moim zdaniem nie, wiec nie zniechecaj ludzi ;)

crystal
Wysłany: 2010-03-14, 17:26   
0
UP DOWN

Nawet mi przez myÂśl nie przeszÂło Âżeby kogoÂś zniechĂŞcaĂŚ.
To nie jest trudne, tylko bardziej skomplikowane niÂż siĂŞ wydaje, ludzie sÂłyszÂąc "poskÂładaĂŚ" myÂślÂą w kategoriach mebli z ikei, a ja zwracam uwagĂŞ Âże to nie tyle skÂładanie co myÂślenie.

front247
Wysłany: 2010-03-14, 18:01   
0
UP DOWN

spokojnie,potrafie :spoko:
mĂłj zawĂłd to hydraulik a z zamiÂłowania elektronik,z elektrykÂą tez miaÂłem do czynienia...takÂże dam rade:)
pozdrawiam

baki
Wysłany: 2010-03-14, 21:27   
0
UP DOWN

crystal ma racje , nie jest to taki pikus , jest duÂżo kombinowania Âżeby wszystko chodziÂło jak trzeba, w moim przypadku pierwszÂą sprĂŞÂżarkÂą byÂła jednotÂłokowa hs19 ze stara , wszystko miaÂłem poskÂładane ale udaÂło mi siĂŞ tanio wyrwaĂŚ dwĂłtÂłokowÂą sprĂŞÂżarkĂŞ z jelcza i kombinacja zaczyna sie od nowa . Na chwile obecnÂą kompresor dmucha bardzo szybko , niestety tylko do 4 atm dalej silnik 2,2 kw nie ma siÂły dalej krĂŞciĂŚ wiec dalej trzeba kombinowac z dobraniem przeÂłoÂżenia ( mniejsze koÂło na silnik , wiĂŞksze na sprĂŞÂżarke ) :D

domagalka 
Wysłany: 2010-03-14, 21:52   
0
UP DOWN

Ja sk³ada³em z oryginalnych czêœci Butla Kupczyk 270L Pompa Walter 800l/min silnik nowy 4kw no i reszta to by³a w gratisie z butl¹ (zawór bezp., w³acznik ciœnieniowy 2 zawory kulowe i trójnik ze szybkoz³¹czkami na w¹¿) wszystko wynios³o mnie 2800z³ i tak jak pisa³em wczeœniej zajê³o mi to nieca³¹ godzinê bo ¿adnych przeróbek nie by³o tylko pozak³adaÌ wszystko na swoje miejsce i odpa³. I mam oryginalny kompresor na czêœciach Renomowanych firm z który na allegro musia³bym zap³aciÌ oko³o 6000z³ a taki 180l 2 lata temu z³o¿y³em na nowej pompie i osprzêcie oprócz silnika i butli bo by³y u¿ywki z³o¿y³em za 1100z³ i lata do dziœ u kumpla. Od tamtej pory jestem tego zdania ¿e nie ma sensy pchaÌ siê w chiùczyki. A i zapomnia³em dodaÌ ¿e do tej pompy co mam teraz dosta³e oryginalny olej i zawór zwrotny dedykowany pod t¹ sprê¿arkê.

f_maciej
Wysłany: 2010-03-19, 14:51   
0
UP DOWN

Odœwie¿ê.... :cool:
Stojê przed zakupem reduktora(z odwadniaczem i dwiema szybkoz³¹czkami) bêdzie wkrêcony w butlê, lepiej braÌ z gwintem 3/8 czy 1/2??
Jak nazywa siê listwa, do której móg³bym pod³¹czyÌ manometr, zawór bezpieczeùstwa, presostat i np. kran do spuszczania powietrza? Nie chcê wspawywaÌ na ka¿d¹ z tych rzeczy osobnej mufki, bo to nie bêdzie ani estetyczne,ani praktyczne.

Matik
Wysłany: 2010-03-19, 19:16   
0
UP DOWN

Cytat:
Odœwie¿ê....
Stojê przed zakupem reduktora(z odwadniaczem i dwiema szybkoz³¹czkami) bêdzie wkrêcony w butlê, lepiej braÌ z gwintem 3/8 czy 1/2??
Jak nazywa siê listwa, do której móg³bym pod³¹czyÌ manometr, zawór bezpieczeùstwa, presostat i np. kran do spuszczania powietrza? Nie chcê wspawywaÌ na ka¿d¹ z tych rzeczy osobnej mufki, bo to nie bêdzie ani estetyczne,ani praktyczne.

wpisz w allegro "rozdzielacz" - sÂą do kupienia listwy aluminiowe a gwintem 1/4, w sam raz na Twoje potrzeby

do zbiornika do ok 150l - 200l wystarczy 1/2 - tylko kup juÂż duÂży

kamilo_1988
Wysłany: 2010-03-19, 19:35   
0
UP DOWN

Witam jestem nowy na forum i mam takie oto pytanko co mylicie o tym http://allegro.pl/item953...sor_polska.html
-jak¹ to mo¿e mieÌ wydajnoœÌ?
-czy wystarczy to lakierowania pojedynczych elementĂłw pistoletem HP?
-i czy za tÂą cenĂŞ opÂłaca siĂŞ w to angaÂżowaĂŚ?

f_maciej
Wysłany: 2010-03-19, 20:25   
0
UP DOWN

Matik napisał/a:

wpisz w allegro "rozdzielacz" - sÂą do kupienia listwy aluminiowe a gwintem 1/4

No sÂą ale te listwy sÂą raczej pod szybkozlÂączki i nie dam 50zÂł+wysyÂłka za taki gadÂżet, ale znalazÂłem coÂś takiego:
http://www.allegro.pl/ite...ozwiazanie.html

Niby do CO,ale chyba teÂż by sobie poradziÂło?

caci 
Wysłany: 2010-03-19, 21:21   
0
UP DOWN

kamilo_1988 napisał/a:
Witam jestem nowy na forum i mam takie oto pytanko co mylicie o tym http://allegro.pl/item953...sor_polska.html
-jak¹ to mo¿e mieÌ wydajnoœÌ?
-czy wystarczy to lakierowania pojedynczych elementĂłw pistoletem HP?
-i czy za tÂą cenĂŞ opÂłaca siĂŞ w to angaÂżowaĂŚ?
\

nic nie widaÌ na tej tabliczce wiêc trudno wró¿yÌ. Pewnie ok 300-400l/min patrz¹c na gabaryty silnika i trzy cylindry.

jacenty 741
Wysłany: 2010-03-19, 21:44   
0
UP DOWN

Bez przesady,to ASPA,180 litrĂłw butla,2,2 kw,czeski,a nie polski, produkt o wydajnoÂści max 200 l/min.JeÂśl jest w dobrym stanie,to w zupeÂłnoÂści na poczÂątek wystarczy.Ja swojego czasu zrobiÂłem niÂą kilka caÂłoÂściĂłwek.Dobra cena.

gizbern 
Wysłany: 2010-03-20, 05:39   
0
UP DOWN

jacenty 741 napisał/a:
czeski,a nie polski, produkt

A ja caÂły czas myÂślaÂłem Âże to Polski produkt z WrocÂławia :shock:

f_maciej
Wysłany: 2010-03-20, 21:52   
0
UP DOWN

gizbern napisał/a:
jacenty 741 napisał/a:
czeski,a nie polski, produkt

A ja caÂły czas myÂślaÂłem Âże to Polski produkt z WrocÂławia :shock:

polski, polski zrobiony przez WFS

Matik
Wysłany: 2010-03-21, 06:33   
0
UP DOWN

Cytat:

No sÂą ale te listwy sÂą raczej pod szybkozlÂączki i nie dam 50zÂł+wysyÂłka za taki gadÂżet, ale znalazÂłem coÂś takiego:
http://www.allegro.pl/ite...ozwiazanie.html

Niby do CO,ale chyba teÂż by sobie poradziÂło?

RĂłwnieÂż da rade ale musisz pamiĂŞtaĂŚ takÂże o redukcjach za ktĂłre teÂż sporo zapÂłacisz, np redukcja mosiĂŞÂżna z 1/2 na 1/4 (a takie teÂż potrzebujesz) to koszt ok 10 zÂł w obi.
Teraz policz ile takich redukcji potrzebujesz i wyjdzie Ci koszt ca³ego rozdzielacza. Wiem co mówiê, bo ja musia³em w³aœnie mieÌ taki mosiê¿ny, poniewa¿ potrzebowa³em mieÌ rózne œrednice wyjœÌ w mojej mokro instalacji jak¹ robi³em u siebie w gara¿u. Na ca³¹ instalacjê wysz³o doœÌ sporo tych redukcji. Jak mo¿esz to radzê unikaÌ redukcji.

gizbern 
Wysłany: 2010-03-21, 07:06   
0
UP DOWN

Strasznie drogo kupujesz z³¹czki.
Polecam tego sprzedawce,zawsze u niego kupuje ma chyba najtaniej LINK

f_maciej
Wysłany: 2010-03-21, 10:45   
0
UP DOWN

Matik, masz racjĂŞ co do tych redukcji, ale sporo znalazÂłem u siebie w gratach i nie bĂŞdĂŞ musiaÂł kupowaĂŚ ;) zresztÂą wyjdzie w praniu, podjadĂŞ do hydraulicznego, policzĂŞ wszystko i bĂŞdĂŞ myÂślaÂł dalej ;)

Na poprzedniej stronie pisaÂłem,Âże te HS21 bĂŞdzie sprzĂŞÂżone z waÂłkiem od silnika,ale plany siĂŞ zmieniÂły i bĂŞdzie na paskach, mam 2 koÂła pasowe jedno ok 7cm Âśrednicy, drugie +/-12cm, jaki silnik do tego??(dwa zbiorniki po 100litrĂłw) Przede wszystkim jakie obroty, 1000rpm bĂŞdzie za maÂło, 1500?? bo powyÂżej 2000rpm to chyba szybko zakatujĂŞ sprĂŞÂżarkĂŞ? No i nie ukrywam,Âże cena np 3kW 1450rpm u mnie kosztuje 470m, a to ciut przy duÂżo.

crystal
Wysłany: 2010-03-21, 13:01   
0
UP DOWN

Max obroty dla HS21 to 1400rpm, i proponowa³ bym silnik 4kW plus przek³adnia na jakieœ 1300rpm na pompie, chocia¿ przy takiej mocy 280l/min to jest œmieszna wartoœÌ :roll:
HS31 ma lepszÂą charakterystykĂŞ mocy, kwestia gÂłowicy, poszukaj moÂże.
Aha no i co ze smarowaniem?

pio_len
Wysłany: 2010-03-21, 13:49   
0
UP DOWN

Dla osĂłb budujÂących kompresor ze sprĂŞÂżarki z jelcza i nie tylko polecam temat na forum elektroda
Nowe Âżycie kompresora olejowego . Strona 9 10 pokazuje ciekawy projekt sprĂŞÂżarki z jelcz za smarowaniem ciÂśnieniowym . Link http://www.elektroda.pl/r...831212-240.html

Mariuszczs
Wysłany: 2010-04-01, 12:36   
0
UP DOWN

Dzisiaj kupiÂłem sprĂŞÂżarkĂŞ od Scani model KZ642. Zaworki Âładnie cenzuraÂą, cylindry nie sÂą zuÂżyte wcale, do waÂłu jeszcze nie zaglÂądaÂłem ale nic nie stuka. WypiaskowaÂłem jÂą, wyczyszczĂŞ i oblukam resztĂŞ. KupiÂłem jÂą bo myÂślaÂłem Âże ma normalne zaworki i wezmĂŞ je do budowy sprĂŞÂżarki na silniku od malucha, ale niestety zaworki podone jak w kamazie i muszÂą byĂŚ razem z tÂą gÂłowicÂą. Smarowanie rozbryzgowe, jednak trzeba dorobic klapkĂŞ z uszczelniaczem i koÂło pasowe bo orginalnie jest koÂło zĂŞbate. BĂŞdzie na sprzedaÂż bÂądÂź na niej zbudujĂŞ sprĂŞÂżarkĂŞ.

Druga sprê¿arka jaka czeka mnie do uruchomienia to sprê¿arka od IFY ( jak pamiêtam ) - t¹ u¿ywa³em oko³o 4 lat u siebie. Sprê¿arka ma smarowanie rozbryzgowe, na wale ³o¿ysko igie³kowe które by³o do wymiany jak j¹ kupi³em. Wymieni³em je na chiùskie za 12 z³ i przez te 4 lata jest nadal bez luzów. Teraz zacze³y rzêziÌ ³o¿yska g³ówne bo jak siê okaza³o to brak³o oleju w œrodu i chodzi³a bez. Przy okazji wymieniê pierœcienie bo ju¿ siê nie zamykaj¹ w cylindrze.Zaworki bardzo wytrzya³e - czasem tylko je czyœci³em z farby.Koszt naprawy groszowy a sprê¿arka bardzo wytrzyma³a ( a chodzi³a bez oleju ):

PiszĂŞ o nich w temacie bo spokojnie jak ktoÂś takie znajdzie to moÂże teÂż uÂżyĂŚ - szczegĂłlnie tÂą mniejszÂą bo od razu ma koÂło pasowe i jest samosmarowna.

[ Dodano: 2010-04-01, 18:21 ]
Z tÂą SkaniÂą to niezÂła zmyÂłka - jednak smarowanie ciÂśnieniowe - Âładnie byÂło syfem zaÂślepione wejÂście oleju jak oglÂądaÂłem. Na szczĂŞÂście do wymiany ( ale nie koniecznie ) tylko ÂłoÂżysko Âślizgowe waÂłu i od razu wymienie ÂłoÂżysko toczne 6207 waÂłu bo pewnie kosztuje grosze.

f_maciej
Wysłany: 2010-04-03, 15:55   
0
UP DOWN

to i ja poka¿ê, coœ z moich dotychczasowych wypocin:

myÂślĂŞ,Âże w tygodniu po ÂświĂŞtach bĂŞdzie juÂż biÂła powietrze ;)

gregor1284 
Wysłany: 2011-02-05, 17:17   
0
UP DOWN

Panowie chcĂŞ zrobiĂŚ kompresor ,Âżeby siĂŞ trochĂŞ nauczyĂŚ. JakÂą sprĂŞÂżarkĂŞ polecalibyÂście do tego ? ChcĂŞ to zrobiĂŚ w miarĂŞ tanio ,bo jeszcze siĂŞ uczĂŞ i z pieniĂŞdzmi krucho.

gizbern 
Wysłany: 2011-02-05, 19:18   
0
UP DOWN

Albo ABAC albo wcale.
W miarĂŞ do wszystkiego B3800B http://archi.inosak.org/db/item1423933750_1.html

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Warsztat

Odpowiedz do tematu