Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
Shielu
Wysłany: 2010-03-24, 14:47   Akryl vs baza+clar
0
UP DOWN

witam

mam maÂły problem... a mianowicie nie weim czy pomalowaĂŚ auto akrylem czy teÂż baza+clar

a jeszcze dok³adniej to nie wiem jaki efekt bêdzie z akrylu... czym to siê ró¿ni od bazy+clar a chodzi mi tylko o efekt wizualny a nie o wytrzyma³oœÌ lakieru

jakby ktoÂś miaÂł zdjĂŞcie auta pomalowanego akrylem to prosiÂłbym o podesÂłanie

jacenty 741
Wysłany: 2010-03-24, 16:19   
0
UP DOWN

Ogólnie na krótko po lakierowaniu ró¿nica jest na tyle niewidoczna,¿e trzeba najlepiej sprawdziÌ rodzaj pow³oki za pomoc¹ szmatki z past¹ polersk¹ (jak zabarwia,to akryl).Zaleta dwuwarstwówki pokazuje siê po kilku latach,kiedy w akrylu pojawi siê utrata po³ysku,a czêsto nawet tzw kredowanie,czyli utrata barwy i bia³e plamy,szczególnie podatny jest na to kolor czerwony.Cenowo ró¿nica niewielka,a korzyœci niewspó³mierne.

slavok
Wysłany: 2010-03-25, 21:43   
0
UP DOWN

akryl to tylko lakier solidowy, to chyba jedna z najwiêkszych ró¿nic, metalic, per³a to jedynie baza+bezbarwny

PROJEKTER
Wysłany: 2010-03-25, 22:06   
0
UP DOWN

slavok napisał/a:
akryl to tylko lakier solidowy, to chyba jedna z najwiêkszych ró¿nic, metalic, per³a to jedynie baza+bezbarwny

Tak dla porzÂądku informacji .... to akryle teÂż wystĂŞpowaÂły w wersji metalizowanej ... a nawet i lakiery syntetyczne jednowarstwowe byÂły w metalicu. Czarna baza + klar to teÂż solid i czerwona wodorozcieĂączalna pokryta bezbarwnym to nadal solid .
Solid to kolor bez efektu zmienno optycznego ... nie waÂżne czy jedno czy dwu warstwowy, akryl, woda czy syntetyk ... lub nitro, czy olejny.

slavok
Wysłany: 2010-03-26, 15:32   
0
UP DOWN

to, Âże wystĂŞpujÂą lakiery solidowe 2wu warstwowe to wiem, natomiast lakieru akrylowego jednowarstwowego metalizowanego nie widziaÂłem.

Ryba 
Wysłany: 2010-03-26, 18:37   
0
UP DOWN

Bierz bazĂŞ + klar. Sam staÂłem przed podobnym problemem (kolor czerwony) i nie ÂżaÂłujĂŞ decyzji.
Porównywa³em swoje auto z innym malowanym akrylem, na którym lakier mia³ miesi¹c, a na moim ma pó³ roku i mój wygl¹da du¿o lepiej - lepszy po³ysk i g³êbia :cool:

PROJEKTER
Wysłany: 2010-03-26, 19:48   
0
UP DOWN

slavok napisał/a:
to, Âże wystĂŞpujÂą lakiery solidowe 2wu warstwowe to wiem, natomiast lakieru akrylowego jednowarstwowego metalizowanego nie widziaÂłem.

... i na szczĂŞÂście dla wielu lakiernikĂłw juÂż nikt go nie spotka :D ... chyba ! Takie to byÂły poczÂątki - opiÂłki aluminium zatopione w lakierze nawierzchniowym z pigmentem. To trzeba byÂło mieĂŚ rĂŞkĂŞ Âżeby to poÂłoÂżyĂŚ ... i zero efektu ( tj takiego znanego dzisiaj z metalicĂłw ) ... na szczĂŞÂście takie wynalazki juÂż padÂły ... chociaÂż gdzieÂś ostaniu widziaÂłem ofertĂŞ na lakier renowacyjny ( syntetyk ) metalic jednowarstwowy ... jak znajdĂŞ do wklejĂŞ link.

Siekiera
Wysłany: 2010-03-27, 01:30   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisał/a:
... i na szczĂŞÂście dla wielu lakiernikĂłw juÂż nikt go nie spotka :D ... chyba

sÂą jeszcze srebrne RAL 9006... na felgi, baki ciĂŞÂżarĂłwek itp

PROJEKTER
Wysłany: 2010-03-27, 21:45   
0
UP DOWN

Nooo .... wiĂŞc jednak ... sÂą jeszcze w ofercie ;)

jasiek 
Wysłany: 2010-03-28, 11:39   
0
UP DOWN
lucas

mam pytanie jakie sa proporcje mieszania bazy wodnej ppg?czy do bazy wodnej dodaje sie tylko wode jako rozcienczalnik czy tez utwardzacz :?:

bajan733
Wysłany: 2010-03-28, 18:34   
0
UP DOWN

Z reguÂły one juÂż sÂą gotowe do uÂżycia.

jasiek 
Wysłany: 2010-03-28, 20:57   
0
UP DOWN
lucas

ten lakier ktory mam na pewno nie jest gotowy na 100 procent jest nierozcienczony i wiem ze trzeba dodac 10-20 procent rozpuszczalnika wodnego ale mam tez utwardzacz i nie wiem czy dodaje sie do wodnych ppg utwardzacz.Pierwszy raz maluje woda ppg i nie mam zielonego pojecia co z tym utwardzaczem :help:

PROJEKTER
Wysłany: 2010-03-28, 22:34   
0
UP DOWN

... ale skÂąd masz ten utwardzacz ? ... dostaÂłeÂś w komplecie do wody ??? :shock:

jasiek 
Wysłany: 2010-03-29, 07:34   
0
UP DOWN
lucas

utwardzacz jak i baze i wode do bazy dostalem od klienta a to francuz i ten lakier tam kupil i w takiej postaci mu to tam sprzedali.tez mnie to zdziwilo dlatego chce sie poradzic :?:

PROJEKTER
Wysłany: 2010-03-29, 11:20   
0
UP DOWN

Nie ... to jakieÂś nieporozumienie ....

Woda PPG to zawiesina ¿elowa pigmentów rozpuszczona w alkoholu i substancji b³onotwórczej ... ca³oœÌ rozcieùczana jeta odmineralizowan¹ wod¹ czyli czystym chemicznie H2O. Dolewasz do bazy mieszasz i lakierujesz. Na to bezbarwny ... a to ju¿ akryl utwardzany chemicznie. Do lakieru bezbarwnego lejesz utwardzacz zgodnie i instrukcj¹ producenta, a do tego je¿eli potrzeba to rozcieùczalnik organiczny ( czyli nie ten od bazy H2O tylko odrêbny do akrylu ) .... choÌ nie zalecam lania rozcieùczalnika do klaru je¿eli nie lakierujesz w kabinie, lub sta³ej temperaturze powy¿ej 14 st. C. :spoko:

jasiek 
Wysłany: 2010-03-29, 18:53   
0
UP DOWN
lucas

Dzieki projekter za pomoc. :D

obcy_69
Wysłany: 2010-04-03, 16:47   
0
UP DOWN

A dlaczego PROJEKTER nie zalecasz dodawania rozpuszczalnika w warunkach innych niz wymieniles..??

PROJEKTER
Wysłany: 2010-04-05, 19:17   
0
UP DOWN

PoniewaÂż dodanie do lakieru bezbarwnego rozcieĂączalnika powoduje jego gorszy poÂłysk ... a czasami towarzyszÂący temu efekt gazowania, lub przymglenia ( ale to juÂż zjawisko towarzyszÂące wynikajÂąc bezpoÂśrednio z nieco innych innych przyczyn )

Co do rozcieĂączalnik to :

Paruj¹ce z pow³oki czêœci lotne materia³ów chemicznych powoduj¹ ZAWSZE powstawanie mikroporów, które za³amuj¹ œwiat³o. Je¿eli parowanie zakoùczy siê przed powstaniem warstwy politury to po³ysk mo¿e byÌ niezachwiany. Je¿eli jednak zacznie siê formowaÌ politura ( rozpocznie siê reakcja wi¹zania ), a czêœci lotne s¹ nadal w g³êbokich warstwach pow³oki to bêdzie ona ROZRYWANA.

Niewielkie iloœci rozcieùczalnika w lakierze nawierzchniowym ( 10 % ) nie s¹ groŸne dla efektu pow³oki poniewa¿ taka iloœÌ odparuje szybciej ni¿ zareaguje utwardzacza ... ALE - w temperaturze powy¿ej 14 st. C. Jak schniêcie odbywa siê w temperaturze ni¿szej ... to utwardzacz reaguje szybciej w pow³oce, ni¿ s¹ z niej w stanie odparowaÌ czêœci lotne ... nastêpuje mikro rozrywanie politury i utrata po³ysku. Zjawisko widoczne w du¿ym powiêkszeniu, ale zdjêcia bardzo czêsto publikowane s¹ w poradnikach o wadach lakierniczych.

Tu naleÂży pamiĂŞtaĂŚ o takich aspektach ... lakiery tego typu przeznaczone sÂą dla profesjonalistĂłw ... tzn - producent zakÂłada, Âże warunki i temperatura procesu aplikacji i pyÂłosuchoÂści, oraz utwardzania, sÂą kontrolowane i staÂłe .... w kabinie nie ma Âżadnego niebezpieczeĂąstwa nawet jak jest wiĂŞcej rozcieĂączalnika niÂż 10 % ... ale tam gdzie temperatura aplikacji i schniĂŞcia jest niÂższa niÂż 14 - 18 st C i trwa to stosunkowo dÂługo rozcieĂączalnik dodany do bezbarwnego wpÂływa na gorszy finalny poÂłysk powÂłoki.

W wiĂŞkszoÂści przypadkĂłw wada likwidowana przez polerowanie

Co do temperatur to tu taka uwaga ... ¿e s¹ one ró¿ne dla ro¿nych lakierów i producentów, ale raczej nie ni¿sze ni¿ wskazane 14 st C i nie wy¿sze ni¿ 21 st C dla procesu aplikacji i wstêpnej fazy suszenia.

Przymglenie lakieru bezbarwnego to wynik absorpcji wilgoci z powietrza
Gazowanie powÂłoki to faktycznie efekt rozrywania kolejnych warstw przez parujÂące z pod spodu substancje lotne ... ktĂłre nie majÂą innej drogi ... jak tylko w gĂłrĂŞ. WiĂŞcej substancji lotnych wiĂŞksze niebezpieczeĂąstwo powstania tego zjawiska. ... tylko Âże rzadki lakier nanoszony jest cienkim warstwami ... ale wystarczy Âże bĂŞdzie ich kilka 3 - 4 i rozrywanie powÂłoki w niskiej temperaturze jest pewne.

Dlatego napisa³em, ¿e dodanie do lakieru bezbarwnego rozcieùczalnika wp³ywa na gorszy po³ysk ... pamiêtajcie tylko, ¿e to mo¿e byÌ mikro ró¿nica w doskona³ych warunkach lakierni i wielka widoczna ró¿nica w gara¿u.... i oczywiœcie markowe produkty s¹ mniej podatne na takie zachowanie ( nie krzywdz¹c tu oczywiœcie ¿adnego producenta ;) )

Benos77
Wysłany: 2010-04-05, 20:04   
0
UP DOWN

Mi kiedyÂś technik na szkoleniu powiedziaÂł Âżeby lakier podgrzewaĂŚ zamiast dodawania rozcieĂączalnika. Tylko nie powiedziaÂł dlaczego. Teraz juÂż wiem co i jak. Przydatny post Panie Projekter.

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materiaÂły

Odpowiedz do tematu