Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
cacek
Wys³any: 2010-04-13, 19:49   Jaki lakier do motocykla Suzuki pomocy !!!!
0
UP DOWN

Witam.
Posiadam motocykl Suzuki GSXR 600 K9 w kolorze niebiesko bia³em.
Zarysowa³em bak i zadupek i potrzebuje niebiedkiego lakieru.
W 3 mieszalniach nikomu nie uda³o siê dobraæ lakieru .
Czy kto¶ wie jak nazywa siê ten lakier lub zna jego symbol.
Wiem ¿e lakiery dla Suzuki robi DUPONT ale na ich stronie jest wiele odcieni tego koloru i nie jestem w stanie zgadn±c który jest w³a¶ciwy Podaje link do tych lakierów :
http://cdb.dupontrefinish...i%20motorcycles
A mo¿e ktas mi wska¿e mieszalnie w Warszawie która umiesza idealn± kopie orginalnego lakieru.
Prosze o pomoc

lakierok 
Wys³any: 2010-04-13, 20:09   Re: Jaki lakier do motocykla Suzuki pomocy !!!!
0
UP DOWN

Pomóg³: 9 razy
Sk±d: Okolice
cacek napisa³/a:
Witam.
Posiadam motocykl Suzuki GSXR 600 K9 w kolorze niebiesko bia³em.
Zarysowa³em bak i zadupek i potrzebuje niebiedkiego lakieru.
W 3 mieszalniach nikomu nie uda³o siê dobraæ lakieru .
Czy kto¶ wie jak nazywa siê ten lakier lub zna jego symbol.
Wiem ¿e lakiery dla Suzuki robi DUPONT ale na ich stronie jest wiele odcieni tego koloru i nie jestem w stanie zgadn±c który jest w³a¶ciwy Podaje link do tych lakierów :
http://cdb.dupontrefinish...i%20motorcycles
A mo¿e ktas mi wska¿e mieszalnie w Warszawie która umiesza idealn± kopie orginalnego lakieru.
Prosze o pomoc

jak chcesz dobraæ lakier to poszukaj mieszalni z lakierami firmy np: RM, Dupont lub inne co maj± lakiery motocyklowe
jedz tam i powinni dobraæ, nie musi byæ lakier z duponta inne firmy te¿ dobrze dobieraj± .

Greg
Wys³any: 2010-04-13, 21:40   
0
UP DOWN

Pomóg³: 6 razy
na bank 3-warstwówka ;) Do mieszalni- niech dobieraj±, robi± natryski PRÓBNE i powinni sobie poradziæ :)

lak 
Wys³any: 2010-04-14, 21:52   
0
UP DOWN

Jest to lakier bezbarwny podbarwiany na niebiesko,tylko trzeba dobraæ odpowiedni podk³ad bazowy,¿eby to sprawdziæ trzeba przeszlifowaæ uszkodzony element a tam uka¿± siê poszczególne warstwy,tzn.kolory.. :tak: ...

PROJEKTER
Wys³any: 2010-04-14, 22:21   
0
UP DOWN

Pomóg³: 15 razy
Sk±d: MODULAR - equipment
lak napisa³/a:
Jest to lakier bezbarwny podbarwiany na niebiesko,tylko trzeba dobraæ odpowiedni podk³ad bazowy,¿eby to sprawdziæ trzeba przeszlifowaæ uszkodzony element a tam uka¿± siê poszczególne warstwy,tzn.kolory.. :tak: ...

... dlaczego tak uwa¿asz ? pierwszy raz s³yszê ¿eby oryginalny fabryczny skatalogowany lakier mia³ w sobie tak± sztuczkê ¿e trzeba robiæ takie rzeczy jak usuwanie klaru ¿eby siê dostaæ do ... nie wiem w zasadzie czego ... bo po przeszlifowaniu klaru to co to za kolor siê uka¿e ?

... @cacek ... nie kombinuj tylko id¼ na mieszalniê do sklepu z lakierami ... a jak ci powiedz± ¿e nie wiedz± to id¼ do drugiego sklepu bo nie ka¿da mieszalnia ma receptury na lakiery motocyklowe i nie w ka¿dej chce siê obs³udze bawiæ w dorabianie 100g. Co do tego ¿e twój lakier ma okre¶lon± recepturê nie ma ¿adnych w±tpliwo¶ci ... bo swoj± recepturê ma absolutnie ka¿dy fabryczny kolor na ¶wiecie ... tak jest idea istnienia mieszalni lakierów i kodowania kolorów... czasami tylko mo¿e nie byæ receptury na mieszalni, lub odpowiedniego komponentu.

lak 
Wys³any: 2010-04-14, 23:04   
0
UP DOWN

cacek,,napisz co wykombinowa³y mieszalnie.To co napisa³em, sugerowa³em siê ..kolorem czerwonym,co¶ w rodzaju czerwonej per³y.Kolejno¶æ malowania jest taka,srebrna baza,czyli metalik i na to lakier bezbarwny podbarwiany na czerwono.Pozdrawiam....Ps..fajna sztuczka...ciekawy efekt.... :idea:

[ Dodano: 2010-04-15, 00:14 ]
Panie Robercie,z ca³ym szacunkiem malowa³ pan kiedykolwiek motocykl,,,Pozdrawiam...

PROJEKTER
Wys³any: 2010-04-15, 09:09   
0
UP DOWN

Pomóg³: 15 razy
Sk±d: MODULAR - equipment
Nie ... ale przypadku tego tematu dotycz±cego fabrycznego koloru to bez znaczenia ... chyba ¿e pytanie dotyczy techniki operowania pistoletem ??? Niestety te¿ nigdy nie malowa³em d¼wigu, czo³gu, samolotu, wagonu kolejowego, cysterny, autobusu czy np. kó³ek do wózków dzieciêcych ... a tak± to w³asnie lakierniê teraz robiê razem z doborem systemu technologi materia³owej ... i dla wymienionych powy¿ej pojazdów lakiernie ju¿ wykonywa³em.

Natomiast - gdy tylko czas na to pozwala³ chêtnie bawi³em siê przeró¿nymi efektami kolorystycznymi, grawerowaniem napisów, czy malowaniem na ró¿nych elementach znikaj±cych i pojawiaj±cych siê znaków firmowych ... tak¿e dodawaniem brylant efektu Spies Heckera do lakieru bezbarwnego ! Tu przypomnê ze przez kilka lat mia³em w³asny dosyæ du¿y warsztat z lakierni±.

Z przykro¶ci± przyznam, ¿e nie jestem ju¿ czynnym lakiernikiem, ale znaczny baga¿ praktycznych do¶wiadczeñ jednak mi pozosta³ ... do tego mam nad Panami praktycznie wykonuj±cymi dzi¶ zawód lakiernika ogromn± przewagê poniewa¿ posiadam prawie nieograniczony dostêp do materia³ów wiedzy i technologi oferowanych przez siedem koncernów lakierniczych i ogromn± ilo¶æ renomowanych firm produkuj±cych narzêdzia i urz±dzenia dla tej bran¿y. Jako praktyk mogê dziêki temu b³yskawicznie weryfikowaæ ka¿d± informacjê plotkê, czy niefortunne sformu³owan± wypowied¼.

W kwestii oryginalnych kolorów SUZUKI posiadaj±cych swój wzornik i kod ( czyli w temacie który za³o¿y³ @cacek ) sprawa nie podlega ¿adnej dyskusji. Kolor który jest na tym motorze ma swój kod i recepturê, a w niej dok³adnie wskazane ile i jakich komponentów nale¿y u¿yæ, aby uzyskaæ konkretny efekt.

Pamiêtajcie Panowie, ¿e kolory dla producentów motocykli czy samochodów ... a nawet firm kurierskich, spedycyjnych, koncernów naftowych i np. coca coli opracowuj± kolory¶ci ,a potem po akceptacji trafiaj± one na konkretne przedmioty. Ka¿dy ... absolutnie KA¯DY kolor stosowany fabrycznie do malowania na produkcji, ma swoj± recepturê w systemach naprawczych. Nawet kolory firmowe LOT, czy czerwieñ Polskich znaków rozpoznawczych na szachownicach lotniczych .... a nawet ka¿da ³ata na kolorach maskuj±cych czo³gów.

Dlatego @lak napisa³em :

... pierwszy raz s³yszê ¿eby oryginalny fabryczny skatalogowany lakier mia³ w sobie tak± sztuczkê, ¿e trzeba robiæ takie rzeczy jak usuwanie klaru ¿eby siê dostaæ do ... nie wiem w zasadzie czego ... bo po przeszlifowaniu klaru to co to za kolor siê uka¿e ?

... i bez znaczenia jest ju¿ to czy to Suzuki, Honda, Kawasaki czy ... tablica reklamowa PEPSI, oraz to czy kto¶ lakierowa³ kiedy¶ tak± tablicê reklamow± lub motocykl ...

Wycieczka na mieszalniê i albo s± tam wszechstronni i maj± receptury, albo wysoko wyspecjalizowani ( np. w samochodach ) i nie maj± takich receptur. ... ale sam kolor jest precyzyjnie skatalogowany bo po to ... i tylko po to ... ma swój kod. Pozdrawiam :spoko:

Greg
Wys³any: 2010-04-15, 10:39   
0
UP DOWN

Pomóg³: 6 razy
Kod YSF .Metallic Triton Blue . Sprawd¼ ;)

[ Dodano: 2010-04-15, 12:18 ]
Jednak to 2-warstwówka a nie jak przypuszcza³em 3. Sprawd¼ sobie na stronie dp. pzdr

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Warsztat

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: