Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
okkalin 
Wysłany: 2010-04-22, 19:42   SPEKTROMETR co sadzicie, opinie - doswiadczenia?
0
UP DOWN
kolorysta

Witam jeÂżeli miaÂł ktoÂś stycznosĂŚ z doborem koloru przy pomocy spektrometru proszĂŞ o podzielenie sie uwagami, sprawdza sie czy raczej gadÂżet.
Dla niezorientowanych jakie to urzadzenie http://www.sikkenscr.pl/s...utomatchic.aspx

sopranobig 
Wysłany: 2010-04-23, 09:42   
0
UP DOWN

Mia³em okazje.Spektrometr dzia³a prawie jak aparat fotograficzny.Robi odbitke,skanuje to do kompa i znajduje Ci najbli¿szy kolor z calego katalogu.PóŸniej zostaje Ci tylko dokolorowaÌ "na oko".

PROJEKTER
Wysłany: 2010-04-23, 13:14   
0
UP DOWN

No có¿ ... to niew¹tpliwie przysz³oœÌ ... lub w³aœnie nie ! Problem polega na tym ¿e 100 % zgodnoœci pomiaru i formowanej receptury uzyskuje siê tylko dla solidu. Przy metalicach i per³ach ju¿ tylko 60 % skutecznoœci. U¿ywanie urz¹dzenia w cenie 7000 - 15 000 z³ tylko do identyfikacji kodu i przypisania receptury to raczej ... przesada.

No i kolejny problem. KaÂżde urzÂądzenie tego typu ma dwa newralgiczne elementy. CZUJNIK OPTYCZNY - ktĂłry moÂże byĂŚ Âświetnie skonstruowany, lub byĂŚ badziewiem, oraz oprogramowanie dopasowane do komponentĂłw danej firmy ktĂłre teÂż moÂże pÂłataĂŚ figle. Do tego pomiar wymaga odpowiednich warunkĂłw bo kaÂżdy element ma wpÂływ na wynik pomiaru.

Jak widzisz opinia jest zÂłoÂżona bo dobre urzÂądzenie z kiepskim oprogramowaniem dziaÂła kiepsko. Takie Âświetne ze Âświetnym oprogramowaniem dziaÂła doskonale, ale tylko dla solidĂłw, a to statystycznie 20% pokryĂŚ lakierniczych w motoryzacji.
.... i trend jest taki ¿e solidu powoli s¹ wypierane przez pow³oki zmiennooptyczne ... Czy to zatem przysz³oœÌ ? ... mo¿liwe je¿eli ta technologia lekko wyprzedzi technologiê efektów kolorystycznych i barw. Na razie jest kilka kroków do ty³u.

... i tak na marginesie akurat link, ktory zamieÂściÂłeÂś jest do najbardziej wadliwego i niepowtarzalnego pomiarowo systemu na rynku ;) ... ale trzeba przyznaĂŚ Âże Sikkens ( AKZO - NOBEL ) jest najwiĂŞkszym i znanym prekursorem tego systemu

okkalin 
Wysłany: 2010-04-23, 18:28   
0
UP DOWN
kolorysta

Wiêc kontynuuj¹c mam mo¿liwoœÌ popracowaÌ na urz¹dzeniu Sikkens (tym z linku), sprawdzê co to potrafi w praktyce, je¿eli mogê komuœ coœ sprawdziÌ testuj¹c spektrometr to proszê pisaÌ (oczywiœcie oprócz koloru na odleg³oœÌ)

baqo 
Wysłany: 2010-04-24, 00:20   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisał/a:
a to statystycznie 20% pokryĂŚ lakierniczych
gdyby spektrofotometr miaÂł tylko w dwudziestu % dziaÂłac to nikt by nie myÂślaÂł nad wprowadzeniem tego urzÂądzenia. sam osobiÂście widziaÂłem jak w ofercie kolorystycznej DuPonta skanujÂąc wszystkie receptury dobraÂł najlepszÂą spoÂśrĂłd dobieranego srebrnego koloru. wszyscy co siĂŞ zetknĂŞli z tym cackiem nic zÂłego na jego temat nie mĂłwili . Âże cena jest jaka jest pozostajĂŞ przy oku.

PROJEKTER
Wysłany: 2010-04-24, 11:33   
0
UP DOWN

baqo napisał/a:
PROJEKTER napisał/a:
a to statystycznie 20% pokryĂŚ lakierniczych
gdyby spektrofotometr miaÂł tylko w dwudziestu % dziaÂłac to nikt by nie myÂślaÂł nad wprowadzeniem tego urzÂądzenia. sam osobiÂście widziaÂłem jak w ofercie kolorystycznej DuPonta skanujÂąc wszystkie receptury dobraÂł najlepszÂą spoÂśrĂłd dobieranego srebrnego koloru. wszyscy co siĂŞ zetknĂŞli z tym cackiem nic zÂłego na jego temat nie mĂłwili . Âże cena jest jaka jest pozostajĂŞ przy oku.

a widzisz .... bo jest zasadnicza ró¿nica w budowie tego urz¹dzenia w wersji jak¹ ma Dupont i jak¹ ma Sikkens ... ale to i tak nie zmienia faktu, ¿e pomiary lakierów zmiennooptycznych s¹ czêsto b³êdne w ka¿dym z nich ... tylko solidy ( czyli 20 % ) s¹ bezb³êdne ... praktycznie w ka¿dym z tego typu urz¹dzeù ... Dlatego @baqo, jak ktoœ to dostaje do testów ( nawet w lepszej wersji ) to jednak odpuszcza ... bo zestawienie cena / skutecznoœÌ wypada na razie ..... nieop³acalnie. Ale mo¿e za kilka lat ? ... Nie zapominaj tak¿e ¿e foto-spektrometr zosta³ opracowany do tego ¿eby przez pomiar widma wskaza³ proporcje wagowe komponentów dla konkretnego koloru ( i to robi na razie cienko ) ... a nie do tego do czego jest czêœciej wykorzystywany ... czyli do identyfikacji istniej¹cej ju¿ receptury z dostêpnego banku danych ... To jest w³aœnie wada oprogramowania o której wspomnia³em powy¿ej ... Brak korekty barwy ... pod konkretny przypadek.

To tak ogĂłlnie bo wszystko siĂŞ zmienia bÂłyskawicznie, a moja wiedza opiera siĂŞ o urzÂądzenia czterech firm ... ale z przed dwĂłch lat ... ( oczywiÂście ani Sikkenns, ani Dupont, ani Herbert's, ani BASF tego nie produkujÂą ... tylko oprogramowanie jest dla nich )

aero
Wysłany: 2010-04-24, 20:14   
0
UP DOWN

Witam,
uÂżywam spektrofotometru Âśrednio 20 razy dziennie i juÂż nie wyobraÂżam sobie pracy bez tego urzÂądzenia. PracujĂŞ na systemie mieszalniczym Dupont. Maszyna przyÂśpiesza mojÂą pracĂŞ niesamowicie. StosujĂŞ oba systemy: rozcieĂączalnikowy Centari 6000 oraz wodororozcieĂączalny Cromax. Na Centari kolory gÂładkie praktycznie w 100% wychodzÂą "na ostro", jeÂżeli chodzi o bazy metaliczne to najczĂŞÂściej wybiera tÂą samÂą alternatywĂŞ co ja. Jest nieocenionÂą pomocÂą szczegĂłnie w czasie np. zÂłej pogody, sÂłabego oÂświetlenia. JeÂżeli wykonany pomiar ma duÂże odchylenie od najlepszego moÂżliwego wyboru z bazy danych to maszynka sama koryguje recepturĂŞ, ale z tym to juÂż trzeba ostroÂżnie. CzĂŞsto myli siĂŞ jeÂżeli chodzi o rozmiar ziarna. Nie obejdzie siĂŞ bez natrysku prĂłbnego.
JeÂżeli chodzi o Cromaxa to juÂż niestety Âśrednio na jeÂża ;) ale Âźle teÂż nie jest. RzekÂłbym nawet Âże co raz coÂś tam poprawiajÂą.
Jest to idealne urzÂądzenie jeÂżeli mamy do zrobienia kolor na auto na ktĂłrym nie ma kodu koloru, np. jeÂżeli jest to jakiÂś stary gruchot i nie mamy fiszek, auto pomalowane zlewkami ;P , kolor jest zakodowany (np.Ford), np. motory, skutery, jakaÂś flota itd....
ReasumujÂąc uwaÂżam, Âże jest to genialny wynalazek :spoko:
Pozdrawiam

ixell
Wysłany: 2010-06-26, 00:14   
0
UP DOWN

A ja uÂżywam tego badziewia od prawie 2 lat i jakoÂś mnie nie podnieca. DuPont wprowadziÂł spektrofotometr BYK, niestety w przestarzaÂłej technologii. Mierzy kolory tylko w trzech pÂłaszczyznach. Lipa robi siĂŞ z tzw flopem. Dobry spektro mierzy w piĂŞciu pÂłaszczyznach. I tylko taki jest OK. Co za sens robiĂŚ kolor ze spektrofotometru i do tego lakierowaĂŚ prĂłbkĂŞ? Debilizm... Lepiej dobraĂŚ kolor z fiszki i zrobiĂŚ prĂłbĂŞ, jeÂżeli siĂŞ nie ufa wzornikowi. A podstawa to oryginalne pasty i Âżywice. I Âżaden spektro w DuPontcie przynajmniej nie jest potrzebny.......
Szkodza wydawaĂŚ 10000 zÂł na badziewie.
www.autolakier.pl

Sticker
Wysłany: 2010-06-28, 22:03   
0
UP DOWN

Cytat:
Debilizm... Lepiej dobraĂŚ kolor z fiszki i zrobiĂŚ prĂłbĂŞ, jeÂżeli siĂŞ nie ufa wzornikowi. A podstawa to oryginalne pasty i Âżywice. I Âżaden spektro w DuPontcie przynajmniej nie jest potrzebny.......

Jak siĂŞ majÂą do tego sÂłowa z PaĂąskich aukcji i strony internetowej :

"Przy doborze lakierĂłw samochodowych firmy DUPONT, jako nieliczni,
korzystamy ze SPEKTOFOTOMETRU,
elektronicznego miernika kolorĂłw pozwalajÂącego uzyskaĂŚ idealny, niemalÂże 100% odcieĂą dorabianego lakieru."

ixell
Wysłany: 2010-06-28, 22:52   
0
UP DOWN

Kolego, maszyna nie zrobi za Ciebie pracy. NajwyÂżej pomoÂże i na tym koniec. JeÂżeli zrobisz natysk i porĂłwnasz go spektrofotometrem z otrzymanym wzorem i uzyskasz pozytywny wynik pomiaru to moÂżesz mĂłwiĂŚ o 100% trafialnoÂści. Maszyna nie zastÂąpi czÂłowieka we wszystkim. Poza tym skÂąd wierz jakÂą ja mam maszynkĂŞ i jakie wzorniki? Dobry spektro kosztuje i to ostro...
www.autolakier.pl

zbyszek64wr
Wysłany: 2011-05-12, 18:09   Re: SPEKTROMETR co sadzicie, opinie - doswiadczenia?
0
UP DOWN

okkalin napisał/a:
Witam jeÂżeli miaÂł ktoÂś stycznosĂŚ z doborem koloru przy pomocy spektrometru proszĂŞ o podzielenie sie uwagami, sprawdza sie czy raczej gadÂżet.
Dla niezorientowanych jakie to urzadzenie http://www.sikkenscr.pl/s...utomatchic.aspx

[ Dodano: 2011-05-12, 18:10 ]
zaleÂży jaki spektofotometr, tzn pod iloma kÂątami czyta , ja mam w swojej ofercie dla warsztatĂłw lakierniczych spektofotometr ktĂłry czyta pod piĂŞcioma kÂątami i bardzo dobrze dobiera, do tego specjalne oprogramowanie aktualizowane co miesiÂąc

[ Dodano: 2011-05-12, 18:12 ]
ixell napisał/a:
A ja uÂżywam tego badziewia od prawie 2 lat i jakoÂś mnie nie podnieca. DuPont wprowadziÂł spektrofotometr BYK, niestety w przestarzaÂłej technologii. Mierzy kolory tylko w trzech pÂłaszczyznach. Lipa robi siĂŞ z tzw flopem. Dobry spektro mierzy w piĂŞciu pÂłaszczyznach. I tylko taki jest OK. Co za sens robiĂŚ kolor ze spektrofotometru i do tego lakierowaĂŚ prĂłbkĂŞ? Debilizm... Lepiej dobraĂŚ kolor z fiszki i zrobiĂŚ prĂłbĂŞ, jeÂżeli siĂŞ nie ufa wzornikowi. A podstawa to oryginalne pasty i Âżywice. I Âżaden spektro w DuPontcie przynajmniej nie jest potrzebny.......

[ Dodano: 2011-05-12, 18:14 ]
witam wszystkich zainteresowanych najnowsza technologia baz wodnych nie wymagaj±cych mieszania , do tego spektofotometr czytaj±cy nie wtrzech ALE W PIÊCIU p³aszczyznach i nie trzeba z aniego p³aciæ, zainteresowanych proszê o kontakt to nie kosztuje. Zbyszek

trzeÂźwy inaczej
Wysłany: 2014-02-01, 21:10   
0
UP DOWN

Mija 2,5 roku a ja odgrzewam kotleta. CoÂś siĂŞ poprawiÂło w technologii. KtoÂś zna urzÂądzenie XRITE typ MA60B?

barkley3434
Wysłany: 2014-02-03, 22:27   
0
UP DOWN

Ja posiadam Automatchic 3 który œmiga z dyna i Lesonalem. Powiem tak , nie wyobra¿am sobie teraz bez niego pracy. Przez pierwszy rok (celowo) pracowa³em tylko na samych fiszkach by sie nauczyÌ mieszalnika i dobarwiania i potem zakupi³em spektro. U³atwia i przyspiesza pracê. Na dzieù dzisiejszy po samej recepturze jestem wstanie powiedzieÌ czy bêdzie coœ z tego czy lepiej sobie darowaÌ. Mogê powiedzieÌ z rêk¹ na sercu ze srebra robi na krechê ale do czarnych czy niebieskich typu lb5n to nawet nie podchodzê. U mojego kolegi jest odwrotnie czarne robi piêknie a srebra czy zielone lepiej nie mówiÌ i tak sie zastanawiam od czego to uzale¿nione jest. Od pewnego czasu wykry³em wielk¹ wadê ów urz¹dzenia . Otó¿ jest wielki problem z bazami wodnymi , nie potrafi ich poprawnie odczytaÌ i wychodz¹ jaja. Zazwyczaj od razu sobie daruje i korygujê z fiszek wówczas . Muszê na ten temat porozmawiaÌ z technikiem moze on coœ a to poradzi.Parê dni temu by³ u mnie technik z R-M i pokazywa³ mi ich nowy spektro wielok¹tny , powiem szczerze by³em pod du¿ym wra¿eniem tylko nie wiem jak spisuje siê on z bazami wodnymi.

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Systemy mieszalnikowe

Odpowiedz do tematu