Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
dudek 
Wysłany: 2010-05-05, 09:38   Szpachla na dachu
0
UP DOWN

Witam! Jestem nowy na forum wiêc pozdrawiam wszystkich forumowiczów ;) Mam pytanie odnoœnie pêkaj¹cej szpachli na dachu mojego auta (plus œlady jakiejœ ¿ywicy). Nie mam doœwiadczenia w lakierowaniu czy blacharce samochodowej ale z Wasz¹ pomoc¹ myœlê, ¿e sobie poradzê. Tzn chcê siê pozbyÌ starej szpachli, na³o¿yÌ œwie¿¹ i wyrównaÌ ca³y dach bo na chwilê obecn¹ wygl¹da to niezbyt 'fajnie'. Po prostu przygotowaÌ dach do lakierowania (lakierowaÌ nie bêdê :P) Wiêc jakich materia³ów bym potrzebowa³ i na jakie etapy podzieliÌ pracê? Dodajê podgl¹dowe foto. Pozdr

dach4.JPG
Plik ściągnięto 552 raz(y) 19.65 KB

dach3.JPG
Plik ściągnięto 752 raz(y) 25.95 KB

dach2.JPG
Plik ściągnięto 710 raz(y) 25.33 KB

dach1.JPG
Plik ściągnięto 1190 raz(y) 35.72 KB

Ryba 
Wysłany: 2010-05-05, 16:00   
0
UP DOWN

WstawiĂŚ nowe poszycie dachu ^^ :spoko:

misiek707
Wysłany: 2010-05-05, 16:12   
0
UP DOWN

MÂłotek i przecinak do skuwanai szpachli :D

kubazjan
Wysłany: 2010-05-05, 18:07   
0
UP DOWN

widze ze ktos gruba rzezbe odwaliÂł na tym twoim dachu... :D ...Ten twoj samochodzik to nie mial czasem wczesniej szyberu ??A tak na powaznie to mÂłotek przecinak...tudziez szlifierka i dobra tarcza do szlifowania i jedziesz z koksem... :cool:

crystal
Wysłany: 2010-05-05, 18:26   
0
UP DOWN

Zetnij szpachle jak koledzy radzÂą i tak do malowania oddaj, nie bĂŞdzie problemu z odpadaniem.
Poco oszukiwaĂŚ samego siebie Âże tam jest prosta blacha :?: Âżycie to nie teatr ^^
Albo wstaw nowy dach ktĂłry nie bĂŞdzie musiaÂł udawaĂŚ Âże jest prosty.

Adam Rentel
Wysłany: 2010-05-05, 18:46   dach
0
UP DOWN

kolega ma racje,tam byÂł szyber jak nic,a pod szpachlem (niechcem cie straszyc) moÂże sie okazaĂŚ Âże pierwszej warstwy blachy w niektĂłrych miejscach wogle nie ma :cool: przerabiaÂłem juÂż to z szyberdachem w hondzie crx,moja rada jak nie kochasz swojego auta to,zedrzyj to podpicuj i do ÂŻYDA ^^

dudek 
Wysłany: 2010-05-05, 23:48   
0
UP DOWN

No tak problemu z zerwaniem tego gĂłw.a nie powinno byĂŚ. Szyberdach to na 100% nie byÂł. WyglÂąda to tak jak by coÂś kiedyÂś spadÂło ciĂŞÂżkiego albo miaÂł dachowanie. Autko kocham :cool: i nie dam do ÂŻyda :nie: (przynajmniej narazie i nie ze wzglĂŞdu na dach ;P ) WiĂŞc zerwaĂŚ i nowa szpachla? ChcĂŞ wyszpachlowaĂŚ sam tzn przygotowaĂŚ dach do ostatecznego malunku. Poradzicie co, jak i czym?

jacenty 741
Wysłany: 2010-05-06, 06:05   
0
UP DOWN

Zdj¹Ì podsufitkê,wyklepaÌ,ile siê da,d³ugi elastyczny hebel (np 70),i jazda.Jeœli ju¿ koniecznie chcesz robiÌ to sam (Czemu?Obni¿anie kosztów? Nie obni¿ysz,ktoœ bêdzie to po Tobie poprawia³),to poszukaj szpachli z py³em aluminiowym,na takie powierzchnie nara¿one na d³ugotrwa³e nagrzewanie i w ciemnych kolorach jest lepsza.Ale na Twoim miejscu rozpocz¹³bym nie od skuwania szpachli,tylko w³aœni od zdjêcia podsufitki i realnej oceny uszkodzenia,czy jest tam 0,5 mm kitu,czy 2 cm.SzpachlowaÌ czy wymieniaÌ poszycie.Ma byÌ tanio,czy ma byÌ dobrze.

Robertlodz09 
Wysłany: 2010-05-06, 09:36   
0
UP DOWN

Kolego jeÂśli moge coÂś dodaĂŚ to samemu bez doÂświadczenia i praktyki ,tak duÂżej powierzchni jak dach to nie wyprowadzisz na gotowo pod lakier. Naszpachlujesz siĂŞ ,naszlifujesz i tak bĂŞdziesz miaÂł "gĂłry i doÂły" na nim. Jak lakiernik poÂłozy na tak "wyprowadzonÂą" powierzchnie lakier to przeÂżyjesz przy odbiorze swojego autka szok. :nie: JeÂśli juÂż chcesz jednak samemu to poszukaj kogoÂś z doÂświadczeniem do pomocy np. znajomy lakiernik czy raczej pomocnik lakiernika ,ktĂłry to z racji wykonywanych czynnoÂści na lakierni ma spore doÂświadczenie w tego typu "pracach" tj. przy rzeÂżbieniu" ,wyrĂłwnywaniu powierzchni elementĂłw szpachlĂłwkÂą :tak: Pozdrawiam :spoko:
Ale tak jak zaznaczyÂł kolega wczeÂśniej ÂściÂągnij "podsufitke" i oceĂą stopien zdeformowania tego dachu.

dudek 
Wysłany: 2010-05-06, 11:49   
0
UP DOWN

TeÂż tak myÂślĂŞ, Âże porywam siĂŞ z motykÂą na sÂłoĂące. Mam znajomych lakiernikĂłw (chciaÂłem zniwelowaĂŚ koszta do minimum ale macie racje lepiej to zrobiĂŚ dobrze i przez fachowca) wiĂŞc oddam autko w ich rĂŞce. Teraz wysuwa siĂŞ pytanie jakie materiaÂły dokupiĂŚ do Ăłw pracy? Od szpachli po lakier? Poprostu chcĂŞ im przygotowaĂŚ wszystko do roboty. Co prawda jadĂŞ na dniach z qmplem, ktĂłry ma troszkĂŞ pojĂŞcia po materiaÂły ale wiadomo Wy koledzy macie wiĂŞcej doÂświadczenia w tej dziedzinie ;)

siwy_1981 
Wysłany: 2010-05-06, 21:52   
0
UP DOWN
siwy1981

Sorry ale jak na mĂłj gust , to tam gdzie szpachla pĂŞkÂła jest na pewno ponad 1cm szpachli. Poszpachlujesz jeszcze raz i jeszcze raz bo pĂŞknie. Gdyby to byÂło moje autko to rozglÂądaÂłbym siĂŞ za dachem. Ale jak co kto woli.

slavok
Wysłany: 2010-05-06, 23:06   
0
UP DOWN

ale hebel, nie widziaÂłeÂś tego jak kupowaÂłeÂś samochĂłd ? przecieÂż na oko widac te fale Dunaju koÂło listw dachowych.

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorĂłw

Odpowiedz do tematu