Autor |
Wiadomo¶æ |
|
marer
|
Wys³any: 2010-05-20, 21:14 Co na ¶ciany i sufit w gara¿u ?
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 285 Sk±d: Podkarpacie
|
Witam serdecznie
Jestem w trakcie remontu gara¿u .
10 lat temu wymalowa³em sobie w gara¿u ¶ciany i sufit farb± olejn± i to by³ najwiêkszy b³±d.
My¶la³em ¿e je¶li ¶ciany bêd± pokryte farb± olejn± to w trakcie lakierowania nie bêd± mi syfki lecia³y , mo¿e i by³o ich mniej ale na ¶cianach skrapla³a siê wilgoæ zw³aszcza w zimie gdy by³a ró¿nica temperatur.
Tydzieñ temu zabra³em siê w koñcu do roboty i ¶ci±gam szpachelk± farbê do tynku nastêpnie mam zamiar wyrównaæ to zapraw± tynkarsk± i czym¶ pomalowaæ.
Prosi³bym was o rady czy zaprawa tynkarska bêdzie dobra czy mo¿e zrobiæ to zapraw± tynkarsk± gipsow± ? chocia¿ gips chyba nie za bardzo bo bêdzie wilgoæ ci±gn±³ ?
No i czym najlepiej wymalowaæ ¶ciany , jak± farb± ? |
|
|
|
|
pikacz
|
Wys³any: 2010-05-20, 22:06
|
0
|
|
|
|
zdzieranie szpachelka takiego wynalazku to idzie sie zarobic, zostaw to w diably zakup takie cos jak Cerplast z firmy atlas ( taki grunt pod tynki elewacyjne ) nanosisz to najlepiej pedzlem tzw. lawkowcem po wyschnieciu wszystko ci sie bedzie trzymalo, zamiast zaprawy tynkarskiej zakup lepiej tynk gipsowy szybciej i latwiej zrobic lepiej sie trzyma ( tynkarska z workow to kompletne dziadostwo wiecej bedziesz zbieral lopata z podlogi niz bedzie na scianie ) polecam tynk maszynowy Knauf MP75 cena 22-24zl za 30kg (po lekkim przeschnieciu zacierasz poprawiasz gladka paca z nierdzewki i bedziesz mial sciany glatkie jak po szpachlowaniu ) a na wierzch zwykla tania biala farba akrylowa do scian i sufitow, bo niestety kazda inna farba typu- alkidowa, chlorokauczuk, lateksowe itp.itd wynalazki sa to farby zblizone do olejnej-sliskie, gladkie, nie przepuszczajace wilgoci wiec sciany nie oddychaja i bedziesz mial to samo co bylo |
|
|
|
|
gdulus
|
Wys³any: 2010-05-20, 22:06
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 227
|
cos kiedys wyczytalem na forum ze maluje siê sciany i sufit taka farba co s± ni± pasy pomalowane na drodze asfaltowe ale nie mam pojecia czy to sie spisuje |
|
|
marer
|
Wys³any: 2010-05-21, 08:57
|
0
|
|
|
|
@Pikacz
Ale jak pomalujê tym cerplastem na olejn± to i tak ¶ciany nie bêd± oddychaæ bo olejna nie pu¶ci ?
Chyba ¿e ten ¶rodek robi jak±¶ robotê ¿e bêdzie ok ? |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2010-05-21, 13:34
|
0
|
|
|
Pomóg³: 61 razy Posty: 3387 Sk±d: £ód¿
|
¯eby ¶ciany oddycha³y to trzeba "zerwaæ" olejn± farbê! Jak nie chce schodziæ to j± posmaruj Remasolem ,Scansolem itp. ¶rodkiem do zmywania ,usuwania pow³ok lakierniczych. Pozdrawiam! |
|
|
|
|
pikacz
|
Wys³any: 2010-05-21, 20:48
|
0
|
|
|
|
no ten Cerplast to takie ustrojstwo ktore rewelacyjnie gruntuje wzmacnia podloze i czyni je takim bardziej chropowatym niz zwykly tradycyjny tani grunt ( na upartego to i szyby mozna by tynkowac albo plytki ukladac i predko nie odpadnie ) dlatego polecalem jesli chcialbys klasc na tego typu sliskie rzeczy
ale fakt przez olejna sciany nie beda oddychac sam cienko polozony tynk calej wilgoci nie wciagnie i lepiej zerwac, ewentualnie zrobic jak napisalem i wstawic jakies kratki wentylacyjne, jesli nie to niestety trzeba drzec i reszta jak napisalem wczesniej i bedzie
a ten patent z farba drogowa rowniez slyszalem ( farba jak sie nie myle z firmy Bondex/Bondax) ale trzeba miec lux wentylacje bo to rowniez kompletnie izoluje, cos jakby konserwacja podwozia na aucie tyle ze na scianie |
|
|
|
|
marer
|
Wys³any: 2010-07-04, 20:44
|
0
|
|
|
|
Witam
Po wielkich trudach w koñcu remont mojego gara¿u dobiega koñca
Wszystk± farbê olejn± zdar³em na zero i ¶ciany od nowa otynkowane jak równie¿ 1 raz zagruntowane gruntem.
Teraz pozosta³o mi tylko pomalowaæ bia³± farb± i tu mam pytanie:
Mam zamiar po³o¿yæ na to zwyk³± emulsjê akrylow± ¿eby ¶ciany oddycha³y.
Czy kto¶ z kolegów ma mo¿e do¶wiadczenie jakiej firmy wybraæ czy to bez znaczenia ? |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2010-07-04, 23:02
|
0
|
|
|
|
Kup tak± dro¿sz± ¿eby by³a "zmywalna" Wiesz nigdy nie wiadomo ..... Pozdrawiam! |
|
|
|
|
marer
|
Wys³any: 2010-07-05, 06:58
|
0
|
|
|
|
Ale czy taka zmywalna nie bêdzie za szczelna na ¶cianach ?
Chodzi o to ¿eby ¶ciany oddycha³y a wiadomo jak w gara¿u, wilgoæ woda itp. |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2010-07-06, 02:22
|
0
|
|
|
|
Kup Dulux-a Super matt! ¦ciany bed± tobie oddychaæ i bedziesz mia³ mo¿liwo¶æ starcia "zabrudzena" ze ¶ciany bez uszkodzenia farby Sam pomalowa³em tak± farb± swój "gara¿" Dulux jest "drogi" ale trwa³y i malujemy raz na kilka lat Pozdrawiam! |
|
|
|
|
pikacz
|
Wys³any: 2010-07-06, 17:28
|
0
|
|
|
|
a ja powiem wam ze Dulux to jest dziadostwo a nie farba i wiekszosc malarzy, wykonczeniowcow i budowlancow wam to powie
i szczerze, to przeciez ma byc to garaz/warsztat a nie pokoj, tu zabrudzen sie nie uniknie, a jesli beda to napewno pieknie i latwo ich sie nie usunie za pomoca szmatki, tu nie ma sensu kupowac drogich rewelacyjnych farb (np. Beckers, Tikurilla ) poprostu szkoda kasy i takiej farby
polecam emulsje Eko Sniezka niedroga ( 45-50zl za 10L ) i bardzo dobra farba, sniezna biel, do pewnego stopnia zmywalna, swietnie kryje i na moje oko to lepiej bedzie przemalowac sobie taka tansza raz na 2-3 lata niz droga raz na 10lat
a jeszcze druga sprawa bo napisales ze zagruntowales, po tynkowaniu? Czym Uni grunt czy cos w ten desen ? Jesli tak to lipa takich rzeczy sie nie robi tynk nie bedzie wchlanial farby ( po pomalowaniu bedzie pelno blyszczcych/swiecacych zaciekow, plam, ³at itp.)
Po tynkowaniu malujesz raz biala z dodatkiem 10-15% wody i drugi raz nierozcienczona emulsja |
|
|
|
|
marer
|
Wys³any: 2010-07-06, 20:50
|
0
|
|
|
|
@Pikacz
Zagruntowa³em amigruntem czy co¶ takiego , po prostu nie wiedzia³em ¿e po tynkowaniu siê nie gruntuje unigruntem.
Ja po prostu zrobi³em to z my¶l± ¿eby mi wierzchni± warstwê tynku lepiej zwi±za³o i ¿eby piasek mi nie odpada³ w czasie lakierowania auta.
Jak pisa³em, kiedy¶ wymalowa³em sobie ca³y gara¿ farb± olejn± wewn±trz ³±cznie z sufitem .
W zimie jak w ¶rodku zagrza³em a na zewn±trz by³ du¿y mróz to na ¶cianach i suficie zbiera³a siê woda i to by³a masakra.
Dlatego wiêc zdar³em ca³± farbê olejn± centymetr po centymetrze zagruntowa³em i otynkowa³em cienk± warstwê od nowa no i jak ¶ciany przesch³y zagruntowa³em amigruntem.
Czyta³em ¿e po malowaniu ¶cian unigruntem ¶ciany oddychaj± ? i nie ma problemu z wch³anianiem wilgoci ?
@Pikacz chodzi ci ¿e ¶ciany mog± nie oddychaæ? |
|
|
|
|
Greg
|
Wys³any: 2010-07-06, 21:52
|
0
|
|
|
Pomóg³: 6 razy Posty: 149
|
pikacz napisa³/a: | a ja powiem wam ze Dulux to jest dziadostwo a nie farba i wiekszosc malarzy, wykonczeniowcow i budowlancow wam to powie |
co do farb to u¿ywam u siebie w domu tylko i wy³±cznie KABE bia³y jest na prawde bia³y i to max po 2x. W gara¿u prywatnym te¿ mam tym wymalowane i trzymie siê ju¿ który¶ rok z rzêdu |
|
|
|
|
marer
|
Wys³any: 2010-07-06, 21:58
|
0
|
|
|
|
@Greg
W³a¶nie chyba siê zdecydujê na KABE AQUATEX kolor bia³y.
Lepiej do³o¿yæ parê z³oty i mieæ farbê pewn± .
Pisz± ¿e jest to farba krzemianowa i bardzo dobrze przepuszcza wilgoæ w jedn± jak i w drug± stronê czyli umo¿liwia prawid³owe oddychanie ¶cian.
Tak w sumie to nie malujê gara¿u tylko raczej warsztat |
|
|
|