Autor |
Wiadomo¶æ |
|
maciej0229
|
Wys³any: 2010-05-27, 13:50 Polerowanie noego lakieru ;/ problem
|
0
|
|
|
|
Witam, dzisiaj po lakierowa³em drzwi w corsie b. Lakierowa³em ju¿ du¿o elemetnów 2 fiatów bravo i brava, ale ciemnych kolorystycznie. Moja corsa jest srebrna. Lakier dobierany komputerowo, wg. mnie ma trochê inny odcieñ niz ten stary który wczesniej wypolerowa³em past± farekl± na b³ysk. Pytanie czy jak wyschnie to czy po polercê przybli¿y siê choæby troche kolorystycznie do reszty ?? |
|
|
|
|
Nurglepl
|
Wys³any: 2010-05-27, 16:18
|
0
|
|
|
Pomóg³: 9 razy Posty: 305 Sk±d: Gryfino
|
maciej0229 napisa³/a: | jak wyschnie to czy po polercê przybli¿y siê choæby troche kolorystycznie do reszty ?? |
Nie.
Cieniowania nie zrobi³e¶ niestety, wiêc tak masz. |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2010-05-27, 16:40
|
0
|
|
|
Pomóg³: 61 razy Posty: 3387 Sk±d: £ód¿
|
Kolego a zrobi³e¶ natrysk próbny aby sprawdziæ na jakim ustawieniu jeste¶ "blisko" odcieniu na aucie? Raczej nie i masz tego efekty ,srebro jest bardzo wymagaj±ce i "gin±" na nim ludzie bez do¶wiadczenia! Na tym twoim dorobionym srebrze jestem w stanie (i ka¿dy z praktyk± i do¶wiadczeniem) uzyskaæ kilka ró¿nych odcieni srebra . Ka¿da osoba postronna bedzie pewna ¿e to kilka ró¿nych sreber! Nawet trzeba mieæ do¶wiadczenie aby "cieniowaæ" jasne metaliki Ale próbowaæ musisz ju¿ teraz aby wyj¶æ z tej sytuacji! Pozdrawiam! Musisz dobrze ustawiæ pistolet! |
|
|
|
|
maciej0229
|
Wys³any: 2010-05-27, 20:36
|
0
|
|
|
|
Nie wiem, znajomy lakierowa³ przy mnie, moim pistoletem srebrnego Peugoth'a 206 i ja nie widzê ró¿nicy pod ¿adnym k±tem, a u mnie wpada lekko w niebieski .... ;/ corsa mia³a wiele odcieni srebrnego, dltego te¿ przypuszczam, ¿e facet, który mi dorabia³ bazê da³ cia³a, albo bezbarwny by³ do niczego. Przyk³ad : pomalowa³em panel pod³ogowy podk³adem, to zmatowa³em, da³em na to klar no i ok ... po drugiej stronie da³em klar który mi zosta³ z innej mieszalni. Ten drugi jest ja¶niejszy ni¿ ten pierwszy ;/
Dodatkowo z moim znajomym pojechalismy do lakiernika i sam przyzna³ racjê : On lepiej by nie zrobi³, tyle, ¿e odcieñ nie ten, zupe³nie nie ten ... Gdyby nie to wszystko przyzna³bym sie, ze to moja wina, ale wiem, ¿e corsa mia³a wiele odcieni srebra ... |
|
|
|
|
Whistrax
|
Wys³any: 2010-05-27, 21:54
|
0
|
|
|
|
nie zawsze wina lezy po stronie mieszalni. robiac probke trzeba pamietac zeby postelet byl identycznie ustawiony przy probce i przy malowaniu. o szczegolach takich jak odleglosc, grubosc warstw nie wspominajac. sam maluje jakis rok przemalowalem troche tych blaszakow ale maluje pod okiem goscia co malowal 10 lat. troche sie rad nasluchalem i troche samochodow juz poprawiaalem
przyklad carna laguna w metaliku probka wyszla bardzooo podobna wiec maujemu po malowaniu wyszla calkiem inna |
|
|
|
|
maciej0229
|
Wys³any: 2010-05-28, 06:27
|
0
|
|
|
|
Tak ja wiem o tym, tylko ju¿ nie chodzi o to ¿e jest kolor troch inny, bo na to nikt mojej rodziny by nie zwróci³ uwagi, ale je¶li jedna czê¶æ jest jasno srebrna a druga srebrno niebieska przyciemniona to ju¿ nie jest za dobrze :p I o ile baza mo¿e byæ dobra to tak jak pisa³em, bezbarwny ju¿ nie bardzo. Jak zacz±³em psikaæ baz± to ró¿nicy go³yk okiem nie widzia³em, psikam klarem i od razu ciemny srebrny ;| Gdzie naprawdê lakier inne producenta by³ naprawdê bez barwny a nie pó³ bezbarwny
Po ka¿dym malowaniu pistolet przep³ukiwa³em rozpuszczalnikiem do rozcieñczania lakierów, nastêpnie ca³ego rozkrêca³em i czy¶ci³em ¿eby usun±c ka¿d± pozosta³osæ farby. |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2010-05-28, 07:41
|
0
|
|
|
Pomóg³: 61 razy Posty: 3387 Sk±d: £ód¿
|
Zrób kolego dwie próbki natrysku tego srebra i pokryj jedn± bezbarwnym tym który ju¿ malowa³e¶ a drug± innym i zobaczysz czy jest ró¿nica Je¶li bedzie to masz ju¿ przyczynê niepowodzenia Pozdrawiam! |
|
|
|
|
Whistrax
|
Wys³any: 2010-05-29, 22:58
|
0
|
|
|
|
dodam ze jak przylejesz bezbarwnego za grubo na srebrny to potrafi Ci sie zrobic czarny. cos takiego bardzo lubi sie robic na plaskich powierzchniach |
|
|
|