Przesunięty przez: DrCruel 2009-04-16, 09:02 |
Autor |
Wiadomość |
 |
rbfm
|
Wysłany: 2007-12-27, 20:23
|
0
|
|
|
|
na calibre powinno ci wystarczyc jakies 3 litry akrylu. zostanie ci nawet na ewentualne poprawki. kup sobie novola po 100 zeta za litr. |
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2007-12-28, 12:20
|
0
|
|
|
|
Bisuside14 napisał/a: | Gdybym zacz¹³ lakierowaĂŚ autko to na co mam zwrĂłcic szczegĂłlnÂą uwagĂŞ a, i gdzie moge znaleŸÌ tylnÂą czêœÌ nowych progĂłw do wspawania (reperaturki sÂą na allegro). MyÂślaÂłem teÂż o tych z laminatu, ale nie mam pewnoÂści trzymania siĂŞ ich do karoseri. Najpierw to chyba trzeba je polakierowaĂŚ podkÂładem zwiĂŞkszajÂącym przyczepnoœÌ do plastiku. A moÂże wyci¹Ì w caÂłoÂści progi a wstawiĂŚ laminatowe "tuningowe odpowiedniki" i teÂż je chyba trzeba najpierw polakierowaĂŚ autko nabierze lepszego wyglÂądu, a nie bĂŞdzie to wyglÂądaÂło na wiejski gieÂłdowy tuning (oczywiÂście wszystko zaszpachlowaĂŚ) z 1cm od ziemi, ale jak je zamocowaĂŚ??
[ Dodano: 2007-12-27, 18:02 ]
Ile akrylu mo¿e pójœÌ na polakierowanie calibry Podajcie jakieœ namiary na "tanie akryle" (mog¹ byÌ takie ale krycie mo¿e byc ma³e to dodajcie takie jakie uwa¿acie za dobre) wiem, wiem albo tanie albo dobre, a ja chce w przystêpnej cenie dobry lakier |
Akryli? 3 kilo akryllu spokojnie wystarczy. Bazy - zaleznie od koloru - Âśrednio 200ml na element. Maska 300ml 2 stronnie 400, zalezy jaki kolor, bordowy licz wiecej. (standox ladnie kryje, Lechler wogĂłle
)
Jak sie to ma do pistoletu? OffTopic...kurde
P.S Kiedys robilem STYER'a na przemyslowce PPG, bardzo ladnie wyszlo tylko dluzej schlo |
|
|
|
 |
Bisuside14
|
Wysłany: 2007-12-28, 12:49
|
0
|
|
|
|
maras napisał/a: | Wszystko fajnie z tymi progami z Âżywicy, ale to nie sÂą progi, jak piszesz, a jedynie nakÂładki na nie, pod spodem musi byĂŚ normalny,stalowy prĂłg, ktĂłry zresztÂą jest jednym z elementĂłw noÂśnych. Jak zaÂłoÂżysz tylko te laminatowe nakÂładki, a pod spodem nie bĂŞdzie progu, to nie zdziw sie, jakCi to wszystko zacznie pĂŞkaĂŚ |
Tak racja zampomnia³em o tym, a wiêc gdzie znajdê to tylni¹ czêœÌ progów? Now¹ bo po szrotach to nie bardzo, mo¿e w hurtowni czêœci do opla?
I co z tymi reperaturkami z laminatu, bo nawet fajnie wyglÂądajÂą
100zÂł za akryl? trochĂŞ drogo, widziaÂłem ceny akryli 40-60zÂł. 100-150 to metalik kosztuje.
Chce, Âżeby Cali miaÂła gÂłebokÂą, lÂśniÂącÂą czerĂą. No to wkoĂącu czym mam jÂą malowaĂŚ |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2007-12-28, 14:32
|
0
|
|
|
|
100 zl za akryl to drogo?? hehe podalem ci najtansza opcje z mieszalnika. a ty pewnie widziales jakies badziewia w puszce. dobry lakiero kosztuje kolo 200-250 za litr. jka podalem ci cene novolu.
akryl to potocznie solid kolor z utwardzaczem. bazy tez sa akrylowe ale to jest system wielowarstwowy. |
|
|
|
 |
Bisuside14
|
Wysłany: 2007-12-28, 15:00
|
0
|
|
|
|
rbfm napisał/a: | akryl to potocznie solid kolor z utwardzaczem. |
Czy tobie chodzi o klar?
rbfm napisał/a: | bazy tez sa akrylowe ale to jest system wielowarstwowy. |
ZdawaÂło mi sie, Âże baza skÂłada siĂŞ z ok. 2-3 warstw, czyli wielowarstwowy
Tak widziaÂłem to w puszce i kiedyÂś teÂż tak czytaÂłem, Âże od 40-60zÂł, moÂże on teÂż sie myliÂł.
To z mieszalni juÂż jest z rozciĂŞczalnikiem? za 1 litr?
Bazy 2 komponentowe 2:1 to oznacza, Âże na 1 litr bazy przypada 0,5L rozciĂŞczalnika? |
|
|
|
|
 |
Amiggo
|
Wysłany: 2007-12-28, 15:11
|
0
|
|
|

|
rbfm napisał/a: | akryl to potocznie solid kolor z utwardzaczem. bazy tez sa akrylowe ale to jest system wielowarstwowy. |
Wiesz rbfm potocznie to moÂżna na ulicy. Tu trzeba konkretnie. Akryle dzielimy na jedno, dwuwarstwowe i wielowarstwowe. Jednowarstwowe sÂą jak pisaÂłeÂś solid + utwardzacz a w pozostaÂłych na bazĂŞ dajemy lakier dobarwiony+ bezbarwny lub sam bezbarwny. To tak w skrĂłcie. Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Bisuside14
|
Wysłany: 2007-12-28, 15:26
|
0
|
|
|
|
DziĂŞki Amiggo's moÂże zacznĂŞ trochĂŞ inaczej.
Je¿eli na cali idzie te 3l akrylu + rozciêczalniki, to podajcie jak¹œ marke (nie musi byc to z mieszlni, moge sam wymieszac tylko kubeczek potrzebny zmiark¹ i dane ile tego) podajcie ile co kosztuje itp., Co jest potrzebne a ja se to wyliczê i bêde wiedzia³ ile mnie to wyniesie. Szpach³ówkê sam sobie doliczê i pok³ad epoksydowy (a jak to w koùcu jest epoksyd na blache [go³¹] i na to pod. akryl. czy nie trzeba?).
DziĂŞki |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2007-12-28, 15:38
|
0
|
|
|
|
Amiggo napisał/a: | rbfm napisał/a: | akryl to potocznie solid kolor z utwardzaczem. bazy tez sa akrylowe ale to jest system wielowarstwowy. |
Wiesz rbfm potocznie to moÂżna na ulicy. Tu trzeba konkretnie. Akryle dzielimy na jedno, dwuwarstwowe i wielowarstwowe. Jednowarstwowe sÂą jak pisaÂłeÂś solid + utwardzacz a w pozostaÂłych na bazĂŞ dajemy lakier dobarwiony+ bezbarwny lub sam bezbarwny. To tak w skrĂłcie. Pozdrawiam |
to fakt ale przesada lekka . w mieszalni gosciu pyta: "akryl czy baza" i to wszystko
[ Dodano: 2007-12-28, 15:39 ]
Bisuside14 napisał/a: | (nie musi byc to z mieszlni, moge sam wymieszac tylko kubeczek potrzebny zmiarkÂą i dane ile tego) |
he he.....
mieszalnia to inaczej sklep z lakierami, ktory dobiera kolor czyli miesza kilka kolorow zeby uzyskac taki jak chcesz a nie ze miesza ci lakier z utwardzaczem itd.
ale zdecyduj sie czy robisz w akrylu czy w bazie bo jesli w akrylu to nie trzeba ci bezbarwnego. |
|
|
|
 |
adams90-90
|
Wysłany: 2007-12-28, 16:51
|
0
|
|
|

|
Cytat: | ale zdecyduj sie czy robisz w akrylu czy w bazie bo jesli w akrylu to nie trzeba ci bezbarwnego. | WÂłasnie jak to jest dzis bylem w mieszalni i powiedzieli mi ze na baze nie trzeba klaru klasc to wkoncu na akryl sie nie kladzie czy na baze. U mnie w mieszalni litr kosztuje 250zl.(baza i akryl w tej samej cenie) |
|
|
|
 |
Amiggo
|
Wysłany: 2007-12-28, 16:54
|
0
|
|
|

|
rbfm napisał/a: | to fakt ale przesada lekka . w mieszalni gosciu pyta: "akryl czy baza" i to wszystko |
No to Âżle pyta traktujÂąc ciĂŞ jak amatora. Dla mnie jest waÂżne w jakim systemie jest malowany pojazd, bo w tym samym wykonujĂŞ naprawĂŞ. Widzisz to tak jak z tym rozpuchem sam wiesz jak to byÂło, wiĂŞc nie bĂŞdĂŞ kontynuowaÂł. U mnie w mieszalni ja pytam akryl jedno czy dwuwarstwowy, a goÂściu z ulicy nie wie o co chodzi. A w mieszalni chyba nie mieszajÂą kolorĂłw tylko pigmenty+dodatki by uzyskaĂŚ konkretny odcieĂą (kolor). Co do mieszania w mieszalni to siĂŞ zgadza, Âże nie mieszajÂą z rozcieĂączalnikiem i utwardzaczem bo byÂś do warsztatu tego nie dowiĂłzÂł. Pozdro
[ Dodano: 2007-12-28, 17:03 ]
adams90-90 napisał/a: | WÂłasnie jak to jest dzis bylem w mieszalni i powiedzieli mi ze na baze nie trzeba klaru klasc to wkoncu na akryl sie nie kladzie czy na baze. |
Wiesz mi siĂŞ wydaje, Âże albo oni albo ty coÂś pomieszaÂłeÂś. Na bazĂŞ akrylowÂą daje siĂŞ lakier bezbarwny, natomiast na akryl jednowarstwowy nie dajemy lakieru bo akryl jednowarstwowy zawiera juÂż Âżywice ktĂłrÂą utwardzamy utwardzaczem. Czyli bazĂŞ akrylowÂą tylko rozcieĂączamy i malujemy a nastĂŞpnie po odparowaniu rozcieĂączalnika dajemy na to lakier bezbarwny, a do akrylu jadnowarstwowego dodajemy utwardzacz i rozcieĂączalnik i malujemy i na to nie potrzeba juÂż lakieru bezbarwnego. |
|
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2007-12-28, 17:15
|
0
|
|
|
|
Moze inaczej: niech kolega od calibry pokaze kolor jaki chce miec na aucie. Wyciac z allegro czy innnego zdjecia i wkleic, wtedy bedzie moÂżna juz myslec czy to akryl, czy baza perÂła czy baza bez ziarna. |
_________________ Bart
 |
|
|
|
 |
adams90-90
|
Wysłany: 2007-12-28, 17:44
|
0
|
|
|

|
Amiggo, Pewnie ja No ja mam baze + rozcieczalnik czyli na to mam klasc bezbarwny?? Bo mamluje zbiornik paliwa od trabanta i zjechalem go do golej blachy dalem podklad akrylowy szpachle podklad i teraz bede to malowal baza i teraz sie dowiedzialem ze do tego dochodzi klar dzieki amiggo |
|
|
|
 |
Amiggo
|
Wysłany: 2007-12-28, 17:52
|
0
|
|
|

|
Wiesz adams90-90 napisał/a: | Amiggo, Pewnie ja No ja mam baze + rozcieczalnik czyli na to mam klasc bezbarwny?? Bo mamluje zbiornik paliwa od trabanta i zjechalem go do golej blachy dalem podklad akrylowy szpachle podklad i teraz bede to malowal baza i teraz sie dowiedzialem ze do tego dochodzi klar dzieki amiggo |
SÂłuchaj a sprawdÂź jeszcze czy to nie jest czasem lakierek 1K(np renolak). Czy jesteÂś pewien Âże masz akryl 2K. Powiedzieli w mieszalni, Âże to baza? |
|
|
|
 |
adams90-90
|
Wysłany: 2007-12-28, 18:34
|
0
|
|
|

|
Tak powiedzial ze baza z mieszalnika bral baze jakiejs firmy sta.................. mam to w buteleczkach takich plastkiowych a renolak jest w puszkach metalowych z tego co kojarze |
|
|
|
 |
Bisuside14
|
Wysłany: 2007-12-28, 19:08
|
0
|
|
|
|
Amiggo napisał/a: | Na bazĂŞ akrylowÂą daje siĂŞ lakier bezbarwny, natomiast na akryl jednowarstwowy nie dajemy lakieru bo akryl jednowarstwowy zawiera juÂż Âżywice ktĂłrÂą utwardzamy utwardzaczem. Czyli bazĂŞ akrylowÂą tylko rozcieĂączamy i malujemy a nastĂŞpnie po odparowaniu rozcieĂączalnika dajemy na to lakier bezbarwny, a do akrylu jadnowarstwowego dodajemy utwardzacz i rozcieĂączalnik i malujemy i na to nie potrzeba juÂż lakieru bezbarwnego. |
Bravo Amiggo's O to mi chodziÂło BRAVO
mebrth napisał/a: | Moze inaczej: niech kolega od calibry pokaze kolor jaki chce miec na aucie. Wyciac z allegro czy innnego zdjecia i wkleic, wtedy bedzie moÂżna juz myslec czy to akryl, czy baza perÂła czy baza bez ziarna. |
Dobra oto fotki:
niestety mi nie chc¹ wejœÌ i nie moge zapisaÌ
Calibra z tym lakierem jest stworzona w agt -dziĂŞki niej spodobaÂł mi siĂŞ ten kolor, to niby perÂła ale takie teÂż widziaÂłem akryle/ na samochodach, i mi sie podobaÂły
strona: ag-tuning.pl - (galeria aut, Calibra Neo design) |
|
|
|
 |
Amiggo
|
Wysłany: 2007-12-28, 19:41
|
0
|
|
|

|
adams90-90 napisał/a: | Tak powiedzial ze baza z mieszalnika bral baze jakiejs firmy sta.. |
adams90-90 napisał/a: | Tak powiedzial ze baza z mieszalnika bral baze jakiejs firmy sta. |
No to wszystko wskazuje na to, Âże masz bazĂŞ na ktĂłrÂą powinno siĂŞ daĂŚ lakier bezbarwny. Baza z rozcieĂączalnikiem 1 do 1 taka przewarznie bywa proporcja i tak w mieszalni powinni opisaĂŚ pojemnik z bazÂą.
Cytat: | Bravo Amiggo's O to mi chodziÂło BRAVO |
Nie bardzo rozumiem ?
Bisuside14 napisał/a: | to niby perÂła ale takie teÂż widziaÂłem akryle |
ÂŻe niby co ? Baza niemetaliczna-perÂłowa, metaliczna-perÂłowa czy akryl jednowarstwowy. Zaczynam siĂŞ gubiĂŚ o co ci chodzi. Z fotek na tej str. nie widaĂŚ wyraÂźnie struktury ani ziarna ale w/g mnie na pewno powÂłoka dwuwarstwowa. |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2007-12-28, 20:06
|
0
|
|
|
|
Cytat: | No to Âżle pyta traktujÂąc ciĂŞ jak amatora. Dla mnie jest waÂżne w jakim systemie jest malowany pojazd, bo w tym samym wykonujĂŞ naprawĂŞ. Widzisz to tak jak z tym rozpuchem sam wiesz jak to byÂło, wiĂŞc nie bĂŞdĂŞ kontynuowaÂł. U mnie w mieszalni ja pytam akryl jedno czy dwuwarstwowy, a goÂściu z ulicy nie wie o co chodzi. A w mieszalni chyba nie mieszajÂą kolorĂłw tylko pigmenty+dodatki by uzyskaĂŚ konkretny odcieĂą (kolor) |
no sluchaj nie to ze traktuja jak amatora tylko konkretnie przeciez pytaja i wiadomo ze jak akryl to 1warstwa z utwardzaczem a jak baza to baza heh...
z mieszanien kolorow to tez tak troche uproscilem ale przeciez tobie nie musze tego tlumaczyc tylko chcialem zeby kolega od kalibry ogarnal o co biega.
a kolega strasznei tu namieszal i teraz juz sam nie wiem jaki on chce ten lakier. ale skoro sa artysci ktorzy dodaja utwardzacza do bazy to ja juz sie moge wszystkiego spodziewac :P |
|
|
|
 |
Bisuside14
|
Wysłany: 2007-12-28, 20:31
|
0
|
|
|
|
Ammigos, z tym bravo, to chodzi³o mi o to, ¿e nareszcie jako pierwszy wyjaœni³eœ to czego ja nierozumia³em czyli te akryl bez klaru, z klarem, jednowarstwowy, dwuwarstwowy... jaka jest miêdzy nimi ró¿nica.
(mniejsza o to)
Z tym "niby to perÂła ale widziaÂłem podobne akryle" ta 'perÂła bardzo mi siĂŞ podoba, a taki sam efekt "tej gÂłebi" (podobny) widziaÂłem na samochodach pokrytych akrylem, i to mi chodziÂło
1. To ja tu jestem amatorem wy profesjonalistami(mam nadziejĂŞ).
Powtarzam moje pytanie, postarajcie sie zrozumieĂŚ:
"Je¿eli na cali idzie te 3l akrylu + rozciêczalniki, klar, utwardzacz do klaru, to podajcie jak¹œ marke, ile kosztuje klar baza akryl. itp. Ja se to wyliczê i bêde wiedzia³ ile mnie to wyniesie. Szpach³ówkê sam sobie doliczê i pok³ad epoksydowy" rozumiecie . A teraz kolor: baza akrylowa czarna(jakaœ taka mocna i g³êboka, mo¿e to efekt klaru ). No w³aœnie jaki lepszy efekt uzyskam z tym jednowartwowym akrylem z utwardzaczem, czy akrylem i klarem-dwuwarstwowym?
Ludzie czy to takie trudne, chce akryl czarny(g³eboki) wy podajcie markê, cenê (ju¿ nie t¹ najtaùsz¹ jak wolicie, jakiœ u¿ytkownik napisa³ 250z³ za baze i akryl 1L w mieszlni to ja takie coœ serdecznie... per³e za ta cene kupie i do tego klar ) klar, iloœÌ tego wszystkiego itp. To wy jesteœcie lakiernikami orjentujecie siê w cenach a ja nie, wiêc proszê o pomoc
Mam jeszce bardziej to skrĂłciĂŚ MoÂże streÂściĂŚ wszystkie posty?
adams90-90 napisał/a: | (...) U mnie w mieszalni litr kosztuje 250zl.(baza i akryl w tej samej cenie) |
Dlaczego akryl a nie perÂła, tak jak jest oryginalnie
1. Bo jest taniej. Jak kupie migomata i pistolet(chyba Leadera) to skoùczy mi siê kasa. Bardzo mi zale¿y, ¿eby autko nareszcie normalnie wygl¹da³o. Nie chce, ¿eby starszy jak us³yszy kosmicznie wysokie ceny za jakieœ per³y siê nie Ÿdziwi³, bo nigdy nie polakieruje tego auta. A szkoda by by³o bo Lotka pomalowna jest sprayem, bardziej szarnym ni¿ czarna per³a, prawy tylni b³otnik(mieszanina 2 sprayów) i wszystkie miejsca wystêpowania korozji typu progi itp. I tak ju¿ przek³ada lakierowanie za 2 lata, a po zimie to czeœÌ progów i nadkola poprostu odpadn¹. |
|
|
|
|
 |
Amiggo
|
Wysłany: 2007-12-28, 21:13
|
0
|
|
|

|
rbfm napisał/a: | ale skoro sa artysci ktorzy dodaja utwardzacza do bazy to ja juz sie moge wszystkiego spodziewac |
Widzisz, z tym utwardzaczem do bazy to jest tak, Âże do daje siĂŞ go wÂłaÂśnie do bazy tyle Âże w linii TURBO Plus. Maluje siĂŞ tym z tego co wiem duÂże powierzchnie (autobusy, kontenery itp.) wiĂŞc nie powinno to ciĂŞ ÂśmieszyĂŚ.
Bisuside14 musisz mi wybaczyĂŚ ale poza tym ci napisaÂłem nie mogĂŞ (nie chcĂŞ) nic poleciĂŚ, bo to co mi siĂŞ podoba tobie moÂże nie za bardzo siĂŞ widzieĂŚ. Poza tym u mnie lakier bezbarwny w zakupie jest od cholery drogi a gdzie twardziel, baza (juÂż tylko woda) i rozpuszczalnik. Przepraszam i pozdrawiam. |
|
|
|
 |
adams90-90
|
Wysłany: 2007-12-28, 21:18
|
0
|
|
|

|
Bisuside14, To jest ta tansza opcja jest jeszcze u mnie mieszalnia PPG i tam litr akrylu kosztuje 360 |
|
|
|
 |
Bisuside14
|
Wysłany: 2007-12-28, 21:21
|
0
|
|
|
|
Ja pier* to to autko chyba rozÂłoÂży siĂŞ na czÂąsteczki pierwsze pod tym blokiem. SprĂłbuje przejechaĂŚ siĂŞ do jakiejÂś mieszalni, lakierni, trochĂŞ siĂŞ popytaĂŚ, Nie jestem pewien, ale byÂły sÂąsiad chyba lakierowaÂł jakieÂś auta, wspominaÂł staremu, Âże niby prowadzi jakiÂś zakÂład lakierniczy czy coÂś to siĂŞ moÂże jego poradze.
W ostatecznoÂści poleĂŚcie mi jak¹œ ksi¹¿kĂŞ na ten temat o lakierowaniu dla zduszenia nerwĂłw (TYLKO W PRZYSTĂPNEJ CENIE, bo nerwy bĂŞdÂą jeszcze wiĂŞksze) |
|
|
|
 |
adams90-90
|
Wysłany: 2007-12-28, 21:25
|
0
|
|
|

|
|
|
|
 |
Bisuside14
|
Wysłany: 2007-12-28, 21:33
|
0
|
|
|
|
To raczeĂą nie jest troche tanie. ZaleÂży dla kogo. poszperam po necie moÂże znajde jakiegoÂś tutoriala |
|
|
|
 |
adams90-90
|
Wysłany: 2007-12-28, 21:42
|
0
|
|
|

|
Nic innego nie znajdziesz(tzn tanszego) |
|
|
|
 |
Bisuside14
|
Wysłany: 2007-12-28, 21:50
|
0
|
|
|
|
To Âżesz mnie pocieszyÂł, a ta lakiernia to chyba duÂżo klijentĂłw nie ma jak 360zÂł za 1L akrylu. |
|
|
|
 |
adams90-90
|
Wysłany: 2007-12-28, 22:35
|
0
|
|
|

|
To jest auto-naprawa i wiesz oni sobie tak licza bo robia auta i od siebie biora lakiery i klienci placa |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2007-12-28, 22:40
|
0
|
|
|
|
Bisuside14 napisał/a: | To raczeĂą nie jest troche tanie. ZaleÂży dla kogo. poszperam po necie moÂże znajde jakiegoÂś tutoriala |
to jest tanie.
a tak swoja droga to po co chcesz kupowac wiedze, ktora jest dostepna za darmo tu na tym forum ?
[ Dodano: 2007-12-28, 22:44 ]
Cytat: | Widzisz, z tym utwardzaczem do bazy to jest tak, Âże do daje siĂŞ go wÂłaÂśnie do bazy tyle Âże w linii TURBO Plus. Maluje siĂŞ tym z tego co wiem duÂże powierzchnie (autobusy, kontenery itp.) wiĂŞc nie powinno to ciĂŞ ÂśmieszyĂŚ. |
ale ja znam takich co do standardowej bazy dodawali. |
|
|
|
 |
zed
|
Wysłany: 2007-12-28, 23:12
|
0
|
|
|
|
jesli akryl to ja bym proponowal ral9005\BL to czarny lakier miedzyinnymi na saaby(nr170),ople(nr80l).jesli chodzi o bazy rozpuszczalnikowe to proponowalbym sie spieszyc z zakupem bo bedzie ich coraz mniej.o ile pamietam to novol ma ten akryl jako gotowy mix na polce (s 010 czy jakos tak) |
_________________ Inteligentni ludzie sÂą czĂŞsto zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spĂŞdzaĂŚ czas z idiotami |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2007-12-28, 23:28
|
0
|
|
|
|
Cytat: | ale skoro sa artysci ktorzy dodaja utwardzacza do bazy to ja juz sie moge wszystkiego spodziewac | 10% i dlaczego ciĂŞ to tak dziwi? |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2007-12-28, 23:33
|
0
|
|
|
|
baqo napisał/a: | 10% i dlaczego ciĂŞ to tak dziwi? |
bo producent bazy nic nie mowi zeby dodawac ?
tak samo jak dziwi mnie dodawanie nitro i duzo innych ciekwych idiotycznych patentow. |
|
|
|
 |
|
Wysłany: 2007-12-28, 23:34
|
0
|
|
|
MTGarage.
|
jak dla mnie odpowiedz jest prosta.
autor tematu nie ma praktyki w lakierowaniu, wiĂŞc jeÂśli juz to bierz akryl- latwiej siĂŞ maluje amatorowi.
po 2 chcesz uzyskaÌ g³êbok¹ czerù- na zadnym lakierze z efektem (metalik, perla..) nie uzyskasz g³êbokiej, prawdziwej czerni.. wiêc tu akryl lub baza niemetaliczna+klar /potocznie mówi¹c.
skuÂś siĂŞ na ten akryl, novol jest caÂłkiem ok i wyjdzie cie z rozpuchem do 350zÂł ;]
[ Dodano: 2007-12-28, 23:36 ]
rbfm napisał/a: | baqo napisał/a: | 10% i dlaczego ciĂŞ to tak dziwi? |
tak samo jak dziwi mnie dodawanie nitro i duzo innych ciekwych idiotycznych patentow. | pÂłyn hamulcowy do renolaku zamiast korektora dlalepszego poÂłysku ;d |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2007-12-28, 23:49
|
0
|
|
|
|
Cytat: | bo producent bazy nic nie mowi zeby dodawac ? | ale producentĂłw jest wielu?w tej chwili robiĂŞ tylko wodÂą,ale do rozcieĂączalnikĂłw zwÂłaszcza pereÂł i solid colours base producent(palinal) tak praktykowaÂł,chodzi o zjawisko termoplastyki. Cytat: | tak samo jak dziwi mnie dodawanie nitro i duzo innych ciekwych idiotycznych patentow. | ja jestem zwolennikiem caÂłego systemu,wszystkich produktĂłw uÂżywam jednej firmy,obecnie du pont,sÂą rozpy do klarĂłw podkÂładĂłw akrylowych,epoxydowych, baza duponta jest gotowa do uÂżycia prosto z mieszalnika po zamieszaniu!nitro tylko do mycia!!!oczywiÂście chodzi o bazĂŞ wodnÂą CROMAX! |
|
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2007-12-28, 23:51
|
0
|
|
|
|
baqo napisał/a: | ale producentĂłw jest wielu?w tej chwili robiĂŞ tylko wodÂą,ale do rozcieĂączalnikĂłw zwÂłaszcza pereÂł i solid colours base producent(palinal) tak praktykowaÂł,chodzi o zjawisko termoplastyki. |
ale ja pisalem o bazie do ktorej producent nie przewidzial dodawania. myslisz ze gdyby bylo inaczej to by mnie dziwilo?
Cytat: | ja jestem zwolennikiem caÂłego systemu,wszystkich produktĂłw uÂżywam jednej firmy,obecnie du pont,sÂą rozpy do klarĂłw podkÂładĂłw akrylowych,epoxydowych, baza duponta jest gotowa do uÂżycia prosto z mieszalnika po zamieszaniu!nitro tylko do mycia!!! |
a co to ma wspolnego z debilnymi patentami o ktorych mowa? |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2007-12-29, 00:00
|
0
|
|
|
|
widocznie nie wszyscy lejÂą nitro! |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2007-12-29, 00:04
|
0
|
|
|
|
baqo napisał/a: | widocznie nie wszyscy lejÂą nitro! |
to chyba u ciebie w miescie
u mnie malo kto leje.. heh. zazwyczaj ci ktorzy biora materialy z linii Economy. |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2007-12-29, 00:13
|
0
|
|
|
|
Cytat: | baqo napisaÂł/a:
widocznie nie wszyscy lejÂą nitro!
to chyba u ciebie w miescie
| mia³em siebie na myœli,a jak papraczek wali nitro czy tam rc,to sobie szkodzi na moj¹ korzyœÌ.parê dni i po lakierze na takich komponentach. |
|
|
|
 |
ZENEK
|
Wysłany: 2007-12-29, 00:20
|
0
|
|
|
|
CZYTAJÂĄC WASZE POSTY A SZCZEGĂLNIE BAQO I RBFM o online nie wspomne to chyba tak do koĂąca nie znacie rynku bo utwardzacz do bazy dodawany byl w Du Poncie Standoxie Palinalu w lakierach rozpuszczalnikowych oraz znam takich co dodawali do bazy nawet do 30% lakierujÂąc listwy do meroli zeby zaoszczedzic na kasie wasze dyskusje chyba raczej juz przekroczyly temat gÂłowny czyli pistolet lakierniczy wloski ghiotto teraz online znowu pusci komentarz |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2007-12-29, 00:24
|
0
|
|
|
|
przeciez kwestie ghiotto rozwiazalismy pare dni temu he he.. a co do znajomosci rynku to akurat chyba wiemy o czym piszemy. ja pisalem ze smieszy mnie dodawanie do bazy w kontekscie baz novola, natomiast baqo dopisal ze sie dodaje do duponta. a o co ci chodzilo z online to juz sam nie wiem. napisal chlopakowi ze najlepiej dla niego bedzie zrobic akrylem wiec wszystko i na temat.
a co do listw w mercedesie, to zaoszczedzili pewnie cale 5 zl. |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2007-12-29, 00:25
|
0
|
|
|
|
ZENEK, no siemanko!
[ Dodano: 2007-12-29, 00:30 ]
Cytat: | natomiast baqo dopisal ze sie dodaje do duponta. | palinala,do duponta rozpu to dawno temu teÂż coÂś dodawaÂłem,kilka lat temu,potem robiÂłem na palinalu,obecnie woda duponta i palinal teÂż jest i woda i konwencjal |
|
|
|
 |
ZENEK
|
Wysłany: 2007-12-29, 00:48
|
0
|
|
|
|
rbfm wiesz byÂło coÂś o plynie hamulcowym do renolaku wedÂług mnie to trochĂŞ traci ironia tajk jak niektĂłre twoje wypowiedzi a jesli rozwiÂązaliscie temat pistoletu to po co piszecie w tym temacie na tematy lakierĂłw
baqo dzieki za przywitanie |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2007-12-29, 01:02
|
0
|
|
|
|
ZENEK napisał/a: | rbfm wiesz byÂło coÂś o plynie hamulcowym do renolaku wedÂług mnie to trochĂŞ traci ironia tajk jak niektĂłre twoje wypowiedzi a jesli rozwiÂązaliscie temat pistoletu to po co piszecie w tym temacie na tematy lakierĂłw |
piszemy dlatego bo w tym kierunku potoczyla sie dyskusja. zreszta jakie to ma znaczenie. to jest forum. przeciez nie piszemy tego sami z siebie tylko odpowiadamy na pytania pytajacego. sam zaczal pisac o lakierach w polowie watku. |
|
|
|
 |
|
Wysłany: 2007-12-29, 11:43
|
0
|
|
|
MTGarage.
|
Cytat:
rbfm napisaÂł/a:
baqo napisaÂł/a:
10% i dlaczego ciĂŞ to tak dziwi?
tak samo jak dziwi mnie dodawanie nitro i duzo innych ciekwych idiotycznych patentow.
pÂłyn hamulcowy do renolaku zamiast korektora dlalepszego poÂłysku ;d
skoro tak znasz to forum i poprzednie, to byœ wiedzia³ o czym by³o tam pisane. temat p. Roberta- Fifki. Jego klient, który u niego kupi³ renolak, skar¿y³ siê na brak po³ysku, nawet po dodaniu dot'u go nie uzyska³. Takie s³owa uzyska³ Fifka i ja to teraz przytoczy³em. z mojej strony by³o to nawi¹zanie do s³ów RBFM'a o 'patentach w lakiernictwie". kapujesz?
a co miaÂło znaczyĂŚ, ze nie znam rynku? przytaczaÂłeÂś tam zdanie o utwardzaczach w bazach, a przecieÂż ja nic o tym nie mĂłwiÂłem? |
|
|
 |
Bisuside14
|
Wysłany: 2007-12-29, 15:32
|
0
|
|
|
|
Tak temat dotyczy³ na pocz¹tku pistoletu lakierniczego, dosta³em odpowiedŸ ¿e nadaje siê tylko co najwy¿ej do podk³adów. Nastêpnie zapyta³em siê o tego Leadera LVLP. PóŸniej inni u¿ytkownicy k³ócili siê co to znaczy "rozczêczialnik" czy jakos tak (nie chce mi siê szukaÌ tego s³owo). Wymieniali siê znajomoœci¹ czym maluj¹ w zak³adach . W koùcu zacz¹³em siê pytaÌ o lakiery, bo chce pomalowac samochód czy to coœ z³ego? Nie chce zak³adaÌ tematu które mniej wiêcej siê pojawia³y najczêœcie pod nazw¹: "pytanie od pocz¹tkuj¹cego" "jaki lakier" "ile to wyniesie" itp.
[ Dodano: 2007-12-29, 15:41 ]
online napisał/a: | (...) po 2 chcesz uzyskaĂŚ g³êbokÂą czerĂą- na zadnym lakierze z efektem (metalik, perla..) nie uzyskasz g³êbokiej, prawdziwej czerni.. wiĂŞc tu akryl lub baza niemetaliczna+klar /potocznie mĂłwiÂąc.
skuÂś siĂŞ na ten akryl, novol jest caÂłkiem ok i wyjdzie cie z rozpuchem do 350zÂł ;] |
Do kÂładnie o co chodzi ci z tym rozpuchem, bo ja nie znam takiego sÂłowa. Mam proÂśbĂŞ wy piszÂąc na tym forum do jakiegoÂś poczatkujÂącego zwracacie siĂŞ jak do profesionalisty. MyÂślĂŞ, Âże dlatego ciÂągle powstaja nowe dla was "gÂłupie tematy" ktĂłre siĂŞ ciÂągle pojawiajÂą. "Nowy" uzytkownik szukajÂący odpowiedzi z pozoru znajduje, ale w postach czyta niezrozumiaÂłe sÂłowa ktĂłrych nigdy wczeÂśniej nie sÂłyszaÂł, chcÂąc siĂŞ czegoÂś dowiedzieĂŚ zakÂłada nowy temat, a Wy nadal piszecie potoczne sÂłowa, ktĂłre nie sÂą nigdzie spotykane tylko w tym fachu, a dla nowatora to jest poprostu niezrozumiaÂłe. Postarajcie siĂŞ zrozumieĂŚ. |
|
|
|
 |
Amiggo
|
Wysłany: 2007-12-29, 15:46
|
0
|
|
|

|
Tak wszystko to prawda. Ale widzisz sÂą ludzie ktĂłrzy narzucaĂŚ lubiÂą innym swoje poglÂądy, jak za starych dobrych czasĂłw „tylko jedna droga jest sÂłuszna i nie ma od niej odwrotu”. Ja uwaÂżam, Âże powinno siĂŞ wyraÂżaĂŚ na forum swoje zdanie na dany konkretny temat a nie komentowaĂŚ wypowiedzi innych uÂżytkownikĂłw forum i nie koniecznie cenzuralnie. Szacunek powinien byĂŚ w wypowiedziach dla kaÂżdego bez wyjÂątku. A wybĂłr sposobu rozwiÂązania problemu zawsze naleÂży do zadajÂącego pytanie.
Dlatego nigdy nikomu nic nie narzucam na si³ê, tylko piszê jak ja bym to wykona³, a czy siê to komu podoba czy nie to ca³kowicie odmienna kwestia. Staram siê nie wdawaÌ w ciê¿kie spory co jest lepsze i jak powinno byÌ wykonane, bo to kwestia dostêpnych œrodków, technologii i nawyków. Pozdrawiam |
|
|
|
|
 |
Bisuside14
|
Wysłany: 2007-12-29, 15:54
|
0
|
|
|
|
[ Dodano: 2007-12-29, 16:04 ]
Online, gdzie mogĂŞ kupic ten lakier, w zwykÂłej mieszalni Jaka jest dokÂładnie cena bo nie wyraziÂłeÂś siĂŞ zbyt jasno. |
|
|
|
 |
zed
|
Wysłany: 2007-12-29, 17:04
|
0
|
|
|
|
Bisuside14 napisał/a: | Online, gdzie mogĂŞ kupic ten lakier, w zwykÂłej mieszalni Jaka jest dokÂładnie cena bo nie wyraziÂłeÂś siĂŞ zbyt jasno. |
jak ma to byc novol to poszukaj w okolicy mieszalni z ich lakierami .znalazlem taki cennik z firmy raftex ten lakier to s 000
http://www.raftex.pl/cenn...ype+Function%5D
a jesli ma to byc inna firma to szukaj w mieszalniach ral9005 |
_________________ Inteligentni ludzie sÂą czĂŞsto zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spĂŞdzaĂŚ czas z idiotami |
|
|
|
 |
|
Wysłany: 2007-12-29, 22:08
|
0
|
|
|
MTGarage.
|
akryl marki novol (tak w 'zwykÂłej mieszalni" sprzedajÂącej te lakiery dostaniesz) to u mnie koszt ok 110 zÂł /zaleÂżnie od pigmentu/ale to o pigmentach juÂż nie temat dla Ciebie
a co do "rozpuchu"- ja tak mĂłwiĂŞ na rozciĂączalnik (od rozpuszczalnik, ale kaÂżdy wie o co w lak. chodzi) |
|
|
 |
Bisuside14
|
Wysłany: 2007-12-30, 14:40
|
0
|
|
|
|
Dzieki 3,5L cena 240zÂł za novola to nie aÂż tak duÂżo + rozciĂŞczalnik 5L(rozpuch )]. Razem ok. 300zÂł.
Nie otrzyma³em odpowiedzi co z tymi laminatowymi reperaturkami.(Wytrzyma³oœÌ, montarz itp.) |
|
|
|
 |
|
Wysłany: 2007-12-30, 16:43
|
0
|
|
|
MTGarage.
|
Do lakieru / tu akrylu/ zawsze rozpuch i utwardzacz dedykowany przez producenta. to samo tyczy siĂŞ sposobu rozcieĂączania i mieszania z utwardzaczem
Pzdr.
a co do laminatowych reperaturek- to nie sÂą reperaturki!! to sÂą tuningowe nakÂładki na nadkola. musisz miec w idealnym stanie nadkola /luub wstawione reperaturki/. przykreca siĂŞ to w paru miejscach wkrĂŞtami do ramy na poczÂątku (po caÂłkowitym dopasowaniu). lub przykrecasz, dopasowywujesz, przerabiasz itd.
sÂą do tego specjalne masy klejowe nawet, ktĂłre uÂłatwiajÂą ten Âżmudny proces.
potem u¿ywa siê ¿ywic poliesterowych + w³ókno szklane lub tkanina szklana. |
|
|
 |
lukasz1988
|
Wysłany: 2007-12-30, 17:51
|
0
|
|
|
|
witam mam pytanko jaki polecacie pistolet lakierniczy najlepiej coÂś do piĂŞciu stĂłw mile widziane jakieÂś linki albo fotki. Z gĂłry dziĂŞkuje pozdrawiam |
|
|
|