Przesunięty przez: Tech 2009-04-25, 17:42 |
Autor |
Wiadomość |
 |
rbfm
|
Wysłany: 2007-12-28, 15:43 brokacik
|
0
|
|
|
|
no prawie brokacik. po prostu zajebiscie grube ziarno. szkoda bo tylko te dwa kolory sa dostepne w gamie z tej firmy i mi nie pasuja. to jest lakier 3 warstwowy. cena raczej wysoka. pytanie czy zna ktos firme ktora robi podobne lakiery ale w innych kolorach? |
|
|
|
 |
adams90-90
|
Wysłany: 2007-12-28, 16:57
|
0
|
|
|

|
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2007-12-28, 20:10
|
0
|
|
|
|
eh o nich to mi nawet nie mow... sprobuj sie cos dowiedziec od niego cos na temat tego lakieru. ja probowalem sie dowiedziec (pisac maila) czy to jest zwykla baza + fizyczny brokat, czy to lakier z efektem optycznym. dostalem odpowiedz ze nie stac mnie na tel
a fizyczny brokat to ja sobie moge sam dosypac i nie o to chodzi. |
|
|
|
 |
adams90-90
|
Wysłany: 2007-12-28, 21:16
|
0
|
|
|

|
Musisz zadzwonic bo mu sie pisac nie chce |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2007-12-28, 22:41
|
0
|
|
|
|
adams90-90 napisał/a: | Musisz zadzwonic bo mu sie pisac nie chce |
no i podam mu link przez telefon. juz o tym pisalem na forum. |
|
|
|
 |
Bodzio
|
Wysłany: 2007-12-28, 22:46
|
0
|
|
|
--B_C_G--

|
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2007-12-28, 22:54
|
0
|
|
|
|
no tak myslalem ze to lipa. w koncu za 160 zeta to sie kupi cwykla baze a nie z efektem. frajer naciaga w ten sposob laikow. ktos sie podjara, zaplaci, i dostanie w przesylce brokat w bezbarwnym. dobre heh... tenktory pokazalem na fotce kosztuje 6 stow za litr + do tego czarny podklad. czyli on sprzedaje sam bezbarwny? to po co tyle roznych kolorowych wzornikow pokazuje na stronie ? |
|
|
|
 |
zed
|
Wysłany: 2007-12-28, 23:24
|
0
|
|
|
|
ja kiedys dodawalem brokat (taki z torebki od fryzjera)do klaru i pomalowalem nim kask na probe i do tej pory jest ok.mysle ze lepiej samemu pokombinowac niz placic jakies chore ceny
http://www.brokaty.pl/
kiedys podawalem juz ten link,maja niezle kolorki |
_________________ Inteligentni ludzie sÂą czĂŞsto zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spĂŞdzaĂŚ czas z idiotami |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2007-12-28, 23:29
|
0
|
|
|
|
tak tylko ze mi nie chodzi o brokat a lakier taki jak w zalaczonych fotkach.
a powiedz mi jak ten briokat przelazi przez dysze w pistolecie ?
kiedys znalazlem w domu jakis brokat, wsypalem do bezbarwnego i oprocz tego ze prawie natychmiast spadl na dno to zatykal dosyc duza dysze (chyba 1,8) i nic z tego nie wyszlo.... |
|
|
|
 |
zed
|
Wysłany: 2007-12-28, 23:41
|
0
|
|
|
|
ja malowalem czerwonym brokatem na czarne tlo,dysza byla 1.4 i wszystko wyszlo ok.
to opis z tamte stronki
Polecany rĂłwnieÂż do:
stosowania w bazach typu lakier czy Âżywica gdzie wymagany jest widoczny efekt na duÂżej powierzchni lub dostrzegany z wiĂŞkszej odlegÂłoÂści (lakiery samochodowe itp.) |
_________________ Inteligentni ludzie sÂą czĂŞsto zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spĂŞdzaĂŚ czas z idiotami |
|
|
|
 |
|
Wysłany: 2007-12-28, 23:42
|
0
|
|
|
MTGarage.
|
o kurna. wlasnie wchodzilem na forum z zamiarem zalozenia podobnego tematu
wlansie kupilem brokat dzisiaj w sklepie, sam drobny pomaraĂączowy brokacik i chciaÂłbym go wÂłaÂśnie dodaĂŚ do klaru... Co o ty sÂądzicie? mozna by sie pokusiĂŚ sprĂłbowaĂŚ? tylko czy bĂŞdzie on sie mieszaÂł z klarem (czy bĂŞdzie tak jak pisze RBFM)? i czy przejdzie przez dysze 1.3mm jak to jest z tymi brokatami dodawanymi do bezbarnego?
JeszczemyÂślaÂłem, Âżeby taki brokat, o jakim mĂłwilem wsypac do pistoletu i nie wiem czy rozpylic na sucho na powierzchni, czy brokat+ rozp i rozpylic na powierzchni elementu pomalowanego np. na czarno i na to klar??
http://moto.allegro.pl/it...leon.html#photo
a to? to jest klar+ brokat, tak? juÂż wymieszany? bo jeÂśli tak, to teÂż bym siĂŞ na to pokusiÂł co sÂądzicie? |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2007-12-28, 23:45
|
0
|
|
|
|
no ja mialem brokat jakis zwykly z kiosku za 4 zeta. po wsypaniu do bezbarwnego po prostu opadl i zatkal pistolet hehe..... moze to byl jakis lipny brokat albo za gruby cholera wie. od tamtej pory dalem sobie spokoj z tym tematem i szukam lakierow z optycznym efektem. |
|
|
|
 |
ZENEK
|
Wysłany: 2007-12-29, 01:18
|
0
|
|
|
|
RBFM to co ogl¹dacie to jest brokat z linii lakierów candy sam brokat dodawany do lakieru bezbarwnego to nie taki zwyk³y z kiosku czy z drogerii jest to specjalny rodzaj poliestru o róznej gradacji wielkosci lakierowanie polega na dodaniu odpoweidniego brokatu do lakieru bezbarwnego lakieruje sie oko³o dwóch razy w zale¿noœci mozna wiecej ale pic polega na tym iz dnia nastepnego musisz papierem 2000 zmatowac powierzchnie i po³o¿yc czysty bezbarwny kilka razy co stworzy g³êbie koloru na ten temat czyta³em kiedyœ w jakimœ pismie lakierniczym i tam by³ opisany ca³y cykl lakierowania i by³y zdjecia |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2007-12-29, 01:21
|
0
|
|
|
|
ZENEK napisał/a: | pic polega na tym iz dnia nastepnego musisz papierem 2000 zmatowac powierzchnie i poÂłoÂżyc czysty bezbarwny kilka razy co stworzy g³êbie koloru na ten temat czytaÂłem kiedyÂś w jakimÂś pismie lakierniczym i tam byÂł opisany caÂły cykl lakierowania i byÂły zdjecia |
no i wlasnie to jest dla mnie lipa. lakier ktory pokazalem na poczatku jest normalnym lakierem o wyjatkowym wygladzie. nie chce mi sie bawic w dosypki czegokolwiek, malowanie na kilka razy i jakies szlify. poza tym w dobie coraz bardziej popularnych bezbarwnych vhs to moze jz nie byc takie proste jakby sie wydawalo. |
|
|
|
 |
DUMM
|
Wysłany: 2007-12-29, 01:28
|
0
|
|
|
|
Witam, co do brokaciku to jakies 2 tygodnie temu lakierowaÂłem swojego pomaraĂączowego stworka i na to sikÂłem bezbarwny z dodatkiem brokatu kupionego z allegro pierw rozmieszaÂłem 0,5 litra bezbarwnego z brokatem , wstrzÂąsaÂłem to wszystko czĂŞsto co by nie opadaÂł na dno mimo iÂż wiĂŞkszego problemu z opadaniem brokatu nie byÂło (ale tak na wszelki wypadek) rozpyliÂłem to po karoserii auta poczym sikÂłem czystym bezbarwnym na tÂą pierwszÂą warstewkĂŞ efekt jest zaje fajny, zrobiĂŞ fotki to wkleje ... jeszcze tylko polerka i gitarka
Pozdrawiam DUMM |
|
 |
ZENEK
|
Wysłany: 2007-12-29, 01:28
|
0
|
|
|
|
nie masz racji to nie jest zwykÂły lakier o wyjÂątkowym wygladzie a dlatego ze nie ma takiej gruboÂści aluminium na zadnym mieszalniku i po drugie Âżadny lakier nawet ceramiczny nie ma takiego poÂłysku i gÂłebi a gÂłebie koloru uzyskuje sie poprzez wielokrotne nakÂładanie bezbarnwnego po wczesniejszym przematowaniu tak robiÂą niektorzy w aerografie i niestety ale zapalency amerykanie co mozna zobaczyc na niektĂłrych kanaÂłach motoryzacyjnych a jesli mĂłwimy o motorach to tu mamy moÂżliwoÂśc lakierĂłw rozpuszczalnikowych tak jak w autach zabytkowych nawet przy wymogach unijnych |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2007-12-29, 01:35
|
0
|
|
|
|
ZENEK napisał/a: | nie masz racji to nie jest zwykÂły lakier o wyjÂątkowym wygladzie a dlatego ze nie ma takiej gruboÂści aluminium na zadnym mieszalniku i po drugie Âżadny lakier nawet ceramiczny nie ma takiego poÂłysku i gÂłebi a gÂłebie koloru uzyskuje |
ale te fotki to nie sa sciagniete z netu tylko sam je zrobilem i te fiszki trzymalem w rece wiec wiem co to za lakier kolego. to jest lakier firmy MIPA (www.mipapaimnts.com chyba juz nie pamietam). w kommplecie dostajesz czarny podklad i pomaranczowa (lub zielona) baze. i zapewniam cie ze nic nie dosypujesz do bezbarwnego. |
|
|
|
 |
zed
|
Wysłany: 2007-12-29, 01:40
|
0
|
|
|
|
rbfm napisał/a: | w kommplecie dostajesz czarny podklad i pomaranczowa (lub zielona) baze. i zapewniam cie ze nic nie dosypujesz do bezbarwnego. |
skoro jest podklad,baza to w tym bezbarwnym juz musi byc ten brokat bo z czego taki efekt |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2007-12-29, 10:02
|
0
|
|
|
|
Cytat: | skoro jest podklad,baza to w tym bezbarwnym juz musi byc ten brokat bo z czego taki efekt |
nie wiem, ale zadnego brokatu nie ma |
|
|
|
 |
|
Wysłany: 2007-12-29, 11:30
|
0
|
|
|
MTGarage.
|
ZENEK napisał/a: | nie masz racji to nie jest zwykÂły lakier o wyjÂątkowym wygladzie a dlatego ze nie ma takiej gruboÂści aluminium na zadnym mieszalniku i po drugie Âżadny lakier nawet ceramiczny nie ma takiego poÂłysku i gÂłebi a gÂłebie koloru uzyskuje sie poprzez wielokrotne nakÂładanie bezbarnwnego po wczesniejszym przematowaniu tak robiÂą niektorzy w aerografie i niestety ale zapalency amerykanie co mozna zobaczyc na niektĂłrych kanaÂłach motoryzacyjnych a jesli mĂłwimy o motorach to tu mamy moÂżliwoÂśc lakierĂłw rozpuszczalnikowych tak jak w autach zabytkowych nawet przy wymogach unijnych |
Bzdura do kwadratu!!
Jak to nie takiej grubosci alu? MoÂże nie ma takich ziaren alu, ale to nie znacyz, ze nie ma gotowych lakierĂłw z takim efektem!
A kameleon to co?
WÂłaÂśnie poliesterowe pÂłatki, kaÂżdy o identycznej wielkosci i ksztaÂłcie, ktĂłre dajÂą efekt piĂŞknego brokatu
Wielokrotne nakÂładanie klaru (np. 3x3)- uwaÂżany jest juÂż za przezytek! |
|
|
|
 |
cudak2004
|
Wysłany: 2007-12-29, 15:08
|
0
|
|
|
|
rbfm, widze ze nie wiesz jak uzyskac taki efetk .Promonuje isc do mielszalni lakierow samochodowych zapytac sie czy posiadaja "POGLEBIACZE MOTOROWE" jezli tak to czy maja zielony lub pomaranczowy i walla gotowe.Najpierw dajemy najgrubssze ziarno z mieszalnika nastepnie dodajemy badz do klaru poglebiacza badz najpierw zywica z poglebaiczem a nastepnie klar proponowalbym HS- i gotowe a nie jakies brokaciki i tym podobne przyjzec sie tym wiszka prosze ni euzyskace takiej glebi nawet jak nawalice 15 warst klaru pozdro
A jak ma ktos lepszy pomysl to slucham |
|
|
|
 |
adams90-90
|
Wysłany: 2007-12-30, 18:14
|
0
|
|
|

|
zed napisał/a: | ja kiedys dodawalem brokat (taki z torebki od fryzjera)do klaru i pomalowalem nim kask na probe i do tej pory jest ok.mysle ze lepiej samemu pokombinowac niz placic jakies chore ceny |
Masz moze zdjecia tygo kasku bys pokazal jaki byl efekt? |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2008-01-01, 16:25
|
0
|
|
|
|
Cytat: | rbfm, widze ze nie wiesz jak uzyskac taki efetk .Promonuje isc do mielszalni lakierow samochodowych zapytac sie czy posiadaja "POGLEBIACZE MOTOROWE" jezli tak to czy maja zielony lub pomaranczowy i walla gotowe.Najpierw dajemy najgrubssze ziarno z mieszalnika nastepnie dodajemy badz do klaru poglebiacza badz najpierw zywica z poglebaiczem a nastepnie klar proponowalbym HS- i gotowe a nie jakies brokaciki i tym podobne przyjzec sie tym wiszka prosze ni euzyskace takiej glebi nawet jak nawalice 15 warst klaru pozdro |
musze sprawdzic ten paten, ale szczerze mowiac nie slyszalem nigdy o poglebiaczu. |
|
|
|
 |
grzesiek3210
|
Wysłany: 2008-01-03, 01:06
|
0
|
|
|
|
jak dobrze pamiêtam to Debeer robi tzw."pog³êbiacze"koloru.G³êbia jest niesamowita,a¿ wydaje siê ¿e kolor nie ma dna.Z tego co dawniej siê orientowa³em to u mnie w mieœcie nie by³o mo¿liwoœci tego zdobyÌ,najbli¿ej by³ Lublina ale cena wtedy by³a jakaœ astronomiczna. |
|
|
|
 |
maverik
|
Wysłany: 2008-01-03, 01:21
|
0
|
|
|
|
grzesiek3210 napisał/a: | jak dobrze pamiĂŞtam to Debeer robi tzw."pog³êbiacze"koloru.G³êbia jest niesamowita,aÂż wydaje siĂŞ Âże kolor nie ma dna.Z tego co dawniej siĂŞ orientowaÂłem to u mnie w mieÂście nie byÂło moÂżliwoÂści tego zdobyĂŚ,najbliÂżej byÂł Lublina ale cena wtedy byÂła jakaÂś astronomiczna. |
a ja powiem ze czasami mi sie nie chce juz tego czytac.. poglebiacze motocyklowe .. niektore motocykle sa malowane w systemie 3j lub 4o warstowym, grunt (kolor) + perla + transparent (mowiac jezykiem plastycznym, nie jestem lakiernikiem z wyksztalcenia), czasem zamiast transparentu idzie barwiony klar, to jest ten "poglebiacz", jest to normalna rzecz przy motocyklach, maluje sie tak np wszystkie R1 czy inne XXy, wymaga to bardzo duzej praktyki w tych kolorach, poprawialem te lakiery po wielu "malarzach", ale ja maluje tylko motocykle, od ok. 6u lat, wlasnie z powodu skomplikowania przy calym procesie i starannosci w wykonaniu
pozdr. |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2008-01-03, 10:50
|
0
|
|
|
|
niestety w dwoch sklepach w ktorych kupuje, nie slyszeli o poglebiaczach. |
|
|
|
 |
grzesiek3210
|
Wysłany: 2008-01-03, 16:44
|
0
|
|
|
|
Mi goœÌ z debeera t³umaczy³ ¿e dany kolor jest robiony na innych sk³adnikach.I nie chodzi o 2 czy 3 warstwe ani inne brokaty.Ma po prostu przy mieszalniku dodatkow¹ przystawkê gdzie s¹ SK£ADNIKI(bardzo ma³e pojemniki) typowe do lakierów motocyklowych oryginalnie.Ale skoro TY lakierujesz od kilku lat typowo motocykle to mo¿esz mieÌ racjê a goœÌ mnie tylko chcia³ naci¹gn¹Ì przez telefon. |
|
|
|
 |
ixell
|
Wysłany: 2008-01-03, 20:04
|
0
|
|
|

|
Nie ma czegoœ takiego jak pog³êbiacze. Facet œciemnia i to totalnie. daje siê warstwê klaru barwionego akrylem i to jego pog³êbiacz, œciemniacz. Ten kolor to kameleno z MIPY. Kolor uzyskasz stosuj¹c ró¿n¹ bazê niemetaliczn¹ pod spód. dajesz np warstwê czarnej, zielonej niebieskiej lub jakiejkolwiek innej bazy i na wierzch 1 warstwê tego kameleona "na mokro". Je¿eli chcesz wiedzieÌ dok³adnie, poszukaj stronki mipy lub m
ich mieszalni (siedziba jest w Bydgoszczy). |
_________________ ZOBACZ
http://www.allegro.pl/my_page.php?uid=7388319
http://www.allegro.pl/my_page.php?uid=3442968
www.autolakier.pl
 |
|
|
|
 |
danielpainter
|
Wysłany: 2008-01-03, 20:15
|
0
|
|
|
AIRBRUSH:D:D:D:D
|
panowie panowie, ja maluje motocykle od pieci lat i mówie wam ze istnieje cos takiego jak poglebiacze motocyklowe. Uzywam ich czesto i uwazam ze sa niezastapione. Nic innego nie da wam takiej glebi jak pog³êbiacz. Cudak2004 mysle ze troche tez sie zna bo w koncu jest kolorysta i pracuje w mieszalni juz jakis czas
Poprostu maÂło kto wie o pogÂłebiaczach bo sa to produkty specjalne, sa to w peÂłni nieorganiczne pigmenty o konsystencji rozpuszczalnika, MĂłwie wam sprobujcie bo warto
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
|
Wysłany: 2008-01-03, 21:15
|
0
|
|
|
MTGarage.
|
no dobra.
ile kosztuj¹ te pog³êbiacze, jakie s¹ kolory i jakich marek?
normalnie sie to aplikuje do zywicy bezbarwnej czy tam klaru 1k (przy np. grafice) lub do klaru (na caÂły element)?? |
|
|
 |
danielpainter
|
Wysłany: 2008-01-03, 21:24
|
0
|
|
|
AIRBRUSH:D:D:D:D
|
ja nie pamietam ile kosztuja bo tego malo zchodzi i nie generuje zbytnio kosztĂłw, dodaje sie tego maÂź 20% do zywicy, klaru 1k lub klaru zwyklego, praktycznie kazda firma zajmujaca sie produkcja lakierĂłw ma takie cos w swojej ofercie (co nie znaczy ze kazda mieszalnia ). Uzywanie tego do aerografu jest nieco bardziej skomplikowane i mysle ze trzeba sie tego nauczyc samemu, ciezko to wytlumaczyc, trzeba sprobowac samemu. KolorĂłw jest kilka, kazda firma ma troche inne, ale nie mozna ich mieszac miedzy soba np, 10% zielonego i 1-% niebieskiego, nie wolno bo wyjdzie masakra, U nas w spiesu jest czerwony, rozowy, zielony, niebieski, zĂłlty, i kilka innych, |
|
|
|
 |
cudak2004
|
Wysłany: 2008-01-04, 22:41
|
0
|
|
|
|
online, jesli chodzi o koszt poglebiacza to bodajze jezli pamietam to kolo 300 zl 0,5 litra ale pewnosci nie mam i sa to poglebiacze fimy Spies Hecker albo istnieja tez Debeera ale ceny nie pamietam tak jak mowil grzesiek3210 |
|
|
|