Autor |
Wiadomość |
 |
lorakkr21
|
Wysłany: 2010-05-17, 23:41
|
0
|
|
|
lorakkr21
|
CaÂłkiem kozacki projekt !!! Civic na subaru !!! heheh ale pozytywnie duzo pracy !!! a miny ludzi w porsche na ÂświatÂłach bezcenne !!! |
|
|
|
 |
shalashaska
|
Wysłany: 2010-05-18, 19:52
|
0
|
|
|

|
Obawiam siĂŞ Âże sÂą lepsi specjaliÂści od naszej Ryby
 |
|
|
|
 |
BigBlock
|
Wysłany: 2010-05-18, 19:58
|
0
|
|
|
|
Ha ha dobre! |
|
|
|
 |
crystal
|
Wysłany: 2010-05-18, 21:26
|
0
|
|
|

|
Jakby zaÂłoÂżyĂŚ jeszcze silnik z liaza to bym siĂŞ nie powstydziÂł. |
|
|
|
 |
Ryba
|
Wysłany: 2010-05-19, 22:23
|
0
|
|
|

|
Oj spamujeta panowie !
Korzystaj¹c z ma³ej niezapowiedzianej (jak zwykle ;/) przerwy w szkole popchn¹³em temat nieco dalej. Czyli w skrócie ... najpierw na wszystko (prócz belki i dr¹¿ków) podk³ad, potem w pierwszej kolejnoœci to co mia³o byÌ czerwone - na czerwono w pó³macie. Nastêpnie na miejsca spawane belki 2 inne podk³ady, potem guma na spawy. 2 podk³ady na ca³¹ belkê i dr¹¿ki, na spód belki baranek 2w1 i wszystko co by³o do tej pory w podk³adzie na czarno. Trochê zagmatwane, ale kogo to obchodzi W ka¿dym razie ja wiem co robiê i nie straci³em orientacji ani na chwilê
Fotki:
A i bym zapomnia³ ... zacz¹³em zabawê z mask¹ kit edyszyn od wiejskich wyœcigowców. Na pocz¹tek darcie wszystkiego co odpada³o i co by³o zardzewia³e, potem na miejsca z go³¹ blach¹ i rdza podk³ady te same co na belkê przedni¹ i na razie tyle. Potem trzeba bêdzie wyci¹gn¹Ì z tego jakieœ sensowne kszta³ty.
 |
|
|
|
 |
Ryba
|
Wysłany: 2010-05-21, 20:45
|
0
|
|
|

|
Relacja z ostatnich 2 dni w garage ... W czwartek za³o¿y³em belkê i parê innych cenzuraó³. Poczyœci³em do koùca elektrykê, pod³¹czy³em ca³y silnik i uda³o siê odpaliÌ, na razie bez wydechu Niestety nigdzie nie pojedzie, gdy¿ podczas wjazdu na lawetê uszkodzi³a siê linka od zmiany biegów :( Po po³udniu wiêc przepchn¹³em auto do 2 garage, rozebra³em przednie zawieszenie, wyczyœci³em nadkola z brudu, odpadaj¹cej i popêkanej konserwacji - u¿yte "narzêdzia": woda, g¹bka, szczotka, p³yn do mycia naczyù, sprê¿one powietrze, szczotki druciane na wiertarkê . Nastêpnie oklejenie i w parê miejsc masa uszczelniaj¹ca APP z tuby.
PiÂątek - naÂłoÂżony Âśrodek do konserwacji/masa uszczelniajÂąca (APP U 210 2w1; koloru szarego) w oba nadkola (fotki sÂą tylko z jednego, co by nie spamowaĂŚ za duÂżo). Na prawdĂŞ polecam ten Âśrodek gdyÂż jest duÂżo lepszy niÂż zwykÂłe baranki.
Potem wzi¹³em siê za wyrabianie kszta³tów na masce i przednich b³otnikach. I tak: lewy skoùczony, na prawym zosta³a (chyba) ostatnia warstwa, maska jeszcze z 2 razy do poprawki. Kit Polfill Soft, papierki: 120 na heblu, 120-180-240 na klocku. Na pocz¹tek 120 i przed kolejn¹ warstw¹ maszynk¹ 120, po skoùczonej ostatniej warstwie 280.
A tak wyglÂąda auto obecnie:
 |
|
|
|
 |
maciejowski
|
Wysłany: 2010-05-22, 20:54
|
0
|
|
|
|
mam proÂśbĂŞ o wstawianie zdjĂŞĂŚ w peÂłnym rozmiarze, bÂądÂź miniaturek. bo na tych znaczkach pocztowych nic nie widaĂŚ, a kasowanie koĂącĂłwki med przy kaÂżdej fotce jest maÂło wygodne. |
|
|
|
 |
Ryba
|
Wysłany: 2010-05-27, 20:08
|
0
|
|
|

|
Wrzucam teraz peÂłne zdjĂŞcia, mam nadziejĂŞ, Âże forum nie rozjedzie siĂŞ
Maska kit edyszyn juÂż gotowa, w sumie tak duÂżo kitu w niÂą nie weszÂło ... no nie liczÂąc tego co jest pod spodem i w prawym rogu Szlifowane na heblu 220, potem caÂłoÂśc zagÂładzone maszynkÂą 280. DziÂś dostaÂła szpachlĂŞ natryskowÂą Dyna 2 warstwy, po wysezonowaniu i obrĂłvbce bĂŞdzie podkÂład.
Wzi¹³em siê za szeroko pojêt¹ budê - po to, aby naprawiÌ wszystkie powsta³e szkody - dach, s³upek i tylny b³otnik, na który "wesz³y" drzwi :( Na pocz¹tek darcie wszystkiego co straci³o ³¹cznoœÌ z pod³o¿em - czytaj popêkany kit Zdzieranie maszyn¹ 120, tam gdzie siê nie da³o rêcznie 120-180-240, potem matowanie obszaru w okó³ - maszyn¹ 240, tam gdzie nie da³o rady czarna w³óknina.
Potem podkÂład epoksydowy celem izolacji wszystkiego i zabezpieczenia antykorozyjnego, 2 warstwy (2W epoxy). ProszĂŞ zwrĂłciĂŚ uwagĂŞ na oklejanie, gdyÂż znĂłw trochĂŞ nad tym siedziaÂłem
RozbroiÂłem teÂż drzwi kierowcy, ktĂłre mam zamiar wyprostowaĂŚ, gdyÂż wczeÂśniej mi siĂŞ nie chciaÂło i jeÂździÂłem z falami na kicie
PS. To chyba jeden z ostatnich Up'Ăłw, gdyÂż idzie sesja :( |
|
|
|
 |
Ryba
|
Wysłany: 2010-05-29, 21:49
|
0
|
|
|

|
szkody powypadkowe naprawione w 90% - zosta³o na³o¿yÌ podk³ad na b³otniki, maskê i listwê pod lampy. Ale jako, ¿e ju¿ coœ robiê, to postanowi³em poprawiÌ tak¿e drzwi i tyln¹ lotkê. Drzwi lewe zacz¹³em ju¿ heblowaÌ - prostowaÌ, lotka jeszcze nie ruszona.
Fotki z dziÂś ... dach, sÂłupek prĂłg, wyrobiony.
NastĂŞpnie podkÂład epoksydowy, wiadomo po co ... Przy okazji zrobiÂłem teÂż rant, pod szybĂŞ bo po wycinaniu zostaÂł stary klej i trzeba go byÂło zderzeĂŚ, no i lakier siĂŞ uszkodziÂł.
I podkÂład akrylowy do szlifu.
 |
|
|
|
 |
Ryba
|
Wysłany: 2010-06-02, 21:00
|
0
|
|
|

|
Pracy ciÂąg dalszy:
BÂłotniki skoĂączone w podkÂładzie pod lakier. Najpierw jednak izolacja miejsc, ktĂłre byÂły robione - epox 2 warstwy.
Maska. Wyszlifowany kit natryskowy, potem 2 podk³ady (epox i akrylowy), te¿ ju¿ gotowa pod lakier. O dziwo wcale jakoœ specjalnie du¿o kitu na niej nie ma - jeœli chodzi o gruboœÌ, stara³em siê to uchwyciÌ na focie w jedynym mo¿liwym miejscu
PozostaÂły lewe drzwi, listwa podreflektorowa i tylna lotka. DziĂŞkujĂŞ za uwagĂŞ |
|
|
|
 |
misiek707
|
Wysłany: 2010-06-02, 22:01
|
0
|
|
|
|
Fajnie ci ta robota idzie. Masz talent. Ciekawe jak by ci szÂło z jakimiÂś zaokrÂągleniami i bardziej skomplikowanymi ksztaÂłtami. |
|
|
|
 |
Ryba
|
Wysłany: 2010-06-04, 18:22
|
0
|
|
|

|
poprawiÂłem tylnÂą lotkĂŞ (kit posiadaÂł), staraÂłem siĂŞ wyprostowaĂŚ drzwi, ale to na prawdĂŞ ciĂŞÂżki przypadek; aktualnie sÂą w szpachli natryskowej, ale chyba bĂŞdzie jeszcze poprawka
Fotki:
DziÂś miaÂłem teÂż przygotowaĂŚ pod podkÂład listwĂŞ pod reflektory, ale zamiast tego postanowiÂłem zÂłoÂżyĂŚ sobie przĂłd i zobaczyĂŚ jak pasuje ... no i jestem teraz dzieĂą w plecy
 |
|
|
|
 |
kamilmjk
|
Wysłany: 2010-06-11, 20:57
|
0
|
|
|

|
Eeee nie bity to kiedy kolor planowany?? |
|
|
|
 |
Ryba
|
Wysłany: 2010-06-12, 20:42
|
0
|
|
|

|
Hujowo ale bojowo idzie Przypominam, ¿e System Eliminacji Studenta Jest Aktywny wiêc wiadomo o co chodzi :zalamany: zw³aszcza w paùstwowej szkole na dziennych studiach, na kierunku gdzie jest najwiêcej przedmiotów Nie mniej jednak wygospodarowa³em dziœ 1 dzieù - wczoraj nie odpuœci³em w PKS i coœ tam popchn¹³em.
Przednia listwa podreflektorowa potraktowana nieco mÂłotkiem + kowadeÂłko i jeszcze paroma narzĂŞdziami - pasuje lepiej Drzwi po poprawce teÂż zaczĂŞÂły w miarĂŞ sensownie wyglÂądaĂŚ.
PoszedÂł podkÂład na wszystko, najpierw standardowo izolator potem akrylowy.
DotarÂłem tez pod lakier dach i maskĂŞ (maszynÂą zajmuje to ok 30 min, rĂŞcznie wole sobie nie przypominaĂŚ ), ale nie mam fot. PozostaÂło wysezonowaĂŚ dzisiejsze malowanko, dotrzeĂŚ wszystko pod lakier i jechaĂŚ z koxem
Zastanawiam siĂŞ nad innym kolorem maski ... |
|
|
|
 |
kamilmjk
|
Wysłany: 2010-06-12, 22:38
|
0
|
|
|

|
Ja tam ÂżartowaÂłem z tym czarnym:) daruj, zostaw na czerwono wszystko - robi lepsze wraÂżenie. Sam miaÂłem swojÂą paĂŚkaĂŚ na czarno, ale jak sobie pomyÂślaÂłem Âże co drugi amator ulicznego sprintu bĂŞdzie chciaÂł startowaĂŚ na ÂświatÂłach, to daÂłem spokĂłj. Nie z obecnym 1,5:D
Powiedz mi - moÂże byĂŚ na pw - dodatkowo izolujesz epoxem, akrylowy nie jest wystarczajÂący??
Niech cierpliwoœÌ bêdzie z Tob¹ <ok> |
|
|
|
 |
misiek707
|
Wysłany: 2010-06-14, 22:59
|
0
|
|
|
|
Ja rĂłwnieÂż izoluje epoxydowym miejsca przetarĂŚ do blachy. Chyba , Âże czasami zrobi mi siĂŞ malutkie przetarcie to nie chce mi siĂŞ juÂż brudziĂŚ pistoletu i kÂładĂŞ akrylowy. Co do maski to lepiej zostaw czerwonÂą juÂż te czarne maski w hondach sÂą przejedzone.... A nie ktĂłrzy nawet malujÂą maski an carno w golfach
Walnij wszystko w czerwony i zapodaj biaÂłe lub zÂłote felgi. Do tego gleba i lansik MoÂżesz pomyÂśleĂŚ o swapie na d16z7 /z8 i by fajnie ÂśmigaÂło to Âżelazko. Ewentulanie pokusiĂŚ siĂŞ na B serie :D Pozdro |
|
|
|
 |
Ryba
|
Wysłany: 2010-06-21, 19:27
|
0
|
|
|

|
misiek707 felgi juÂż mam czarne z polerowanym rantem i one zostajÂą. ÂŻadnych swapĂłw, wielopunktĂłw i innych kosztownych modĂłw, ktĂłrych nie da siĂŞ Âłatwo zdemontowaĂŚ przy sprzedaÂży nie robiĂŞ - Âżeby potem nie pÂłakaĂŚ, Âże wsadziÂłem X kasy a dostaÂłem za auto X - n^2
Z maskÂą jeszcze siĂŞ zobaczy - czy starczy mi lakieru, ktĂłry juÂż mam. Jak nie starczy bĂŞdzie czarna, gdyÂż maski siĂŞ nie cieniuje, a jak przyjdzie inny niÂż trzeba to dupa Tak to jest jak sie bierze z najtaĂąszego mieszalnika
no ale 70 zÂł za 1 L, w porĂłwnaniu do 180 u mnie mĂłwi samo za siebie
Auto na dzieĂą dzisiejszy prezentuje siĂŞ tak:
Czyli: wszystko dotarte pod lakier i umyte; szczeliny trzyma. Poza tym wysprz¹ta³em gara¿, zrobi³em natrysk próbny, zmieni³em olej w kompresorze (mam nadzieje, ¿e jeszcze nie padnie :( ). Docieranie 500 oscylacj¹. Maska posz³a jako pierwsza no i wysz³a moja znieczulica i brak doœwiadczenia w operowaniu - st¹d taka ³aciata, bo porobi³em przecierki, ale póŸniej by³o ju¿ tylko lepiej Jestem zadowolony ze szlifowania oscylacj¹ - powierzchnia wygl¹da lepiej znacznie jak po 800 rêcznie. 800 u¿ywa³em tylko do miejsc trudnodostêpnych i jakiœ za³amaù, przet³oczeù. Spray na przecierki to jak zawsze Novol Protect 370.
Od jutra zaczynam malowanie - najpierw lotka i listwa, potem siĂŞ zobaczy. Baza Ixell R-51 Phonix Red, bezbarwny 2W Opti.
A potem jeszcze daleka droga - kolektor, konserwacja ca³ego podwozia i tylnych nadkoli, pod³¹czenie audio <-- który raz ju¿ o tym wspominam ? etc. Podsumowuj¹c jeszcze z dobry miesi¹c, albo lepiej
W ramach ciekawostki takie foty - zbieraÂłem caÂły pyÂł ze szpachli do 1 reklamĂłwki. Na zakoĂączenie byÂła prawie peÂłna, miaÂła wagĂŞ (na oko) ponad kilograma. Zastanawiam siĂŞ ile tak na prawdĂŞ kitu zostaje na elementach ...
 |
|
|
|
 |
gorzalinek
|
Wysłany: 2010-06-22, 06:26
|
0
|
|
|
|
git xd tylko te drzwi jednak mogles wymienic i poszukac czegos bardziej prostego XD bo jeszcze do konca nie sa takie jak powinny byc xd podziwiam za wytrwalosc xd i za zwolennictwo marki Hondy z tamtych lat to szczyt niezawodnosci |
|
|
|
 |
Ryba
|
Wysłany: 2010-06-22, 06:42
|
0
|
|
|

|
Jak bym miaÂł kasĂŞ to bym wymieniÂł, jak bym miaÂł kasĂŞ to auto byÂło by czarne, jak bym miaÂł kasĂŞ to ... (wpisz dowolna odpowiedÂź czego pragniesz)
Wiem na dole jak jest zaÂłamanie jest nierĂłwno, ale nie mam pomysÂłu jak to zrobiĂŚ - heblowaÂłem to 3 razy, ostatni raz juÂż po natryskowej - naÂłoÂżyÂłem znowu torchĂŞ zwykÂłego kitu na samo zaÂłamanie + naddatek i dalej nie wychodziÂło do koĂąca dobrze wiĂŞc olaÂłem sprawĂŞ . KtoÂś ma jakiÂś pomysÂł ?
W kaÂżdym razie wydaje mi siĂŞ, Âże wyprostowaÂłem gĂłrĂŞ, ktĂłra najbardziej raziÂła i dopasowaÂłem ogĂłlny profil doÂłu - bo wczeÂśniej zaÂłamanie byÂło w innym miejscu i nie pokrywaÂło siĂŞ z bÂłotnikami do koĂąca. |
|
|
|
 |
gorzalinek
|
Wysłany: 2010-06-22, 23:47
|
0
|
|
|
|
jak nie ma na wymiane drzwi to olej to nie jest to zle wyciagniete musialbys to jeszcze z 10 razy kitowac by osiagnac dobry ksztalt xd |
|
|
|
 |
Ryba
|
Wysłany: 2010-07-02, 11:37
|
0
|
|
|

|
Auto pomalowane czy jak kto woli polakierowane. Nie jest igÂła, ze wzglĂŞdu na wysokie tempo prac jakie sobie narzuciÂłem, gdyÂż nie zamierzaÂłem znĂłw spĂŞdziĂŚ caÂłego lata w garaÂżu. ZastrzeÂżenia moÂżna mieĂŚ do wyprowadzenia elementĂłw ... no co tu pitoliĂŚ krzywo jest Na poczÂątek parĂŞ fotek z prac. Wstawiam miniaturki, gdyÂż jest tego sporo.
Teraz coœ dla tych, którzy bali siê o ró¿nicê w kolorze. Tak wygl¹da³a pasowalnoœÌ najtaùszej bazy "na ostro"
A tak po wycieniowaniu drzwi :ok:
Z drugiej strony kolor na 3 cm od drzwi, a klar mniej wiĂŞcej do poÂłowy klapki wlewu (klapka nie malowana), wyglÂąda tak:
Na wszystkich zdjĂŞciach widaĂŚ innÂą strukturĂŞ ÂświeÂżego lakieru, bo nie byÂł jeszcze ciĂŞty papierem i polerowany !
No i na koniec auto w caÂłoÂści. MĂłwcie co chcecie, ale mnie z czarnÂą maskÂą bardziej siĂŞ podoba, a najfajniej to jak by caÂłe byÂło czarne
 |
|
|
|
 |
misiek707
|
Wysłany: 2010-07-02, 16:06
|
0
|
|
|
|
Bardzo fajnie! Stary jak ty wylewasz lakier na takie lustro?? chyba, Âże to tylko tak na fotkach widaĂŚ.... ??????? |
|
|
|
 |
resko
|
Wysłany: 2010-07-02, 18:44
|
0
|
|
|
|
No piêknie Rybka piêknie pisa³em Ci zrób czarn¹ maskê i dach zrobi³eœ tylko czarn¹ maskê i tak wygl¹da kozacko ,czarna maska i dach pasuje do aut japoùskich i tyle a to,¿e ktoœ tam popieprzy ¿e mu siê to nie widzi itd itp to wiadomo,przewa¿nie zazdroœÌ,oby tak dalej |
|
|
|
 |
Ryba
|
Wysłany: 2010-07-02, 22:25
|
0
|
|
|

|
misiek707 ja nic nie wylewam, tylko drĂŞ papierkiem to co jest |
|
|
|
 |
misiek707
|
Wysłany: 2010-07-03, 04:52
|
0
|
|
|
|
Ryba napisał/a: | misiek707 ja nic nie wylewam, tylko drĂŞ papierkiem to co jest |
To co walisz na klocku pod szlif papierem to co zeœ pomalowa³ papierkiem i póŸniej polerka na po³ysk? ? by bylo lustro? |
|
|
|
 |
Ryba
|
Wysłany: 2010-07-03, 21:50
|
0
|
|
|

|
No dokÂładnie P2500 indasa Red i ÂŁOGIĂ A to co widzisz na fotach to jeszcze przed polerkÂą |
|
|
|
 |
misiek707
|
Wysłany: 2010-07-04, 03:09
|
0
|
|
|
|
Rybko zÂłota jakÂą masz polerkĂŞ? bo przymierzam siĂŞ do zakupu... co polecisz dla amatora (prawie takiego jak ty) |
|
|
|
 |
Ryba
|
Wysłany: 2010-07-04, 08:35
|
0
|
|
|

|
Jak¹œ tam Eurotec czy nie wiem; dla PROJEKTERA to i tak chiùskie gówno. Kosztowa³a chyba coœ ok 150 z³, nie pamiêtam ju¿. Kupowa³em 3 lata temu |
|
|
|
 |
misiek707
|
Wysłany: 2010-07-04, 12:45
|
0
|
|
|
|
O spoko czyli nawet takÂą taniÂą "da sie" wypolerowaĂŚ? |
|
|
|
 |
resko
|
Wysłany: 2010-07-04, 13:35
|
0
|
|
|
|
Pewnie,¿e siê da najwa¿niejsze to ¿ebyœ u¿y³ odpowiednich materia³ów do polerowania |
|
|
|
 |
misiek707
|
Wysłany: 2010-07-04, 14:32
|
0
|
|
|
|
To znaczy jakie to sÂą odpowiednie? (zeby nie robic rybie OT wtemacie to odpisz na PW) |
|
|
|
 |
gorzalinek
|
Wysłany: 2010-07-04, 23:49
|
0
|
|
|
|
szkoda ze dachu nie zrobiles na czarno do tego bbsy z polerowanym rantem i czarnym wnetrzem xd bajka xd |
|
|
|
 |
Ryba
|
Wysłany: 2010-07-07, 22:57
|
0
|
|
|

|
Nie robie dachu na czarno, a felgi takie, o ktĂłrych mĂłwisz mam
Taki babol mi siĂŞ zrobiÂł, Âże przejÂście na cieniowaniu nie Âładnie siadÂło, wiĂŞc postanowiÂłem pomalowaĂŚ caÂły bÂłotnik i skoĂączyĂŚ na sÂłupku i oto efekt - jeszcze "ÂświeÂży", a foty zaraz po po robocie, jak tylko pyÂł opadÂł.
 |
|
|
|
 |
misiek707
|
Wysłany: 2010-07-08, 02:16
|
0
|
|
|
|
RybeĂąko jakiego klaru uÂżywasz? Na jakim ciÂśnieniu pryskasz? Kuwa zajebiÂście ci siĂŞ rozlewa ten klar.... |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2010-07-08, 14:02
|
0
|
|
|
|
misiek707,
ZwykÂły novol 570 ms - ten czerwony.
Ryba,
Ten palec Ci od mieszania w nosie taki zostaÂł?
Kurde Ryba, wylaÂłes lepiej niz ja... |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
 |
gorzalinek
|
Wysłany: 2010-07-11, 10:32
|
0
|
|
|
|
w tej temperaturze sa czasem cyrki z cieniowaniem sam to zauwazylem xd ze ostatnio mi niechcial sie odkurz rozpuszczac rozpuchem xd i tez caly element robilem xd |
|
|
|
 |
Zuraw
|
Wysłany: 2011-12-07, 20:59
|
0
|
|
|

|
Skromny jesteÂś kolego, piszÂąc projekt amatorski |
_________________ www.civicklub.pl
 |
|
|
|
 |
Zuraw
|
Wysłany: 2011-12-09, 02:14
|
0
|
|
|

|
Jedynie chodzi mi po gÂłowie pytanie, dlaczego na spawy nie uÂżyÂłeÂś ocynku...
|
_________________ www.civicklub.pl
 |
|
|
|
 |
noxes
|
Wysłany: 2012-06-07, 11:21
|
0