Autor |
Wiadomość |
 |
arkos82
|
Wysłany: 2010-06-17, 16:53 odrdzewiacz - stosowac czy nie?
|
0
|
|
|
|
Czy przed poÂłozeniem podkÂładu reaktywnego (washprimera) moÂżna przejechaĂŚ jakimÂś odrdzewiaczem np. Dragon itp (oczywiÂście po uprzednim usunieciu rdzy) czy tylko odtÂłuÂściĂŚ? Bo doczyszczenie caÂłej rdzy jest czĂŞsto niemoÂżliwe (mikro pory,wÂżery).
Po zastosowaniu tego odrdzewiacza moÂżna by to przemyc woda demineralizowana z rozworem 2% odrdzewiacza. Czy lepiej darowac sobie ten odrdzewiacz, a moÂże zastosowac brunox epoxy (po tygodniu jego dziaÂłania zetrzeĂŚ go ile siĂŞ da)? |
|
|
|
 |
BigBlock
|
Wysłany: 2010-06-17, 20:44
|
0
|
|
|
|
Po co stosowaĂŚ jakiekolwiek odrdzewiacze przed reaktywnym, skoro majÂą one w sobie kwas fosforowy, a w utwardzaczu dedykowanym do reaktywnego ten kwas tez juÂż siĂŞ znajduje.
Lepiej zrobiÌ zgodnie z technologi¹: czyli oczyœciÌ ile siê tylko da, reaktywny, na to akrylowy (póŸniej ew. szpachla) i znów akryl lub epoksyd.
ps. Brunox jest nic nie warty (po kilku miesiÂącach do max roku) wychodzÂą wykwity (zresztÂą podobnie Cortanin'y i inne wynalazki). |
|
|
|
 |
arkos82
|
Wysłany: 2010-06-17, 21:26
|
0
|
|
|
|
DziĂŞki BigBlock. Tak miaÂłem zrobiĂŚ ale chciaÂłem wyniszczyc rdze jak najwiĂŞcej. DziÂś przekonaÂłem siĂŞ o magicznej sile Brunoxa. O ile przed rokiem miaÂłem ognisko rdzy w jednym miejscu 2x3 cm teraz po Brunoxie zasosowanym wtedy rdza rozrosÂła sie do 4x6 cm, tak wiĂŞc Brunox nic nie pomĂłgÂł a rdza po nim szalaÂła aÂż miÂło. Absolutnie odradzam stosowanie tego cudownego Âśrodka.
MoÂże BigBlock podpowiesz mi ile czasu czekaĂŚ najlepiej po naÂłoÂżeniu kolejnych warstw. |
|
|
|
 |
BigBlock
|
Wysłany: 2010-06-18, 07:14
|
0
|
|
|
|
Nie ma za co
Co do czasĂłw musiaÂłbyÂś przejrzeĂŚ Karty Charakterystyk Tech. produktĂłw, ktĂłre posiadasz (lub zamierzasz kupiĂŚ), bĂŞdzie tam mowa o konkretnym czasie dla kaÂżdego z nich.
W przypadku reaktywnego, zazwyczaj trzeba odczekaĂŚ 15-20min, przed poÂłoÂżeniem na niego podkÂł. akrylowego. |
|
|
|
 |
pepi
|
Wysłany: 2010-06-19, 22:26
|
0
|
|
|
|
bo te Âśrodki si stosuje tak odrdzewiacz dajemy na rdzĂŞ wyschnie czyÂścimy znowu i na to reaktywny i epoksyd albo akryl |
|
|
|