Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
mariann
Wys³any: 2010-06-15, 19:47   miêkki clar
0
UP DOWN

witam ch³opaki piszê bo mam taki problem mianowicie kupi³em puszkê claru novola, stosowa³em sie do instukcji odno¶nie mieszania z utwardzaczem oraz rozpuszczalnikiem wszystkie produkty novola i pomalowa³em maskê w mojej hondzie. Na puszce napisane jest ¿e czas schniêcia w temp. 25 stopni to ok 17 godzin a tu lipa. Po pomalowaniu auta, za dwa sprawdzam i niby suchy ale jak przycisnê paznokciem to pozostaje ¶lad , wiêc wystawia³em auto na s³oñce my¶l±c ¿e doschnie, sta³o tak ponad tydzieñ i dalej jest ¶lad pod paznokciem.
Pytanie co jest? czy klar s³aby a mo¿e dawaæ wiêcej utwardzacza ni¿ oni pisz± da³em dwie warstwy czeka³em jak pierwsza warstwa podeschnie ale mo¿e za krótko i za szybko da³em drug± , ale zawsze tak malowa³em i nie by³o problemu, za dwa dni mozna by³o polerowaæ. Mam jeszcze po³owe puszki tego claru i nastêpne auto do roboty i nie wiem czy malowaæ tym czy nie . Pozdrowionka

misiek707
Wys³any: 2010-06-16, 22:03   
0
UP DOWN

To mnie kolego zasmuci³e¶. Ja w³a¶nie polakierowa³em ca³e auto lakierem novola 590 :D mam nadzieje , ¿e mi to wyschnie :/ Jaki dok³adnie jest twój lakier i gdzie go naby³e¶?

Whistrax
Wys³any: 2010-06-16, 22:43   
0
UP DOWN

niemozliwe. musiales dac za malo utwardzacza. susz ostro opalarka co kilka minut rob przerwe zeby nie podnioslo. i wtedy zobacz co sie dzieje. innego wyjscia nie widze.

obcy_69
Wys³any: 2010-06-16, 23:31   
0
UP DOWN

Pomóg³: 24 razy
opalarka cale auto..??

Robertlodz09 
Wys³any: 2010-06-17, 07:20   
0
UP DOWN

Pomóg³: 61 razy
Sk±d: £ód¿
Kolego skoro "poleg³e¶" na tym lakierze ,to chcesz k³a¶æ go jeszcze na nastêpny samochód? :nie: Zbrób natrysk próbny na jaki¶ stary element i zobacz jak siê bedzie zachowywaæ pow³oka po 14-16 godz. od po³o¿enia! :tak: Od siebie dodam: nie b±dz "chytry" i lepiej "siêgnij" po sprawdzony lakier! :tak: A co do tego "polakierowanego a niewysuszonego" ;) to musisz kolego pogodzic siê z my¶l± ¿e czeka ciebie ponowne lakierowanie go :tak: Ewentualnie mozesz go wys³aæ na wakacje do Tunezji ,mo¿e przy tamtejszych temp. "stwardnieje"? ;) Pozdrawiam! :spoko:

misiek707
Wys³any: 2010-06-17, 12:02   
0
UP DOWN

U mnie po 24h nadal mo¿na troszke wbiæ paznokieæ :/ Z tym , ¿e maske któr± malowa³em 2 dni wcze¶niej ju¿ jest inaczej po paznokciu zostaje ¶lad ale maluteñki tak jakby wolno wysecha³o. Czy jednak mo¿e wyschnie to ca³kowicie?

Czy takie rzeczy mog± siê dziaæ po tym, ¿e siê nak³ada za szybko dróg± warstwe zanim pierwsza nie odparuje?

³ysy73 
Wys³any: 2010-06-17, 21:40   
0
UP DOWN

Pomóg³: 23 razy
Witam.
Bardzo du¿o pracowa³em na NOVOLOSKIM MS-sie 2+1
Nie wiem jak jest z tym 590 ale MS rzeczywi¶cie twardnia³ w sumie po kilku dniach tak na nazwijmy to maxa.
Co do odczekiwania na NOVOLU to nie wiem jak jest z 590 ale MS jak zad³ógo siê odczeka to: POTRAFI SIÊ OSTRO POGOTOWAÆ!!! {sprawdzi³em :/ :sciana: }

Poza tym NOVOLA nie za bardzo polecam ze wzglêdu na polerowanie, bo je¶li dotknie siê go papierem i spoleruje to i tak do¶æ ostro siada po jakim¶ czasie.

Poza tym wszystkim NOVOL wcale nie jest tani jak s±dzi wiêkszo¶æ, która go kupuje :)
Wiêc lepiej "wej¶æ na wy¿sz± pó³kê"
Ale to moje zdanie

obcy_69
Wys³any: 2010-06-17, 23:11   
0
UP DOWN

Pomóg³: 24 razy
W kartach technicznych....jest napisane , ze lakier ten uzyskuje pelna twardosc po 7 dniach i to przy odpowiedniej temperaturze..

misiek707
Wys³any: 2010-06-18, 00:26   
0
UP DOWN

Kiedy¶ sprzedawca w mieszalni powiedzia³ mi ¿e wszystkie lakiery pe³n± twardo¶æ uzyskuj± dopiero po paru tygodniach. Mo¿e mia³ trochê racji :P

pawel1108 
Wys³any: 2010-07-10, 14:24   
0
UP DOWN

Pomóg³: 20 razy
Sk±d: Wroc³aw
Co¶ kolego musia³e¶ namieszaæ w proporcjach ,nawet najtañsze klary schn± z dnia na dzieñ.

gorzalinek
Wys³any: 2010-07-12, 10:31   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
xd Ten lakier trzeba mieszac dokladnie wedlug proporcji i najlepiej zachowuje sie na rozpuchu z seri spectral przerabialem juz ten lakier xd i na innym rozpuchu potrafil xd wcale nie schnac ale tak naprawde fajnie sie go kladzie bez rozpucha XD

mariann
Wys³any: 2010-09-26, 22:18   
0
UP DOWN

witam
nadal pracujê na bezbarwnym novola i poradzi³em sobie z t± twardo¶ci± lakieru.
Mianowicie zauwa¿y³em ¿e po pomalowaniu clarem i zamkniêciu gara¿u, to na drugi dzieñ clar jest miêkki i nie nadaje siê pod polerkê i tak utrzymuje siê przez parê tygodni, mo¿na paznokciem zrobiæ znak. ALE jak zrobi³em w ten sposób ¿e po na³o¿eniu claru po 10 minutach zacz±³em suszyæ go lamp± halogenow± 500W z odleg³o¶ci 30 cm ( daje ³adne ciep³o halogenik) to po godzinie suszenia clar by³ na tyle twardy ¿e mog³em odklejaæ papiery i ta¶my a na drugi dzieñ mo¿na go by³o spokojnie polerowaæ.
Wnioski s± takie ¿e lakierek ten potrzebuje na pocz±tku schniêcia jakby takiego strza³u temperatury by potem spokojnie doschn±æ i ostatecznie stwardnieæ. My¶la³em czy nie zastosowaæ lamp zwanych promiennikami podczerwieni bo mam do takowych dostêp, ciekawy jestem jak by to sch³o przy tej lampie. Muszê spróbowaæ, jak zdadz± egzamin to dam wam znaæ na forum

Robertlodz09 
Wys³any: 2010-09-27, 21:18   
0
UP DOWN

Pomóg³: 61 razy
Sk±d: £ód¿
Je¶li u¿yjesz promienniki podczerwieni to po godzinie bedziesz mia³ ju¿ suchy lakier :tak: ,tylko pamiêtaj o odczekaniu na "wyj¶cie-odparowanie rozcieñczalnika" po na³o¿eniu bezbarwnego oraz o zachowaniu odpowiedniej odleg³o¶ci podczas "suszenia" :tak: Pozdrawiam! :spoko:

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: