Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
igorro
Wys³any: 2010-06-15, 09:35   Malowanie gitary lakierem nitro .. jaki sprzêt ?
0
UP DOWN

Witam. Wszystkich... my¶lê ¿e mi pomo¿ecie :)

Mam zamiar lakierowaæ korpus gitary lakierem nitro.
Chodzi mi co¶ takiego:

Jak to zrobiæ , to w zasadzie wiem , ale nie wiem CZYM.
Przed dwudziestu kilku laty malowa³em samochody ( u ojca w warsztacie samochodowym ) ,
ale to by³y inne lakiery ( syntetyczne chemoutwardzalne ) i takiej "orgii" w pistoletach nie by³o.

Planujê kupiæ jaki¶ kompresor 50L/8bar , ale dwut³okowy made by "yellow hands" .
Natomiast obecne pistolety to dla mnie trochê magia ( ale sporo przeczyta³em na ich temat ).

Zale¿y mi na jak najdrobniejszym "ziarnie" przej¶cia pomiêdzy poszczególnymi odcieniami lakieru ( bejca nitro w ró¿nych odcieniach ).
Na zdjêciu które zapoda³em ( z braku lepszego ) s± zbyt ostre przej¶cia pomiêdzy kolorami.
Chcia³bym aby te "zadymienia" by³y szersze.
Jako finish kilka warstw bezbarwnego nitro .
Z tego co przeczyta³em wywnioskowa³em , ¿e najodpowiedniejszy by³by pistolet HP.
Czy pistolet HP w wersji mini z dysz± 1mm by³by odpowiedni ?

Robertlodz09 
Wys³any: 2010-06-17, 07:28   
0
UP DOWN

Pomóg³: 61 razy
Sk±d: £ód¿
Kolego je¶li mogê co¶ dodaæ to zastosuj zamiast Nitro ,lakiery specjalnie dedykowane do renowacji wyrobów z drewna :tak: Bedzie taki bezbarwny bardziej "trwa³y" ni¿ ten nitro. Nitrem to mozna sobie trzonki m³otków "pomalowaæ" pêdzelkiem ;) Pozdrawiam!
Co do pistoletu to z taka dysz± to s± "Taywañskie" pseudo-HVLP oraz Sata mini-jet ,prawdziwy HVLP.

igorro
Wys³any: 2010-06-18, 07:26   
0
UP DOWN

@Robertlodz
Ja nie pytam jakim lakierem pomalowaæ gitarê , tylko jakim sprzêtem.
Równie¿ nie pytam jakie pistolety maj± dyszê 1mm, tylko czy taka dysza jest odpowiednia do nitro.
Czytaj ze zrozumieniem.

Czy¿by ju¿ nikt nitrem nie malowa³. Mo¿e kto¶ ze "starej gwardii" pamiêtaj±cy malowanie sam. Warszawa.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: