Autor |
Wiadomo¶æ |
|
Neonis
|
Wys³any: 2010-06-18, 17:29 Ile lakieru?
|
0
|
|
|
aerografit.pl
|
Witam,
Od jakiego¶ czasu borykam siê z pewnym problemem... Otó¿ malujê aerografem, a przy okazji te¿ robiê przy tym ró¿norakie operacje lakiernicze... Czêsto (w³a¶ciwie zawsze) dostajê pytanie "Ile to bêdzie kosztowaæ", a ja zawsze odpowiadam "Policzê i ci powiem". Nie potrafiê nawet orientacyjnie oceniæ ile mi wyjdzie materia³u.
Jest mo¿e jaki¶ taki "przelicznik" który pozwala mniej wiêcej oszacowaæ ile lakieru/klaru wyjdzie na dany zbiór elementów? Np ile akrylu/bazy/klaru na metr kwadratowy?
Wiem, ¿e to zale¿y te¿ od typu powierzchni (maluj±c ramê roweru 3/4 lakieru poleci w powietrze) i od podk³adu (je¶li w takim samym kolorze co lakier to napewno ze 2 razy mniej)...
Pomó¿cie... |
_________________ Artystyczne malowanie aerografem tirów, motocykli, kasków, samochodów - Aerografit Studio |
|
|
|
|
kalbi
|
Wys³any: 2010-06-18, 21:52
|
0
|
|
|
Pomóg³: 32 razy Posty: 1682 Sk±d: Warszawa
|
to zale¿y od elementu, np b³otnik oko³o 100ml bazy, drzwi 150 ml bazy, zderzak - w zale¿no¶ci jaki 200-250 ml, maska oko³o 200ml bazy itd. Z bezbarwnym jest mniej wiêcej podobnie i akrylem (zale¿y od bezbarwnego) Jeden lakiernik na drzwi zu¿yje 100ml bezbarwnego a drugi 150ml |
|
|
obcy_69
|
Wys³any: 2010-06-19, 00:15
|
0
|
|
|
Pomóg³: 24 razy Posty: 704
|
kalbi..chyba nieduza ta maska...
poza tym kolor tez ma znaczenie..bo jak wiadomo, sa mniej jak i bardziej kryjace..
oczywiscie tlo to podstawa..ale jest tez jeszcze jednen aspekt. Mozna pokryc jedna warstwa dobrze kryjacej bazy i nie bedzie widac przebijajacego podkladu...Tylko, czy aby da nam to odpowiednia grubosc powloki, zapewniajaca odpowiednie pokrycie wszystkich rys po obrobce podloza...? |
|
|
|