Autor |
Wiadomość |
 |
shalashaska
|
Wysłany: 2010-06-17, 08:15 PomysÂłowoœÌ polakĂłw
|
+1
|
|
|

|
Pozwoli³em sobie cos wam pokazaÌ co zrobi³ jeden w³aœciciel almerki.Brak mi s³ów, dobrze ¿e nie zala³ gipsem albo betonem
Oto opis posiadacza tego auta:
KROK1
WyciĂŞcie zardzewiaÂłych elementĂłw. Tu niezbĂŞdna szlifierka kÂątowa, zwykÂła, oraz pÂłatkowa tarcza.
W sumie bez wiĂŞkszych problemĂłw poza brakiem okularĂłw ochronnych i walkÂą z komarami.
KROK2
Na wszystkie elementy poÂłoÂżyÂłem Âśrodek anty korozyjny. Wiadomo Âże nie uda siĂŞ pozbyĂŚ dokÂładnie caÂłej rdzy.
ÂŚrodek ten wchodzi w reakcjĂŞ chemicznÂą z rdzÂą i tworzÂąc coÂś podobnego do tworzywa sztucznego chroni przed dostĂŞpem tlenu i dalszÂą korozjÂą.
KROK3
Wype³nienie pustych przestrzeni piank¹ poliuretanow¹ (monta¿ow¹). Tu polecam przycisn¹Ì progi od spodu jak¹œ desk¹.
Po pierwsze bĂŞdzie pÂłaszczyzna, po drugie pianka nie bĂŞdzie kapaĂŚ na ziemiĂŞ.
KROK4
WyciĂŞcie noÂżykiem do odpowiedniego ksztaÂłtu.
KROK5
Mój ulubiony. Na³o¿enie w³ókna szklanego i ¿ywicy. Mistrzostwo œwiata. Wszystko lepi³o siê do wszystkiego tylko nie w³óknina do progów.
Nak³adaj¹c od spodu ¿ywicê wszystko zabrudzi³em, rêkawice, rêce, ale najfajniejsze by³o to jak w³óknina siê odklei³a i wpad³a w nie zamiecione fragmenty odciêtej pianki.
Tu pierwsze myÂśli o tym Âże jestem idiotÂą i trzeba byÂło daĂŚ zarobiĂŚ blacharzowi. Ale w koĂącu udaÂło siĂŞ.
KROK6
Szpachla. Na utwardzonÂą ÂżywicĂŞ naleÂży naÂłoÂżyĂŚ szpachlĂŞ, wyrĂłwnaĂŚ, przeszlifowaĂŚ i uzyskaĂŚ ÂładnÂą powierzchniĂŞ.
Bardzo czasoch³onne zajêcie, nieustanne powtórzenia szlifowanie, nak³adanie... wszystko oczywiœcie w pozycji le¿¹cej bo gniÌ musz¹ progi a nie np. s³upek.
Tu drugi upadek siÂł psychicznych i fizycznych. ZakoĂączyÂł siĂŞ rĂłwnieÂż 1 dzieĂą prac.
KROK7
Przygotowanie do malowania. Tu nie wiem czy dobrze zrobi³em obklejaj¹c taœm¹ malarsk¹, pozosta³ delikatny pasek z kleju na ³¹czeniu miejsc malowanych z niemalowanymi.
No ale có¿, nie mam w temacie lakierowania pojazdów ¿adnego doœwiadczenia.
KROK8
Lakierowanie. Dwuwarstwowy lakier, czyli kolor i lakier bezbarwny. Zakupione w postaci sprayu. Wielokrotne powtĂłrzenia malowania aby nie byÂło zaciekĂłw
KROK9
RadoœÌ z ukoùczonych prac, braku dziur i zaoszczêdzonych pieniêdzy.
PodsumowujÂąc. Generalnie nie do koĂąca zadowala mnie powierzchnia ale ja jestem z tych co siĂŞ czepiajÂą. W sumie spodziewaÂłem siĂŞ Âże nie wyciÂągnĂŞ takiego profilu jak z blachy.
Ale suma kosztĂłw czyli okolice 200zÂł biorÂąc pod uwagĂŞ wycenĂŞ lakiernikĂłw jest bardzo zadowalajÂąca.
Mam nadziejĂŞ Âże opis ten pozwoli niektĂłrym na pozbycie siĂŞ rudej z progĂłw, moja rana, rĂłbcie to jak najszybciej. Mi tak zgniÂły progi w 2 lata. |
|
|
|
 |
lorakkr21
|
Wysłany: 2010-06-17, 14:07
|
0
|
|
|
lorakkr21
|
To oklejenie opon to poprostu mistrzostwo Âświata !!! hahahah !!! Jak i reszta prac !!! |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2010-06-17, 16:31
|
0
|
|
|

|
Tylko pogratulowaÌ samozaparcia! Muszê tylko zwróciÌ uwagê ¿e progi s¹ elementem noœnym w nadwoziu a ich "brak" os³abia sztywnoœÌ tego samonoœnego nadwozia! co ma wp³yw na bezpieczeùstwo jazdy takim "os³abionym" pojazdem! Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
zed
|
Wysłany: 2010-06-17, 17:48
|
0
|
|
|
|
shalashaska napisał/a: | dobrze Âże nie zalaÂł gipsem albo betonem |
za czasow fiatow i warszaw trafila do nas warszawa i po wycieciu progow ukazal sie piekny betonowy odlew tych progow wlasciciel zabral go sobie na pamiatke coby mial znajomym pokazac |
_________________ Inteligentni ludzie sÂą czĂŞsto zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spĂŞdzaĂŚ czas z idiotami |
|
|
|
 |
eldorado
|
Wysłany: 2010-06-17, 18:01
|
0
|
|
|
MB w202

|
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2010-06-17, 18:22
|
0
|
|
|

|
proste narzĂŞdzia + proste materiaÂły + prosta robota = techniczny prostak ! |
_________________ Chcesz wiedzieĂŚ wiĂŞcej ? ... projekter@projekter.pl
 |
|
|
|
 |
kamilmjk
|
Wysłany: 2010-06-17, 19:47
|
0
|
|
|

|
MusiaÂł chÂłopak od niemiaszkĂłw zassaĂŚ pomysÂł bo ostatnio byÂła honda, w ktĂłrej przy uÂżyciu "tej technologii" zaÂślepiono zamek w klapie |
|
|
|
 |
crystal
|
Wysłany: 2010-06-17, 19:50
|
0
|
|
|

|
Ten beton do dobry trop.
W ph betonu stal nie rdzewieje, bêdê musia³ wzi¹Ì tak¹ wersjê naprawy pod uwagê |
|
|
|
 |
zolwik
|
Wysłany: 2010-06-17, 20:53
|
0
|
|
|

|
A mnie ciekawi jak to sie zachowuje przy prubie odniesienia tyÂłu na lewarku |
|
|
|
 |
jacenty 741
|
Wysłany: 2010-06-17, 23:05
|
0
|
|
|
|
Jak nienapompowany ponton,unosi nó¿kê!!! |
|
|
|
 |
b-rad
|
Wysłany: 2010-06-17, 23:21
|
0
|
|
|
|
A u mnie w mieœcie za 200-250z³ mia³by to spokojnie wyspawane i polakierowane jak trzeba. Oczywiœcie nie zgodnie z technik¹, bo na pewno przy tej cenie przysz³aby szpachla na go³¹ blachê..... ale lepsze to ni¿ taki kicz. |
_________________ http://www.youtube.com/watch?v=raUxREWnP7Q |
|
|
|
 |
maciejowski
|
Wysłany: 2010-06-18, 01:18
|
0
|
|
|
|
takich ludzi powinno siĂŞ izolowaĂŚ. |
|
|
|
 |
shalashaska
|
Wysłany: 2010-06-18, 07:26
|
+1
|
|
|

|
Jak juz kiedyœ powiedzia³em, tacy ludzie nie powinni mieÌ nic na w³asnoœÌ.A najciekawsze jest to ¿e sporo ludzi chwali jego robotê i nikt sie nie odwa¿y opieprzyc za dziadostwo.Poni¿ej zamieszczam coœ nowego ale starszego, Almera GTI, goœÌ pomalowa³ z³otym hammeritem co móg³, ponakleja³ z³ote ognie, zamontowa³ full podœwietlenie peda³ów, no có¿ ka¿demu na forum sie podoba³o
Zdj�cia-0040.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 368 raz(y) 251.28 KB |
SSA56784.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 266 raz(y) 98.21 KB |
SSA56415.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 499 raz(y) 168.57 KB |
SSA56409.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 297 raz(y) 133.59 KB |
SSA56137.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 453 raz(y) 149.16 KB |
|
|
|
|
 |
eldorado
|
Wysłany: 2010-06-18, 20:42
|
0
|
|
|
MB w202

|
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2010-06-18, 22:45
|
0
|
|
|

|
Ale jaki "szaÂł" ,jak pojedzie na "imprezke" No i ten Âśrodeczek autka ,peÂłen "wypasik" Najlepsza strona w necie do oglÂądania to "wiejski tuning" RĂłzne "cuda" moÂżna na foto zobaczyĂŚ Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2010-06-19, 11:51
|
0
|
|
|

|
... Kto z kim przystaje taki siê staje .... tak to w³aœnie jest z KLAS¥, GUSTEM I POCZUCIEM SAMKU. Dopiero gdy ma siê obok prawid³owe wzorce dzia³ania, zachowania, czy postêpowania mo¿na zostaÌ - "KIMŒ" ... Tak¿e rozumiem zachowanie i postêpowanie takiego goœcia od podœwietlanych peda³ów .... skoro wszystkim w jego otoczeniu siê to podoba. Rozumiem te¿ pogardê tych którzy s¹ na innym - znacznie wy¿szym poziomie wyczucia smaku. ZrozumieÌ to jedno ... ale ju¿ tolerowaÌ .... to zupe³nie co innego |
_________________ Chcesz wiedzieĂŚ wiĂŞcej ? ... projekter@projekter.pl
 |
|
|
|
 |
kamilmjk
|
Wysłany: 2010-06-19, 21:52
|
0
|
|
|

|
mi siĂŞ wydaje czy zakonserwowane jest na tej primerze wszystko poza tarczÂą z zaciskiem ?
NawiÂązujÂąc do genialnego topicu wrzucĂŞ to:
http://www.wykop.pl/ramka...e-raz-szpachla/
nie pamiĂŞtam czy ktoÂś juÂż tego nie puszczaÂł na forum, dlatego sam link. ReasumujÂąc - dobra szpachla nie jest zÂła |
|
|
|
 |
resko
|
Wysłany: 2010-06-20, 17:17
|
0
|
|
|
|
juÂż to gdzieÂś byÂło to jest masakra |
|
|
|
 |
Giezet
|
Wysłany: 2010-06-20, 23:28
|
0
|
|
|

|
kamilmjk napisał/a: | mi siĂŞ wydaje czy zakonserwowane jest na tej primerze wszystko poza tarczÂą z zaciskiem ?
NawiÂązujÂąc do genialnego topicu wrzucĂŞ to:
http://www.wykop.pl/ramka...e-raz-szpachla/
nie pamiĂŞtam czy ktoÂś juÂż tego nie puszczaÂł na forum, dlatego sam link. ReasumujÂąc - dobra szpachla nie jest zÂła |
Chyba szpachle w wiadrze rozrabiali mieszadÂłem wolnoobrotowym...
Ale i tak podumali, bo na spód za³ozyli z w³óknem, coby przyczepnosc lepsza by³a
GratulujĂŞ rzeÂźbiarzowi piĂŞknego ulepa.. |
|
|
|
 |
maciejowski
|
Wysłany: 2010-06-22, 15:37
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
zolwik
|
Wysłany: 2010-06-22, 17:27
|
0
|
|
|

|
maciejowski napisał/a: | http://skogenracing.editboard.com/projekt-forum-f10/skold-capri-orginal-motorn-i-bilen-t4703.htm nie tylko polak potrafi |
Poprostu jaja tyle czasu siana w silnik , w dodatku taki klasyk. A buda robiona pod "janes bond" do pÂływania. |
|
|
|
 |
BigBlock
|
Wysłany: 2010-06-25, 21:19
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
crystal
|
Wysłany: 2010-06-26, 15:34
|
0
|
|
|

|
BigBlock, co Ci siĂŞ nie podoba? koleÂś zrobiÂł czĂŞÂści z kompozytu... w prawidÂłowy sposĂłb. |
|
|
|
 |
obcy21
|
Wysłany: 2010-06-27, 12:06
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
BigBlock
|
Wysłany: 2010-06-27, 19:38
|
0
|
|
|
|
crystal, nigdzie nie napisaÂłem, Âże mi siĂŞ nie podoba.
Jednak, pianka w roli wzornika ksztaÂłtu, nie wyglÂąda za profesjonalnie . Trzeba jednak przyznaĂŚ goÂściowi, Âże rozwiÂązanie siĂŞ sprawdziÂło. |
|
|
|
 |
crystal
|
Wysłany: 2010-06-27, 20:12
|
0
|
|
|

|
BigBlock, emotikony zasugerowaÂły Âże siĂŞ nabijasz.
Jakby sobie ten kolo zmieniÂł materiaÂły i odrobinĂŞ zmodyfikowaÂł technologiĂŞ to mĂłgÂłby z tych form produkowaĂŚ kompozyty jakoÂści lotniczej |
|
|
|
 |
kamilmjk
|
Wysłany: 2010-06-28, 22:16
|
0
|
|
|

|
co do golfa to nie mam pytaĂą - Mistrz!!! |
|
|
|
 |
BigBlock
|
Wysłany: 2010-07-03, 08:40
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
eMGi_91
|
Wysłany: 2010-07-06, 13:33
|
0
|
|
|
|
BigBlock
i to jest fajne prĂłbowaÂł ktoÂś tak ? |
|
|
|
 |
grzechoo2008
|
Wysłany: 2010-07-06, 17:43
|
0
|
|
|
|
Przy tym uniaczu koleÂś zastosowaÂł taki nowy spotter na czas kryzysu - bezprÂądowy |
|
|
|
 |
eMGi_91
|
Wysłany: 2010-07-07, 09:01
|
0
|
|
|
|
prawie jak DEAWOO xD ja podobnie naprawia³em, wystarczy³o kopn¹Ì lekko xD |
|
|
|
 |
lakar
|
Wysłany: 2010-07-22, 11:22
|
0
|
|
|
|
wycial ile sie dalo reszte zabezpieczyl srodkiem antykorozyjnymnp r stop z app ok.na to mozna dac eposyd antykorozje mamy.trzeba to wypelnic ok niech bedzie pianka.po wyschnieciu wycinamy prowil.na to wlokno szklane i zywica poliestrowa dobrze polozona nie przepusci wody i wilgoci.ok.na to szpachlowka z wloknem szklanym ,uniwersalna wykonczeniowaok.na to eposkyd dobry izolator od wilgoci twardy trudny do uszkodzenia.ok.na to podklad finiszowy pod lakier ,obrabiamy i lakierujemy.ok.lewarka pod to nie podstawimy ale bedzie jezdzic dlugi czas .wytrzyma dluzej niz tak jak niektorzy sapwaja na gola blache pozniej szpachla podklad i lakier korozja wyjdzie moment.przed spawaniem trzeba to zabezpiefczyc cynkiem dopiero spawamyzeby na miejscu styku blach byla antykorozja a cynk nadaje sie do spawania bo przewodzi elektrycznosc.wyspawane?szlifujemy spawy zeby byly szczelne nie punktowe.szlifujemy skocz brait zeby byly gladkie.pozniej epoksyd lub reaktywny po tym podkald izolujacy 2k.i dopiero obrabiamy szapchlowka.wyszpachlowane i dotarte idealnie? znow eposyd i przeizolowac podkladem albo wypelniajacym albo jak mamy idealnie orzygotowane podkladem gladszym latwiejszym w obrobce .szlifujemy po wyschnieciu.odtluszczamy lakierujemu..po lakierowaniu taki prog trzeba zabezpieczyc w srodku dobrze jak ma otwory technolodiczne zeby wlozyc waz ze srodkiem konserwujacym tak jak ma np vectra b nie ma dojscia albo zostawiamy jezeli auto dla kiljenta zeby bylo haj fabryja albo przerabiamy.tzn nawiercamy otwory wkladamy waz konserwujemy.po wyschnieciu nawierty zapezpieczyc antykorozja wkaldamy w otwory zaslepki takie wypusty wody jak np w fiacie uno i mamy zrobione solidnie.otwory oczywiscie od spodu w progu zeby nie byly widoczne i najlepiej je zrobic zaraz po wyspawaniu kiedy juz wiemy czy to auto dla nas czy klijent chce to miec na dlugi czas ale nie wymaga fabryki bo np w tym modelu czegos takiego nie bylo . |
|
|
|
 |
paweltkn
|
Wysłany: 2012-04-06, 17:54
|
0
|
|
|
|
Witam, mam pytanie dotyczÂące 1-go postu odnoÂśnie reakcji szpachli z piankÂą poliuretanowÂą |
|
|
|
 |
Dumel19
|
Wysłany: 2012-04-06, 22:00
|
0
|
|
|
|
hehe pewnie to rajdowieĂŚ i chcial maxymalnie odelÂżyc auto jak na otwartych drzwiach podniesie auto to albo lewarek wlazie w Âśrodek albo juz sie drzwi nie zamknÂą swojÂą drogÂą przeciez za czasĂłw duzych fiatĂłw i innych bolidĂłw to wÂłasnie na beton papier i szpachle w sobote malowali a w niedziele rano na gieÂłdzie nowka sztuka z tasmy staÂł np. 125p |
|
|
|
 |
awert71
|
Wysłany: 2012-05-16, 10:32
|
0
|
|
|
|
BiorĂŞ siĂŞ do roboty. Teraz wiem jak to siĂŞ robi |
|
|
|
 |
Sw.Piotrek
|
Wysłany: 2012-06-06, 18:25
|
0
|
|
|
|
GoœÌ od tej Almery mia³ by mniej roboty gdyby wyci¹³ i dopasowa³ blaszki. Nie wiem co ludzie maj¹ z t¹ piank¹. Z tydzieù temu widzia³em progi Golfa II naprawione w ten sam sposób.
PatrzÂąc na pierwszy post przyszÂło mi na myÂśl Âże, dobrze Âże sÂą tacy ludzie jak Projekter. |
_________________ http://niezalezna.pl/
 |
|
|
|
 |
kosior
|
Wysłany: 2012-06-09, 09:49
|
0
|
|
|

|
ale jest tego jeden plus ...
jak blacha juz caÂłkiem obleci dookoÂła tej pianki to ukarze sie piĂŞkna forma do zrobienia progĂłw z laminatu |
|
 |
sharpshuter
|
Wysłany: 2012-09-24, 19:29
|
0
|
|
|
|
Foto wykonaÂłem pod biedronkÂą w Bobolicach
 |
|
|
|
 |
piwo76
|
Wysłany: 2012-09-24, 21:54
|
0
|
|
|

|
to jakaÂś nowa technika novola. |
|
|
|
 |
sharpshuter
|
Wysłany: 2012-09-24, 22:04
|
0
|
|
|
|
No to zapnijcie pasy. Zdjêcie zrobione w koszalinie ko³o sano na rokosowie. Wóz sprzedawcy ziemniaków, normalnie je¿d¿¹ce auto, jakoœ po kilku miesi¹cach wspawali b³otnik i w tym miejscu gdzie stoi malowali szprajem a obok sprzedawali ziemniaki Przypadkiem te¿ fiesta jak na poprzednim
 |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2012-09-24, 22:08
|
0
|
|
|
|
sharpshuter napisał/a: | WĂłz sprzedawcy ziemniakĂłw, |
Czyli.....
Nie warto pchaĂŚ siĂŞ w handel ziemniakami.
Wiecie dlaczego tak jest z fiestami.... bo one prĂŞdzej trafiÂą na zÂłomowisko a nie do naprawy.
NapisaÂłem z fiestami,,, bo to przykÂład akurat sytuacyjny.
WartoœÌ z³omowania jest wy¿sza od wartoœci rynkowej takiego sztrucla.
Ba, wartoœÌ inwestycji w naprawê jednego b³otnika przekracza wartoœÌ rynkow¹ takich starych aut. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
 |
sharpshuter
|
Wysłany: 2012-09-24, 22:24
|
0
|
|
|
|
Stare auto musi byÌ bia³ym krukiem a nie jak¹œ po pie rduu³k¹ |
|
|
|
 |
piwo76
|
Wysłany: 2012-09-24, 22:43
|
0
|
|
|

|
to auto to zagroÂżenie na drodze.dzieje siĂŞ tam na pomorzu jak widaĂŚ.w takich staruszkach to i trzeba z ceny trochĂŞ zjechaĂŚ bo nikt siĂŞ na naprawĂŞ nie zdecyduje |
|
|
|
 |
piwo76
|
Wysłany: 2012-09-24, 22:44
|
0
|
|
|