Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
shalashaska 
Wysłany: 2010-06-17, 08:15   PomysÂłowoœÌ polakĂłw
+1
UP DOWN

Pozwoli³em sobie cos wam pokazaÌ co zrobi³ jeden w³aœciciel almerki.Brak mi s³ów, dobrze ¿e nie zala³ gipsem albo betonem ^^

Oto opis posiadacza tego auta:

KROK1
WyciĂŞcie zardzewiaÂłych elementĂłw. Tu niezbĂŞdna szlifierka kÂątowa, zwykÂła, oraz pÂłatkowa tarcza.
W sumie bez wiĂŞkszych problemĂłw poza brakiem okularĂłw ochronnych i walkÂą z komarami.

KROK2
Na wszystkie elementy poÂłoÂżyÂłem Âśrodek anty korozyjny. Wiadomo Âże nie uda siĂŞ pozbyĂŚ dokÂładnie caÂłej rdzy.
ÂŚrodek ten wchodzi w reakcjĂŞ chemicznÂą z rdzÂą i tworzÂąc coÂś podobnego do tworzywa sztucznego chroni przed dostĂŞpem tlenu i dalszÂą korozjÂą.

KROK3
Wype³nienie pustych przestrzeni piank¹ poliuretanow¹ (monta¿ow¹). Tu polecam przycisn¹Ì progi od spodu jak¹œ desk¹.
Po pierwsze bĂŞdzie pÂłaszczyzna, po drugie pianka nie bĂŞdzie kapaĂŚ na ziemiĂŞ.

KROK4
WyciĂŞcie noÂżykiem do odpowiedniego ksztaÂłtu.

KROK5
Mój ulubiony. Na³o¿enie w³ókna szklanego i ¿ywicy. Mistrzostwo œwiata. Wszystko lepi³o siê do wszystkiego tylko nie w³óknina do progów.
Nak³adaj¹c od spodu ¿ywicê wszystko zabrudzi³em, rêkawice, rêce, ale najfajniejsze by³o to jak w³óknina siê odklei³a i wpad³a w nie zamiecione fragmenty odciêtej pianki.
Tu pierwsze myÂśli o tym Âże jestem idiotÂą i trzeba byÂło daĂŚ zarobiĂŚ blacharzowi. Ale w koĂącu udaÂło siĂŞ.

KROK6
Szpachla. Na utwardzonÂą ÂżywicĂŞ naleÂży naÂłoÂżyĂŚ szpachlĂŞ, wyrĂłwnaĂŚ, przeszlifowaĂŚ i uzyskaĂŚ ÂładnÂą powierzchniĂŞ.
Bardzo czasoch³onne zajêcie, nieustanne powtórzenia szlifowanie, nak³adanie... wszystko oczywiœcie w pozycji le¿¹cej bo gniÌ musz¹ progi a nie np. s³upek.
Tu drugi upadek siÂł psychicznych i fizycznych. ZakoĂączyÂł siĂŞ rĂłwnieÂż 1 dzieĂą prac.

KROK7
Przygotowanie do malowania. Tu nie wiem czy dobrze zrobi³em obklejaj¹c taœm¹ malarsk¹, pozosta³ delikatny pasek z kleju na ³¹czeniu miejsc malowanych z niemalowanymi.
No ale có¿, nie mam w temacie lakierowania pojazdów ¿adnego doœwiadczenia.
KROK8
Lakierowanie. Dwuwarstwowy lakier, czyli kolor i lakier bezbarwny. Zakupione w postaci sprayu. Wielokrotne powtĂłrzenia malowania aby nie byÂło zaciekĂłw

KROK9
RadoœÌ z ukoùczonych prac, braku dziur i zaoszczêdzonych pieniêdzy.

PodsumowujÂąc. Generalnie nie do koĂąca zadowala mnie powierzchnia ale ja jestem z tych co siĂŞ czepiajÂą. W sumie spodziewaÂłem siĂŞ Âże nie wyciÂągnĂŞ takiego profilu jak z blachy.
Ale suma kosztĂłw czyli okolice 200zÂł biorÂąc pod uwagĂŞ wycenĂŞ lakiernikĂłw jest bardzo zadowalajÂąca.
Mam nadziejĂŞ Âże opis ten pozwoli niektĂłrym na pozbycie siĂŞ rudej z progĂłw, moja rana, rĂłbcie to jak najszybciej. Mi tak zgniÂły progi w 2 lata.

lorakkr21 
Wysłany: 2010-06-17, 14:07   
0
UP DOWN
lorakkr21

To oklejenie opon to poprostu mistrzostwo Âświata !!! hahahah !!! Jak i reszta prac !!!

Robertlodz09 
Wysłany: 2010-06-17, 16:31   
0
UP DOWN

Tylko pogratulowaÌ samozaparcia! ;) Muszê tylko zwróciÌ uwagê ¿e progi s¹ elementem noœnym w nadwoziu a ich "brak" os³abia sztywnoœÌ tego samonoœnego nadwozia! :tak: co ma wp³yw na bezpieczeùstwo jazdy takim "os³abionym" pojazdem! :tak: Pozdrawiam! :spoko:

zed
Wysłany: 2010-06-17, 17:48   
0
UP DOWN

shalashaska napisał/a:
dobrze Âże nie zalaÂł gipsem albo betonem

za czasow fiatow i warszaw trafila do nas warszawa i po wycieciu progow ukazal sie piekny betonowy odlew tych progow wlasciciel zabral go sobie na pamiatke coby mial znajomym pokazac ^^

eldorado
Wysłany: 2010-06-17, 18:01   
0
UP DOWN
MB w202

A potem takie auta sÂą na gieÂłdzie :rotfl: - czyli potem niech siĂŞ martwi ktoÂś inny :cool:

PROJEKTER
Wysłany: 2010-06-17, 18:22   
0
UP DOWN

proste narzĂŞdzia + proste materiaÂły + prosta robota = techniczny prostak !

kamilmjk 
Wysłany: 2010-06-17, 19:47   
0
UP DOWN

MusiaÂł chÂłopak od niemiaszkĂłw zassaĂŚ pomysÂł bo ostatnio byÂła honda, w ktĂłrej przy uÂżyciu "tej technologii" zaÂślepiono zamek w klapie :)

crystal
Wysłany: 2010-06-17, 19:50   
0
UP DOWN

Ten beton do dobry trop.
W ph betonu stal nie rdzewieje, bêdê musia³ wzi¹Ì tak¹ wersjê naprawy pod uwagê :D

zolwik 
Wysłany: 2010-06-17, 20:53   
0
UP DOWN

A mnie ciekawi jak to sie zachowuje przy prubie odniesienia tyÂłu na lewarku :x:

jacenty 741
Wysłany: 2010-06-17, 23:05   
0
UP DOWN

Jak nienapompowany ponton,unosi nó¿kê!!!

b-rad
Wysłany: 2010-06-17, 23:21   
0
UP DOWN

A u mnie w mieœcie za 200-250z³ mia³by to spokojnie wyspawane i polakierowane jak trzeba. Oczywiœcie nie zgodnie z technik¹, bo na pewno przy tej cenie przysz³aby szpachla na go³¹ blachê..... ale lepsze to ni¿ taki kicz.

maciejowski
Wysłany: 2010-06-18, 01:18   
0
UP DOWN

takich ludzi powinno siĂŞ izolowaĂŚ. :x:

shalashaska 
Wysłany: 2010-06-18, 07:26   
+1
UP DOWN

Jak juz kiedyœ powiedzia³em, tacy ludzie nie powinni mieÌ nic na w³asnoœÌ.A najciekawsze jest to ¿e sporo ludzi chwali jego robotê i nikt sie nie odwa¿y opieprzyc za dziadostwo.Poni¿ej zamieszczam coœ nowego ale starszego, Almera GTI, goœÌ pomalowa³ z³otym hammeritem co móg³, ponakleja³ z³ote ognie, zamontowa³ full podœwietlenie peda³ów, no có¿ ka¿demu na forum sie podoba³o :cool:

Zdj�cia-0040.jpg
Plik ściągnięto 368 raz(y) 251.28 KB

SSA56784.jpg
Plik ściągnięto 266 raz(y) 98.21 KB

SSA56415.jpg
Plik ściągnięto 499 raz(y) 168.57 KB

SSA56409.jpg
Plik ściągnięto 297 raz(y) 133.59 KB

SSA56137.jpg
Plik ściągnięto 453 raz(y) 149.16 KB

eldorado
Wysłany: 2010-06-18, 20:42   
0
UP DOWN
MB w202

"wieÂś taĂączy i Âśpiewa" ^^ ^^ ^^ , tak spier..... wersje GTI - istny debilizm :shock: :/

Robertlodz09 
Wysłany: 2010-06-18, 22:45   
0
UP DOWN

Ale jaki "szaÂł" ,jak pojedzie na "imprezke" ;) No i ten Âśrodeczek autka ,peÂłen "wypasik" ;) Najlepsza strona w necie do oglÂądania to "wiejski tuning" :tak: RĂłzne "cuda" moÂżna na foto zobaczyĂŚ :tak: Pozdrawiam! :spoko:

PROJEKTER
Wysłany: 2010-06-19, 11:51   
0
UP DOWN

... Kto z kim przystaje taki siê staje :D .... tak to w³aœnie jest z KLAS¥, GUSTEM I POCZUCIEM SAMKU. Dopiero gdy ma siê obok prawid³owe wzorce dzia³ania, zachowania, czy postêpowania mo¿na zostaÌ - "KIMŒ" ... Tak¿e rozumiem zachowanie i postêpowanie takiego goœcia od podœwietlanych peda³ów .... skoro wszystkim w jego otoczeniu siê to podoba. Rozumiem te¿ pogardê tych którzy s¹ na innym - znacznie wy¿szym poziomie wyczucia smaku. ZrozumieÌ to jedno ... ale ju¿ tolerowaÌ .... to zupe³nie co innego ^^ ^^ ^^

kamilmjk 
Wysłany: 2010-06-19, 21:52   
0
UP DOWN

mi siĂŞ wydaje czy zakonserwowane jest na tej primerze wszystko poza tarczÂą z zaciskiem ?

NawiÂązujÂąc do genialnego topicu wrzucĂŞ to:

http://www.wykop.pl/ramka...e-raz-szpachla/

nie pamiĂŞtam czy ktoÂś juÂż tego nie puszczaÂł na forum, dlatego sam link. ReasumujÂąc - dobra szpachla nie jest zÂła ;)

resko
Wysłany: 2010-06-20, 17:17   
0
UP DOWN

juÂż to gdzieÂś byÂło to jest masakra :sciana:

Giezet 
Wysłany: 2010-06-20, 23:28   
0
UP DOWN

kamilmjk napisał/a:
mi siĂŞ wydaje czy zakonserwowane jest na tej primerze wszystko poza tarczÂą z zaciskiem ?

NawiÂązujÂąc do genialnego topicu wrzucĂŞ to:

http://www.wykop.pl/ramka...e-raz-szpachla/

nie pamiĂŞtam czy ktoÂś juÂż tego nie puszczaÂł na forum, dlatego sam link. ReasumujÂąc - dobra szpachla nie jest zÂła ;)

Chyba szpachle w wiadrze rozrabiali mieszadÂłem wolnoobrotowym... ^^
Ale i tak podumali, bo na spód za³ozyli z w³óknem, coby przyczepnosc lepsza by³a :cool:

GratulujĂŞ rzeÂźbiarzowi piĂŞknego ulepa.. :rotfl:

maciejowski
Wysłany: 2010-06-22, 15:37   
0
UP DOWN

http://skogenracing.editb...bilen-t4703.htm nie tylko polak potrafi :x:

zolwik 
Wysłany: 2010-06-22, 17:27   
0
UP DOWN

maciejowski napisał/a:
http://skogenracing.editboard.com/projekt-forum-f10/skold-capri-orginal-motorn-i-bilen-t4703.htm nie tylko polak potrafi :x:

Poprostu jaja tyle czasu siana w silnik , w dodatku taki klasyk. A buda robiona pod "janes bond" do pÂływania.

BigBlock 
Wysłany: 2010-06-25, 21:19   
0
UP DOWN

Pianka montaÂżowa wymiata (w hameryce) :P

http://forums.forzamotors...04/2119198.aspx ^^
^^

[w roli formy pod w³ókno szklane]

crystal
Wysłany: 2010-06-26, 15:34   
0
UP DOWN

BigBlock, co Ci siĂŞ nie podoba? koleÂś zrobiÂł czĂŞÂści z kompozytu... w prawidÂłowy sposĂłb.

obcy21
Wysłany: 2010-06-27, 12:06   
0
UP DOWN

ten golfik Âładny...

BigBlock 
Wysłany: 2010-06-27, 19:38   
0
UP DOWN

crystal, nigdzie nie napisaÂłem, Âże mi siĂŞ nie podoba.

Jednak, pianka w roli wzornika ksztaÂłtu, nie wyglÂąda za profesjonalnie ;) . Trzeba jednak przyznaĂŚ goÂściowi, Âże rozwiÂązanie siĂŞ sprawdziÂło.

crystal
Wysłany: 2010-06-27, 20:12   
0
UP DOWN

BigBlock, emotikony zasugerowaÂły Âże siĂŞ nabijasz.
Jakby sobie ten kolo zmieniÂł materiaÂły i odrobinĂŞ zmodyfikowaÂł technologiĂŞ to mĂłgÂłby z tych form produkowaĂŚ kompozyty jakoÂści lotniczej :)

kamilmjk 
Wysłany: 2010-06-28, 22:16   
0
UP DOWN

co do golfa to nie mam pytaĂą - Mistrz!!!

BigBlock 
Wysłany: 2010-07-03, 08:40   
0
UP DOWN

http://www.youtube.com/wa...ture=grec_index

Naprawa bÂłotnika, prawie jak Smart Repair :D

eMGi_91
Wysłany: 2010-07-06, 13:33   
0
UP DOWN

BigBlock
i to jest fajne ;) :D prĂłbowaÂł ktoÂś tak ?

grzechoo2008 
Wysłany: 2010-07-06, 17:43   
0
UP DOWN

Przy tym uniaczu koleÂś zastosowaÂł taki nowy spotter na czas kryzysu - bezprÂądowy :spoko:

eMGi_91
Wysłany: 2010-07-07, 09:01   
0
UP DOWN

prawie jak DEAWOO xD ja podobnie naprawia³em, wystarczy³o kopn¹Ì lekko xD :D :D :D

lakar
Wysłany: 2010-07-22, 11:22   
0
UP DOWN

wycial ile sie dalo reszte zabezpieczyl srodkiem antykorozyjnymnp r stop z app ok.na to mozna dac eposyd antykorozje mamy.trzeba to wypelnic ok niech bedzie pianka.po wyschnieciu wycinamy prowil.na to wlokno szklane i zywica poliestrowa dobrze polozona nie przepusci wody i wilgoci.ok.na to szpachlowka z wloknem szklanym ,uniwersalna wykonczeniowaok.na to eposkyd dobry izolator od wilgoci twardy trudny do uszkodzenia.ok.na to podklad finiszowy pod lakier ,obrabiamy i lakierujemy.ok.lewarka pod to nie podstawimy ale bedzie jezdzic dlugi czas .wytrzyma dluzej niz tak jak niektorzy sapwaja na gola blache pozniej szpachla podklad i lakier korozja wyjdzie moment.przed spawaniem trzeba to zabezpiefczyc cynkiem dopiero spawamyzeby na miejscu styku blach byla antykorozja a cynk nadaje sie do spawania bo przewodzi elektrycznosc.wyspawane?szlifujemy spawy zeby byly szczelne nie punktowe.szlifujemy skocz brait zeby byly gladkie.pozniej epoksyd lub reaktywny po tym podkald izolujacy 2k.i dopiero obrabiamy szapchlowka.wyszpachlowane i dotarte idealnie? znow eposyd i przeizolowac podkladem albo wypelniajacym albo jak mamy idealnie orzygotowane podkladem gladszym latwiejszym w obrobce .szlifujemy po wyschnieciu.odtluszczamy lakierujemu..po lakierowaniu taki prog trzeba zabezpieczyc w srodku dobrze jak ma otwory technolodiczne zeby wlozyc waz ze srodkiem konserwujacym tak jak ma np vectra b nie ma dojscia albo zostawiamy jezeli auto dla kiljenta zeby bylo haj fabryja albo przerabiamy.tzn nawiercamy otwory wkladamy waz konserwujemy.po wyschnieciu nawierty zapezpieczyc antykorozja wkaldamy w otwory zaslepki takie wypusty wody jak np w fiacie uno i mamy zrobione solidnie.otwory oczywiscie od spodu w progu zeby nie byly widoczne i najlepiej je zrobic zaraz po wyspawaniu kiedy juz wiemy czy to auto dla nas czy klijent chce to miec na dlugi czas ale nie wymaga fabryki bo np w tym modelu czegos takiego nie bylo .

paweltkn
Wysłany: 2012-04-06, 17:54   
0
UP DOWN

Witam, mam pytanie dotyczÂące 1-go postu odnoÂśnie reakcji szpachli z piankÂą poliuretanowÂą

Dumel19
Wysłany: 2012-04-06, 22:00   
0
UP DOWN

hehe pewnie to rajdowieĂŚ i chcial maxymalnie odelÂżyc auto :D jak na otwartych drzwiach podniesie auto to albo lewarek wlazie w Âśrodek albo juz sie drzwi nie zamknÂą :D swojÂą drogÂą przeciez za czasĂłw duzych fiatĂłw i innych bolidĂłw to wÂłasnie na beton papier i szpachle w sobote malowali a w niedziele rano na gieÂłdzie nowka sztuka z tasmy staÂł np. 125p :D

awert71
Wysłany: 2012-05-16, 10:32   
0
UP DOWN

BiorĂŞ siĂŞ do roboty. Teraz wiem jak to siĂŞ robi :)

Sw.Piotrek 
Wysłany: 2012-06-06, 18:25   
0
UP DOWN

GoœÌ od tej Almery mia³ by mniej roboty gdyby wyci¹³ i dopasowa³ blaszki. Nie wiem co ludzie maj¹ z t¹ piank¹. Z tydzieù temu widzia³em progi Golfa II naprawione w ten sam sposób.
PatrzÂąc na pierwszy post przyszÂło mi na myÂśl Âże, dobrze Âże sÂą tacy ludzie jak Projekter.

kosior
Wysłany: 2012-06-09, 09:49   
0
UP DOWN

ale jest tego jeden plus ...
jak blacha juz caÂłkiem obleci dookoÂła tej pianki to ukarze sie piĂŞkna forma do zrobienia progĂłw z laminatu :rotfl:

sharpshuter 
Wysłany: 2012-09-24, 19:29   
0
UP DOWN

Foto wykonaÂłem pod biedronkÂą w Bobolicach :)

piwo76
Wysłany: 2012-09-24, 21:54   
0
UP DOWN

to jakaÂś nowa technika novola.

sharpshuter 
Wysłany: 2012-09-24, 22:04   
0
UP DOWN

No to zapnijcie pasy. Zdjêcie zrobione w koszalinie ko³o sano na rokosowie. Wóz sprzedawcy ziemniaków, normalnie je¿d¿¹ce auto, jakoœ po kilku miesi¹cach wspawali b³otnik i w tym miejscu gdzie stoi malowali szprajem a obok sprzedawali ziemniaki :) Przypadkiem te¿ fiesta jak na poprzednim :)

Lackdoctor 
Wysłany: 2012-09-24, 22:08   
0
UP DOWN

sharpshuter napisał/a:
WĂłz sprzedawcy ziemniakĂłw,

Czyli.....
Nie warto pchaĂŚ siĂŞ w handel ziemniakami. :nie:

Wiecie dlaczego tak jest z fiestami.... bo one prĂŞdzej trafiÂą na zÂłomowisko a nie do naprawy.

NapisaÂłem z fiestami,,, bo to przykÂład akurat sytuacyjny.
WartoœÌ z³omowania jest wy¿sza od wartoœci rynkowej takiego sztrucla.
Ba, wartoœÌ inwestycji w naprawê jednego b³otnika przekracza wartoœÌ rynkow¹ takich starych aut.

sharpshuter 
Wysłany: 2012-09-24, 22:24   
0
UP DOWN

Stare auto musi byÌ bia³ym krukiem a nie jak¹œ po pie rduu³k¹ :)

piwo76
Wysłany: 2012-09-24, 22:43   
0
UP DOWN

to auto to zagroÂżenie na drodze.dzieje siĂŞ tam na pomorzu jak widaĂŚ.w takich staruszkach to i trzeba z ceny trochĂŞ zjechaĂŚ bo nikt siĂŞ na naprawĂŞ nie zdecyduje

piwo76
Wysłany: 2012-09-24, 22:44   
0
UP DOWN

waÂłek emalia i gotowe

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Fotorelacje

Odpowiedz do tematu