Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
tusiek8
Wysłany: 2010-06-25, 20:47   Malowanie nowego metalowego zderzaka
0
UP DOWN

Witam
KupiÂłem nowy metalowy zderzak do malowania ktĂłry jest pokryty jakimÂś czarnym podkÂładem aby nie zardzewiaÂł zanim trafi do klienta.
Mam pytanie czy moÂżna go od razu malowaĂŚ po zmatowaniu czy lepiej zeszlifowaĂŚ to "coÂś" czym jest pokryty do goÂłej blachy i potem malowaĂŚ?

jacenty 741
Wysłany: 2010-06-25, 22:07   
0
UP DOWN

Zderzak?Metalowy?Czy moÂże bÂłotnik?
Tak czy inaczej:Nas¹cz w nitro szmatkê,po³ó¿ na element na 10-15 min,i jak po tym czasie nie bêdzie schodzi³o,to mo¿esz zmatowaÌ i zostawiÌ.
Jak siĂŞ coÂś podniesie,to drzyj.

Âłysy73 
Wysłany: 2010-06-25, 22:18   
0
UP DOWN

Witam.
A có¿ to ma jeszcze metalowe bampery?
Mo¿na zrobiÌ tak jak napisa³ jacenty, ale ja jeœli to poddzie³ka to od razu z ciemno wpada³bym na niego ostro z maszynk¹, a póŸniej epox, akrylowy i "kolorek"
Jak to siĂŞ mĂłwi: "lepiej dmuchaĂŚ na zimne"
Pzdr

tusiek8
Wysłany: 2010-06-26, 21:45   
0
UP DOWN

Witam

To jest metalowy zderzak czêœÌ dolna - Toyota Yaris taki ma - ³atwiej by mi by³o dokupiÌ plastik i nawet bym nie malowa³ no ale nie ma.
Próbowa³em zmyÌ to ró¿nymi rozpuszczalnikami i nie schodzi³o ale w sumie to ju¿ zacz¹³em to zdzieraÌ bo nie wiem czym to pomalowane jest.
SprĂłbujĂŞ jeszcze zostawiĂŚ namoczonÂą w nitro szmatkĂŞ na 15 minut jak sugeruje jacenty aby siĂŞ przekonaĂŚ czy trzeba byÂło zdzieraĂŚ.
PlanujĂŞ na to poÂłoÂżyĂŚ podkÂład reaktywny potem podkÂład akrylowy bazĂŞ i klar.
Zderzak ma byÌ czarny ale nie musi byÌ super ¿eby mi siê zbytnio nie wyró¿nia³ bo autko jest z 2003 i lakier ju¿ trochê na nim porysowany jak z bliska siê przyjrzeÌ.

obcy_69
Wysłany: 2010-06-26, 22:31   
0
UP DOWN

test rozpuszczalnikowy wystarczy przez minute ..

jacenty 741
Wysłany: 2010-06-27, 11:32   
0
UP DOWN

Jak nie masz rdzy (a nie masz,bo to nowy element)to nie dawaj reaktywnego,tylko epoksydowy,stanowi lepszÂą barierĂŞ dla wilgoci,i na niego daj akrylowy.
TeÂż wÂłaÂśnie robiĂŞ taki metalowy zderzaczek w Yarisie.

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorĂłw

Odpowiedz do tematu