Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
cube 
Wysłany: 2010-04-23, 12:28   
0
UP DOWN

Neonis napisał/a:

Jeœli nie mamy "wtyk", dostêpu do ró¿nego rodzaju badziewii to taka sprê¿arka mo¿e nas naprawdê drogo wyjœÌ.... Mówiê tu nie tylko o zorganizowaniu sobie agregatu, butli, reduktora, odwadniacza, ale jakichkolwiek drobnych rzeczach pneumatycznych niezbêdnych do takiej konstrukcji... Pragnê zaznaczyÌ, ¿e byle jaka koùcówka, z³¹czka, przejœciówka, trójnik, nakrêtka wcale nie kosztuje grosze jak mog³oby siê zdawaÌ...

eeee tam
sprĂŞÂżarka uÂżywana na allegro 20-50zÂł
butle (gaÂśnice) moÂżna za free zdobyĂŚ w pkt. legalizacji gaÂśnic
odwadniacz z reduktorem 20-50
presostat 30-60 zÂł
zgodzê siê ¿e faktycznie najdro¿ej mnie wynios³y z³¹czki, zaciski itp drobiazgi
razem koszt szacujĂŞ na jakieÂś 250- 350zÂł

ale za to ile radoÂści i satysfakcji jak to wszystko zacznie dziaÂłaĂŚ!!!!!! BEZCENNE

cube 
Wysłany: 2010-04-23, 12:47   
0
UP DOWN

zolwik napisał/a:
Jeszcze jedno pytanko maÂło kto mĂłwi o zaworze wzrotnym-kierunkowym.

Po obejrzeniu u wujka google multum projektĂłw ,ludziska stosuja na wejÂściu z agregatu do butli wĂŞtyl samochodowy .
Co wy na to ?

ja chyba bĂŞdĂŞ musiaÂł dodaĂŚ wentylek tuÂż za sprĂŞÂżarkÂą, bo zauwaÂżyÂłem Âże gdy w rurce opuszczajÂącej agregat zgromadzi siĂŞ nieco wody gdy w ukÂładzie jest ciÂśnienie to przez tÂą wodĂŞ bÂąbelki powietrza wracajÂą w jego stronĂŞ. wentylek chyba to zatrzyma.

Neonis 
Wysłany: 2010-04-24, 11:58   
0
UP DOWN
aerografit.pl

Cytat:
razem koszt szacujĂŞ na jakieÂś 250- 350zÂł

Co prawda mi ciĂŞÂżko wyliczyĂŚ ile mnie wyszÂło na mojego ciÂśnieniotwĂłrce, bo ja zorganizowaÂłem sobie w ten sposĂłb czĂŞÂści:
- agregat "za darmo" od sÂąsiada - ALE... jemu teÂż trzeba bĂŞdzie coÂś kiedyÂś daĂŚ jak bĂŞdzie potrzebowaÂł...
- butla "za darmo", bo leÂżaÂła mi w garaÂżu - ALE... kaucja za niÂą wynosiÂłaby 40zÂł :]
- odwadniacz + reduktor "za darmo" od znajomego - ALE... trzeba bêdzie kiedyœ te¿ mu jak¹œ przys³ugê wyœwiadczyÌ
- kawaÂłek dĂŞbowej deseczki "za darmo" od znajomego nr. 2 - ALE... jemu rĂłwnieÂż trzeba bĂŞdzie daĂŚ jakiÂś "upominek" za "fatygĂŞ"
- kilka drobnych badziewii jak: wê¿yk, rurka miedziana, w³¹cznik, kabel z wtyczk¹, "gumowe nó¿ki", nakrêtki, przejœciówki, szybkoz³¹czka mia³em w gara¿u, wiêc je mo¿na uznaÌ rzeczywiœcie za bezp³atne (ogólnie my jako rodzina jesteœmy jednymi z tych ludzi co wiele gratów trzymaj¹ gdzieœ po k¹tach "bo siê kiedyœ przyda", co owocuje gara¿em zawalonym mnóstwem z³omów :D )
- kilka innych drobnych rzeczy jak: filterek powietrza, trĂłjnik mosiĂŞÂżny, "upuszczacz powietrza" (taki co wypuszcza powietrze jak ciÂśnienie przekroczy 3 bary - dziaÂła jak alternatywa presostatu) - kosztowaÂło mnie do 35zÂł

- No i do tego mo¿na doliczyÌ w¹¿ do aerografu, który wbrew pozorom wcale nie jest tani - ja musia³em kupiÌ na allegro za 60z³, bo naprawdê ciê¿ko gdziekolwiek o materia³y pneumatyczne...

PodliczajÂąc to wszystko myÂślĂŞ, Âże mniej niÂż 200zÂł-250zÂł nie da siĂŞ wÂłoÂżyĂŚ, Âżeby mieĂŚ porzÂądnÂą maszynkĂŞ do mielenia powietrza (w moim wypadku koszt jest jednak nieobliczalny)...

Efekt (przypominam) moÂżna zobaczyĂŚ tu: http://www.instru.unl.pl/airbrush.html

ZnajdĂŞ kiedyÂś czas to skomponujĂŞ schemat budowy takiego lodĂłwkowca... czyli jak siĂŞ skoĂączÂą matury :)

cube 
Wysłany: 2010-04-25, 12:26   
0
UP DOWN

a Âże Polacy to narĂłd kombinatorĂłw to myÂślĂŞ Âże tylko totalnie niezaradny czÂłenio czegoÂś sobie nie skombinuje innym na pewno wyjdzie taniej niÂż zakup profesjonalnego

Erni 
Wysłany: 2010-04-28, 19:00   
0
UP DOWN

Witam, mam pare pytaĂą:

w planach jest sprĂŞÂżarka z dwĂłch agregatĂłw mniej wiĂŞcej taka jak z postu lapus10
pytanie jest takie, czy taki wy³¹cznik ciœnieniowy bêdzie dobry:
http://www.allegro.pl/ite..._mdr2_230v.html

oraz czy smarownica (mam taki zespó³ filtruj¹cy, smarownica+reduktor) spe³ni jak¹œ pozytywn¹ funkcjê, bêdzie zbêdna, czy nie wp³ynie na pracê aero?

pozdrawiam.

cube 
Wysłany: 2010-04-28, 20:25   
0
UP DOWN

wy³¹cznik wygl¹da standardowo - czyli siê nada (nie wiem tylko co ta czarna rurka od spodu daje?

naolejacz - niepotrzebny ale je¶li nie bêdziesz nape³nia³ olejem i jest czysty to raczej nie zaszkodzi, filtr powietrza (czy raczej odwadniacz) NIEZBÊDNY reduktor równie¿ NIEZBÊDNY

LoboLoco 
Wysłany: 2010-04-28, 23:35   
0
UP DOWN

Jak naolejacz masz uÂżywany to daj spokĂłj, tylko zasyfi ci przewody olejem.... naolejacz wstawia siĂŞ przed narzĂŞdziami pneumatycznymi, ale nigdy przed pistoletem.

Co do wy³¹cznika, to "ciœnienie za³¹czenia 6 bar" to trochê za du¿o. Wy³¹cznik raczej da radê regulowaÌ, ale mo¿e lepiej zapytaj sprzedawcê w jakim zakresie...

Erni 
Wysłany: 2010-04-29, 06:45   
0
UP DOWN

w zdjĂŞciach na dole tej aukcji sÂą wykresy, wg nich da siĂŞ go wyregulowaĂŚ i to nawet w sporym zakresie, wiĂŞc skoro nie odradzacie to pewnie go zakupie
pozdrawiam

LoboLoco 
Wysłany: 2010-04-30, 12:30   
0
UP DOWN

Mi te wykresy niewiele mĂłwiÂą ... a w takich sytuacjach wole pogadaĂŚ ze sprzedawcÂą... taka moja polityka zakupĂłw ;)

william0000
Wysłany: 2010-05-06, 21:44   
0
UP DOWN

Witam.Zajmuje siê malowaniem motocykli /tradycyjnym /je¿d¿e hd od wielu lat wróci³em po czasie do aerografu jestem plastykiem. Teraz maluje z du¿¹ sprê¿ark¹ jestem pod³¹czony przez reduktory ale to nieokonomiczne w podziemiach v odpala i liczniki siadaj¹ - chêtnie z kolegami bym zrobi³ eksperyment zbudowania kompresoraka - z pe³n¹ dokumetacj¹ fotograficzn¹ na bazie lodówkowkowca dla forumowców pod has³em zrobiÌ to jak nale¿y ?

cube 
Wysłany: 2010-05-12, 21:26   
0
UP DOWN

no to wszystko czego potrzebujesz masz w tym wÂątku, :spoko:
mnie siĂŞ przynajmniej udaÂło - a geniuszem inÂżynierii wcale nie jestem :nie:
jeÂśli potrzebujesz dokÂładniejszych fot lub innej pomocy - daj znaka

Marlboro512 
Wysłany: 2010-07-01, 14:32   
0
UP DOWN

Witam. Po przeczytaniu tego wÂątku natychmiast siĂŞ zarejestrowaÂłem (jestem nowy w pneumatyce ) ;)
Fajne konstrukcje.
RĂłwnieÂż przymierzam siĂŞ do budowy ;d posiadam: agregat, butle,wĂŞÂże i opaski itd.
Czy na forum znajdzie siê osoba maj¹ca pojecie jak ustawiÌ manometr, rozregulowa³ mi siê (wskazówka zjecha³a kiedyœ z bolca) nie wiem jak mam j¹ ponownie za³o¿yÌ by wskazywa³a prawid³owe ciœnienie... Wiem ze nowy manometr du¿o nie kosztuje ale z kas¹ krucho, a jeszcze w planach zakup Reduktora z manometrem na wyjœcie i odwadniaczem+ wy³¹cznik ciœnieniowy :(

Mo¿e wiecie gdzie tanio kupie lub wymontuje Reduktor i wy³¹cznik ciœnieniowy ??? Z góry wielkie dziêki Marlboro512

cube 
Wysłany: 2010-07-04, 17:33   
0
UP DOWN

np na allegro

http://www.allegro.pl/ite...1_4_rybnik.html
http://www.allegro.pl/ite..._1_4_gw_fv.html

i presostat - czyli wy³¹cznik ciœnieniowy - œrednio tani...

ale pewnie trzeba by g³êbiej poszperaÌ, mo¿e coœ z u¿ywanych
pzdr

Erni 
Wysłany: 2010-07-04, 17:55   
0
UP DOWN

cube napisał/a:
np na allegro

http://www.allegro.pl/ite...1_4_rybnik.html
http://www.allegro.pl/ite..._1_4_gw_fv.html

i presostat - czyli wy³¹cznik ciœnieniowy - œrednio tani...

ale pewnie trzeba by g³êbiej poszperaÌ, mo¿e coœ z u¿ywanych
pzdr

sÂłuchaj, moÂże wiesz do czego jest ta czarna rurka w tym presostacie? JakÂą ona peÂłni funkcje?

cube 
Wysłany: 2010-07-04, 18:33   
0
UP DOWN

jak pisa³em nieco wczeœniej w tym temacie sam nie wiem, bo ja takiej rurki nie mam. choÌ mój wy³¹cznik wygl¹da niemal identycznie. podejrzewam ¿e do monta¿u do jakiegoœ uchwytu - wkrêcasz tam œrubkê

Erni 
Wysłany: 2010-07-04, 19:15   
0
UP DOWN

a no fakt pisa³eœ wczeœniej, a ja w³¹snie odkry³em ¿e ten wy³¹cznik jest niemal identyczny jaki mam w mojej dotychczasowej sprê¿arce, i jest tam taka rurka tylko prosta i jest do niej pod³¹czony przewód id¹cy z trójnika, który jest wkrêcony w butle i wchodzi do niego powietrze ze sprê¿arki i wychodzi przewód do tej rurki.

Erni 
Wysłany: 2010-07-05, 10:35   
0
UP DOWN

nie moge juz wyedytowac wiec pisze nowy post:
czy mo¿e mi ktoœ powiedzieÌ czy ten trójnik pe³ni jak¹œ inn¹ funkcjê ni¿ standardowy?

Obraz 423.jpg
Plik ściągnięto 240 raz(y) 84.87 KB

crystal
Wysłany: 2010-07-05, 21:09   
0
UP DOWN

No tak, pytanie czy koĂącĂłwki nie sÂą przypadkiem przystosowane do pierÂścieni zacinajÂących oraz czy nie ma w nim zaworu :roll:
A co chcesz z nim zrobiĂŚ?

Erni 
Wysłany: 2010-07-05, 21:45   
0
UP DOWN

no bo jak wy¿ej opisa³em mam taki w³aœnie presostat który ma jak¹œ "dziwn¹" czarn¹ rurke.
i do tej rurki idzie przewód z tego trójnika ten po prawej, ten z lewej idzie ze sprê¿arki. No i muszê takie coœ zamontowaÌ w moim lodówkowcu. Na czym polega ten pierœcieù zacinaj¹cy? I o jakim zaworze piszesz? Ja planuje daÌ zawór zwrotny, ¿eby agregat zaczyna³ bez obci¹¿enia.

crystal
Wysłany: 2010-07-07, 20:39   
0
UP DOWN

Pierœcieù zacinaj¹cy to taki rodzaj po³¹czenia rurek, stosowany równie¿ w C.O.
Chodzi mi wÂłaÂśnie o zawĂłr zwrotny ktĂłry ma za zadanie uniemoÂżliwiĂŚ wypÂływ powietrza przez pompĂŞ.
Obstawiam ¿e przewód do presostatu wychodzi z trójnika bo ³atwiej zrobiÌ w nim przy³¹cze ni¿ kolejne spawane w zbiorniku.
Presostat ma po prostu wejÂście, Âżadnych cudĂłw.
Pod³¹cz go do swojego zbiornika i przetestuj.
Do rozruchu bez obci¹¿enia s³u¿y zawór dekompresyjny znajduj¹cy siê pomiêdzy pomp¹ a zaworem zwrotnym, jest on zamykany z opóŸnieniem w stosunku do startu pompy.

kjuba13
Wysłany: 2010-07-08, 18:48   
0
UP DOWN

Crystal nie masz racji.

Sprê¿arka pompuje powietrze do zbiornika przez zawór jednostronny. Gdy ciœnienie w zbiorniku osi¹gnie zadan¹ wartoœ presostat wy³¹cza sprê¿arkê oraz otwiera zawór (wewn¹trz presostatu) pod³¹czony do czarnej rurki(tak aby powietrze z pomiêdzy sprê¿arki a zaworu usz³o, a na kompresor nie dzia³a³o ciœnienie, aby móg³ ³atwo wystartowaÌ).
Aby zrozumieĂŚ dziaÂłanie obejrzyjcie rysunek. Gdyby coÂś byÂło niezrozumiaÂłe piszcie.

Kuba

presostat.png
Rysunek poglÂądowy.
Plik ściągnięto 523 raz(y) 22.14 KB

Erni 
Wysłany: 2010-07-08, 20:25   
0
UP DOWN

kjuba13 wielkie dziĂŞki (o ile dobrze zrozumiaÂłem mam pytanie)
jaki jest koszt takiego trĂłjnika z zaworem? czy nie taniej byÂłoby daĂŚ zwykÂły trĂłjnik (wejÂście od sprĂŞÂżarki, wyjÂście do presostatu i wyjÂście na butle) i pomiĂŞdzy butlÂą a trĂłjnikiem daĂŚ zawĂłr jednostronny?
pozdrawiam

crystal
Wysłany: 2010-07-08, 21:08   
0
UP DOWN

Ok, wybaczcie, widocznie tego typu presostaty dziaÂłajÂą w odmienny sposĂłb :x:

kjuba13
Wysłany: 2010-07-08, 21:38   
0
UP DOWN

Erni spokojnie moÂżesz zrobiĂŚ tak jak napisaÂłeÂś. Niestety nie orjentujĂŞ siĂŞ ile taki trĂłjnik moÂże kosztowaĂŚ. JeÂśli znajde to dam znaĂŚ. Poszukaj sobie w sklepach z pneumatyka i czĂŞÂściami do kompresorĂłw. Wydaje mi siĂŞ Âże nie powinien kosztowaĂŚ duÂżo.

Kuba

Erni 
Wysłany: 2010-07-08, 21:43   
0
UP DOWN

wÂłaÂśnie jutro planuje odwiedziĂŚ sklep w wawie z pneumatykÂą (u mnie w miasteczku nic nie ma z takich rzeczy), aby nabyĂŚ brakujÂące czĂŞÂści, rozpatrze siĂŞ i wybiore. :spoko:
jeszcze raz dziĂŞki za rozjaÂśnienie :)

kjuba13
Wysłany: 2010-07-10, 07:38   
0
UP DOWN

Jak tam? ZnalazÂłeÂś coÂś Erni?

Kuba

Erni 
Wysłany: 2010-07-10, 09:35   
0
UP DOWN

co nieco znalazÂłem :) trĂłjnika z zaworem nie mieli, w ogĂłle trĂłjnikĂłw nie mieli na stanie, ale kupiÂłem zawĂłr i inne zÂłaczki itp i pojechaÂłem do innego sklepu tam byÂły juÂż trĂłjniki i mam chyba wszystko, za niedÂługo sprĂłbuje poskÂładaĂŚ do kupy. :spoko:
pozdrawiam

Erni 
Wysłany: 2010-07-13, 23:44   
0
UP DOWN

z³o¿y³em co mog³em, wstêpnie tak to wyglada. Generalnie wszystko jest ze œmietnika :D agregaty, profile na ramke, kó³ka, p³yta wiórowa. Kupowa³em tylko trójniki, przewód (ten spiralny), butla od kolegi za przys³owiow¹ flaszke. Czyli ogólny koszt zadowalaj¹cy. ByÌ mo¿e z czasem coœ pozmieniam, póki co bêde testowa³ w praktyce. Mam te¿ pare pytaù: jeden agregat plu³ z pocz¹tku olejem, póŸniej nieco przesta³, ale chyba dalej wydobywa siê z niego minimalne iloœci oleju, jak jest szansa ¿e olej dostanie siê do wraz z powietrzem do aero? drugie pytanie: jak lepiej po³¹czyÌ agregaty: szeregowo czy równolegle? na razie tyle. Mile widziane uwagi. Dodam ¿e presostat ustawiony na za³¹czenie 4bary i wy³¹czenie 6bar. Od 4 do 6 nabija w nieco ponad 3,5 min.
pozdrawiam

Obraz 404.jpg
Plik ściągnięto 361 raz(y) 538.35 KB

crystal
Wysłany: 2010-07-14, 18:46   
0
UP DOWN

Agregaty rĂłwnolegle, tak Âżeby na wyjÂściu kaÂżdego byÂł zawĂłr zwrotny.
O olej siĂŞ nie martw tylko oprĂłcz filtra wstĂŞpnego dodaj dokÂładny.

Dajmoser 
Wysłany: 2010-07-26, 21:58   
0
UP DOWN
PoczÂątkujÂący aero

hej, wyciekÂło mi trochĂŞ oleju z mojej sprĂŞÂżarki i nie za bardzo chce mi chodziĂŚ:/ Jakiego mam dolaĂŚ oleju i do ktĂłrej rurki - jedna jest zaÂślepiona a druga to chyba pobiera powietrze no i ta co dmucha ale raczej nie do niej:P

cube 
Wysłany: 2010-07-27, 18:20   
0
UP DOWN

jeÂśli chcesz dolaĂŚ to do tej zaÂślepionej
z mojej caÂły czas uchodzi olej z wodÂą (1,5 roku) jeszcze nic nie dolewaÂłem

crash 
Wysłany: 2011-02-26, 13:19   
0
UP DOWN
MÂłody

Witam na to forum trafiÂłem przypadkowo, wprawdzie areo jeszcze w rĂŞce nie mialem (zamierzam kupiĂŚ w przyszÂłym tygodniu)za to z malowaniem juÂż siĂŞ obeznaÂłem (zarĂłwno lakiernictwo jak i rysunek) swĂłj kompresor zrobiÂłem dzisiaj w nocy natchniony tym tematem fotki wstawie pod wieczĂłr , koszt byÂł maly bo zaledwie 12zl pozostaÂłe elementy posiadaÂłem gromadzac zÂłom itp przez kilka ostatnich lat.

jednak chcia³bym sie dowiedzieÌ od was jak¹ zl¹czkê bêde potrzebowa³ ¿eby przejœÌ z normalnego wê¿yka pcv 8 mm na ten od aerografu (niewiem ile mm ten wê¿yk )

I BARDZO waÂżne pytanie jak siĂŞ pozbyc zapachu gazu ???

pempas
Wysłany: 2011-03-10, 20:33   
0
UP DOWN

a ja na podstawie tych super konstrukcji stworzyÂłem kolejna do kolekcji

pempas@autograf.pl

ZdjĂŞcie0156.jpg
Plik ściągnięto 393 raz(y) 633.39 KB

pempas
Wysłany: 2011-03-10, 20:36   
0
UP DOWN

dziaÂła jak nalezy wiec podziekowania

ZdjĂŞcie0157.jpg
Plik ściągnięto 208 raz(y) 726.91 KB

pempas
Wysłany: 2011-03-13, 11:37   
0
UP DOWN

fajna zabawa i satysfakcja i do tego moÂżna malowaĂŚ nawet gdy dzieciak Âśpi za Âściana

schemat.JPG
Plik ściągnięto 781 raz(y) 40.97 KB

pempas
Wysłany: 2011-03-13, 11:38   
0
UP DOWN

lepsza fota 01

ZdjĂŞcie01604.jpg
Plik ściągnięto 255 raz(y) 839.56 KB

pempas
Wysłany: 2011-03-13, 11:39   
0
UP DOWN

lepsza fota 02

ZdjĂŞcie01613.jpg
Plik ściągnięto 254 raz(y) 841.38 KB

pempas
Wysłany: 2011-03-14, 17:40   
0
UP DOWN

cube troche przesadza z tym 250--300 zÂł
butle to kazdy znajdze za free ,agregat to roznie bo tez mozna wycyganic ale max to 5 dyszek a cala reszte to z allegro mozna wyrwac
ja mam szeryfa co za 160zl puscil mi wyl.cisnieniowy,zawor bezp,reduktor z odolejaczem w automacie(dotykasz i wypluwa co tam ma) i szybkozlaczka,dodatkowy zegar,wszystkie ksztaltki zeby to polaczyc i srubunek szybkiego montazu
wuzek uspawalem sam zreszta butle tez musialem uzdatnic samemu i ogolnie to zawor zwrotny orginal 4 dyszki ale mam tez prototyp na wodnym za 8zl i tez trzyma wiec dla chcacego 200 polskich zlotuweczek to max

w jednym cube sie nie myliÂł napewno..........satysfakcja.BEZCENNA..pozd.dla pana

Asellus5
Wysłany: 2011-04-11, 21:15   
0
UP DOWN

Bedziesz z tego wehikulu zadowolony! masz wyjscie podlaczone w oddzielnym otworze niz wejscie powietrza do butli! a to bardzo wazna sprawa! masz tez zaworek do spuszczania wody :spoko: zawsze po skonczeniu malowania i umyciu aero spusc cisnienie ze sprezarki przez niego pozostawiajac ja bez cisnienia i sucha ! Daj przedluzke aby postawic separator w pionie,jezeli teraz tego tego nie zrobisz, to zrobisz to pozniej..... kiedy plunie ci aero farba z woda na projekt! Wkrotce nie zamienisz na nic innego tej maszynki ;) GOOD JOOB :spoko:
Ocet powinien pomoc na pozbycie sie przykrego zapachu! wlej go do butli i pozostaw na jakis czas w niej !

Erni 
Wysłany: 2011-04-11, 23:34   
0
UP DOWN

Asellus5 napisał/a:
masz wyjscie podlaczone w oddzielnym otworze niz wejscie powietrza do butli! a to bardzo wazna sprawa!

Hejka, mo¿esz Asellus5 uzasadniÌ t¹ teze? Dlaczego oddzielne wejscie/wyjscie butli jest wa¿ne? Szuka³em i nie mogê znaleŸÌ nigdzie jakiegoœ uzasadnienia.
Pozdrawiam

Asellus5
Wysłany: 2011-04-12, 14:28   
0
UP DOWN

Prad,woda i powietrze sa bardzo leniwe!poruszaja sie po najmniejszej linii oporu i np:gdy zamkniesz (zmostkujesz)obwod o dl 20m na jego 10cm dlugosc to prad poplynie najkrutsza droga,gdy na np 20 metrowym obwodzie grzewczym wstawisz np kaloryfer na jego 10 cm dlugosci a na jego koncu drogi to najbardziej bedzie grzal,jezeli nie ''tylko'' ten pierwszy,tak samo ma sie rzecz z powietrzem ! najlepszym rozwiazaniem byloby dgyby wlot powietrza byl po przeciwnej stronie butli niz wylot,oczywiscie na jej wierzhu,wowczas wtlaczane powietrze swobodnie wytraci wilgoc,ktora skropi sie i osiadzie na spodzie,popchnie CALA objetosc w strone wylotu-separatora,co pozwala rowniez na dokladne ustawienie cisnienia na manometrze!,a nie tak jak w jednym otworze wlotowo-wylotowym masa powietrza ktora juz sie znajduje w butli i gdy wchodzi porcja powietrza ze sprezarki przez trojnik pcha je spowrotem do wylotu nie dajac mu czasu na to by pozostawilo wilgoc! separator wylapie czesc,reszta ostudzi sie w wezu i zostanie usunieta prosto na projekt ;)
To jest wlasnie mankament tych malutkich kompresorow ktore nie posiadaja zbiornikow wyrownawczych,grzeja sie niemilosiernie i potrafia wspaniale nasladowac lame!

pempas
Wysłany: 2011-05-03, 20:46   
0
UP DOWN

dzieki Asellus5 za pozytywna ocene mego "wehikuÂłu" :idea:
milÂło gdy ktos kto widac naprawde zna sie na temacie napisze cos takiego
dzieki za rade z pionowa pozycja no i tym octem w szczegolnosci :spoko:

zolwik 
Wysłany: 2011-05-06, 11:39   
0
UP DOWN

A ta butelka nie jest za maÂła ?

krzysiek_1996 
Wysłany: 2011-05-14, 16:45   
0
UP DOWN

fajne turbosprĂŞÂżarki :spoko: :spoko:

cube 
Wysłany: 2011-05-18, 15:01   
0
UP DOWN

crash napisał/a:

I BARDZO waÂżne pytanie jak siĂŞ pozbyc zapachu gazu ???

:rotfl: haha dobre - moÂże sprĂłbuj go wypuÂściĂŚ z butli przed konstruowaniem...
Âżaden aromat po takim zabiegu nie zostaje :spoko:

cube 
Wysłany: 2011-05-18, 15:06   
0
UP DOWN

[quote="Erni"]
Asellus5 napisał/a:
masz wyjscie podlaczone w oddzielnym otworze niz wejscie powietrza do butli! a to bardzo wazna sprawa!

mo¿e i wa¿ne i uzasadnienie interesuj¹ce, ale ja mam te¿ pojedyncze (we/wy) w mojej machince i przez dwa lata jak u¿ywam nie musia³em opró¿niaÌ ociekacza, a i butla okaza³a siê zupe³nie sucha, najwiêcej syfu zbiera odwadniacz zamontowany bezpoœrednio za sprzê¿ark¹

Asellus5
Wysłany: 2011-05-19, 22:11   
0
UP DOWN

Moj separator zas jest suchutki i czysty jak lza! :spoko:

pempas
Wysłany: 2011-07-24, 13:30   
0
UP DOWN

czy butelka nie za maÂła? szczerze nie bo aero nie jest w stanie jej oproznic tak by czekc az dobije wiec chyba o to chodzi
:tak: :tak:

MichaÂł525i
Wysłany: 2011-10-23, 21:05   
0
UP DOWN

Witam, rĂłwnieÂż chcĂŞ siĂŞ podzieliĂŚ z Wami jak zbudowaÂłem swojego lodĂłwkowca :)
A wiĂŞc:
poczÂątki to szukanie czĂŞÂści i tu z pomocÂą przyszedÂł kuzyn i jego zapomniana sprĂŞÂżarka z 64 roku ;) Umieszczona byÂła na 30-to litrowym zbiorniku i nie dziaÂłaÂła. Fota poniÂżej.

(chyba jÂą wyczyszczĂŞ , wypolerujĂŞ i sobie zostawiĂŞ, fajnie wyglÂąda)

Reszta tzn. presostat, zbiornik i zawór bezpieczeùstwa by³y sprawne. Wiêc wytargaliœmy ca³oœÌ z szopy i zabra³em siê za robotê. Dokupi³em odwadniacz, redukcje, z³¹cza, przewód, i wy³¹cznik. Agregat z lodówki ju¿ wczeœniej wymontowa³em mamie tu¿ przed wymian¹ lodówki ;) Po³¹czy³em to w ca³oœÌ doœÌ prowizorycznie i ... nic. Za³¹cza³ siê i pompowa³ ale niestety ponowne uruchomienie nie przychodzi³o ju¿ tak ³atwo. Podejrzenie pad³o na tzw. klik czyli pastylkê która daje pr¹d na uzwojenie rozruchowe (foto kostka na 1)

2 to wy³¹cznik termiczny. Nawet wymieni³em ca³oœÌ z innego agregatu i nic. I przez przypadek doszed³em do wniosku ¿e mo¿e przyda siê zawór zwrotny. Zadzia³a³o !

Posk³ada³em ca³oœÌ ju¿ tak jak bym chcia³ i wygl¹da to tak:

Na presostacie zastosowaÂłem rozciĂŞcie minusa.

Teraz coÂś o czasach pracy. Od zera do 6,5 bar pompuje 14minut ale to jest 30 litrĂłw wiĂŞc nie jest Âźle. Presostat ma ustawiony zakres 4,5 do 6,5 bar. a czas dopompowania nie przekracza 4 minut. Agregat jest ciepÂły ale nie gorÂący.

Jeszcze wa¿na rzecz: d³ugoœÌ wê¿a ³¹cz¹cego agregat z zaworem zwrotnym. Próby robi³em na 5,5bar i na krótkim (30cm) agregat mia³ problemy z przepchniêciem zaworu pod ciœnieniem. Jak za³o¿y³em 1m wê¿a to zanim utworzy siê ciœnienie w przewodzie potrzebne do przepchniêcia zaworu to agregat ju¿ ma normalne obroty i nie ma problemu.

Koszty: Agregat - miaÂłem ale dokupiÂłem 2 na zÂłomie (sprawny 20zÂł, mam zamiar zrobiĂŚ na 2 agregaty.)
Zbiornik, presostat, zawĂłr bezpieczeĂąstwa - zgrzewka z browarem ;) dla kuzyna,
Odwadniacz i redukcje z szybkoz³¹czk¹ - 100z³
Elastyczny przewĂłd elektryczny 5mb - 10zÂł,
Wy³¹cznik - 7z³,
WĂŞÂżyk ciÂśnieniowy 2 mb - 10zÂł
Kó³ka - mia³em ale cena 1szt to 6z³.
ZawĂłr zwrotny - 15zÂł.
Filtr paliwa od malucha - 5zÂł.

Zadowolenie i wra¿enie - bezcenne. Praca komfortowa i przyjemna. Teraz najg³oœniejszym elementem jest zawór zwrotny i trzask presostatu :) ale i tak ca³oœÌ pracuje bardzo cicho.

Polecam wszystkim i odpowiem na pytania.
Pozdrawiam MichaÂł.

Andy 66 
Wysłany: 2011-12-05, 21:28   
0
UP DOWN

CzeœÌ.
Jak wczytaÂłem siĂŞ w ten wÂątek, musiaÂłem siĂŞ zalogowaĂŚ :)
Przymierzam siê do aerografu na powa¿nie i najwiêkszym moim problemem do dzisiaj by³a sprê¿arka, a w³aœciwie jej ha³as... Mam w warsztacie kompresor, który po w³¹czeniu skutecznie zniechêca do wszystkiego.
Panowie... jesteÂście WIELCY !!!
Od jutra zbieram graty na wÂłasnÂą konstrukcjĂŞ :cool:

DziĂŞki za natchnienie

LAKIEROWANKO Strona Główna » AIRBRUSH » Forum Airbrush

Odpowiedz do tematu