Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
jerzynew
Wysłany: 2010-07-05, 22:19   polerowanie g3 rysy przy Âświetle
0
UP DOWN

witam. szlif na mokro wykonaÂłem papierem 2000. nastĂŞpnie naÂłoÂżenie G3 i polerka biaÂłym mopem. Przy dobrym Âświetle lub przyÂświeceniu innym samochodem z bliskiej odlegÂłoÂści w nocy widaĂŚ drobne rysy- Âślady, zataczajace sie okrĂŞgi, nakÂładajace sie, czyli Âślady polerki- miejsca przejechania mopem.
nie powinno tego byÌ ¿adnej rysy widocznej w s³oneczny dzien po g3 z tego co wyczyta³em wiec stosowanie jakiegos mleczka chyba nie bedzie skutecznym rozwiazaniem. jesli sie myle to co co moge u¿yÌ. czy przy ponownej polerce g3 rysy znikn¹? chropowatoœÌ papieru niema tutaj nic do tego

lorakkr21 
Wysłany: 2010-07-06, 01:47   
0
UP DOWN
lorakkr21

Mleczko powinno wszystko zaÂłatwiĂŚ sprĂłbĂłj mleczkiem na miĂŞkiej czarnej gÂąbce a na koniec uÂżyj jakiegoÂś wosku !!! A co do G3 to dobra pasta chociaÂż juÂż od 2 lat jej nie uÂżywam (zamieniÂłem na 3M ) to jak niÂą zawsze robiÂłem po 2000 szlifowaÂłem jeszcze 2500 i duÂżo szybciej siĂŞ wtedy poleruje i efekt po czasie jest lepszy !!!

Ryba 
Wysłany: 2010-07-06, 07:45   
0
UP DOWN

DokÂładnie, papier za gruby, jak miaÂłeÂś jeszcze indasĂŞ red to nie ma co siĂŞ dziwiĂŚ ;)

gorzalinek
Wysłany: 2010-07-06, 08:16   
0
UP DOWN

Farcla najlepiej jezeli najpierw jest 2000 na mokro pozniej 2500 no i biala gabka g3 i pozniej czarna gabka pasta g6 albo mleczko g10 ale ja wole g6 i pozniej politure

Ale powoli mysle przejsc na pasty 3m

jerzynew
Wysłany: 2010-07-06, 15:17   
0
UP DOWN

to nie kwestia papieru bo robiÂłem tez G3 w miejscu starego lakieru na drzwiach gdzie nie szlifowaÂłem 2000.
czyli teraz mleczkiem g10 i pozniej juz nie trzeba politure?
g10 moge nakÂładaĂŚ recznie czy oscylacyjnie mopem?

grzechoo2008 
Wysłany: 2010-07-06, 17:32   
0
UP DOWN

Witam!
G3 ma to do siebie,Âże choĂŚ byÂś nie wiem jak gÂłaskaÂł to zawsze wyjdÂą te smugi i dla tego na ciemniejsze kolory uÂżywam past Sia i futra. Jednak jakieÂś mleczko na koniec jest niezastÂąpione.

Âłysy73 
Wysłany: 2010-07-06, 19:50   
0
UP DOWN

gorzalinek napisał/a:
Farcla najlepiej jezeli najpierw jest 2000 na mokro pozniej 2500 no i biala gabka g3 i pozniej czarna gabka pasta g6 albo mleczko g10 ale ja wole g6 i pozniej politure

Ale powoli mysle przejsc na pasty 3m

Witam gorzalinek.

Wcale Ci siĂŞ nie dziwiĂŞ, Âże chcesz z farecli uciec na 3M-a......

Bo nie w tej kolejnoÂści uÂżywasz past farecli.

Farecla ma skopanÂą numeracjĂŞ gdyÂż:

G3 to lekko Âścierna
G6 mocno Âścierna
G10 mleczko

WiĂŞc najpierw robisz teraz drobniejszÂą, a po niej drzesz grubszÂą i dla tego efekt Ci siĂŞ nie podoba.

To wina ich skopanej numeracji.

Bo kaÂżdy kto umie liczyĂŚ do dziesiĂŞciu kuma tak:

- G10 mleczko
- G3 Âścierna
- wiĂŞc jako, Âże cyfra 6 jest miĂŞdzy cyframi 3 i 10, to kaÂżdy kalkuluje Âże G6 jest drobniejsze od G3, a tak nie jest.
WeÂź obydwie jednoczeÂśnie na palec a sam siĂŞ przekonasz.

Sam w to nie mogÂłem uwierzyĂŚ, puki kilku ludzi mi tego nie potwierdziÂło i sam tego nie sprawdziÂłem.

Od tamtej pory robiĂŞ:
- G6 biaÂła gÂąbka
- G3 biaÂła gÂąbka
- G10 czarna gofrowana gÂąbka
- mleczko rĂŞcznie nakÂładane i rĂŞcznie polerowane {ja uÂżywam Sonaxa, bo jest mi lepsze od 3M-a, ale kaÂżdy lubi co innego}

I efekt jest spoko.

SprĂłbuj sam.

Pzdr

jerzynew
Wysłany: 2010-07-06, 20:15   
0
UP DOWN

dzieki za wyczerpujÂącÂą wypowiedz. czyli po mleczku juz nie bedzie smug z g3?
jakiÂś konkret? doradzicie jakie mleczko kupiĂŚ?

Âłysy73 
Wysłany: 2010-07-06, 20:55   
0
UP DOWN

Ja uÂżywam farecli G10.

Jest ona w nie zaduÂżej buteleczce i kosztuje koÂło, czy teÂż ponad 60zÂł.

Nie wiem ile i na ile Ci potrzeba, wiĂŞc moÂże zaraz ktoÂś inny z kolegĂłw podpowie Ci co kupiĂŚ taĂąszego, ewentualnie w mniejszym opakowaniu, jeÂśli potrzebujesz tego nie wiele.

Z tym, Âże ja nawet po maszynowym G10 uÂżywam dodatkowo mleczka nakÂładanego i przecieranego rĂŞcznie.

Ale na to jest zapewne prawie tyle sposobĂłw ilu wykonawcĂłw.

{chyba za du¿y wybór materia³ów i ró¿nego typu kosmetyków :) }

grzechoo2008 
Wysłany: 2010-07-07, 09:48   
0
UP DOWN

JeÂśli chodzi o mleczko to jest taka firma jak Boll i ona wg. mnie robi tylko dwie dobre rzeczy: masĂŞ uszczelniajÂącÂą na pĂŞdzel i wÂłaÂśnie mleczko nabÂłyszczajÂące.
Kosztuje niewiele bo za butelkĂŞ ok 200 ml. zapÂłaciÂłem 18 zÂł a efekt jest pozytywnie zaskakujÂący.

slavok
Wysłany: 2010-07-07, 15:39   
0
UP DOWN

z Âą masÂą bolla to bym siĂŞ nie rozpĂŞdzaÂł bo po czasie wysycha i pĂŞka :/

jerzynew
Wysłany: 2010-07-07, 21:12   
0
UP DOWN

bo ta masa boll musi byc jeszcze pomalowana. robia duzo preparatrĂłw np taki podkÂłady do platiku, gÂłownie maja spray
mleczko nkÂładaĂŚ szmatkÂą?gÂąbka? rĂŞcznie?

grzechoo2008 
Wysłany: 2010-07-07, 23:26   
0
UP DOWN

Mleczko œwietnie wychodzi zwyk³¹ œciereczk¹. Nak³adasz cienk¹ warstwe czekasz a¿ zmatowieje i wycierasz. Wielki plus tego mleczka , ¿e ³atwo siê poleruje i zbiera.

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materiaÂły

Odpowiedz do tematu