Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
noon
Wysłany: 2010-07-12, 18:17   Wolno schnÂący lakier
0
UP DOWN

TydzieĂą temu w Âśrode malowaÂłem samochĂłd klarem duponta dx1044 z utwardzaczem dx1020 i do tego okoÂło 10% rozcieĂączalnika. WyszÂła lekka pomaraĂączowa skĂłrka i dziÂś chciaÂłem zabraĂŚ siĂŞ za polerowanie. Lakier dalej jest "gumowaty". SzczegĂłlnie w miejscach gdzie poÂłoÂżyÂłem 3-4 warstwy. Kiedy on stwardnieje? Dodam Âże jest teÂż kilka zaciekĂłw i na ich koĂącach takich kulkach lakier jest jak guma :help: Co z tym zrobiĂŚ?

kubazjan
Wysłany: 2010-07-12, 19:47   
0
UP DOWN

czekac az wyschnie...jak daÂłes 3-4 :shock: warstwy to niestety ale trzeba czekac...Druga sprawa ze nie daje sie az tyle warstw...nie znam tego lakieru ale 1,5 lub 2 warstwy to w zupeÂłnosci powinno wystarczyc :)

pawel1108 
Wysłany: 2010-07-12, 23:41   
0
UP DOWN

ten klar siĂŞ robi na 1,5 -2 warstwy,to jest dobry lakier,miaÂłem okazjĂŞ nim robiĂŚ.
A napisz kolego jaki miaÂłes czas miĂŞdzywarstwy,czyli co ile kÂładÂłeÂś kolejne warstwy klaru?
Jakim gunem lakierowa³eœ?¿eby tym klarem sypn¹Ì pomaraùczê to te¿ trzeba siê napociÌ ,tym klarem przy odpowiednim ustawieniu guna wychodzi naprawdê po¿¹dana morka.Jakie mia³eœ ciœnienie?

Mart-Dent
Wysłany: 2010-07-13, 00:11   
0
UP DOWN

Po takim czasie i przy tych temperaturach ktĂłre mamy to nawet 10 warstw by juÂż wyschÂło. Ile tego utwardzacza daÂłeÂś?

b-rad
Wysłany: 2010-07-13, 01:50   
0
UP DOWN

Pozwolê do³¹czyÌ siê do tematu. W pi¹tek lakierowa³em akrylem z duponta vento. Dosta³em do tego utwardzacz inter troton, gdy¿ sprzedawca zawsze taki dawa³ do takich akryli. Dola³em w proporcji 1:2 i do dnia dzisiejszego by³ lepki!! Mia³em tylko polakierowaÌ kilkanaœcie zaprawek dooko³a auta, a niestety musia³em wszystko zmyÌ i jutro idzie ca³oœciówka..

noon
Wysłany: 2010-07-13, 10:52   
0
UP DOWN

lakier k³ad³em star evo-t v2. da³em dok³adnie 300ml lakieru 150ml utwardzacza i oko³o 50ml rozcieùczalnika. Gdy lakier stoi na s³oùcu zostaje œlad po paznokciu, wieczorem gdy jest ch³odniej robi siê nieco twardszy. Ile jeszcze mo¿e schn¹Ì?

b-rad
Wysłany: 2010-07-13, 15:11   
0
UP DOWN

U mnie to samo byÂło i skoĂączyÂło siĂŞ ponownym lakierowaniem, a teraz dodajĂŞ kropelkĂŞ przyÂśpieszacza do lakieru i jest ok.

Âłysy73 
Wysłany: 2010-07-13, 22:11   
0
UP DOWN

A JA CHYBA WIEM...

I juÂż mĂłwiĂŞ:

Non jaki rozpuszczalnik daÂłeÂś?

Otó¿ ja siê te¿ na tym wpakowa³em i zrobi³em póŸniej doœwiadczonko:

rozrobiÂłem 300 ml klaru, rozlaÂłem go na 3 kubki i do kaÂżdego daÂłem inny rozpuch:
- z nitrem po ok 12 godz byÂła totalna skaÂła, ale uwaÂżam Âże aÂż za twardy
- z Carem "byÂło ok"
- a z Trotonem przez 2 miesiÂące nie zastygÂło. I to trzymania na kaloryferze przez miesiÂąc

I prĂłbowaÂłem tego z DP 3750 i z duxonem i z DP 1120

Jestem zdania, Âże do nich nie wolno dodawaĂŚ niczego innego prĂłcz firmowego, bo....
wychodzi h...jnia.

A beÂłtajÂąc z oryginaÂłem wsio jest ok

Ale szczegó³owo co z czym siê tam wtedy gryzie, to zapewne Crystal by odpowiedzia³, choÌ konkluzja jest i tak taka sama:
Nie wolno kombinowaĂŚ
{zastanawiaÂłem siĂŞ czy specjalnie tego tak nie zrobili ;) }

Pzdr

Robertlodz09 
Wysłany: 2010-07-14, 01:40   
0
UP DOWN

Tutaj ,kolega ÂŁysy73 ma caÂłkowitÂą racje :tak: - naleÂży dodawaĂŚ czy raczej stosowaĂŚ tylko materiaÂły danego producenta! :tak: ÂŻadnych "miks-Ăłw" czy tzw. "zamiennikĂłw". Masz lakier np. Glasurita ,to dodajesz utwardzacz dedykowany do tego lakieru Glasurita i rozcieĂączalnik Glasurita! :tak: Wtedy Panowie Âśpicie spokojnie Âże wszystko bĂŞdzie "tak jak naleÂży"! Niestety "mix-y" w "chemii" (czyt. lakiernictwie) wychodzÂą czĂŞsto "bokiem" :nie: Pozdrawiam! :spoko:

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorĂłw

Odpowiedz do tematu