Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
piotrrtv 
Wysłany: 2010-07-14, 21:59   Dziwne kropki na lakierze
0
UP DOWN

KupiÂłem samochĂłd z wadÂą lakieru na masce , bÂłotniku i prawych drzwiach jak na zdjĂŞciach :

http://pozycjonowaniebielsko.pl/lakier/1.jpg
http://pozycjonowaniebielsko.pl/lakier/2.jpg

ByÂłem u lakiernika i stwierdziÂł , Âże zgryzÂł siĂŞ lakier i naprawa wyniesie 2500 zÂł jest to
dosyĂŚ sporo i chciaÂłbym sprĂłbowaĂŚ sam coÂś z tym zrobiĂŚ . Lakiernik stwierdziÂł , Âże trzeba ÂździeraĂŚ caÂły lakier do blachy .

ProszĂŞ o poradĂŞ niewielkie doÂświadczenie mam jak i narzĂŞdzia do lakierowania kilka elementĂłw na samochodach juÂż popeÂłniÂłem i efekt byÂł nienajgorszy .

Zastanawia³em siê nad podk³adem wype³niaj±cym bo po przeszlifowaniu w miejscu tych kropek widaæ podk³ad i jest dolinka ( kropki s± wielko¶ci g³ówki od szpilki ) . Na szpachlê to chyba siê nie nadaje proszê o poradê CO Z TYM ZROBIÆ .

pawel1108 
Wysłany: 2010-07-14, 22:16   
0
UP DOWN

Witaj wyglÂąda na to,Âże klar czyli lakier bezbarwny siĂŞ Âłuszczy.Poradzisz sobie bez szpachli.NaleÂży to przeszlifowaĂŚ i polakierowaĂŚ na nowo,bazÂą i bezbarwnym,przed lakierowaniem caÂłoÂści sugerowaÂłbym najpierw sprawdziĂŚ gdzieÂś na mniejszym elemencie lub jego czĂŞÂści jak ta stara baza zareaguje na nowÂą bazĂŞ poniewaÂż moÂże siĂŞ powaÂżyĂŚ.
.Je¿eli nawet zrobisz podk³adem i nie pogryzie siê to ju¿ raczej nie powinno siê dalej pogryŸÌ wiêc zdzieranie tego do blachy nie musi byÌ konieczne.
SwojÂą drogÂą 2500 PLN za 3 elementy to tÂłusto...
Pozdrawiam,powodzenia

piotrrtv 
Wysłany: 2010-07-14, 22:30   
0
UP DOWN

Sorry nie przywitaÂłem siĂŞ tak wiĂŞc witam wszystkich bo to moje pierwsze posty na tym forum .

Czyli nie stosowaĂŚ podkÂładu wypeÂłniajÂącego tylko zeszlifowaĂŚ i normalnie malowaĂŚ ( baza i bezbarwny ) po wczwÂśniejszej prĂłbie oczywiÂście .

Do tych 2500 zÂł dochodzi jeszcze poodzierany zderzak przedni .

ChciaÂłem malowac u fachowca bo autko nie jest stare i nie chciaÂłem spapraĂŚ Celiki bo miszczem nie jestem , ale cena mnie mobilizuje do samodzielnej pracy .

Jeszcze jedno pytanie na klapie baga¿nika mia³em popêkaty badziewny spojler , usuna³em go ale zosta³y cztery otwory po œrubach , zaspawaÌ je czy wystarczy w³ókno szkalne + zywica .

kalbi 
Wysłany: 2010-07-14, 22:55   
0
UP DOWN

piotrrtv napisał/a:
Czyli nie stosowaĂŚ podkÂładu wypeÂłniajÂącego tylko zeszlifowaĂŚ i normalnie malowaĂŚ ( baza i bezbarwny ) po wczwÂśniejszej prĂłbie oczywiÂście .
nie sÂłuchaj kolegi bo gada gÂłupoty, podkÂład musisz daĂŚ bezapelacyjnie po uprzednim usuniĂŞci powÂłoki lakieru bezbarwnego maszynkÂą p240. Cena 2500 moÂże byc adekwatna jeÂśli oprĂłcz drzwi dochodzi cieniowanie bÂłotnikĂłw no moÂże lekko za wysoka ale myÂślĂŞ, Âże nie duÂżo...

piotrrtv 
Wysłany: 2010-07-14, 23:00   
0
UP DOWN

To jaki daĂŚ podkÂład zwykÂły czy wypeÂłniajÂący .

Jeszcze jedno pytanie na klapie baga¿nika mia³em popêkaty badziewny spojler , usuna³em go ale zosta³y cztery otwory po œrubach , zaspawaÌ je czy wystarczy w³ókno szkalne + zywica .

pawel1108 
Wysłany: 2010-07-14, 23:03   
0
UP DOWN

Kolega napisaÂł o 3 elementach- to chyba za bogato na 3 elementy 2500zÂł? nie pisaÂłem,Âże ma lakierowaĂŚ bez podkÂładu tylko Âże nie musi zdzieraĂŚ do goÂłej blachy a to Âże trzeba na nowo polakierowaĂŚ w takiej sytuacji podkÂładem to normalne,moÂże po prostu Âźle siĂŞ wysÂłowiÂłem.
Pozdrawiam

kalbi 
Wysłany: 2010-07-15, 07:10   
0
UP DOWN

Cytat:
To jaki daĂŚ podkÂład zwykÂły czy wypeÂłniajÂący .
Nie musi byĂŚ super wypeÂłniajÂący, a nie wiem co to znaczy zwykÂły? PodkÂład potrzebny do odizolowania starej powÂłoki od nowej i tylko tyle. Daj 2 warstwy podkÂładu - 1 cienkÂą, a drugÂą nieco grubszÂą i rzadszÂą,

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorĂłw

Odpowiedz do tematu