Szukaj FAQ Album

Przesunięty przez: Tech 2009-04-25, 17:41
Autor Wiadomość
wayne2up 
Wysłany: 2007-03-28, 23:58   Polerowane alluminium- czy pomalowaĂŚ ???
0
UP DOWN
My motorbike

Witam, mam pytanie
w jaki sposub i jakimi srodmani zabezpieczyĂŚ polerowane aluminum, dokladnie chodz itu o rane morocykla. Amatorzy poprostu lakieruja takie wypolerowane elementy lakierem bezbarwnym, al eto po jakimÂś czasie moze i tak utlenic sei pod lakierem , a wtedy to dopiero problem jest. Orginalnie jest rama jet kadmowana , ale sest to droga technika.
Pytajac sie w punkcie mieszajacym farby itp. nie mieli pojeci azym potraktowac takie wypolerowane aluminiu.

Moze ma ktos jakis sposub aby zabezpieczyc takie aluminum tak aby nie stracilo swoich swiecÂączych wlaÂściwoÂści ?

pozdrawiam

Wysłany: 2007-03-29, 19:51   
0
UP DOWN
MTGarage.

ÂŻeby nie straciÂło poÂłysku-alu bardzo mocno nagrzaĂŚ, lakier ogrzaĂŚ do wysokiej temp i malowaĂŚ Âżadkim lakierem. Ja tak robiÂłem 2 razy i byÂło ok.

Mam tylko pytanie-po co malowaæ? To jest g³upota:] Troche w tym siedze i wiem, ¿e dobra polerka nie utleni siê tak szybko. Oczywiœcie trzeba dbaæ o ni¹ odpowiednimi œrodkami. Nie polecam malowania...

Ale gwoli œcis³oœci:
-lakier ogrzaĂŚ moÂżesz w sposĂłb nast.:
zagotowywujesz wodĂŞ, wlewasz do naczynia, wsadzasz do tego puche z lakierem :]
MoÂżna teÂż kaÂżdym innym sposobem, tylko uwaÂżaj Âżeby Ci puchy nie rozsadziÂło:]

Pozdro

wayne2up 
Wysłany: 2007-03-29, 21:45   
0
UP DOWN
My motorbike

Rozgrzac lakier
moze pomoze , przynajmniej lepiej pokryje powiezchnie, ja rozgrzewam sobie w mikrofoli :)
przy niezabezpieczonej powiezchni, wylalo mi sie troszke bezyny na polerowana powiezchnie i powstala zajebista plama nie do usuniecia , czeba bylo odnowa pasty uzywac.

Wysłany: 2007-03-30, 22:42   
0
UP DOWN
MTGarage.

No tak, zdaza siĂŞ tak. Ale usuwanie jest proste- bierzesz kostke filc, wiertarkĂŞ i lecisz to miejsce i po broplemie. Chwila roboty.

Polecam dla opieki nad polerkami pasty do pielĂŞgnacji chromu :)

Oto pare polerek mojego kumpla
KLIK

KLIK

On robi polerki ludnoœci i w³aœnie to poleca. Lakierowanie oczywiœcie by me :)

wayne2up 
Wysłany: 2007-04-24, 21:01   
0
UP DOWN
My motorbike

Witam, dosedlem ostatnio do techniki pasywacji, polega ona na kÂąpaniu elementu w kwasie azotowym (30-40)% przez 30 minut
pasywacja poowduje powstanie cieniutkiej warstwy ochronej nie niszczac efektow wzrokowych. Skutecznie chroni przed utlenianiem.

tylko problem , skad wyczaiĂŚ taka ilosc kwasu by wykapac rame ?
hehe
pozdro,

istnieje tez metoda chemicznego polerowania, z tym ze jest potrzebny roztwor odpowiednich zwiazkĂłw, efekty jak prazy polerowaniu mechanicznym

Wysłany: 2007-04-28, 22:38   
0
UP DOWN
MTGarage.

CoÂś sÂłyszaÂłem o tym drugim, tzn polerowaniu chemicznych... UÂżywasz odczynnikĂłw chemicznych i jak sie nie myle prÂądu o nisikim napiĂŞciu.. KtoÂś siĂŞ tym bawiÂł kiedyÂś na naszym forum motocyklowym...

Ale powiedÂź coÂś wiĂŞcej na ten temat zabezpieczania i ogolnie o kosztach (z grubej rury) :) Pzdr.

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materiaÂły

Odpowiedz do tematu