Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
Firewolf1
Wys³any: 2010-06-29, 23:18   Bezbarwny, jakosc, polysk na calosciowe granatowe bmw e38
0
UP DOWN

Witam serdecznie szanownych kolegow.
Potrzebuje podpowiedzi jaki lakier bezbarwny wybrac do calosciowego lakierowania.
Korzystalem z opcji SZUKAM i najwiecej opini to du pont i standox.
Jednakrze ja potrzebuje Waszej porady gdyz nie jestem profesjonalnym lakiernikiem ani nie posiadam komory.
Otorz auto szykuje dla siebie wiec chcialbym uzyskac dos dobry i trwaly efekt.

Natomiast jesli chodzi o samo malowanie to posiadam pistolet hp profesional. Auto bedzie malowane w warunkach garazowych wiec zalezy mi na tym zeby nie nalapalo za duzo syfkow ale tez zebym zdazyl obskoczyc go w kolo bez duzego pylenia na sasiednie elementy. Efek najlepiej trwaly i ladny za rozsadna cene.

Co mozecie polecic w moim przypadku ?
Bardzo prosze o wyrozumialosc i ewentualna podpowiedz z jakim utwardzaczem oraz rozcieczalnikiem zeby pomalowac calosc bez zbednego zapylania. Na ile warstw i jak sie rozlewa, czy od razu czy po paru minutach.

Wiem ze najlepiej malowac tym na ktorym sie juz wytrenowalo. Ale ja korzystam z taniego lakieru i z efektu calosciowego ostatnio nie bylem zadowolony. kilka minut sie rozlewa, dlugo schnie i na ciemnych kolorach dosc szybko traci wysoki polysk.

Pozdrawiam
SEBA

Dawid1989 
Wys³any: 2010-06-29, 23:24   
0
UP DOWN

Pomóg³: 8 razy
Sk±d: okolice Mielca
Kolego polecam lakier firmy glasurit bardzo dobrze sie rozlewa.jest twardy i co wa¿ne trzyma po³ysk. cena od 120z³/l. je¶li co¶ tañszego to ivat 70z³

Ryba 
Wys³any: 2010-06-30, 12:17   
0
UP DOWN

Pomóg³: 5 razy
Sk±d: Radomsko
Pewnie mnie pojad±, ale co tam. 2W Opti, utwardzacz normal. Przeze mnie sprawdzony (obserwowa³em 7 miesiêcy (w tym piêkna zima) jak siê zachowuje na aucie kolegi - po zimie dalej tak samo wygl±da³, a kolor ciemny - bordowy.

Rozlewno¶æ jest ok - ja nie wylewam bo mam s³aby kompresor, jak masz lepszy mo¿esz spróbowaæ. Bardzo ³atwo siê poleruje (indasa red 2500) ni¿szych nie u¿ywam, bo tym robi siê szybko. Co wa¿ne po polerowaniu ma taki sam po³ysk jak nie polerowana czê¶æ. Zasycha szybko, po godzinie mo¿esz rozklejaæ maskowanie i wytoczyæ na s³oñce. 8h nominalny czas schniêcia.

Niby to nie jest jaki¶ markowy, ale w porównaniu np. do novola wychodzi lepiej. Niektóry mówi±, ¿e jest taki sam jak duxone (ups Projekter :fiu: )

Robertlodz09 
Wys³any: 2010-06-30, 23:01   
0
UP DOWN

Pomóg³: 61 razy
Sk±d: £ód¿
A do jakiej kwoty za litr kolega przeznacza fundusze? W tym temacie to ka¿dy bedzie "zachwala³" ten lakier który mu siê "najlepiej" nak³ada :tak: lub którym najwiecej "lakieruje" :tak: Pytanie tylko jak z "trwa³o¶ci±" np. takiej pow³oki po powiedzmy okresie ,tak 3-4 lat? i wiêcej! Pozdrawiam! :spoko:

grzechoo2008 
Wys³any: 2010-07-07, 09:33   
0
UP DOWN

Pomóg³: 4 razy
Sk±d: kuj-pom
Witam!
Ka¿dy chwali to czym mu siê dobrze robi³o wiêc ja te¿ nie bêdê inny. Polecam lakier Diamontop MS 5:1 z linii RM, cena ok 110z³ za litr.Dobry efekt po kilku latach, ³atwy w nak³adaniu i w obróbce. Polecam. Rozs±dna jako¶æ za rozs±dn± cenê :spoko:

Ryba 
Wys³any: 2010-07-07, 12:57   
0
UP DOWN

Pomóg³: 5 razy
Sk±d: Radomsko
Jak chcesz na lustro to novoakryl 570 ^^

pawel1108 
Wys³any: 2010-07-10, 16:50   
0
UP DOWN

Pomóg³: 20 razy
Sk±d: Wroc³aw
kolego duPoint albo Diamondclear-na lata a jak tanio to na chwilê niestety,co¶ za co¶

lordik 
Wys³any: 2010-07-10, 20:19   
0
UP DOWN
narazie amator :)

Pomóg³: 1 raz
Sk±d: Zahajki Lubelskie
a co s±dzicie o Profix :?:

³ysy73 
Wys³any: 2010-07-10, 21:02   
0
UP DOWN

Pomóg³: 23 razy
Witam.

Widzisz bêdziesz malowa³ calaczka, a to najgorszy z mo¿liwych sposobów na naukê malowania nowo poznawanym klarem.

Wiem to bo w wiêkszo¶ci sam jadê calaki.

Doradziæ jest ciê¿ko, bo nie wiadomo jak "mocno zaawansowanym jeste¶ malarzem" i jak sobie poradzisz z nowym klarem.

Zak³adaj±c t± s³absz± wersjê, ¿e nie jeste¶ zbyt z¿yty z pistoletem, to nie poleci³bym Ci ani nowych DP ani te¿ Duxonów, a na przyk³ad Como Glasuritu.

Powód:
DP-ontami i Duxonami malujê bez rozpucha ale na pocz±tku wcale mi siê to nie podoba³o.
Natomiast lakierem Como Glasuritu malowa³em kilka lat i zawsze powtarza³em, ¯E TEN LAKIER SAM MALUJE.
Jest po prostu stworzony "dla amatorów", a bardziej zaawansowany pomaluje nim nawet z zawi±zanymi oczami i pistoletem do ropowania.
Lakier ten dos³ownie sam siê rozlewa jakby go nie nak³adaæ, uk³adaj±c siê w super strukturkê. Nie pamiêtam dok³adnie, ale chyba te¿ nie¼le trzeba siê napociæ i przy³o¿yæ aby zrobiæ nim zaciek :)

Tak¿e z tych dobrych i do ³atwej aplikacji poleci³bym Ci w³a¶nie ten.
Cena to co¶ oko³o 100 za litr ale naprawdê warto.

Pzdr

gorzalinek
Wys³any: 2010-07-11, 09:29   
0
UP DOWN

Ja tez polecam jak ryba opti jest to dobrej jakosci lakier nie jest super twardy ale dobrze trzyma polysk nie robia sie odpryski moj kolega robi nim od 3 lat i nie ma reklamacji i niezgodze sie z pawel1108 ze tanio to zawsze kicha bo ten lakier kosztuje okolo 50 zl za 1.5 litra probowalem juz duxona i duponta i sa to podobne jakosciowo lakiery wiec po co mam przeplacac tymbardziej ze wiem ze samochod po dwoch latach ma ten sam polysk jak po malowaniu lakier sie fajnie poleruje dobrze rozlewa ja go w duzych temperaturach leje bez rozpucha a przy nizszych daje 10% max xd tak naprawde to chodzi o jakosc bo kazdy lakier inaczej sie rozlewa wczesniej uzywalem novola 590 hs tez nie wypada zle jest za to duzo twardszy od Opti a jak kolega wspomnial wyzej Como Glasuritu to juz inna polka ale mialem kiedys dwa litry na probe lustro sie same wylewa prawie nie trzeba zaduzo sie starac by osiagnac dobry efekt tylko cena jest juz tez inna ale tez polecam

Tylko Opti trzeba miec troche wprawy i go lac praktycznie na raz albo na poltora z dobrze ustawionym pistoletem bo zaciek latwo jest odwalic nim

lordik 
Wys³any: 2010-07-13, 21:45   
0
UP DOWN

Ten lakier Como Glasuritu
to to :?:
http://www.allegro.pl/ite...i_klarlack.html

Lackdoctor 
Wys³any: 2010-07-13, 22:22   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
570 z novola w warunkach garazowych grozi mleczeniem i plamami, wiec odpada.
w podobnej cenie jest lakier który na próbe dosta³em z mieszalni aby us³yszec obiektywna opinie.
Wiec podzielê sie ni± i tu.
Niewiem jaki to jakosciowo lakier - ponoc lepszy od wszystkich novoli.
EXLACK HS - rozla³ sie na lustro bez problemów.
Po wyschniêciu i utwardzeniu pow³oka nie jest taka twarda jak novlo ale w dotyku taka t³u¶ciutka a¿ mi³o.
Novol wysiada.
Ciekawi mnie opinia innych o tym klarze, kto stosuje i jak z trwa³oscia.
Zobaczymy jak duxone 1044 sie zachowa i u-pol hs.
Te dwa tez polecam ale cena jest o jakies 20-25 zl wieksza od exlacka 54 zl , novol 570 - 59 zl.

Robertlodz09 
Wys³any: 2010-07-14, 00:26   
0
UP DOWN

Pomóg³: 61 razy
Sk±d: £ód¿
Panowie ;) ,ten Opti z 2W jest jako¶ciowo zbli¿ony do Novola Economy :tak: Za tak± kwotê nie ma co wymagaæ ,skoro jak pisz± ci co go stosuj± ,¿e jest "w miarê" :tak: Znam akurat sprzedawców z 2W tak¿e wiem jaka jest opinia o tym lakierze ,"samego producenta" :tak: Osobi¶cie nie mia³em z nim do czynienia ale wiem ¿e w kilku "mieszalniach-sklepach" w £odzi do¶æ sporo siê go sprzedaje z racji jego ceny :tak: Pozdrawiam! :spoko:

Lackdoctor 
Wys³any: 2010-07-14, 13:16   
0
UP DOWN

Novola economy idzie kupic juz ponizej 30 zl za litr. Kupuj±c 5 litrow.
Masakra cena a na starsze autka i na handel to ca³kiem niez³y wybór z t± cen±.

Dawid1989 
Wys³any: 2010-07-14, 20:52   
0
UP DOWN

nie czaje tego. ze auto na handel to ma i¶æ na niego najgorsze gówno :sciana:

pawel1108 
Wys³any: 2010-07-14, 21:23   
0
UP DOWN

Pomóg³: 20 razy
Sk±d: Wroc³aw
heh...
Kolega chce oprawiæ ca³± E38 to raczej economy bym nie poleca³,w koñcu to jeszcze jakie¶ pieni±dze kosztuje to niech i wygl±da.Nie oszukujmy siê economy to economy,economy cena i economy jako¶æ. ale ka¿dy lakieruje tym co chce i czym siê dobrze mu robi.

Lackdoctor 
Wys³any: 2010-07-14, 22:48   
0
UP DOWN

Dawid1989,
Zycie.

lordik 
Wys³any: 2010-07-16, 08:09   
0
UP DOWN

Ten lakier Como Glasuritu
to to :?:
http://www.allegro.pl/ite...i_klarlack.html

³ysy73 
Wys³any: 2010-07-18, 20:16   
0
UP DOWN

Pomóg³: 23 razy
Nie widzê ju¿ tej aukcji tego klaru.
Ten o którym ja wspomina³em chyba mia³ symbole co¶ tam... 88
Albo 888
Ju¿ nie pamiêtam bo by³o to ze dwa lata temu.

Dawid1989 
Wys³any: 2010-07-19, 22:48   
0
UP DOWN

Ja od jakiego¶ czasu walczê z doskoku ze swoja alf± która idzie na handel i nic na niej nie ma z pu³ki economi. reaktywny epoksydowy(novol)szpachla mipa,standox. podk³ad novol330 baza ivat lakier glasurit. zreszt± na ka¿de auto id± takie materia³y.raz kupi³em szpachle economi i ju¿ wiêcej nie kupie .Wierze ze je¿eli materia³y s± dobre i robota te¿ jest dobrze wykonana to jest efekt. Smieæ mi sie chce jak w mieszalni ch³opaczki bij± sie o jaki¶ podk³ad fuller czy jako¶ tak za 18z³ a jak raz nie by³o tylko kolejny cenowo by³ za 22 to ju¿ nie kupili bo strasznie drogi :sciana:

Lackdoctor 
Wys³any: 2010-07-20, 07:59   
0
UP DOWN

Dawid1989,
W mieszalni jest podk³ad marki :spoko: revell :spoko: za 16 zl za puche.
Kto to bierze pytam w mieszalni.
A bior± i to w duzych ilosciach :shock: bo to hs :sciana:
Niez³e jaja :rotfl: :rotfl: :rotfl:

lordik 
Wys³any: 2010-07-20, 19:59   
0
UP DOWN

Ja to biorê podk³ad IVAT za 28,50 i jest dobry
Na cenê nie patrzê tylko na jako¶æ!!!

ps:
A ten laler Glasurit to dobry jest???
i jak siê nim maluje??

Dawid1989 
Wys³any: 2010-07-20, 22:17   
0
UP DOWN

no ja z góry zak³adam zê co tanie to gówno.Bo jako¶æ idzie z cen±.Te¿ wczesniej robi³em na podk³±dzie z ivata i by³em z niego zadowolony. Co do glasuritu. Lakier bardzo twardy,trzyma po³ysk idealnie bezbarwny.Dobrze sie rozlewa. Na ciemnych kolorach daje potê¿ny po³ysk. Cena 70 -130z³/l a 115 -230z³/l

lolejko
Wys³any: 2010-08-05, 11:45   
0
UP DOWN

Gdzie w sieci mozna kupiæ COMO Glasurit?? Chêtnie spróbuje go

lakar
Wys³any: 2010-08-07, 12:08   
0
UP DOWN

Pomóg³: 2 razy
no coz ja polecam standox.do kabiny standox platinum twardy bardzo drogi efekt jakby auto bylo polane woda idealny polysk i glebia poprostu lustro ale jak zle polozysz to pozamiatane.jezeli lakierujesz w zwyklym warsztacie to idealny bedzie standox high-pro stworzony z mysla o warsztatach bez kabiny nie wymaga wygrzewania wysych przez noc w temp okolo 20 stopni.bardzo latwy w aplikacji 1,5 warstwy w razie jakiegos wtracenia zlewki itp latwy w obrobce i polerowaniu po pelnym utwardzeniu naprawde twardy i bardzo stabilny w czasie.wejdz na moja galerje masz tam polakierowane drzwi tym wlasnie lakierem nie sa polerowane.po wypolerowaniu jest naprawde rewelacja mozesz byc spokojny jezeli polozysz 1,5 warstwy jest go na tyle grubo ze ciezko jest sie przetrzec.dla mnie najlepszy z klarow.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materia³y

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: