Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
Robertlodz09 
Wys³any: 2010-07-20, 21:49   
0
UP DOWN

Pomóg³: 61 razy
Sk±d: £ód¿
Ten pistolet to sobie zostaw na tzw. "po¿yczenie" tj. jak kto¶ znajomy bedzie chcia³ po¿yczyæ pistolet do malowania to masz ju¿ taki ,powiesz tylko ¿e tym lakierujesz i mo¿esz mu go "wypo¿yczyæ" :rotfl: Sam mam te¿ taki "gó...ny" dla takich co chcieli by po¿yczyæ sobie na malowanie swojego auta! ;) Wiesz "¿ony ,samochodu i pistoletu siê nie po¿ycza"! :tak: To ¶wiêta zasada ,poniewa¿ pistolet to -"narzêdzie pracy" :tak: Pozdrawiam! :spoko:

Giezet 
Wys³any: 2010-07-20, 22:51   
0
UP DOWN

Pomóg³: 4 razy
Sk±d: Krosno
eMGi_91 napisa³/a:
omg xD :D wiem co to za gun, mam taki sam tylko dysza 1.8 do podk³adu i szpachli natryskowej,
bo do lakierowania wg mnie nie nadaje sie ;)

Ja mam równiez guna dok³adnie tego samego kszta³tu, i wszystkie pokrêt³a regulacyjne s± w dok³adnie tych samych miejscach, tylko czerwony (RP), dysza równiez 1.8. Uzywam do podk³adu, ostatnio nawet tlenkowy podk³ad, i renolak rozlewa³em na duzych powierzchniach, i...wyobra¿cie sobie, ze wcale nie jest taki z³y :D

Co prawda "czerwieñ" zwa¿y³o z ca³ego guna po pierwszej k±pieli w nitrze, ale poza tym z³ego s³owa nie powiem o moim egzemplarzu..

Podstawa to wiedziec jak wyregulowac pistolet, a nie pierwsze narzekac na sprzet nie umiej±c go ustawic.

Kolego taka skromna rada ode mnie: niech Ci ktos cisnienie odpowiednie ustawi, do bazy równiez musisz dobrac odpowiedni± szerokosc miot³y, nie mozesz leciec na w±skiej, bo chmur narobisz, do tego skrêc sobie mocno pokrêt³o od materia³u, i zobaczysz ze ca³kiem inaczej to bedzie wychodziæ..
Musisz próbowaæ, na pewno efekt koncowy przy dobrych ustawieniach bedzie o niebo lepszy ;P

eMGi_91
Wys³any: 2010-07-21, 08:27   
0
UP DOWN

Giezet u mnie czerwieñ siê jeszcze trzyma na gunie :D
ja to ustawiam na oko xD ale gdzie¶ w tych granicach...
Giezet dobrze Ci mowi, zeby¶ dobr± miot³ê ustawi³, bo jak dobrze ustawisz to nie
narobisz dziadostwa, i bedzie Ci sie lepiej pracowa³o.

baza HVLP 1.8-2.5
klar (ja mam tez ten sam i do klaru-HVLP) 3-4 dla RP te¿ chyba gdzie¶ tyle.
przy hvlp wychodzi leciuteñki baranek ale sam± past± to poleruje i jest git ;)

eMGi_91
Wys³any: 2010-07-21, 08:41   
0
UP DOWN

kubazjan

napisa³by¶ mi precyzyjnie jak Ty k³ad³e¶ na przypyleniu na kilka razy aby pokry³o? jakie schniêcie i ile trzeb czekac itd.?
bo chyba sie przerzucê na tê metodê ;)
bo wsumie nie trzeba sie martwiæ ¿eby cosik nie wysz³o :)

ja jak lakieruje to:

przepy³ka (czekam niespe³na 5min.)
baza mokra
czekam jak to wyschnie na pó³mat i znowu mokra. :)

obcy_69
Wys³any: 2010-07-21, 14:26   
0
UP DOWN

Pomóg³: 24 razy
No prawie dobrze to robisz...
1..lekka przypylka pierwszej warstwy - tak zwany klej..mala ilosc lakieru pozwoli znautralizowac powstanie kraterkow np. po zatluszczeniu, czy tez smug po zmywaczu czy nieodpowiednim odtluszczaniu..

2.druga warstwa wylana grubiej - bardziej na mokro - kryjaca ale bez przesady..jezeli jest potrzeba- jakies przeswity nierownomierny kolor kladziesz jeszcze jedna taka...

3.na koniec - po odparowaniu rozpucha z poprzednich..kladziesz warstwe na polmokro..tak zwana tonujaca,kropelkowa. Nalozenie takiej warstwy, pozwala na odpowiednie ulozenie ziarna..a takze daje gwarancje, ze i kolor wyjdzie jak najbardziej zblizony.

kubazjan
Wys³any: 2010-07-21, 17:40   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
EMGI_91...wszystko prawie tak jak pisze Obcy :spoko: ...Pierwsza to na przypy³ke i nie martw sie ze sa duze przeswity,pozniej pokryjesz wszystko.Potem to juz ze dwa albo i trzy razy aby pokry³o.Pistolet ustawiony mam na niewielka ilosc materia³u i na 2 bary(mam Sate 3000 rp)
Jak kalde klar to zwieksza tylko ilosc podawania i zazwyczaj na dwa razy,no chyba ze producent sugeruje inaczej.Miot³a jest dosyc szeroka ale nie narobisz ciapek i plam w ten sposob.Wczesniej przed lakierowaniem ustawiam sobie miot³e na arkuszu papieru przyklejonego na sciane i mam pewnosc ze miot³a jest rowna i wszedzie daje jednakowo...Kazdy ma jakis sposob choc wczesniej tez mialem problemy z ustawieniem guna...ale po nitce do k³êbka... :cool:

kubazjan
Wys³any: 2010-07-21, 17:46   
0
UP DOWN

aha...bazy nie wylewam na glanc ,robi sie taka rownomierna leciutko matowa powierzchnia ale bez grud,chrop i innych podobnych :D Kladac baze bedziesz wiedzial kiedy polozyc druga warstwe tymbardziej ze w terazniejszych warunkach schnie b³yskawicznie.Przed druga warstwa klaru dotykam palcem w miejscu odpowiednim i patrze czy sie ciagnie czyli czy robi± sie takie niteczki jak oderwiesz palec... ^^ jesli tak to juz pora na druga warstwe...powodzenia. :spoko:

loo82
Wys³any: 2010-07-21, 17:54   
0
UP DOWN

obcy_69 moglbys wyjasnic mi o co chodzi z tym nakladaniem na mokro i polmokro etc. ??

eMGi_91
Wys³any: 2010-07-21, 18:27   
0
UP DOWN

kubazjan
Dziêki wielkie za pomoc :) :) :)

schnie b³yskawiczne tzn. gdzie¶ 5 minutek ? :)

obcy_69
Wys³any: 2010-07-21, 19:13   
0
UP DOWN

Cholera ..ciezko to tak slowami wytlumaczyc..
Ale sprobujmy..
1..warstwa sucha - cieniutko napylona, mozliwie szybkimi ruchami pistoletu (nieswiecaca)..

2..warstwa mokra - grubiej wylana, prowadzenie pistoletu w miare rownym tempem zaleznie od ustawien ..(blyszczaca)..

3..warstwa polmokra - podobnie nakladana jak druga z tym, ze ruchy zdecydowanie szybsze, nie wylewasz do calkowitego polysku.. po jakiejs chwili powinna sie sama rozlozyc do rzadanego efektu..Gdy wylejesz ta warstwe grubo na polysk..moze sie stac tak jak u Ciebie..Poza tym chmury, smugi itd..

Co wazne by wychodzilo dobrze..szczegolnie przy jasnych kolorach ..
Nie wiem czy kazdy stosuje rozpuszczalniki zgodnie z temperatura..bo jak dla mnie , to bardzo wazna rzecz..Otoz przy terazniejszych temperaturach siegajaych w kabinie, a i w garazu 35* to ja nie wyobrazam sobie lakierowania maski srebrem na chocby NORMALU..Tylko i wylacznie SLOW 25-35 (wolny). Inaczej ziarno nie zdazy sie rozlozyc..

NIe wiem czy cos z tego skumales..bo tak dla poczatkujacego to troche magia jeszcze..ale z czasem napewno zaczaisz o co biegalo...Moze wejdz na YouTube...wpisz haslo "lakierowanie" tam jest troche filmikow , bedziesz mogl obrazowo co nieco podpatrzec. :)

eMGi_91
Wys³any: 2010-07-22, 08:41   
0
UP DOWN

obcy_69 ja ju¿ 2 lata w tym siedze :)
ja nie jestem autorem tego tematu :)
tylko sie pyta³em z czystej ciekawo¶ci o inny sposób lakierowania.

loo82
Wys³any: 2010-07-22, 13:20   
0
UP DOWN

obcy_69
zobrazowalse mi sytuacje, raczej zalapalem o co chodzi - a praktyka to druga rzecz. mam nadzieje ze dojde do jakiejs wprawy , moze i na moich blotnikach :D .
pozdrawiam

shalashaska 
Wys³any: 2010-11-15, 22:08   
0
UP DOWN

Sk±d: Kraków
eMGi_91 napisa³/a:
przyczyny:
- z³e ci¶nienie guna, temp. , zle na³o¿ony lakier
-zle pomieszales
-chropowate pod³oze.
-zly pistolet/dysza.

A jaka jest najlepsza temp do malowania, a jakich nale¿y unikaæ?

obcy_69
Wys³any: 2010-11-16, 07:35   
0
UP DOWN

Wzorowa ..to 20 stopni - przy tej temperaturze producenci okreslaja tez wszelkie parametry swoich materialow.
Ale tak miedzy 15 - 25 mozna przyjac za optymalna jeszcze..co nie oznacza, ze poza ta strefa nie mozna lakierowac.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: