Autor |
Wiadomość |
 |
madejson
|
Wysłany: 2010-06-23, 14:34 Jak to "skopiowaĂŚ"? Nadzbyt podstawowe pytania...
|
0
|
|
|
|
Witam wszystkich serdecznie, jestem tutaj nowy. Z racji iÂż dopiero prĂłbujĂŞ siĂŞ "wtopiĂŚ" w tematy lakierowania proszĂŞ o nutkĂŞ cierpliwoÂści! DuÂżo czytam na temat malowania aerografem, ale szczerze powiem, Âże im wiĂŞcej czytam tym mniej tak naprawdĂŞ wiem. Jedynie wiem jak konkretniej zapytaĂŚ, a wiĂŞc:
Pragnê zbudowaÌ skrzyniê basow¹ do samochodu, ca³oœÌ bêdzie z MDF'u, przód z ¿ywicy+w³ókno szklane. Wpad³ mi w oko pomys³ KLIK .
Ze wszystkim sobie poradzĂŞ do momentu malowania : podkÂładem. I juÂż siĂŞ zaczyna sterta pytaĂą: chciaÂłbym wykorzystaĂŚ farby humbrola (cena!!). RĂłwnieÂż, podoba mi siĂŞ efekt bÂłyszczenia. Rozumiem, Âże jest to ten KLAR, lakier bezbarwny tak?
Czyli : malujê podk³adem, póŸniej na czarno, póŸniej wzorki (z szablonu ) i na to klar?
Jeœli tak to jaki? Wyt³umaczcie mi jak osi¹gn¹Ì efekt taki, jak przedstawiony w linku.
Na razie tyle, proszê o odpowiedzi. Zaznaczam, ¿e to forum czytam ju¿ jak¹œ chwilê, jednak nie mogê ca³y czas znaleŸÌ odpowiedzi na moje pytania. Nie znalaz³em nic o rodzaj podk³adu na ¿ywicê, i jak to siê wszystko ma gdybym chcia³ u¿yÌ farb Humbrol.
OczywiÂście wszystko chcĂŞ malowaĂŚ aerografem (0.3 mm dysza).
Pozdrawiam serdecznie! |
|
|
|
 |
Mcdevil
|
Wysłany: 2010-06-23, 14:59
|
0
|
|
|

|
Raczej zamiast ci pomĂłc to zasiejĂŞ wiĂŞcej wÂątpliwoÂści. WÂątpiĂŞ by udaÂło ci siĂŞ uzyskaĂŚ taki efekt Humbrolem. Co to dokÂładnie jest to moÂże pomogÂą ci doÂświadczeni koledzy, ale na moje to jest tam cukierek i moÂże iriscident. Czyli nie tylko klar dobrze robi ale i farby.
Powodzenia |
|
 |
madejson
|
Wysłany: 2010-06-23, 15:50
|
0
|
|
|
|
No dobra, ok Z Humbrolem mo¿e przesadzi³em, a jakieœ inne farbki, którymi to zrobiê a w miarê cenowo w porz¹dku? Z tego co siê ju¿ dowiedzia³em, to wchodz¹ w grê tylko farby akrylowe, tak? Wybaczcie g³upie pytania, ale w te tajniki siê dopiero zag³êbiam.
Pozdrawiam i dziĂŞkujĂŞ ! |
|
|
|
 |
cube
|
Wysłany: 2010-07-04, 18:01
|
0
|
|
|

|
hej moÂżesz i humbrolem prĂłbowaĂŚ - tylko zrĂłb sobie panelik testowy i sprawdÂź jaki jest efekt.
nie jestem pewien jak siĂŞ zachowuje ta farba pod klarem - to teÂż wypadaÂłoby sprawdziĂŚ, bo moÂże siĂŞ np. caÂła pofaÂłdowaĂŚ (raz mi siĂŞ to zdarzyÂło dlatego teraz robiĂŞ testy)
i te pytania naprawdĂŞ nie sÂą gÂłupie - acz trudno na nie jednoznacznie odpowiedzieĂŚ
mo¿e lepiej spytaÌ autora tamtego g³oœnika o szczegó³y
pzdr |
|
|
|
 |
madejson
|
Wysłany: 2010-07-08, 13:28
|
0
|
|
|
|
Ok, dziĂŞkuje cube! BĂŞdĂŞ testowaÂł z wykorzystaniem farb humbrola. MoÂże akurat efekt ktĂłry chce osiÂągnĂŞ. Obecnie jeszcze docinam szablony potrzebne do zrobienia podobnych wzorkow.
Na razie tyle, potestuje, zobaczymy co wyjdzie.
Pozdrawiam i dziĂŞkujĂŞ. |
|
|
|
 |
cube
|
Wysłany: 2010-07-11, 12:16
|
0
|
|
|

|
szablony - do czachy chyba tylko, bo wzorek "carbonu" jest psikniĂŞty przez siatkĂŞ (dostĂŞpnÂą w marketach budowlanych)
pzdr |
|
|
|
 |
madejson
|
Wysłany: 2010-07-12, 08:29
|
0
|
|
|
|
dokÂładnie tak, siatka z marketu. Szablony to tylko te "fale", liscie i czaszka, choc nad tÂą czaszkÂą sie zastanawiam Dziekuje i pozdrawiam |
|
|
|
 |
Erni
|
Wysłany: 2010-07-12, 14:17
|
0
|
|
|
|
te fale rĂłb od rĂŞki, z szablonu to lipnie bĂŞdzie, czaska owszem, liscia teÂż |
_________________ "SÂą dwie rzeczy nieskoĂączone - wszechÂświat i gÂłupota ludzka, ale co do tego pierwszego nie jestem pewien"-A.E |
|
|
|
 |
madejson
|
Wysłany: 2010-07-21, 09:00
|
0
|
|
|
|
Ok rozejrzaÂłem siĂŞ i dopatrzyÂłem siĂŞ farb Vallejo Air, ponoĂŚ dobre, moÂże je zastosowaĂŚ?
Co do "procesu" malowania:
1. Na szpachlĂŞ samochodowÂą (novol) nakÂładam podkÂład (mr.surfacer 1200 czy jakiÂś w sprayu zwykÂły podkÂład wystarczy? ).
2. Baza - farbki pactra mo¿na wykorzystaÌ? Ew. Humbrola, chodzi o to ¿e doœÌ du¿a powierzchnia na czarno do pomalowania jest.
3. Wzorki - wspomniane farbki Vallejo Model Air .
4. Na to klar, lakier bezbarwny. MoÂże byĂŚ ten Humbrola Gloss Cote? OczywiÂście tego lakieru nakÂładam kilka warstw, tak? Mam go przecieraĂŚ papierkiem np 2000 pomiĂŞdzy kolejnymi warstwami czy nie?
ProszĂŞ o odpowiedÂź, pozdrawiam. |
|
|
|
 |
sebsa
|
Wysłany: 2010-07-21, 23:13
|
0
|
|
|

|
czy ty chcesz malowac to na aucie??????wydaje mi sie ze ani humbrole ani vallejo nie nadaja sie do tego ty bardziej lakier humbrola,chyba ze chcesz sobie tak poprobowac na jakiejs blasze ale wtedy chyba nie ma sensu tego lakierowac na pierwsze razy skup sie na malowaniu ,lakierowaniem zajmiesz sie kiedy indziej,pozdrawiam. |
_________________ w Âżyciu trzeba miec pasje-->AIRBRUSCH |
|
|
|
 |
madejson
|
Wysłany: 2010-07-22, 07:20
|
0
|
|
|
|
sebsa -> Nie kolego, wyraÂźnie w pierwszym poÂście napisaÂłem, Âże chcĂŞ skopiowaĂŚ projekt na skrzyni basowej.
KupiÂłem juÂż szary podkÂład akrylowy i lakier bezbarwny w spray'u, samochodowy. PĂłki co jeszcze szlifuje skrzynie caÂły czas bo siĂŞ pojawiajÂą maÂłe niedoskonaÂłoÂści.
Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
sebsa
|
Wysłany: 2010-07-22, 08:10
|
0
|
|
|

|
sorki nie zauwazylem:) w takim razie kolejnosc ktora podales jest ok matowac miedzy warstwami klaru nie musisz chyba ze jakos nie rowno ci wyjdzie jakis zaciek czy cos jak spolerujesz bedzie lsnic i bedzie ok |
_________________ w Âżyciu trzeba miec pasje-->AIRBRUSCH |
|
|
|
 |
madejson
|
Wysłany: 2010-07-22, 09:02
|
0
|
|
|
|
Ok dziêkujê! Bêdê walczy³! Jak coœ siê zacznie wykluwaÌ bêdê na bie¿¹co informowa³.
Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
madejson
|
Wysłany: 2010-07-26, 07:50
|
0
|
|
|
|
Porobi³em prób kilka i szczerze nie jestem zadowolony z efektów. Na podk³ad akrylowy (przeszlifowany papierkiem 600, 3 warstwy) pomalowa³em próbnie czarnym b³yszcz¹cym : pactra i Humbrol. WidaÌ by³o, ¿e humbrol zdecydowanie lepiej siê b³yszczy. Wiêc zacz¹³em malowaÌ wzorki (humbrolem) na obydwóch bazach. No niby coœ tam b³yszcza³o, ale jakoœ tak œrednio. Przykry³em to lakierem bezbarwnym (jakiœ samochodowy carlack, spray) i b³yszczenie baz siê "wyrównuje". Póki jeszcze ten klar nie wyschnie to nawet siê b³yszczy, tak jak mniej wiêcej chcia³em. Jednak po chwili lekko matowieje i ju¿ nie ma takiego fajnego efektu. Próbowa³em na³o¿yÌ ze 3-4 warstwy, ca³y czas to samo. Macie mo¿e jakieœ sugestie?
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Mcdevil
|
Wysłany: 2010-07-26, 14:43
|
0
|
|
|

|
Polerka i powinno byĂŚ git |
|
 |
madejson
|
Wysłany: 2010-07-27, 07:04
|
0
|
|
|
|
A faktycznie! Nawet kolega sebsa to napisaÂł, po prostu przeoczyÂłem! Tylko pytanko teraz jak to zrobiĂŚ? SzmatÂą flanelowÂą + jakiÂś Âśrodek do polerowania?
DoradÂźcie, proszĂŞ!
Pozdrawiam i dziĂŞkujĂŞ za dotychczasowÂą pomoc! |
|
|
|
 |
madejson
|
Wysłany: 2010-09-03, 21:12
|
0
|
|
|
|
Zmieni³a siê ca³kowicie koncepcja malowania skrzyni. Uzna³em tamte wzory za zbyt takie... hmmm zwydziwiane. Postawi³em na ca³kowit¹ prostotê i po³¹czenie skrzyni z g³oœnikiem. Poni¿ej przedstawiam efekty, jakoœÌ fatalna ale póki co nie mam czym zrobiÌ lepszych. Na ¿ywo prezentuje siê bardzo ³adnie. Proszê o ocenê i dziêkuje raz jeszcze za dotychczasowe podpowiedzi. Rozgl¹daj¹c siê za materia³ami do malowania tej skrzyni natrafi³em na znajomego lakiernika który sprzeda³ mi SATA mini jet za grosze, w super stanie. Malowanie takim pistoletem nawet dla poczatkujacego to jest bajka! ¯adnych zacieków, lakier idealnie po³o¿ony, super po prostu!
Pozdrawiam
DSC00010.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 97 raz(y) 892.53 KB |
DSC00014.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 84 raz(y) 763 KB |
DSC00015.JPG
|
 |