Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
maryooush
Wys³any: 2010-07-22, 00:26   Malowanie wnêtrza farb± BOLL...
0
UP DOWN

Witam;
Chcia³bym prosiæ o radê.
Otó¿ jestem posiadaczem vw golfa 4 w których to niektóre plastikowe elementy we wnêtrzu s± pokryte tak± nieszczêsn± gumow± pow³ok±, która mocno siê rysuje i niszczy.
W zwi±zku z tym zdar³em t± gumê z tych plastików i zmatowi³em, odt³u¶ci³em i pomalowa³em te plastiki farb± w sprayu do zderzaków firmy BOLL, kolor czarny mat. Wszystko wysz³o super, prawie tak jak ta guma w orginale. Wszystko super poza jedn± spraw±, zauwa¿y³em ¿e polakierowane elementy bardzo szybko siê rysuj± nawet po przejechaniu paznokciem, a te ktore s± czêsto dotykane robi± siê takie blyszcz±ce i wyslizgane, przez co zanika efekt taki jak odrazu po lakierwoaniu.
W zwiazku z tym mam pytanie. Czy na farbê w sprayu do zderzaków firmy boll mo¿na k³a¶æ lakier bezbarwny? Zale¿y mi na tym by lakierowana powierzchnia by³a matowa, wiêc czy jest co¶ takiego jak lakier bezbrawny matowy? Bo pewnie po na³o¿eniu n³o¿eniu zwyk³ego klaru powierzchnia bêdzie b³yszcz±ca a ja chcia³bym uzyskaæ taki efekt jak po na³o¿eniu samej farby firmy boll tylko by to siê nie rysowa³o i nie b³yszcza³o...
Z góry przepraszam je¶li namiesza³em i dziekuje za podpowiedzi

Toledziak
Wys³any: 2010-07-22, 07:23   
0
UP DOWN

Do³±czê siê do tematu. Równie¿ posiadam golfa IV i mam wszystkie plastiki zmatowione. Pomalowa³em pokrywê popielniczki w formie testu i równie¿ mam z ni± te same problemy co Kolega wy¿ej. Dodatkowo po³o¿y³em podk³ad do plastiku motip. W ka¿dym razie sk³aniam siê ku oddaniu lakiernikowi tych plastików celem pomalowania struktur± do plastiku, nie barankiem itd. Jak kto¶ wie, gdzie w Krakowie mogê wykonaæ tak± us³ugê?? Porad¼cie co¶ Panowie. Z góry dziêkujê.

camel
Wys³any: 2010-07-23, 10:33   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
Sk±d: Kraków
no bo spraje s± miêkkie walnijcie to normalnym lakierem 2k - ale jakim to juz niech fachowcy siê wypowiedz± ...

Toledziak
Wys³any: 2010-07-23, 13:26   
0
UP DOWN

Ja otrzyma³em od lakiernika sugestie by spróbowaæ wykonaæ drobna strukture do plastiku, choæ sam ju¿ bardziej sk³aniam siê ku poproszeniu Go o wymalowanie plastików normalnym lakierem + bezbarwny i bêdzie taki po³ysk jak w S3, tylko przygotowujê wszystko sam, tzn i tak ju¿ jest praktycznie gotowe wszystko, czyli obdarte z gumy.

obcy_69
Wys³any: 2010-07-24, 17:05   
0
UP DOWN

Pomóg³: 24 razy
Nie wiem...nigdy nie probowalem...
ale moze by sprobowac tak...AKRYL (kolor do wyboru) + dodatek matujaco-uplastyczniajacy (proporcja do wyprobowania)..

Kilkakrotnie lekko napylac na malym cisnieniu (nie przelewac na glace).. :roll:

³ysy73 
Wys³any: 2010-07-24, 18:44   
0
UP DOWN

Pomóg³: 23 razy
kiedy¶ kiedy¶ w Glasuricie kupowa³em taki pó³-matowy chropowaty acryl 2K
By³o to na metalowy zderzak do tranzola.
Tak¿e popytaj siê o co¶ takiego w mieszalni.
O acryl 2K ze struktur±.
Tylko pamiêtaj aby wymieszaæ go z utwardzaczem w czy¶ciutkim kubeczku i czy¶ciutkim mieszad³em, bo tej mieszanki nie wolno cedziæ przy nalewaniu do pistoletu!!!.
Pzdr

Electros
Wys³any: 2010-07-24, 22:58   
0
UP DOWN

Pomóg³: 3 razy
Masz do wyboru 2 opcje.
Farba VHT Vinyl Die - bardzo ciê¿ko dostêpna w pl
Motip Vinyl Die - Nie pamiêtam jak by³o z dostêpno¶ci± w po³ysku lub w macie.
Na sam± deskê rozdzielcz± wystarczy oko³o 1.5 puszki Motip'a. Koszt puszki, oko³o 40z³.
Obie farby wnikaj± w strukturê plastiku oraz tworz± trwa³± warstwê, która po utwardzeniu na pewno nie uszkodzi siê przy normalnym eksploatowaniu samochodu.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: