Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
badshaman
Wysłany: 2010-07-26, 15:08   Pytanie o farby
0
UP DOWN

Mam pytanie do szanownych kolegĂłw dotyczÂące farb.
przeszukaÂłem to forum dosyĂŚ dokÂładnie i nie znalazÂłem wszystkich nurtujacych mnie zagadnien.
Mianowicie kupiÂłem farby createx i eksperymentuje z nimi.
Faktycznie jak tu wiele razy byÂło opisywane czesto zapychaja dysze trzeba rozcienczac i bawic sie z cisnieniem, na to nie narzekam wszak zawsze to jakas nauka. Do rozcienczania uzywam rozcienczacza z wikeda.
ChciaÂłbym kupic sobie jeszcze jakies inne farby i tu mam pare pytan.
Ogladalem pewien kurs na dvd, calkiem pomocny, i tam np przy pracy z farbkami transparentnymi jest powiedziane zeby wymieszac np jasny niebieski z czarnym w stosunku 50 na 50. Dawid np poleca farby Golden airbrush i tu mam problem bo nie widze tam czarnego transparentnego, a czy jak do niebieskiego transp dodam czarnego opaqua to nadal bedzie on transparentny? :> wydaje mi sie ze nie.
Znow kiedys Lobo mowil cos ze wickedy podobno wymiataja i mial je probowac.
Pytanie dotyczace wickedow mam takie czy faktem jest ze sa bezproblemowe w stosunku do createxow classic tzn czy nie trzeba ich tak bardzo rozcienczac i jak to sie ma ze sa wicked i wicked detail znaczy czy details to oprocz tego ze sa do detali sa tez transparentne czy cala seria to opaque.
Z gory dziekuje za pomoc
Pozdrawiam/

sebsa
Wysłany: 2010-07-26, 18:07   
0
UP DOWN

a jaka dysza malujesz ?? bo ja uzywam createxow i aa i mam dysze 0,3 i nie musze ich tak bardzo rozcienczc doslownie pare kropel wody i wystarczy a jak malujesz mala dysza to bedziesz musial raczej rozcienczac kazde farby,a z tego co wiem tak jak dodasz do transp. opaque to zrobi sie tez opaque

badshaman
Wysłany: 2010-07-26, 18:56   
0
UP DOWN

maluje dysza 0,4 h&s evo, 0,15 nawet nie zakladam.
chodzi mi o to ze bardzo szybko zasycha farba na igle, zwÂłaszcza biaÂła.
chciaÂłbym sprawdzic jak sie maluje innymi farbami zwÂłaszcza goldem albo wicked

cube 
Wysłany: 2010-07-26, 21:23   
0
UP DOWN

a polerowa³eœ ig³ê?

Mcdevil 
Wysłany: 2010-07-26, 23:08   
0
UP DOWN

Tak na farby raczej nie licz, ¿e rozwi¹¿e siê problem. Wydajê mi siê ¿e trzeba po prostu swoje wylaÌ ¿eby kumaÌ. Ja na pocz¹tku bawi³em siê lini¹ Medea Textilie i narzeka³em ca³y czas na bia³¹. Po czasie jeden goœÌ z USY wyskoczy³ mi ¿ebym u¿ywa³ Thinera i po wymieszaniu farbki odstawia³ j¹ na jakiœ czas. I by³o znacznie lepiej. Przeskoczy³em na blachy i Auto Air i znowu do wielu spraw trzeba siê przyzwyczaiÌ od nowa. Czerù chrenowo kryje, biel transparentna jest fajniejsza itp.
Wickedy mam kilka na prĂłbĂŞ, ale na razie nie mam czasu Âżeby je testowaĂŚ. Jak coÂś maznĂŞ nimi to siĂŞ przypucujĂŞ.
Pozdro

badshaman
Wysłany: 2010-07-27, 00:51   
0
UP DOWN

no tak, trzeba wylac i to sporo zapewne.
Cube wstyd sie przyznac ale nie, nie polerowalem igly.
staram sie starannie myc aerograf, nawet zakupilem plyny do czyszczenia ale igly nie polerowalem. sprĂłbuje napewno...........mam nadzieje ze nie spi.....le jej na poczatek.
McD co do wickedow one sa tylko opaque?
Zreszta powiedzcie czy malowac trans i opaque i uczyc sie naraz czy na poczatek wziasc jakis opaque np niebieski z czarnym zrobic hue i rozjasniac bialym albo przyciemniac czarnym i tego sie trzymac.
narazie probuje z opaquami i strasznie do doopy mi to wychodzi. Fakt ze maluje 3ci raz ale sami zobaczcie, umieszcze w galerii obrazek, wiec komentujcie.
Pozdr

Mcdevil 
Wysłany: 2010-07-27, 02:19   
0
UP DOWN

Cze
Co do trans i opak to wydajĂŞ mi siĂŞ, Âże moÂżna spokojnie bawiĂŚ siĂŞ dwoma naraz. Nie trzymaj siĂŞ jakiegoÂś filmiku. GoÂście dochodzili do tego 20lat i nie koniecznie ci przypasi. KaÂżdy musi siĂŞ bawiĂŚ-eksperymentowaĂŚ. JakieÂś akcje w stylu, gotowy przepis, krok po kroku, wydajĂŞ mi siĂŞ bez sensu.
Transparent na pewno Âłatwiej przejdzie przez dyszĂŞ, ale nie bĂŞdziesz miaÂł krycia. Do tego i tak bĂŞdziesz w niektĂłrych przypadkach potrzebowaĂŚ dobrej bieli.
Wicked jutro mogĂŞ poczytaĂŚ, ale wydajĂŞ mi siĂŞ Âże nie majÂą transparentĂłw a te "detail" sÂą mocniej zmielone. Ale to muszĂŞ obadaĂŚ.
A i nie traktuj moich podpowiedzi zbyt powaÂżnie, zieloniak jestem ;)
Pozdro

cube 
Wysłany: 2010-07-27, 18:36   
0
UP DOWN

co do polerki ig³y - nie mówiê, ¿e to rozwi¹¿e wszelkie problemy, ale pomaga
wejdÂź na airbrushlab.pl tam masz artykulik co i jak :tak:

manieks 
Wysłany: 2010-07-27, 20:48   
0
UP DOWN

Je¿eli teraz masz problemy to z Wicked Detail Colors mo¿esz mieÌ ich jeszcze wiêcej ni¿ ze zwyk³ymi Createx'ami czy Wicked'ami. Obie serie (WDC i WC) s¹ opracowane i przeznaczone g³ównie do pracy przy detalach (jak w pracach np. Dru Blair'a), a wiêc i do maleùkich dysz . Posiadaj¹ wiêcej pigmentu , s¹ bardziej "lepkie" i szczerze powiedziawszy trzeba siê "nauczyÌ" nimi malowaÌ. RozcieùczaÌ te farby, praktycznie bez utraty w³aœciwoœci mo¿esz do woli.

ÂŻeby zÂłamaĂŚ czarnÂą moÂżesz dodawaĂŚ rĂłwnieÂż czerwonej - nie tylko niebieskiej, to zaleÂży jaki odcieĂą "braku ÂświatÂła chcesz uzyskaĂŚ :)

adamvariant
Wysłany: 2013-04-05, 19:06   
0
UP DOWN

OdÂświeÂże kotleta bo poco nowy temat, mam pytanie czy jeÂśli kupiĂŞ Wickedy opaque, to po dodaniu do nich W200 bĂŞdĂŞ miaÂł transparenty?? lub W100?

matheo_86
Wysłany: 2013-04-05, 23:29   
0
UP DOWN

z tego co mi wiadomo w 100 to rozcieĂączalnik do farb, niektĂłrzy farbĂŞ rozcieĂączajÂą wodÂą destylowanÂą lub wÂłaÂśnie w 100.
wiem, ¿e mo¿na przejœÌ z kryj¹cych na transparenty po dodaniu "czegoœ" ale nie wiem dok³adnie co to jest i czy to akurat w 200 ;)

LAKIEROWANKO Strona Główna » AIRBRUSH » Forum Airbrush

Odpowiedz do tematu